Pharming « Terug naar discussie overzicht

Sectornieuws - biotech

6.422 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 ... 318 319 320 321 322 » | Laatste
voda
0
Mensen met lekkende haarvaten mogen geen AstraZeneca meer
Redactie

Nieuwe bijwerking vastgesteld bij coronavaccin AstraZeneca

© Copyright Faqt
Het veiligheidscomité van het Europees Medicijnagenschap concludeert dat mensen die eerder capillair-leksyndroom hebben gehad Vaxzevria, het Covid-19 Vaccin van AstraZeneca, niet mogen krijgen. Het comité concludeert ook de fabrikant het capillair-leksyndroom aan de productinformatie moet toevoegen als een nieuwe bijwerking van het vaccin.

Capillair leksyndroom, ook wel bekend als lekkende haarvaten, is een zeer zeldzame, ernstige aandoening waarbij vocht lekt uit kleine bloedvaten. Dat leidt tot zwelling, voornamelijk in de armen en benen, lage bloeddruk en verdikking van het bloed.

De commissie heeft zes gevallen van capillair-leksyndroom onderzocht bij mensen die Vaxzevria hebben gekregen. De meeste gevallen deden zich voor bij vrouwen en binnen vier dagen na de vaccinatie. Drie van de getroffenen hadden een voorgeschiedenis van capillair leksyndroom en een van hen overleed vervolgens.

www.msn.com/nl-nl/nieuws/wetenschap/m...
lucas D
0
Beurs Amsterdam trekt met Huvepharma weer buitenlands bedrijf
AMSTERDAM (AFN) - De Bulgaarse producent van geneesmiddelen en voedingssupplementen voor vee Huvepharma wil naar de beurs in Amsterdam. Daarmee trekt de beurs na het Poolse pakketkluizenbedrijf InPost en het Spaanse fintechbedrijf AllFunds weer een nieuwe onderneming van buiten de landsgrenzen.

Behalve de drie bedrijven gingen ook een aantal 'special purpose acquisition companies', of spacs recent naar de Amsterdamse beurs. Dat zijn lege beurshulzen die geld ophalen om daarmee een bestaand bedrijf over te nemen en zo een beursnotering te geven. Ook dacht het Franse Vivendi aan een beursgang in Amsterdam van muziekdochter Universal Music. Maar dat is onzeker geworden, omdat Vivendi inmiddels praat met een in New York genoteerde spac.

Belangrijke reden voor de belangstelling voor een notering aan het Damrak is de brexit, weet analist Jos Versteeg. "Daarbij zijn geen afspraken gemaakt over financiële markten en daarom zijn er wat zaakjes nog niet geregeld. Amsterdam profiteert daar behoorlijk van." De interesse vanuit het buitenland is leuk voor Amsterdam, vindt Versteeg. "Het wordt allemaal wat groter en internationaler. Maar beleggers en analisten zijn zo internationaal georiënteerd, die kijken daar nauwelijks naar", aldus de analist van InsingerGillissen.

Huvepharma wil zo'n 300 miljoen euro ophalen met de beursgang. Met dat geld wil het bedrijf uit Sofia zijn groei versnellen en een deel van de schulden afbetalen. Vorig jaar had Huvepharma een omzet van 588 miljoen euro met een bedrijfswinst van 167 miljoen euro. Een datum voor de beursgang is nog niet bekend.

(ANP Redactie AFN/Economie, email economie(at)anp.nl, +31 20 560 6070)
voda
0
Coronavaccin Novavax zeer effectief

Door ABM Financial News op maandag 14 juni 2021
Views: 5.528

(ABM FN-Dow Jones) Het coronavaccin van Novavax is voor meer dan 90 procent effectief tegen het virus. Dit meldde het Amerikaanse farmaconcern maandag op basis van Fase 3 onderzoeksdata.

Eerder bleek uit interimdata ook al een hoge werkzaamheid. Uit de nieuwe studieresultaten blijkt ook dat het vaccin 100 procent bescherming biedt tegen een ernstig ziekteverloop.

Novavax verwacht tijdens het derde kwartaal goedkeuring te vragen aan regelgevende autoriteiten en voert de productie op.

Volgens analisten van Jefferies zijn de resultaten van Novavax beter dan verwacht, waarmee het een goed alternatief zou kunnen zijn voor de vaccins van Pfizer en Moderna of eventueel ingezet kan worden als zogenaamde 'booster'-prik.

Het aandeel Novavax steeg maandag ruim 8 procent na het nieuws.
voda
0
Coronavaccins Pfizer en AstraZeneca beschermen tegen Indiase Delta-variant

Door ABM Financial News op maandag 14 juni 2021
Views: 5.786

(ABM FN-Dow Jones) De coronavaccins van Pfizer en AstraZeneca blijken te beschermen tegen de Indiase Delta-variant. Dit blijkt uit diverse Britse studies maandag.

Studies van onderzoekers in Engeland en Schotland laten zien dat de bestaande vaccins bescherming bieden tegen de Delta-variant, al is de werking bij de reguliere variant van het coronavirus effectiever.

"De effectiviteit van de huidige vaccins tegen Delta is zeer, zeer hoog", aldus de Universiteit van Edinburgh.

In het onderzoek werden 14.000 besmettingen met de Delta-variant onderzocht in combinatie met onder meer het vaccin van Pfizer en BioNTech. Daaruit bleek dat de kans op een ziekenhuisopname na besmetting met 96 afneemt na twee doses met het vaccin. Bij het vaccin van AstraZeneca gaat het om een percentage van 92 procent, zo laat Public Health England weten.

In een separate studie van het wetenschappelijke tijdschrift Lancet blijkt dat twee doses van het Pfizer-vaccin de kans op een besmetting kan terugbrengen met 79 procent. Bij AstraZeneca gaat het om een 60 procent lagere kans.

Het aandeel Pfizer daalde maandag met 1,7 procent. In Londen maakte AstraZeneca een pas op de plaats.
voda
0
Kritiek op nieuw alzheimermedicijn zwelt aan

Er zijn onder artsen grote zorgen over het nieuwe alzheimermedicijn Aducanumab. Dat blijkt uit een rondgang van Nieuwsuur langs de drie artsenverenigingen die betrokken zijn bij de behandeling van mensen met dementie. De Vereniging voor Klinische Geriatrie gaat het middel, dat op de markt komt onder de naam Aduhelm, niet voorschrijven aan de grootste groep alzheimerpatiënten.

Binnenlandredactie 15-06-21, 22:36

Ook hoogleraar geriatrie Marcel Olde Rikkert, voorzitter van de commissie die de richtlijn ontwikkelt voor het behandelen van dementiepatiënten, vindt dat het medicijn niet voorgeschreven zou moeten worden. Hij oordeelt hard over Aduhelm. ,,Je mag als arts een patiënt niet schaden. Nu is er een medicijn toegelaten in de Verenigde Staten waarvan echt onduidelijk is of het iemand met alzheimer op termijn iets oplevert. Ondertussen geeft het wel een groot risico op breinschade door bijwerkingen. Zo’n middel moet je als arts dus niet voorschrijven.”

Ook de Vereniging voor Neurologie is kritisch en stelt dat Aduhelm geen verbetering van de ziekteverschijnselen geeft. Bij de studie naar het middel werd de ziekte niet afgeremd.

www.ad.nl/binnenland/kritiek-op-nieuw...
voda
0
Coronavaccin CureVac slechts 47 procent effectief
Wijt teleurstellend resultaat aan vele varianten van coronavirus.

(ABM FN-Dow Jones) Het coronavaccin van CureVac blijkt minder effectief dan gehoopt, met een effectiviteit van 47 procent tegen de ziekte. Dat blijkt uit een tussentijdse analyse van de resultaten van een klinisch onderzoek door de Duitse farmaceut.

Bij jongere patiënten leek het vaccin wel effectief, maar bij patiënten ouder dan 60 jaar was dat niet aantoonbaar.

De tegenvallende werkzaamheid van het vaccin zou te maken kunnen hebben met het grote aantal varianten van het virus dat werd aangetroffen bij de geteste populatie: tenminste dertien virusvarianten.

"We hoopten op betere tussentijdse resultaten, maar erkennen dat het uitdagend is om een hoge effectiviteit te laten zien in deze ongekend brede diversiteit van varianten", zei CEO Franz-Werner Haas van CureVac.

"Het variantrijke klimaat benadrukt het belang van ontwikkeling van vaccins van een volgende generatie, nu er nieuwe varianten blijven opduiken."

De klinische test vindt plaats bij circa 40.000 patiënten. Er werden 134 gevallen beoordeeld in de tussentijdse analyse. Slechts bij één geval bleek het te gaan om het originele SARS-CoV-2-virus. Ruim de helft van de gevallen, namelijk 57 procent, betrof varianten die als gevaarlijk worden gezien.

In maart meldde het Duitse farmaciebedrijf nog op basis van preklinische data dat het coronavaccin bescherming biedt tegen het oorspronkelijke virus en de Zuid-Afrikaanse variant, met een 100 procent overlevingskans.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
AstraZeneca mag minder coronavaccins leveren aan EU
Bepaalt rechter.

(ABM FN-Dow Jones) AstraZeneca mag minder coronavaccins aan de Europese Unie leveren dan wat de EU eist. Dit oordeelde een rechtbank in Brussel vrijdag.

De Europese Commissie wilde dat AstraZeneca tegen het eind van deze maand 120 miljoen doses van zijn coronavaccin zou leveren en tegen eind september 300 miljoen.

De rechter bepaalde dat het brits-Zweedse farmabedrijf voor 27 september in totaal 80,2 miljoen doses moet hebben geleverd aan de EU.

AstraZeneca leverde tot nog toe ruim 70 miljoen doses en verwacht het nu door de rechter toegewezen aantal "ruimschoots" te overtreffen.

"AstraZeneca is zijn overeenkomst met de Europese Commissie volledig nagekomen en we zullen ons blijven concentreren op de dringende taak om een effectief vaccin te leveren", zei het bedrijf in een reactie. Daarbij zal het bedrijf blijven samenwerken met de EU.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Onderzoekschef weg bij Galapagos

Door ABM Financial News op dinsdag 22 juni 2021
Views: 2.935

(ABM FN-Dow Jones) Chief scientific officer Piet Wigerinck vertrekt later dit jaar bij Galapagos. Dat maakte het biotechbedrijf dinsdag bekend.

De klinische ontwikkelingsactiviteiten vallen per direct onder chief medical officer Walid Abi-Saab. Wigerinck blijft nog vijf maanden in dienst bij het bedrijf.

Wigerinck kreeg de rol in 2012 en leidde de eerste klinische studies en ook de fase 2-studies met filgotinib, het eerste commerciële product van Galapagos.

"De visie van Piet om nieuwe targets te identificeren heeft geleid tot de ontwikkeling van een brede, innovatieve pijplijn van veelbelovende moleculen en meerdere ziektegebieden", zei CEO Onno van de Stolpe.

Het vertrek verandert niet aan de geplande publicaties van onderzoeksresultaten, stelde het bedrijf, voor de kandidaatmedicijnen GLPG3667 en GLPG3970.
voda
0
GSK presenteert nieuwe groeidoelen
Omzet moet in 2031 naar 33 miljard Britse pond.

(ABM FN-Dow Jones) De Britse farmaceut GSK heeft voor de komende tien jaar zijn doelstellingen geformuleerd waarin het streeft naar groei van zowel omzet als winstgevendheid. Dit meldde het bedrijf woensdag ter gelegenheid van zijn beleggersdag.

GSK mikt voor de jaren 2021 tot 2026 op een samengestelde jaarlijkse omzetgroei van meer dan 5 procent. Voor het aangepast operationeel resultaat ligt de lat op een groei van meer dan 10 procent, zonder rekening te houden met de effecten van COVID-19.

In 2026 ambieert het bedrijf een operationele kasstroom te genereren van meer dan 10 miljard pond en in 2031 moet de omzet exclusief wisselkoerseffecten boven de 33 miljard Britse pond liggen.

Medio 2022 zal GSK afscheid nemen van zijn consumententak. Hierdoor zal de schuldratio van het resterende GSK minder dan 2 zijn.

Het gezamenlijke dividend van GSK en New Consumer Healthcare wordt in 2022 verwacht 0,55 pond per aandeel te bedragen. Vanaf 2023 maakt het nieuwe GSK een begin met een progressief dividendbeleid dat start op 0,45 pond per aandeel.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Verlies Vivoryon loopt op
Kaspositie loopt licht terug.

(ABM FN-Dow Jones) Vivoryon Therapeutics heeft in het eerste kwartaal van dit jaar de kosten en het verlies zien oplopen in vergelijking tot een jaar eerder. Dit maakte het biotechbedrijf vrijdagochtend bekend.

In het eerste kwartaal bedroegen de kosten voor onderzoek en ontwikkeling 4,4 miljoen euro tegen 2,8 miljoen euro een jaar eerder. Dit had vooral te maken met de kosten voor de VIVIAD klinische fase 2b studie voor de ziekte van Alzheimer in Europa. Ook de productiekosten voor varoglutamstat /PQ912, dat ook in deze studie wordt gebruikt, droegen bij aan de totale kosten.

De algemene kosten verdubbelden grofweg van 580.000 tot 1,1 miljoen euro, vooral vanwege hogere consultancykosten en compensatieplannen.

Vivoryon boekte geen omzet in het eerste kwartaal. Daardoor kwam verlies uit op 5,4 miljoen euro tegen 3,6 miljoen euro in dezelfde periode in 2020.

Er zat eind maart 23,8 miljoen euro in kas tegen 26,3 miljoen euro eind 2020. Alle resultaten waren volgens Vivoryon in lijn met de eigen verwachting.

"Onze focus blijft liggen op de pijplijn voor Alzheimermiddelen", aldus CEO Ulrich Dauer. "Onze Europese VIVIAD-studie loopt voorspoedig en we zijn van plan om de Fase 2a/b VIVA-MIND-studie in de Verenigde Staten later dit jaar te starten."

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Het klonen van schaap Dolly opende de deur voor nieuw medicijnonderzoek

DIERENMENS
In de rubriek Dierenmens schrijft Annemarie Haverkamp over dieren met een verhaal. Deze week Dolly, het eerste ‘gekloneerde’ zoogdier, en haar nalatenschap.

Annemarie Haverkamp < 27-06-21, 15:04

Dolly zou op 5 juli 25 jaar zijn geworden. Maar geen zilveren jubileum voor het eerste ‘gekloneerde’ (die term gebruiken wetenschappers voor klonen) zoogdier. Het naar Dolly Parton vernoemde fenomeen is al 19 jaar dood. Niet zo gek: schapen worden hooguit 12 jaar oud.

Lees ook
Toen Eekie de eekhoorn op de wijnboerderij van Ilja Gort terechtkwam kreeg hij een speciaal wijnkistje
Klaus liet zijn laatste nertsen opzetten als blijvende herinnering aan zijn werkende leven

Maar is Dolly wel echt dood? Immers: uit hetzelfde weefsel waaruit wetenschappers haar fabriceerden, werden tot 2007 diverse tweelingzusjes tot leven gewekt. En met het originele weefsel nog steeds ergens in de vriezer is Dolly eigenlijk wel een beetje onsterfelijk.

Dolly
Soort: Finnish Dorset
Bijzonderheid: eerste gekloonde dier

Wereldprimeur
Als basismateriaal werd een uiercel gebruikt, wat lollige wetenschappers deed denken aan de rondborstige countryzangeres Dolly Parton (die leeft nog, ze is 75). Het Schotse instituut dat voor de wereldprimeur zorgde, kreeg destijds liefst tweeduizend journalisten aan de telefoon. Eentje vroeg bezorgd of er al dictators hadden gebeld om zichzelf te laten klonen.

,,Ik dacht lange tijd: er loopt een schaap rond en van een uier zijn cellen afgenomen en daar is Dolly van gemaakt’’, zegt bioloog Bernard Roelen van de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. ,,Maar dat klopt helemaal niet. Toen Dolly gemaakt werd, was het schaap waarvan die uiercellen werden afgenomen al een paar jaar dood. De cellen waren in een kweekbak gedaan en ingevroren.’’

Een vraag die wetenschappers al 25 jaar bezighoudt, is waarom Dolly maar 6 jaar oud werd. Ze had artritis, dat zou erop kunnen wijzen dat ze als kloon vervoegd verouderde. Maar, luidt het tegenargument, de andere Dollyklonen kregen die ouderdomsziekte niet en haalden met gemak de 10 waarmee je gewoon een bejaard schaap bent. De artritis van Dolly kan toeval zijn. Net als het feit dat Dolly korte telomeren had. Dat zijn uiteinden van chromosomen, en het feit dat die bij haar kort waren, kan ook duiden op vervroegde ouderdom, aldus Roelen. Toeval is opnieuw een verklaring. Uiteindelijk is ze geëuthanaseerd omdat ze leed aan een virale vorm van longkanker.

Dolly liet zien dat een uiercel terugge­bracht kon worden tot elke andere cel, je kon als het ware teruggaan in de tijd

Sinds Dolly is er heel wat gekloneerd. Een Zuid-Koreaanse onderzoeker zei dat hij mensen kon klonen, dat bleek een verzinsel.

Je zou denken dat al die klonen exact hetzelfde in elkaar zitten en dus ook dezelfde ziektes krijgen. Dat is niet zo. Als een embryo groeit uit weefsel dat in een laboratorium is opgekweekt, wordt het geplaatst in de baarmoeder van een levend dier. Dat moederdier, laten we het bij het schaap houden, staat ergens in een hok, eet brokken, heeft het warm of koud, gebruikt medicijnen. Invloeden van buitenaf bepalen de gezondheid van het gekloonde lammetje. Roelen is een ervaringsdeskundige: ,,Ik ben zelf een eeneiige tweeling, er zijn best wel verschillen. Ik ben niet mijn broer, al komen wij uit dezelfde eicel en groeiden we in dezelfde baarmoeder.’’

Big business
In Nederland is klonen verboden, maar in Argentinië gebeurt het aan de lopende band. Runderen die malse biefstukken geven, worden oneindig gekopieerd en gebraden op de bbq. Ook in de paardensport is het big business. Brazilië heeft een poloteam dat grotendeels bestaat uit paarden die van dezelfde topper zijn gekloond. Ook van de Nederlandse dressuurlegende Jazz zijn meerdere klonen in omloop, gefabriceerd in het buitenland. Als je van je hond een kloon wilt, moet je naar Zuid-Korea.

Het inzicht dat cellen flexibel zijn, leidde tot heel nieuw medicijnon­der­zoek

Tot Dolly dachten onderzoekers dat cellen voorbestemd waren om een bepaalde functie te krijgen. Wie aangewezen was als uiercel, zou nooit een eicel kunnen worden. Wel dus, juicht Roelen bijna. ,,Dolly liet zien dat een uiercel teruggebracht kon worden tot elke andere cel, je kon als het ware teruggaan in de tijd en een gedifferentieerde cel terugbrengen tot de embryonale staat. Sensationeel!’’

Het inzicht dat cellen flexibel zijn, leidde tot heel nieuw medicijnonderzoek. Onderzoekers zijn in staat huidcellen van een mens af te nemen en er bijvoorbeeld minihartjes van te bouwen om te kijken hoe specifieke geneesmiddelen reageren voor specifiek dat individu. Zo krijg je gepersonaliseerde medicijnen, die doordat ze zo goed zijn afgestemd op iemands genoom, veel minder bijwerkingen geven en gerichter te werk gaan.

Je vraagt je af waarom er voor elk ziekenhuis niet een standbeeld staat van Dolly. De echte ster staat sinds haar dood opgezet in Edinburg, in het National Museum of Scotland.

Heeft u een suggestie voor een dier met een verhaal? Mail annemarie.haverkamp@persgroep.net

www.ad.nl/wetenschap/het-klonen-van-s...
voda
0
Sanofi verkoopt 16 merken aan STADA
Geen financiële details.

(ABM FN-Dow Jones) Sanofi gaat onderdelen van de Consumer Healthcare divisie verkopen aan het Duitse STADA. Dit meldde de Franse farmaceut maandagochtend zonder financiële details te vermelden.

Het gaat om 16 producten die in Europa op de markt verkrijgbaar zijn.

De verkoop maakt onderdeel uit van het stroomlijnen van de Consumer Healthcare divisie door Sanofi.

De transactie zal naar verwachting in het derde kwartaal van dit jaar afgerond worden. De verkoop zal vermoedelijk geen gevolgen hebben voor het personeelsbestand van Sanofi.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Cel-Sci presenteert positieve onderzoeksdata immunotherapie
Ter behandeling plaveiselcelcarcinoom van hoofd of nek.

(ABM FN-Dow Jones) Cel-Sci heeft maandag positieve onderzoeksresultaten gepresenteerd van zijn immunotherapie Multikine ter behandeling van gevorderd primair plaveiselcelcarcinoom van het hoofd en de nek. Het aandeel van het Amerikaanse biotechbedrijf met een notering aan de Nasdaq daalde wel 45 procent.

Het bedrijf meldde dat de studie een statistisch significant algeheel overlevingsvoordeel van 14,1 procent liet zien met een totale overleving van 62,7 procent na vijf jaar bij een groep patiënten die de Multikine-behandeling kregen, gevolgd door een operatie en radiotherapie, maar geen chemotherapie.

Patiënten die voor een operatie en radiotherapie met hetzelfde Multikine-behandelingsregime werden behandeld en ook chemotherapie kregen, vertoonden dit overlevingsvoordeel niet.

Aan de wereldwijde studie namen 928 patiënten deel via 78 locaties op drie continenten.

Het algehele overlevingsvoordeel nam in de loop van de tijd toe en was duidelijk vanaf het begin van de studiedeelname voor deze groep patiënten tot het einde van de follow-upperiode met een gemiddelde van meer dan zeven jaar.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Aandeelhouders Vivoryon akkoord met alle agendapunten

Door ABM Financial News op maandag 28 juni 2021
Views: 1.891

(ABM FN-Dow Jones) Aandeelhouders van Vivoryon Therapeutics zijn maandag tijdens een algemene aandeelhoudersvergadering akkoord gegaan met alle agendapunten. Dit maakte het biotechbedrijf maandagavond bekend.

Onder meer het beloningsbeleid voor topbestuurders en de jaarrekening over 2020 werden goedgekeurd. Verder werd Michael Schaeffer opnieuw aangesteld als uitvoerend bestuurder. Per 1 oktober bekleedt Schaeffer de functie Chief Business Officer.

Tijdens de vergadering was ruim 47 procent van de aandelen met stemrecht vertegenwoordigd.
voda
0
Vivoryon kan langer door met kaspositie
Na aankondiging deal met Simcere Pharmaceutical.

(ABM FN-Dow Jones) Vivoryon Therapeutics verwacht dat de huidige kaspositie toereikend is tot minstens het tweede kwartaal van 2023, hetgeen drie kwartalen langer is dan waar eerder rekening mee werd gehouden. Dit maakte het biotechbedrijf dinsdagochtend bekend.

Vanwege een recent gesloten licentieovereenkomst met Simcere Pharmaceutical Group zal Vivoryon langer dan verwacht over de benodigde middelen beschikken om de werkzaamheden voort te zetten.

De overeenkomst met Simcere richt zich op de ontwikkeling en commercialisering van medicijnen voor de behandeling van Alzheimer in China. Vivoryon zal hiervoor een niet nader genoemde vooruitbetaling ontvangen, naast mogelijke mijlpaalbetalingen. Dit kan in totaal oplopen tot 565 miljoen dollar. Daarbovenop ontvangt Vivoryon dubbelcijferige royalties op toekomstige verkopen. Verdere financiële details werden niet gemeld.

Ook heeft Simcere een optie bedongen op PBD-C06.

Vivoryon noemde de samenwerking met Simcere "een belangrijke mijlpaal" in de zoektocht naar een behandeling voor mensen met Alzheimer.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
BioNTech: wordt 2021 het beste jaar ooit voor het bedrijf?
Categorie: Beleggingsideeën
Door Bank Vontobel Europe AG op dinsdag 29 juni 2021

Het Duitse biotechnologiebedrijf verwierf bekendheid met zijn Covid-19-vaccin dat werd geproduceerd in samenwerking met de Amerikaanse farmaceut Pfizer.

De eerste succesvolle toepassing van een vaccin op basis van de mRNA-technologie heeft tot opwinding op de financiële markten geleid rondom het aandeel van BioNTech. Sinds het begin van dit jaar is de aandelenkoers significant gestegen.

Het meest gebruikte Covid-19-vaccin in de EU
Het in 2008 opgerichte Duitse bedrijf werd vorig jaar beroemd om zijn vaccin tegen Covid-19, ontwikkeld met behulp van de mRNA-technologie. Dit was een van de eerste succesvolle toepassingen van de mRNA-technologie in een vaccin.

De klinische proeven voor het vaccin, uitgevoerd in samenwerking met Pfizer, lieten een zeer hoge werkzaamheid zien (meer dan 90% werkzaamheid volgens de gepubliceerde testresultaten) en als gevolg daarvan werd het goedgekeurd in verschillende landen zoals de Verenigde Staten, Japan, Israël, het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. Het Pfizer-BioNTech-vaccin is nu het meest gebruikte vaccin tegen Covid-19 in de Europese Unie en wordt momenteel in 104 landen gebruikt.

Om het vaccin te ontwikkelen ontving BioNTech financieringen van de Europese Unie (100 miljoen euro), Duitsland (375 miljoen euro) en ook een financiering van 185 miljoen dollar van Pfizer.

De onderzoeksgebieden van BioNTech omvatten niet alleen vaccins met behulp van de mRNA-technologie, maar ook geïndividualiseerde kankerbehandelingen. Individuele behandeling van kanker is altijd de kernactiviteit geweest van het bedrijf en het ontwikkelen van behandelingen met behulp van nieuwe biotechnologieën is een van de belangrijkste doelen. Het bedrijf voert momenteel proeven uit voor een behandeling tegen kanker.

BioNTech ziet omzet significant toenemen
Van 2019 tot 2020 steeg de omzet van het bedrijf aanzienlijk. Deze omzetstijging is vooral te danken aan de in 2020 ondertekende contracten voor de levering van het vaccin tegen het Covid-19. Deze contracten omvatten de levering van 100 miljoen doses aan de Verenigde Staten tegen $19,50 per dosis en de levering van 300 miljoen doses aan de Europese Unie tegen €12,00 per dosis (deze contracten werden respectievelijk ondertekend in juli 2020 en in november 2020).

In 2020 bedroeg de omzet van BioNTech €303 miljoen, vergeleken met €24 miljoen in 2019. In 2020 maakte het bedrijf ook winst: €15 miljoen vergeleken met een verlies van €179 miljoen in 2019.

In het eerste kwartaal van 2021 steeg de omzet van BioNTech aanzienlijk dankzij de effectieve levering van het vaccin in verschillende landen. Volgens het financiële rapport over het eerste kwartaal van 2021 bedroeg de omzet van het bedrijf €2.048 miljoen in het eerste kwartaal van 2021, vergeleken met €27 miljoen in het eerste kwartaal van 2020. De winst van het bedrijf steeg ook aanzienlijk en bereikte €1.128 miljoen na belastingen, vergeleken met een verlies van €53 miljoen in het eerste kwartaal van 2020.

Koersontwikkeling
Sinds de beursgang in 2019 heeft BioNTech een notering aan de NASDAQ. Over een periode van één jaar steeg de aandelenkoers van $51,36 (slotkoers) op 19 juni 2020 naar $212,42 (slotkoers) op 18 juni 2021. De aandelenkoers van het bedrijf bereikte het laagste punt in 52 weken op 19 juni 2020, toen het aandeel op $49,91 dollar werd verhandeld. Het bereikte zijn hoogste punt in 52 weken op 7 juni 2021 met $252,78.

De toekomstige koers van het aandeel is onderhevig aan verscheidene politieke, industriële en sectorspecifieke alsmede economische factoren. Beleggers zouden rekening moeten houden met deze risico’s wanneer zij hun investeringsbeslissingen nemen. Ontwikkelingen kunnen op ieder moment anders zijn dan waar beleggers op rekenen, wat kan resulteren in kapitaalverliezen.

Mis nooit meer een investeringsidee. Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief van Vontobel!

Vontobelproducten op BioNTech zijn verkrijgbaar bij DEGIRO.

Investeringsidee: BioNTech

Ontdek Vontobels productaanbod op beursproducten.vontobel.com/NL/NL/Home.

www.iex.nl/Beleggingsidee/723101/BioN...
voda
0
Coronavaccin Moderna ook effectief tegen delta-variant
Noodgebruik in India toegestaan.

(ABM FN) Het coronavaccin van Moderna is ook effectief tegen de delta-variant die voor het eerst in India de kop opstak. Dit meldde de Amerikaanse farmaceut dinsdagmiddag.

Uit een nieuwe studie blijkt dat het coronavaccin van Moderna werkt tegen alle varianten van het coronavirus, inclusief de delta-variant.

De laatste weken is het vooral de delta-variant die over ter wereld oprukt. In het Verenigd Koninkrijk was dit reden voor Londen om versoepelingen tijdelijk uit te stellen.

Moderna heeft er veel vertrouwen in dat het vaccin ook werkzaam zal zijn tegen nieuwe varianten die mogelijk in aantocht zijn.

De Indiase overheid heeft inmiddels een noodvergunning afgegeven zodat Moderna zijn coronavaccin kan leveren.

Eerder deze maand bleek al dat ook het vaccin van Pfizer en BioNTech effectief is tegen de delta-variant. Dat geldt ook voor het vaccin van AstraZeneca, hoewel deze wel iets minder goed lijkt te presteren dan die van Pfizer.

Door: ABM Financial News.

pers@abmfn.be

Redactie: +32(0)78 486 481
voda
0
Coronavaccin CureVac matig effectief
Blijkt na definitieve analyse.

(ABM FN-Dow Jones) Het coronavaccin van CureVac heeft een effectiviteit van slechts 48 procent tegen het coronavirus. Dat blijkt uit een definitieve analyse van de resultaten van een klinisch onderzoek door de Duitse farmaceut.

In juni bleek uit voorlopige analyses een effectieve bescherming van 47 procent.

In de groep proefpersonen in de leeftijd van 18 tot 60 jaar bleek het vaccin iets beter te scoren, met een effectiviteit van 53 procent.

Wel beschermt het vaccin volledig tegen ziekenhuisopname en overlijden, aldus CureVac.

Het aandeel lijkt op de Nasdaq met dubbele cijfers onderuit te gaan.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
6.422 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 ... 318 319 320 321 322 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 19 apr 2024 17:35
Koers 0,881
Verschil +0,013 (+1,50%)
Hoog 0,889
Laag 0,869
Volume 8.926.686
Volume gemiddeld 6.927.541
Volume gisteren 37.599.271

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront