Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Klimaatdiscussie: opwarming aarde door mens of natuur

rationeel
1
quote:

jonas schreef op 9 augustus 2021 12:08:

"De mens is verantwoordelijk
Op dit moment is de concentratie CO2 in de lucht hoger dan die op enig ander moment in de afgelopen twee miljoen jaar was, schrijft het IPCC. Waar de wetenschappers in eerdere rapporten nog twijfelden of deze stijging natuurlijk was, zeggen de onderzoekers nu dat de mens 'onmiskenbaar' de oorzaak is van de gestegen broeikasgassen. 'De menselijke invloed op het klimaatsysteem is onbetwist', aldus het IPCC in een persbericht."

Gek zeg. In het verleden wisten ze toch al zeker dat de mens de oorzaak was? Hebben ze ons toen behoorlijk in de maling genomen? Gaan ze in een volgende rapport vertellen dat achteraf zaken te stellig werden voorgesteld? Overigens een vreemde nogal bevoordeelde samenvatting van FD journalist/gelovige.

Groet, Jonas
Je moet ook niet alles geloven Jonas:)

De mens heeft zz machtiger gefantaseerd dan hij is.

Behalve als er een virusje op zijn pad komt.

Hij zou het niet opgemerkt hebben als niet de MM er iedere dag op zouden wijzen dat het er was. Het onzichtbare kwaad.

Big brother is watching you.
New dawn
0
@ Jonas

Veel wetenschappers van een jonge wetenschap wisten niet van alle factoren binnen de klimaatverandering. Het is een razend ingewikkelde materie. Het IPCC is afhankelijk van klimatologen. Ook de politiek is dit. De meeste klimatologen waren te conservatief blijkt nu. Ik weet van èèn klimatoloog die nu gelijk krijgt. Hij werd in het verleden aan zijn universiteit ontslagen omdat ze hem te radicaal vonden. (het Galileo effect)

Er zijn allerlei veronderstellingen op dit forum zoals dat als er een klimatoloog beweert dat er globale opwarming is, hij wordt afgeschilderd als een linkse radicaal. Maar die mensen zijn daar helemaal niet mee bezig. Daar hebben ze geen tijd voor en hun belangstelling ligt daar niet.

A.g.v. onbekende oorzaken versnelt de opwarming en het IPCC probeert de gemeten feiten en gevolgen in te halen. Het is niet gelukt met de voorspelde klimaatmodellen. Kun je een organisatie aanrekenen dat ze de versnelling van e.e.a. misten ? Ik denk van niet.

rationeel
3

Extreme opwarming is politiek verhaal

Guus Berkhout

digitalekrant.telegraaf.nl/static/cci...

Recente overstromingen, onder andere in Valkenburg, komen niet door opwarming en worden
misbruikt door klimaatalarmisten, betoogt Guus Berkhout.
FOTO ANP/HH

OPINIE: VN-rapport bewijst gelijk klimaatcritici

Maandag komt het langverwachte nieuwe klimaatrapport van de Verenigde Naties uit. Gerenommeerd wetenschapstijdschrift Science waarschuwt al dat de uitkomsten alarmisten die extreme opwarming hebben voorspeld ongelijk gaan geven. Tijd voor herbezinning, meent emeritus hoogleraar Guus Berkhout.
rationeel
2
Klimaatwetenschappers uit IPCC-kringen hebben toegegeven dat hun nieuwe rekenmodellen, die worden gebruikt om te bepalen hoeveel de wereld zal opwarmen, veel te alarmistisch zijn. Deze baanbrekende concessie is zojuist gedaan aan de vooravond van de publicatie van het AR6-rapport – het 5-jarige ’vlaggenschip’ van de klimaatorganisatie van de Verenigde Naties, het IPCC.
rationeel
2
„Het is de laatste jaren duidelijk geworden dat we deze bekentenis niet kunnen vermijden”, vertelde Gavin Schmidt – directeur van NASA’s Goddard Instituut voor Ruimtestudies – aan het tijdschrift Science. Schmidt concludeerde: „Je eindigt met cijfers die voor de korte termijn krankzinnig zijn, en overduidelijk onjuist.”
rationeel
3
Deze opzienbarende mededeling van de NASA-directeur wordt alom gezien als een eerste stap in de rehabilitatie van kritische klimaatwetenschappers. Die worden al jarenlang verguisd omdat ze met harde feiten zichtbaar maken dat de IPCC-modellen een politiek verhaal vertellen en nauwelijks aandacht hebben voor de natuurlijke cycli in het aardse klimaat. Waarnemingen uit het verleden laten duidelijk zien dat extreem weer van alle tijden is. Slachtoffers en materiële schade van de huidige overstromingen en bosbranden zijn goeddeels te voorkomen door beter beheer en minder nalatigheid (’adaptatie’). De Oostenrijkse minister Köstinger heeft 25 juli jl. een persbericht gepubliceerd, waarin milieuactivisten hard worden aangepakt omdat zij overstromingsbeschermingsmaatregelen hebben gesaboteerd.
rationeel
3
In de afgelopen dertig jaar heeft het IPCC getracht de aandacht van wereldleiders, politici en publiek vast te houden door stap voor stap de klimaatmodellen alarmistischer te maken. Maar dat houdt ooit op. De nieuwe modellen zijn nu kennelijk zo extreem geworden dat zelfs in IPCC-kringen de twijfel begint toe te slaan. Michael Asten, een deskundig beoordelaar van het nieuwe AR6-rapport, ziet de openlijke erkenning dat de nieuwe IPCC-klimaatmodellen veel te warm lopen als een buitengewoon belangrijke toegeving.
rationeel
3
Westerse wereldleiders hebben tot aan vandaag massaal gebruikgemaakt van de apocalyptische klimaatboodschappen om burgers de stuipen op het lijf te jagen en hun daarmee allerlei onbetaalbare klimaatmaatregelen op te dringen. Denk aan de extreme klimaatvoorstellen van Timmermans, Rutte en Kaag.
rationeel
3
Kritische klimaatwetenschappers hebben altijd gesteld dat op een gegeven moment de waarheid boven tafel zou komen. Dat moment is nu gekomen. Wat zijn nu de volgende stappen (plan B)? In ieder geval moeten we milieu, klimaat- en energiebeleid ontkoppelen.
rationeel
2
In milieubeleid gaat het om meer aandacht voor lucht- en watervervuiling (denk aan biomassacentrales en Tata Steel) alsmede de mega-afvalbergen (groeiend aantal afgedankte batterijen en zonnepanelen).
voda
1
Ach ja, Nederland moet weer het beste jongetje van de klas zijn....

Rutte wil Olympisch kampioen klimaataanpak worden
Van onze correspondent 13:52

De overstromingen in Limburg, België en Duitsland en het jongste alarmerende VN-klimaatrapport motiveren Mark Rutte nog meer om de Nederlandse bijdrage aan ombuiging van de opwarming van de aarde op te voeren, 'Iedereen wordt met de neus op de feiten gedrukt', zei de demissionair en beoogde premier maandag.

'Er komen bakken water naar beneden zoals ik het nog nooit heb gezien. Dat motiveert ons allemaal', zei Rutte na afloop van kabinetsberaad over de stand van zaken in de coronacrisis. Ook het 'uitermate zorgelijke' rapport van het IPCC-klimaatpanel, maandag gepresenteerd, maakt het volgens de VVD'er 'extra belangrijk dat we de doelstellingen gaan halen'.

Voor 2030 betekent dat een reductie van de CO2-uitstoot met 55% ten opzichte van 1990. In 2050 moet de EU netto 'klimaatneutraal' zijn. Het gaat er volgens staatssecretaris voor Klimaat Dilan Yesilgöz-Zegerius nu om dat ook andere landen hun ambitie verhogen. 'Dat is onze inzet voor de klimaattop in Glasgow dit najaar'.

Het zittende kabinet moet de komende weken nog knopen doorhakken over extra maatregelen. Er zit volgens Rutte 'een gat tussen de doelstelling en wat de huidige afspraken opleveren'. Hij voert daarover samen met zijn partijgenoot Yesilgöz ook gesprekken met Marjan Minnesma, directeur van milieuorganisatie Urgenda. Zij wil het kabinet met een nieuwe rechtszaak dwingen de doelstellingen te halen. 'Rutte moet nu eens durven', zei Minnesma maandag in een reactie op de alarmkreet van het VN-panel.

Rutte ziet onder andere mogelijkheden voor meer 'woman-on-the-moon'-projecten, zoals Minnesma ze noemt, met onder andere groene waterstof. 'Dat ligt de komende weken in het kabinet op tafel en ook in de formatie'. Hij vindt dat Nederland hierbij 'net als bij de Olympische Spelen waar we groter waren dan Frankrijk en Duitsland' voorop moet lopen.

Die ambitie wordt gedeeld door zijn formatiepartner D66-leider en minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag. Ze sprak op twitter van 'code rood voor de mensheid' en maakte zichzelf verantwoordelijk als 'laatste generatie politici die onze manier van leven kan beschermen. Het is nu of nooit'.

Die ambitie zal volgens Rutte leiden tot innovatie, extra economische groei en 'miljoenen banen'. Maar hij vindt ook dat halen van de doelstelling ook betaalbaar moet zijn voor de burger. 'We willen dat mensen hun leven zo goed mogelijk kunnen blijven leven'.

Lees het volledige artikel: fd.nl/economie-politiek/1407570/rutte...
rationeel
3
In klimaatbeleid moeten we stoppen met de angstaanjagende CO2-verhalen. Niet klimaatmitigatie (verminderen van CO2), maar klimaatadaptatie (aanpassen aan verandering) moet alle prioriteit krijgen.
rationeel
3
De peperdure energietransitie moet herzien. Aardgas dient voorlopig onze leidende energiebron te blijven. Vervolgens kunnen we ons voorbereiden op de ’gouden energie eeuw’, waarin veilige kernenergiecentrales betaalbare, schone en veilige energie aan arm en rijk gaan leveren.
rationeel
1

Het milieu verdient alle aandacht:

Waarom krijgt iedereen de ziekte van Parkinson?

PRIONEN:(

De ziekte van Parkinson is de snelstgroeiende hersenziekte in de wereld. Hoe kunnen we dat verklaren? Volgens professor Bas Bloem (Radboudumc) hebben we dat onder andere te danken aan bestrijdingsmiddelen. In dit college legt hij uit hoe die onze hersenen kunnen binnendringen en kapotmaken.

www.youtube.com/watch?v=3JKECIJDFXU

Ook kinderen kunnen hier al mee te maken krijgen.

Klonterende eiwitten, die een kettingreactie veroorzaken in de hersenen.

Voor dit soort reacties wordt gewaarschuwd met betrekking tot de toediening van de Corona "vaccins".

De ontwikkeling van prionen.

We kennen ze inmiddels ook van de gekke koeienziekte.

Een feitelijk direct gevaar dus. Laten we daar maar aandacht aan geven.

[verwijderd]
2
quote:

rationeel schreef op 9 augustus 2021 14:11:

Extreme opwarming is politiek verhaal

Guus Berkhout

digitalekrant.telegraaf.nl/static/cci...

Recente overstromingen, onder andere in Valkenburg, komen niet door opwarming en worden
misbruikt door klimaatalarmisten, betoogt Guus Berkhout.
FOTO ANP/HH

OPINIE: VN-rapport bewijst gelijk klimaatcritici

Maandag komt het langverwachte nieuwe klimaatrapport van de Verenigde Naties uit. Gerenommeerd wetenschapstijdschrift Science waarschuwt al dat de uitkomsten alarmisten die extreme opwarming hebben voorspeld ongelijk gaan geven. Tijd voor herbezinning, meent emeritus hoogleraar Guus Berkhout.
dan wordt het toch tijd voor Guusje om zijn diploma in te leveren, de Permafrost is aan het smelten,

Een gevolg van smeltende permafrost dat zo uit een sciencefictionfilm lijkt te komen, is het ontwaken van microben die in bevroren toestand een sluimerend bestaan leidden. In een massagraf in de toendra van Alaska zijn lichamen gevonden met sporen van het griepvirus van de pandemie van 1918. In lichamen in het Siberische ijs liggen mogelijk de pestbacterie en het pokkenvirus op ons te wachten.
In 2016 overleed een jongen in Siberië die geïnfecteerd was geraakt met antrax (miltvuur), dankzij een bacterie uit een 75 jaar oud rendierkarkas dat tijdens een hittegolf ontdooide.
In het laboratorium zijn wetenschappers er al in geslaagd om een acht miljoen jaar oude microbe en een worm die 42.000 jaar ingevroren zat in de permafrost tot leven te wekken.

dit is nog half zo erg daar hebben we immers de Pfizers/Moderna's van deze wereld voor, maar dit is erger

Misschien wel het meest drastische effect van de smeltende permafrost is dat het proces de hoeveelheid broeikasgas in de atmosfeer kan vermeerderen, waardoor de opwarming van de aarde toeneemt.

“Permafrost zit vol met plantenresten”, legt Rúna Magnússon uit. “Als die ontdooien, ontstaat er bijvoorbeeld meer bacteriële activiteit, waardoor ze gaan rotten. Daarbij komt koolstofdioxide vrij en in nat gebied methaan, oftewel moerasgas. Beide zijn broeikasgassen, methaan draagt per eenheid gas zelfs dertig keer meer bij aan opwarming van de aarde dan koolstofdioxide.”
[verwijderd]
0
quote:

rationeel schreef op 9 augustus 2021 14:17:

De peperdure energietransitie moet herzien. Aardgas dient voorlopig onze leidende energiebron te blijven. Vervolgens kunnen we ons voorbereiden op de ’gouden energie eeuw’, waarin veilige kernenergiecentrales betaalbare, schone en veilige energie aan arm en rijk gaan leveren.
er is er maar 1 die boven alles uitsteekt, Groene hydrogen/Green Hydrogen daar zullen we toch aan moeten on a global scale.
jonas
4
Voordat vanavond op NPO met veel drama de ondergang van de wereld wordt aangekondigd leze dit. We moeten immers rijp worden gemaakt voor die krankzinnige EU Timmermans plannen met bomen kappen voor het klimaat enzo

Hebben ze trouwens ook meegenomen wat er gebeurt bij een grote meteorietinslag of wanneer er een paar vulkanen gaan uitbarsten? Moeten er dan geen andere Timmermanjes om ook weer doom te verkondigen? Ik kan me oprecht ergeren aan dat rijkelui kindertjes van GroenLinks en D'66 gedoe. Totaal geen zicht op de echte armoede in de wereld. We verdriedubbelen de prijs voor benzine en dan wordt de wereld beter! Dat soort primitieve gedachten. Dan schaft de arme Afrikaan die nog een beetje vervoer heeft met zijn 10de hands autootje wel even een electrische Mercedes van E 60.000 toch?

"Er klinkt echter ook kritiek. Zo maakt het rapport ’Climate Change 2021: The Physical Science Basis’ gebruik van vijf voorspellingen voor wat er in de toekomst met het klimaat zou kunnen gebeuren. Twee scenario’s gaan uit van snelle en structurele beperking van de CO2-uitstoot. Een derde is een soort middenweg. En twee extreme scenario’s gaan uit van vrijwel geen klimaatbeleid en een opwarming van 3 tot 7 en de meest extreme variant van 5 tot 8,5 graden opwarming per 2100.

Van deze scenario’s krijgt er één maar liefst veertig keer de schijnwerpers op zich gericht in de zogenaamde ’samenvatting voor beleidsmakers’ van het klimaatrapport, dat dit weekeinde met journalisten is gedeeld. Meer aandacht dan elk ander scenario. Het gaat om het nachtmerriescenario van 8,5 graad opwarming. Is dit toekomstmodel ook het meest realistisch? Absoluut niet, volgens verscheidene wetenschappers.

Meest extreme klimaatscenario

„Als het IPCC neutraal is, waarom legt ze dan toch de nadruk op dit meest extreme klimaatscenario?”, vraagt klimaatonderzoeker Roger Pielke jr. zich af van de universiteit Boulder in de Verenigde Staten. Pielke jr. is één van de wetenschappers die de afgelopen jaren bezwaar heeft gemaakt tegen het beruchte scenario 8,5. Voor alarmisten is het misschien fijn schermen met bijbehorende desastreuze gevolgen, maar het toekomstmodel zelf is gebaseerd op een onwerkelijk hoge uitstoot van broeikasgassen: dat gaat nooit gebeuren.

Pielke jr.: „Zowel het één na hoogste scenario (opwarming van 3 tot 7 graden) als het hoogste scenario (5 tot 8,5 graden) zijn verouderd en niet meer verenigbaar met de realiteit”, laat hij per e-mail weten. „Maar het rapport verzuimt om dit ook aan de lezers te vertellen.” Het gevaar is dat alarmerende verhalen over klimaatverandering de overhand houden, terwijl ze weinig realistisch zijn. Een ruim voor de persconferentie ingediende vraag namens De Telegraaf over het gebruik van dit scenario werd niet beantwoord.

Informatie per regio en werelddeel

Het IPCC zelf is blij met enkele nieuwe inzichten en onderdelen van het nieuwste rapport. Zo is voor het eerst een database beschikbaar met informatie per regio en werelddeel. Verder is het klimaatpanel ervan overtuigd dat men scherper in beeld heeft hoeveel opwarming een verdubbeling van de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer zal veroorzaken: 3 graden, stelt het rapport.

De Britse onafhankelijke klimaatwetenschapper Nic Lewis vindt die schatting echter veel te hoog. Lewis publiceerde de afgelopen tien jaar diverse artikelen over deze zogenaamde ’klimaatgevoeligheid’. Eerder kwam hij op basis van geobserveerde temperatuurdata uit op circa 1,7 graden opwarming bij elke verdubbeling van de CO2-concentratie.

„Ik ben nog steeds van mening dat die drie graden te hoog is”, zegt Lewis in een telefonisch gesprek. „Mogelijk was mijn originele inschatting iets aan de lage kant, omdat ik me baseerde op een periode vlak na de eeuwwisseling waarin de temperatuur niet zo hard is gestegen.” Maar er mankeert net zo goed het nodige aan de aannames in de studies die leiden tot 3 graden. „Ik verwacht dat de waarheid ergens tussen de 2 en 2,5 graden ligt.”

Cherry-picking

De Nederlandse wetenschapsjournalist Marcel Crok van stichting Clintel wijst op een duidelijk geval van cherry-picking in het rapport. Zo noemt het VN-panel de afnemende trend in sneeuwbedekking op het noordelijk halfrond sinds 1950 als een voorbeeld van de sterke impact van de aardse opwarming.

Crok: „Maar als je kijkt naar de sneeuwbedekking in de wintermaanden dan is er nog geen enkele trend te zien. Dat blijkt duidelijk uit de veelgebruikte data van de Amerikaanse Rutgers University.” In de herfst lijkt de trend zelfs opwaarts: meer sneeuwbedekking. „Als je dan alleen de cijfers voor de lente laat zien, dan vind ik dat wel opmerkelijk.”

Over één weersextreem zijn de wetenschappers het grotendeels eens. Hittegolven en extreme hitte komen vaker voor en zijn intenser, ook in Europa. De link met de menselijke uitstoot van broeikasgassen is zeer waarschijnlijk. Die hitte leidt ook tot extra doden. Maar het goede nieuws is dat deze toenemende sterfte voorlopig in de schaduw staat van de afname van doden door verminderende extreme kou.

Minder klimaatdoden

En die meevaller staat niet vermeld in de samenvatting voor beleidsmakers van het nieuwe IPCC-rapport. De Deense milieustatisticus Bjorn Lomborg schat de winst voorlopig op 100.000 minder klimaatdoden door hitte en kou. Alleen als het nog veel heter wordt, kan die balans omslaan in een negatieve uitkomst.

Wat betreft andere weersextremen noemt Pielke jr. het nieuwe VN-rapport ’vrij tam’. Afgezien van een toenemende regenval, doet het klimaatpanel geen overtrokken uitspraken over extra stormen, orkanen of overstromingen. „In het algemeen is het een voorzichtig rapport, dat duidelijk aantoont dat de meest extreme impact van klimaatverandering alleen samengaat met onwaarschijnlijke toekomstvoorspellingen.”

Groet, Jonas

leek2018
3
quote:

voda schreef op 9 augustus 2021 14:16:

Ach ja, Nederland moet weer het beste jongetje van de klas zijn....

Voor 2030 betekent dat een reductie van de CO2-uitstoot met 55% ten opzichte van 1990. In 2050 moet de EU netto 'klimaatneutraal' zijn. Het gaat er volgens staatssecretaris voor Klimaat Dilan Yesilgöz-Zegerius nu om dat ook andere landen hun ambitie verhogen. 'Dat is onze inzet voor de klimaattop in Glasgow dit najaar'.

In 2050 moet de EU klimaatneutraal zijn. Dus na 2050 verandert het klimaat in Europa niet meer. Maar kan iemand mij ook zeggen hoe na 2050 het klimaat in de EU er uitziet. De aarde heeft miljarden jaren aan zelfreiniging gedaan om CO2 uit de lucht te halen en in een bepaalde vorm op te slaan. De afgelopen 50 jaar heeft de mens deze CO2 weer in de lucht gebracht. En nu denken we dat we dat kunnen oplossen. ..
DeZwarteRidder
0
Snellere afsmelting Antarctica vormt grote bedreiging voor Nederland
09 augustus 2021 09:59 Laatste update: 34 minuten geleden

De wereldwijde zeespiegelstijging is aan het versnellen en zal gedurende de komende decennia en eeuwen geleidelijk oplopen van decimeters naar meters. Dat is de hoofdlijn die geschetst wordt in het nieuwe rapport van VN-klimaatpanel IPCC. Op Antarctica kan het ijsverlies sterk versnellen als de opwarming hoog uitpakt. De toekomst van Nederland op de lange termijn is daardoor erg onzeker.

Als je de zeespiegelcijfers uit het nieuwe IPCC-rapport vergelijkt met het vorige rapport uit 2013, lijken die in eerste instantie maar weinig te verschillen. Afhankelijk van de hoogte van de CO2-uitstoot zullen de oceanen deze eeuw circa 32 tot 101 centimeter stijgen, een paar centimeter meer dan in het vorige rapport gedacht.

"Omdat die nieuwe cijfers met geheel nieuwe modellen tot stand zijn gekomen, vind ik dat een compliment naar de wetenschap uit het verleden. En het geeft vertrouwen dat we goed zitten", zegt Aimée Slangen van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) tegen NU.nl. Ze is hoofdauteur voor het zeespiegeldeel van het rapport.

Maar die cijfers zijn een soort ondergrens, voegt Slangen eraan toe. Dat is de zeespiegelstijging uit bronnen waar grote zekerheid over bestaat: het smelten van gletsjers in berggebieden, het uitzetten van opwarmend oceaanwater en ook enig massaverlies van de grote ijskappen op Groenland en Antarctica.

Grote ijskappen smelten mogelijk veel sneller af

Maar het is ook mogelijk dat die grote ijskappen veel sneller afsmelten in reactie op de opwarming. Zo is Groenland gevoelig voor de invloed van smeltwater en de Antarctische ijskap voor opwarmend oceaanwater, dat onder de ijskap kan komen.

Aanvankelijk lijkt het verschil klein, zegt Slangen. "Snellere smelt op Antarctica geeft in de tweede helft van de eeuw misschien 10 centimeter extra zeespiegelstijging, maar rond de eeuwwisseling kan het razendsnel oplopen."

"Zo komt een scenario met sterke mondiale opwarming én versnellende afsmelting op Antarctica rond 2150 al uit op 2 meter. Maar dat is een gemiddelde. Er zit ook nog een grote onzekerheidsmarge omheen, tussen 1 en ongeveer 5 meter."

Toekomst Nederland hangt af van Antarctica (en uitstoot)

Versnellend massaverlies van ijskappen is zo complex en onzeker dat die hogere cijfers voor 2100 en 2150 niet zomaar kunnen worden toegevoegd aan gangbare zeespiegelverwachtingen, zegt Sybren Drijfhout van het KNMI en de Universiteit Utrecht, die ook meeschreef aan het rapport.

Maar als het ijsverlies op Antarctica in de praktijk inderdaad flink harder gaat, heeft dat specifiek grote gevolgen voor Nederland, zegt Slangen. Die ijskap heeft zoveel massa, dat het het oceaanwater een beetje naar zich toetrekt. Door dit zwaartekrachteffect krijgt Nederland bij sterke opwarming rond 2100 te maken met tot 8 procent meer zeespiegelstijging dan het wereldgemiddelde.

"De toekomst van Nederland hangt volledig af van de bijdrage van Antarctica", vat Drijfhout het samen. "Antarctisch smeltwater zal uiteindelijk 50 tot 90 procent van onze zeespiegelstijging veroorzaken."
Zeespiegelstijging zal duizenden jaren doorgaan

Het waterpeil in de oceanen steeg tussen 2006 en 2018 met gemiddeld 3,7 millimeter per jaar, concludeert het IPCC. Dat is ruim een verdubbeling van het tempo in de twintigste eeuw.

Als we de mondiale opwarming daadwerkelijk onder de 1,5 graad houden, zal het tempo naar verwachting stabiliseren rond 4 millimeter per jaar, zegt Slangen. In de extreemste scenario's loopt het op naar 30 millimeter per jaar in 2100.

Na 2100 is het zeker niet voorbij. De tijdschaal is misschien nog het moeilijkst te bevatten: de zeespiegelstijging die wij deze eeuw in gang zetten, houdt naar verwachting duizenden jaren aan.

Bij een opwarming boven de 2 graden zullen op die tijdschaal Groenland en de West-Antarctische ijskap vermoedelijk grotendeels afsmelten. Dat houdt al een zeespiegelstijging van circa 12 meter in, met het hoogste tempo in de eerste eeuwen.

Bij een (veel) sterkere opwarming zullen ook delen van de Oost-Antarctische ijskap afsmelten en zal de uiteindelijke zeespiegelstijging nog vele meters hoger uitvallen.
38.978 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 1529 1530 1531 1532 1533 1534 1535 1536 1537 1538 1539 ... 1945 1946 1947 1948 1949 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
865,36  +0,01  +0,00%  18:05
 Germany40^ 17.754,90 -0,09%
 BEL 20 3.826,58 +0,84%
 Europe50^ 4.920,42 +0,13%
 US30^ 38.013,46 +0,76%
 Nasd100^ 17.548,80 +0,25%
 US500^ 5.049,25 +0,59%
 Japan225^ 38.001,71 +0,68%
 Gold spot 2.379,61 +0,79%
 EUR/USD 1,0644 -0,25%
 WTI 82,06 -0,18%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

VIVORYON THER... +11,51%
JUST EAT TAKE... +5,71%
Air France-KLM +4,18%
FASTNED +3,00%
RANDSTAD NV +2,65%

Dalers

Pharming -9,63%
ASMI -6,10%
Avantium -6,01%
PostNL -5,84%
TomTom -3,31%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront