Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Even dit lezen voor u zich blind op Chinese aandelen en tech stort

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

16 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 Stephanus1987 25 augustus 2021 17:01
    Alleen in westerse aandelen beleggen, met name op geconcentreerd en/of afhankelijk van de US economy zou je ook als risico kunnen zien. Ik denk dat een beetje exposure naar China (toch één van de grootste en snelst groeiende machten in de wereld) wel in een gespreide porto thuishoort. Loop je hiermee een bovengemiddeld risico t.o.v. van een Apple of Facebook? Ja wellicht op basis van historische en geopolitieke factoren wel. Maar staar je niet blind op enkel deze markt met toch vrij pittige waarderingen van Tech aandelen. De reguleringen welke zijn doorgevoerd zijn soms pittig, maar eenmaal in context geplaatst begrijpelijk.

    Overigens even een zijspoor; de aanpak van monopolisten en borgen van concurrentie heeft de innovatie altijd nog goed gedaan. Wat dat betreft zouden we dit ook is wat meer moeten aanpakken in onze westers systeem.
  2. pulp fiction 25 augustus 2021 17:08
    quote:

    Stephanus1987 schreef op 25 augustus 2021 17:01:

    Alleen in westerse aandelen beleggen, met name op geconcentreerd en/of afhankelijk van de US economy zou je ook als risico kunnen zien. Ik denk dat een beetje exposure naar China (toch één van de grootste en snelst groeiende machten in de wereld) wel in een gespreide porto thuishoort.
    Eens, zit de wereldindex die je maandelijks koopt niet voor 60%-70% in de VS? Juist vanuit oogpunt van risicospreiding heb ik ook China (tech idd) en EM opgenomen.
  3. forum rang 5 Bulletje Rozenwater 25 augustus 2021 17:39
    Het probleem is dat uiteindelijk de partij de macht heeft, ook over de bedrijven.
    Die handelen in het belang van 1. zichzelf, 2. het Chinese collectief.

    De aandeelhouder komt in dit verhaal niet voor en heeft geen enkel recht of zeggenschap als het er om spant. Het lijkt mij dan ook niet waarschijnlijk dat de bedrijfswinsten op termijn terug zullen vloeien naar de aandeelhouder.
  4. Bas2012 25 augustus 2021 18:25
    Ja Chinese aandelen hebben in zich (geo)politieke risico’s (en die zijn inmiddels allemaal al ge/benoemd en mogelijk al ingeprijsd)

    vraag is is dat voor US en EU aandelen anders?
    - Politieke invloed: ik noem maar even de energy, defence,en financial industrie doordrenkt met invloed overheid, maar even zo zeer mogelijk in de toekomst Big tech en Big pharma (gaan ze deze monopolies met rust laten of krijgen we Standard Oil en ATT taferelen uit oude tijden). En dan hebben we het niet eens over national champions als maak industrie Duitsland dat veelal verweven zit met overheidsbelangen.
    - De rente en daarmee samenhangend inflatie is volledig een overheidsspel, zeker nu we weer ala de jaren na WW2 fiscaal beleid in coördinatie met monetair beleid de marktwerking buiten spel. En laat nu net de rente voor verdiscontering cash flows cruciaal zijn voor waardering assets.
    - Westerse pensioengelden zijn een speelbal van de politiek, de overheid heeft een dikke vinger in de pap qua investeringsbeleid evenals zitten ze vaak via de draaideur in allerlei commissies en raden. Dan hebben we het niet eens over ESG beleggen dat mede een overheidsgestuurd beleid is en daarmee marktbepalend
    - En uiteraard is de overheid (centraal t/m lokaal en semioverheid) veelal rond de 50% van GDP, kortom de westerse economieën zijn al een semi planmatige economie (ja ook de US)

    Denk even vanuit een Aziatische bril als je je geld in de US of EU zet, voelt dat dan vanuit die hoek prettiger als dat een Westerling investeert in China? Het is maar welk perspectief je neemt en eigenlijk verschilt het minder dan je denkt (maw in het westen ben je ook zo zeker niet…..).
  5. forum rang 5 Bulletje Rozenwater 25 augustus 2021 18:33
    quote:

    objectief schreef op 25 augustus 2021 18:17:

    Beleggen in China brengt een fors risico met zich mee, maar hoe meer risico hoe meer kans op een hoger rendement.
    Als kleine aandeelhouder heb je niks te vertellen in zowel Amerikaanse, Chinese en/of Nederlandse bedrijven.

    Met "de aandeelhouder' eigenlijk het aandeelhouders belang. In het westen zijn dat met name institutionele partijen. Deze zorgen ervoor dat er uiteindelijk rendement naar de aandeelhouder vloeit. In China is dit mechanisme afwezig.

    Daarbij is er een duidelijke omslag naar meer socialisme, dit wordt ook duidelijk uitgesproken.

    Uiteindelijk geeft dit een structurele druk op de bedrijfswinsten waarbij het de vraag is of de onderliggende groei in China zich wel in aandeelhouderswaarde gaat vertalen. Dit staat nog los van het risico van vreemde acties van de Chinese overheid zoals het ondermijnen van het verdienmodel van bijvoorbeeld de educatie fondsen of dat geintje van didi kort na IPO in de VS.

    Ik heb er in ieder geval geen trek meer in.
  6. awierikx 25 augustus 2021 22:38
    Met verbazing heb ik dit artikel gelezen.

    An sich is er met het artikel niets mis, over het algemeen schrijft AJK boeiend en lees ik het met plezier. Dit keer viel mijn mond open van verbazing.

    AJK maakt toch deel uit van de IEX beleggersdesk? En is het niet zo dat de IEX beleggersdesk haar fundamentele adviezen op basis van consensus formuleert?

    Baidu, Alibaba en Prosus, Chinese tech aandelen die AJK aangeeft vooral maar niet te kopen vanwege allerlei redenen, hebben van de IEX beleggersdesk alledrie dikke Strong Buys.

    Als amateur belegger die niet alle tijd van de wereld heeft om al het nieuws te volgen en zorgvuldig IEX volgt en vertrouwt en op basis van de analyses van de beleggersdesk besluiten neemt, voel ik me nu met een kluitje het riet ingestuurd.

    Wat is een strong buy nog waard? Wat is consensus voor IEX? Kan iemand me vertellen hoe het zit?
  7. pdubbelboer 25 augustus 2021 23:18
    @awierikx dat lijkt inderdaad tegenstrijdig, maar wellicht krijgen ze veel mails/vragen over de chinese aandelen en voelen ze zich ook geroepen te waarschuwen tegen de onzekerheid. Op papier en fundamenteel, voor zover je dat vanuitt NL kan beoordelen ziet het er mooi uit. Echter is china een grote “black box” die weinig inzicht geeft. Ik kan de koop adviezen (ik meen wel voor beperkte posities, en risico beluste beleggers) dan ook zeker wel rijmen met een waarschuwing nu van AJk. Geeft aan dat het in deze niet zo eenvoudig is.

    Bovendien heeft u niet zoveel tijd, beleg dan veilig in spreiding dmv index etf’s en niet alleen in een sector als chinese tech… Mij is geleerd altijd eerst zelf een snelle blik op cijfers en fundamenten te werpen.
  8. forum rang 7 wiegveld 26 augustus 2021 06:55
    Blind storten is nooit goed, maar een beetje Cinha in portefeuille is ook spreiding!
    De Partij zag alleen dat er een enkeling machtiger werd dat de grote Leider en de Partij en dan worden er maatregelen genomen. Ik zie nog geen Russich Spoorwegenfiasco op dit moment, heb wat verlies op AliB en Baidu, maar dat hoort erbij.
    Amsterdam kan ook crashen, dus…..
    www.beursgeschiedenis.nl/moment/russi...

    Mijn opa kon er boeiend vertellen hoe hij de helft van zijn geld in 1917 kwijt raakte….maar ook dat is onderdeel van beleggen.
  9. forum rang 4 Stephanus1987 26 augustus 2021 08:04
    quote:

    awierikx schreef op 25 augustus 2021 22:38:

    Met verbazing heb ik dit artikel gelezen.

    ……

    AJK maakt toch deel uit van de IEX beleggersdesk? En is het niet zo dat de IEX beleggersdesk haar fundamentele adviezen op basis van consensus formuleert?

    …….

    Wat is een strong buy nog waard? Wat is consensus voor IEX? Kan iemand me vertellen hoe het zit

    ……..

    AJ is marktcommentator, oftewel niet onderdeel van de beleggersdesk. Al moet je dat maar net weten. Wat dat betreft eens dat het verwarrend kan zijn. Wellicht slim je opmerking is te mailen naar redactie.iex@iexmedia.nl De reacties lezen ze niet altijd, op basis van je feedback kunnen ze dit in de toekomst misschien wat duidelijker vermelden.
  10. pulp fiction 26 augustus 2021 09:16
    quote:

    Stephanus1987 schreef op 26 augustus 2021 08:04:

    [...]

    AJ is marktcommentator, oftewel niet onderdeel van de beleggersdesk. Al moet je dat maar net weten. Wat dat betreft eens dat het verwarrend kan zijn. Wellicht slim je opmerking is te mailen naar redactie.iex@iexmedia.nl De reacties lezen ze niet altijd, op basis van je feedback kunnen ze dit in de toekomst misschien wat duidelijker vermelden.
    Hetzelfde zie je bij Beleggers Belangen. Redacteur Karel Mercx heeft 'afwijkende' opvattingen over waar het heen gaat met de olieprijs, de rente, Amerikaanse aandelen, bitcoin, Emerging Markets etc. Andere redacteuren geven soms een tegengesteld advies. Voor de lezer af en toe verwarrend. Maar media als IEX, Beleggers Belangen etc spreken niet met 1 stem, ze bieden onderdak aan redacteuren die allemaal hun eigen visie hebben. Vanuit de IEX beleggersdesk mag je wel 1 mening verwachten, maar zoals Stephanus al opmerkte is AJK (die al jaren niet positief schrijft over emerging markets, en daar ook naar handelt door de wereldtracker te kopen, met succes overigens) marktcommentator en niet onderdeel van de beleggersdesk.
    Interessant vind ik altijd als redacteuren openlijk met elkaar in discussie gaan, daar leer ik zelf het meest van zodat ik mijn eigen mening kan vormen.
  11. pulp fiction 26 augustus 2021 15:52
    quote:

    opoopo schreef op 26 augustus 2021 14:48:

    Is ook een kwestie van slim indekken: Niels (die ik best OK vind btw) vindt A, AJK vindt niet A. Zo krijgt IEX immers altijd gelijk.
    Vind ik een beetje cynisch. AJK geeft al jaren aan dat hij de wereldindex koopt, iedere maand. Hij probeert de markt niet te verslaan. Sinds kort koopt hij ook een beetje Europese dividendaristocraten en heeft hij voor de lol kleine posities in Shell en ING. Heel transparant en leerzaam vind ik zelf. Dat neemt niet weg dat hij wel zijn mening mag geven over bepaalde ontwikkelingen en aandelen, dat verwachten wij ook van een marktcommentator. Voor mij blijft leidend wat hij zelf doet met zn centen.
    Niels is aandelenanalist, probeert de markt wel te verslaan en handelt actief met allerlei aandelen. Als je beide heren volgt is dat bekend.
  12. AEX900 26 augustus 2021 16:09
    volledig mee eens. De rente wordt gemanipuleerd om landen die geen zin hebben de tering naar de nering te zetten niet te hinderen.
    Italianen hebben prive minder schuld dan de inwoners van noord Europa.
    Destijds leverde NL bijna gratis gas, jaren 70 en 80) aan de italianen, nu gratis geld.
    Het gaat over het machtsspel van landen en daarop hebben de kleine en grotere luiden geen enkele invloed.
    Rutte, alle voorgangers en opvolgers idem, beloven van alles, even garanties (we krijgen al dat geld terug....als het waardeloos is geworden dus), maar gaan lekker verder en duiken in een leuke baan in de grijze mist van overheden enz. met een top salaris en een dito pensioen.
    Loop al vele jaren mee in de financiele wereld van de kleine belegger en heb zo mijn ervaringen. China laat ik persoonlijk met rust.
    In 1949 verklaarden de huidige partij alle schulden van 0 en generlei waarde.
    Zolang de VS maandelijks 30 miljard aan negatieve handelsbalans hebben met China, zwemmen de chinezen in de $ en zijn we an hen overgeleverd. Duitsland bijvoorbeeld, is chantabel als de pest met de vele investeringen in China.
  13. winter51 27 augustus 2021 20:03
    Helemaal met awierix eens. Ook ik was heel erg verbaasd over dit China verhaal. Heb mede ( ook omdat ik spreiding belangrijk vind) door de adviezen ingezet op Baidu, Alibaba, en Prosus. Strong buy betekent toch gewoon een sterk koopadvies! Deze adviezen staan er nog steeds! Slechtste deel van mijn portefeuille.
    En dan nu iets van: bezit eer ge begint met China! Is niet te rijmen met elkaar. Kan gebeuren dat adviezen niet uitkomen. Maar publiceer niet volkomen tegengestelde adviezen, tegelijkertijd, vanuit dezelfde club. Verander ze dan en zeg dat je je in het licht van de ontwikkelingen vergist hebt. Kan gebeuren..
16 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links