Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Energie in EU: produktie, bronnen etc

3.491 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 ... 171 172 173 174 175 » | Laatste
[verwijderd]
1
quote:

jowi schreef op 5 oktober 2021 17:59:

Ja,ja de tekortkomingen van alle naïeve westerse leiders o.l.v. sint Frans worden wel snel zichtbaar:
* onvoldoende voorraden
* mega prijsstijgingen van energie
* staken van productie van energie slurpende bedrijven (gehele wereld)
* optreden van schaarste van allerlei producten
* verdere prijsstijgingen door schaarste
* krijgen we nog wel voldoende pilletjes, producten en half fabricaten uit India, China ed

Het westen heeft zich wel zo afhankelijk gemaakt! Ben bang dat er een hoop ellende nog staat te wachten.
Er is maar een manier om de prijsstijgingen te voorkomen en dat is het verbieden van de handel in futures. Deze handel bepaalt de prijs en niet de handel in fysieke fossiele brandstoffen. Helaas zijn de Politieke leiders te laf om dat te doen.
Bulletje Rozenwater
0
Ik begin mij toch wel zorgen te maken. Qua "energie transitie" gebeurd er eigenlijk niets. Je ziet af en toe een windmolen, er tuft soms een ev voorbij. Maar dat is het wel.
Alles over op zon en wind kan natuurlijk niet, maar dit is wel de EU lijn. De technologie is er ook gewoon niet volgens mij om het op deze manier op te lossen of het gaat ook te langzaam. Voor wind en zon is opslag nodig, maar voor de beperkte infrastructuur die hier voor opgezet wordt is al helemaal geen vraag, wie gebruikt nu nou waterstof? Kernenergie in welke vorm dan ook lijkt noodzakelijk, maar is viesbah en gaat net zo traag als de rest van de energie transitie. Politici denken dat ze met goede bedoelingen en belastingen het klimaat kunnen redden.
De huidige "energie crisis" heeft hier natuurlijk zijn oorzaak en dit lijkt mij slechts een voorbode, maar komt voor mij nog sneller dan verwacht. Dit gaat op korte termijn verschrikkelijk mis, geeft het 2 jaar. Beurzen door het putje.
voda
0
Gazprom draait gaskraan niet verder open
Van onze redacteur 8 okt   20:59

Het Russische energieconcern Gazprom herhaalt dat het aanvullen van de gasvoorraad op de eigen thuismarkt zijn topprioriteit blijft. Pas nadat het bedrijf eind oktober zijn eigen opslagfaciliteiten heeft gevuld, kijkt het naar mogelijk meer gasexport naar continentaal Europa.

Dit schrijven energiedeskundigen van Wood & Co en BCS Global Markets volgens persbureau Bloomberg vrijdag in afzonderlijke notities, nadat zij een webinar hadden gehad met Gazprom-managers. Het bedrijf is de belangrijkste energieleverancier van Europa.

Dat Gazprom zijn leveranties aan buitenlandse afnemers voorlopig niet opvoert, is slecht nieuws voor Europese afnemers. Die kampen met tekorten en snel stijgende gasprijzen. Er is inmiddels een Europese energiecrisis.

Prognoses omhoog
Gazprom PJSC verhoogt ook zijn prognoses voor de exportprijzen van aardgas in 2021. Die prijsrichtlijn komt voor het hele jaar voor export naar Europa en Turkije tot een bandbreedte van $295 tot $330 per 1000 kubieke meter, schrijft Ildar Davletshin, hoofd Russisch onderzoek bij Wood & Co. Mitch Jennings, een senior analist in Moskou van Sova Capital, komt volgens Bloomberg op dezelfde bandbreedte.

Zowel Wood & Co als Sova Capital zeggen dat Gazprom vasthoudt aan zijn conservatieve schatting van de gaslevering voor het hele jaar aan Europa en Turkije. Die wordt geschat op 183 miljard kubieke meter.

Gazprom benadrukte de afgelopen dagen dat het aan zijn contractuele verplichtingen tegenover afnemers voldoet. Volgens de analisten ziet Gazprom langetermijncontracten met langdurig vastgelegde prijzen als een mogelijkheid voor Europa om in de toekomst een herhaling van de recente prijsstijgingen te voorkomen.

Recorddividend
De gasrally in Europa betekent recorddividenden voor Gazprom-aandeelhouders. BCS voorspelde eerder dat die uitbetalingen dit jaar meer dan 40 roebel (56 dollarcent) per aandeel kunnen bedragen, meer dan het dubbele van het vorige record in 2018.

Lees het volledige artikel: fd.nl/economie/1415388/gazprom-draait...
haas
0
quote:

haas schreef op 20 juli 2013 23:12:

Ik hou wel van goede ideeen:ook buiten de EU......
=====================================

Peru biedt armste inwoners gratis zonnepanelen
Peru is begonnen met de installatie van gratis zonnepanelen voor de armste inwoners. Op termijn moeten twee miljoen Peruanen op die manier toegang tot stroom krijgen.

Het project startte vorige week in de provincie Contumaza, waar 1.601 panelen geïnstalleerd worden om 126 afgelegen dorpen van stroom te voorzien. Het is pas de eerste stap: later dit jaar wordt een openbare aanbesteding uitgeschreven voor 12.500 panelen om een half miljoen gezinnen toegang te geven tot elektriciteit. Het hele project zal 150 miljoen euro kosten.

Minister van Energie Jorge Merino maakt zich sterk dat 95 procent van de Peruanen toegang tot elektriciteit zullen hebben tegen eind 2016. Momenteel is dat nog maar 66 procent.

"Dit programma is gericht op de armste mensen, die geen toegang hebben tot elektrische verlichting en nog altijd gebruik maken van olielampen. Ze geven hun inkomen uit aan de brandstof die hun gezondheid schaadt", zei Merino bij de start van het project.
mss het plan van Peru dd 2013 ook toepassen als first belang met sterke financiele steun voor alle vormen van isolatie om:
- energiecrisis
- én klimaatcrisis

te verminderen ?
voda
0
ACM: hoge energieprijs geen reden om klanten te dumpen
Gijs den Brinker 10:43

Energiebedrijven mogen energiecontracten met consumenten niet eenzijdig opzeggen omdat de prijzen voor energie fors zijn gestegen. Doen zij dit wel, dan kunnen zij hun vergunning kwijtraken.

Die waarschuwing geeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) zaterdagmiddag naar aanleiding van klachten hierover. Meerdere consumenten hebben bij de toezichthouder aan de bel getrokken.

Niet alleen consumenten, maar ook veel energiebedrijven komen in de problemen door de hard gestegen gasprijs, en de daaraan gekoppelde stijging van de stroomprijs. Veel energiebedrijven spreken prijzen voor levering af voor een periode van een, twee of drie jaar, en kopen de benodigde energie gedurende deze periode in op de markt.

Dit jaar is de gasprijs acht keer duurder geworden door grote vraag in Azië en een inhaal groei van de mondiale economie na de pandemie. Energiebedrijven die nu moeten inkopen komen in de problemen.

Valse voorwendselen
De ACM meldt niet hoeveel klachten er zijn binnengekomen van consumenten, noch meldt de toezichthouder hoeveel energiebedrijven zo van klanten proberen af te komen. Vakblad Boederij meldde deze week dat energieleverancier DGB Energie een aantal contracten met boeren en consumenten heeft opgezegd vanwege de hoge energieprijzen.

Uit de meldingen die zijn binnengekomen bij de ACM blijkt dat enkele leveranciers proberen onder valse voorwendselen van hun ongunstige energiecontracten af te komen. Zij beroepen zich op algemene voorwaarden of stellen dat er sprake is van wanbetaling om zo van klanten of ongunstige contracten af te komen. Het beroep op wanbetaling gebeurde echter zonder waarschuwing en zonder betalingsherinnering en dat is verboden.

De ACM adviseert gedupeerde consumenten hun leverancier per brief of email erop te wijzen dat zij de overeenkomst niet mag beëindigen en de levering niet mogen stoppen. De uiterste consequentie is dat de ACM een leveringsvergunning intrekt.

Lees het volledige artikel: fd.nl/economie/1415418/acm-hoge-energ...
voda
0
Hoge energieprijs brengt kleine datacenters in het nauw
Jan Fred van Wijnen Stijn van Gils 09:30

Kleinere datacenters voelen zich bedreigd door de sterk gestegen elektriciteitsprijs. Grote internationale spelers krijgen volgens hen meer voordelen.

Datacenter op het Science Park in Amsterdam. Foto: Kick Smeets/ANP

De sterk gestegen energieprijzen raken vooral kleinere Nederlandse datacenters. Deze verhuurders van computerruimte, die een spil vormen in de digitale infrastructuur, kunnen de hogere energierekening vaak niet doorberekenen aan hun klanten. Dit kan de concurrentieverhouding in de sector op zijn kop zetten.

'Vooral kleinere datacenters delven het onderspit', voorspelt Stijn Grove, directeur van brancheorganisatie Dutch Datacenter Association (DDA). Hij waarschuwt voor oneerlijke concurrentie door grote bedrijven, die internationaal opereren en daardoor profiteren van steunmaatregelen in andere landen.

De afgelopen dagen liep de gasprijs sterk op. In het kielzog daarvan steeg ook de prijs voor elektriciteit. Een datacenter dat in de zomer nog €30 bruto betaalde voor een megawattuur (1000 kilowattuur), kan nu voor dezelfde hoeveelheid €300 kwijt zijn.

Met name kleinere datacenters met internationale klanten zijn hiervan de dupe. Zij kopen een deel van de stroom vaak in voor een dagprijs, maar hebben met hun eigen klanten contracten voor de langere termijn. 'Ik maak mij zeker zorgen', zegt Gijs van Gemert, directeur van cloudbedrijf Serverius uit Meppel. Hij zou op basis van zijn contract wel een deel van zijn kosten kunnen doorberekenen. 'Maar dan heb ik klanten die de rekening niet meer kunnen betalen.'

'Oneerlijk concurrentie'
En omdat datacenters het nu moeilijker hebben, zijn ook banken huiveriger geworden met het verstrekken van kredieten om te verduurzamen. 'Wij zijn al jaren bezig met plannen om zelf stroom op te gaan wekken, maar de hoge elektriciteitsprijzen bedreigen ook die plannen.'

Daarnaast opereren veel klanten van Serverius internationaal. Zij kunnen hun computer- en opslagcapaciteit dus in Nederland huren, maar even gemakkelijk ook elders in de wereld. 'In de landen om ons heen zie ik dat de overheid maatregelen neemt tegen de hoge energieprijzen, maar hier niet.' Zo heeft Frankrijk al een maximum gesteld aan de tarieven, vertelt Grove.

Van Gemert steunt de oproep van brancheorganisatie DDA om ook in Nederlands zo'n prijsplafond in te stellen. 'Als Nederland niet volgt', zegt hij, 'dan krijgen onze datacenters oneerlijke concurrentie vanuit Frankrijk.'

Contracten openbreken
Ook zijn concurrent Switch Datacenter Group zegt te kampen met de sterk opgelopen prijs. 'Met onze grootste klant hebben we gelukkig een pass-through-contract', zegt managing director Edgar van Essen. Dat betekent dat de klant zelf de veranderingen in de prijzen betaalt. 'Maar met onze kleinere klanten hebben we vaste contracten. Die mogen we opbreken, maar dat doen we liever niet. We zijn nu aan het kijken of we dat toch moeten doen.' Ook concurrent Eurofiber, dat zowel datacenters in Nederland als Frankrijk heeft, laat desgevraagd weten zijn contracten elk kwartaal te kunnen openbreken. 'We weten nog niet of we dat gaan doen.'

Van Essen van Switch stoort zich aan het feit dat regels niet voor iedereen hetzelfde zijn. Zo gelden verschillende tarieven voor de Opslag Duurzame Energie (ODE). Verbruikers die meer dan 10 miljoen kilowattuur verbruiken, betalen namelijk een fors lagere belasting per eenheid. 'Dat is niet nieuw, maar ook zo hebben de grotere partijen weer voordeel.'

Andere geluiden
Grote datacenters hebben meer schaal en kunnen daardoor gemakkelijker verplichtingen voor de langere termijn aan. Zij zijn bijvoorbeeld soms betrokken als afnemer van grote nieuwe energieprojecten. Zo besloot Amazon onlangs de helft van de stroomproductie van een nieuw windpark van Shell en Eneco af te nemen.

Ook Interxion Digital Realty is grootverbruiker. Het bedrijf koopt duizenden gigawattuur groene stroom per jaar. 'Wij hebben eigen experts voor de inkoop', zegt Van den Assem. 'We kopen een mix van water-, wind- en zonne-energie uit verschillende landen. Kleinere datacenters hebben niet zulke mogelijkheden.'

Toch voorziet ook deze grotere partij dat ook hun dienstverlening uiteindelijk duurder kan worden. 'Wij hebben onze energie voor dit jaar en volgend jaar ingekocht', zegt Michel van den Assem, manager Nederland van het Amerikaanse datacenterbedrijf Interxion Digital Realty. 'Maar wie weet hoe lang de energieprijzen zo hoog blijven? Uiteindelijk kunnen er hogere rekeningen naar de klant gaan.'

Een van de klanten bij het bedrijf is Snellius, de gloednieuwe nationale supercomputer die in september officieel werd geopend door Koningin Maxima. Dat bedrijf liet bij de oplevering al weten gehinderd te worden de kosten van de stroomrekening.

Lees het volledige artikel: fd.nl/tech-en-innovatie/1415263/hoge-...
haas
0
quote:

wiegveld schreef op 10 oktober 2021 22:59:

Interessante info over energietekort in EU en meer.

corporate.nordea.com/article/68122/we...
thx voor uw info !
Ik ben deze draad gestart in 2013 met de visie dat het belangrijk is/vrees voor dat het onvoldoende aandacht zou krijgen.
Dat is nu wel gebleken. EU-overheden zijn zeer slordig geweest !
De marktwerking van Marc werkt niet !

PS:de titel van de draad kan beter veranderd worden in :"energiecisis"
voda
0
ACM: hoge prijs geen reden om levering gas en stroom te stoppen Hoge gasprijs en stroomprijs of niet, energiebedrijven mogen de levering van gas en stroom niet zomaar stoppen vanwege stijgende prijzen. Dat meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM)

Hoge stroom- en gasprijs of niet, energiebedrijven mogen de levering van gas en stroom niet zomaar stoppen vanwege stijgende prijzen. Dat meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) na klachten te hebben ontvangen.

Bij het consumentenloket ACM ConsuWijzer zijn verschillende meldingen van consumenten binnengekomen die een brief van hun energieleverancier hebben gekregen waarin het bedrijf de leveringsovereenkomst opzegt. Ook krijgt de ACM vragen van consumenten die van hun leverancier te horen krijgen dat hun overeenkomst met een vaste prijs wordt beëindigd en zij een overeenkomst met een variabele prijs krijgen aangeboden. Energieleveranciers beroepen zich hierbij op algemene voorwaarden of stellen dat er sprake is van wanbetaling.

Nooit toegestaan
Het zonder waarschuwing en zonder opzegtermijn beëindigen van de levering is nooit toegestaan. Het beëindigen van de energielevering omdat een consument niet heeft betaald mag alleen als de leverancier daarvoor al schriftelijk een betalingsherinnering heeft gestuurd en daarbij is gewezen op de mogelijkheid van schuldhulpverlening. Dit is geregeld in de Regeling afsluitbeleid voor kleinverbruikers van elektriciteit en gas.

De ACM adviseert consumenten die hiermee te maken krijgen een brief of email te sturen waarin zij erop wijzen dat de leverancier de overeenkomst niet mag beëindigen en de levering niet mag stoppen. De ACM zal de bedrijven daarop ook aanspreken.

Toezicht
Bedrijven mogen alleen energie leveren aan consumenten als ze in het bezit zijn van een vergunning van de ACM. De ACM houdt in de gaten of leveranciers betrouwbare levering van gas en elektriciteit aan consumenten goed genoeg kunnen borgen. Consumenten hoeven er niet voor te vrezen geen gas of elektriciteit meer te ontvangen als hun leverancier toch in financiële problemen komt.

De ACM kan niet ingrijpen in de financiën van een bedrijf, maar kan wel de vergunning intrekken als de leveringszekerheid in het geding is. Alle klanten van het bedrijf worden dan ‘verdeeld’ naar de overige vergunninghouders. Consumenten krijgen dan vanzelf een nieuw energiecontract van een nieuwe leverancier en kunnen na 30 dagen bepalen of ze klant willen blijven bij deze leverancier. Een faillissement van een leverancier kan wel nadelige financiële gevolgen hebben voor consumenten, bijvoorbeeld als een consument nog geld tegoed heeft, of omdat hij meer moet gaan betalen bij een andere leverancier na de verdeling.

Eerder
5 oktober 2021
De prijzen van gas en elektriciteit stijgen, maar waarom?
5 oktober 2021
Prijzen gas en elektriciteit stijgen in recordtempo: stroom in september 57 procent duurder

Door Marco de Jonge Baas

solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...
voda
0
Grootste windpark van Noorwegen moet sluiten van rechter
NU.nl/Reuters 13 uur geleden
© Aangeboden door NU.nl

De twee Noorse windparken Storheia en Roan moeten sluiten omdat ze de rechten van de inheemse bevolking schenden, zo heeft het Noorse hooggerechtshof maandag besloten. Storheia is met een capaciteit van 288 megawatt het grootste windpark van Noorwegen en is onderdeel van het grootste Europese windparkproject op land.

Beide parken zijn sinds 2019 in werking. De bouw ervan begon in 2016.

De inheemse Sami-bevolking, die rendieren houden in het noorden van het land, hadden de eigenaren van de windparken aangeklaagd. Ze voerden als argument aan dat het geluid en het aanzicht van de windmolens de dieren angst aanjaagde, wat hun traditionele manier van leven in gevaar bracht. Daarnaast vonden ze ook dat velden niet gebruikt mogen worden voor dit soort projecten.

De rechter was het ermee eens dat de rechten van de Sami-herders werden geschonden. Hij besloot dat de licentie van de parken moet worden ingetrokken en dat de "onteigening" ongedaan gemaakt moest worden. Het is onduidelijk wat dat concreet betekent, maar volgens een advocaat van de Sami's wil dat zeggen dat alle 151 turbines moeten worden afgebroken.

Forsen Vind, dat Storheia in handen heeft, reageerde verrast op de uitspraak en laat weten dat het wacht op een reactie vanuit het ministerie van Energie voor het actie onderneemt. Het ministerie onderzoekt de zaak.

De uitspraak kan impact hebben op later geplande projecten. De advocaat van de herders verwees naar andere windparken, "maar ook voor mijnen of bijvoorbeeld grote wegen is dit een relevante uitspraak".

Forsen Vind is een samenwerkingsverband tussen de Noorse energiebedrijven Statkraft, TrønderEnergi en Nordic Wind Power DA. Het Roan-park is in handen van TrønderEnergi, Stadtwerke München en Nordic Wind Power.
voda
0
Gazprom Starts Gas Supplies to Hungary & Croatia via TurkStream

Strategic Research Institute
Published on :
12 Oct, 2021, 6:30 am

Hungary and Croatia have started receiving Russian natural gas via a new route last week. The gas is supplied by the TurkStream gas pipeline and further across the national gas transmission systems of Bulgaria, Serbia, and Hungary. Supplies via this route were made possible thanks to a new gas trunkline built in Hungary by FGSZ Ltd, as well as the completion of expansion of the national gas transmission systems in Bulgaria and Serbia where operators Bulgartransgaz EAD and GASTRANS d.o.o. Novi Sad had brought compressor stations onstream.

TurkStream is an export gas pipeline stretching from Russia to Turkey across the Black Sea. Its design capacity is 31.5 billion cubic meters of gas per year. TurkStream is intended for delivering gas to Turkey, as well as to southern and southeastern Europe through Turkish territory.
Bijlage:
voda
0
Eneco: niet belasting op gas verhogen, maar wel belasting elektriciteit verlagen

VIDEO
Het kabinet beraadt zich vandaag over de hoge energieprijzen. We vroegen drie deskundigen om advies. Wat zouden zíj doen?

Hans Nijenhuis en David Bremmer 12 okt. 2021 Laatste update: 09:27
3 REACTIES
Natuurlijk, regeren is vooruitzien, maar hoe ver precies? Het kabinet wordt nú geconfronteerd met burgers en bedrijven die klagen over hun hoge energierekening. Wie je er buiten de politiek echter om vraagt, beklemtoont: heb oog voor de langere termijn.

Lees ook
Kabinet worstelt met energierekening
Gekkenhuis op gasmarkt: ‘Rekening voor huishouden kan wel met 900 euro stijgen’

We willen uiteindelijk van het gas áf, zegt Marja Minnesma, directeur van Urgenda, de stichting die Nederland sneller duurzaam wil maken. ,,Dat heb je niet morgen gefikst, dus ik kan me voorstellen dat je armere mensen nu tegemoet komt.” Maar niet alles en iedereen. ,,Rijkere mensen moet je niet helpen hun gasrekening te betalen, die kun je beter stimuleren versneld over te stappen naar duurzame alternatieven.” En bedrijven? ,,Die redden zichzelf wel. Die zijn hun energieverbruik al gaan minderen. Ze moeten ook niet piepen. Vorig jaar klaagden ze ook niet toen de energieprijzen heel laag waren en ze lekker konden verdienen.”

© Getty Images/iStockphoto

Energieneutraal
Dus geen paniekvoetbal, zegt Minnesma, maar eindelijk eens ernst maken met de energietransitie. ,,We hadden deze problemen als land kunnen voorkomen als we op tijd waren begonnen. Zoals iedereen weet die zelf zijn huis energieneutraal heeft gemaakt. Die gebruiken allang geen gas meer.”

Mooi, maar wat hebben mensen in een tochtige huurwoning daar nu aan? Een minister Minnesma zou onmiddellijk de verhuurdersheffing afschaffen, de speciale belasting voor woningcorporaties. ,,Met als voorwaarde dat de corporaties die de komende drie jaar gebruiken om hun woningen energieneutraal te maken.”

© Getty Images/iStockphoto

Ook Ron Wit, directeur energietransitie bij Eneco, staat niet te springen om de hoge gasprijs te compenseren. ,,Je moet uitkijken met de politieke reflex nu om de belasting op aardgas te verlagen, want dan verlaag je de prikkel om te verduurzamen. Ook blijf je dan langer sterk afhankelijk van de import van landen zoals Rusland. We moeten van onze verslaving af.”

Belastingverlaging
Tegelijk heeft Eneco wel een concreet voorstel voor het kabinet. Een groot deel (circa 40 procent) van de energierekening bestaat uit belastingen. ,,Verschuif de belasting van elektriciteit naar gas”, doceert Wit. ,,Nu gaan we met de huidige stijging van de gasprijzen natuurlijk niet de belasting op gas verhogen. Maar de energiebelasting op elektriciteit verlagen kan wél.”

Hij stelt voor om de belasting op stroom te halveren en de Opslag Duurzame Energie (ODE) voor elektriciteit af te schaffen. ,,Dat levert een gemiddeld gezin 400 euro op. Volgens ons is dat sociaal, omdat het gezinnen voor honderden euro’s compenseert. En groen omdat het de prikkel om te besparen op gas in stand houdt en de beweging naar schonere elektriciteit bevordert.”

Voor de liefhebbers: Er zijn 8 miljoen huishoudens in Nederland, dit voorstel kost grofweg 2,4 a 2,5 miljard euro. Hoe dit te betalen? ,,Door de hoge gasprijzen haalt de overheid véél méér BTW binnen, ik schat al snel 1,5 miljard euro”, zegt Wit. ,,Je kunt er met een timmermansoog natuurlijk best zo naar kijken.”

© Hollandse Hoogte / ANP

Het zou je bijna gaan duizelen, deze bedragen. Linde Kattenberg doet promotieonderzoek aan de Universiteit van Maastricht en deelt met alle plezier ook even háár data. ,,Voor 2.000 euro per woning kun je de gasrekening al structureel met meer dan een kwart omlaag brengen”, heeft zij uitgerekend. ,,Door niet álles te doen, maar alleen isolatiemateriaal aan te brengen in kruipruimtes onder de vloer en in spouwmuren. Dat kan binnen één dag.” Van de 550.000 Nederlanders die kampen met ‘energiearmoede’ zijn er 66.000 eigenaar van hun woning. ,,Als de overheid die helemaal zou betalen is ze 132 miljoen euro kwijt.” Van de huurders huurt driekwart bij een woningcorporatie. Daarvoor kijkt Kattenberg net als Minnesma naar de verhuurdersheffing.

Vergelijk dat met verlaging van de energiebelasting. Die kost de overheid 500 miljoen, en levert elk huishouden ongeveer 45 euro op. Zowel die in goed-geïsoleerde woningen, die volgend jaar naar schatting 170 euro meer voor hun energie betalen, als in slecht-geïsoleerde woningen, die tegen een verhoging van 750 euro of meer aanhikken. ,,Als je bedenkt dat juist in die slecht geïsoleerde woningen juist mensen met de laagste inkomens wonen, is zo’n belastingverlaging dus niet heel effectief”, zegt Kattenberg. Natuurlijk, isolatiebedrijven worden op dit moment overvraagd, dus vind maar eens iemand. ,,De wachttijd in Zuid-Limburg is nu zes weken. Die zal elders best langer zijn. Maar geen jaren. Het blijft toch echt beter om de stookkosten omlaag te brengen dan om ze compenseren.”

met 2 video's:

www.ad.nl/geld/eneco-niet-belasting-o...
voda
0
Frankrijk kiest voor kleine atoomreactoren

De Franse president Emmanuel Macron komt met een nieuw groeiplan voor Frankrijk, ‘France 2030’. Het land gaat op 5 jaar tijd 30 miljard euro investeren in zijn herindustrialisering, om minder afhankelijk te worden van andere landen, nieuwe spitstechnologieën te ontwikkelen en zijn economie te decarboniseren.

Driekwart van de Franse elektriciteitsproductie is afkomstig van kernenergie en hoewel hernieuwbare energie aan belang wint, zal kernenergie een sleutelrol blijven spelen. Macron wil inzetten op de ontwikkeling van kleine modulaire kernreactoren, SMR (small modular reactor) gedoopt, die 25 tot 500 megawatt produceren. Dat is een pak minder dan de EPR-reactor die EDF samen met Duitsland heeft ontwikkeld en die een vermogen van 1.600 MW heeft.

De Franse overheid gaat EDF, dat voor 83,77 procent in staatshanden is, helpen om de SMR te ontwikkelen. Ze rekent er ook op dat de technologie kan worden uitgevoerd naar andere regio’s om het te helpen in de transitie naar schonere brandstoffen. Het aandeel EDF
EDF
2,65%
reageert positief.

www.tijd.be/markten-live/live-blog/be...
voda
0
RWE Completes Onshore Construction for Triton Knoll Wind Farm

Strategic Research Institute
Published on :
13 Oct, 2021, 6:31 am

RWE has successfully completed all the major onshore electrical system construction works for Triton Knoll Offshore Wind Farm; this follows hot on the heels of the final Turbine in September. The works, which commenced in September 2018, involved laying 57km of 220kV underground cable from the project’s landfall location near Anderby Creek to the newly constructed Triton Knoll Onshore Substation near Bicker Fen. A further 1.8km of 400kV cabling was installed to allow connection into the UK national grid at the existing National Grid Bicker Fen Substation.

The offshore wind farm generated its first electricity in February 2021 which marked a key milestone for the project partners as it delivered renewable electricity to homes and businesses for the first time. Following the successful completion of turbine installation, offshore commissioning works are ongoing and, once fully operational, Triton Knoll Offshore Wind Farm will generate enough green electricity to meet the needs of around 800,000 homes each year, helping to decarbonise the UK’s energy system.

In delivering the onshore construction works, the project aimed to boost the local economy, including sourcing engineering, civils and reinstatement contracts from the UK.

Siemens Energy was responsible for the construction of both the onshore and offshore substations and the installation of the 400kV cabling.

Construction and engineering company J Murphy & Sons carried out the 57km onshore cable installation.

The project is located over 32km off the Lincolnshire coast, with a turbine array that covers an area of 145km2.
voda
0
Nordex Receives Wind Turbine Orders from Poland

Strategic Research Institute
Published on :
13 Oct, 2021, 6:30 am

The Nordex Group once again scores points with orders in Poland. For two projects totalling 70.9 MW, the Nordex Group is supplying 20 N117/3600 turbines. Both orders which the Nordex Group received end of September also include a Premium Service for the maintenance and servicing of the turbines over a period of 15 years and the option to extend this twice by five years. The Nordex Group will supply and install eleven of the turbines in the 38.5 MW “Liskowo” wind farm in northern Poland. The customer, the Danish project developer European Energy A/S, has ordered for its sixth wind farm in the country the N117/3600 turbines on tubular steel towers with 134 meters hub heights. For the Nordex Group it is a premiere to supply the N117/3600 turbines on tubular steel towers with this hub height.

The Nordex Group is supplying the other nine turbines for a further 32.4 MW wind farm also located in northern Poland. All turbines will be delivered and installed in mid-2022. Commissioning is scheduled for the beginning of 2023.
voda
0
Gas Filling of First Nord Stream 2 String Started

Strategic Research Institute
Published on :
13 Oct, 2021, 6:30 am

As of October 4, the gas-in procedure for the first string of the Nord Stream 2 pipeline has started. This string will be gradually filled to build the required inventory and pressure as a prerequisite for the later technical tests. The pipeline is built and independently certified according to applicable technical and industry standards to ensure reliable and safe operations. Pre-commissioning steps for the second string are ongoing.

Previously, the first string of the pipeline underwent pre-commissioning activities to assure the pipeline integrity. This included the internal inspection by special devices (pipeline inspection gauges), as well as external visual and instrumental surveys of the pipeline. Nord Stream 2 will inform about further technical steps in due time.
Bijlage:
voda
0
Poetin bereid in Europese gasbehoefte te voorzien - media
Russische president ziet zelf geen aanbodtekort.

(ABM FN-Dow Jones) De Russische president Vladimir Poetin heeft in de opgelopen spanningen met Europa over gasleveringen aangegeven te zullen voorzien in de behoefte die Europa heeft. Dit meldde persbureau Bloomberg na uitlatingen van de Russische president woensdag tijdens de Russia Energy Week in Moskou.

De energiecrisis schrijft Poetin echter vooral toe aan gebrekkig beleid en niet aan een aanbodtekort.

Poetin stelde daarbij scherp dat Europa "systematische tekorten" veroorzaakt door te veel te vertrouwen op de markt voor kortetermijncontracten in plaats van contracten aan te gaan voor de lange termijn, aldus Bloomberg.

Rusland gaf aan dat het als grootste gasleverancier van Europa bereid is in gesprek te gaan over aanvullende maatregelen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
PERSBERICHT: VoltH2 ontvangt vergunningen voor de eerste grootschalige groene-waterstoffabriek in Benelux

JERSEY CITY, N.J., Oct. 13, 2021 (GLOBE NEWSWIRE) -- via InvestorWire -- Vision Hydrogen Corporation (OTCQB:VIHD) (het "Bedrijf") kondigt met genoegen aan dat VoltH2, een in Europa gevestigde ontwikkelaar van infrastructuurprojecten voor groene-waterstofproductie die voor 15,9% eigendom is van het Bedrijf, bouw- en milieuvergunningen heeft ontvangen voor de bouw van de eerste grootschalige groene-waterstoffabriek in de Benelux-regio.

De locatie is strategisch gelegen in de North Sea Portvan Vlissingen binnen een industrieel cluster en ligt in de buurt van bestaande hoogspanningsenergie- en gasinfrastructuur en grote productielocaties voor hernieuwbare energie voor de levering van groene elektronen. De groene-waterstofinstallatie van 25 MW kan tot 3500 ton groene waterstof per jaar produceren en is schaalbaar tot 100 MW of 14.000 ton. De faciliteit wordt gebouwd naast een aansluitpunt dat directe toegang biedt tot de toekomstige European Hydrogen Backbone, de speciale waterstofinfrastructuur die Europa doorkruist.

Daarnaast bevindt VoltH2 zich in de gevorderde fase van het toestaan van een tweede groene-waterstoffabriek in Terneuzen in gezamenlijke ontwikkeling met Virya Energy. Deze locatie zal ook een initiële capaciteit hebben van 3500 ton waterstof per jaar en kan worden opgeschaald tot 75 MW of 10.500 ton. VoltH2 ontwikkelt ook actief extra locaties in België, Frankrijk en Duitsland. VoltH2 heeft het toonaangevende engineeringbedrijf Sweco opdracht gegeven om de eerste groene-waterstofinstallaties in Vlissingen en Terneuzen te ontwerpen. De installaties zullen beschikken over speciale waterstofopslag en toegang tot multimodale transportsystemen ter ondersteuning van de distributie.

Jo-Annes de Bat, Lid Gedeputeerde Staten van Zeeland zei: "De VoltH2-projecten voor twee waterstofelektrolysers in Vlissingen en Terneuzen zijn een goed voorbeeld van hoe we de weg willen leiden met groene waterstof in de provincie Zeeland. Dit is een uitstekend initiatief dat laat zien hoe we de duurzaamheid van de industrie en het transport kunnen combineren met de grote levering van duurzame elektriciteit in de provincie, wat op korte termijn een grote stap vooruit is."

Over Vision Hydrogen:

Vision Hydrogen Corporation richt zich op waterstofproductie voor transport- en stroomvereisten, met als doel een bijdrage te leveren aan een omgeving met schone energie. Wij streven ernaar productie-, opslag- en distributiediensten voor waterstof van de hoogste kwaliteit te leveren voor de toeleveringsketen van de waterstofeconomie, woningen, bedrijven en overheden.

Contactpersoon:

Vision Hydrogen Corporation/Investor Relations

95 Christopher Columbus Drive, 16(th) Floor

Jersey City, NJ 07302

551-298-3600 USA

www.globenewswire.com/Tracker?data=V3...

Toekomstgerichte uitspraken:

Bepaalde uitspraken in dit persbericht zijn toekomstgericht in de betekenis conform de Private Securities Litigation Reform Act of 1995. Deze uitspraken kunnen worden geïdentificeerd aan de hand van toekomstgerichte woorden zoals onder andere "anticiperen", "geloven", "voorspellen", "schatten", "verwachten" en "voornemens". Deze toekomstgerichte uitspraken zijn gebaseerd op de huidige verwachtingen en de werkelijke resultaten kunnen wezenlijk verschillen. Het Bedrijf is niet verplicht toekomstgerichte uitspraken bij te werken of te herzien. De in dit bericht uiteengezette informatie spreekt alleen op de datum van het bericht.
voda
0
TNO: duur gas kan 170.000 extra huishoudens 'energiearm' maken
ANP 11 uur geleden

DEN HAAG (ANP) - Als er niets verandert, kunnen de hoge gasprijzen ervoor zorgen dat 170.000 extra huishoudens in 'energiearmoede' terechtkomen, zegt onderzoeksbureau TNO. Onderzoeker Peter Mulder sprak tijdens een bijpraatsessie in de Tweede Kamer van een "hele simpele rudimentaire" berekening met veel aannames, die desondanks een "aardige inschatting" oplevert.

TNO gaf woensdag uitleg aan Kamerleden over onderzoek naar energiearmoede, waarvan sprake is als een huishouden een laag inkomen heeft, in combinatie met ofwel hoge energiekosten ofwel een energie zeer onzuinige woning. Zo'n 550.000 huishoudens kampen met energiearmoede, becijferde de onderzoeksinstantie op basis van cijfers uit 2019. Het gaat dan om ongeveer 7 procent van de Nederlandse huishoudens. Voeg daar de huidige hoge gasprijzen aan toe, en dat percentage kan groeien naar 9 procent, vertelde Mulder op een vraag van PVV-Kamerlid Alexander Kops.

De onderzoeker benadrukt wel dat er nogal wat aannames worden gedaan. Niet elk energiecontract wordt zomaar duurder als de gasprijs stijgt, aldus de onderzoeker. "Maar als de gasprijs twee, drie jaar zo hoog blijft, als er geen extra compensatie komt, en als we niet extra sneller gaan renoveren, dan is dit getal van 170.000 extra een aardige inschatting voor wat we kunnen verwachten voor over een paar jaar", zei Mulder.

De gasprijs waarmee is gerekend, ligt ongeveer 60 procent hoger dan de prijs vorig jaar, en 30 procent hoger dan in 2019. Voor een huishouden met gemiddeld gebruik zou de energierekening ongeveer 20 procent duurder worden, schat TNO in.
3.491 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 ... 171 172 173 174 175 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
860,01  -5,35  -0,62%  19 apr
 Germany40^ 17.714,20 -0,13%
 BEL 20 3.827,75 +0,03%
 Europe50^ 4.904,14 -0,28%
 US30^ 37.851,00 0,00%
 Nasd100^ 17.004,48 0,00%
 US500^ 4.960,72 0,00%
 Japan225^ 37.028,48 0,00%
 Gold spot 2.392,50 0,00%
 EUR/USD 1,0655 +0,11%
 WTI 82,10 +0,02%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

WDP +3,12%
Kendrion +2,92%
EBUSCO HOLDING +2,67%
Vopak +2,61%
NX FILTRATION +2,17%

Dalers

JUST EAT TAKE... -5,11%
TomTom -4,68%
Fugro -4,30%
ASMI -4,00%
BESI -3,64%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront