TomTom « Terug naar discussie overzicht

off-topic

23.279 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 703 704 705 706 707 708 709 710 711 712 713 ... 1160 1161 1162 1163 1164 » | Laatste
Wereldbelegger
0
Nog in private handen maar er zijn wat berichten te vinden over een mogelijk IPO in 2021

De Israëlische start-up Store Dot heeft een accu ontwikkeld die binnen vijf minuten volledig opgeladen kan worden. Deze technologie voor extreem snel opladen gaat volgens het bedrijf over drie jaar in massaproductie.

Massaproductie in 2024

Het bedrijf is negen jaar geleden opgericht. Store Dot heeft inmiddels een overeenkomst voor serieproductie getekend met het Chinese bedrijf EVE Energy. Volgens eigen informatie is de partner een van ’s werelds toonaangevende leveranciers van losse onderdelen voor elektrische auto’s en energieopslagsystemen. In de nabije toekomst willen de twee bedrijven hun krachten bundelen om de massaproductie van de XFC-batterij te starten. Dit zou in 2024 moeten beginnen.

Met wereldwijde bedrijven als BP, Samsung en Daimler heeft de start-up al enkele bekende supporters. Geïnteresseerde autofabrikanten kunnen voor het einde van dit jaar het prototype van de XFC-batterij testen

bron:
www.ad.nl/auto/revolutionaire-vijf-mi...
ketchup
0
@ Ianciared, AMG en Glencore gaan mi zeker profiteren van eerst een inhaalvraag bij heropening van de economie wereldwijd en daarna van nieuwe vraag die ook ingevuld moet worden, denk dat deze 2 bedrijven zeker de komende anderhalf tot 2 jaar sterk vraag-gedreven blijven
heb ze beide in de porto
Saibee
0
@PFE Bij de publicatie van de Q4 cijfers van 2020:
- de adjusted diluted EPS voor 2021 (covid-19 vaccin inkomsten niet meegerekend) is in de range $2.50-$2.60 ; inclusief Covid19 vaccin is de range $3.10-3.20

Bij de publicatie van de Q1 cijfers 2021 is de adjusted diluted EPS voor heel 2021 verhoogd naar $3.55-$3.65

Er is onzekerheid over de duurzaamheid van inkomsten/winst uit het covid-19 vaccin (patent rechten?)

sniklaas
0
quote:

Wereldbelegger schreef op 23 mei 2021 13:18:

Dank voor het delen van de linkjes

zie helaas geen FCF-winst er bij staan ((-;
[...]
FCF-winst, wat is dat eigenlijk, in Jip en Janneke moet dat lukken in 1 regel, zelfs nu met enkele flessen rood achter de kiezen;

cash dat overblijft na aftrek van OPEX & CAPEX.

Dus het FCF resultaat van TOMTOM;

2021-Q1 -3,9 mio euro = -3 cent p/a
2020 -26,5 mio euro = -20 cent p/a
2019 +65,8 mio euro = 50 cent p/a

En verrekenen we voor de ‘aardigheid’ de 50 mio euro die momenteel wordt besteed om de aandelen uit de markt te haken voor bonusopties van bestuurders en medewerkers blijft er een gat over van -11 cent p/a, dus dat doen we niet..
boem!
0
BIjna goed.

TT geeft in haar outlook 2021 een FCF aan van 33 mio.

NB de RVB leden zijn voor een derde van hun inkomen afhankelijk van dit cijfer.

Ik schat de FCF 2021 in op 50 mio.

De besteding aan het restant van het SBB programma ad 33 mio is GEEN onderdeel van de FCF, het is een invulling van de verdeling.

sniklaas
2
TINA Turner, aandelen zijn ‘Simply the Best’

U heeft de term wellicht wel eens gehoord. ‘TINA’ ofwel There is no alternative! Deze term is zeer dikwijls aangehaald in het kader van de nu al jarenlange opwaartse trend van aandelenkoersen. Het idee hier achter is dat de lage rentestanden ervoor zorgen dat beleggers geen alternatief hebben dan te beleggen in aandelen vanwege de lage, zeer dikwijls negatieve rentes.

Vooropgesteld, dit speelt absoluut een zeer belangrijke rol maar er zijn ook zeer belangrijke andere factoren die hier een rol spelen en die in het geheel niet gerelateerd zijn aan de huidige omgeving van lage rentes. Dit zet de vaak eenzijdige belichting van TINA als argument enigszins op zijn kop. Een TINA turner dus!

Wie nog niet overtuigd was van de zegeningen van het neoliberalisme gaat ondergetekende met de volgende waarnemingen vast overtuigen. Een interessant onderzoekje van collega analisten van Bloomberg laat onder andere zien dat wanneer we kijken naar de top 50 bedrijven in de wereld het afgelopen jaar de waarde van hun marktkapitalisatie zagen toenemen met $4,5 biljoen.

Dit betekent dat de huidige waarde van deze 50 bedrijven gelijk is aan ongeveer 28% van het totale wereldwijde bruto binnenlands product. Ter vergelijking, 30 jaar eerder was de marktkapitalisatie van de top 50 bedrijven 5%. Dan hadden we nog een fantastisch idee, namelijk die van trickle down economics. Deze theorie veronderstelt dat als je bedrijven zo min mogelijk belast, deze bedrijven hun investeringen zouden opschroeven en de hieruit ontstane baten zouden dan uiteindelijk bij het grote publiek terechtkomen. Laten we opnieuw naar enkele cijfers kijken.

De mediane winstmarges van de huidige top 50 zijn in 2020 opgelopen tot 18,2% ten opzichte van 6,9% in 1990, 12,5% in 2000 en 16,8% in 2010. Inmiddels zou er dus al behoorlijk wat naar beneden ‘getrickled’ moeten zijn. In 1990 was het machtige IBM het grootste bedrijf ter wereld en spendeerde het 9% van de winsten aan investeringen. Apple, nu het grootste bedrijf ter wereld (nog steeds in termen van marktkapitalisatie) investeerde afgelopen jaar slechts 3% van de winsten. Eindigen we met de categorie belastingen. Waar de mediane belastingdruk voor de top 50 in 1990 neerkwam op 35,5% is dit meer dan gehalveerd naar 17,4%.

Het techbedrijf Nvidia spande de kroon met 2,1% aan belastingen, Amazon kwam met 11,8% weg. De relevantie van bovenstaande voor financiële markten? Het laat zien dat het ultra lage renteklimaat dat doorgaans als eerste wordt genoemd, zeker niet de enige factor is geweest voor de onaflatende stijging van aandelenkoersen. De winsten worden nauwelijks belast en nauwelijks geïnvesteerd en dus gaat het goeddeels naar de aandeelhouder.

Tot slot werkt de toegenomen marktconcentratie ook nog eens tot een verslechtering van marktwerking waardoor ook de prijzen voor goederen en diensten en dus ook de winsten, nog verder kunnen oplopen. Tijd om serieus te kijken naar het belastingplan van Joe Biden en die andere TINA ideeën, zoals dat we grote multinationals simpelweg niet meer kunnen belasten omdat andere landen toch niet meewerken en dit niet uitmaakt omdat de baten uiteindelijk bij het grote publiek neerkomen, ook kunnen turnen!
sniklaas
0
quote:

boem! schreef op 24 mei 2021 00:39:

BIjna goed.
gelezen Martin, FCF resultaat TOMTOM, outlook is (nog) geen resultaat..
boem!
1
Wederom jou een een AB gegeven voor het fraaie staaltje van geschiedschrijving wat het neo-liberalisme ons heeft opgeleverd.

Uit de door jou aangehaalde feiten kan ik slechts opmaken dat alle verplichtingen terecht zijn gekomen bij mainstreet en dat wallstreet zijn zakken heeft gevuld.

Dat jij van mening bent dat dit dubieuze spelletje gewoon doorgang zal blijven vinden is jouw goed recht alleen heb ik daar een volstrekt andere mening over:
mainstreet is het gegraai van de elitaire bovenlaag zat en zal afdwingen dat de vervuiler betaalt.

Dus zet je maar schrap de noodzakelijke vergroening wordt eindelijk serieus genomen en de belastingen op bedrijfs- en kapitaalwinsten gaan fors omhoog.

NB de outlook zal niet het definitieve resultaat zijn , de 33 mio wordt met minimaal 50% overtroffen.
ketchup
1
de " winner-takes-all" dynamiek die overheerst bij de bIg Tech bedrijven is killing voor de samenleving
Apple - MSFT - AMZN - Alphabet - FB en een paar Chinese Big Tech en Samsung zijn zo dominant en zo overheersend in eender welke sector zij ook wensen te betreden dat er geen sprake meer is van een level playing field of fair competition voor anderen
de enorme beursaanwas voor waarde-vermeerdering de laatste 3 jaar is qua weging voor 25% bepaald geweest in Amerika door deze 5 Big Tech , neem daarbij dan ook nog eens dat de grootste invesment fondsen op deze wereld Fidelity - BlackRock - Vanguard - Morgan (x2 JP & MS) , Goldman Sachs en niet te vergeten Berkshire ( Warren Buffett) allemaal overweight zitten in Big Tech

dan kan de dominantie enkel gebroken worden als men Big Tech gaat openbreken en dat staat mi ook te gebeuren
Apple om maar gelijk de allergrootste te nemen staat steeds meer onder druk om anderen toegang te geven tot hun preferente en Captive status waar zij totaal bepalend zijn voor het controleren van bron tot outlet ( de consument ) in the value chain en ook bepalen wie wat mag leveren aan welke prijs en op welke condities
zit je als leverancier in hun supply-line bepalen zij wat je voor hen doet en mag , zij bepalen met wie jij verder nog zaken mag doen als het hun belangen dreigt te beïnvloeden , als zodanig hebben zij in alles wat ze doen en laten maken , of afzetten de eind-controle.

Apple heeft een legal department ter grote van een klein leger , die doen niet anders dan alles tot op het bot dicht spijkeren voor Apple's rechten en ze hebben bij Apple zakken dieper dan de Oceaan , ze procederen net zolang totdat de ander opgeeft.

enkel de US Autoriteiten kunnen Apple en de andere Big Tech breken en daar zie je thans de eerste signalen van , precies zoals in China

the party is over, Apple & Co gaan nog onderdelen moeten afstoten of anderen toelaten en dan is het super afromende profit model van "winner-takes-all " over.
sniklaas
2
quote:

boem! schreef op 24 mei 2021 05:59:

Dat jij van mening bent dat
Martin, wat mijn mening is bepaal ikzelf wel en laat inmiddels voor de honderd duizendste keer;
wat volgens Martin een ander vind achterwege ..
tatje
0
quote:

sniklaas schreef op 23 mei 2021 20:51:

[...] FCF-winst, wat is dat eigenlijk, in Jip en Janneke moet dat lukken in 1 regel, zelfs nu met enkele flessen rood achter de kiezen;

cash dat overblijft na aftrek van OPEX & CAPEX.

Dus het FCF resultaat van TOMTOM;

2021-Q1 -3,9 mio euro = -3 cent p/a
2020 -26,5 mio euro = -20 cent p/a
2019 +65,8 mio euro = 50 cent p/a

En verrekenen we voor de ‘aardigheid’ de 50 mio euro die momenteel wordt besteed om de aandelen uit de markt te haken voor bonusopties van bestuurders en medewerkers blijft er een gat over van -11 cent p/a, dus dat doen we niet..
FCF wat is dat.

corporate.tomtom.com/static-files/98e...

Op blz 5 staat een cash staatje.

Op blz 8 zie je dat FCF iets meer behelst als cash na aftrek van opex en capex.

zoals
- D en A
- financial losses
- change in provisions
- equity - settled stock compensation expenses
- verandering in werkkapitaal
- interest ontvangen
- intrest betaald
- betaalde inkomsten belasting.

Ik zou pas aan dividend denken, als de normale winst zonder Deferred groei , het zou toelaten.

Dus 2023 2024 op zijn vroegst.

Hoge kosten om alles te maken embedded in de auto, zorgen ervoor dat Tom Tom de hele zwik ineens krijgt.
Bij online een jaarlijkse fee.
Dus gaan we deferred long afbouwen ipv laten groeien.

Bij embedded hadden we alleen het kaartje SD en traffic.

Bij online connected kan alles via de cloud SD ADAS HD traffic alle services.

Embedded contracten worden die bij sommigen omgezet in connected en online !

Ga toch geen auto kopen, waar ik keer per jaar mijn SD kaartje wordt ververst, nee ik wil minimaal online connected en kan dan zelf de keuze maken.

Zou willen, dat ik 1 uur lang alles kon vragen aan Harold en taco :-)

Wereldbelegger
0
Amerikaanse economen verwachten dat de economie van de Verenigde Staten dit jaar de sterkste groei sinds 1984 laat zien. Dat meldt persbureau AP maandag op basis van een peiling van de National Association for Business Economics (NABE), een grote internationale vereniging van economen. De 49 economen die aan de peiling deelnamen, verwachten een groei van 6,5 procent in 2021.

Ze verwachten dat de vaccinatiecampagne, banengroei en steun van de overheid ervoor zullen zorgen dat de economie kan herstellen.

Bij een soortgelijke peiling in maart voorspelden de economen nog een groei van 4,8 procent, dus bijna 2 procentpunt minder groei dan nu.

bron:
www.nu.nl/economie/6135221/amerikaans...
VanillaSky
1
quote:

boem! schreef op 24 mei 2021 00:39:

BIjna goed.

TT geeft in haar outlook 2021 een FCF aan van 33 mio.

NB de RVB leden zijn voor een derde van hun inkomen afhankelijk van dit cijfer.

Ik schat de FCF 2021 in op 50 mio.

De besteding aan het restant van het SBB programma ad 33 mio is GEEN onderdeel van de FCF, het is een invulling van de verdeling.

Dat klopt, echter gezien de SBB enkel gebruikt word voor bonussen van de happy few kunnen wij het beter WEL meenemen in onze FCF berekening. Want zoals boven al berekend betekend dit dus dat er na aftrek van het SBB (waar wij de overige aandeelhouders niets aan hebben) niks resteert.

Goed laten we hopen dat er in 2023 e.v. wel wat over blijft. Volgend jaar is nog te vroeg gezien omzet en winst minimaal zullen toenemen en er een gerede kans is dat men wederom een SBB aankondigt om dat beetje geld op te souperen.
boem!
0
Door de SBB programma's beschikt TT nu wel over over treasury shares.

Tatale aankoop ca 10 mio shares die hebben en gaan ervoor zorgen dat er GEEN verwatering optreedt dmv uitoefening van opties.
Hoe bedoel je geen voordeel voor aandeelhouders,
benbelegger
0
quote:

boem! schreef op 24 mei 2021 11:01:

Door de SBB programma's beschikt TT nu wel over over treasury shares.

Tatale aankoop ca 10 mio shares die hebben en gaan ervoor zorgen dat er GEEN verwatering optreedt dmv uitoefening van opties.
Hoe bedoel je geen voordeel voor aandeelhouders,
Ik heb nog steeds geen treasury shares ontvangen....

Wereldbelegger
0
Mocht bovengenoemd aantal van 10 mio shares nog niet verwerkt zijn in onderstaand officieel overzicht per 30 april
dan zakt de freefloat onder 50%
Deze freefloat is inclusief het bezit van de grootaandeelhouders waaronder JdM

MAJOR SHAREHOLDERS STRUCTURE
Founder - Harold Goddijn 15,023,609 11.3%
Founder - Corinne Vigreux 14,894,217 11.3%
Founder - Peter-Frans Pauwels 14,702,531 11.1%
Founder - Pieter Geelen 14,140,030 10.7%
58,760,387 44.4%
Free Float 68,522,927 51.8%
Treasury Shares* 5,083,358 3.8%
Total Shares 132,366,672 100.0%
sniklaas
0
quote:

tatje schreef op 24 mei 2021 10:19:

[...]

FCF wat is dat.

corporate.tomtom.com/static-files/98e...

Op blz 5 staat een cash staatje.

Op blz 8 zie je dat FCF iets meer behelst als cash na aftrek van opex en capex.

Tatje, de serie married with children geeft een veel mooier beeld wat er in de portemonnee overblijft aan beschikbare kasmiddelen wanneer het variabele OPEX deel door moeder, de kinderen en hond eruit wordt genomen, vader die periodiek het vaste CAPEX deel eruit haalt waarna er enkel nog wat losse munten overblijven dat volgens de richtlijnen van het nibud opzij wordt gelegd...
Wereldbelegger
0
Ik heb toch een vraagteken bij dat positieve geluid.

Immers beleggers kunnen het inkopen van eigen aandelen zien als een gebrek van het management om door te groeien. Dit komt de koers niet ten goede.

Ik kan het mis hebben, maar dat hebben we m.i. de afgelopen weken gezien.

quote:

boem! schreef op 24 mei 2021 11:01:

Door de SBB programma's beschikt TT nu wel over over treasury shares.

Tatale aankoop ca 10 mio shares die hebben en gaan ervoor zorgen dat er GEEN verwatering optreedt dmv uitoefening van opties.
Hoe bedoel je geen voordeel voor aandeelhouders,
Wereldbelegger
0
Onderstaande redenatie gaat voorbij aan twee zaken.
1] TT is niet verplicht om extra aandelen uit te geven bij het uitoefenen van opties.
Kan op meerdere wijzen en in meerdere periodes de benodigde aandelen uit de freefloat inkopen.
2] TT heeft toestemming om 2 x 10% aandelen uit te geven wanneer dat nodig geacht wordt.
Verwatering is dus zeer goed mogelijk wanneer het management daartoe beslist.

Het inkoopprogramma leidt tot, na verhouding, een groot percentage treasury shares.
Zolang er geen dividend wordt uitbetaald leidt de vermindering van het totaal aan freefloat niet tot een voordeel op middellange termijn voor pietparticulier.

quote:

boem! schreef op 24 mei 2021 11:01:

Door de SBB programma's beschikt TT nu wel over over treasury shares.

Tatale aankoop ca 10 mio shares die hebben en gaan ervoor zorgen dat er GEEN verwatering optreedt dmv uitoefening van opties.
Hoe bedoel je geen voordeel voor aandeelhouders,
23.279 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 703 704 705 706 707 708 709 710 711 712 713 ... 1160 1161 1162 1163 1164 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 16 apr 2024 17:35
Koers 7,275
Verschil 0,000 (0,00%)
Hoog 7,275
Laag 7,075
Volume 227.592
Volume gemiddeld 272.576
Volume gisteren 213.528

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront