Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Alternatieve data & handel in voorkennis

6 Posts
mercurius-adept
0
Alternatieve data zorgt voor informatieachterstand van kleine beleggers, aldus Tegenlicht
Kwartaalcijfer verrassen de markt hierdoor tegenwoordig bijvoorbeeld nauwelijks meer.
-->hierdoor is geen sprake meer van een level-playing-field

Alleen krijgen kleine beleggers dit niet mee, vandaar dat er nu stemmen opgaan dit te onderzoeken.
Arnoud Pijls, Erasmus School of Law:

"Onder 'alternative data' valt eigenlijk alle data die niet uit een bedrijf zelf komt, maar wel iets kan zeggen over hoe het gaat met een bepaald beursgenoteerd bedrijf.

Alle deelnemers op de aandelenbeurs, van grote hedgdefunds tot particuliere beleggers, horen dezelfde informatie op hetzelfde moment tot hun beschikking te hebben. Als dat niet zo is, kan het vertrouwen in de beurs achteruit gaan, en zal de beurs op lange termijn slechter functioneren omdat minder mensen geneigd zijn via de beurs te handelen.

Het voorbeeld van Netflix waarbij uit een grote dataset creditcard-transactiegegevens de omzet kan worden afgeleid, dat is echt anders. Als een belegger een grote dataset in handen heeft waarmee over langere periode een accurate conclusie valt te trekken over informatie die koersgevoelig is, zoals de omzetcijfers, dan gaat dat zeker richting voorwetenschap.
(zie ook Tesla)

'Het is enigszins te vergelijken met High Frequency Trading, waarbij sommige partijen op de markt sneller toegang hebben dan anderen. Ook daar spelen vragen rond een eerlijk speelveld. Daar is de toezichthouder wel actief mee bezig, en daar is op het gebied van regulering al het nodige gebeurd. Maar ook daar gaan de ontwikkelingen snel, en loopt de wetgever steeds iets achter.'

Pijls laat erbij aantekenen dat regulering rond het gebruik van ‘alternative data’ het gebruik ervan niet helemaal zou moeten blokkeren, om innovatie niet te smoren....

Handel in voorkennis, VPRO Tegenlicht 12 September 2021:
www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kij...

www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/lee...
mercurius-adept
0
ps: IEX Media verkoopt misschien zelf ook al wel een alternatieve dataset aan bedrijven, over de kleine beleggers hier...?
Leefloon
0
quote:

mercurius-adept schreef op 15 september 2021 08:28:

Handel in voorkennis, VPRO Tegenlicht 12 September 2021:
Ontzettend stoere verhalen met door het brede publiek toch al onbegrepen hedge funds als klassieke zondebokken, maar op hoofdlijnen niet veel meer dan een variant op vrachtwagens bij een bedrijf tellen.

En slechts enkele digitale voorbeelden uit het verleden, zonder voorspellingen. Analoog is het makkelijker om zulke voorbeelden van winkelstraat te plukken. In het verleden teveel verkooppunten van verzekeringetjes, tegenwoordig misschien nog wel heel erg veel verkooppunten van brillen met de daardoor te dure zorgverzekering als motor, of het fundamentele probleem van de groei van de winkelketen TE HUUR in combinatie met boekwaarde als basis voor commercieel vastgoed.

Het aspect van toezicht klinkt ook spannender dan dat het is. Analisten kunnen nu bijvoorbeeld ook een analoge voorsprong hebben door dure abonnementen op vakbladen en bezoekjes aan bedrijven. De vraag is echter niet of er ongelijkheid is, want die is er (jouw internet en computer sneller dan het mijne, jij wel klant van reuters en ik niet, ...).

Een combinatie van gegevens is op zichzelf wel boeiend, net zoals wat idioten allemaal gratis aan gegevens leveren aan (Amerikaanse) bedrijven, maar daarbij ontbreekt vermoedelijk ook een voorbeeld. Collectief zijn grote bedrijven niet helemaal achterlijk, met de neiging om richting concurrenten lekken te dichten.

Als je hiermee geld zou willen verdienen, dan zou ik eerder aanbieden om mensen te betalen voor hun gegevens. Delen in de omzet, in plaats van de tegenprestatie van het gratis mogen gebruiken van een webformulier van Google. Anders betaal je mogelijk teveel voor een digitale analyse van de boze stem van de CEO van Shell, zonder dat in dat verhaal zit dat er op een AVA een vriendelijke vraag werd gesteld door een activist van Greenpeace, en dat die persoon de agressieve toon uitlokte. Doet een beetje denken aan TA, iets dat zou kunnen, of aan: en.wikipedia.org/wiki/Dunstan_Baby_La...

Toegevoegde waarde? Ja. Maar ook wel heel eenzijdig en links geörienteerd gepresenteerd. Je zou die vrachtwagens misschien met een webcam en computer kunnen tellen, met een gegevens verrijkend programma dat het gewicht inschat, maar je negeert al vrij veel andere bronnen wanneer je gaat doen alsof dat een heilige graal is, en je hebt zeer selectieve achteraf-waarnemingen nodig om een koersstijging aan die kennis te koppelen.

Zo'n programma profiteert er ook een beetje van dat er vele bronnen zijn,. Ziek veel gegevensbronnen. Maar dat geldt voor mijn inschattende webcam ook. Er zijn vele mogelijke bronnen die een snellere en betere indicator zijn. Zo lijken de mogelijkheden eindeloos, maar dat maakt de mogelijkheden als dusdanig nauwelijks interessanter.

Ondanks de toegevoegde waarde van meer gegevens, zou ik er niet voor gaan betalen om een overname-alert te krijgen wanneer vliegtuigen van CEO's bij elkaar in de buurt staan. Een typisch voorbeeld van achteraf gaan juichen, zonder enig getoond verband tussen die vliegtuigen en de latere overname, en zonder enige voorspelling van een toekomstige overname.
mercurius-adept
0
@Leefloon: ik vind dat je een tikje weinig respectvol alsook polariserend communiceert ("links georienteerd gepresenteerd", "stoere verhalen over zondebok"), een valkuil van deze tijd.

Maar je hebt in ieder geval gekeken :)

Tsja, waar ligt de grens van voorkennis?
-->we weten zo wel waarom kwartaalcijfers vaak niet meer lijken te verrassen
Leefloon
0
quote:

mercurius-adept schreef op 15 september 2021 09:33:

@Leefloon: ik vind dat je een tikje weinig respectvol alsook polariserend communiceert ("links georienteerd gepresenteerd", "stoere verhalen over zondebok"), een valkuil van deze tijd.

Tsja, waar ligt de grens van voorkennis?
-->we weten zo wel waarom kwartaalcijfers vaak niet meer lijken te verrassen
Degene die dan weinig respectvol is, ben jij in dit geval. En je gaat voorbij aan enkele argumenten. Gelieve het over de inhoud te hebben en niet over mij of wat ik er, volgens jou, van zou vinden.

Zo maak je het nog spannender voor een onwetend publiek dan het al, ten onrechte, was. In werkelijkheid gaat het links-activistische, polariserende programma met weinig respectvolle kijkers daar helemaal niet over. Een eenvoudige vaststelling. De dwarse naam "Tegenlicht" is niet per ongeluk gekozen. Ten eerste zit er een verschil tussen voorkennis en de door jou gesuggereerde misdaad, en tenslotte betreft voorkennis informatie. Als de kijker beter had opgelet, dan had de kijker snel kunnen waarnemen dat het hele programma eigenlijk alleen maar over gegevens gaat. "Data". Werelden van verschil, maar dat past allemaal niet in zo'n nogal gekleurd verhaaltje, omgeven met spannende mysteries zoals hedge funds of jouw ongegronde beschuldiging van het plegen van misdaden. Als er iets tendentieus is, dan is het wel zo'n met wat geweld tegen een systeem schoppend, misleidend programma. Spannend (ongetwijfeld Amerikaans) verhaal, maar nogal; eenzijdig verteld, met de nodige mist en feitelijke onjuistheden. Maar zie erin wat jij wilt zien; ik ken in elk geval wel het onderscheid tussen gegevens waar zo'n verhaaltje over gaat, en informatie waar voorkennis over gaat. Een nogal groot verschil, wat ook jij dan blijkbaar niet zelf hebt opgemerkt. Het suggestieve programmaatje ging niet over de voorkennis. Spannende fictie, als je het wat breder kunt zien dan enkele achteraf-voorbeelden. Goed voor de kijkcijfers. Weet de gemiddelde kijker veel hoe het echt zit...
Leefloon
0
quote:

Leefloon schreef op 15 september 2021 10:31:

ik ken in elk geval wel het onderscheid tussen gegevens waar zo'n verhaaltje over gaat, en informatie waar voorkennis over gaat.
Volledigheidshalve haalt het hierboven gekozen onderwerpen deze begrippen ook door elkaar. ("Alternatieve") gegevens, foutief gekoppel aan de informatie van (legale) voorkennis.

Op dezelfde wijze wordt een ondeskundige, argeloze kijker op een "alternatief" been gezet, compleet met gevonden en geschoten bokken. Weten zij veel...
6 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
867,47  -6,55  -0,75%  15:22
 Germany40^ 17.860,70 -1,26%
 BEL 20 3.845,00 -1,00%
 Europe50^ 4.914,95 -1,50%
 US30^ 37.971,22 -1,00%
 Nasd100^ 17.221,92 -1,72%
 US500^ 5.003,46 -1,36%
 Japan225^ 37.272,64 -1,91%
 Gold spot 2.318,24 +0,09%
 EUR/USD 1,0693 -0,05%
 WTI 82,74 -0,19%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

UNILEVER PLC +5,72%
Flow Traders +3,95%
RENEWI +2,57%
Fugro +2,27%
NX FILTRATION +1,85%

Dalers

ADYEN NV -11,44%
VIVORYON THER... -6,93%
WDP -4,69%
Alfen N.V. -3,93%
BESI -3,92%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront