Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Scholt energy IPO

31 Posts, Pagina: 1 2 » | Laatste
gbakl
0
Details van de transactie

Basistransactie: verkoop van 6 miljoen bestaande aandelen
Mogelijkheid 900.000 (15%) extra aandelen te verkopen
Maximale verkoop van 6.900.000 miljoen bestaande aandelen
Uitgiftekoers € 16 tot € 19
Vrij verhandelbare aandelen 30% tot 34,5%
Alleen plaatsing bestaande aandelen
Totale plaatsing tussen de € 96 miljoen en € 131 miljoen (free float) afhankelijk van de uitgiftekoers en het aantal geplaatste aandelen
Marktkapitalisatie Scholt €320 miljoen tot €380 miljoen afhankelijk van de uitgifteprijs
Verkopers Waterland, Scholt Investment Group B.V. (o.a. eigendom van de CEO en CFO) en Stichting Administratiekantoor SEC Topholding (key personeel van Scholt Energy)
Waterland lock up 180 dagen. Management 60% na 12 maanden, 20% na 24 maanden en 20% na 36 maanden
Inschrijven retail belegger tot 15 september 17.30 (je eigen bank of broker kan eerder de inschrijftermijn sluiten)
Start handel verwacht op 17 september
gbakl
0
Scholt Energy stelt prijsvork IPO vast
Scholt Energy wil deze maand een notering op de beurs van Amsterdam Euronext en plaatst dan zes miljoen aandelen voor 16 tot 19 euro per stuk. Dit maakte met zakelijke energiebedrijf uit Valkenswaard woensdag bekend.

Dit aantal wordt door de bestaande aandeelhouders, waaronder Waterland Private Equity, verkocht en vertegenwoordigt circa 30 procent van de in totaal 20 miljoen aandelen Scholt Energy die uitstaan.

Daarnaast hebben 'bepaalde' verkopende aandeelhouders het recht toegewezen gekregen om nog eens tot 900.000 bestaande aandelen te plaatsen. Met deze overtoewijzing zou het maximum aantal te plaatsen aandelen uitkomen op 34,5 procent van het totaal.

Met deze aantallen en bedragen komt de opbrengst van de beursgang uit op 96 tot 114 miljoen euro, of zelfs maximaal 131 miljoen euro als de aandelen worden verkocht aan de bovenkant van de prijsvork inclusief de volledige overtoewijzingsoptie.

De inschrijving voor de plaatsing start op woensdag 8 september 2021 en sluit op woensdag 15 september om 17.30 uur en voor institutionele beleggers op donderdag 16 september om 14.00 uur.

De definitieve introductiekoers wordt op of rond donderdag 16 september 2021 bekend gemaakt.
Dividend Collector
0
Hierbij het verzoek aan de moderator om een topic op naam op het forum aan te maken voor Scholt Energy. Bedrijf zit in mijn woonplaats, dus ga ik zeker volgen.
gbakl
1
De beursgang van Scholt Energy komt met de beurzen op een all time high op een interessant moment. De verkopers willen hun belang verzilveren op een behoorlijk stevige waardering in mijn ogen.

Gezien de beperkte free float kan het aandeel omhoog schieten bij grote vraag. Belangrijke variabele in deze lijkt mij in hoeverre het de onderneming lukt bij beleggers met een duurzaam profiel op de radar te komen. Voor mij weegt de waardering het zwaarst en vandaar dat ik besluit niet in te schrijven. Voor een kort ritje wellicht het risico waard.

Deze column wordt u aangeboden door Albert Jellema van ProBeleggen
MOEdig Voorwaarts
0
quote:

gbakl schreef op 9 september 2021 20:53:

De beursgang van Scholt Energy komt met de beurzen op een all time high op een interessant moment. De verkopers willen hun belang verzilveren op een behoorlijk stevige waardering in mijn ogen.

Gezien de beperkte free float kan het aandeel omhoog schieten bij grote vraag. Belangrijke variabele in deze lijkt mij in hoeverre het de onderneming lukt bij beleggers met een duurzaam profiel op de radar te komen. Voor mij weegt de waardering het zwaarst en vandaar dat ik besluit niet in te schrijven. Voor een kort ritje wellicht het risico waard.

Deze column wordt u aangeboden door Albert Jellema van ProBeleggen
In dat artikel valt ook te lezen het bedrijf vijf jaar gelden, toen de nu verkopende partij Waterland (een zeer succesvol PE-bedrijf) een belang nam, op €155 mln werd gewaardeerd (ik heb dit overigens niet zelf gecontroleerd). In dat licht bezien valt de beoogde market cap van €320 - €380 mln nog mee, gezien het feit dat deze sector superhot is en sluwe investeerders als bijvoorbeeld Infestos hun investeringen in het ESG-domein vaak binnen enkele jaren tientallen keren over de kop zien gaan (Alfen, NX Filtration en vermoedelijk een op termijn nog in hun SPAC te duwen "groeibriljant").

Desondanks lijkt het me een pittige prijs, aangezien het bedrijf (volgens het artikel) eigenlijk niet veel meer doet dan inkoop/verkoop en dat met 68 verkopers. Geef mij dan maar gewoon Engie, een bedrijf waar kennelijk niemand in geinteresseerd is, maar die toch ook een aandeel heeft in de groene revolutie, dat naast verkopers ook over diverse interessante assets beschikt en gewaardeerd wordt alsof het binnen een paar jaar failliet gaat;)

Maar goed, het recente verleden heeft geleerd dat ook al is de waardering nog zo "waanzinnig" veel IPO's het, met een beetje hulp, toch fantastisch doen op de beurs (NX Filtratrion, CTP). Als je de juiste regisseurs inhuurt is overal een mooie show van te maken, denk ik dan maar.

Ik schrijf overigens (weer) niet in.
Louis Pasciuto
1
Volgens Bartjens van het FD een k/w van 90 bij een koers van 19 (gebaseerd op winst vorig jaar).

Maar dat lijkt nog goedkoop vergeleken met Alfen en FastNed, maar Scholt is geen hightech maar een in- en verkoper van energie met lage marges. Een soort Essent in het klein dus.
Dividend Collector
0
In de IEX Podcast is men niet enthousiast over deze IPO en gaat het niet gevolgd worden. Een van de genoemde redenen is dat het bedrijf door een private equity partij naar de beurs gebracht wordt. Dat zou inhouden dat je al snel te duur koopt. Na alle reacties op het forum en van de experts zie ik zelf af van inschrijving.
Watchful¤Eye
1
IPO Scholt Energy: de volgende opmerkingen:
Het bedrijf oogt jong en fris (gemiddelde leeftijd 29), heeft ruimte voor groei, en heeft zijn roots in een familiebedrijf.
Het past naadloos in het momentum van "slimme energie oplossingen" tegen een voor de klant aantrekkelijke prijs. De klant wordt proactief benaderd' voor energieafname (persoonlijk contact, maatwerk). Kans om verder te groeien, ook in het energie transitie segment. Lock up voor Waterland 6 maanden en voor het management minimaal 12 maanden. Omzet, resultaten en cashflow vertonen een stijgende lijn. Ik heb het gevoel dat de markt wel "rijp" is voor een dergelijk bedrijf (naast bijv. Alfen en Fastned). De aandelen Scholt Energy zijn momenteel ook nog 'betaalbaar' (geschat in de range €16-19) terwijl het 'upside potential' voor de komende maanden, jaren aantrekkelijk oogt. Daarbij komt dat Scholt Energy het grootste deel van de winst als dividend uitkeert (dit betekent uiteraard ook een belangrijke extra steun voor dit aandeel ..!).
Reden voor mij om in te schrijven voor een x bedrag. Mocht de koers na introductie (significant) dalen dan koop ik maximaal nog eens dit bedrag aan aandelen bij
Watchful¤Eye
1
MOEdig Voorwaarts
3
quote:

Watchful eye schreef op 13 september 2021 20:57:

Bij nader inzien besloten de inschrijving op deze IPO niet door te zetten.
En je was nog wel zo enthousiast!

Wat heeft je van gedachten doen veranderen?
gbakl
0
quote:

Watchful eye schreef op 13 september 2021 20:57:

Bij nader inzien besloten de inschrijving op deze IPO niet door te zetten.
.
oftewel...geen energie meer insteken ?
gbakl
0
blijft over een mooie kans om de peilstok in de beurs te steken of er naast de grote hoeveelheid potentieel beschikbaar geld ook
nog wel animo is voor dit soort acties/ IPO's

een soort generale repetitie voor CoolBlue later dit jaar.
Watchful¤Eye
1
Scholt Energy:

Ik vind het een mooi bedrijf (zie mijn eerder commentaar). Waterland en het management blijven als ik het goed begrijp na de IPO ook nog met aandelen in het bedrijf aanwezig. Institutionele beleggers kunnen inschrijven tot donderdag 16 september om 14.00 uur (overige beleggers tot woensdag 15 september 17.30 uur).

Het is ook mogelijk om aandelen na 17 september via de reguliere daghandel op de beurs te kopen. Vandaar dat ik nog geen inschrijving vooraf op de IPO heb geplaatst (dit had ik moeten verduidelijken)

gbakl
0
hirshi
0
quote:

gbakl schreef op 15 september 2021 18:00:

einde IPO inschrijving voor particuliere belangstelling vandaag ?
Wat denk je zelf?
gbakl
0
ik denk/weet...
.
ABM FN-Dow Jones woensdag, 15 september 2021 14:20
Scholt nadert einde inschrijvingstermijn
Scholt Energy zal deze week vermoedelijk een notering krijgen aan de Amsterdamse beurs.

De aandelen worden geplaatst voor 16 tot 19 euro per stuk, zo maakte het zakelijke energiebedrijf uit Valkenswaard eerder al bekend. De inschrijving voor particulieren eindigt aan het einde van de handelsdag. Institutionele partijen hebben nog tot donderdagmiddag twee uur. Daarna wordt de definitieve introductiekoers bepaald.
Er worden 6 miljoen aandelen verkocht door de bestaande aandeelhouders, waaronder Waterland Private Equity, dat in 2016 een meerderheid van de aandelen overnam van oprichter Jan Scholt. Dat komt overeen met 30 procent van de 20 miljoen aandelen Scholt Energy die in totaal uitstaan. Bij veel interesse is er nog een overtoewijzingsoptie.

Er worden dus alleen bestaande aandelen verkocht en geen nieuwe aandelen uitgegeven. Dit is volgens de onderneming ook niet nodig, aangezien Scholt "financieel gezond is en al jarenlang winstgevende groei laat zien".
De beursgang geeft Waterland wel de kans een deel van zijn belang in Scholt te verzilveren, zoals private equity partijen doorgaans na een aantal jaren doen.
In gesprek met ABM Financial News zegt CEO Rob van Gennip dat er gezien het huidige marktaandeel van Scholt "er nog een enorme groeipotentie op het gebied van energielevering" is. Daarnaast ziet Scholt bij zijn klanten een grote behoefte aan ondersteuning in de energietransitie. "Dit biedt enorme groeikansen."
Daarbij vallen de toekomstige resultaten van Scholt goed in te schatten, dankzij langlopende contracten. "Zo hebben we momenteel al meer dan 100 miljoen euro brutomarge gecontracteerd voor de komende jaren", zegt CFO Frank van Gastel.

Scholt mikt in eerste instantie op een stabiele marge, maar op termijn moet die marge zeker wel omhoog, en daarbij zal een stijgende omzet uit energietransitie helpen, aldus de onderneming.
De onderneming is van plan om 80 tot 100 procent van de winst uit te keren aan de aandeelhouders. "We kunnen onze groei zelf financieren vanwege ons negatieve werkkapitaal. Daardoor zijn we in staat om winstgevend te blijven groeien en tegelijkertijd 80 tot 100 procent dividend uit te keren", licht CFO Van Gastel toe.
wieweethetbeter
1
DeZwarteRidder
0
quote:

wieweethetbeter schreef op 16 september 2021 18:54:

En het feestje gaat niet door.
Men zegt te weinig belangstelt van grote partijen
Dat komt ervan als je teveel geld vraagt.
31 Posts, Pagina: 1 2 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
874,02  -0,77  -0,09%  24 apr
 Germany40^ 18.086,70 -0,01%
 BEL 20 3.883,83 -0,18%
 Europe50^ 4.990,80 +0,02%
 US30^ 38.353,31 0,00%
 Nasd100^ 17.524,13 0,00%
 US500^ 5.072,39 0,00%
 Japan225^ 37.998,76 0,00%
 Gold spot 2.319,59 +0,15%
 EUR/USD 1,0704 +0,06%
 WTI 82,90 0,00%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

VIVORYON THER... +24,31%
ASMI +10,99%
BESI +4,08%
NX FILTRATION +3,85%
TomTom +3,80%

Dalers

ALLFUNDS GROUP -11,00%
ING -5,96%
Flow Traders -2,94%
WDP -2,89%
RELX -2,04%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront