TomTom « Terug naar discussie overzicht

TomTom Augustus 2021

1.964 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 » | Laatste
Wereldbelegger
0
Volgens het IEX overzicht een handvol optiehandel, met name aan de Put kant.
De Turbohandel is geheel niet geweest vandaag.

Maar positief!
Met een volume van 112k (1/3 van het gemiddelde van de afgelopen drie maanden) drie centen omhoog gepusht.
Misschien wel een begin van de rally richting de Q3 cijfers op 14 oktober.
Nog maar 32 handelsdagen.
Wereldbelegger
2
Begin 2016 in TT stappen.
Ingestoken kapitaal bijna gehalveerd.
De koers van de gedoodverfde overnemer Microsoft bijna verzesvoudigd in dezelfde periode.
Het uitbetaalde dividend door Microsoft over die periode is met bijna $ 9,93 ruim hoger dan de huidige koers van het geliefde TomTom.

Logisch dat je gefrustreerd blijft hopen op ook een verzesvoudiging van de koers van toen ( € 11,65 4-1-2016 )
Maar dwing je het af met vijf jaar minimaal vijf berichten posten dezelfde inhoud uit minimaal 20 toelichtingen op de cijfers?

Zo maar een gedachte op deze maandag.
Tja
tatje
0
Klasse Win some.

Ik denk dat er logica zit in Otonomo in MCVP en Anders Truelsen naar Otonomo.
Gvv2024
0
quote:

Dutchy Ron schreef op 30 augustus 2021 16:33:

[...]

Nee alleen de traffic info, jij hebt toch ook Google?

fordmediacenter.nl/verkeersinformatie...

Verkeersinformatie: Ford werkt samen met TomTom om files te voorspellen in volgende generatie SYNC
De design van de navigatie kaarten op het SYNC3 systeem van Ford lijken anders verdacht veel op die van TT. Als dat niet het geval is van wie komen ze wel ? En met Google bedoel je navigeren op het SYNC3 syysteem met android auto in combinatie met Google op je smartphone ?? Dat wekt natuurlijk maar het eigen navigatie systeem (nogmaals TT ???) werkt ook heel erg goed en interface is mooi en redelijk snel.
Moneyball
0
quote:

*JustMe* schreef op 30 augustus 2021 16:33:

[...]

Na Covid nemen marketing kosten ook weer toe. Vroeger was dit een budget van Consumer, nu meer van Automotive. De marketing zal dan zitten in tradeshows en lezingen geven om zich te profileren op autonoom rijden. Door Covid zijn er weinig fysieke bijeenkomsten maar dat komt wel weer. Voor het aandeel is het goed als tomtom zich meer profileert dus mag best wat kosten :)

Voor marketing ondersteuning kunnen ze jou wel inhuren, Just…kidding ;)

De noodzaak van automatisering bij exploderende data om kosten vs kwaliteit onder controle te houden is wel helder. Ook dat TT de technologie heeft daarvoor. Maar waarom zouden Big tech TT niet weg concurreren als de markt straks echt explodeert zoals Pwijsneus ook stelt? Een paar honderd miljoen minder om een concurrent de markt uit te drukken verdiend zich wel terug. Microsoft wacht er met smart op zou je bijna zeggen..

En waarom bouwt Apple een eigen HD map en Nvidia idem? Waarom zoveel geld en tijd spenderen als je TT had kunnen kopen? Met met een MBLeye achtste factor op de waardering wordt tenslotte alles vloeibaar, ook HG.

[verwijderd]
3
Onderstaande gaat niet over Ford maar FIAT/Chrysler en die zijn in de USA net zo groot als Ford. Is nummer 3/4 autobouwer daar. Inmiddels onderdeel van Stellantis.

===

Marc Hesselink

Bedankt. Mijn eerste vraag zou gaan over het FCA-contract dat u eerder deze maand of vorige maand heeft aangekondigd. Kunt u iets meer vertellen over wat de uitbreiding van het bereik is ten opzichte van de eerdere bij FCA-contract dat u heeft, ik heb het over een groter aantal modellen, maar het is ook duidelijk dat u het softwaregedeelte hebt vergroot dat u er in stopt en de functionaliteit die u erin stopt? En daarmee verband houdend is deze extra functionaliteit die u toevoegt, iets dat -- is het min of meer een blauwdruk voor andere klanten in de toekomst?

Harold Goddijn

We hadden dus van oudsher sterke relaties aan de Italiaanse kant en Fiat is al heel lang klant bij ons. Maar we zijn er nooit echt in geslaagd om onze voetafdruk in Detroit te vergroten. Dat is drastisch veranderd met dit contract dat we enige tijd geleden ondertekenden.

Dus voor ons is het een grote doorbraak in zowel de Noord-Amerikaanse markt als de Grote Drie. Het was cruciaal voor ons om te winnen, we hebben het gewonnen.

We hebben niet alleen het mandaat gekregen, maar we zijn ook door FCA gevraagd om - een grotere impact te hebben - een betere input en verantwoordelijkheid voor de eindgebruikerservaring te brengen.

Dus wat je hier ziet, we pionierden met Fiat Chrysler, en we zijn voor het grootste deel verantwoordelijk voor gebruikerservaring en gebruikersinteractie, die bij TomTom lag.

Dus we hebben niet alleen alles ontwikkeld, maar we hebben ook uitgebreid marktonderzoek gedaan en getest om ervoor te zorgen dat de aangeboden oplossing geschikt is voor het doel in de Noord-Amerikaanse context als onderdeel van het bredere softwaresysteem dat alles goed geïntegreerd is.

En ik ben heel, heel blij met de manier waarop dat werkte, zowel qua product als vooral qua samenwerking. Het was een zeer gezamenlijke inspanning, zeer efficiënte softwareontwikkeling en ik heb veel lachende leidinggevenden overal gezien.

Dus ik denk dat dat een goede blauwdruk voor ons is om een ??meer betekenisvolle rol en meer verantwoordelijkheid te hebben voor hoe het eindproduct eruitziet. We zijn erg opgewonden, we gaan lanceren en ik denk dat over vier of vijf maanden de eerste voertuigen op de markt zullen komen.

We hebben hoge verwachtingen en voor ons was dit een cruciale deal om voet aan de grond te krijgen op de Noord-Amerikaanse markt.
[verwijderd]
0
quote:

Moneyball schreef op 30 augustus 2021 20:28:

[...]

Voor marketing ondersteuning kunnen ze jou wel inhuren, Just…kidding ;)

De noodzaak van automatisering bij exploderende data om kosten vs kwaliteit onder controle te houden is wel helder. Ook dat TT de technologie heeft daarvoor. Maar waarom zouden Big tech TT niet weg concurreren als de markt straks echt explodeert zoals Pwijsneus ook stelt? Een paar honderd miljoen minder om een concurrent de markt uit te drukken verdiend zich wel terug. Microsoft wacht er met smart op zou je bijna zeggen..

En waarom bouwt Apple een eigen HD map en Nvidia idem? Waarom zoveel geld en tijd spenderen als je TT had kunnen kopen? Met met een MBLeye achtste factor op de waardering wordt tenslotte alles vloeibaar, ook HG.

Waarom zou big tech dan TT weg willen concurreren? Ten eerste zijn ze klant van TomTom en hebben ook baat bij de relatie. Ten tweede is het bij autonoom rijden zo dat oplossingen niet in isolatie gemaakt kunnen worden, maar door diepe samenwerking en pre-integratie door leveranciers aan de auto-industrie, zoals chipmakers, kaartenmakers, sensormakers. Natuurlijk wil iedereen een zo groot mogelijk stuk van de taart, maar het heeft weinig zin om elkaar de tent uit te concurreren als je elkaar nodig hebt voor technologische doorbraken.

Bovendien is een HD map niet een enorm kostenverhogend aspect ten opzichte van een totaal (semi) autonoom rijden kit. De TomTom HD Map is als het ware een sensor (eentje die om de hoek kan kijken en weet wat er verderop is). De kosten daarvan zijn niet groot vergeleken met wat er op de auto wordt geschroefd aan diverse lidar, radar en/of camera sensoren. Die sensoren zijn bovendien "dom", want hardware ontwikkelt zich niet en content/software blijft zich ontwikkelen. Tenslotte zou je om met TT te concurreren op hun terrein van 'mapping at scale' ook een soortgelijke operatie moeten opbouwen, wat jaren tijd en veel investeringen vergt.

Alain de Taeye zegt dat ze door zouden hebben als ergens ineens duizenden engineers worden ingehuurd voor een nieuwe kaarten speler: "we should see that coming". Ok, dat was in 2019, maar ik denk dat tijdens de Covid crisis juist investeringen in startups en dergelijke zijn teruggeschroefd, terwijl TT haar R&D in die periode juist fors verhoogde, op anti-cyclische wijze, omdat ze zich dat dit keer wel kunnen veroorloven. Bij de vorige crisis konden ze dat niet, moesten ze bezuinigen met tijdverlies als gevolg toen de markt weer aantrok.

Mobileye en soortgelijken zijn natuurlijk wel bezig met "een ander soort HD maps" gebaseerd op camerabeelden, maar het is me niet echt duidelijk of dat nou HD maps zijn, wat voor detailniveau het biedt, of het beschikbaar is als commercieel product of in research fase, op welke schaal het beschikbaar is, of het getest en goed bevonden is door OEM's, voor welke levels van autonomie het geldt en of het aanvullend is op een HERE/TomTom HD Map of dat ze die wil vervangen.

De enige keer dat Goddijn werd gevraagd naar Mobileye zei hij dat er nuttige data van hun sensoren kunnen komen, alsof hij hen alleen ziet als inkoopkanaal voor data om HD maps te verrijken. Dat was in FEB 2021 in antwoord op iemand waar ik nog nooit van had gehoord: Miki Sugimoto - RWC Partners

Ja, jouw vraag: wat is er gaande bij bedrijven als Intel en meer specifiek Mobileye. Ik enk dat een van de effecten, wat we zien, is dat er steeds meer sensor-afgeleide waarnemingen beschikbaar komen als gevolg van meer technologie in het voertuig. Wat het voertuig nu ziet zijn snelheidsborden en andere borden, en het kan rijstrookmarkeringen, verkeersborden, verkeerslichten, zebrapaden, enzovoort, enzovoort onderscheiden. En er ontstaat nu een marktplaats voor die gegevens. Autofabrikanten willen het bezitten. Autofabrikanten willen er geld mee verdienen, maar er is ook een marktplaats die in ontwikkeling is.

En dat is best een interessante en belangrijke ontwikkeling voor ons omdat het ons zal helpen om het proces van het maken van kaarten verder te automatiseren. Dus als gevolg van het beschikbaar komen en betaalbaar worden van die gegevens, krijgen wij een meer geautomatiseerd proces om die gegevens te gebruiken en de kwaliteit van de kaart te verbeteren en dit op een geautomatiseerde continue manier te doen. Dus als ik zeg dat we heel hard werken om onze kaarten frisser en betrouwbaarder te maken, meer gegevens te bevatten, is een van de dingen die dat mogelijk maakt een bredere beschikbaarheid van al die waarnemingen. En nieuwe technologieën zullen ons helpen om te vergelijken wat de camera ziet met wat we in de database hebben en maak aanpassingen.

Dat betekent niet dat je het maken van kaarten volledig kunt automatiseren, helemaal niet. Er is een hele lading data die je niet via dit soort processen kunt creëren en genereren en die verschillende methoden, verschillende manieren van verzamelen, verwerken en harmoniseren van data vereisen. beantwoordt dat jouw vraag?


Dutchy Ron
1
De US merken van FCA is de ‘nieuwe’ US klant waar HG het altijd over had. Fiat en Alfa hadden ze al volledig voorzien en in de pocket. Nu worden alle FCA modellen volledig.voorzien van TT met de UConnect5 en ADAS.

De Ram Promaster wordt op de IAA gepresenteerd en daarna volgen er nog veel modellen

media.stellantisnorthamerica.com/news...

New Uconnect system features global capability for vehicle owners in more than 150 countries

New TomTom navigation experience adds popular features for a built-in solution with natural voice capability and Maps Over The Air (MOTA)

Navigation
Uconnect’s all-new advanced navigation is an intuitive built-in solution from TomTom navigation, integrating the latest technology. The Uconnect built-in navigation now includes TomTom’s traffic, EV & connected services, giving drivers the latest information for a safer and smoother journey.

Similar to personal devices, One-Box-Search makes it easy and intuitive to find a destination (search by voice or text). Unlike personal devices, even without internet connectivity, search and guidance continue to work with the system simply switching to offline map data.

Guidance is enhanced with the best possible routing, featuring the ability to add a destination along your route and an ETA that offers alternative routes with time extensions. Destination Prediction enables the system to learn when it is time to prompt the driver with guidance towards one of the user-saved favorite places.

Maps Over the Air and Last Mile Navigation also are new to Uconnect. Maps Over the Air is a TomTom technology which automatically detects, downloads and installs relevant available map updates in the background, without disrupting the navigation experience. Last mile navigation provides walking directions from your vehicle to your final destination, via the Uconnect companion smartphone app.

The built-in navigation links vehicle systems to the route, accomplishing what phone navigation systems cannot. By 2022, FCA will offer more than 30 nameplates with electrified powertrains, half of which are plug-in hybrid electric vehicles (PHEV) or battery-electric vehicles (BEV), creating the need for charging stations to be integrated with the maps. Dynamic Range Mapping helps the driver to visualize the vehicle’s range by displaying on the map how far they can drive with current fuel/charge levels. If the range is insufficient to make it to the selected destination, Uconnect 5 will make suggestions for recharging /refueling with a cost comparison. A warning appears on-screen, prompting the user to choose a charging point/fuel station which is available and within range.

Multi-lane guidance provides specific lane information and detailed turns to help navigate through complicated intersections and on/off ramps, highlighting the suggested route well ahead of commanded guidance. Uconnect projects this information, as well as speed camera, traffic and hazard warnings to the vehicle’s cluster screen. This feature reduces lateral head movement so drivers can focus their attention on the road.

Dutchy Ron
1
Fiat Chrysler Automobiles (FCA) Awards Global Deal to TomTom
Jan 27, 2020

Uconnect 5 will be available in all key FCA markets excluding China.

www.tomtom.com/press-room/general/260...

Dat zijn heel veel auto’s
Dutchy Ron
1
Nissan Quasqai

Maps & Live Traffic, Remote Control Services, Smart Alerts are available free of charge for a period of 3 years and then available for:
£0.99/m (Smart Alerts),
£1.99/m (Remote Control Services),
£2.99/m (Maps & Live Traffic) depending on model and/or grade.
Moneyball
0
@Justme, dank voor je reactie. De ogenschijnlijke tegenstrijdigheid tussen enerzijds de R&D investeringen en voorspelde marktgroei en anderzijds e waardering van de markt voor het aandeel TT blijft prikkelen. Vooral de motieven van spelers blijven gissen.
[verwijderd]
2
quote:

Moneyball schreef op 30 augustus 2021 23:25:

@Justme, dank voor je reactie. De ogenschijnlijke tegenstrijdigheid tussen enerzijds de R&D investeringen en voorspelde marktgroei en anderzijds e waardering van de markt voor het aandeel TT blijft prikkelen. Vooral de motieven van spelers blijven gissen.
Er zijn partijen die heel goed luisteren naar wat autofabrikanten nodig hebben en dat proberen te leveren. En je hebt partijen die lecturen wat zij denken dat de auto industrie nodig heeft en opscheppen over wat ze kunnen. Zoals Mobileye dat in 2020 al volledig zelfrijdende auto's zou hebben en HD maps en weet ik veel wat. Allemaal bluster om voor veel teveel geld overgenomen te worden door Intel. TT heeft een wat hogere nuchterheid alleen beleggers raken soms van de leg zodra ze iets horen over een mogelijke concurrent. Ik zie mensen met vertrouwen in zichzelf bij TT, zonder daar al te dik over te doen.

Verder denk ik dat TT financieel niet zo goed begrepen wordt. Men ziet enorme R&D uitgaven in relatie tot de omzet die ook de winst per aandeel drukken. En daarnaast heel veel CAPEX naar OPEX gaan wat ook de winst drukt. En versnelde afschrijving van TeleAtlas wat ook (optisch) het resultaat drukt. Maar die investeringen zijn er juist om veel goedkoper kaarten te kunnen maken. En TomTom investeert natuurlijk niet honderden miljoenen in iets dat in de toekomst een tientje bespaart. Ze hebben daar heus wel over nagedacht. Je kunt van TT zeggen wat je wilt maar geld over de balk smijten is niet iets waar ik hen van ken.

Wat domme pech is, is dat TomTom in 2019 in een Capital Markets Day 10 jaar groei voorspelt, onderbouwd door het eigen orderboek en trends in de markt. Om geloofwaardigheid te krijgen zou TomTom dan in 2020 en 2021 twee jaren op rij kunnen waarmaken wat in die 10-jaars doelstelling staat, zodat er vertrouwen ontstaat in dat die jaren daarna ook groei laten zien. Vervolgens komt Covid om de hoek en een chiptekort en kan TT dus niet laten zien wat in 2019 op die CMD was voorspeld. Nu zijn er ergere dingen rond Covid dan 2 jaren groei missen, dit virus heeft veel levens(vreugde) geeist - en we hebben er ook dingen van geleerd - maar het is wel bad luck.

Het enige dat TT nu kan zeggen is dat de factoren waarmee in 2019 werd gerekend niet veranderd zijn. Volledig autonoom rijden duurt langer, maar ADAS juist sneller en lektrisch rijden komt ook in stroomversnelling. TT zegt 'fundamentals are unchanged' en zegt 'we hebben goede deals gewonnen'. Maar er zijn nog geen data die het bevestigen. In 2020 en 2021 is echter wel gewoon de R&D doorgegaan om de kostenkant te reduceren door automatisering. Dus waar je qua omzet nog op 2019 niveau bent, ben je qua kosten en technologie wel op 2021 niveau. Ik denk dat dat bij een herstel van de automarkt tot een hefboom kan leiden door stijgende omzet bij minimaal stijgende kosten. We gaan zien of dat ook zo is.
boem!
0
Om enige kleur te geven aan het hefboomeffect doe ik jullie mijn berekening toekomen over de te verwachten FCF over 2021, 2022 een 2023 uitgaande van mijn prognose 2022 en rekening houdend met 15% CAGR en een kostenvoetverhoging van 5%.

Prognose 2022: (marge 537,50 - opex 455 mio) x 0,80 + 30 mio-15 mio = 81 mio
Prognose 2021: (marge 537,50 x 0,85 -opex 455 x .95) x 0,80 + 30 -15 = 33 mio
Prognose 2023 :(marge 537,50 x 1,15 - opex 455 x 1,05) x 0,8 + 30 -15 = 127 mio

Je ziet hier duideliijk het vliegwieleffect
FCF per aandeel 2021 25 cent
FCF per aandeel 2022 61 cent
FCF per aandeel 2023 96 cent
FCF per aandeel 2024 1,38 euro

Door dit vliegwieleffect explodeert de FCF.

Ik nodig iedereen uit om zijn/haar gedachten over omzetgroei, marge en kostenverhoging te kwantificeren.

pwijsneus
1
quote:

*JustMe* schreef op 30 augustus 2021 22:21:

[...]
Tenslotte zou je om met TT te concurreren op hun terrein van 'mapping at scale' ook een soortgelijke operatie moeten opbouwen, wat jaren tijd en veel investeringen vergt.

Alain de Taeye zegt dat ze door zouden hebben als ergens ineens duizenden engineers worden ingehuurd voor een nieuwe kaarten speler: "we should see that coming". Ok, dat was in 2019, maar ik denk dat tijdens de Covid crisis juist investeringen in startups en dergelijke zijn teruggeschroefd, terwijl TT haar R&D in die periode juist fors verhoogde, op anti-cyclische wijze, omdat ze zich dat dit keer wel kunnen veroorloven. Bij de vorige crisis konden ze dat niet, moesten ze bezuinigen met tijdverlies als gevolg toen de markt weer aantrok.

Mobileye en soortgelijken zijn natuurlijk wel bezig met "een ander soort HD maps" gebaseerd op camerabeelden, maar het is me niet echt duidelijk of dat nou HD maps zijn, wat voor detailniveau het biedt, of het beschikbaar is als commercieel product of in research fase, op welke schaal het beschikbaar is, of het getest en goed bevonden is door OEM's, voor welke levels van autonomie het geldt en of het aanvullend is op een HERE/TomTom HD Map of dat ze die wil vervangen.

In 2020 pompen Microsoft en General Motors $ 2 miljard in Cruise. Nvidia gaat ook eigen HD maps produceren. En dan hebben we het niet over "ander soort HD-maps". Ook zijn dit niet bepaald start-ups, en dan vergeet ik er nog een paar.

TomTom heeft het wiel uitgevonden, dus misschien kan bv Nvidia leren van de fouten die TomTom destijds van 2015 tot nu heeft gemaakt
Dat zou de ontwikkeling kunnen versnellen, en ook gunstig zijn voor de investeringen.

Laten we eerlijk zijn, 15 jaar geleden heeft google hetzelfde kunstje geflikt, en nu doet Apple het nog een keer over. Apple kopieert gewoon wat TT doet, maar dan op een manier wat voor hunzelf beter schijnt te zijn.

TomTom heeft een zeer lastige klantengroep Echter de partijen waartegen het moet concurreren - bigTech en big-car - zijn niet te beroerd om het spel smerig te spelen. Als is TomTom nog zo nuchter, zelfstandig en technology-driven. Zodra die klanten zien dat ze er zelf munt uit kunnen slaan gaan ze het kopieren, en wordt TT bedankt voor de diensten terwijl ze daarvoor jarenlang zijn uitgeknepen.

Niet naief zijn, het is voor veel kleinen partijen een eer om voor Apple of Amazon te mogen werken, maar deze tech-reuzen zijn nog eens 10x meer onbetouwbaar dan de OEM's en de autobouwers.

Energy
0
Ben benieuwd welk deel nissan hiervan opstrijkt en welk deel voor tt is.

Verwacht dat het beter is dan de afdracht van de app leveranciers aan google en Apple. Die buiten hun macht uit. Of beter gezegd machtsmisbruik

quote:

Dutchy Ron schreef op 30 augustus 2021 23:08:

Nissan Quasqai

Maps & Live Traffic, Remote Control Services, Smart Alerts are available free of charge for a period of 3 years and then available for:
£0.99/m (Smart Alerts),
£1.99/m (Remote Control Services),
£2.99/m (Maps & Live Traffic) depending on model and/or grade.
Dutchy Ron
0
TomTom’s Google Maps Alternative Gets New Update with Good News for CarPlay Users

www.autoevolution.com/news/tomtoms-go...

Leuk maar hier moeten we het niet van hebben
Dutchy Ron
0
FCA US produceert normaal ruim 2 miljoen auto’s per jaar
January 5, 2021 , Auburn Hills, Mich. - FCA US LLC sold 499,431 vehicles in the fourth quarter and 1,820,636 vehicles for 2020 as a resilient dealer network offset much of the decline in fleet sales caused by the COVID-19 pandemic.
media.stellantisnorthamerica.com/news...
Dutchy Ron
0
STELLANTIS SOLD 6.2 MILLION VEHICLES IN 2020

Combined sales of FCA and PSA totaled 6,206,000 units in 2020, down by 22% compared to 2019 figures. When the two companies announced their decision to merge, they became the world’s 4th largest automaker by sales volume. It was only outsold by Volkswagen Group, Toyota and Renault-Nissan-Mitsubishi alliance. With 7,907,000 vehicles sold in 2019, FCA-PSA (which was not called Stellantis by then), was bigger than GM and Hyundai-Kia. One year later, these two outperformed Stellantis.

fiatgroupworld.com/2021/02/14/stellan...

In 2019 dus meer dan 8 miljoen (voor de Covid)
Dutchy Ron
0
Als TT hoge ogen gooit met de ADAS Nissan QuasQai deal in Europa dan verwacht ik dat de RNM deal met Google niet veel gaat opleveren
1.964 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 24 apr 2024 17:35
Koers 5,730
Verschil +0,210 (+3,80%)
Hoog 5,735
Laag 5,550
Volume 524.733
Volume gemiddeld 321.259
Volume gisteren 546.527

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront