Euronav « Terug naar discussie overzicht

Forum geopend voor Euronav

19.289 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 813 814 815 816 817 818 819 820 821 822 823 ... 961 962 963 964 965 » | Laatste
Risky bets
1
quote:

Risky bets schreef op 11 mei 2021 15:20:

Shipbrokers report dat EURN de 2002 Filikon Suezmax heeft verkocht. Zou tot een mooie boekwinst moeten geven...
EURONAV SELLS SUEZMAX FILIKON

ANTWERP, Belgium, 7 June 2021 – Euronav NV (NYSE: EURN & Euronext: EURN) (“Euronav” or the “Company”) has sold the Suezmax Filikon (2002 – 149,989 dwt) for USD 16.3 million. A capital gain on the sale of approximately USD 9.3 million will be recorded in the current quarter. The vessel has been delivered to her new owners on June 4th.

Euronav considers regular fleet rejuvenation an important function of vessel management in providing quality services to our clients. The Filikon (2002 – 149,989 dwt) is the oldest conventional vessel in the Euronav fleet. Since the start of 2020 Euronav has sold its interests in eight vessels (four Suezmax and four VLCC) with an average build date of 2005. The capital invested has been recycled into eight large tankers, four of which are VLCCs already on the water, with two modern eco-VLCC and two modern eco-Suezmax due for delivery in the years to come.
squadra03
0
Nieuws van gisteren maar hier nog niet gepost zag ik:
bron is Reuters.
Euronav sells suezmax Filikon (2002-149.949DWT) for 16.3 million USD.
Capital gain on sale of approx 9.3mio USD.
Will be recorder in current quarter. Vessel has ben deliverd to her new owners on june 4th.
Becb
0
Eens op de 'refresh' knop drukken ;-). Risky had dat nieuws gisteren al geplaatst. In drukletters zelfs.

Positief nieuws, lijkt me, maar oh kijk: Op de middag al een minuscuul beetje in het groen. We moeten eens niet wachten op de Amerikanen vandaag.
Intussen loopt dit aandeel achter op letterlijk al mijn andere aandelen in portefeuille (ook met dividenden van vorig jaar meegerekend).

Iemand een idee wat die uitspraak van de rechtzaak tegen Shell als effect heeft op het olietransport in het algemeen? Zal er meer olie elders in de wereld worden geraffineerd, en dan pas vervoerd? Versneld minderverbruik in Europa? Versnelde deinvesteringen in olie industrie?
aossa
1
quote:

Becb schreef op 8 juni 2021 12:13:

...
Iemand een idee wat die uitspraak van de rechtzaak tegen Shell als effect heeft op het olietransport in het algemeen? Zal er meer olie elders in de wereld worden geraffineerd, en dan pas vervoerd? Versneld minderverbruik in Europa? Versnelde deinvesteringen in olie industrie?
Hugo De Stoop heeft het erover in een artikel in De Tijd (te lezen op het andere bekende forum)!

Topman olietankerrederij Euronav: ‘De olie- en gasindustrie heeft de sleutel in handen’


www.tijd.be/dossiers/de-pioniers/topm...
+32498861261
0
Intressant artikel. Of de Groene Gekkies nu gelijk hebben of niet, ik vrees dat je jezelf gewoon in de voet schiet als je vandaag de dag als bedrijf of organisatie koppig en halsstarrig blijft vechten tegen hun (voor mij onrealistische) klimaatambities. Ze hebben het momentum mee, en dat zal de komende tijd niet veranderen. Je kan ze dan maar beter een paar dikke knuffels geven en in de mate van het mogelijke meegaan in hun verhaal.
Of in 2030 het licht nog het hele jaar zal kunnen blijven branden...tja, dat zien we dan wel weer zeker?
Tellen
0
Wat een rotaandeel, op 5 jaar niets opgebracht, en de andere aandelen BOEM omhoog, verkopen maar !
Poly’dor
0
Zeker doen Tellen. Want je uitleg klopt niet. Aandeel stond 5 jaar geleden tussen 7,5 en 8 euro, als ik de dividenden optel van de laatste 5 jaar optel en vergelijk met de opbrengst van een spaarboekje dan is dit alles behalve een rotaandeel.
Becb
0
Ik denk dat we het er allemaal over eens zijn dat dit aandeel ondergewaardeerd is. Dat is ons gevoel toch. Maarja: die onderwaardering blijft, dus daar schiet je niets mee op. Ook aankondigingen van kapital gains mbt tot verkopen schepen doen niets met de koers: business as usual is dat.

Op een termijn van 5 jaar heeft het alleen dividenden opgebracht waar de aandeelprijs tussen een band van 6.5 en 8.5 fluctueert.

Maar ik vind het moeilijk: als je wil verkopen... Is het dan nu (koers +- 8) het goede moment?

Er zijn positieve signalen op korte termijn:
Opheffen van de Iraanse sacties (misschien).
De olieprijs gaat omhoog, dus je verwacht binnenkort aankondiging van een hogere productie, en meer transport.
Corona komt onder controle (maar pre corona was 8 ook al een goede prijs)
Wereldvloot die ouder wordt, en weinig capaciteit om snel nieuwe tankers in de vloot te zetten. Staalprijzen hoog (maar toch weinig scrappings).

Het zou toch allemaal positieve zaken moeten zijn?
Al kan het binnen een maand de prijs weer op 6.5 staan natuurlijk. Dat hebben we al vaker gezien.

Naar welke aandelen zou je 'uitwijken'?
Poly’dor
0
Kijk naar de koers van de afgelopen 3 jaar. Zelfde scenario als nu was in juni 2019 met een koers van 6,5 naar 8 euro. Vergelijk de grafiek is bijna identiek, tegen september 2019 stond de koers boven 10 euro en steeg de volgende maanden nog door tot bijna 12 euro. Door Corona gingen we weer naar minder dan 8 euro om nog 1 keer te pieken boven 11 euro door in april 2020 door tekort aan opslag door een negatieve olieprijs. Nu staan we voor een inhaalbeweging in olieverbruik voor auto’s, cruiseschepen en vliegtuigen, in afwachting van co2 taks en overgang naar milieuvriendelijker brandstoffen de komende 3 tot 5 jaar. Dus nu verkopen lijkt mij bescheiden mening de volgende golf naar 10 euro plus missen
Becb
1
dividenden: Vorig jaar was het zeer goed, maar de andere jaren (tot 5 jaar geleden) was het zeer mager:

2020: 1.69 dollar
2019: 0.12 dollar
2018: 0.12
2017: 0.28

= 2.21. Op een koers van 9.6 dollar is dat 23%, of 4.23% per jaar.
dit overzicht is exclusief de goede 2015 en 2016 jaren.

beter dan een spaarboekje dus, maar sommige aandelen zijn alleen vorig jaar al verdubbeld.
Tellen
0
Kzeg alleen maar; andere aandelen maal 2, sommigen meer en dit aandeel doet niets. Waarom niet massaal aandelen inkopen als het toch zo ' ondergewaardeerd' is ?
Poly’dor
0
Goeie vraag,Tellen, wanneer begint de inkoop van aandelen en de shortsqueez? Binnenkort?
Tellen
0
Nog effe wachten en we hebben een serieuze beursdaling. Dus zoveel tijd heeft Euronav niemeer
boothram
0
De koers van een aandeel hangt af van de handel... en het is perfect mogelijk, zelfs door ai-geprogrammeerde handelssystemen de aandelenkoersen van wat men wil verkopen op te drijven...
Euronav leent zich niet voor 'portefeuilleoperaities' om van een herwaardering van de koers te profiteren: het winstpotentieel zit in de langere termijn... of in de day-trading om van de volatiliteit te profiteren. Dit is eerder tijdrovend, terwijl de lange termijn niet veel tussenkomsten vereist.
De positie van euronav is zo, dat ze van die permananete onderwaardering kan profitieren.
De sector crude transport lijdt onder het vooruitzicht van een piek-oil moment: ik las gisteren ergens dat men dit nu vervroegt ziet einde dit decennium.. .Zoiets en de pandemie ziiten natuurlijk in de koers verwerkt.. en ja, daardoor is het rendement eerder beperkt. Maar het is fout de koers te vergelijken met de tijdelijke 'explosies' door de boycot van china of de tijdelijke contango..
Ook het fenomeen van de 'illegale vloot'' weegt zwaar op de koers. Dit verklaard waarom het recent verleden niet al te winstgevend is... maar als je vroeger gekocht hebt (coor de boycot, voor de contango, of ... voor het einde van de iraans/venuzuelaanse 'illegale' acrties... dan krijg je wellicht opnieuw een uitstapmoment. Maar ik denk dat waar de vorige 'special situations' tijdelijk waren, dat het nu wel eens zou kunnen gaan om langdurig onevenwicht in vraag en aanbod. Immers, teveel nieuwe boten die na 2030 nog winst moeten maken in een dalende markt: voor de boten van 2025 die nu kunnen besteld worden is dat een extreem korte periode: dat zal men doen met een absoluut minimum aan boten.. en spotprijzen die nog nooit gezien werden.
Dat het verleden niet zo schitterend was...dan is dan misschien ook omdat belangrijke aandeelhouders wel van de special situations gebruik gemaakt hebben om uit te stappen...Wie daariin s meegegaan heeft goed verdiend aan het aandeel, en wie na de contango kocht zoals euronav... ook die heeft ondanks die katastrofale spotprijzen ook een redelijk rendement.
de bubbels van de internetaandelen en biotech bv... die zijn wel erg speculatief, en ja die aandelen verkopen ... zolang ze blijven stijgen, en daarna zine wat ze nog overhouden aan belastingsvrije winst. Groei?... ze riskeren eerder verlies van marktaandeel, en voor veel van hun activiteiten is de fiscale voordeelsituatie hun verdienmodel... en het zou best wel kunnen aan dat model wordt omgekeerd, door een fiskaal verdienmodel op de lokale markt: bv. voor nieuwe investeerders...
Euronav heeft ook zowat een lokaal verdienmodel: door te snel af te schrijven maken ze relatief weinig winst... maar bij de slotverkoop maken ze dan winst die bij herinvestering niet belastbaar is:
op het einde van de loopbaan is het dan 15% opp de aankoopwaarde... of 1,5 % per jaar op de eigen middelen.fiskaal vrij. Indien ze zoals dht bv. een schip van 5 jaar oud overr 20 jaar afschrijven ...dan is het breakeven natuurlijk heel wat hoger...en dat kan oplopen tot 5000$/dag
... en de winst zal wel belast worden,...maar minder voor euronav, en eigen aandelen opkopen is ook fiskaal intressant...De cash-flow : moet je de belastingen aftrekken, niet de afschrijvingen!!!
aossa
0
quote:

Becb schreef op 10 juni 2021 11:01:

dividenden: Vorig jaar was het zeer goed, maar de andere jaren (tot 5 jaar geleden) was het zeer mager:

2020: 1.69 dollar
2019: 0.12 dollar
2018: 0.12
2017: 0.28

= 2.21. Op een koers van 9.6 dollar is dat 23%, of 4.23% per jaar.
dit overzicht is exclusief de goede 2015 en 2016 jaren.

beter dan een spaarboekje dus, maar sommige aandelen zijn alleen vorig jaar al verdubbeld.

En dan vergeet je nog de inkoop van eigen aandelen!
Becb
0
Ik denk dat daar vorig jaar een hele discussie over was. Ik heb niet 100% gevolgd, maar hoe ik het heb geinterpreteerd:
- Aangezien de aandelen niet vernietigd worden heeft dit geen impact op het dividend.
- Er blijft wel meer winst binnen het bedrijf. Dit zou zich moeten vertalen in een meer waardevol bedrijf en dus hogere aandeelprijs. Maar ik zie niet zoveel van die hogere prijs: 2 maand geleden zaten ze gewoon weer op 6.5.
- Ze kopen pas aan als de onderwaardering te groot wordt. (rond 6.5 - 7 euro of zo).

Dus ik zie op dit moment als aandeelhouder weinig voordeel van dat inkoopprogramma tenzij dat het een bodem onder de koers legt.
Becb
0
Thanks, basinclab voor je post.
Ik had niet goed door waarom Euronav steeds versneld schepen afschrijft. Belastingtechnisch dus :-).

squadra03
0
quote:

Tellen schreef op 10 juni 2021 09:22:

Wat een rotaandeel, op 5 jaar niets opgebracht, en de andere aandelen BOEM omhoog, verkopen maar !
Dit vind ik niet zo correct, al een paar keer een ritje kunnen maken met Euronav. Maar nu en dan eens winst pakken en dan lager terug kopen is natuurlijk wel een goed idee.
19.289 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 813 814 815 816 817 818 819 820 821 822 823 ... 961 962 963 964 965 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 16 apr 2024 14:17
Koers 15,390
Verschil +0,060 (+0,39%)
Hoog 15,600
Laag 15,250
Volume 20.656
Volume gemiddeld 229.777
Volume gisteren 57.293

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront