HAL « Terug naar discussie overzicht

HAL TRUST Unit - 2021 jaardraadje

945 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 40 41 42 43 44 45 46 47 48 » | Laatste
voda
0
HAL rondt overname Pro Gamers Group af
Investeerder neemt 64 procent van aandelen over.

(ABM FN-Dow Jones) HAL heeft woensdag de overname van CaseGi Holding, ofwel Pro Gamers Group, afgerond. Dit meldde de investeerder woensdag nabeurs.

Eind juni kondigde HAL de overname van 64 procent van de aandelen in Pro Gamers Group aan. Hierbij werd uitgegaan van een ondernemingswaarde van 820 miljoen euro.

De onderneming is actief in meerdere landen in de online verkoop en distributie van computer gaming apparatuur en accessoires, zowel van eigen merken als merken van derden. Pro Gamers Group boekte een omzet van 627 miljoen euro in het afgelopen boekjaar, dat eindigde op 30 april.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
wiegveld
0
is Coolblue wel € 4 miljard waard?
lijkt me extreem duur voor een internet electrohandel met service.
in huidig beursklimaat denk ik dat niemand dit wil betalen.
HAL zal de IPO wel cancellen

DETAILHANDEL
Coolblue waarschuwt vlak voor beursgang voor lagere winst
Jan Braaksma Gijs den Brinker 18:48

Deel via WhatsApp

Deel via Twitter

Deel via Facebook

Deel via LinkedIn

Deel via E-mail

Bewaar artikel in Mijn Nieuws

Webwinkel Coolblue is volgens analisten die de beursgang begeleiden rond de €4 mrd waard. Foto: Rob Engelaar/ANP
In het kort

De winst van Coolblue staat onder druk door tekort aan personeel.
Dit kan invloed hebben op de prijs waartegen de webwinkel naar de beurs gaat.
Begeleidende banken vinden het bedrijf rond de €4 mrd waard..
Aan de vooravond van zijn beursdebuut loopt Coolblue tegen problemen aan. De webwinkel kampt met een tekort aan bezorgers en personeel in zijn distributiecentrum in Tilburg, waardoor de winst de afgelopen maanden hard is gedaald.
Dat blijkt uit niet-publieke rapporten van bankanalisten die betrokken zijn bij de beursgang en zijn ingezien door het FD. Coolblue heeft de tegenvaller vorige week dinsdag verteld aan de begeleidende banken. Drie dagen later kondigde de webwinkel aan deze maand nog naar de Amsterdamse beurs te willen.
De gedaalde winst in combinatie met de recente onzekerheid op de beurs kan betekenen dat beleggers minder willen betalen voor Coolblue. Uit de analistenrapporten blijkt dat de begeleidende banken vinden dat het bedrijf rond de €4 mrd waard is, met een uitschieter naar €6 mrd.
Minder adverteren en later leveren
De winstval is een valse noot na een periode waarin Coolblue juist hard is gegroeid. Tijdens de coronapandemie deden thuiswerkers massaal online inkopen, zeker toen alle niet-essentiële winkels maandenlang dicht moesten.
Maar de afgelopen maanden moest Coolblue noodgedwongen op de rem trappen, bijvoorbeeld door minder te adverteren of producten later te leveren. Het bedrijf had te weinig mensen om wasmachines, laptops en televisies bij zijn klanten te bezorgen. In een poging het personeelstekort weg te werken zijn de loonkosten van de beurskandidaat ‘plotseling gestegen’, schrijven analisten van Kepler Cheuvreux en Rabobank, een van de begeleidende banken.
Wereldwijd worstelen bedrijven met krapte op de arbeidsmarkt. In het Verenigd Koninkrijk stonden de afgelopen lange rijen bij tankstations door een tekort aan truckers. In de Verenigde Staten hebben grote ketens als McDonald’s en Walmart hun lonen stevig verhoogd om personeel te lokken.
Hard groeien in Duitsland
De winstgevendheid van Coolblue is in het derde kwartaal ‘met enkele procentpunten gedaald’ ten opzichte van de eerste helft van het jaar. Toen had de webwinkel een brutowinstmarge van 4,6%. Analisten van ING rekenen er op dat die in de tweede jaarhelft daalt naar 2,7%.
De lagere winst is naast het personeelstekort te wijten aan opstartkosten van expansie naar Duitsland en de introductie van nieuwe diensten, zoals het installeren van zonnepanelen. Deze activiteiten moeten de nieuwe groeimotoren worden van de webwinkel met het blauw-oranje logo.
De begeleidende banken rekenen er op dat de omzet de komende jaren hard blijft groeien, met groeicijfers die oplopen tot 29% per jaar. Zij verwachten veel van de expansie in Duitsland, waar Coolblue vorig jaar is begonnen. De analisten denken dat de webwinkel in 2025 meer dan €1,2 mrd omzet uit het land zal halen.
Ook het installeren van zonnepanelen en laadpalen en verkopen van gas en stroom moet een miljoenenbusiness worden. Zakenbank Kempen & Co voorspelt dat de omzet uit deze activiteiten in 2025 goed zal zijn voor meer dan €500 mln omzet.
Nauwelijks een trackrecord
Tegelijkertijd zet een aantal analisten in de risicoparagraaf van hun rapporten vraagtekens bij deze nieuwe activiteiten. Ze zijn nog klein en hebben nauwelijks een trackrecord. Analisten van Kepler Cheuvreux en Rabobank schrijven in een opsomming van de risico’s van de beursgang dat het ‘ver van zeker is dat Coolblue de komende jaren inderdaad een significant marktaandeel in Duitsland kan veroveren’. Het verdienmodel van de tak die laadpalen installeert en energie verkoopt noemen zij ‘een beetje onduidelijk’.
De beursgang van Coolblue moet half oktober een feit zijn. Oprichter en ceo Pieter Zwart en grootaandeelhouder HAL, tevens eigenaar van de FD Mediagroep, verkopen een deel van hun belang. Daarnaast geeft het bedrijf nieuwe aandelen uit.

Lees het volledige artikel: fd.nl/bedrijfsleven/1415115/coolblue-...
Ron Kerstens
0
Niels Koerts houdt het nog op 4mlrd voor Coolblue;

"Omdat de marges de komende jaren lager uitkomen dan verwacht, is een lagere waardering gerechtvaardigd. Eerder hanteerde ik een multiple van 1,75 keer de getaxeerde omzet over 2021 (€2,5 miljard), maar door het toegenomen risicoprofiel verlaag ik mijn multiple naar 1,6. Daarmee stel ik mijn waardebepaling met 9% naar beneden bij tot €4 miljard.

Daarmee zit ik aan de onderkant van de bandbreedte van de begeleidende banken. Zij mikken - zo bleek uit de niet-openbare stukken - op een waarde van €4 tot €6 miljard."
A3aan
0
Waarschijnlijk toch een flinke tegenvaller de schatting van een winstval van 4,6% naar 2,7% over de omzet. In % lijkt het niet veel, maar het is natuurlijk een enorme winstval. Zou het nu wel doorgaan die IPO? Koers terug naar 140/145???
ZJZDOBIZS
1
quote:

A3aan schreef op 7 oktober 2021 13:59:

Waarschijnlijk toch een flinke tegenvaller de schatting van een winstval van 4,6% naar 2,7% over de omzet. In % lijkt het niet veel, maar het is natuurlijk een enorme winstval. Zou het nu wel doorgaan die IPO? Koers terug naar 140/145???
Groeipijnen, waarom moesten ze eerst ook zoveel winst maken.... deed Amazon ook nooit... gewoon alles verder investeren.

Ook bij CoolBlue 1 van de redenen voor de lagere winst zijn de hogere expansiekosten in duitsland en hogere opstartkosten van het aanboren van nieuwe omzet.

Hogere personeelskosten hoor je overal, alleen de ECB is er nog blind voor door voor geen milimeter vooruit te kijken en alles maar tijdelijk te noemen.

Maar CB zal de kosten ook langzaam doorberekenen en dus zal het op korte termijn zeker impact hebben op de headline winst maar op termijn met de groeiende omzet die in dit artikel ook stevig wordt verwacht komt de marge wel weer terug en dat bij die hogere omzet en dan gaat het met de winst ook ineens hard en daar loopt de koers op vooruit.

Anders zouden bedrijven als JET of helemaal zoiets als FASTNED helemaal geen koers kunnen hebben, of een negatieve..

CB is al winstgevend en groeit nog steeds 25% per jaar, vele andere noteringen hebben de hoop ooit winstgevend te worden maar zullen daar niet eens in slagen.

En de IPO niet door laten gaan tenzij de hele markt om welke reden dan ook ineens helemaal instort is niet van toepassing.
We hebben het hier over HAL dat een bedrijf naar de beurs brengt en geen PE wat wil cashen of een andere eigenaar die vooral wil cashen.
Er worden ook maar beperkt bestaande aandelen aangeboden voor de liquiditeit en ook beperkt nieuwe aandelen om de groei te financieren en alleen op dat deel is het korte termijn sentiment belangrijk.
De rest van de grote aandelen belangen die HAL en Zwart houden zijn voor de lange termijn en dat geeft de investeerder in de IPO ook vertrouwen dat er veel zogenaamd skin in the game zit bij de toppers en met Zwart is dat extreem het geval.

1.6x de getaxeerde omzet ipv 1.75... komt toevallig ook uit op die 4mrd van de banken met een uitschieter naar zelfs 6 mrd......

Het zal allemaal wel, als de omzet dus zoals de gem. verwachting is verder groeit met 25% dan is die 4mrd eind volgend jaar ook 5mrd volgens die maatstaf dus HAL zal niet echt wakker liggen van een ipo koers die nu nog net ff wat lager is dan verwacht.

Het gaat met HAL zoals altijd om de lange termijn, goede cashflow en maar verder bouwen tot er een moment komt om echt afscheid te nemen en dan wordt er weer wat anders gevonden.

Het eerste belang in Coolblue werd gekocht in 2016, de ipo van GV was in 2015.

Mooie besteding van een deel van de opbrengst van het naar de beurs brengen van een beperkt deel van die aandelen.

Eens zien wat ze nu weer gaan kopen met alle opbrengst.

Er is al een flink belang genomen in Pro Gamers Group van de opbrengst vn de verkoop van GV.

Het nieuwe belang in Technip Energies is een mooi voorbeeld maar die is al genoteerd.

Willen ze nog iets meer met de bestaande belangen?

Mogelijkheden genoeg en HAL kennende doen ze niets overhaast en hoeven wij ons geen zorgen te maken.

Nog even een reactie op iemand die weer begon ovr het feit dat de koers van HAL flink was gedaald vanaf veel hogere niveaus toen de koers ook flink boven NAV noteerde tot wel 20%.
Daar kan HAL niks aan doen.

HAL zou dan eigenlijk aandelen moeten uitgeven tegen die koers maar zo groot is de omzet niet om daar echt iets substantieels mee te doen.

Dus de daling daarna is ook niet door HAL maar gewoon een logische correctie beweging omdat de koper klaar was en een andere aandeelhouder de kans greep om de aandelen ruim boven NAV te verkopen.

Als HAL belangen koopt en verkoopt en er verlies op maakt of zulke dingen die kun je HAL verwijten.
Niet alles is super en als het genoteerde boek flink hoger gaat en weer daalt dan kan HAL ook een keer een mindere periode hebben als koers maar onderliggend stroomt vanuit alle partijen het geld gewoon binnen en wordt er een degelijk lange termijn rendement gemaakt met de pensioenpot van de familie van der Vorm en wij als particuliere aandeelhouders hebben het geluk dat wij soma op een flink ondergewaardeerde koers kunnen instappen en dan meeliften terug naar NAV.

Als je de aandelen hebt gekocht toen deze zo extreem hoog boven NAV stonden en dit zonder directe aanleiding vanuit het niet genoteerde boek tja dan heb je ook niet voldoende onderzoek gedaan naar waar je iets van aankoopt maar ook daar kan HAL niks aan doen.
DeZwarteRidder
0
quote:

Ron Kerstens schreef op 7 oktober 2021 12:28:

Niels Koerts houdt het nog op 4mlrd voor Coolblue;

"Omdat de marges de komende jaren lager uitkomen dan verwacht, is een lagere waardering gerechtvaardigd. Eerder hanteerde ik een multiple van 1,75 keer de getaxeerde omzet over 2021 (€2,5 miljard), maar door het toegenomen risicoprofiel verlaag ik mijn multiple naar 1,6. Daarmee stel ik mijn waardebepaling met 9% naar beneden bij tot €4 miljard.

Daarmee zit ik aan de onderkant van de bandbreedte van de begeleidende banken. Zij mikken - zo bleek uit de niet-openbare stukken - op een waarde van €4 tot €6 miljard."
Uitbreiding in Duitsland is zeer riskant: kijk maar wat er met BeterBed gebeurt is.
Branco P
0
quote:

DeZwarteRidder schreef op 7 oktober 2021 19:04:

[...]

Uitbreiding in Duitsland is zeer riskant: kijk maar wat er met BeterBed gebeurt is.
Beter Bed was in Duitsland al heel lang onderweg met een oude winkelketen (Matratzen Concord) die echt totaal niet meer bij de tijd was. Dat is totaal onvergelijkbaar met CoolBlue. CoolBlue is een noviteit voor Duitsland en het zou daar nog wel eens zeer succesvol kunnen worden. Expanderen in Duitsland is niet makkelijk, maar bijvoorbeeld een Action doet dat nu extreem succesvol, dus het kan prima.

investorben
2
We kunnen het beter aan het bedrijf zelf overlaten om de strategie te bepalen. Het heeft niet zoveel zin om daar een nergens op gebaseerde mening (zowel + als -) over te geven.
objectief
0
quote:

investorben schreef op 8 oktober 2021 14:54:

We kunnen het beter aan het bedrijf zelf overlaten om de strategie te bepalen. Het heeft niet zoveel zin om daar een nergens op gebaseerde mening (zowel + als -) over te geven.
Helemaal mee eens, want je hebt als leek gewoon te weinig gegevens en middelen om hun strategie te beoordelen; laats staan over te adviseren.
MOEdig Voorwaarts
0
Coolblue besluit beursgang uit te stellen

(ABM FN-Dow Jones) Het Nederlandse e-commerce bedrijf Coolblue stelt de geplande beursgang voor onbepaalde tijd uit. Dit maakte de onderneming woensdagochtend bekend.

Coolblue gaf als reden de "huidige onzekerheid in de financiële markten". Dat zorgt er volgens Coolblue voor dat investeerders terughoudend zijn ten opzichte van beursgangen in de ecommerce.

Het bedrijf wilde aanvankelijk nog deze maand een notering krijgen op het Damrak.

Het genoteerde HAL heeft een belang van 48,88 procent in Coolblue.
voda
0
Coolblue blaast beursgang af

©ANP
KURT VANSTEELAND
Vandaag om 07:29

'Het huidige marktklimaat is te onzeker, zeker wat e-commerce betreft', stelt CEO Pieter Zwart van de webwinkel.

De afgelasting is een serieuze domper: Coolblue moest met een geschatte beurswaarde van 3 à 6 miljard euro één van de grootste beursdebutanten van Europa worden. Ook kleine Belgische beleggers waren welkom bij de IPO in Amsterdam.

Luidens een kort persbericht wordt de introductie nu dus ter elfder ure afgelast. CEO Pieter Zwart verwijst in de mededeling en in een boodschap op Youtube naar het onzeker klimaat, zeker voor e-commerce. Vorige week doken al berichten op dat het personeelstekort de winst van de webwinkel onder druk zette.

CEO Pieter Zwart over de afgelaste beursgang van Coolblue.

youtu.be/hsjWv_osDks

De beslissing is geen goed nieuws voor de holding Hal Trust
HAL
0,00%
. Die behoudt een belang van 48,88 procent in Coolblue.

Later meer
[verwijderd]
0
Je zal me niet snel betrappen op kritiek op HAL, maar dit is wel erg brak geregeld zeg. Het hele proces - en uitstel - van afgelopen ~half jaar ging allemaal al niet heel erg soepel. Maar dat ze hem nogmaals uitstellen, na nota bene twee weken geleden nog een persbericht de wereld in gestuurd te hebben die de IPO bevestigd... Ik kan er niet bij
MOEdig Voorwaarts
2
quote:

MOEdig Voorwaarts schreef op 1 oktober 2021 09:11:

Aan de koersreactie af te lezen voor sommigen toch een hele grote verrassing dit ;)

Nu nog zien of het dit keer wel doorgaat, gezien de opkomende herfststormen...
Destijds gedeeltelijk afgebouwd, omdat ik het enthousiasme over deze aankondiging niet kon rijmen met het feit dat het allang bekend was dat de beursgang eraan zat te komen (dus geen feestvreugdeverhogend nieuws) in combinatie met de beroerde timing ("party over" op de beurzen) en daarbijbehorende onzekerheid omtrent opbrengst en slagingskans.

Ben benieuwd hoeveel goedkoper ik die aandelen straks weer terug kan kopen van de wappies die er twaalf dagen geleden koste wat het kost in moesten.
Erg chebbi
0
quote:

Krentenmenten schreef op 13 oktober 2021 07:36:

Gaat Hal vandaag dalen met het uitstel van de beursgang CB.
Ik gok op een daling onder de 140. Eens kijken of dat gaat lukken..
benito c.
1
Eens met de kritiek. De grootste blunder was dit voorjaar om de beursgang uit te stellen vanwege zwangerschap van de CFO, alsof daar geen oplossing voor gevonden zou kunnen worden. Geen beste beurt voor HAL, blijkbaar hebben ze het allemaal aan CoolBlue zelf over gelaten. Voor sommigen is HAL ongeveer heilig (de beste belegger van Nederland), ik ben al enige tijd minder onder de indruk. En dit bevestigt dat.
Ron Kerstens
0
quote:

Ron Kerstens schreef op 15 september 2021 11:13:

Nou niet te lang wachten graag, oktober is vaak niet de beste beursmaand.
Wat een sufferds !
voda
0
Advies van KBC Securities over HAL Trust
Beurshuis KBC Securities
Aandeel HAL Trust
Datum 13 oktober 2021
Advies Houden
Koersdoel 150,00 EUR

Detail advies
BRUSSEL (Trivano.com) - Op 13 oktober 2021 hebben de analisten van KBC Securities hun beleggingsadvies voor HAL Trust (HAL; ISIN: BMG455841020) herhaald. Het advies van KBC Securities voor HAL Trust blijft "houden".

De analisten behouden hun koersdoel van 150,00 EUR.
945 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 40 41 42 43 44 45 46 47 48 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 16 apr 2024 16:31
Koers 125,200
Verschil -2,200 (-1,73%)
Hoog 126,800
Laag 125,200
Volume 8.142
Volume gemiddeld 13.535
Volume gisteren 7.768

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront