Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Klimaatdiscussie: opwarming aarde door mens of natuur

DeZwarteRidder
1
quote:

josti5 schreef op 19 september 2021 15:52:

Een doos kaarsen in huis voor als de electriciteit uitvalt, kan óók geen kwaad.
En koop gelijk een brandblusser.
nine_inch_nerd
1
Palm Oil Giant’s Industry-Beating ESG Score Hides Razed Forests
Destruction in an African rainforest and complaints from local residents show the challenges of monitoring companies.


www.bloomberg.com/news/features/2021-...
nine_inch_nerd
1
'Nederland moet Duitsland volgen met CO2-prijs voor gebouwen en wegtransport'
18:57

Wil Nederland zijn klimaatdoelen halen, dan kan de CO2-uitstoot van gebouwen en wegtransport niet langer onbelast blijven. Brussel heeft inmiddels een Europees systeem voor beprijzing van dergelijke emissies voorgesteld. Maar zo'n systeem is voor Nederland weinig effectief en laat sowieso nog wel even op zich wachten. Beter is het om zelf alvast te beginnen, zoals Duitsland al deed.

Dat staat in een maandag gepubliceerd rapport van CE Delft, een denktank die de overheid geregeld van klimaatadvies voorziet. Een CO2-prijskaartje voor gebouwen en wegvervoer ligt politiek gevoelig, omdat het de burger op kosten kan jagen. Afgelopen vrijdag schreef staatssecretaris voor Economische Zaken en Klimaat Dilan Yesilgöz-Zegerius (VVD) aan de Tweede Kamer dat het idee wat het demissionaire kabinet betreft niet langer taboe is.

Yesilgöz-Zegerius doelde daarmee op het voorstel van Eurocommissaris Frans Timmermans voor de invoering van een Europees handelssysteem voor de CO2-emissies voor gebouwen en wegtransport. Later dit jaar starten de onderhandelingen met de lidstaten over het handelssysteem.

Niet op Brussel wachten

Onvoldoende prikkel

Tijdwinst is niet het enige argument dat CE Delft aanvoert. Een CO2-prijs moet een prikkel geven aan duurzame investeringen, bijvoorbeeld in isolatie van huizen. Maar in Nederland zal een hogere prijsprikkel nodig zijn dan in bijvoorbeeld Polen, omdat de huizen en gebouwen hier al in een betere staat verkeren dan daar. Het risico bestaat dan ook dat een Europees systeem een CO2-prijs oplevert die voor Nederlanders te laag is om over te gaan tot emissieverlagende maatregelen.

Duitsland is begin dit jaar van start gegaan met een CO2-prijs van €25 per ton. Voor Nederland denkt CE Delft aan een startprijs van €100 per ton. De denktank pleit er wel voor de introductie vergezeld te laten gaan van een verlaging van de energiebelasting en van de brandstofaccijnzen, zodat de prijsstijging voor de eindgebruiker in eerste instantie volledig wordt gecompenseerd.

Transferunie

In het Europese voorstel van Timmermans is ook aandacht voor de minder vermogende burgers. Er moet een zogeheten Europees Social Climate Fund komen, dat is gevuld met opbrengsten van de veiling van de rechten. Tegenstanders krijgen daarbij echter visioenen van een transferunie, waarbij geld van West-Europa naar Oost-Europa vloeit. Het demissionaire kabinet blijft sceptisch over dit onderdeel van de plannen, zo blijkt uit de brief van Yesilgöz-Zegerius aan de Tweede Kamer.

fd.nl/politiek/1413206/nederland-moet...
rationeel
2

Eelco van Hoecke
@EelcoHoecke

Goh.. Je verwacht het niet.... De rechterhand van #klimaatkabouter #timmermans "allemaal aan de #warmtepomp" genaamd Diederik Samson heeft een nieuwe woning gekocht in Leiden.... MET EEN OPEN HAARD!

pbs.twimg.com/media/E_p79QYXEAIy4Sx?f...
luchtschip
4
quote:

rationeel schreef op 20 september 2021 01:55:

www.bitchute.com/video/ChwpffCbba0I/

Dr Reiner Feullmlch.
Dit heeft helemaal niets met het onderwerp van dit forum, het klimaat, te maken.

Dit hoort op het corona draadje thuis, waar je het overigens al geplaatst hebt.

Ben je niet een beetje erg aan forum vervuiling bezig ?
rationeel
2
quote:

luchtschip schreef op 20 september 2021 05:17:

[...]

Dit heeft helemaal niets met het onderwerp van dit forum, het klimaat, te maken.

Dit hoort op het corona draadje thuis, waar je het overigens al geplaatst hebt.

Ben je niet een beetje erg aan forum vervuiling bezig ?
Ik zou me maar met de grote lijn bezighouden, LUCHTSCHIP?

Ik ken de uitdrukking luchtfietsen.
[verwijderd]
3
quote:

rationeel schreef op 20 september 2021 10:19:

[...]

Ik zou me maar met de grote lijn bezighouden, LUCHTSCHIP?

Ik ken de uitdrukking luchtfietsen.
U bent niets meer en niets minder dan een terrorist, dag en nacht. Maar ach, plofkrakers veroorzaken meer schade..
het zwaard
0
Bill Gates haalt miljard op voor ontwikkeling schone energie
Amerikaanse bedrijven als American Airlines, Microsoft en General Motors hebben in totaal 1 miljard dollar (854 miljoen euro) gedoneerd aan een initiatief van Bill Gates. Het geld wordt gebruikt om de ontwikkeling van technologieën te stimuleren die moeten leiden tot schone energie. Het project van Gates heet Breakthrough Energy en richt zich onder meer op groene waterstof en duurzame vliegtuigbrandstof.

Bron: ANP
Die oplossingen zijn nog niet goedkoop genoeg om in de praktijk te worden gebruikt. Zo is duurzame vliegtuigbrandstof nog altijd vijf keer zo duur als kerosine. Gates wil met het initiatief een bijdrage leveren aan de doelstelling om tegen 2050 bijna geen broeikasgassen meer uit te stoten.

nine_inch_nerd
4
Iedereen zal blij zijn.

Dit is mijn laagste post in dit topic.

Mijn standpunt is duidelijk:
Transitie is een must en moet doorgezet worden anders gaat de wereld naar de kloten. Alles begint bij jezelf en wijzen naar anderen is altijd makkelijk.
Gelukkig ziet het merendeel in de wereld dat nu in en zijn er ook acties.
De kunst is alleen om het beter te organiseren. En ja, het zal zijn tijd nodig hebben. En ja, er zal een lange periode zijn van niet duurzame en wel duurzame energie die parallel lopen en samen moeten gaan komende decennia.

Hopeloze zaak hier in dit topic. Diverse gasten hier maken dit draadje tot een gedrocht.
Geen overzicht en allemaal bv wazige extreem politieke uitlatingen en items die helemaal niks te maken hebben met klimaat.
....Iemand zelfs die zeer bepalend is en zich druk maakt over bv dictatoriaal gedrag van buitenaf (maatschappij) en zelf eigenlijk dictatoriaal hier bezig is.

Enjoy.
Doei.
pietje-2005
4
Helemaal mee eens, maar dan qua milieu, wat nog wel wat verbetering behoeft ;-)
Of wij "even" de klimaatverandering (die altijd bezig is, tenslotte) kunnen omdraaien is een tweede.
Daar geloof ik totaal niet in; geloof dat dat net even te dynamisch en complex is voor de wetenschappers en de mens in het algemeen.
Weet ook niet helemaal of die poging zinnig zou zijn, qua kosten/baten ?
Weet niemand, vanwege de complexiteit, maar er worden wel flink wat zakken gevuld, hier en daar ;-)
rationeel
2
Serieus… Met 300 miljoen bouwt China de eerste thoriumreactor, de energie van de toekomst! Wat doet Europa? 5 miljoen voor onderzoek. Terwijl ze HONDERDEN MILJARDEN over de balk smijten met subsidies voor wind en zon. Onvoorstelbaar.
rationeel
0
#massage #bitcoin #eth?????? #ada #holo #vet #xrp
@MassageHeelt

We mogen ze dadelijk voor heeeeeel veel geld importeren. China is wat dat betreft goed bezig
rationeel
1
Peter Vlemmix
@petervlemmix

Gas: onbetaalbaar
Eten: onbetaalbaar
Huizen: onbetaalbaar
Benzine: onbetaalbaar
Vaccins: gratis
.....
Vaccins betaald met belastinggeld hoor;)
rationeel
4
pbs.twimg.com/media/E_qQDd2WEAEfWq2?f...

ferdinand meeus
@fmeeus1

Klimaat alarm wetenschappers zitten in een dipke...Zelfs Nature studie bevestigt : huidige opwarming van amper 1°C is niet uniek. Het was warmer in de Romeinse Periode. Zonder uitstoot CO2 mens. Tja feiten...
!@#$!@!
2
Letterlijk de eerste post die ik in dit draadje doe en mensen als jij blijven de feiten negeren en denken dat hierdoor de realiteit veranderd :-)

Broeikaseffect = De VERSNELDE opwarming van de aarde door menselijke handelen (vnml CO2 uitstoot).

Dus het broeikaseffect is per definitie onze schuld !

Dat onderzoekers het niet eens zijn in hoeverre de mens schuldig is, betekent dat ze het niet eens zijn over de effecten en wat er zal gebeuren. Niet dat er getwijfeld wordt over het broeikaseffect zelf.

Daarnaast zeg je: "Het andere kamp zegt dat de grote klimaatveranderingen heel natuurlijk zijn en miljoenen jaren terug in de tijd al aantoonbaar voorkwamen – lang voordat de mens een rol speelde. Daarom is onze invloed bescheiden."

Dit andere kamp zijn een stel lampzwansen. Het gaat nml niet om klimaatverandering an sich. Het gaat om de VERSNELDE stijging van de temperatuur door menselijk handelen. Dat er verandering was voordat er mensen waren kan nooit een argumenten voor of tegen onze invloed zijn.

Klimaatverandering is geen probleem. Het gaat door menselijk handelen nu zo snel (en de natuur over de hele wereld is zo vervuild en vernietigd) dat het de komende SNELLE verandering niet aan zal kunnen. Met alle gevolgen van dien voor de mensheid. (de aarde overleefd het wel)

Dat er 2 kampen zijn is alleen in de media en bij andere mensen die hun huiswerk niet doen. Het broeikaseffect is zo zeker als de evolutietheorie. Zullen we daar ook een discussie over houden ?

Voor de mensen die van een uitdaging houden. Probeer een peer-reviewed serieus gepubliceerd wetenschappelijk artikel te vinden die het broeikaseffect zelf in twijfel trekt. (dus niet een discussie over wat de gevolgen zullen zijn en in welke mate)

Het is weer het absurde dat het broeikaseffect een mening zou kunnen zijn. Dat wetenschap slechts een mening is. Alleen domme reli-gekkies zouden normaal in staat zijn zoiets te geloven. Maar dat lijkt het nieuwe mantra te zijn. Alles is maar een mening. Weg met de wetenschap; we vormen gewoon een mening zonder ons huiswerk te doen en stemmen wel gewoon of het broeikaseffect bestaat.
Je kan stemmen tot je een ons weegt. Dat zal de realiteit niet veranderen.
!@#$!@!
1
quote:

nine_inch_nerd schreef op 20 september 2021 11:05:

Iedereen zal blij zijn.

Dit is mijn laagste post in dit topic.

Mijn standpunt is duidelijk:
Transitie is een must en moet doorgezet worden anders gaat de wereld naar de kloten. Alles begint bij jezelf en wijzen naar anderen is altijd makkelijk.
Gelukkig ziet het merendeel in de wereld dat nu in en zijn er ook acties.
De kunst is alleen om het beter te organiseren. En ja, het zal zijn tijd nodig hebben. En ja, er zal een lange periode zijn van niet duurzame en wel duurzame energie die parallel lopen en samen moeten gaan komende decennia.

Hopeloze zaak hier in dit topic. Diverse gasten hier maken dit draadje tot een gedrocht.
Geen overzicht en allemaal bv wazige extreem politieke uitlatingen en items die helemaal niks te maken hebben met klimaat.
....Iemand zelfs die zeer bepalend is en zich druk maakt over bv dictatoriaal gedrag van buitenaf (maatschappij) en zelf eigenlijk dictatoriaal hier bezig is.

Enjoy.
Doei.
Heel verstandig :-)
rationeel
2
quote:

gokker schreef op 20 september 2021 10:42:

[...]

U bent niets meer en niets minder dan een terrorist, dag en nacht. Maar ach, plofkrakers veroorzaken meer schade..
De wetenschapper die allergisch is voor feiten.

En het verschil niet kent tussen dag en nacht.

closer
0
Zelfs aan het infuus verzet klimaatonderzoeker Van Oldenborgh nog bergen werk
Geert Jan van Oldenborgh staat sinds kort op de lijst van de honderd invloedrijkste personen op aarde. Voor de razendsnelle en vlijmscherpe klimaatrekenaar is geen claim veilig.

Enith Vlooswijk, 20 september 2021, 22:23

Loop de straat op en vraag een willekeurige passant of hij weet wie Geert Jan van Oldenborgh is, volgens het invloedrijke Amerikaanse tijdschrift Time een van de 100 meest invloedrijke personen op aarde. Waarschijnlijk zal er glazig gekeken worden. Geert Jan van wie...? Maar voor veel wetenschappers is de uitverkiezing absoluut geen verrassing.

Elke klimaatonderzoeker die de afgelopen tien jaar niet onder een steen heeft gelegen, weet dat Geert Jan van Oldenborgh en zijn Duitse mede-klimaatonderzoeker Friederike Otto de drijvende krachten zijn achter het World Weather Attribution Project. Deze onderzoeksclub liet afgelopen zomer nog weten dat de hittegolf in de VS en Canada vrijwel zeker is toe te schrijven aan door mensen veroorzaakte klimaatverandering. ‘Als er vroeger ergens een hittegolf was, zeiden wetenschappers dat zulke weersextremen door de klimaatverandering vaker voor zullen komen’, zegt collega en klimaatonderzoeker Rein Haarsma van het KNMI. ‘Ze wisten niet zeker of het extreme weer ook door de klimaatverandering werd veroorzaakt.’ Dat dit nu wel zo snel en wetenschappelijk verantwoord te claimen is, hebben we te danken aan de klimaatonderzoek van het wetenschappelijke duo.

Fanatiek zeiler
Van Oldenborgh (59), naast klimaatwetenschapper een fanatiek zeiler, is tussen de meteorologen bij het KNMI een wat vreemde eend in de bijt: na een studie theoretische natuurkunde in Leiden promoveert hij eind jaren tachtig bij het Amsterdamse NIKHEF in de deeltjesfysica. Na enige tijdelijke aanstellingen in dat onderzoeksveld komt hij in 1996 terecht bij het KNMI. Daar krijgt hij als post-doc de opdracht om voorspellingen te doen over El Niño, de opwarming van zeewater in de oostelijke Grote Oceaan met invloed op het weer in allerlei delen van de wereld.

‘Zijn achtergrond in de theoretische fysica merk je aan zijn scherpe manier van denken’, zegt Haarsma. ‘Als ik wil weten wat een idee van mij waard is, ga ik naar hem toe om te kijken of hij er gaten in kan schieten. Bij de ontwikkeling van de klimaatscenario’s van het KNMI in 2014 was hij echt de spil in het team om overstatements te voorkomen.’

‘Climate Explorer’
In 1998 ontwikkelt zich de grootste El Niño ooit en krijgt Van Oldenborgh persvragen over de invloed daarvan op het weer in de hele wereld, tot Zanzibar toe. Omdat een Amerikaanse website met data van weerstations op dat moment niet toegankelijk is voor Europeanen, maakt de onderzoeker zelf een programma om de onderliggende database uit te lezen en een plaatje op zijn scherm te toveren. Een jaar later besluit hij dergelijke data en programmatuur voortaan op een zelfgemaakte website te zetten, zodat iedereen ervan gebruik kan maken. De website, ‘Climate Explorer’, groeit uit tot een instrument waarvan klimaatexperts over de hele wereld gretig gebruikmaken en waarvoor hij later een Europese prijs zal winnen.

Het zelfgebouwde instrument komt onder meer van pas om claims van collega’s vliegensvlug te toetsen. Van Oldenborgh komt bekend te staan als een factchecker die, gewapend met zijn laptop, vakgenoten tijdens conferenties genadeloos op fouten en overdrijvingen wijst. Vooral modellen die niet sporen met werkelijke waarnemingen, moeten het ontgelden. ‘Mensen werden een beetje bleek om de neus als ze zagen dat hij in de zaal zat’, zegt klimaatonderzoeker Bart van den Hurk van Deltares. ‘Met zijn razendsnelle denken en informatieontsluiting was hij in staat om claims heel snel te ontzenuwen. Het gaat hem er niet om klimaatverandering ontzettend urgent te maken, maar om de claims erover zo goed mogelijk te onderbouwen.’

Samen met Otto en andere vakgenoten schrijft hij in 2012 een artikel over de extreme hittegolf in Rusland, twee jaar eerder, die volgens sommige wetenschappers niet plaats zou hebben gevonden zonder de door mensen veroorzaakte klimaatverandering. Critici betogen dat de hoge temperatuur nu ook weer niet zó uitzonderlijk was. Van Oldenborg en zijn collega’s bewijzen dat beide groepen gelijk hebben: het extreme weer is niet uniek, maar de kans erop is door klimaatverandering wel toegenomen.

Snelle duiding
Snel daarna maakt de Amerikaanse organisatie Climate Central geld vrij voor een onderzoeksgroep die extreme weersomstandigheden op zeer korte termijn moeten duiden: het startschot voor het World Weather Attribution Project. Wanneer ze hun doel echter bereiken, oogsten ze aanvankelijk veel weerstand binnen de academische wereld, waar een maandenlang schrijfproces en peer review de norm is. ‘Drie dagen na een overstroming in Engeland had hij zijn manuscript klaar en opgestuurd naar een tijdschrift’, herinnert Van den Hurk zich. ‘Er kwam veel kritiek, hoe kan dat nou in godsnaam in drie dagen?’ Inmiddels zijn werkwijze en onderzoeksprotocollen van de WWA vrij breed geaccepteerd onder klimaatexperts.

Van Oldenborgh staat bekend als iemand die in korte tijd uitzonderlijk veel werk kan verzetten. Dat in 2013 kanker bij hem wordt vastgesteld, brengt daar niet veel verandering in. Ook vanuit het ziekenhuis, met een infuus in de arm, kun je prima een online vergadering bijwonen, redeneert de onderzoeker. Wel zet zijn ziekte sommige dingen in een ander perspectief. Dat hij op een lijst van 100 meest invloedrijke personen staat, vindt hij bijvoorbeeld ‘totaal surrealistisch’. ‘Ik probeer nu gewoon keihard in leven te blijven en weet niet of dat lukt. Verder zie ik mezelf als een wetenschapper met een obsessie voor correcte getallen. Ik probeer correcte antwoorden te geven op vragen, niet om de wereld te beïnvloeden. Maar dat er nu ook pure wetenschappers op zo’n lijst staan, vind ik mooi.’

www.volkskrant.nl/cs-b24900e0
rationeel
1
Natuurkunde en cijferaars; zijn dat niet mensen dan die voortdurend onhebbelijk tegen elkaar uitvallen? En die geen ruimte gunnen aan andere kennis, omdat zij menen de wijsheid in pacht te hebben?

Wijshheid? Welke grafiek gebruik je er voor?
38.979 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 1613 1614 1615 1616 1617 1618 1619 1620 1621 1622 1623 ... 1945 1946 1947 1948 1949 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
860,01  -5,35  -0,62%  18:05
 Germany40^ 17.705,80 -0,74%
 BEL 20 3.827,75 +0,03%
 Europe50^ 4.907,56 -0,59%
 US30^ 37.935,95 -0,20%
 Nasd100^ 17.081,43 -2,66%
 US500^ 4.973,47 -1,50%
 Japan225^ 37.188,48 -2,14%
 Gold spot 2.395,47 +0,68%
 EUR/USD 1,0651 +0,07%
 WTI 82,23 +0,18%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

WDP +3,12%
Kendrion +2,92%
EBUSCO HOLDING +2,67%
Vopak +2,61%
NX FILTRATION +2,17%

Dalers

JUST EAT TAKE... -5,11%
TomTom -4,68%
Fugro -4,30%
ASMI -4,00%
BESI -3,64%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront