Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Deze crypto's stijgen nog

Deze crypto's stijgen nog

De cryptomarkt is nog redelijk onvolwassen en laat daarom vaak heftige koersschommelingen zien, waar de gemiddelde aandelenbelegger een flinke paniekaanval van zou krijgen.

Het ontbreken van duidelijke intrinsieke waarde bij veel crypto's maakt het voor veel analisten lastig om iets over de koers van een digitale munt te zeggen. De meest bruikbare methode om het te verwachten koersverloop van crypto's enigszins te duiden, is daarom technische analyse.

Regels

Door het herkennen van trends en het bepalen van steun- en weerstandsniveaus kan een risk/reward-verhouding worden vastgesteld op basis waarvan de beslissing kan worden genomen om in een munt te investeren. Hoewel ook deze methode in de volatiele cryptomarkt niet feilloos is, kunnen speculanten door het volgen van een aantal regels al snel wat voordeel behalen.

Een van de meest bruikbare regels is om crypto's te selecteren die in een stijgende trend bewegen. Vaak wordt een eenmaal ingezette trend namelijk voor langere tijd voortgezet. Correcties binnen de stijgende trend kunnen speculanten dan een mooi instapmoment bieden.

Ik heb uit de top 15 van Coinmarktetcap drie crypto's geselecteerd die momenteel in een stijgende trend bewegen. Ik bespreek deze technische plaatjes hieronder, maar eerst nog even kort de laatste technische stand van zaken bij bitcoin.

Bitcoin

Bitcoin zelf beweegt al enige tijd niet meer in een stijgende trend. De koers heeft een forse correctie laten zien en beweegt momenteel zijwaarts tussen de steun van de bodem van januari op $30.000 en de weerstand rond $42.000, gevormd door de top van januari en de bodem van eind februari.

Het patroon van lagere toppen is nog intact, wat aangeeft dat er sprake is van aanhoudende verkoopdruk. Wanneer de steun wordt gebroken, zal er ruimte vrijkomen voor een grotere correctie richting de oude top uit 2017 rond $20.000. Het beeld klaart pas op na een doorbraak door de weerstand op $42.000.

3 stijgende trends

Met behulp van een aantal regels uit de technische analyse kunnen speculanten voordeel behalen bij het selecteren van cryptovaluta. Daarnaast kan door het bepalen van steun- en weerstandsniveaus het neerwaarts risico en opwaarts potentieel worden bepaald. Door van tevoren je uitstapniveau te bepalen voorkom je ook dat je te lang met een verlieslatende cryptomunt blijft zitten wanneer de koers tegen je visie in gaat.

Dogecoin

De eerste crypto die ik het geselecteerd is een van de meeste besproken cryptomunten van de afgelopen maanden. Dogecoin, dat ooit is ontwikkeld als grap, is door een grote groep speculanten opgepikt en ook Elon Musk is een groot fan van deze crypto.

Dogecoin beweegt sinds begin dit jaar in een sterk stijgende trend, wat duidt op koopkrachtige vraag. De afgelopen weken is de koers even stilgevallen, maar deze lijkt nu opgevangen te worden aan de onderkant van de stijgende trend. Rond $0,25 ligt ook de bodem van april waar de koers inmiddels al enkele keren door is opgevangen. 

Als deze steun intact blijft, kan de stijgende trend worden voortgezet richting hogere koersniveaus. Het eerste koersdoel ligt op de recente top rond $0,75. Een doorbraak van de steun daarentegen zal het technisch beeld flinke schade toebrengen.

Polygon

Polygon, dat voorheen Matic heette, heeft als doel om de nadelen van Ethereum (traag en duur) aan te pakken. Het Polygon-netwerk is vooral handig voor projecten als gedecentraliseerde financiering (DeFi) dat nu flink in opkomst is.

De grote interesse in de ontwikkeling van Polygon is goed terug te zien in de koers van de crypto. De munt is de afgelopen maanden hard opgelopen en beweegt in een overtuigend stijgende trend. De laatste weken maakt de koers even pas op de plaats, maar van een echte verzwakking is geen sprake.

Zolang de stijgende trend wordt voortgezet en de koers boven de steun rond $0,70 beweegt, is het positieve beeld intact en mogen op termijn hogere koersen worden verwacht. Als de laatste top wordt doorbroken, kan de stijgende fase worden voortgezet richting koersdoel $4,50.

Chainlink

Chainlink (LINK) is ontwikkeld als schakel tussen blockchainplatforms en de zogenoemde smart contracts. Het biedt de mogelijkheid om externe data aan deze 'slimme contracten' toe te voegen. De LINK-token bestaat sinds 2017. 

De koers van LINK is heeft het afgelopen jaar een gestaag stijgend verloop laten zien. Wat opvalt is dat na iedere opleving ook weer een flinke correctie volgt. Per saldo is de trend dus opwaarts gericht, maar echte overtuiging lijkt even te ontbreken.

Recent is de koers weer opgevangen aan de onderkant van de opgaande trend en boven de steun van de oude top van augustus vorig jaar rond $19. Vanaf dit niveau veert de koers weer op. Zolang de koers binnen het stijgende trendkanaal en boven de steun beweegt, blijft het positieve plaatje intact. Eerste koersdoel ligt op de top van begin mei rond $54.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot

Recente analyses van Wouter Slot

  1. 01 apr Amerikaanse beurzen zijn niet te stoppen: kan Nasdaq naar 20.000 punten? 10
  2. 25 mrt Opmars Nederlandse beurs steeds wat breder gedragen 34
  3. 11 mrt Kan de vastgoedsector bouwen aan verder herstel? 79

Reacties

13 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 1 juni 2021 15:23
    "Bitcoin zelf beweegt al enige tijd niet meer in een stijgende trend."

    Die uitspraak zou ik toch graag willen nuanceren. Het hangt namelijk nogal af van het time frame waar je naar kijkt. De daggrafiek van de schrijver met slecht één jaar aan data schetst helaas slechts een beperkt beeld van het gebeuren.
  2. forum rang 4 Guus_Geluk 2 juni 2021 15:21
    Ik heb al mijn aandelen een tijdje geleden verkocht en zit nu vooral in Cardano. (ADA).
    Met "staking" aan ontvang je sowieso al enkele procenten "rente" per jaar. Een mooi rendement, los nog van de flinke koerswinst.
    Cardano heeft een prachtige roadmap en is sterk groeiend. Ook Cardano is het Ethereum netwerk van de grond toe aan het opbouwen maar dan zonder de kinderziektes van Ethereum. Ik verwacht dat de marketcap van Cardano uiteindelijk hoger gaat worden dan van Bitcoin. We gaan het zien. Mooi dat IEX steeds meer aandacht aan crypto besteedt maar jammer dat Cardano (ADA) niet in het overzicht meegenomen is.
  3. [verwijderd] 2 juni 2021 20:35
    @Wouter:

    Het ontbreken van duidelijke intrinsieke waarde bij veel crypto's maakt het voor veel analisten lastig om iets over de koers van een digitale munt te zeggen.

    -> helemaal me eens.

    Er zit meer dan 98% bagger tussen de crypto's. Wat voor de lezer hier mogelijk veel interessanter is om een referentiekader te beschrijven hoe het kaf van het koren te scheiden. Puur gebaseerd op use cases, toegepaste technologie, mate van decentralisatie, governance, liquiditeit etc.

    Wellicht dat hiermee de kloof tussen "believers" en "tulpenbollen aanhangers" enigzins gedicht kan worden en meer zinvolle discussies op gang helpt.

  4. [verwijderd] 2 juni 2021 22:55
    quote:

    SimpeleZiel schreef op 2 juni 2021 20:35:

    Wat voor de lezer hier mogelijk veel interessanter is om een referentiekader te beschrijven hoe het kaf van het koren te scheiden. Puur gebaseerd op use cases, toegepaste technologie, mate van decentralisatie, governance, liquiditeit etc.

    Wellicht dat hiermee de kloof tussen "believers" en "tulpenbollen aanhangers" enigzins gedicht kan worden en meer zinvolle discussies op gang helpt.
    Ik vrees dat het ambitieus is te denken dat een gesprek mogelijk gaat zijn met de tulpenbollenbubbelroepers. Desalniettemin is het nuttig om eerst de verschillende cryptomunten in groepen onder te verdelen omdat elke groep zijn eigen karakteristieken heeft. In onderstaande video wordt het volgende voorstel tot classificatie gedaan:
    Store of Value cryptocurrency
    Smart Contract cryptocurrency
    Oracle coins
    Payment coins
    Privacy coins
    Exchange tokens
    Meme coins
    www.youtube.com/watch?v=7NYmape2ylA
  5. [verwijderd] 3 juni 2021 00:06
    Intrinsieke waarde is een wat moeilijke term omdat het eigenlijk niet bestaat. Het wordt meestal gebruikt bij analyses van bedrijfsbalansen om zo wat te kunnen zeggen over de prijs van het aandeel versus de bezittingen, de schulden, de winst en de winstverwachting. Maar het is enkel een poging tot duiding van de prijs en biedt weinig zekerheid omdat de prijs toch het resultaat is van de subjectieve beslissingen van alle kopers en verkopers die volstrekt andere beslissingscriteria kunnen hanteren. Bij geen enkele andere asset wordt intrinsieke waarde gebruikt en dat is niet zo vreemd omdat uiteindelijk alle waarde subjectief is. Bij grondstoffen wordt gekeken naar de productiekosten; waardebepaling van fiat munten is helemaal een raadsel. Bij crypto is het evenzo moeilijk om van intrinsieke waarde te spreken, ofschoon bij bitcoin de benodigde elektriciteitskosten voor het mijnen van één bitcoin aardig in de buurt komen en wel op een manier die te vergelijken is met de benodigde productiekosten voor grondstoffen. Ook is er S2F en S2FX, wat kwantitatieve modellen zijn gebaseerd op de afnemende schaarste van de munt. Andere belangrijke parameters zijn: het aantal gebruikers, het aantal transacties, het totaal aan waarde wat over het netwerk gepompt wordt, de hashrate bij PoW. Maar het is inderdaad veel te vroeg voor een bruikbaar model voor alle crypto.
  6. GrandmasterC 3 juni 2021 00:07
    Hoeveel coins zijn er nu wel? Meer dan 5000? Enorme flauwekul om daar nog serieus over te praten. Je kunt beter naar het casino gaan, bij de roulette heb je 50% kans om je inleg met 100% te vergroten binnen een paar minuten of seconden en als je meer durft (b.v. op 1 nummer spelen en 3,3% kans om in die korte tijd 3500% winst te maken, daar tussen in zijn nog tal van andere mogelijkheden).
  7. [verwijderd] 3 juni 2021 11:13
    quote:

    GrandmasterC schreef op 3 juni 2021 00:07:

    Hoeveel coins zijn er nu wel? Meer dan 5000? Enorme flauwekul om daar nog serieus over te praten. Je kunt beter naar het casino gaan, bij de roulette heb je 50% kans om je inleg met 100% te vergroten binnen een paar minuten of seconden en als je meer durft (b.v. op 1 nummer spelen en 3,3% kans om in die korte tijd 3500% winst te maken, daar tussen in zijn nog tal van andere mogelijkheden).
    Verander het woord coins in bedrijf en stel dan nog eens de vraag. Zoals eerder aangegeven is meer dan 95% van de coins gebaseerd op gebakken lucht, beloftes in de toekomst en ligt er geen levensvatbaar bedrijfsmodel aan ten grondslag.
  8. [verwijderd] 3 juni 2021 12:34
    quote:

    GrandmasterC schreef op 3 juni 2021 00:07:

    Hoeveel coins zijn er nu wel? Meer dan 5000? Enorme flauwekul om daar nog serieus over te praten. Je kunt beter naar het casino gaan, bij de roulette heb je 50% kans om je inleg met 100% te vergroten binnen een paar minuten of seconden en als je meer durft (b.v. op 1 nummer spelen en 3,3% kans om in die korte tijd 3500% winst te maken, daar tussen in zijn nog tal van andere mogelijkheden).
    Zou je er wel serieus over willen praten als er maar 5 coins zouden zijn?
    Ik denk van niet.
  9. forum rang 4 efreddy 6 juni 2021 08:50
    quote:

    GrandmasterC schreef op 3 juni 2021 00:07:

    Hoeveel coins zijn er nu wel? Meer dan 5000? Enorme flauwekul om daar nog serieus over te praten. Je kunt beter naar het casino gaan, bij de roulette heb je 50% kans om je inleg met 100% te vergroten binnen een paar minuten of seconden en als je meer durft (b.v. op 1 nummer spelen en 3,3% kans om in die korte tijd 3500% winst te maken, daar tussen in zijn nog tal van andere mogelijkheden).
    Volgens coinmarketcap nu 10296.

    Wat dat casino betreft,binnen een paar minuten of seconden is men zijn centen kwijt , als men ze kwijt is moet men opnieuw gaan gokken en centen inleggen om nog meer te verliezen (winnen is er zelden bij).

    Wie BTC kocht rond de top in december 2017 aan 16000€ staat bij huidige koersen van 29500€ nog mooi op winst ,er waren ook heel wat betere momenten om te kopen en er waren ook betere momenten om wat gedeeltelijk winst te nemen zodat men gerust verder in BTC kan blijven zitten zonder dat het nog een oorspronkelijke cent kost.

    Als men liever zijn centen in een casino verspeelt moet men dat vooral doen want om met crypto waaronder BTC verlies te maken moet men zijn momenten wel goed uitkiezen of het gaat mis en men staat op winst.
13 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Volg IEX altijd en overal Meer »

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links