Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Grondstoffen: kondigt prachtig H1 een supercyclus aan?

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Koen Lauwers

Koen Lauwers is onafhankelijk analist. Hij doet beleggingsresearch voor verschillende marktpartijen en schrijft voor diverse financiële titels. Als econoom kwam Lauwers na een carrièrestart in de IT-sector in 1999 in de financiële wereld terecht. De schok na het barsten van de virtuele dotcom-zeepbel was zodanig groot dat h...

Meer over Koen Lauwers

Recente artikelen van Koen Lauwers

  1. 19 mrt De goudprijs zit weer in de lift, en de timing is bijzonder
  2. 16 jan Grondstoffen in 2024: wat kunnen we verwachten? 2
  3. 20 jun Halfjaar-update edelmetalen en koper 4

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 12 juli 2021 16:26
    Ja, ik denk ook dat commodities het veel beter gaan doen dan aandelen. Er zijn grafieken te vinden waar de S&P GSCI (grondstoffen index) wordt uitgedrukt in de S&P500. Het is kinderlijk eenvoudig te zien dat deze ratio uitbodemt. We hebben al een ritje gemaakt. Dit vooral om de bodem aan te stampen. Gaat verder omhoog. Een nieuwe supercycle dus.
  2. forum rang 8 Lepre Chaun 12 juli 2021 19:43
    Wat een geweldige tijd komt er dan aan voor AEX/AMX en andere Fondsen .
    En Ze zijn ook nog eens laag geprijsd en gewaardeerd en dat ze een prima manier vormen tegen inflatie.

    Aandelen blijven in deze omgeving aantrekkelijk, aldus Esty Dwek, Head of Global Market Strategy, Dynamic Solutions van Natixis Investment Managers.
    . "Ik verwacht daarbij dat cyclische sectoren aan de leiding blijven gaan.
    Vooral financiële waarden zullen naar verwachting goed presteren .

    Goed voor ABN AMRO
  3. barondehuile 14 juli 2021 12:25
    Energie is een eerste levensbehoefte. Als het 30 dollar kost om een vat olie uit de grond te krijgen en er wordt 75 dollar voor ontvangen is dat een bruto winst van 45 dollar. Als je dan de productie met 2% verhoogd wordt, zakt de prijs wellicht naar 60 euro per vat of nog lager. Op de bruto marge is dat een daling van 100% x ((75-30)-(60-30))/(75-30)=33%. Dit is natuurlijk een simpel sommetje, maar geeft wel een grootteorde aan. Dat hebben de olie producerende landen, incl. USA en Iran, echt wel in de gaten. Dus als ze slim zijn (en dat zijn ze) gaat men de productie niet verhogen. Het probleem voor de grote spelers is dan ook: "hoe verdelen we de productie en dus de winst onderling?"; als dat wordt opgelost kan energie in de vorm van olieprijzen alleen maar verder stijgen, misschien wel tot 200 $/vat. Natuurlijk enigszins hypothetisch, maar er is nog iets dat hieraan bijdraagt en dat is de voorraad olie en die is tanende en juist dat ondersteunt de productie beperking. Tevens MOETEN er nieuwe energie bronnen worden gevonden om over 50 jaar het verdubbelde energie verbruik alsmede gebrek aan fossiel (olie, er is dan nog wel gas) te dekken. Minder energie gebruiken is een utopie, wellicht enigszins haalbaar in het westen, maar niet in India en andere delen van Azië, Zuid-Amerika en Afrika. Omdat alternatieve energie bronnen dit vooralsnog niet kunnen opbrengen zal energie een schaars goedje blijven. Deze eerste levensbehoefte, naast voedsel, wordt de komende decennia naar mijn verwachting erg prijzig, in olie termen wellicht 200+ dollar per vat. Misschien niet de komende vijf jaar, maar het komt. Ruzie over de verdeling van de bruto marge kan wellicht de prijs tijdelijk drukken, maar dat is inderdaad slechts tijdelijk en zal de reserves ook sneller doen afnemen. Energie en voedsel hebben simpelweg de toekomst als eerste levensbehoefte.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links