Vastned « Terug naar discussie overzicht

Forum Vastned geopend

2.227 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 ... 108 109 110 111 112 » | Laatste
The Third Way...
3
quote:

Branco P schreef op 3 mei 2021 11:51:

ECP meldt nu helaas voor het eerst ook niet meer de boekwaardes per pand. Heb daarover gecorrespondeerd met ECP (zie draadje ECP)

Ik deel jouw mening niet dat het project in Eindhoven te ingewikkeld is voor Vastned. Het is vergunningstechnisch en bouwtechnisch een makkelijk project, gewoon recht toe recht aan. En het voordeel is dat dit zelfs voor een Nederlandse directie met relatief weinig ervaring op dit vlak toch heel erg goed te doen is.

Een paar van die panden in Spanje aanhouden slaat echter helemaal nergens op, leidt alleen maar tot heel veel extra overheadkosten en het is voor een NL directie verder ook niet zo makkelijk te managen. Dus Spanje verkopen en een deel van je opbrengst steken in relatief makkelijke projecten zoals Eindhoven. Zo zie ik het.
Mijn god Branco, dat is bijna onze dorpsplein strategie voor WH. Opgemerkt zij dat we daarbij ook een aparte, en je zult het niet geloven maar door NLvalue gekwalificeerd als: "innovatieve", financieringsstructuur hadden opgetuigd...
voda
0
Lagere bezettingsgraad Vastned
Opnieuw geen outlook afgegeven.

(ABM FN-Dow Jones) Vastned heeft in het eerste kwartaal van dit jaar de bezettingsgraad zien dalen. Dit bleek woensdagochtend uit een handelsupdate van het vastgoedfonds.

De bezettingsgraad daalde van 96,5 procent eind december naar 95,2 procent eind maart. In Nederland daalde de bezettingsgraad naar 93,8 procent, vanwege het vertrek van tijdelijke huurder Food Retail op de Kalverstraat in Amsterdam en van Tommy Hilfiger op de Muntstraat in Maastricht. In Frankrijk vertrokken onder meer Oysho en Max Mara uit panden van Vastned. De panden in Spanje blijven volledig bezet. Vastned wist 84,1 procent van de huur op te halen in het eerste kwartaal.

Managing director Reinier Walta sprak van veerkrachtige resultaten in het afgelopen kwartaal, ondanks dat de impact van de coronacrisis niet eerder zo fors is geweest als in de eerste drie maanden van dit jaar.

In het eerste kwartaal tekende Vastned 25 nieuwe of verlengde huurcontracten voor een totaalbedrag van 3 miljoen euro, ofwel 4,1 procent van de theoretische huur.

Outlook

Vanwege de aanhoudende onzekerheid als gevolg van de COVID-19 pandemie en de overheidsmaatregelen ter bestrijding daarvan, geeft Vastned op dit moment geen verwachting af voor het direct resultaat over 2021.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Voormalig B&S-CEO Meulman neemt belang in Vastned

Door ABM Financial News op 8 mei 2021 12:30
Views: 533

(ABM FN-Dow Jones) J.B. Meulman heeft een eerste belang in Vastned Retail gemeld. Dit bleek uit een melding in het kader van de Wet op het financieel toezicht, gedateerd op 6 mei 2021.

Bert Meulman, de oud-CEO van B&S Group, meldde via zijn investeringsvehikel Lebaras Belgium een kapitaalbelang van 5,10 procent met dito stemrecht.

Het kapitaalbelang en stemrecht worden middellijk reëel gehouden.

Wet op het financieel toezicht

De melding valt onder de Wet melding zeggenschap, die sinds 1 januari 2007 onder de overkoepelende Wet op het financieel toezicht valt. Volgens deze wet moeten aandeelhouders met een belang groter dan 3 procent elke wijziging in hun belang melden bij het overschrijden van de volgende drempelwaarden: 3, 5, 10, 15, 20, 25, 30, 40, 50, 60, 75 en 95 procent. Dit geldt zowel bij het opbouwen als het afbouwen van een belang.
HCohen
0
Artikel Iex;
Zo kunnen beleggers zich tegen inflatie beschermen
www.iex.nl/Column/722103/Zo-kunnen-be...
Een alternatief voor eigen vastgoed, zijn vastgoedbeleggingen. Dat kan zijn in de vorm van beursgenoteerde vastgoedfondsen zoals Vastned en NSI.
The Third Way...
1
Weliswaar achter paywall, artikel over Vastned en winkelen in het algemeen: www.nrc.nl/nieuws/2021/06/28/is-het-o...

Herman van der Loos, analist en vastgoedexpert bij Degroof Petercam, vindt het optimisme op de beurs dan ook voorbarig. „De precieze impact van de coronapandemie op de retailsector blijft onduidelijk. Ik verwacht nog wel een golf faillissementen na de zomer.”

Ook wijst hij erop dat winkels in binnensteden meer de periferie opzoeken: winkelcentra en boulevards. Ze doen dat in de eerste plaats om huurkosten te besparen nu de rendementen tegenvallen. In coronatijd zijn die locaties volgens hem ook aantrekkelijker voor winkelend publiek: je kunt met de auto komen en er is meer ruimte om afstand te houden.
...
Om aandeelhouders tevreden te houden, kondigde Vastned dit voorjaar een strategiewijziging aan. Het wil de vastgoedportefeuille verbreden met kantoorpanden en woningen. Hoewel Van der Loos wat sceptisch is – „dat is niet nieuw” – is analist Niko Levikari bij ABN Amro wel positief. Levikari: „De diversifiëring van de portefeuille zal uiteindelijk voor meer stabiliteit qua inkomen zorgen.”

Levikari is niet zo bang dat online shoppen fysieke winkels overbodig zal maken.
Branco P
0
quote:

The Third Way... schreef op 28 juni 2021 12:09:

Weliswaar achter paywall, artikel over Vastned en winkelen in het algemeen: www.nrc.nl/nieuws/2021/06/28/is-het-o...

Herman van der Loos, analist en vastgoedexpert bij Degroof Petercam, vindt het optimisme op de beurs dan ook voorbarig. „De precieze impact van de coronapandemie op de retailsector blijft onduidelijk. Ik verwacht nog wel een golf faillissementen na de zomer.”

Ook wijst hij erop dat winkels in binnensteden meer de periferie opzoeken: winkelcentra en boulevards. Ze doen dat in de eerste plaats om huurkosten te besparen nu de rendementen tegenvallen. In coronatijd zijn die locaties volgens hem ook aantrekkelijker voor winkelend publiek: je kunt met de auto komen en er is meer ruimte om afstand te houdenen er kan comfortabel en gratis geparkeerd worden. De huisvestingslasten voor retailers zijn laag en de logistieke kosten zijn ook lager.
...
Om aandeelhouders tevreden te houden, kondigde Vastned dit voorjaar een strategiewijziging aan. Het wil de vastgoedportefeuille verbreden met kantoorpanden en woningen. Hoewel Van der Loos wat sceptisch is – „dat is niet nieuw” – is analist Niko Levikari bij ABN Amro wel positief. Levikari: „De diversifiëring van de portefeuille zal uiteindelijk voor meer stabiliteit qua inkomen zorgen.”

Levikari is niet zo bang dat online shoppen fysieke winkels overbodig zal maken.

Analist én Vastgoedexpert.. dat is wat mij betreft een bijkans onmogelijke combinatie. ;-)

Wat wel klopt is dat retailers het liefst wat meer de periferie op willen zoeken. De redenen daarvoor heb ik even wat aangevuld. Als in Nederland de ruimtelijke ordening wat meer losgelaten zou worden dan zouden ook partijen als H&M en ZARA het liefst direct naast de Albert Heijn XL en de Action gaan zitten op een perifere locatie. Die locaties passen ook veel beter in een toekomstbestendige multi-channel strategie.

De strategiewijziging lijkt mij verstandig voor zover Vastned niet nog meer A1 binnenstedelijke winkelpanden gaat verwerven.

junkyard
1
Oude informatie, maar hier nog niet gedeeld:
www.veb.net/artikel/08124/chaos-compl...

De notulen zijn ook gepubliceerd:
vastned.com/Upload/2021.04.15-Draft-M...

Uit dit alles blijkt dat Vastned directie en RvC vanuit een ivoren toren opereert, en CEO de Groot de organisatie op eigen initiatief in stijl heeft verlaten. De CEO is een jubileumuitkering, bonus, en 12 maanden ontslagvergoeding uitgekeerd in 2020 (totaal € 1,3 miljoen), gesteund door de RvC en de remuneratie commissie, maar niet door aandeelhouders (die hierin slechts een advies stem hadden in AvA).

Onder CEO de Groot (2011 tot 2020) is de Vastned beurskoers gehalveerd.
junkyard
1
Vastned Belgium halfjaarresultaten - Sterke operationele resultaten en een hoge stabiele inningsgraad
• Hoge stabiele inningsgraad (97,9%) van de huurinkomsten tijdens het eerste
semester van 2021.
• Bezettingsgraad (97,4%) stijgt tijdens het eerste semester van 2021 met 1,2% ten opzichte van 31 december 2020.
• Lage schuldgraad van 28,6%, in lijn met 31 december 2020 (28,5%).
• Ongebruikte kredietfaciliteiten ter waarde van € 34,7 miljoen ter beschikking.
• Daling van de reële waarde van de bestaande vastgoedportefeuille 1 (-2,2%) ten opzichte van het voorgaande boekjaar.
• Focus van het management in 2021 voornamelijk gericht op de tijdige inning van de huurgelden en het behouden van een goede bezettingsgraad.

ml-eu.globenewswire.com/Resource/Down...

Dit ziet er ongeveer naar verwachting uit, niet slecht. De aangekondigde verkopen zijn inmiddels uitgevoerd (Leopoldsburg na balansdatum, op 15 juli 2021), bezetting ziet er goed uit, markthuren en vastgoedwaarden dalen iets. Afgelopen jaren is het totaal resultaat per saldo ongeveer nul, het positieve directe (huur)rendement dekt de zakkende vastgoedwaarden (indirecte resultaat). De verkopen van vastgoed compenseert voor de dividend uitdeling, de vastgoedportefeuille is in omvang gedaald van € 378,2 miljoen (eind 2017) naar € 316,9 miljoen (medio 2021) waarbij de schuldgraad niet veel is bewogen (van 27% naar 28,5% - jaareinde zal dit wel weer richting de 27% kruipen ivm dividend uitdeling in het eerste halfjaar en verkoop Leopoldsburg na balansdatum).

Vastned BE bereidt de beleggers al voor dat "de druk op binnenstedelijke huurprijzen nog enige tijd zal aanhouden", wat dus verdere gevolgen zal hebben op de vastgoedwaarderingen. Hierbij merkt Vastned BE op dat er minder vraag is naar binnenstedelijke winkelpanden met grotere omvang, met vermeldingen:
* (Marktbreed) Binnenstedelijk werd evenveel m² verhuurd als vorig jaar maar het aantal transacties steeg met 39%. Dit duidt erop dat huurders op zoek zijn naar kleinere panden. De gemiddelde verhuurde oppervlakte daalde van 329m² naar 238m² per verhuurtransactie.
* (Vastned BE) Afgelopen periode is de reële waarde van de vastgoedbeleggingen het sterkste gedaald in Vlaanderen. Deze daling is vooral te verklaren door een aantal grote (> 1.000m²) binnenstedelijke winkelpanden.

De baanwinkels zouden sterk scoren qua verhuringen gedurende het eerste semester, dit past beter bij coronatijd (winkelen met ruimte en parkeren voor de deur) dan binnenstedelijk vastgoed.

Momenteel heb ik een voorkeur voor Vastned BE t.o.v. Vastned. De kostenstructuur van Vastned BE is efficiënter en het risico/rendement profiel is beter. De financieringslasten zijn lager en de vastgoedkosten en algemene kosten (o.a. directie) zijn laag. Verder is het risico voor aandeelhouders laag, met een LTV van slechts c. 27%, en is het verwachte directe resultaat (2021) t.o.v. huidige beurskoers een nette 8,3%.

Dit helpt aardig in de algemene kosten:
De functie van Reinier Walta als strategische CEO en strategische CFO blijft onbezoldigd bij Vastned Belgium
The Third Way...
0
Yep, dezelfde problematiek die Wereldhave Belgie signaleert: buiten de stad prima, binnenstedelijk moeilijk. Dat heeft niet alleen te maken met parkeren, maar ook met de kostenstructuur. Doe het zelf en andere retailers die veel ruimte willen tegen lage prijzen zijn uitstekend voor de eersten, een drama voor de laatsten.

Niet iedereen durft het aan om die retailers dan toch binnen de stad te halen onder het mom van mixed-use en er dan, ondanks lagere huren, zelfs een lagere cap rate cq. hogere taxatie voor te vragen...
voda
0
Lagere bezettingsgraad Vastned
Geeft weer outlook af.

(ABM FN-Dow Jones) Vastned heeft in de eerste helft van dit jaar de bezettingsgraad zien dalen. Dit bleek donderdagochtend uit een update van het vastgoedfonds.

CEO Reinier Walta van Vastned sprak van een relatief goede prestatie, vooral in het licht van de recente lockdowns in veel regio's waar het vastgoedfonds actief is. De topman zag de waarde van de vastgoedportefeuille wel met 1,9 procent teruglopen. "De beperkte daling laat de kwaliteit en veerkracht van zowel onze portefeuille als van onze huurders zien", vindt de topman.

De bezettingsgraad daalde van 96,5 procent eind december naar 96,2 procent eind juni. Aan het einde van de eerste helft van 2020 bedroeg de bezettingsgraad nog 97,4 procent. In Nederland bedroeg de bezettingsgraad 96,1 procent. In Frankrijk vertrokken onder meer NYX en Le Coq Sportif uit panden van Vastned. In België trok de bezettingsgraad juist aan, nadat Coolblue en Vanden Borre Kitchen voor panden van Vastned kozen. Vastned wist 90 procent van de huur op te halen in de eerste helft van dit jaar.

Het directe resultaat steeg in het afgelopen halfjaar op jaarbasis van 0,85 euro per aandeel tot 0,88 euro, terwijl het indirecte resultaat verbeterde van 2,09 euro negatief tot 1,38 euro per aandeel negatief. Als gevolg verbeterde het totale resultaat per aandeel van 1,24 negatief tot een verlies van 0,50 euro. Wel daalde de vergelijkbare huurinkomsten met 3,2 procent.

De zogenoemde loan-to-value-ratio bedroeg eind juni 44,2 procent tegen 43 procent eind december. De liquiditeitspositie blijft volgens Vastned goed. Het bedrijf zegt ruim binnen de bankconvenanten te zitten.

Vastned wil een interim-dividend uitkeren van 0,53 euro per aandeel, 60 procent van het directe resultaat uit het eerste halfjaar. Op 3 augustus noteert het aandeel ex-dividend, waarna het dividend op 18 augustus wordt uitgekeerd.

Outlook

Vastned gaf voor het eerst ook weer een verwachting af voor het direct resultaat over 2021. Die zal uitkomen tussen de 1,80 en 1,90 euro per aandeel. Eerder deed Vastned hierover geen uitspraken vanwege de onzekerheden gerelateerd aan de coronacrisis.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
junkyard
0
Bezetting afgelopen kwartaal gestegen van 95,2% naar 96,2%, wel ten koste van lagere huren (-4,4%, dit was einde Q1 nog -2,8% over 2021). Frankrijk springt hier negatief uit (bezetting omlaag van 98,5% naar 94,1% in 2021), daarmee opvallend dat alleen in Frankrijk er (bijna) geen negatieve herwaardering heeft plaatsgevonden en de NIY hier is gedaald van 3,4% naar 3,1% (laagste in Vastned portefeuille).

Met de bij jaarcijfers 2020 gestelde ambitie om de LTV terug te dringen tot beneden de 40% is niets gedaan:
Vastned wants to de-risk its organisation by lowering its LTV target to max 40% over time

De LTV is in 2021 juist gestegen van 43,0% naar 44,2%, door het dividend en de afwaarderingen. De verkopen konden hiervoor niet compenseren, helaas zijn er geen nieuwe verkopen aangekondigd in het tweede kwartaal (wat is gepresenteerd was al bekend) en lijkt Vastned weer iets teveel in de 'business as usual' modus te zitten met uitspraken als:
Over time, optimising our portfolio with a focused letting strategy, redevelopment, selective investments and targeted divestments should unlock the intrinsic value of Vastned’s real estate portfolio.

Het lijkt de CEO nog niet duidelijk dat de markt de intrinsieke waarde van Vastned portefeuille niet herkent vanuit de huidige/bekende strategie (die nu maar weer ons wordt herhaald) na de strategische heroriëntatie die nauwelijks verandering bracht. De markt waardeert wanneer de intrinsieke waarde en robuustheid hiervan wordt getoond door extra te verkopen dichtbij boekwaarde (wat tevens het risico / LTV reduceert tot het gewenste niveau). Er zijn nog genoeg panden binnen de lappendeken van Vastned vastgoed die voor verkoop in aanmerking komen, de portefeuille is teveel verspreid voor efficiënt (waarde toevoegend) beheer. Waarom zou Vastned nog steeds een enkel winkelpand aanhouden in diverse steden (o.a. Nice, Malaga, Cannes, Lyon, Leon) en waarom wordt niet geheel Spanje verkocht (nu nog slechts 8 winkelpanden)?

Dat er opnieuw een interim dividend wordt uitgekeerd ter hoogte van 60% van het directe resultaat is leuk, maar lijkt gedaan voor aandeelhouders als afkoop voor verdere proactieve plannen in portefeuille, ter onderstreping dat het men weer tot de orde van de dag overgaat en inmiddels (na enkele kostenbesparingen) genoeg geluisterd is naar aandeelhouders.

Daarnaast wordt weer een aantal keer mixed-use en residential genoemd, maar is Vastned op dit gebied vooral bezig met verduurzaming van bestaande appartementen. Het aantal conversies van ruimte naar wooneenheden is op 1 hand te tellen, ik lees niets meer terug over het project in Eindhoven (Orionstraat) waarover het afgelopen jaar (bij halfjaarcijfers 2020, jaarcijfers 2021) nog werd gemeld:
Currently Vastned is finalizing a residential study comprising of 100+ units above its asset on the Orionstraat in Eindhoven (Albert Heijn).
Vastned is investigating the possibilities of developing over 140 homes above its retail property on Orionstraat in Eindhoven, which currently houses an Albert Heijn supermarket and an Action outlet.

Benieuwd of dit (resultaat Orionstraat haalbaarheidsonderzoek, verdere verkopen in tweede halfjaar, of alternatieve wijze LTV verlaging in markt waarin boekwaarde dalende zijn) , in de presentatie en Q&A aan bod zal komen. Eerder vond ik de opstelling van CEO Walta gesloten (tekst oplezend vanaf een blaadje) en geërgerd, benieuwd of de relatie met aandeelhouders (van Herk) inmiddels iets is hersteld en CEO Walta bereid is om iets meer toe te lichten over de wijze waarop Vastned na vele magere jaren aandeelhouderswaarde denkt te genereren en waarom niet meer is/wordt verkocht ter risicoreductie (en aantonen intrinsieke waarde).
voda
0
Update: Lagere bezettingsgraad Vastned
Geeft weer outlook af.

(ABM FN-Dow Jones) Vastned heeft in de eerste helft van dit jaar de bezettingsgraad zien dalen. Dit bleek donderdagochtend uit een update van het vastgoedfonds.

CEO Reinier Walta van Vastned sprak van een relatief goede prestatie, vooral in het licht van de recente lockdowns in veel regio's waar het vastgoedfonds actief is. De topman zag de waarde van de vastgoedportefeuille wel met 1,9 procent teruglopen. "De beperkte daling laat de kwaliteit en veerkracht van zowel onze portefeuille als van onze huurders zien", vindt de topman.

De bezettingsgraad daalde van 96,5 procent eind december naar 96,2 procent eind juni. Aan het einde van de eerste helft van 2020 bedroeg de bezettingsgraad nog 97,4 procent. In Nederland bedroeg de bezettingsgraad 96,1 procent. In Frankrijk vertrokken onder meer NYX en Le Coq Sportif uit panden van Vastned. In België trok de bezettingsgraad juist aan, nadat Coolblue en Vanden Borre Kitchen voor panden van Vastned kozen. Vastned wist 90 procent van de huur op te halen in de eerste helft van dit jaar.

Het directe resultaat steeg in het afgelopen halfjaar op jaarbasis van 0,85 euro per aandeel tot 0,88 euro, terwijl het indirecte resultaat verbeterde van 2,09 euro negatief tot 1,38 euro per aandeel negatief. Als gevolg verbeterde het totale resultaat per aandeel van 1,24 negatief tot een verlies van 0,50 euro. Wel daalde de vergelijkbare huurinkomsten met 3,2 procent.

Nu de lockdowns wereldwijd afnemen, verwacht Walta dat de druk op de huren ook minder wordt. "We kunnen dan weer terug naar de afspraken in de huurcontracten", zo liet de topman tegenover ABM Financial News weten.

Op de vraag of de coronacrisis ook op lange termijn een impact zal hebben op fysiek vastgoed, reageerde de topman dat er nog steeds vraag blijft naar vastgoed. "Traditionele winkels zijn minder vaak te vinden in de binnenstad, maar daartegenover staan wel veel digitale spelers die met een 'experience store' een plek in de binnenstad willen veroveren", aldus Walta.

De topman ziet dat ook steeds vaker grote ketens als Ikea en Decathlon naar de binnenstad trekken. "Alleen nog niet in panden van Vastned", erkende de topman. Walta ziet wel dat deze ketens meer winkelend publiek aantrekken. "Onder de streep profiteert Vastned daar wel van."

De zogenoemde loan-to-value-ratio bedroeg eind juni 44,2 procent tegen 43 procent eind december. De liquiditeitspositie blijft volgens Vastned goed. Het bedrijf zegt ruim binnen de bankconvenanten te zitten.

Vastned wil een interim-dividend uitkeren van 0,53 euro per aandeel, 60 procent van het directe resultaat uit het eerste halfjaar. Op 3 augustus noteert het aandeel ex-dividend, waarna het dividend op 18 augustus wordt uitgekeerd.

Outlook

Vastned gaf voor het eerst ook weer een verwachting af voor het direct resultaat over 2021. Die zal uitkomen tussen de 1,80 en 1,90 euro per aandeel. Eerder deed Vastned hierover geen uitspraken vanwege de onzekerheden gerelateerd aan de coronacrisis.

Walta houdt nog wel een slag om de arm. "In de outlook houden we geen rekening met nieuwe lockdowns", aldus de topman.

Update: om reactie CEO toe te voegen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Beursblik: degelijke resultaten Vastned
Beperkte groeimogelijkheden volgens Degroof.

(ABM FN-Dow Jones) Vastned heeft in de eerste helft van dit jaar degelijke resultaten geboekt, maar de groeimogelijkheden blijven beperkt. Dit oordeelde analist Herman van der Loos van Degroof Petercam donderdag.

Vastned wist een groot deel van de huren te innen, de waardedaling van vastgoed te beperken en de kosten onder controle te houden, aldus Van der Loos. Ook zag de analist dat de bezettingsgraad het dieptepunt achter de rug heeft.

Het afgeven van een outlook voor heel 2021 noemde Van der Loos ook welkom nieuws. Het directe resultaat in 2021 zal naar verwachting uitkomen tussen de 1,80 en 1,90 euro per aandeel.

Volgens Degroof blijft Vastned wel met een strategisch dilemma zitten, nu de schuldpositie langzaam maar geleidelijk toeneemt, ondanks de nodige desinvesteringen. Bovendien is er een gebrek aan groeivooruitzichten, vanwege beperkte kansen in de markt en weinig financieringsmogelijkheden, aldus Van der Loos, wijzend op de relatief hoge schuldratio en de korting waartegen het aandeel noteert.

Degroof Petercam heeft een Reduceren advies op Vastned met een koersdoel van 22,00 euro. Het aandeel daalde vanochtend met 0,2 procent tot 24,95 euro.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
junkyard
1
channel.royalcast.com/vastnedinvestor...

Dat was een korte update call, CEO Walta vloog door de presentatie (terecht, we kunnen zelf ook lezen) en de Q&A was beperkt. In Q&A kwam naar voren dat Vastned vooral herontwikkeling potentieel ziet in Nederland (en beperkt potentieel in België en Frankrijk), maar dat opschaling van herontwikkeling niet mogelijk lijkt (dit blijft dus bij wat appartementjes opknappen en een enkele conversie per jaar). Opvallend dat werd gesteld dat Vastned vooral in Nederland en België meer vastgoed verwacht te verkopen, blijkbaar geen grote verdere plannen in Spanje en Frankrijk. Ik vermoed dat de eerdere poging om al het Spaanse vastgoed te verkopen (nu slechts 8 winkelpanden) niet is gelukt, en even rust wordt genomen om niet de indruk te wekken dat dit tegen elke prijs verkocht moet worden. De Spaanse portefeuille is het afgelopen jaar al aardig afgewaardeerd (mogelijk nadat bleek dat verkoop dichtbij boekwaarde onhaalbaar was), wat een mogelijk boekverlies bij verkoop reduceert.

Vastned straalt uit geen urgentie te voelen om iets aan te passen of eerder tot verkoop over te gaan (huidige LTV is wat te hoog maar vormt geen noodzaak om tot extra actie over te gaan - geen forced sales), waarna analist aangaf dat dit afwijkt van een "well known operator who was active in France" tot amusement van het gezelschap (21:08 in call).

Geen woord in halfjaarcijfers, presentatie of in Q&A over de potentiele herontwikkeling in Eindhoven (140 appartementen boven Orionstraat). Mogelijk dat dit een stille dood is gestorven. Zonde, dit was eigenlijk de enige echte grote kans om 'waarde te creëren' in portefeuille, met flink volume.
Acheron
1
Ik heb zojuist de presentatie en Q en A beluisterd. Walta zou om te beginnen eens wat langzamer moeten spreken. Herhaaldelijk struikelt hij in de snelheid over zijn eigen woorden.
De presentatie gaf weinig nieuwe inzichten behalve wat concrete voorbeelden van een paar panden waar de mixed use van retailers, kantoren en residentiele huurders wordt gerealiseerd. Ik waag het te betwijfelen of dit een heel fundamenteel verschil zal maken voor Vastned; hooguit een lichte efficiencyverbetering. Dit jaar werden nog maar 7 appartementen gerealiseerd.
Tijdens de vraag en antwoordsessie verder vragen gesteld over desinvesteringen en de LTV. Uit de antwoorden van Walta maak ik op dat Spanje (Madrid) niet op het verkooplijstje staat. Ik denk dat Vastned de stofkam door de portefeuille haalt daar waar er geen sprake van een cluster van bezittingen. De doelstelling van een verlaging van de LTV is er wel, maar zal niet geforceerd plaatsvinden, waarbij de vragensteller daarop impliciet naar Wereldhave verwees.
Al met al worden existentiële vragen als voldoende schaalgrootte, liquidatie- of fusiescenario niet besproken. Helaas zijn de vragensteller tijdens de vraag-en antwoordsessie ook veel te braaf om dergelijke onderwerpen aan te snijden. Het lijkt er eerder op dat de hoofdvraag op het kantoor van Vastned is hoe de organisatie van zo’n 35 man aan het werk te houden en daarom wordt er zo maar doorgemodderd.
NLvalue
0
Bedankt voor het samenvatten, JY, Acheron. Had wat meer discussie over de operationele performance in Fr verwacht - bezettingsgraad cijfers tenderen al een tijdje de verkeerde kant op - waarderingen (nog?) niet.

Overall krijg ik een "waarheen leidt de weg die we moeten gaan?" gevoel - de strategie is niet scherp - urgentie afwezig - en meer waarde creatie dan wat dividend gaan beleggers niet zien op dit pad.
junkyard
0
Walta was inderdaad niet erg comfortabel tijdens het presenteren. Ook niet sterk dat hij niet direct kon oplepelen door welke 2 verhuringen (Brugge, Lille) de negatieve huurontwikkeling werd veroorzaakt, dit toont dat hij als CEO hier niet dichtbij betrokken is.

Vanwege het gebrek aan urgentie en activiteit in dit verhaal, verwacht ik dat directie de eigen koers vaart (vasthoudend aan bestaansrecht Vastned organisatie, ondanks gebrek aan meerwaarde) en dat er nog geen vrede is gesloten met de grootaandeelhouder (van Herk) na de tumultueus verlopen AVA.

Al met al biedt dit weinig inspiratie voor verdere koersstijging.
2.227 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 ... 108 109 110 111 112 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 16 apr 2024 17:35
Koers 22,000
Verschil -0,150 (-0,68%)
Hoog 22,150
Laag 21,900
Volume 8.757
Volume gemiddeld 9.839
Volume gisteren 7.236

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront