Pharming « Terug naar discussie overzicht

Sectornieuws - biotech

6.422 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 ... 318 319 320 321 322 » | Laatste
voda
0
Er heeft zich een drama afgespeeld in onze darmen
Redactie

© Copyright Faqt

Onze darmen zijn radicaal anders dan die van oude Romeinen, of de mensen die de piramides bouwden. Dat zeggen Amerikaanse wetenschappers na onderzoek van versteende uitwerpselen van tweeduizend jaar geleden. Met gespecialiseerde apparatuur hebben ze die bestudeerd en zagen dat mensen toen heel andere darmflora hadden dan nu.

Die darmflora wisten ze weer genetisch te ontleden om zo de darmbacteriën van rond het begin van onze jaartelling te kunnen vergelijken met nu. Hun conclusie? We zijn nu veel slechter af.

De poep kwam uit Spanje, Tanzania, de VS en Mexico. Daarin zaten pollen, granen en vezels (foto). Onderzoekers van het Joslin Diabetes Center wisten daarin 158 verschillende darmbacteriën te vinden, veel meer dan in moderne darmen. Van al die bacteriën waren 61 totaal onbekend.

Een gebrek aan darmflora kan tot allerlei welvaartsziektes leiden, zoals glutenintoleratie en de ziekte van Crohn.

Er heeft in onze darmen een groot uitsterven afgespeeld. Net als de dinosauriërs zijn verdwenen, zo lijken we een hele categorie aan darmflora kwijt te zijn geraakt. Dat lijkt minder dramatisch, maar het verklaart onder andere de toename van darmkanker, obesitas en suikerziekte, schrijven de onderzoekers in vakblad Nature.
Bijlage:
voda
0
Galapagos start nieuwe studie naar filgotinib

Door ABM Financial News op dinsdag 18 mei 2021
Views: 4.882

(ABM FN-Dow Jones) Galapagos is begonnen met een fase-4-studie naar in de praktijk behaalde resultaten met het middel filgotinib, om meer inzicht te krijgen in de werkzaamheid en veiligheid. Dat maakte het biotechbedrijf dinsdag bekend.

De eerste deelnemer is gerekruteerd, meldde Galapagos. Het bedrijf wil 1.500 patiënten met reumatoïde artritis in heel Europa betrekken in het onderzoek, dat kijkt naar de werkzaamheid, veiligheid en de uitkomsten die de patiënten zelf rapporteren, terwijl zij maximaal twee jaar het middel filgotinib krijgen toegediend.

De rapporten van patiënten zullen via mobiele communicatiemiddelen worden verzameld.

Galapagos hoopt met het onderzoek patiënten in beeld te krijgen die bij de gerandomiseerde en placebogecontroleerde onderzoeken niet meededen vanwege de strenge selectiecriteria. Dit zou een sterkere wetenschappelijke basis opleveren voor het juiste gebruik van het middel.

Het onderzoek hoopt op betere inzichten in de effecten van vroege behandeling op pijn en vermoeidheid bij patiënten. Ook wil men onderzoeken hoe lang patiënten de behandeling doorzetten en of behandelingseffecten of kenmerken van patiënten daarbij een rol spelen.

Het aandeel Galapagos kreeg eind vorig jaar een harde klap nadat de Amerikaanse toezichthouder filgotinib niet goedkeurde voor de Amerikaanse markt. de Amerikaanse partner Gilead stapte toen uit het project in de VS en liet aan Galapagos de leidende rol voor het middel in Europa.
voda
0
Veendam krijgt grote medische isotopenfabriek na garantie van overheid
Bert van Dijk 11:00

Medische isotopenfabriek van Shine Medical in het Amerikaanse Janesville. De fabriek in Veendam wordt vergelijkbaar. Artis Impression: Shine Medical

Shine Medical gaat in Veendam een grote fabriek bouwen voor medische isotopen. Die zijn cruciaal bij de behandeling van kanker en in diagnostiek. Het Amerikaanse technologiebedrijf heeft voor Groningen gekozen, nadat de Nederlandse overheid aan de eisen van het bedrijf heeft voldaan.

De fabriek wordt de Europese productievestiging van Shine en zal in eerste instantie werk bieden aan tweehonderd mensen, maar het bedrijf verwacht in de toekomst verder te zullen groeien in Veendam. Met de bouw is een investering gemoeid van ongeveer €200 mln, zo hebben Shine en de gemeente Veendam woensdag bekendgemaakt.

Gelijk speelveld
Shine gaf vorig jaar al aan graag in Groningen een fabriek te willen neerzetten, maar eiste een gelijk speelveld van de Nederlandse overheid. Het kabinet steunt namelijk een plan om een nieuwe onderzoeksreactor te bouwen in Petten — Pallas — als vervanging van de huidige verouderde reactor.

'We hebben nu de garantie gekregen dat dat gelijke speelveld er is', zegt directeur Harrie Buurlage van Shine Medical in Europa in een toelichting. De ontwikkeling van Pallas, waar in 2003 toe werd besloten, wordt al jaren geplaagd door tegenslagen. Potentiële investeerders die honderden miljoenen in het project moeten stoppen, haakten af.

Kosten Pallas-reactor verdubbeld naar €2 mrd
Vorige maand werd bekend dat de komst van de Pallas-reactor helemaal op losse schroeven is komen te staan nu de verwachte kosten voor de bouw zijn verdubbeld naar €1,4 mrd tot €2 mrd. Omdat private investeerders definitief zijn afgehaakt, kan de reactor in Petten uitsluitend nog met publiek geld worden gefinancierd. Gezien de garantie die het kabinet nu heeft gegeven aan Shine, lijkt die route complex.

Minister Tamara van Ark van Medische Zorg en Sport juicht de komst van Shine toe, zo schreef ze in maart aan de Tweede Kamer, omdat het bedrijf voor het veelgebruikte diagnostische isotoop molybdeen-99 een belangrijk deel in de vraag zou kunnen voorzien.

De fabriek, die eind 2025 klaar moet zijn, gaat jaarlijks voldoende isotopen maken om 14 miljoen medische onderzoeken te kunnen doen per jaar. Dat is ongeveer twee keer zoveel als de totale behoefte aan isotopen in Europa, zegt Buurlage. Het bedrijf wil ook vanuit Veendam gaan exporteren naar Azië en wil voldoende reservecapaciteit hebben.

Veel minder hoogradioactief afval
Shine heeft een technologie ontwikkeld, waarbij medische isotopen niet in een kernreactor worden gemaakt, maar in een deeltjesversneller. In de fabriek in Veendam, ter grootte van een half voetbalveld, worden acht versnellers op een rij geplaatst in een kamer onder de grond. Hierin worden de medische isotopen gemaakt. De productiemethode levert veel minder hoogradioactief afval op en is ook goedkoper dan een reactor. Het bedrijf bouwt op dit moment al een vergelijkbare fabriek in de VS.

Shine kan echter niet het volledige palet aan medische isotopen produceren. 'Om die reden blijft, naast een eventuele vestiging van Shine, een nieuwe reactor — als belangrijke schakel in de leveringsketen — de beste waarborg bieden voor voorzieningszekerheid van medische isotopen', verwacht Van Ark.

'Shine heeft gezien de urgentie inderdaad de hoogste prioriteit aan molybdeen gegeven, maar zal spoedig daarna alle andere belangrijke medische isotopen gaan maken', zegt Buurlage. 'Zo heeft het bedrijf al het proces ontwikkeld om lutetium te maken. Lutetium wordt toegepast bij uitgezaaide kankers, zoals prostaatkanker.'

Over de toekomst van de Pallas-reactor zal een nieuw kabinet een besluit moeten nemen.

Lees het volledige artikel: fd.nl/ondernemen/1384100/veendam-krij...
voda
0
Duitse farmaondernemer gebruikt cannabis voor pijnstiller
Van onze redacteur 16:58

De Beierse ondernemer Clemens Fischer, oprichter van het farmaciebedrijf Futrue, gaat €100 mln investeren in de ontwikkeling van een middel tegen rugpijn waarin cannabis is verwerkt.

Het Duitse Handelsblatt meldt dit donderdagmiddag. Volgens de zakenkrant is het voor het eerst dat een geneesmiddelenbedrijf probeert een pijnstiller op basis van cannabis op de markt te brengen. Het middel moet een alternatief worden voor opioïden, middelen die vaak worden voorgeschreven maar omstreden zijn, onder meer vanwege hun verslavende eigenschappen.

Het onderzoek bevindt zich in een fase waarbij testen lopen bij ruim achthonderd patiënten in honderd pijncentra in Duitsland en Oostenrijk. Het medicament zou eind 2023 op de markt kunnen worden gebracht in Duitsland en andere Europese landen.

De 46-jarige Clemens richtte Futrue in 2007 op en is sindsdien ceo van de onderneming, die in Gräfeling bij München is gevestigd. Futrue is een holding van een reeks start-ups in de zorgsector.

De €100 mln voor het onderzoek heeft Clemens de afgelopen jaren verdiend met Futrue, aldus Handelsblatt.

Lees het volledige artikel: fd.nl/ondernemen/1384523/duitse-farma...
voda
0
AstraZeneca krijgt speciale toestemming voor coronovaccin
Alleen goedkeuring voor volwassenen.

(ABM FN-Dow Jones) Farmaceut AstraZeneca heeft van de Japanse overheid speciale goedkeuring gekregen voor de verstrekking van zijn coronavaccin Vaxzevria. Dit maakte het Britse bedrijf vrijdag bekend.

Het vaccin wordt op advies van het Japanse ministerie van volksgezondheid alleen toegediend aan mensen vanaf 18 jaar.

Het vaccin wordt in Japan geproduceerd en de eerste doses zullen naar verwachting de komende week al beschikbaar zijn.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Operationeel verlies voor Curevac

Door ABM Financial News op woensdag 26 mei 2021
Views: 744

(ABM FN-Dow Jones) Curevac heeft in de eerste drie maanden van 2021 het operationeel verlies fors zien oplopen. Dit bleek woensdag uit de resultaten van het Duitse biotechbedrijf.

Het verlies steeg met 92,6 miljoen euro naar 115,8 miljoen euro bij een omzet van 10,0 miljoen euro, 6,9 miljoen euro meer dan in de eerste drie maanden van 2020.

Het bedrijf verklaarde de stijging van het verlies door een toename van de kosten bij de ontwikkeling van coronavaccin CVnCoV.

Het zogeheten financiële resultaat kwam uit op 3,6 miljoen euro positief, 4,3 miljoen euro meer dan het verlies van 0,7 miljoen euro vorig jaar.

Curevac meldde een kaspositie van 1,5 miljard euro op 31 maart van dit jaar, circa 0,2 miljard euro meer dan er eind 2020 in kas zat.
voda
0
Enschedees bedrijf ontwikkelt vaccin tegen toekomstige varianten coronavirus

Het biomedische bedrijf 20MED Therapeutics uit Enschede gaat met de Universiteit Twente en de Universiteit Wageningen een vaccin ontwikkelen tegen varianten van het coronavirus. 20MED ontwikkelt zogeheten polymeren die geneesmiddelen in het lichaam ‘bezorgen’ op de plek waar ze moeten zijn. Dat geldt ook voor de afgifte van vaccins.

Gerben Kuitert 27-05-21, 06:22 Laatste update: 07:57

Er zijn nu wereldwijd zes goedgekeurde coronavaccins, en er zijn er nog 86 (!) in ontwikkeling. Wat 20Med met beide universiteiten nog denkt toe te voegen aan wat er al is en wat nog in de pijplijn zit, is een vaccin dat anticipeert op coronavarianten die we nu nog niet eens kennen. „We weten niet wat er nog komt, maar we weten wel waar die mutaties in het virus zich zullen voordoen”, zegt directeur Michiel Lodder van 20MED. „Dat klink wat abstract, maar als je weet waar de veranderingen verschijnen, kun je daar al bij voorbaat op inspelen.” En volgens Lodder staat vast dat er nieuwe mutaties komen - buiten de Braziliaanse, Engelse, Indiase en Zuid-Afrikaanse die we nu al kennen.

Lees ook
LIVE | Inhalen uitgestelde zorg kan tot volgend jaar duren, nieuw Nederlands vaccin tegen virusvarianten
De Jonge: zonder toegangstesten deze zomer geen groot festival

‘Onze technologie is geschikt’
20MED bestaat sinds 2011 en is opgericht door UT-professor Johan Engbersen, hoogleraar biochemie „We willen bewijzen dat onze technologie zeer geschikt is voor het maken van de vaccins”, zegt directeur Lodder van 20Med. De basis van de technologie die 20Med benut is dezelfde die de fabrikanten Pfizer en Moderna gebruiken bij de productie van hun coronavaccins.

Het gaat daarbij om zogeheten mRNA-technologie. „Het verschil tussen het vaccin dat wij ontwikkelen en dat van Pfizer en Moderna is dat deze laatste twee fabrikanten minuscule vetbolletjes gebruiken voor het afleveren van het vaccin in de cellen, wij gebruiken daarvoor polymeren”, aldus Lodder. „Het voordeel van onze techniek is dat je de vaccins niet bij een temperatuur van -70 graden hoeft te bewaren, maar dat opslag in een gewone koelkast volstaat.”

Technologie verkopen
Lodder verwacht dat het nieuwe vaccin er binnen anderhalf jaar kan zijn. Het vaccin van de oostelijke partners zal worden getest op Syrische hamsters waarover de Universiteit Wageningen beschikt. De provincies Gelderland en Overijssel subsidiëren het onderzoek met 620.000 euro. Het kost in totaal 1,4 miljoen euro. Het resterende bedrag moeten de partijen er zelf bijleggen. 20Med kan daarbij putten uit de drie miljoen euro die het enkele jaren geleden ophaalde bij investeerders. Lodder benadrukt dat het niet de bedoeling is dat 20Med de vaccins zelf gaat produceren. Als de technologie bewezen is, zal die aan een geneesmiddelenfabrikant worden verkocht.

20MED was tot vorige zomer volledig gevestigd in Enschede, maar een deel van het twaalfkoppige personeel verhuisde noodgedwongen naar Leiden. Dat komt door het schrijnende tekort aan laboratoriumruimte op de Universiteit Twente. Er zijn plannen voor de bouw van een nieuw laboratorium op het Kennispark, dat gehuurd zou kunnen worden door verschillende spin-offs van de UT. Het is wachten totdat de financiering voor de bouw van het nieuwe lab rond komt.

www.ad.nl/binnenland/enschedees-bedri...
voda
0
Galapagos presenteert nieuwe gegevens filgotinib tijdens reumacongres

Door ABM Financial News op donderdag 27 mei 2021
Views: 4.771

(ABM FN-Dow Jones) Galapagos presenteert tijdens het virtuele congres van de European League Against Rheumatism (EULAR) nieuwe gegevens over het veiligheidsprofiel van ontstekingsremmer filgotinib als behandeling tegen reuma. Dit meldde het Belgisch-Nederlandse bedrijf donderdagavond.

Galapagos presenteert naast wetenschappelijk onderzoek ook nieuwe gegevensanalyses, "gebaseerd op bevindingen uit zeven onderzoeken uit het ontwikkelingsprogramma voor filgotinib", aldus het bedrijf.

Verder deelt Galapagos eerste resultaten van een Europese enquête met gegevens uit de dagelijkse praktijk, "waarin wordt onderzocht wat patiënten en artsen vinden om bij de behandeling van RA specifieke behandeldoelen af te spreken als strategie voor het beheersen van de ziekte", aldus het bedrijf.

Het congres vindt plaats van 2 tot en met 5 juni 2021.
voda
0
Wetenschappers vinden onzuiverheden in AstraZeneca
Redactie 6 uur geleden

© Copyright Faqt

Onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Ulm in Duitsland hebben onzuiverheden ontdekt in het vaccin van fabrikant AstraZeneca. Of deze verontreinigingen de werkzaamheid van het vaccin beïnvloeden of dat er een verband is met heftige bijwerkingen weten de onderzoekers niet. Dit willen ze ophelderden in verder onderzoek.

Het aantal eiwitten per vaccindosis was echter aanzienlijk hoger dan de verwachte hoeveelheid. De Duitsers troffen menselijke en virale proteïnen aan, vooral zogenaamde heat shock-proteïnen. Cellen produceren deze eiwitten onder grote stress, zoals wanneer iemand een zonnesteek krijgt - vandaar de naam.

In totaal troffen de onderzoekers in drie onderzochte partijen meer dan duizend onnodige eiwitten aan. Van de meeste daarvan wordt niet verwacht dat ze negatieve effecten hebben op gevaccineerde personen. Van heat shock-eiwitten is echter bekend dat ze immuunreacties kunnen beïnvloeden en bestaande ontstekingsreacties versterken.

Het Brits-Zweedse farmaceutische bedrijf heeft in een reactie gezegd dat de eiwitten zich op een veilig niveau bevinden. Bovendien zou het aantal eiwitten in hun vaccin in sommige gevallen zelfs lager zijn dan in andere, op soortgelijke wijze vervaardigde vaccins. Het bedrijf zei verder dat 100 procent zuiverheid onmogelijk is. Het bedrijf werkt volgens de hoogst mogelijke normen. Dat laat onverlet dat een van hun Amerikaanse fabrieken eerder stil is gelegd vanwege overtredingen van de hygiëneregels.

www.msn.com/nl-nl/nieuws/wetenschap/w...
voda
0
Europese goedkeuring Pfizer voor toedienen coronavaccin bij tieners
Tussen de 12 en 15 jaar.

(ABM FN-Dow Jones) Pfizer en BioNTech hebben van het Europees Geneesmiddelenbureau goedkeuring gekregen om hun coronavaccin in te zetten bij kinderen tussen de 12 en 15 jaar. Dit meldde de EMA vrijdag.

Het vaccin wordt al toegediend vanaf 16 jaar.

Volgens de EMA is de immuunrespons bij kinderen in die leeftijdscategorie vergelijkbaar met die bij mensen tussen de 16 en 25 jaar.

Eerder deze maand kregen Pfizer en BioNTech al groen licht van de Amerikaanse toezichthouder FDA voor toediening bij kinderen tussen de 12 en 15 jaar.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Moderna vraagt vergunning voor coronavaccin in VS aan
Na noodgoedkeuring nu standaardvergunning.

(ABM FN-Dow Jones) Moderna is vandaag gestart met de lopende aanvraag voor de goedkeuring door de U.S. Food and Drug Administration voor zijn mRNA COVID-19 vaccin voor mensen vanaf 18 jaar. Dit maakte het Amerikaanse biotechbedrijf dinsdag bekend.

De aanvraag betreft een Biologics License Application. Momenteel is het coronavaccin van Moderna al beschikbaar in de VS, maar onder een noodvergunning, die op 18 december vorig jaar werd verleend.

Zodra er data uit het lopende Fase 3 onderzoek bekend zijn, zullen die worden gedeeld met de FDA, aldus Moderna.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
fanaat
0
Wat een fantastisch nieuws passeert hier op het forum. Alleen niet van het bedrijf waar het om gaat. De Vries is aan het verdrinken. Pharming houdt ternauwernood het hoofd boven € 1 euro waarde. Ik neem aan dat bij bijna iedereen de lol aan het vergaan is zeker weet ik dat de moed in de schoenen is gezakt. Waarom de € 1 vandaag sneuvelt moge duidelijk zijn. Deels omdat de concurrentie links en rechts Pharming passeert maar en vooral door de ondermaatse prestaties van Pharming zelf. Voor diegene die het nog niet weten:
Geen aandeelhouderswaarde, geen dividend een k/w verhouding veel te hoog en een pijplijn van niets
voda
0
Novartis stap verder met behandeling artritis bij kinderen
Farmaceut presenteert positieve studiedata voor Cosentyx.

(ABM FN-Dow Jones) Novartis heeft met een Fase III JUNIPERA-studie met Cosentyx voor de behandeling van artritis bij kinderen en tieners positieve uitkomsten behaald. Dit liet de Zwitserse farmaceut woensdagochtend weten.

De studie behaalde zijn primaire eindpunten.

Cosentyx presteerde beter dan het placebo.

De studieresultaten zullen op 5 juni tijdens de jaarlijkse EULAR 2021 bijeenkomst worden gepresenteerd.

Novartis verwacht in de komende weken de data in te zullen leveren bij de toezichthouders in Europa en de VS.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Herboren Organon bouwt als een bezetene
Thieu Vaessen 06:30

Een nieuwe, gigantische muurschildering van kunstenaar Rosalie de Graaf moet de nieuwe start markeren van Organon. Foto: Hans van der Poel/ANP

Vlakbij het station in Oss werkt kunstenares Rosalie de Graaf aan een enorme muurschildering van wel tien meter hoog en vijftig meter breed. Vanaf een hoogwerker. Te zien zijn al een embryo van zo'n twee meter lengte, een eicel en twee labmedewerkers in blauwe pakken die in de weer zijn met een pipetteerpompje. Daaronder groeien roodwitte pillen aan een plant. Bloemen en bijtjes zullen later deze maand op de wand verschijnen.

Welkom bij het nieuwe Organon & Co. De muurschildering moet de nieuwe start markeren van het farmabedrijf dat deze donderdag officieel uit zijn as verrijst. Niet alleen in Oss, maar ook in New York. Daar krijgt Organon een eigen beursnotering — als afsplitsing van het Amerikaanse farmaconcern Merck, in Europa bekend als MSD. Ook het merk Organon is in ere hersteld.

Nieuwe missie
Organon begint aan zijn tweede leven met een nieuwe missie, zegt Petra Willems, die vandaag is benoemd tot algemeen directeur van Organon Benelux. En die missie is: de gezondheid van vrouwen verbeteren. 'De helft van de wereldbevolking is vrouw. Dat is onze basis en daarom richten we ons op meer dan anticonceptie alleen', zegt Willems.

Tegelijkertijd, zo erkent Willems, is de terugkeer van Organon een emotionele gebeurtenis. Dat heeft alles te maken met de manier waarop het Nederlandse bedrijf in 2007 ten onder ging, na een afgeblazen beursgang in 2007 en verkoop aan de hoogste bieder. Een nationaal trauma was geboren. 'Het waren zeker vervelende tijden', blikt Willems terug. 'Hier in Oss verloren veel mensen hun baan. Dat moeten we niet bagatelliseren.'

Lagere winstmarges
Dat het verhaal een nieuwe wending ging nemen, werd ruim een jaar geleden al duidelijk. MSD besloot zich te concentreren op nieuwe geneesmiddelen tegen kanker en vaccins, waar hoge winstmarges op zitten. De medicijnen met lagere winstmarges kwamen terecht in een nieuw bedrijf, dat MSD ging verzelfstandigen en dat weer Organon ging heten. Uit onderzoek was gebleken dat de oude Nederlandse naam nog altijd vertrouwen inboezemde, ook in het buitenland.

Aan Organon nu de taak om de oudere producten en merken van MSD nieuw leven in te blazen. Willems ziet de afsplitsing vooral als een kans om te focussen op nieuwe en betere medicijnen voor vrouwen. Daaronder zijn medicijnen tegen botontkalking en tegen borstkanker. En ook voorbehoedsmiddelen, van oudsher een specialisme van Organon. Het nieuwe bedrijf heeft ook massa, met een omzet van $6,5 mrd en wereldwijd negenduizend werknemers, van wie 1200 in Nederland.

Volop geïnvesteerd
Organon lijkt er ook goed voor te staan. Die indruk wekt in ieder geval een wandeling over het bedrijfsterrein in Oss, onder leiding van Wenny Raaijmakers, directeur van de Brabantse vestiging. Duidelijk is dat er afgelopen jaren volop is geïnvesteerd. Raaijmakers wijst op de installaties voor de luchtbehandeling, voor de waterzuivering en voor de brandveiligheid. 'Alles is nieuw.'

Net opgeleverd is een nieuw magazijn, waarmee Organon voldoet aan alle eisen voor de opslag van gevaarlijke stoffen. Het bedrijf hoeft binnenkort niet langer medicijnen elders op te slaan. Even verderop staat een vrij nieuwe fabriek voor steriele producten. Dat kwam in tijden van corona goed uit. In de fabriek kan Organon spierverslappers maken, cruciaal voor patiënten die op een ic-afdeling aan de beademing liggen.

Extra productiecapaciteit
Door de nieuwe steriele fabriek kwam er in het oudste productiegebouw op het terrein weer een vleugel vrij. Daar neemt Organon binnenkort een derde productielijn in gebruik voor zijn anticonceptiestaafje. Dat staafje kunnen vrouwen onder de huid van hun bovenarm laten inbrengen, waarna het drie jaar lang bescherming biedt tegen ongewenste zwangerschappen. Het is een troefkaart van het bedrijf, nu dé pil in populariteit afneemt.

Door de derde lijn neemt de productiecapaciteit toe van tien miljoen tot achttien miljoen staafjes per jaar. Gehuld in een speciale overall en andere beschermende kleding laat Raaijmakers zien hoe robots in een stofvrije ruimte de staafjes razendsnel verpakken. De voorbehoedsmiddelen gaan in een speciaal apparaatje voor eenmalig gebruik dat het staafje op precies de goede plaats implanteert. Raaijmakers: 'Het staafje kan nooit te diep komen.'

De bouwactiviteiten zijn ook nog niet voorbij. Overal staan schaftketen. Een loopbrug tussen twee grote gebouwen bij de ingang is gesloopt. Bouwvakkers zijn begonnen met de bouw van een nieuwe ontvangstruimte en receptie. Met heel veel glas. Vlak naast de muurschildering van bijna zeshonderd vierkante meter.

Lees het volledige artikel: fd.nl/ondernemen/1386279/herboren-org...
Bijlage:
voda
0
Het bittere lot van het Janssen-vaccin: van nationale trots naar grotendeels afgedankt

Met één advies van de Gezondheidsraad werd het coronavaccin van Janssen woensdag in één klap grotendeels bij het grof vuil gezet. Het is het uiterst bittere lot van een prik die in maart nog op het schild werd gehesen als onze nationale trots.

Chris van Mersbergen 03-06-21, 19:00 Laatste update: 03-06-21, 19:25

Ook deze site was op 11 maart niet te flauw om uitgebreid victorie te kraaien over het coronavaccin van Janssen uit Leiden, dat vanaf die dag in heel de Europese Unie mocht worden toegediend. ‘Een enorm succes’ werd het genoemd, ‘een overwinning voor de Nederlandse wetenschap’ en ‘een prestatie van ongekend formaat’. Vooral viroloog Hanneke Schuitemaker kreeg veel lof toegezwaaid voor haar leidende rol in de ontwikkeling van het vaccin, wereldwijd het enige vaccin waarbij één inenting volstaat.

Lees ook
Jongeren krijgen alleen nog Pfizer of Moderna, prikcampagne week vertraagd
Dit is de vrouw achter het Janssen-vaccin: ‘Ze voelt zich geen haar beter dan anderen’

Hoe anders hangt de vlag er nu bij. Het door het kabinet overgenomen advies van de Gezondheidsraad om Nederlandse 40-minners alleen nog maar de mRNA-vaccins van BioNTech-Pfizer en Moderna toe te dienen, betekende woensdag grotendeels het einde van het vaccin van Janssen, een dochterbedrijf van de Amerikaanse farmagigant Johnson & Johnson.

Twee tegenvallers
Twee enorme tegenvallers breken de prik ruim drie maanden na de goedkeuring gigantisch op. De eerste is de in april opgedoken zeldzame bijwerking van trombose en een verlaagd aantal bloedplaatjes, die bij jongeren in verhouding vaker optreedt dan bij ouderen. De tweede is het feit dat Janssen in tegenstelling tot de ‘mRNA-concurrenten’ nog niet tot grote leveringen in staat is. Dat komt vooral door productieproblemen in de Verenigde Staten, waar een fabriek op slot werd gezet toen daar van alles mis bleek met de hygiëne.

Hanneke Schuitemaker. © Hollandse Hoogte / AFP

Nu de wind stevig in het gezicht blaast, wordt Schuitemaker uit de publiciteit gehouden. Zelf temperde ze vanaf het begin al te hoge verwachtingen, door steeds maar te benadrukken dat negen van de tien vaccins de eindstreep niet halen. Het Janssen-vaccin haalde de eindstreep wel, maar zelfs dat bleek dus geen garantie voor succes in eigen land.

Dat een vaccin dat uiterst effectief is om ernstige ziekte en overlijden door het coronavirus te voorkomen al zo snel grotendeels kan worden ‘afgedankt’, zegt iets over de luxe situatie waarin Nederland verkeert. Het risico op het optreden van de trombosebijwerking lijkt het grootst bij vrouwen tussen de 30 en 39 jaar - 1 op de 80.000. De kans om door de bijwerking te overlijden is nog eens vele malen kleiner. In de VS stierven in totaal drie personen, op 8 miljoen (!) vaccinaties. En dat bij een vaccin waarbij één inenting genoeg is.

Tóch Janssen?
Die statistieken zullen sommige Nederlanders ertoe verleiden om juist wel voor de Janssen-prik te willen gaan. Dat vaccin zorgt straks immers eerder voor een groen icoontje in het digitale coronapaspoort dan de prikken van Pfizer en Moderna, waarbij na zes weken nog een herhaalinjectie nodig is.

Demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. © ANP

Demissionair minister De Jonge zou 18-plussers die tóch Janssen willen, graag die mogelijkheid geven. Maar dat is lastig, stelt een van zijn woordvoerders. Niet alleen praktisch - richt je bijvoorbeeld één centraal gelegen landelijke locatie in waar mensen een Janssen-prik kunnen krijgen? - maar ook juridisch moet er nogal wat geregeld worden. Zo bestaat de kans dat het Gezondheidsraad-advies nog vertaald wordt in een nieuwe richtlijn voor artsen.

Het ministerie rekent erop dat het ‘minstens een paar weken’ gaat duren voor er meer duidelijkheid is. Op dat moment zal een groot deel van de volwassen Nederlanders al de kans hebben gehad om een eerste afspraak voor Pfizer of Moderna te maken. En is de bittere conclusie: heel veel kan het in Nederland niet meer worden met onze nationale trots, Janssen uit Leiden.

Veel andere landen zullen maar wat blij zijn met een relatief eenvoudig te bewaren éénpriks­vac­cin

Minderbemiddelde landen
In minder bemiddelde landen dan het onze hebben ze niet de luxe om het ene vaccin links te laten liggen, omdat andere beter zijn. Zuid-Afrika bijvoorbeeld wacht met smart op miljoenen bestelde Janssen-vaccins, die vertraagd worden geleverd door de gesloten fabriek in de VS. De Nederlandse prik is daar de hoeksteen van het vaccinatiebeleid. En ook veel andere landen zullen maar wat blij zijn met een relatief eenvoudig te bewaren éénpriksvaccin, waarvan ons land er nog liefst 11 miljoen geleverd krijgt.

Hanneke Schuitemaker zei in een eerder interview met deze site al dat de Janssen-prik wat haar betreft niet per se alleen in welgestelde bovenarmen zou gaan. ,,Wij zijn heel erg gericht op de westerse wereld, iedereen heeft de mouwen al opgestroopt. Maar op het zuidelijk halfrond is nauwelijks nog een prik gezet.’’

Bekijk hieronder onze video’s over de coronavaccins:

www.ad.nl/nieuws/het-bittere-lot-van-...
voda
1
Galapagos publiceert onderzoeksdata over filgotinib
Voor gebruik bij colitis ulcerosa.

(ABM FN-Dow Jones) Galapagos heeft de Fase 3-resultaten van de SELECTION-studie naar filgotinib bij colitis ulcerosa in The Lancet gepubliceerd. Dit liet het biotechbedrijf vrijdagochtend weten.

De studie, met Gilead als sponsor, was opgezet ter beoordeling van de werkzaamheid en veiligheid van filgotinib, een orale, eenmaal daagse, preferentiële JAK1-remmer in onderzoek bij patiënten met matig tot ernstig actieve colitis ulcerosa.

Het bleek volgens Galapagos dat filgotinib 200mg numeriek betere responsen vertoont dan een placebo.

"Het bereiken van vroege en aanhoudende remissie van symptomen is, in combinatie met slijmvliesgenezing, een belangrijk doel van de therapie bij colitis ulcerosa", aldus Galapagos.

Het gebruik van filgotinib bij colitis ulcerosa wordt momenteel onderzocht en is nog nergens goedgekeurd.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Groen licht voor alzheimermiddel Biogen

Door ABM Financial News op maandag 7 juni 2021
Views: 3.514

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse toezichthouder FDA heeft maandag versneld goedkeuring gegeven aan het alzheimermiddel aducanumab van Biogen.

De FDA besloot tot een snelle goedkeuring, nadat er was geconcludeerd dat de voordelen van het middel zwaarder wegen dan de risico's. Een onafhankelijke adviescommissie van de FDA stemde tegen een goedkeuring. Het is zeer ongebruikelijk dat de FDA dit advies negeert.

Billy Dunn van de FDA zegt zorgvuldig naar de opmerkingen van de adviescommissie te hebben geluisterd. "Uiteindelijk ligt de beslissing om aducanumab te gebruiken bij patiënten, hun families en zorgprofessionals", aldus Dunn. "Maar het is duidelijk dat de FDA een rigoureus onderzoek heeft uitgevoerd, waarbij ook werd meegenomen dat er een enorme vraag is naar een dergelijk alzheimermiddel."

Het is voor het eerst sinds 2003 dat de FDA een behandeling tegen Alzheimer. Het in Amsterdam genoteerde Vivoryon heeft momenteel ook klinische studies lopen naar een behandeling tegen de ziekte.

Het aandeel Biogen steeg maandagavond licht. Vivoryon sloot ruim 6 procent hoger op het Damrak.
voda
0
Galapagos verhoogt kapitaal door uitoefening inschrijvingsrechten

Door ABM Financial News op maandag 7 juni 2021
Views: 3.746

(ABM FN-Dow Jones) Galapagos heeft met de uitgifte van 10.940 aandelen ruim 325.300 euro opgehaald. Dit maakte het Belgisch-Nederlandse biotechbedrijf maandagavond bekend.

Het uitstaande kapitaal werd verhoogd via de uitoefening van inschrijvingsrechten.

Het maatschappelijk kapitaal van Galapagos bedraagt na de uitoefening ruim 354,4 miljoen euro. Het totaal aantal stemrechtverlenende effecten bedraagt meer dan 65,5 miljoen en dat is gelijk aan het totaal aantal stemrechten.
voda
0
Roche krijgt CE markering voor corona zelftest
Test komt ook beschikbaar in EU-landen zonder vrijsstellingsregels.

(ABM FN-Dow Jones) Het Zwitserse Roche heeft een zogeheten CE-markering gekregen voor zijn corona zelftest. Dit maakte het bedrijf dinsdag bekend.

De test wordt beschikbaar gesteld voor EU-landen die geen vrijstellingsregels kennen.

De markering geeft aan dat het product voldoet aan de daarvoor geldende regels binnen de Europese Economische Ruimte, de Europese Unie plus Zwitserland, Liechtenstein, Noorwegen en IJsland.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
6.422 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 ... 318 319 320 321 322 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 16 apr 2024 13:41
Koers 0,963
Verschil -0,025 (-2,53%)
Hoog 0,979
Laag 0,956
Volume 3.734.133
Volume gemiddeld 6.407.533
Volume gisteren 5.323.102

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront