Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Klimaatdiscussie: opwarming aarde door mens of natuur

Beperktedijkbewaking
1
quote:

gokker schreef op 13 september 2021 21:43:

...
Hier wil ik de ontwikkelingen bij het pakijs (ijs ontstaan bij het bevriezen van oppervlaktewater) rond de noordpool onder de loep nemen. In dit geval praten we over tijden van luttele jaren.
In 1985 was het oppervlak aan ijs aan het einde van de winter dat ouder was dan 4 jaren 35% (bij een totaal oppervlak van 65%).
In 2020 waren het er nog maar 4% bij een totaal van 30%. Het oppervlak in de winter is dus gehalveerd in 35 jaren. Het moment dat het ijs zomer en winter weg blijft zou dus best eens in deze eeuw in kunnen treden. Het moment dat 's zomers de poolzee ijsvrij is zullen enigen van ons nog meemaken.

arctic.noaa.gov/Report-Card/Report-Ca...

Sommigen hier zullen schrijven "nou en?".
Anderen beseffen dat "ijsvrij" de opwarming verder zal versnellen, mede (maar niet alleen) door de onvermijdelijke explosie aan menselijke activiteiten.
Als je let op de donkerblauwe kleur in de plaatjes zie je dat de Arctic Ocean in de winter nog steeds (vrijwel) volledig dichtvriest.
De omstandigheden in de winter zijn daar in 35 jaar dus niet of nauwelijks veranderd.

Beperktedijkbewaking
1
Er valt de laatste dagen veel sneeuw op Groenland:

polarportal.dk/en/greenland/surface-c...

Ook het jaar '20/'21 was al bovengemiddeld wat de Surface Mass Balance betreft.

voda
0
'216 miljoen mensen moeten in 2050 vluchten vanwege klimaat als er niets verandert'
Van onze redacteur 13 sept   21:30

Zonder actie tegen klimaatverandering moeten mogelijk 216 miljoen mensen tegen 2050 naar een andere plek in hun land verhuizen. Zij vluchten dan bijvoorbeeld voor watertekorten, een afname van de groei van gewassen en de stijging van de zeespiegel.

Dat blijkt uit een rapport van de Wereldbank dat maandag is verschenen. In het rapport wordt gekeken naar de impact van klimaatverandering op zes verschillende regio's. Het onderzoek is een vervolg op een eerder onderzoek uit 2018 naar mogelijke klimaatvluchtelingen in Afrikaanse landen onder de Sahara (86 miljoen voor 2050), Zuid-Azië (40 miljoen) en Latijns-Amerika (17 miljoen). In het nieuwe rapport is ook gekeken naar Oost-Azië en de Stille Oceaan (49 miljoen), Noord-Afrika (19 miljoen) en Oost-Europa en Centraal-Azië (5 miljoen). West-Europa is niet in het onderzoek meegenomen.

Slechtste scenario
Het rapport bekijkt verschillende scenario's. In het slechtste scenario, wanneer er weinig wordt gedaan aan onder meer de uitstoot van broeikasgassen, komt het totaal op 216 miljoen klimaatmigranten. Als er wel veel wordt gedaan, oftewel in het gunstigste scenario, kan het aantal mensen dat moet vluchten 80% lager zijn. Maar zelfs dan zouden nog 44 miljoen mensen moeten verhuizen.

Het veranderende klimaat brengt niet alleen de miljoenen klimaatvluchtelingen in grote problemen, schrijft de Wereldbank. Ook de regio's waar de mensen naartoe verhuizen, komen onder extra druk te staan, bijvoorbeeld op het gebied van infrastructuur en ontwikkeling.

Volgens de auteurs moet het rapport gezien worden als een waarschuwing aan nationale en lokale overheden om klimaatverandering aan te pakken door de uitstoot van broeikasgassen te verlagen en ecosystemen te herstellen.

Lees het volledige artikel: fd.nl/samenleving/1412453/216-miljoen...
New dawn
0
Het ijs in het poolgebied wordt dunner en jonger. De minimum massa wordt in september gemeten. Dit ondanks dat gedurende de winter het gebied daar weer bevriest.

Op den duur is dus een ijsvrije zomer te verwachten.

climate.nasa.gov/news/3023/2020-arcti...

Je kunt over het onderwerp heel veel nadenken en daarna conclusie maken, maar de onderzoekers gaan er heen meten / bestuderen allerlei processen.

NASA meet ook de dikte vh ijs dmv een satelliet:

www.nasa.gov/feature/goddard/2020/ice...
[verwijderd]
0
quote:

Beperktedijkbewaking schreef op 14 september 2021 03:04:

[...]
Als je let op de donkerblauwe kleur in de plaatjes zie je dat de Arctic Ocean in de winter nog steeds (vrijwel) volledig dichtvriest.
De omstandigheden in de winter zijn daar in 35 jaar dus niet of nauwelijks veranderd.

Wanneer je naar de plaatjes kijkt, kloppen de meetresultaten niet? Misschien beter kijken dan?
New dawn
0
quote:

Beperktedijkbewaking schreef op 14 september 2021 07:14:

Er valt de laatste dagen veel sneeuw op Groenland:

polarportal.dk/en/greenland/surface-c...

Ook het jaar '20/'21 was al bovengemiddeld wat de Surface Mass Balance betreft.

De Zharkova zonneactiviteit wellicht, gedurende het warmste jaar ooit gemeten. De start vd de kleine ijstijd V2.
voda
1
ChristenUnie, GroenLinks en CDA lanceren isolatieprogramma: 300 miljoen euro extra budget ISDE

ChristenUnie, GroenLinks en CDA hebben het manifest Nationaal Isolatieprogramma gepresenteerd. Nederland moet volgens de 3 politieke partijen jaarlijks minimaal 200.000 woningen isoleren.

Dat is een verdrievoudiging van het huidige isolatietempo. Tot 2050 moeten namelijk ongeveer 2,7 miljoen slecht geïsoleerde huizen in Nederland aangepakt worden onder het motto ‘de beste energie is bespaarde energie’. Daartoe moeten de voorwaarden en het budget van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) versoepeld en uitgebreid worden.

12 bouwstenen
Ondersteund door de NVDE, Natuur & Milieu, Consumentenbond, Energie-Nederland, Koninklijke Bouwend Nederland, Techniek Nederland en VENIN stellen de politieke partijen dat het huidige isolatiebeleid op de schop moet.

De partijen hebben 12 bouwstenen geformuleerd:

1. Sneller: verdrievoudig het isolatietempo via een stabiel en stevig Nationaal Isolatieprogramma.
2. Slimmer: door de focus op slecht geïsoleerde woningen kunnen woningen makkelijker (regionaal) gebundeld worden en kan isolatie efficiënter en goedkoper plaatsvinden.
3. Socialer: extra ondersteuning voor lage inkomens met een vouchersysteem en een isolatietegoedbon. In samenwerking met gemeenten wordt bekeken of de hoogte van de voucher voldoende aansluit op de financiële situatie van de bewoners in de buurt.
4. Benut de kracht van de lokale gemeenschap en werk zo aan enthousiasme en draagvlak: gemeenten moeten lokale buurtinitiatieven, ambassadeurs en coaches actief ondersteunen, bijvoorbeeld vanuit (hun bestaande) energieloketten en VvE-balies.
5. Lokale isolatieteams bieden maatwerk: bestaande uit lokale vakmensen, energie- en budgetadviseurs, die erop uittrekken. Vanuit hun expertise ondersteunen de teams de lokale initiatieven, ambassadeurs en coaches.
6. Voor vakkundige isolatie zijn vakmensen nodig: er moet geïnvesteerd worden in de werving, opleiding en behoud van vakbekwaam personeel.
7. Pak isolatie niet geïsoleerd aan: investeringen in het gebruik van hybride warmtepompen en elektrische doorstroomapparaten moeten aangejaagd worden.
8. Gezond en milieuvriendelijk isoleren: het isoleren van woningen moet kwalitatief hoogwaardig worden uitgevoerd, met behulp van zoveel mogelijk duurzame, circulaire materialen.
9. Haal welstand uit de nee-stand: lokale welstandscommissies moeten worden uitgedaagd om slimme oplossingen te bedenken en te realiseren die de historische schoonheid bewaren én energie besparen.
10. Maak subsidies en financiering eenvoudiger en aantrekkelijker: zonder eenvoudige toegang tot financiering voor renovatie en isolatie en zonder subsidies zal een isolatieoffensief niet ver dragen. Daarvoor zijn niet alleen nieuwe instrumenten nodig, zoals een voucher, maar moeten bestaande instrumenten beter en eenvoudiger. De ISDE kan aantrekkelijker worden gemaakt voor bewoners en verenigingen van eigenaren (VvE’s) door enerzijds bij het nemen van 1 isolatiemaatregel reeds subsidie beschikbaar te stellen en anderzijds door het treffen van meerdere maatregelen te belonen met een relatief grotere subsidiebijdrage.
11. Boter bij de vis: wil het Nationale Isolatieprogramma succesvol zijn, dan zal er jaarlijks minstens 300 miljoen euro bovenop de bestaande ISDE-middelen moeten worden geïnvesteerd om sneller, slimmer en socialer te gaan isoleren.
12. Volhouden: de programmatische aanpak in de vorm van een Nationaal Isolatieprogramma moet bewoners, woningeigenaren, bouw- en installatiebedrijven en gemeenten langdurig zekerheid bieden. Alleen dan kunnen ze investeren, mensen opleiden, plannen maken en plannen uitvoeren.

Eerder
13 september 2021
ISDE: isolatie wint nog altijd aan populariteit, aandeel zonneboilers en warmtepompen daalt

Door Marco de Jonge Baas, Els Stultiens

solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...
Beperktedijkbewaking
0
quote:

gokker schreef op 14 september 2021 08:53:

[...]
Wanneer je naar de plaatjes kijkt, kloppen de meetresultaten niet? Misschien beter kijken dan?
Hoe bedoel je? Ik snap deze vraag niet.

Ik had het over de donkerblauwe kleur in Fig. 3.

nine_inch_nerd
0
Traditiepartij. Bang dat ze de boeren ook nog kwijtraken.

CDA woedend over stikstofadvies: 'Gebeurt niet zolang wij aan de knoppen zitten'

CDA woedend over stikstofadvies: 'Gebeurt niet zolang wij aan de knoppen zitten'
Het CDA is niet te spreken over een nieuw stikstofadvies waarin het intrekken van vergunningen van boeren als optie is onderzocht. "Dit is een principiële grens die wij niet overgaan", zegt Tweede Kamerlid Derk Boswijk tegen NU.nl. D66 is niet verbaasd. "Wij hebben altijd gezegd dat er meer nodig is", zegt D66-Kamerlid Tjeerd de Groot.

Voor het kabinet is het vrijwillig opkopen van boerenbedrijven het startpunt. Pas aan het einde van de rit is gedwongen opkoop een optie.

Dat is alleen een proces dat jaren kan duren, terwijl de stikstofcrisis een acuut probleem is. Zo zit er door de stikstofproblematiek een rem op de bouw.

"Naar mijn mening is het dan ook onontkoombaar om ook al direct in te zetten op niet-vrijwillige beëindiging van piekbelasters", schrijft de Landsadvocaat in een advies aan het kabinet dat dinsdag door het AD is gepubliceerd.

"Dit wekt alleen maar wantrouwen in de hand. Dit gaat niet gebeuren zolang het CDA aan de knoppen zit", reageert Boswijk.

Hij wil dat er meer werk wordt gemaakt van de bestaande vrijwillige opkoopregelingen voor boeren. Daarnaast pleit Boswijk voor investeringen in innovatie en meer ruimte voor jonge boeren "die heel graag mee willen werken aan de maatschappelijke uitdagingen waarvoor we allemaal staan".

"Er zijn genoeg boeren die uit zichzelf willen stoppen, maar die komen er niet doorheen bij de overheid. Daar moet het kabinet zich op richten. Het is idioot dat we het daar niet over hebben."

D66: 'Als het noodzakelijk is, dan moet je dit toepassen'

Bij D66, de partij die juist vaart wil maken met de stikstofreductie, valt een heel ander geluid te horen. "Je moet weten wat je juridische instrumenten zijn", zegt Tweede Kamerlid De Groot over het afnemen van vergunningen. "Als het noodzakelijk is, dan moet je dit toepassen."

Daarbij benadrukt hij wel dat dit voor D66 geen startpunt is. "Je gaat niet met een lege veewagen door Nederland rijden om boerderijen te sluiten."

De Groot vindt dat het kabinet de afgelopen periode te weinig heeft gedaan. "Schouten (Carola Schouten, demissionair minister van Landbouw, red.) heeft te weinig leiding gegeven op dit dossier. Het kwam langzaam en schoorvoetend op gang. Daarna kwamen er maatregelen tegen heug en meug."

www.nu.nl/algemeen/6157010/cda-woeden...
nine_inch_nerd
1
Onzin natuurlijk. Veel wijze gasten hier weten het beter....

Aantal dagen warmer dan 50 graden sinds 1980 wereldwijd bijna verdubbeld

Het aantal dagen per jaar dat het ergens op aarde 50 graden Celsius of warmer werd, is sinds de jaren tachtig bijna verdubbeld, meldt de BBC op basis van eigen onderzoek. De extreem hoge temperaturen worden bovendien op steeds meer plekken op aarde bereikt.

www.nu.nl/klimaat/6156924/aantal-dage...
[verwijderd]
0
quote:

Beperktedijkbewaking schreef op 14 september 2021 14:04:

[...]
Hoe bedoel je? Ik snap deze vraag niet.

Ik had het over de donkerblauwe kleur in Fig. 3.

Je hebt het in feite over de verdelingen van Fig.2. Dat midden in de poolnacht het grootste deel nog bevriest, verbaast toch niemand?
Beperktedijkbewaking
1
quote:

gokker schreef op 14 september 2021 15:04:

[...]
Je hebt het in feite over de verdelingen van Fig.2. Dat midden in de poolnacht het grootste deel nog bevriest, verbaast toch niemand?
Inderdaad, de figuren 2 en 3 zeggen hetzelfde, maakt niet uit. De ice coverage in de winter is in al die jaren nauwelijks veranderd.

arctic.noaa.gov/Report-Card/Report-Ca...

Dat midden in de poolnacht het grootste deel nog bevriest, terwijl het bij de start van het bevriezen in augustus/september met veel minder ijs dan vroeger begint, wat zegt dat volgens jou?

[verwijderd]
1
quote:

Beperktedijkbewaking schreef op 14 september 2021 15:28:

[...]
Inderdaad, de figuren 2 en 3 zeggen hetzelfde, maakt niet uit. De ice coverage in de winter is in al die jaren nauwelijks veranderd.

arctic.noaa.gov/Report-Card/Report-Ca...

Dat midden in de poolnacht het grootste deel nog bevriest, terwijl het bij de start van het bevriezen in augustus/september met veel minder ijs dan vroeger begint, wat zegt dat volgens jou?


Dat zegt dat, als deze trend doorzet, over enkele jaren de oceanen ijsvrij zijn voor een deel van het jaar. De nieuwe parameter wordt dan het aantal dagen per jaar dat er geen ijs is (zoals nu het aantal dagen dat het niet vriest). Zoals al vaker gemeld, heeft deze verandering een positieve terugkoppeling omdat meer zonne-energie in het water terecht komt.
[verwijderd]
1
quote:

Beperktedijkbewaking schreef op 14 september 2021 20:55:

Ik denk dat je iets mist.

Zal best wel, ook al lijkt het me vrij simpel de twee trends te extrapoleren.
- De komende ijstijd misschien? Die moet er dan wel snel komen, anders zijn de twee histogrammen bij nul...
- Of de reductie van onze CO2 emissie's? Dat zal nauwelijks effect hebben op deze tijdschaal.
rationeel
1

Provincie Fryslân: advies over intrekken vergunningen boeren is 'safolste proefballontsje'

De provincie Fryslân ziet niets in het advies van de landsadvocaat om desnoods de vergunningen in te trekken van boeren die in de buurt van Natura2000-gebieden zitten.

frieschdagblad.nl/regio/Provincie-Fry...

De werkelijkheid NU, dichtbij huis:)
rationeel
1

Weer lekt omstreden stikstofplan uit: vergunningen mogelijk ingetrokken

VICTOR PAK

www.ewmagazine.nl/nederland/achtergro...

In een gelekt advies pleit de landsadvocaat voor het intrekken van vergunningen van boeren die in de nabijheid van natuurgebieden te veel stikstof uitstoten. Die zogenoemde piekbelasters zijn zo sneller aan te pakken dan via onteigening. Boerenorganisatie LTO en Tweede Kamerleden reageren woedend of verbolgen op dit nieuwe omstreden stikstofplan.
rationeel
0
1.Wat adviseert de landsadvocaat?

In een advies aan het ministerie van Landbouw schrijft landsadvocaat Hans Besselink dat ‘onteigening niet tot een snel resultaat zal leiden, maar intrekking van vergunningen wel’. De landsadvocaat staat het Rijk bij in juridische conflicten, waarin een proces van onteigening of het intrekken van de vergunning al snel zal uitmonden. Besselink legt in zijn advies uit dat intrekking van vergunningen sneller tot resultaat leidt in de vermindering van de stikstofuitstoot dan de onteigening van boeren. De boeren zijn van de vergunning afhankelijk om hun werk te doen. Wordt die ingetrokken, dan mogen ze direct niet meer boeren.
rationeel
0
Het AD heeft Besselinks advies ingezien. Het ministerie bevestigt dat het intrekken van vergunningen van boeren op tafel ligt, maar benadrukt dat er nog geen keuze is gemaakt. Landbouwminister Carola Schouten (ChristenUnie) zegt niet blij te zijn met het lek. ‘Ik vind het echt vreselijk dat het tot heel veel onrust aan de keukentafel leidt bij de boeren.’
rationeel
0
2.Sluit dit advies aan op de plannen voor onteigening van boeren?

Vorige week bleek dat op de ministeries van Financiën en Landbouw vergevorderde plannen zijn gemaakt om honderden boeren uit te kopen of te onteigenen. In dit ‘Landbouw-scenario’ geeft het kabinet tussen 2022 en 2030 ruim 30 miljard euro uit, 25 miljard euro meer dan het huidige budget om de stikstofcrisis aan te pakken. In dit scenario gaat veel geld naar het uitkopen van melkveeboeren. Een ander scenario is om tot 2030 14 miljard euro uit te geven en boeren zwaarder te belasten voor onder meer de ammoniakuitstoot door vee.
38.987 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 1605 1606 1607 1608 1609 1610 1611 1612 1613 1614 1615 ... 1946 1947 1948 1949 1950 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
876,36  +2,34  +0,27%  13:56
 Germany40^ 17.987,30 -0,56%
 BEL 20 3.868,45 -0,40%
 Europe50^ 4.957,20 -0,65%
 US30^ 38.240,56 -0,29%
 Nasd100^ 17.335,98 -1,07%
 US500^ 5.040,69 -0,62%
 Japan225^ 37.670,14 -0,86%
 Gold spot 2.329,40 +0,57%
 EUR/USD 1,0718 +0,19%
 WTI 82,95 +0,06%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

UNILEVER PLC +6,12%
Flow Traders +4,87%
Fugro +2,97%
NX FILTRATION +2,62%
JUST EAT TAKE... +1,67%

Dalers

ADYEN NV -9,90%
VIVORYON THER... -5,03%
WDP -4,69%
TomTom -2,88%
Alfen N.V. -2,86%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront