Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Klimaat, milieu en beleggen (zonder copypasten svp)

476 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 ... 20 21 22 23 24 » | Laatste
luchtschip
0
quote:

Beperktedijkbewaking schreef op 28 mei 2021 15:21:

Prof. Kees de Jager overleden

Een heel goede zonneonderzoeker en een vriendelijk man. Op mijn 14de had ik al contact met hem (nou ja, een contactje), iets later speelde hij een belangrijke rol bij mijn verdere studiekeuze, al werd dat uiteindelijk niet de sterrenkunde.

Zoals gezegd, hij is de pionier van het fysische zonneonderzoek. Hij deed dat op de oude Utrechtse sterrenwacht, met de toepasselijke naam Sonneborgh, waar hij in de oorlog trouwens nog een tijdje ondergedoken zat.
Enkele jaren later bedacht hij het woord Nederlandse woord oerknal voor het Engelse 'big bang' (Fred Hoyle, 1950).

De Jager onderzocht o.a. zonnevlekken en zonnecycli. Die spelen een rol bij de energiebalans van de aarde, en dus bij (kleine) kortetermijnwisselingen in het klimaat. Vandaar dit bericht in dit forum.

www.astronomie.nl/nieuws/kees-de-jage...

www.skepsis.nl/blog/2021/05/kees-de-j...

twitter.com/skepsisnl/status/13982144...
luchtschip
1


Carbon dioxide levels have hit a record high at 419 parts per million.

The last time carbon concentrations were this high, sea level was about 78 feet higher than today per NOAA.

pbs.twimg.com/media/E3STeRiWEAAUtmZ?f...

twitter.com/rebleber/status/140190755...
!@#$!@!
1
quote:

!@#$!@! schreef op 20 mei 2021 23:44:

Elke keer weer berichten hoe het broeikaseffect wordt onderschat.
Zee-ijs aan de noordpool verdunt twee keer sneller dan we dachten

Zee-ijs over een groot deel van het noordpoolgebied wordt twee keer sneller dunner dan we dachten, hebben onderzoekers ontdekt. De dikte van het zee-ijs is een gevoelige indicator van de gezondheid van het noordpoolgebied – en als het noordpoolgebied opwarmt, warmt de wereld op.

Het poolijs smelt terwijl de klimaatcrisis de temperatuur opdrijft, wat resulteert in een vicieuze cirkel waarin meer donker water wordt blootgesteld aan de hitte van de zon, wat leidt tot nog meer opwarming van de planeet. Het snellere ijsverlies betekent dat de kortere noordoostelijke scheepvaartdoorgang van China naar Europa gemakkelijker te navigeren wordt, maar het betekent ook dat nieuwe olie- en gaswinning beter haalbaar is.

Het berekenen van de dikte van het zee-ijs op basis van satellietradargegevens is moeilijk omdat de hoeveelheid sneeuw die er bovenop ligt aanzienlijk varieert. Tot nu toe waren de sneeuwgegevens afkomstig van metingen van Sovjet-expedities op ijsschotsen tussen 1954 en 1991. Maar de klimaatcrisis heeft het Noordpoolgebied drastisch veranderd, wat betekent dat deze informatie verouderd is.

Isolerend deken verdwijnt
Het nieuwe onderzoek maakte gebruik van nieuwe computermodellen om gedetailleerde schattingen van de sneeuwbedekking te produceren van 2002 tot 2018. De modellen volgden temperatuur, sneeuwval en beweging van ijsschotsen om de opeenhoping van sneeuw te beoordelen. Het gebruik van deze gegevens om de dikte van het zee-ijs te berekenen, toonde aan dat het twee keer zo snel dunner wordt dan eerder werd geschat in de zeeën rond het centrale Noordpoolgebied, dat het grootste deel van het poolgebied vormt.

De dikte van het zee-ijs is een gevoelige indicator van de gezondheid van het noordpoolgebied – en als het noordpoolgebied opwarmt, warmt de wereld op. Dikker ijs fungeert immers als een isolerend deken, waardoor de oceaan in de winter de atmosfeer niet opwarmt en in de zomer de oceaan beschermt tegen de zon. Dunner ijs overleeft ook minder tijdens de Arctische zomersmelt.

Er wordt ook steeds meer aangenomen dat veranderingen in het noordpoolgebied van invloed zijn op extreem weer, zoals hittegolven en overstromingen op het noordelijk halfrond.

Het snel dunner wordend zee-ijs heeft ook gevolgen voor menselijke activiteiten in het noordpoolgebied. De opening van de kortere noordoostelijke scheepvaartroute rond Siberië betekent dat er minder brandstof nodig is om goederen tussen China en Europa te vervoeren, wat leidt tot een lagere CO2-uitstoot. In februari maakte een vrachtschip voor het eerst een rondvaart in de winter. Er is ook veel belangstelling voor olie- en gaswinning

!@#$!@!
0
Alweer de heetste juni maand ooit in Nederland, terwijl we vorig jaar voor het eerst in ons leven temperaturen hadden van 40C. Vorig jaar de extreme hitte in Siberië en nu dus in de VS en Canada (na een al extreme droogte van 3 jaar).

Statistisch gezien kan dit alleen als er een versneld broeikaseffect is. Dus het bewijs wordt letterlijk NU al geleverd. Mensen zien het dus met hun eigen ogen en toch weten ze het nog te ontkennen. Ja, bizar.


www.nu.nl/klimaat/6064692/siberische-...
Het is in Siberië al maandenlang zeer warm. Er werden diverse hitterecords gebroken; zo werd binnen de noordpoolcirkel onlangs een temperatuur van 38 graden gemeten. Volgens nieuw onderzoek, dat de oorzaken daarvan blootlegt, is de kans op zulke temperaturen verwaarloosbaar zonder mondiale opwarming.

www.nu.nl/klimaat/6142292/het-is-bloe...

Dinsdag worden in Seattle temperaturen rond 44 graden verwacht, ruim 4 graden boven het lokale hitterecord, en in Canada worden temperaturen gemeten die slechts "eens in de duizend jaar" zouden moeten voorkomen. Klimaatwetenschappers zijn direct een studie gestart om de precieze rol van klimaatverandering te onderzoeken, maar dat er een link is, staat volgens experts al vast.

Ook deze hittegolven zullen weer mensenlevens kosten. Maar ja, kennelijk vinden we het alleen erg als we doodgaan door een virus. Dat mensen doodgaan aan de hitte dat hoort dan opeens wel gewoon bij het leven kennelijk. Vreemd.

het zwaard
0
n het westen van Canada zijn afgelopen weekend verschillende temperatuurrecords verbroken. Op sommige plekken was het zelfs 10 tot 15 graden warmer dan normaal. In drie provincies en twee Arctische gebieden zijn hittewaarschuwingen van kracht.

In de provincie British Columbia werden maar liefst 40 temperatuurrecords gevestigd. En de hitte blijft nog zeker een week van kracht, waardoor mogelijk nog meer records sneuvelen. ‘De middagtemperaturen zullen deze week een piek van bijna 40 graden bereiken’, aldus Environment Canada. ‘Het zal 10 tot 15 graden warmer zijn dan normaal.’

De hoogste temperatuur ooit gemeten in Canada was op 5 juli 1937, toen er in twee steden in de Canadese provincie Saskatchewan 45 graden op de thermometer stond. Mogelijk wordt dat record ook deze week gebroken. ‘Het is warmer in delen van West-Canada dan in Dubai’, klinkt het bij Environment Canada’s hoofdklimatoloog David Philips.

Intussen kochten Canadezen massaal airconditioners en ventilatoren. Verschillende steden hebben zelfs koelcentra geopend en op een aantal plaatsen is de vaccinatiecampagne in de strijd tegen covid-19 stilgelegd. De hittegolf zorgde ook voor een enorme piek in het stroomverbruik van de getroffen Canadezen.

Aan de oorzaak van deze historische hittegolf zou een enorm hogedrukgebied liggen, een zogenaamde ‘heat dome’ of hittekoepel. Die strekt zich uit van de Arctische gebieden tot Californië in de Verenigde Staten. De staat Oregon bijvoorbeeld registreerde al temperaturen boven de 40 graden celsius.
Willy B.
1
Dramatisch nieuws allemaal en het maakt de strijd om water (en het verder oppompen en schade berokkenen aan het zeer fragiele ecosysteem) alleen maar pijnlijker.

Vicieuze cirkel
New dawn
2
Wanneer er warmterecords worden gebroken is dat een bevestiging vd trend. Dat gebeurt natuurlijk niet bij afkoeling.
!@#$!@!
0
Altijd fijn om je eigen mening terug te lezen in een opiniestuk. (2 dagen geleden schreef ik nog: Toch apart. Als het om covid gaat zijn er bereid wereldwijd duizenden miljarden euro's te besteden om te reageren op iets wat tot nu toe 4 miljoen doden heeft veroorzaakt. Als we al dat geld in groene energie hadden gestoken hadden we waarschijnlijk 10 - 100 keer zoveel mensen gered. Maar daar hebben we dan geen zin in. De mens zal altijd een onlogische enigma blijven.)

76 mld voor covid is natuurlijk buiten alle proporties in vergelijking met de echte grote problemen:

quote:

nine_inch_nerd schreef op 29 juni 2021 13:23:

‘De tragiek van klimaatverandering was altijd dat het een langetermijnprobleem leek’
Het is duidelijk dat we ook in Nederland nog niet echt zijn opgeschoten met ons hierop voor te bereiden. Na veel getouwtrek is voor het klimaatakkoord in 2030 €2,2 mrd uitgetrokken en voor het totale energie- en klimaatbeleid €4,4 mrd. Ongeveer een half procent van het bbp.

Ter vergelijking: het coronabeleid heeft tot nu toe €76 mrd begrotingsgeld gekost. Een absurde verhouding, zeker als je bedenkt hoe lang is geleuterd over klimaatplannen in vergelijking met coronamaatregelen.

Het is tijd om de prioriteiten te herzien. Veel meer geld voor klimaatbeleid. Investeren in oplossingen loont, zo bleek in coronatijd, met binnen een mum van tijd vaccins. We hebben ook gezien dat de mensheid innovatief kan zijn en dat we ons gedrag kunnen veranderen, maar alleen als de dreiging groot en nabij is.

De tragiek van klimaatverandering was altijd dat het een langetermijnprobleem leek. Maar het wordt steeds duidelijker dat het al voor de deur staat. Het enige goede nieuws is dat dit ons mogelijk dan eindelijk tot echte actie aanzet.
Beperktedijkbewaking
1
quote:

!@#$!@! schreef op 29 juni 2021 13:29:

Altijd fijn om je eigen mening terug te lezen in een opiniestuk. (2 dagen geleden schreef ik nog: Toch apart. Als het om covid gaat zijn er bereid wereldwijd duizenden miljarden euro's te besteden om te reageren op iets wat tot nu toe 4 miljoen doden heeft veroorzaakt. Als we al dat geld in groene energie hadden gestoken hadden we waarschijnlijk 10 - 100 keer zoveel mensen gered. Maar daar hebben we dan geen zin in. De mens zal altijd een onlogische enigma blijven.)

76 mld voor covid is natuurlijk buiten alle proporties in vergelijking met de echte grote problemen:
[...]
Die bijna 80 miljard was niet "voor covid". Het was voor ondersteuning van bedrijven die door lockdowns etc. zwaar getroffen waren. Een deel daarvan (bv. uitgestelde belasting) zal overigens terugbetaald moeten worden als het weer beter gaat.

Aan de bestrijding van de ziekte covid zelf en preventie zijn slechts enkele miljarden besteed.
!@#$!@!
0
ja, dat snap ik. Maar dat veranderd het verhaal toch niet ? Die lockdowns (waarvan de effectiviteit nog steeds niet bewezen is) waren immers voor covid.
Het is de hele reden waarom men maar niet serieus wil overstappen naar groene energie. Men gelooft, dat economische groei op korte termijn belangrijker dan de overlevingskansen van miljarden mensen in de toekomst.
(dit terwijl ironisch genoeg, die overstap juist zal zorgen voor meer groei. Iets wat men helaas niet in staat is te zien. behalve op de beurs natuurlijk, waar de aandelen van bedrijven die hier mee bezig zijn tot grote hoogten gaan)
josti5
0
quote:

!@#$!@! schreef op 29 juni 2021 16:57:

ja, dat snap ik. Maar dat veranderd het verhaal toch niet ? Die lockdowns (waarvan de effectiviteit nog steeds niet bewezen is) waren immers voor covid.
Het is de hele reden waarom men maar niet serieus wil overstappen naar groene energie. Men gelooft, dat economische groei op korte termijn belangrijker dan de overlevingskansen van miljarden mensen in de toekomst.
(dit terwijl ironisch genoeg, die overstap juist zal zorgen voor meer groei. Iets wat men helaas niet in staat is te zien. behalve op de beurs natuurlijk, waar de aandelen van bedrijven die hier mee bezig zijn tot grote hoogten gaan)
Einde quote.

Tsja: hetzelfde zie je in de gezondheidszorg, zeer recent nog rond covid 19: men vertikt het, om aan optimalisering van de eigen weerstand en preventie te doen.

Dus gewóón de BTW op de groente, fruit en voedingssupplementen met 50% omhoog knallen, niets doen aan het onaantrekkelijk maken van baggervoer, de orthomoleculaire geneeskunde aan alle kanten tegenwerken in plaats van te integreren in de 'reguliere geneeskunde', vooral ook niets doen aan de werkstress (integendeel: flexbanen, uitholling bescherming werknemer, ZZPers), vooral ook niet praten over de voedingstekorten die ontstaan bij een vegetarisch leven (en dan heb ik niet alleen over ijzer en B12), en nog een reeks méér.

Ook hier: penny wise, hundreds of pounds foolish...
hirshi
0
quote:

Beperktedijkbewaking schreef op 29 juni 2021 16:16:

[...]
Die bijna 80 miljard was niet "voor covid". Het was voor ondersteuning van bedrijven die door lockdowns etc. zwaar getroffen waren. Een deel daarvan (bv. uitgestelde belasting) zal overigens terugbetaald moeten worden als het weer beter gaat.

Aan de bestrijding van de ziekte covid zelf en preventie zijn slechts enkele miljarden besteed.

Doel was behoud van werkgelegenheid.
De verwachting was een jarenlang schadelijk effect op de economie.
Daar klopte niets van en bleek gezwam in de ruimte..

Bedrijven die niet levensvatbaar waren werden in stand gehouden.
Er werd met geld gestrooid door de overheid.
Het was immers gratis geld.

booking.com betaalde de verkwisting vrijwillig terug.
Al die anderen die het niet nodig hadden niet.
De belastingbetaler is de klos.

Als er een regeerakkoord is zullen we het merken.
Op de pof leven willen we niet in Nederland.
De volgende generaties willen we niet torenhoge schulden opzadelen.
De trukendoos ligt klaar in Den Haag.

Trek uw portemonnee maar vast

!@#$!@!
1
quote:

josti5 schreef op 29 juni 2021 17:26:

[...]
Ook hier: penny wise, hundreds of pounds foolish...
Ben het deze keer gewoon met je eens :-)
hirshi
1
quote:

!@#$!@! schreef op 29 juni 2021 18:14:

[...]

Ben het deze keer gewoon met je eens :-)
John ziet het gewoon goed.

hirshi
0
Even de zaak in perspectief plaatsen.

Als Spanje verandert in een woestijn verkoop ik mijn onroerend goed aldaar hopelijk op tijd.
Dan huur ik een Harry Mens huis en neem op de koop toe dat dat ook niet ideaal is.

Dat je volgebouwd zit zonder enige privacy en met een fancy prijs mag verblijven in een omgeving die minder aantrekkelijk is dan een achterstandswijk in een willekeurige gemeente.
Mij best. Ik doe het gewoon.

Dat geldt als de klimaatverandering in Spanje uitmondt in een woestijn.

In de prediking van de ondergang geloof ik echter totaal niet.

Als ik kijk naar de de temperatuur van het water in historisch opzicht zijn we wel aan een beetje opwarming toe.

Eerder dan verkoeling.

wattsupwiththat.com/2021/06/24/how-to...

josti5
0
quote:

hirshi schreef op 29 juni 2021 19:08:

Even de zaak in perspectief plaatsen.

Als Spanje verandert in een woestijn verkoop ik mijn onroerend goed aldaar hopelijk op tijd.
Dan huur ik een Harry Mens huis en neem op de koop toe dat dat ook niet ideaal is.

Dat je volgebouwd zit zonder enige privacy en met een fancy prijs mag verblijven in een omgeving die minder aantrekkelijk is dan een achterstandswijk in een willekeurige gemeente.
Mij best. Ik doe het gewoon.

Dat geldt als de klimaatverandering in Spanje uitmondt in een woestijn.

In de prediking van de ondergang geloof ik echter totaal niet.

Als ik kijk naar de de temperatuur van het water in historisch opzicht zijn we wel aan een beetje opwarming toe.

Eerder dan verkoeling.

wattsupwiththat.com/2021/06/24/how-to...

Einde quote.

Ja, juist vanwege het (zoete) water ben ik niet definitief naar Portugal vertrokken, en heb daar ook geen woonruimte gekocht.
Zoals het kostbare water dáár (en ook in Spanje, Italië, en zeker ook Griekenland) verkwist wordt aan zwembaden en golfvelden: uitermate treurig.
Volgens een ter plekke inheemse Portugees is daar in nog geen 10 jaar tijd al 30% van de vegetatie verdwenen.
De mens lijkt het daar van Moeder Natuur te 'winnen'.

Ook daar zijn de boerderijen massaal verlaten, en worden de gronden gretig opgeslokt door projectontwikkelaars, net zoals hier in Nederland het geval is.

Nederland, zeker het westen, is hard op weg om één groot stadspark te worden, waarbij iedere vierkante meter is 'geciviliseerd'.

Op steeds meer plaatsen in Europa is hetzelfde proces gaande - niet toevallig...
!@#$!@!
0
Mij lijkt Noorwegen wel wat , Zweden is makkelijker natuurlijk. Een echte winter is leuk en niet te heet in de zomer. Zeker nu het elk jaar warmer wordt.
luchtschip
1
quote:

!@#$!@! schreef op 29 juni 2021 20:18:

Mij lijkt Noorwegen wel wat , Zweden is makkelijker natuurlijk. Een echte winter is leuk en niet te heet in de zomer. Zeker nu het elk jaar warmer wordt.
Gaan we nu het klimaat probleem aanpakken door te overwegen om te vluchten naar koudere oorden in plaats van het probleem bij de hoorns te vatten en maatregelen nemen om de opwarming tegen te gaan ?

hirshi
0
quote:

josti5 schreef op 29 juni 2021 20:16:

[...]

Einde quote.

Ja, juist vanwege het (zoete) water ben ik niet definitief naar Portugal vertrokken, en heb daar ook geen woonruimte gekocht.
Zoals het kostbare water dáár (en ook in Spanje, Italië, en zeker ook Griekenland) verkwist wordt aan zwembaden en golfvelden: uitermate treurig.
Volgens een ter plekke inheemse Portugees is daar in nog geen 10 jaar tijd al 30% van de vegetatie verdwenen.
De mens lijkt het daar van Moeder Natuur te 'winnen'.

Ook daar zijn de boerderijen massaal verlaten, en worden de gronden gretig opgeslokt door projectontwikkelaars, net zoals hier in Nederland het geval is.

Nederland, zeker het westen, is hard op weg om één groot stadspark te worden, waarbij iedere vierkante meter is 'geciviliseerd'.

Op steeds meer plaatsen in Europa is hetzelfde proces gaande - niet toevallig...

Het aankopen van woonruimte in Portugal heeft toch niets te maken met opvattingen over milieu.
Als huurder ben je immers qua principes niet anders dan een koper.

!@#$!@!
0
quote:

luchtschip schreef op 29 juni 2021 20:36:

[...]

Gaan we nu het klimaat probleem aanpakken door te overwegen om te vluchten naar koudere oorden in plaats van het probleem bij de hoorns te vatten en maatregelen nemen om de opwarming tegen te gaan ?

Ik persoonlijk neem mijn verantwoordelijk op elke mogelijke manier. Meer kan ik niet doen. Dus als de maatschappij in het algemeen weinig doet is het voor mij persoonlijk de beste oplossing om mij gewoon aan te passen aan die omstandigheden.
476 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 ... 20 21 22 23 24 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
874,67  -9,40  -1,06%  16 apr
 Germany40^ 17.760,40 -0,03%
 BEL 20 3.796,92 -1,47%
 Europe50^ 4.927,07 +0,21%
 US30^ 37.794,75 0,00%
 Nasd100^ 17.714,17 0,00%
 US500^ 5.049,49 0,00%
 Japan225^ 38.426,12 0,00%
 Gold spot 2.384,12 +0,07%
 EUR/USD 1,0621 -0,04%
 WTI 84,74 0,00%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

Avantium +5,13%
FASTNED +2,27%
Air France-KLM +2,00%
DSM FIRMENICH AG +1,84%
CM.COM +1,69%

Dalers

ArcelorMittal -6,90%
Aperam -6,68%
JUST EAT TAKE... -4,85%
SBM Offshore -4,17%
RANDSTAD NV -3,69%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront