Pharming « Terug naar discussie overzicht

Sectornieuws - biotech

6.424 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 ... 318 319 320 321 322 » | Laatste
voda
0
Verlies Vivoryon loopt op
Meer gespendeerd aan R&D.

(ABM FN-Dow Jones) Vivoryon heeft in de eerste zes maanden van 2021 meer verlies geleden door hogere uitgaven aan onder meer R&D. Dit bleek dinsdag voorbeurs uit de halfjaarcijfers van het in Amsterdam genoteerde biotechbedrijf.

Topman Ulrich Dauer zei in een toelichting dat Vivoryon goede progressie boekte met varoglutamstat voor de behandeling van patiënten met Alzheimer. Het rekruteren van patiënten voor de Europese Fase 2b studie ligt volgens hem op schema. Ook is een Fase 2 studie Viva-Mind in de VS inmiddels gestart.

Ook denkt Dauer dat een samenwerking met Simcere goed zal helpen om varoglutamstat in China op de markt te krijgen.

Maar ook over de rest van de pijplijn zei de topman tevreden te zijn.

De uitgaven aan R&D stegen van 6,4 miljoen naar 9,5 miljoen euro. De totale kosten liepen op van 7,5 miljoen naar 11,8 miljoen euro. Daardoor eindigde Vivoryon met een operationeel verlies van 11,8 miljoen euro en onder de streep restte een verlies van 11,7 miljoen euro.

Aan het einde van juni had Vivoryon nog 19,8 miljoen euro in kas, tegenover 26,3 miljoen euro aan het einde van 2020.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Novavax vraagt noodautorisatie aan voor vaccin bij WHO
Van onze redacteur 23 sept   21:42

Het Amerikaanse farmaconcern Novavax heeft samen met een Indiase partner een aanvraag ingediend bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om zijn vaccin in te mogen zetten voordat het de volledige goedkeuring heeft doorstaan. Zo'n noodautorisatie is mogelijk in het geval van een noodtoestand.

De Amerikaanse farmaceut raakte al vroeg achterop in de vaccinrace voor de VS en Europa en richtte zich daarom op lagere middeninkomens landen zoals Indonesië en de Filipijnen.

Het Novavax-vaccin kan zodra het geautoriseerd is ingezet worden voor het Covax-programma. Covax is opgezet om ook in minder welvarende landen de vaccinatiecampagne op gang te brengen. Novavax wil 1,1 miljard vaccins leveren aan het WHO-programma.

Bij de productie van vaccins kampte Novavax met behoorlijk wat vertraging. Het is daarom ook nog onduidelijk hoeveel vaccins het dit jaar kan leveren. In augustus gaf het nog aan 100 miljoen vaccins per maand te willen produceren. Het eiwitvaccin van Novavax is volgens klinische studies in de VS voor 90% effectief tegen verschillende varianten van het coronavirus.

De aan de Nasdaq genoteerde aandelen van Novavax stegen met 10% op het nieuws.

Lees het volledige artikel: fd.nl/bedrijfsleven/1413746/novavax-v...
fanaat
0
Overal worden vorderingen gesignaleerd. De achterblijver met stip is Pharming. Wederom een verloren dag. De aandeelhouders kunnen beter afscheid nemen van dit irritante fonds. De baas heeft met 4 onnozele pb's niets bereikt. Zijn visie op de toekomst is Pharming onwaardig. Niemand weet wat deze man bezielt door een nasdaq notering aan te vragen, een samenwerking aan te gaan met partijen uit het verre Oosten en Afrika en door de pijplijn van Pharming zelf te veronachtzamen. De samenwerking met Orchard ie eveneens een utopie. De aandelen in dat bedrijf zijn bijna in waarde gehalveerd. Hoe krijgt iemand dat voor elkar. De vorige blunder was de belegging in euro's van de cashmiddelen en de volgende komt eraan. De te grote investeringskosten in Oss. Weet iemand wat er in Oss gaat gebeuren en op welke termijn. Over de beloofde koeienruconest ook geen nieuws!!
voda
0
WHO adviseert medicijn tegen Corona
Redactie 9 min geleden

© Copyright Faqt
Voor het eerst beveelt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een geneesmiddel aan als preventieve maatregel tegen ernstige Covid. Bij patiënten met een hoog risico om te sterven zou de combinatie van de middelen Casirivimab (dat Donald Trump kreeg toen hij Corona had) en Imdevimab de overlevingskansen aanzienlijk verbeteren.

Een probleem zijn echter de hoge kosten en de schaarse productie van deze middelen. Daarom onderhandelt de organisatie met de makers. De WHO wil lagere prijzen en een eerlijke verdeling over de wereld. De WHO pleit ervoor dat ook andere fabrikanten dan Regeneron en Roche het mogen produceren, zodat goedkopere versies van de geneesmiddelen op de markt kunnen komen. Het zou de sterfte door Corona enorm kunnen laten afnemen.

De WHO beveelt vanwege de schaarste aan de middelen alleen toe te dienen aan patiënten met reeds bestaande aandoeningen die daardoor het risico lopen door Corona te sterven. En aan patiënten die ernstig ziek zijn maar geen antilichamen tegen Covid-19 hebben.

Beide middelen helpen het lichaam bij de aanmaak van antistoffen, zodat het immuunsysteem kan vechten tegen het virus. Een behandeling met een combinatie van deze twee middelen kost momenteel rond de 1700 euro. Voor westerse landen is dat duur, maar goed te betalen. In armere landen zou dat te veel in de papieren lopen. Voor zover de middelen daar al beschikbaar zijn. Duitsland heeft als enige Europese land Casirivimab groot ingekocht.
voda
0
07:36
Pfizer meldt dat het testen doet met een griepvaccin op basis van de RNA-technologie, dezelfde als in het coronavaccin. Ook het Amerikaanse Moderna zei begin juli met het testen van een dergelijk product te zijn begonnen.

De proef van Pfizer vindt plaats in de Verenigde Staten en zal de veiligheid van één dosis van dit nieuwe vaccin beoordelen, evenals het vermogen om een ??immuunrespons op te wekken bij gezonde mensen van 65 tot 85 jaar. Een paar honderd mensen nemen deel aan de proef.

www.ad.nl/binnenland/live-thuiswerken...
voda
0
Goede interim-resultaten voor bimekizumab (UCB)
UCB
UCB
0,53%
kondigt tussentijdse resultaten aan in de BE BRIGHT-studie met bimekizumab in de behandeling van psoriasis. De resultaten tonen een aanhoudende huidklaring op bij patiënten met matige tot ernstige psoriasis tot 2 jaar met een aanhoudende dosering van het middel. Patiënten die overschakelden van adalimumab naar bimekizumab merkten ook een toegenomen huidklaring.

Het middel werd goed verdragen zonder nieuwe veiligheidssignalen.

Eind augustus verkreeg UCB groen licht voor bimekizumab in Europa. Er volgt nog een druk najaar: verwacht wordt dat de Amerikaanse medicijnenwaakhond FDA zich tegen 15 oktober uitspreekt over bimekizumab als psoriasismiddel.

www.tijd.be/markten-live/live-blog/Be...
voda
0
Oogmiddel THR-149 Oxurion scoort in fase 2-studie
Oxurion
OXUR
19,43%
meldt positieve resultaten van deel A van zijn fase 2-onderzoek Kalahari met het kandidaat-geneesmiddel THR-149 om diabetisch maculair oedeem te behandelen. De doelgroep is de 40 à 50 procent van de patiënten die niet goed reageren op een anti-VEGF-therapie. Voor hen zijn er maar weinig behandelingsopties.

THR-149 bleek veilig en de hoogste dosis - het geïnjecteerde middel werd in drie dosissen getest - bleek het meest efficiënt. Gemiddeld was er na drie maanden een letterverbetering van 6.1. Op basis van die resultaten gaat Oxurion voor deel B van het onderzoek alleen verder werken met de hoge dosis (0,13 mg).

CEO Tom Graney wijst er in een persbericht op dat deze positieve data 'een significant risicoverminderend event' zijn voor het bedrijf.

Oxurion moest de voorbije jaren diverse tegenslagen incasseren en voerde in de lente een herstructurering door. Graney besloot toen ook te stoppen met kankeronderzoek en op de oogmiddelen te focussen.

www.tijd.be/markten-live/live-blog/be...
voda
0
Acacia Pharma boekt vooruitgang in VS
Het Brits-Amerikaanse farmabedrijf Acacia Pharma
ACPH
-8,58%
boekt gestage vooruitgang om de twee middelen die het op de markt heeft ingang te doen vinden in Amerikaanse ziekenhuizen. In de voorbije drie maanden werden de middelen op 107 bijkomende ziekenhuislijsten met geneesmiddelen gezet. Het gaat om Barhemsys, een middel tegen postoperatieve misselijkheid en braken, en om Byfavo, een kortwerkend sedativum voor invasieve ingrepen die hoogstens 30 minuten duren. Barhemsys wordt sinds oktober 2020 in de VS aangeboden, Byfavo sinds januari 2021.

'We blijven significante vooruitgang boeken in ons streven een leidend Amerikaans ziekenhuisfarmabedrijf te worden', zegt CEO Mike Bolinder in het persbericht met de halfjaarcijfers. De commerciële inspanningen blijken tot meer dan 80 procent succes te leiden bij Barhemsys en meer dan 90 procent bij Byfavo.

In het eerste halfjaar boekte Acacia een omzet van 0,4 miljoen dollar waar er een jaar eerder nog geen omzet was. Het bedrijfsverlies is wel opgelopen van 12,8 naar 24,9 miljoen dollar omdat Acacia investeerde in de commercialisering van zijn twee producten. Ook de onderzoekskosten kwamen iets hoger uit. Het nettoverlies per aandeel bedraagt 0,31 dollar tegen 0,24 dollar een jaar eerder.

www.tijd.be/markten-live/live-blog/be...
voda
0
Merck doet miljardenovername
Betaalt 11,5 miljard voor Acceleron Pharma.

(ABM FN-Dow Jones) Merck & Co. neemt Acceleron Pharma Inc over voor 11,5 miljard dollar, waarmee de Amerikaanse farmareus zijn portefeuille met behandelingen tegen zeldzame ziektes uitbreidt. Dit werd donderdag bekend.

Met de overnamesom wordt Acceleron gewaardeerd op 180 dollar per aandeel. Het is een van de grootste deals die Merck ooit heeft gesloten.

Acceleron specialiseert zich in behandelingen tegen luchtweg- en bloedziekten.

Merck verwacht de overname in het vierde kwartaal af te ronden.

Het aandeel Merck noteerde donderdag kort na de openingsbel in New York ruim een procent hoger. Aandelen Acceleron daalden licht.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Merck: pil tegen Covid-19 beperkt kans op overlijden fors
ANP 1 uur geleden

KENILWORTH (ANP) - De farmaceuten Merck en Ridgeback zeggen dat ze samen een pil hebben ontwikkeld die als geneesmiddel zou kunnen werken voor Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Als mensen uit risicogroepen de pil na hun besmetting krijgen, halveert volgens de bedrijven de kans dat zij zo ziek worden dat ze in een ziekenhuis belanden of komen te overlijden.

Merck en Ridgeback willen zo snel mogelijk toelating voor het middel, molnupiravir, aanvragen bij de Amerikaanse toezichthouders. Of het middel ook in Europa op de markt komt, melden de bedrijven niet. Molnupiravir zou het eerste middel tegen Covid-19 zijn dat mensen kunnen slikken. Concurrenten Pfizer en Roche werken ook aan coronapillen.

Merck heeft het middel uitgetest op 775 mensen. Zij waren positief getest op het coronavirus, hadden milde klachten en behoorden tot een risicogroep, bijvoorbeeld door overgewicht of leeftijd. De proefpersonen namen vijf dagen lang elke 12 uur een pil. De ene helft kreeg molnupiravir, de andere helft een placebo, een nepmiddel om de uitkomsten te vergelijken. Van de mensen die molnupiravir kregen, belandde ongeveer 7 procent in het ziekenhuis, in de controlegroep moest 14 procent worden opgenomen. In die controlegroep overleden acht mensen aan een coronabesmetting, bij de ontvangers van de pil stierf niemand.
voda
0
Merck in de lift na veelbelovend nieuws over coronapil
Pil voorkomt ernstig ziekteverloop en overlijden.

(ABM FN-Dow Jones) Aandelen van Merck & Co zitten vrijdag in de lift, nadat de Amerikaanse farmaceut met veelbelovend nieuws kwam rond een coronapil die het samen met zijn partner Ridgeback Biotherapeutics heeft ontwikkeld.

Volgens Merck verkleint de experimentele pil de kans op een ziekenhuisopname en overlijden met circa 50 procent bij patiënten met een mild of gematigde vorm van Covid-19.

Merck verwacht spoedig een aanvraag voor een noodvergunning te doen bij de US Food and Drug Administration. Bij goedkeuring wordt molnupiravir de eerste behandeling die coronapatiënten thuis kunnen krijgen.

Het aandeel Merck noteerde vrijdag aan het eind van de middag ruim 9 procent hoger. Aandelen van coronavaccinmakers als Moderna, BioNTech, Pfizer en Johnson & Johnson verloren juist terrein. Pfizer en J&J daalden zo'n 2 procent, terwijl BioNTech en Moderna tot 14 procent aan waarde moesten prijsgeven.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Voldoende patiënten Galapagos voor DIVERSITY fase 3-studie
Met filgotinib bij patiënten met de ziekte van Crohn.

(ABM FN-Dow Jones) Galapagos heeft de rekrutering voor de DIVERSITY fase 3-studie met filgotinib bij patiënten met de ziekte van Crohn afgerond. Dit maakte het biotechbedrijf maandag voorbeurs bekend.

Maar liefst 1.374 patiënten uit 369 locaties wereldwijd nemen deel aan de fase 3-studie.

De studie is opgezet om de werkzaamheid en veiligheid van filgotinib, een preferentiële JAK1-remmer, te evalueren bij inductie en onderhoud van remissie bij patiënten met de ziekte van Croh.

In overleg met Gilead zal Galapagos het sponsorschap en de operationele en financiële verantwoordelijkheid op zich nemen voor de studie. Gilead blijft verantwoordelijk voor de commerciële activiteiten buiten Europa.

Gilead betaalt eenmalig een bedrag van 15 miljoen dollar aan Galapagos als vergoeding voor het overnemen van de verantwoordelijkheid.

Vanaf 1 april 2022 zal Galapagos ook als enige verantwoordelijk zijn voor alle ontwikkelingskosten voor de klinische DIVERSITY-studie.

Als het Europees Geneesmiddelenagentschap goedkeuring verleent voor filgotinib voor de behandeling van de ziekte van Crohn op basis van gegevens uit de DIVERSITY-studie, worden de royalty's die Galapagos aan Gilead moet betalen bovendien met 30 procent verlaagd voor alle filgotinib-indicaties en zullen ze 5,6 tot 10,5 procent van de netto-omzet in Europa bedragen. Deze royalty's zijn verschuldigd vanaf 2024.

Galapagos verwacht de topline-resultaten in de eerste jaarhelft van 2023.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Gilead neemt meer afstand van Galapagos-middel
Van onze redacteur 09:47

Het Nederlands-Belgische biotechbedrijf Galapagos neemt het onderzoek naar zijn geneesmiddel filgotinib voor de indicatie ziekte van Crohn weer volledig op zich. Het Amerikaanse farmaconcern Gilead betaalt niet langer mee, zo heeft Galapagos GLPG€44,46-3,39% maandagochtend bekendgemaakt.

Met de beslissing om niet mee te betalen, laat Gilead GILD$68,56-1,85% blijken nog maar weinig vertrouwen te hebben in een succesvolle toekomst voor filgotinib. In de Verenigde Staten zag Gilead al eerder af van een lancering van filgotinib tegen reuma. Daarmee ging het belangrijkste commerciële perspectief voor het medicijn verloren.

Koersdoel verlaagd
Het is volgens financiële analisten nu ook onwaarschijnlijk dat Gilead nog zal proberen om filgotinib in de Verenigde Staten op de markt te brengen als middel tegen de ziekte van Crohn en tegen andere darmaandoeningen. Om die reden verlaagden analisten van KBC Securities maandagochtend hun koersdoel voor het Galapagos-aandeel van €66 naar €60.

Filgotinib is een ontstekingsremmer die lange tijd een gouden toekomst tegemoet leek te gaan. Gilead kocht in 2019 voor miljarden euro's een deel van de eigendomsrechten op filgotnib en andere medicijnen van Galapagos. Maar niet veel later bleek de ontstekingsremmer op bezwaren te stuiten bij Amerikaanse toezichthouders, die vrezen voor ernstige bijwerkingen.

Gilead betaalt compensatie
Als compensatie voor het stoppen van zijn bijdrage betaalt Gilead eenmalig $15 mln aan Galapagos. Mocht filgotinib in Europa worden goedgekeurd voor de ziekte van Crohn, dan hoeft Galapagos ook minder royalty over de verkoopinkomsten af te dragen aan Gilead.

Beleggers reageerden maandagochtend teleurgesteld: het aandeel Galapagos verloor 1,5% op €45,27. Voor het toekomstperspectief voor filgotinib begin vorig jaar instortte, noteerde Galapagos enkele weken boven de €200 per aandeel.

Lees het volledige artikel: fd.nl/bedrijfsleven/1414790/gilead-ne...
voda
0
EMA geeft groen licht voor derde prik met vaccins van Pfizer en Moderna
NU.nl/ANP 52 min geleden

© Aangeboden door NU.nl
Het Europese geneesmiddelenbureau EMA heeft maandag groen licht gegeven voor het geven van een derde prik met het coronavaccin van Pfizer/BioNTech aan het brede publiek. Een derde prik met het vaccin van Moderna mag voorlopig alleen gegeven worden aan mensen met een ernstige afweerstoornis, oordeelt het EMA.

Het EMA had eerder gezegd dat het momenteel niet nodig is om iedereen die al volledig is gevaccineerd, nog een keer in te enten. De vaccins beschermen bij verreweg de meeste mensen nog goed genoeg. Dat zegt de Gezondheidsraad in Nederland ook.

Het oordeel van maandag ging meer over de vraag of de vaccins van Pfizer en Moderna veilig een derde keer kunnen worden toegediend, als de politiek toch besluit om boosterprikken te geven. Elk land kan daar zelf over beslissen. In afwachting van goedkeuring door het EMA mochten landen zich er alvast op voorbereiden.

Het vaccin van Pfizer mag worden gebruikt om het brede publiek, dus ook volwassenen zonder gezondheidsproblemen, een boosterprik te geven. Voordat het vaccin van Moderna daarvoor ingezet kan worden, zijn nog extra gegevens nodig, aldus het EMA.

In Nederland kunnen enkele honderdduizenden mensen met een ernstige afweerstoornis vanaf deze week een derde prik krijgen. Dit zijn bijvoorbeeld mensen die net een orgaantransplantatie hebben ondergaan. Bij de eerste prikken hebben zij mogelijk niet genoeg antistoffen tegen het coronavirus aangemaakt. De extra prik kan ze daarbij helpen.

Volgens het EMA moet die aanvullende inenting minstens 28 dagen na de tweede prik worden gegeven. Nederland geeft deze groep de vaccins van Pfizer en Moderna. Gezonde volwassenen mogen minstens zes maanden na de tweede prik een derde prik krijgen.
voda
0
Galapagos presenteert nieuwe data van Fase III-studie SELECTION

Door ABM Financial News op maandag 4 oktober 2021
Views: 3.366

(ABM FN-Dow Jones) Galapagos heeft maandag de resultaten bekendgemaakt van twee post-hoc analyses van de SELECTION en de SELECTION LTE-studies, die deel uitmaken van het klinische onderzoeksprogramma voor filgotinib.

De analyses tonen volgens Galapagos de klinische voordelen aan van langdurige dosering van filgotinib bij patiënten met actieve colitis ulcerosa die niet reageerden in week 10. Bijkomende voordelen in gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven werden getoond bij behandeling met filgotinib, in vergelijking met een placebo, aldus het biotechbedrijf.

"De SELECTION-studie heeft een schat aan gegevens opgeleverd over het werkzaamheids- en veiligheidsprofiel van filgotinib. Bij mogelijke goedkeuring kunnen deze gegevens informatief zijn voor klinische behandelingswijzen", aldus Chief Medical Officer Walid Abi-Saab van Galapagos.

De resultaten worden gepresenteerd op het virtuele UEGW 2021 congres, dat plaatsvindt tussen 3 en 5 oktober.

Bron: ABM Financial News
voda
0
AstraZeneca vraagt Amerikaanse noodvergunning voor coronamiddel aan
Fase 3 onderzoek positief.

(ABM FN-Dow Jones) AstraZeneca heeft een noodvergunning aangevraagd bij de Amerikaanse toezichthouder Food and Drug Administration voor het coronamiddel AZD7442. Dit maakte de Britse farmaceut dinsdagochtend bekend.

Als toestemming wordt verleend, dan zou AZD7442 het eerste langwerkende antilichaam tegen Covid-19 zijn dat een dergelijke toestemming krijgt, aldus AstraZeneca.

Resultaten uit een Fase 3 onderzoek lieten zien dat het risico om symptomen van Covid-19 op te lopen met 77 procent werd teruggebracht dankzij AZD7442.

Het middel is volgens de farmaceut speciaal bedoeld voor mensen die na vaccinatie naar verwachting te weinig antilichamen aanmaken.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
‘Over een paar jaar lezen we je volledige DNA voor 100 dollar’

©BELGAIMAGE
NICO SCHOOFS
Vandaag om 05:00

Superkrachtige machines om DNA uit te lezen van de Amerikaanse wereldleider Illumina lagen mee aan de basis van de snelle ontwikkeling van coronavaccins. En er is meer op komst. ‘De 21ste eeuw is die van de genetische revolutie’, zegt CEO Francis deSouza in een exclusief gesprek.

Bij de ongezien snelle ontwikkeling van de coronavaccins speelde, onder de radar, een baanbrekende technologie een glansrol. De bal ging al in november 2019 aan het rollen, toen van een pandemie nog geen sprake was.

In die periode kreeg Francis deSouza (50), de Amerikaanse CEO van het Californische Illumina, de wereldleider in machines om DNA (de drager van erfelijke eigenschappen) uit te lezen, een oproep van zijn team in China. De boodschap: er waart een mysterieuze, onbekende longziekte rond. De dringende vraag van de Chinese overheid: of Illumina’s krachtigste machine de genetische code van dat virus kon helpen te kraken uit bloedstalen van de eerste patiënten in het Chinese Wuhan.

Illumina
Beursgenoteerde Amerikaanse wereldleider in de productie en de verkoop van machines om DNA uit te lezen. Verkoopt ook allerlei testen, bijvoorbeeld prenatale testen of testen om de juiste therapie voor kankerpatiënten te selecteren.

Door het Amerikaanse tijdschrift Time eerder dit jaar bestempeld als een van de invloedrijkste 100 bedrijven.

Verkocht en plaatste wereldwijd al 17.000 machines bij 7.300 klanten. Daaronder vallen ziekenhuizen, academische en farmaceutische labo’s en overheidscentra voor ziekecontrole.

Omzet (2020): 3,2 miljard dollar.

7.800 werknemers wereldwijd.


Nadien ging het razendsnel. Begin januari vorig jaar, nauwelijks twee maanden na het telefoontje, slaagt een team van Chinese virologen erin om dankzij Illumina’s NovaSeq-machine - zo groot als een fotokopieerapparaat - het genoom van het Wuhan-oervirus in kaart te brengen.

Die genetische blauwdruk wordt op 10 januari 2020 openbaar toegankelijk gemaakt, zodat onderzoekers wereldwijd in actie kunnen schieten om vaccins, virusremmers en diagnosetesten te ontwikkelen. Anders gesteld: zonder die snelle beschikbaarheid van het virusgenoom hadden Pfizer-BioNTech en Moderna hun vaccins nooit in een recordtijd kunnen ontwikkelen.

Zette de coronapandemie de kracht van genetische sequencing, het uitlezen van DNA, nog nadrukkelijker op de kaart?
Francis deSouza: ‘De pandemie heeft de maatschappelijke aanvaarding in de gezondheidszorg met zo’n vijf à tien jaar versneld. Het bleek een opportuniteit om te tonen wat genetische sequencing kan betekenen in de strijd tegen een infectieziekte.’

‘De Amerikaanse vaccinontwikkelaar Moderna, waar wij mee samenwerkten, heeft nooit het levende virus in handen gehad. Het bedrijf bouwde zijn vaccin zuiver op basis van genetische virusdata die waren afgelezen op onze machines. Daarnaast zagen we in deze crisis ook het gebruik van genetica als surveillance-instrument opduiken.’

Wat bedoelt u daarmee?
deSouza: ‘Illumina-machines worden nog altijd ingezet om de genetische evolutie van nieuwe virusvarianten in kaart te brengen en de verspreiding te monitoren. We begonnen in het Verenigd Koninkrijk, maar inmiddels surveilleren meer dan 70 landen met onze machines de circulatie van virusvarianten. Om dat te kunnen, schonken we ook machines aan landen die dat nooit eerder hadden gedaan, zoals in Afrika.’

‘We werken nu ook met overheden om een wereldwijd monitoringnetwerk voor allerlei ziekteverwekkers op poten te zetten. Als we vroeg genoeg bij een nieuwe virusuitbraak zijn of bij de sprong van een ziekteverwekker van een dier naar de mens, kunnen we sneller handelen om die lokaal onder de knoet te houden en zo wereldwijde verspreiding vermijden.’

‘Als we alles juist doen, zou dit de laatste pandemie geweest kunnen zijn. Maar er is nog veel werk aan de winkel. We hebben nood aan een surveillancenetwerk in alle landen. En alle overheden moeten vanzelfsprekend bereid zijn data te delen. Anders heeft het geen zin.’

De snelle decodering van het coronavirus was maar mogelijk dankzij de reuzenstappen van de voorbije 20 jaar. Het uitlezen van DNA gebeurde almaar sneller en goedkoper.
DeSouza: ‘Absoluut. Het duurde 15 jaar om het eerste menselijke genoom begin jaren 2000 uit te lezen en dat kostte ook nog eens 3 miljard dollar. In 2007 kostte het nog 150.000 dollar om een genoom uit te lezen op onze machine. Vandaag kunnen we dat al in minder dan een dag, voor 600 dollar. En ik verbond me er al publiekelijk toe dat we die kostprijs de komende jaren tot 100 dollar zullen reduceren.’

‘Ter vergelijking: de prijsdaling van het uitlezen van menselijke genomen verliep de voorbije jaren vele malen sneller dan die van microchips en pc’s. De 19de eeuw was de eeuw van de industriële revolutie, de 20ste die van de digitale revolutie. De 21ste eeuw zal de eeuw zijn van het genoom en de genetische revolutie. Maar we staan nog maar aan het prille begin, want we hebben wereldwijd nog maar van minder dan 1 procent van de mensen het volledige genoom uitgelezen.’

De grote technologische sprong voorwaarts van de voorbije jaren leidde er in elk geval al toe dat Illumina-machines wereldwijd gebruikt worden door meer dan 7.000 klanten, van ziekenhuizen tot academische en farmaceutische labo’s, om supersnel DNA uit te lezen uit onder meer bloed, weefsel of speeksel.
voda
0
Deel 2:

DNA-sequencing betonneerde haar stek als een cruciale techniek in de moderne wetenschap omdat ze mee aan de basis lag van grote medische doorbraken van het voorbije decennium. Zo was sequencing de motor van de ongekende versnelling van de ontwikkeling van kankerbehandelingen die specifiek zijn afgestemd op het genetische profiel van de patiënt.

Tegelijk leidde de techniek tot de identificatie van duizenden nieuwe erfelijke ziektes, het besef dat onze darmflora mogelijk een cruciale rol speelt in ziektes als obe- sitas of alzheimer, en het al eerder geschetste snelle inzicht in de eigenschappen van het coronavirus.

‘De voorbije twee decennia zagen we grote doorbraken, vooral in diagnostiek’, zegt deSouza, die sinds 2016 topman is van Illumina en voordien aan de slag was bij het softwarebedrijf Symantec. ‘Denk aan non-invasieve prenatale testen, die wij ook al jaren verkopen. Via zo’n bloedtest kan je de gezondheid van de foetus inschatten in de eerste drie maanden van een zwangerschap. Voordien moest je dat doen door met een lange naald in de buik van een zwangere vrouw te prikken, met soms zelfs het risico op een zwangerschapsafbreking.’

‘Zo’n 5 procent van de baby’s wordt geboren met een genetische aandoening. Maar het is vaak moeilijk om snel de juiste diagnose te stellen. Gemiddeld zijn de ouders vertrokken voor een diagnoseodyssee van zeven jaar, met vaak ook nog eens een paar verkeerde diagnoses onderweg. In de Verenigde Staten betekenen die torenhoge medische kosten in zo’n 9 procent van de gevallen het bankroet voor de ouders. Een genetische bloedtest kan al de eerste dagen na de geboorte en in de helft van de gevallen krijgt het kind meteen een diagnose. Soms kan je de vertraging van de ontwikkeling van de baby ook meteen stoppen als je snel tussenbeide komt.’

Welke medische doorbraken kan snelle DNA-analyse nog realiseren?
DeSouza: ‘Genetica zal de gezondheidszorg het komende decennium transformeren. Je genoom zal het fundament worden van je gezondheidsprofiel. Je zal je genoom kunnen gebruiken om te begrijpen welke aandoeningen je wellicht zal krijgen. Genetica zal je zeggen aan welke aandoeningen je lijdt en je informeren hoe je die moet behandelen. Je zal meer genetische diagnosetesten zien opduiken en meer therapieën die gebaseerd zijn op genetische data. Je ziet zo’n precisietherapie nu al in kankerbehandelingen, maar je zal die ook in tal van andere domeinen zien. Genetica zal er ook toe leiden dat we beter kunnen vaststellen welke therapie werkt voor iemand en welke niet.’

Illumina dook de voorbije maanden ook op in het nieuws nadat het de overname, voor 7 miljard dollar, had bekend- gemaakt van het Amerikaanse biotech- bedrijf Grail. Dat bedrijf, ooit ontstaan als spin-out van Illumina, ontwikkelde een beloftevolle kankerdiagnosetest, die al op doktersvoorschrift gebruikt wordt in de Verenigde Staten.

Via de test kan je in een paar druppels bloed speuren naar DNA-fragmenten die door tumoren worden afgescheiden. Zo is het mogelijk 50 soorten kanker tegelijk in een vroeg stadium op te sporen, nog voordat symptomen opduiken.

U voorspelt dat de Grail-test ‘verreweg de grootste klinische toepassing van genetische sequencing zal zijn het komende decennium’. Waarom?
DeSouza: ‘Kanker doodt nu zo’n 10 miljoen mensen per jaar. We weten dat als je de ziekte vroeg detecteert, zelfs voor sommige van de dodelijkste types, je kansen op overleving significant hoger liggen. Zo’n diagnosetest als die van Grail is een enorme stap voorwaarts omdat hij erg accuraat is. Het aandeel vals positieven (mensen die een kankerdiagnose krijgen, maar niet ziek zijn, red.) is kleiner dan 1 procent, wat veel lager is dan bij andere beschikbare screenings.’

‘Ikzelf zal de test Grail-test in elk geval jaarlijks doen. Ze heeft zeker zin voor 50-plussers of mensen bij wie al kanker is vastgesteld in de familie. Zulke testen zullen tot gevolg hebben dat veel minder kosten gemaakt worden in de gezondheidszorg, omdat het veel goedkoper is kanker in een vroeg stadium te behandelen.’

Tegelijk kreeg de miljardenovername tegenwind van de Amerikaanse kartelwaakhond Federal Trade Commission en de Europese Commissie. De deal zou de concurrentie en de innovatie fnuiken.

voda
0
Deel 3:

DeSouza: ‘Grail was niet van plan zijn test het komende decennium in de Europese Unie te lanceren. Het focuste op drie landen: de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Canada. Dat is gebruikelijk bij vernieuwers in de genetica. Illumina verkoopt daarentegen producten in meer dan 140 landen. Wij zullen de Grail-test veel sneller naar de Europese Unie, Azië, Zuid-Amerika en Afrika kunnen brengen. In deze pandemie zagen we wat er gebeurt als je levensreddende technologie, zoals coronavaccins en diagnosetesten, beperkt tot een aantal rijke landen.’

DNA-sequencing voor dummy’s
Illumina produceert sequencingmachines die het DNA van mensen, maar ook van virussen, microben, planten of dieren, in kaart brengen.
Je kan er een selectie van genen mee uitlezen, bijvoorbeeld om te zoeken naar specifieke afwijkingen die kunnen wijzen op een ziekte, maar ook het volledige menselijke genoom.
De technologie was cruciaal om de genetische code van het coronavirus uit te lezen en om varianten te detecteren en de circulatie te monitoren.
Met dergelijke machines, die onder meer data aflezen uit bloed, weefsel of speeksel, is het ook mogelijk zeer gedetailleerd het DNA van kankercellen in kaart brengen, wat al heeft geleid tot een diagnosetest die in een vroeg stadium op 50 kankertypes tegelijkertijd screent.


‘We willen daarnaast de terugbetaling versnellen. Vandaag kost de Grail-test 950 dollar per jaar in de Verenigde Staten, wat niet voor iedereen is weggelegd. We werkten de voorbije jaren al aan de terugbetaling van genetische testen voor 1 miljard mensen, onder meer voor prenatale testen, de selectie van de juiste kankerbehandeling en het screenen van kinderen op genetische aandoeningen. Wij willen nu dat ook de Grail-test niet alleen voor de rijken beschikbaar is.’

Nogmaals: wat met de kritiek van de Europese en de Amerikaanse waakhond dat de overname van Grail de concurrentie fnuikt, omdat Illumina nu zowel de machine als de test in handen heeft?
DeSouza: ‘Die kritiek is onterecht. Omdat wij het voorbije decennium net competitie mogelijk hebben gemaakt in elke markt waarin we actief zijn. We zijn in de markt van de non-invasieve prenatale testen begonnen in 2013, na een overname. We hebben meteen andere spelers toegelaten in dat veld, door onze intellectuele eigendom in licentie te geven. Vandaag verdienen we acht keer meer geld door onze sequencingmachines te verkopen aan bedrijven die concurreren met zo’n gelijkaardige test dan met onze eigen tests. In elk domein dat we al betraden, steeg het aantal concurrenten. Het aantal uitgevoerde testen is toegenomen, terwijl de prijs naar beneden ging. Als je naar onze geschiedenis kijkt, zie je dat wij nog nooit de concurrentie hebben verstikt.’

www.tijd.be/ondernemen/farma-biotech/...
Bijlage:
6.424 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 ... 318 319 320 321 322 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 24 apr 2024 10:31
Koers 0,910
Verschil +0,002 (+0,22%)
Hoog 0,917
Laag 0,907
Volume 1.454.150
Volume gemiddeld 6.934.801
Volume gisteren 4.300.077

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront