NPEX « Terug naar discussie overzicht

TABS Holland (voorheen PontMeyer)

252 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 » | Laatste
wiegveld
0
Nou dat is fors hoor als je de brief van Olsthoorn leest.!
Doe voorziet toch normalisering prijzen, voorraadverlies en vertraging bouwproductie.
twinkletown
0
Ander 'Houtnieuws'

Overname Saint Gobain Building Distribution door BME Group voltooid

Op 30 juli 2021 heeft BME Group de overname van Saint-Gobain Distribution Nederland afgerond. Het overgenomen bedrijf is distributeur van bouwmaterialen, tegels, sanitair en interieurafwerking. Daarbij is SGDB actief onder de merknamen Raab Karcher, De Jager Tolhoek, Tegelgroep Nederland, Galvano, en Van Keulen.

De overname maakt deel uit van de gerichte groeistrategie van BME Group. Het vormt een aanvulling op haar aanwezigheid in Nederland, waar BME voornamelijk actief is onder de merknaam BMN.

www.houtwereld.nl/houtnieuws/overname...

Zoals robert125 in een eerdere bijdrage al aangaf zal de prijs die BMN betaalt fors zijn en zal zicht geven op de mate van onderwaardering van het aandeel Tabs Holland. Op dit moment vind ik echter nog geen info met betrekking tot de overnameprijs. Wie wel?
[verwijderd]
2
quote:

twinkletown schreef op 27 augustus 2021 13:04:

Ander 'Houtnieuws'

Overname Saint Gobain Building Distribution door BME Group voltooid

Zoals robert125 in een eerdere bijdrage al aangaf zal de prijs die BMN betaalt fors zijn en zal zicht geven op de mate van onderwaardering van het aandeel Tabs Holland. Op dit moment vind ik echter nog geen info met betrekking tot de overnameprijs. Wie wel?
Ik heb alleen gelezen dat die prijs niet wordt geopenbaard. Maar die zal inderdaad fors zijn geweest, HAL/Tabs hebben op basis van die prijs niet willen onderhandelen. Duidelijk is dat de waarde van Tabs fors boven de huidige beurswaarde ligt. De kansen op die veel hogere waarde blijven volop aanwezig en in de tussentijd genieten aandeelhouders van het forse dividend-rendement. Als er geen grote overname gedaan wordt, zal het dividend immers verhoogd worden. Het regeerakkoord, als dat er eindelijk een keer komt, zal hoe dan ook een forse stimulans voor de bouw inhouden, dus de markt zal na uitkristallisatie van de huidige hectiek komende jaren goed blijven. Stevig blijven vasthouden die aandelen.
twinkletown
2
’BME Group naar Beursplein 5’

Op het gebied van beursgangen meldde persbureau Bloomberg dat de distributeur van bouwmaterialen BME Group mogelijk een notering krijgt in Amsterdam. Investeerder Blackstone zou van plan zijn om het bedrijf naar Beursplein 5 te brengen. De waarde van de onderneming, waarvan het hoofdkantoor in Nederland staat, zou kunnen oplopen tot boven de €6 miljard.

Bron: dft op do 2 sep 2021 (lees laatste alinea)
www.telegraaf.nl/financieel/209677110...
benito c.
2
Interessant. Op basis van een waardering van 6 miljard zou je op de achterkant van een luciferdoosje ong. een kwart voor TABS kunnen berekenen. De beurswaarde is nu 630 miljoen, de koers zou op die basis ruim boven de 200 moeten zijn. Ik zie geen jaarverslag van BME op hun website. De verkoper van BME was nogal zwaar overladen met schuld, ik vermoed dat daarvan een deel is meegegaan en drukt op de balans van BME. Dat is nogal een verschil met TABS die zich met het geld geen raad weet. BME heeft recent links en rechts enorm veel bedrijven overgenomen in tal van landen. Het lijkt me een behoorlijke opgave dat allemaal te integreren. Ze (Blackstone) willen het duidelijk snel in omvang laten groeien en vermoedelijk deels cashen. Of er een goed bedrijf staat was daarbij mogelijk van secundair belang. Als het gaat om blind multiples te vergelijken en 1 op 1 te vertalen naar TABS doen we TABS waarschijnlijk onrecht. Want dat bedrijf staat als een huis, heeft een hoge winstgevendheid (hoger dan BME) en het management heeft het bedrijf in de vingers. Het is duidelijk dat het aandeel Tabs op de NPEX fors is ondergewaardeerd en als mensen hun positie nog willen uitbreiden dat ze beter niet al te lang wachten.

BME: Met een omzet van een slordige € 3,9 mrd realiseerde BMN-moeder BME een groei van 3,4%. Tegelijkertijd groeide de winst met 9,6%.

De omzet groeide met 3,4% tot € 3.887 mln. Daarvan kwam 2,1% uit organische groei. Met dat mooie resultaat kwam de ebitda € 25 mln hoger uit op € 285 mln. Een respectabele 9,6% hoger dan een jaar eerder. Daarmee komt de ebitda-marge uit op 7,3% van de omzet
twinkletown
0
DeBrakkeGrond
1
DeBrakkeGrond
1
Blackstone bereidt beursgang bouwgroothandel Bouwmaat voor

In het kort

Bouwmaat is onderdeel van Building Materials Europe

Investeerder Blackstone bereidt beursgang voor van groothandelsketen voor de bouwindustrie.
Concern zou op Amsterdamse beurs circa €6 mrd waard zijn

Twee jaar geleden betaalde Blackstone €1,6 mrd aan de Ierse bouwtoeleverancier CRH

Building Materials Europe, het moederbedrijf van bouwgroothandels als het Nederlandse Bouwmaat, gaat naar de beurs. Een goed ingevoerde bron bevestigt een eerder bericht daarover van Bloomberg aan het FD.

BME zou bij zijn beursgang rond de €6 mrd waard kunnen zijn. Daarmee zou Blackstone, dat het concern in juli 2019 kocht, snel uitstappen. De investeringsmaatschappij kan daarmee een forse winst maken, want iets meer dan twee jaar geleden betaalde Blackstone €1,6 mrd voor de leverancier van bouwmaterialen. Verkoper was de Ierse bouwgroep CRH.

Zeshonderd groothandelsvestigingen

Een definitieve beslissing over de beursgang is nog niet gemaakt. De details zouden nog kunnen veranderen en ook zou het nog tot afstel kunnen komen van de plannen om naar de Amsterdamse beurs te trekken. Zakenbank Lazard begeleidt de beursgang, die volgend jaar zou moeten plaatsvinden. Andere begeleidende banken moeten de komende weken worden uitgekozen.

Onder BME vallen naast Bouwmaat, dat 49 Nederlandse vestigingen heeft, het Duitse Bauking en het Franse Raboni. In totaal gaat het om meer dan 600 groothandels. Het hoofdkantoor van het concern zit op Schiphol.

Vorig jaar haalde BME op een omzet van €3,9 mrd een winst voor rentebetalingen, belastingen en afschrijvingen van €285 mln. Dat was 10% meer dan het jaar ervoor.
Goede markt door bouwhausse en schaarste

De kans is groot dat de omzet en winst ook dit jaar hard stijgen. Leveranciers van bouwproducten hebben het namelijk nog nooit zo druk gehad als sinds de coronapandemie. De vraag naar bouwproducten is hoog, terwijl de prijzen toch al stegen.

Daarvan profiteren verkopers als BME. Huizenbezitters kozen er vaak voor te verbouwen om wat extra ruimte voor het thuiswerken te maken, ongebruikte vakantiebudgetten werden ingezet voor nieuwe keukens en badkamers en overheden besloten investeringen in infrastructuur op te schroeven om de economie te stimuleren.

Tegelijk met die rap stijgende vraag naar materialen kwam een dalend aanbod. Toen de coronapandemie begon, besloten fabrikanten juist de productie terug te schroeven, omdat zij bang waren dat de vraag naar bouwmaterialen zou dalen.

Gunstige marktomstandigheden voor exit private equity

Verschillende investeringsmaatschappijen kozen er dit jaar al voor bedrijven snel naar de Amsterdamse beurs te brengen. Zo bracht Advent het Poolse pakketkluizenbedrijf InPost naar het Damrak. De Amerikaanse investeerder zat ook pas vier jaar in het bedrijf. Ook bij de beursgang van Allfunds, de Spaanse leverancier van diensten voor vermogensbeheerders, waren verkopende aandeelhouders Hellman & Friedman en het Singaporese staatsfonds GIC pas sinds 2017 eigenaar.

Dat deze bedrijven relatief snel naar de beurs worden gebracht - de vuistregel is dat private equity-partijen zeven jaar in een bedrijf blijven zitten - heeft te maken met de hoge prijzen die beleggers bereid zijn te betalen voor aandelen. De koersen van beursgenoteerde bedrijven ten opzichte van de verwachte winsten liggen op historische niveau's.

Kandidaat voor Midkap

Met een beurswaarde van ruim €6 mrd is BME direct een kandidaat voor de Midkapindex op de Amsterdamse beurs. In die index zitten de vijfentwintig bedrijven die qua formaat net onder de hoofdindex AEX vallen. Slechts vier bedrijven in de Midkap hebben een hogere marktwaarde dan €6 mrd. Of BME daadwerkelijk in de Midkap komt, hangt wel af van de mate waarin Blackstone aandelen gaat verkopen en wat voor aandelenbelang het zelf in eerste instantie zal aanhouden.
shaai
0
Benieuwd of deze BME waardering voor HAL het zetje is om ook de exit te zoeken en Tabs voor tegen de eur 200 pa te verkopen aan PE?
Ze zullen zich nog wel het gedoe herinneren toen de koers jaren rond de 6 a 7 eur hing herinneren.
Hoewel ze toen al wel alles opkochten wat er bij emissies rond die koers overbleef.

Aardige rit nu al van 7eur naar 100, maar tot nu toe gestaag, nog geen acceleratie in de stijging, nog geen overdrijving en tot nu toe geen boekjes die in 1x zijn leeggekocht.
twinkletown
0
Opmaat voor beursgang Bouwmaat

Blackstone werkt aan de beursgang van Building Materials Europe in Amsterdam. In juli 2019 kocht de Amerikaanse investeringsmaatschappij het moederbedrijf van bouwgroothandel en wil er snel met winst uitstappen. Blackstone kocht het moederbedrijf van onder meer Bouwmaat voor 1,6 mrd euro en hoopt bij een beursgang 6 mrd euro op te kunnen halen. Een definitief besluit over de beursgang is nog niet genomen. De snelle beursgang heeft te maken met de hoge prijzen die beleggers bereid zijn te betalen voor aandelen.

Dit bericht staat nu ook in de kranten (FD, p.2 - Tel, p.22). Het zou een trigger kunnen zijn voor een meer realistische beurskoers van Tabs met haar notering aan de mkb-beurs NPEX. benito c. noemt een koers van ruim boven de 200 euro dus nog steeds volop opwaartse kansen.
Meesterbelegger HAL heeft reeds een belang van 94,3% in Tabs (interest in common shares), blijft over een non-controlling interest van 5,7% op de NPEX. De handel is beperkt, zie orderboek:
www.npex.nl/effectenbeurs/timber-and-...
twinkletown
1
quote:

shaai schreef op 2 september 2021 21:15:

..... nog geen overdrijving en tot nu toe geen boekjes die in 1x zijn leeggekocht.
Inderdaad, zeker nog geen overdrijving maar wel een boekje welke vanochtend kort na 10:00 uur grotendeels werd leeggekocht. 143 Stukken tussen de 103,50 euro (20st) en 125,00 (1st) euro.
benito c.
1
Blijkbaar hebben sommigen nog niet in de gaten dat de winst per aandeel rond de 12 euro gaat uitkomen (mijn taxatie) en dat het dividend dan naar 6 euro gaat, behoudens een grote overname, maar als dat zou lukken wordt het helemaal feest want dan stijgt de winst per aandeel daarna nog veel meer. Dus ik begrijp niet wie die stukken op 9x de winst en 5,5% dividend rendement aanbiedt.....
wiegveld
0
In 2 jaar tijd zijn de TABS aandelen wel 3 x over de kop gegaan, zonder IEX aandacht, aandacht ik kranten etc.
Kan me voorstellen dat iemand dat deels wil veiligstellen. Andere reden kan ik ook niet bedenken,
twinkletown
1
quote:

wiegveld schreef op 9 september 2021 08:29:

In 2 jaar tijd zijn de TABS aandelen wel 3 x over de kop gegaan, zonder IEX aandacht, aandacht ik kranten etc.
Kan me voorstellen dat iemand dat deels wil veiligstellen. Andere reden kan ik ook niet bedenken,
Heel toevallig, Beleggers Belangen (3 sep, pag.15) besteedde vorige week voor het eerst aandacht aan Tabs Holland met als aanleiding de resultaten van HAL over het eerste halfjaar 2021.

HAL profiteert van vraag naar bouwmaterialen

HAL publiceert geen gedetail-
leerde cijfers van de niet-beurs-
genoteerde deelnemingen.
Maar het lijkt er wel op dat HAL in
de eerste helft van dit jaar heeft ge-
profiteerd van hogere prijzen van en
grotere vraag naar bouwmaterialen.
HAL is voor 94,3% eigenaar van Tim-
ber and Building Supplies Holland.
Volgens HAL is de ebitda van de niet-
genoteerde deelnemingen met €91
mln gestegen in de eerste helft van
dit jaar en komt die stijging voor een
groot deel door Timber and Building
Supplies. De vraag naar bouwmate-
rialen zal waarschijnlijk nog wel even
relatief groot blijven, maar het is de
vraag of dat op wat langere termijn
ook zo is. De prijs van timmerhout
in de VS is bijvoorbeeld de laatste
maanden ingestort. Hoge prijzen lok-
ken nu eenmaal meer aanbod uit.
twinkletown
1
Nx'change (het kleine zusje van NPEX) heeft in haar Nx'Nieuwsbrief deze week ook aandacht besteed aan de beursgang van BME:

Building Materials Europe, het moederbedrijf van bouwgroothandels als het Nederlandse Bouwmaat, gaat naar de beurs. Een betrouwbare bron bevestigt een eerder bericht daarover van Bloomberg aan het FD. BME zou bij zijn beursgang rond de €6 mrd waard kunnen zijn. Daarmee zou Blackstone, dat het concern in juli 2019 kocht, snel uitstappen. De investeringsmaatschappij kan daarmee een forse winst maken, want iets meer dan twee jaar geleden betaalde Blackstone €1,6 mrd voor de leverancier van bouwmaterialen. Verkoper was de Ierse bouwgroep CRH.

Bovenstaande maakt het aandeel Tabs Holland extra interessant; benito c. heeft ons al meermaals gewezen op de forse onderwaardering van het Tabs Holland aandeel. Tabs is een onderneming met een uitstekend track record (opgebouwde staat van dienst). Selecteer je op kwaliteit van het management, waardering in relatie tot de winstgroei per aandeel, het dividend-rendement, de bijna verwaarloosbare kans op tegenvallende winstcijfers en het hebben van géén internationale ambitie om te groeien, dan is de onderwaardering van het Tabs aandeel, in vergelijking tot haar concurrenten, veel te hoog. Jammer is de geringe vrije verhandelbaarheid (liquiditeit). Grootaandeelhouder HAL (94,3%) zou zo'n 25% van haar Tabs aandelen (denk aan GrandVision) óók naar de gewone beurs ~Euronext~ moeten brengen.
twinkletown
0
quote:

robert125 schreef op 27 augustus 2021 18:01:

[...]
... Het regeerakkoord, als dat er eindelijk een keer komt, zal hoe dan ook een forse stimulans voor de bouw inhouden, dus de markt zal na uitkristallisatie van de huidige hectiek komende jaren goed blijven. Stevig blijven vasthouden die aandelen.
Het demissionaire kabinet vult toch de pot weer aan met 1 miljard euro voor de bouw van nieuwe woningen.

Bron: FD
fd.nl/politiek/1412810/kabinet-trekt-...
DeBrakkeGrond
1
Hieronder de reactie van Hildo Laman (redacteur Beleggers Belangen) naar aanleiding van de vraag " Wat is uw mening over het aandeel Tabs Holland?"

Vraag:
Leuk dat u, Hildo Laman, onlangs (op 3 sep) indirect aandacht besteedde aan het aandeel TABS Holland (hout en bouwmaterialen). HAL is voor 94,3% eigenaar van TABS Holland; de overige aandelen worden verhandeld aan de mkb-beurs NPEX. De resultaten over het eerste halfjaar 2021 waren ronduit fantastisch met een WPA van 8,18 euro. Dat is al meer dan de hele winst over het volle jaar 2020. Hoe kijkt u tegen dit aandeel met een actuele koers van 111,30 euro aan?

Antwoord:
Ik ben geen kenner van de NPEX, maar ik vermoed dat de liquiditeit aanmerkelijk lager zal zijn dan op bijvoorbeeld Euronext. Dit aandeel is dus (om te beginnen) vooral geschikt als je er jaren in zou willen beleggen. Een tweede punt noem je zelf al: het grote belang dat HAL heeft. Dat maakt dat je als particuliere aandeelhouder en ook nog eens buitenstaander (tenzij je bij TABS werkt) een achtergestelde positie hebt. Het hoeft geen probleem te zijn, maar een pluspunt is het zeker niet.

De houtprijs is eind ’20/begin ’21 omhooggeschoten. Het is waarschijnlijk dat dit een positief effect heeft gehad op de resultaten van TABS. De prijs is vanaf mei weer helemaal weggezakt, hoewel het de laatste weken weer opkrabbelt. Er is dus een grote kans dat de resultaten in de tweede helft een stuk minder zullen zijn. Maar dat heit desondanks een goed jaar zal worden lijkt wel zeker.

Op het oog is het aandeel redelijk gewaardeerd. De groei in voorgaande jaren was aardig, maar zeker niet spectaculair. De marges zien er heel behoorlijk uit. Het dividendrendement is op basis van afgelopen jaar vrij hoog, dit jaar zou dat weer het geval kunnen zijn. De vraag is hoe dat de komende jaren zal zijn. Prijsfluctuaties kunnen gunstig uitpakken, maar ook een probleem worden.

Vanwege de beperkte liquiditeit en de grote aandeelhouder zou dit aandeel relatief goedkoper moeten zijn dan een vergelijkbaar aandeel genoteerd op een reguliere beurs met een grote vrije verhandelbaarheid. Ik heb geen speciale kennis op het gebied van bouwgroothandelsbedrijven. Bij dit soort aandelen speelt ook de situatie van de belegger zelf een rol: risico bereidheid (en acceptatie!) en de financiele mogelijkheden en beperkingen zijn belangrijke factoren. Ik zou zelf de vragen stellen of dit aandeel een substantieel hoger rendement kan gaan opleveren dan een vergelijkbaar ‘normaal’ aandeel, of dat het een diversificatie in de portefeuille oplevert waardoor die sterker wordt.
twinkletown
0
Mooi dat BelBel, weliswaar zijdelings, begin september aandacht besteedde aan het aandeel Tabs Holland: "HAL profiteert van vraag naar bouwmaterialen". Bovenstaand lezen we een nadere reactie van één van de BelBel redacteuren met interessante info.

Mijn verwachting is dat zodra de BME Group (Building Materials Europe) naar Euronext A'dam gaat de forse onderwaardering van Tabs Holland pas echt duidelijk zal worden...
benito c.
2
Dat denk ik ook. Nog enkele opmerkingen.
De redacteur zegt die markt niet te volgen. Anderen
doen dat wel. Deze markt heeft gelet op het in te halen
bouwvolume een enorm groeipotentieel, dat is 1.
In deze markt is nog steeds sprake van consolidatie, het
aantal spelers wordt telkens minder, concurrentie op prijs
is niet waarschijnlijk.(2).
3.De HAL, een grootaandeelhouder betekent dat de overige
aandeelhouders niets te vertellen hebben, dat is helder. Maar
de HAL moet zich wel aan corporate governance regels houden
en kan zich geen uitglijders veroorloven. De HAL heeft gepoogd
de aandelen goedkoop in handen te krijgen, dat is mislukt. Vragen staat vrij, maar wij hoeven niet aan te bieden. Aan de
andere kant heeft de HAL toegevoegde waarde gehad bij de overname van Deli((Jongeneel/Heuvelman) tegen een buitengewoon aantrekkelijke prijs. Nog een keer behulpzaam zijn bij een overname behoort zeker tot de mogelijkheden.
4. Eens dat een notering op Euronext beter zou zijn, een grotere free float zou dat ook zijn. Maar dat is in de toekomst gewoon mogelijk, ook in combinatie met een grotere overname.
5. Ik blijf het herhalen: het management van Tabs is voortreffelijk en deze mensen weten iedere keer de kansen optimaal te benutten, een goed management is en blijft het allerbelangrijkst.
6. Dat de redacteur van BelBel van mening is dat de winstgroei niet zo geweldig is begrijp ik niet. Sinds de overname van Deli is die winstgroei fantastisch en ver boven mijn redelijk optimistische verwachtingen.
Kortom: dank voor het delen @DeBrakkeGrond, de redacteur schrijft zinnige dingen, maar zoals hij zelf schrijft volgt hij de markt niet (en Tabs in het bijzonder ook niet). Maakt niet uit, niet iedereen kan alles volgen.
shaai
0
Met Coolblue voorlopig van tafel, en de 150mln nieuw geld die het nodig heeft/graag wil hebben, is TABS allicht in play nu?
Ik denk niet een listing naar AEX, waarbij HAL aandelen TABS aan beleggers verkoopt. Dat lijkt me te riskant qua reputatie, als dat ook nog eens niet zou lopen. Maar een gehele of gedeeltelijke verkoop lijkt me niet onlogisch.
Veel mogelijkheden: helemaal aan concurrent of PE, het kan ook dat die graag willen dat ze nog 1-3jaar ca 25% aanhouden.
Of aan een concurrent die graag 51% wil, maar dat HAL nog de rest aanhoudt.
Ook zijn er PE partijen die voor bijv 25%, of 51%.
En HAL zal ze ook wel kennen en andersom. Dus het zou snel kunnen gaan. Ook qua reputatie: op relatief korte termijn spoelt dit Coolblue smetje weer weg.
252 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
870,27  -3,75  -0,43%  18:05
 Germany40^ 17.931,00 -0,87%
 BEL 20 3.857,94 -0,67%
 Europe50^ 4.952,68 -0,75%
 US30^ 38.124,13 -0,60%
 Nasd100^ 17.428,55 -0,55%
 US500^ 5.044,94 -0,54%
 Japan225^ 37.725,14 -0,72%
 Gold spot 2.332,78 +0,72%
 EUR/USD 1,0730 +0,30%
 WTI 83,75 +1,03%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

UNILEVER PLC +5,85%
RENEWI +4,68%
B&S Group SA +2,85%
Flow Traders +2,26%
Fugro +2,09%

Dalers

ADYEN NV -18,43%
VIVORYON THER... -8,38%
WDP -4,93%
Alfen N.V. -4,39%
CM.COM -3,66%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront