Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Energie Transitie in EU

838 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 » | Laatste
haas
0
quote:

haas schreef op 30 april 2018 18:05:

[...]
thx, voda,daarom deze draad: Ik voorzie nl meer van dit soort grappen !
Vanuit de Overheid wordt geen management gedaan in het proces Energie transitie !

Ik zou er 'n staatssecretaris voor aannemen:)
Poetin legt zijn vinger op de zere plek: EU heeft geen LT beleid
==========================================================

Poetin bereid in Europese gasbehoefte te voorzien - media
Bericht delen via:

Door ABM Financial News op woensdag 13 oktober 2021
(ABM FN-Dow Jones) De Russische president Vladimir Poetin heeft in de opgelopen spanningen met Europa over gasleveringen aangegeven te zullen voorzien in de behoefte die Europa heeft. Dit meldde persbureau Bloomberg na uitlatingen van de Russische president woensdag tijdens de Russia Energy Week in Moskou.

De energiecrisis schrijft Poetin echter vooral toe aan gebrekkig beleid en niet aan een aanbodtekort.

Poetin stelde daarbij scherp dat Europa “systematische tekorten“ veroorzaakt door te veel te vertrouwen op de markt voor kortetermijncontracten in plaats van contracten aan te gaan voor de lange termijn, aldus Bloomberg.

Rusland gaf aan dat het als grootste gasleverancier van Europa bereid is in gesprek te gaan over aanvullende maatregelen.

energie prijzen:
tradingeconomics.com/commodities
www.iex.nl/nieuws/730991/Poetin-berei...
haas
0
elke week zal er wel wat zonnepanelen bijkomen,ietsie pietsie
imo, moet Denhaag metzeer uitvoerige steun programma maken voor de woonhuizen !
========================================================
De nieuwe hal van mestdistributeur Joop van Leijsen voor de opslag van akkerbouwproducten en de verwerking van mest.
Het dak (wel 'n grooot dak:)ligt vol zonnecollectoren. De groene energie wordt gebruikt om de pompen, mixers en klimaatinstallatie te laten draaien. - Foto: Roel Dijkstra fotografie13 oktober 2021 VARKENS • ACHTERGROND

Zeeuwse mestverwerker in Poortvliet gaat draaien op zonne-energie
www.boerderij.nl/zeeuwse-mestverwerke...
haas
0
Zomaar tussendoortje:
Buurvrouw Merkel heeft de 15(?) Kerncentrales op de waakvlam gezet al vanaf 2011
Maar als de Buuf nog voor haar vertrek einde jaars die weer op VOL zet?
Is niet alleen Duitsland al in 2030.
Maar zal ook veel EU problemen doen verminderen, en alles van der Leijendakje gaan ?
haas
0
Gelezen: Japan start weer 30 kerncentrales binnenkort op(ook van de waakvlam af :)

PS:
Japan heeft destijds sinds 2011/2012 na dat akkevietje met die tsunami in maart 2011 enorm veel gas ingekocht op termijn in o.a.Australie.
Joni-2
0
Elektriciteitsnetbeheerder TenneT heeft voorgesteld de aanleg van Duitse elektriciteitsverbindingen met drie jaar te vervroegen die zes gigawatt (GW) offshore windenergie uit de Noordzee kunnen distribueren. zei vrijdag.

Het voorstel, net voor de wereldwijde klimaatbijeenkomst COP26 in Glasgow, zou Duitsland verplichten om een ??plan van 8 miljard euro ($ 9,3 miljard) naar voren te brengen om vanaf 2035 een stroomcapaciteit aan te sluiten die gelijk is aan die van ongeveer zeven miljoen huishoudens tot 2032.

Tim Meyerjuergens, chief operating officer van de Duitse tak van TenneT, vertelde op een virtuele persconferentie dat snelgroeiende offshore windenergie moet worden gebruikt om opkomende industrieën te voorzien van waterstof in het noorden van Duitsland.

"Offshore wind is een van de grootste dragers van het energietransitiepotentieel", zei hij.

"Met deze plannen doen we een concreet aanbod aan de momenteel vormende regeringscoalitie die moet worden uitgewerkt in plannen voor netuitbreiding."

TenneT, dat actief is in een gereguleerde sector waar investeringen worden terugverdiend via vergoedingen voor het gebruik van het net, plant een distributiecentrum genaamd LanWin, zo'n 150 kilometer van de kust van Nedersaksen.

Het zal netaansluitingssystemen combineren om elektriciteit naar drie Noord-Duitse deelstaten te transporteren: Nedersaksen, Bremen en Sleeswijk-Holstein.

De infrastructuur verbindt de eindpunten van nieuwe point-to-point onshore-elektriciteitslijnen, die in het volgende decennium voltooid zullen zijn, om gebruik te maken van gelijkstroomtransmissie voor lange afstanden.

Dit zou niet alleen de leveringen aan de industrie in het zuiden versnellen, maar ook de opkomende groene waterstofeconomie van Duitsland bevoorraden, die enorme hoeveelheden groene stroom nodig heeft om elektrolyse-installaties te laten draaien.

Kustlocaties zoals Wilhelmshaven, nabij de kust van Heide en Bremen, dat landinwaarts ligt maar de enclave Bremerhaven heeft, zijn van plan om waterstofproductie op te bouwen om staal, raffinaderijen en andere sectoren te voorzien van koolstofvrije brandstoffen, waarbij bedrijven als Uniper, ArcelorMittal en Orsted.

Duitsland zou tegen 2040 40 GW offshore windenergie kunnen hebben, vergeleken met 7 GW nu, en zelfs 60 GW is denkbaar tegen die datum, zei Olaf Lies, minister van Economische Zaken van Nedersaksen.

© Reuters 2021

Tennet schiet ook wakker.... 50Hertz (Elia) heeft deze investeringen in de Oostzee bijna rond... :)
haas
0
quote:

haas schreef op 19 oktober 2021 20:01:

Gelezen: Japan start weer 30 kerncentrales binnenkort op(ook van de waakvlam af :)

PS:
Japan heeft destijds sinds 2011/2012 na dat akkevietje met die tsunami in maart 2011 enorm veel gas ingekocht op termijn in o.a.Australie.
Middelkoop:
Terwijl wereldleiders met privévliegtuigen de klimaatconferentie in Glasgow bezochten om te vertellen hoe snel de wereld af moet van fossiele brandstoffen, ziet Putin zich genoodzaakt de gaslevering naar Europa tot bijna nul te reduceren aan de vooravond van de winter, als gevolg van de politieke kwestie rond de Nordstream 2 pijplijn.

In de VS en de EU wordt slechts ca. de helft van de beoogde biljoen dollar investering in de energie transitie omgezet in werkelijke investeringen.
De andere helft gaat op aan belastingvoordelen voor duurzame energie, hetgeen op korte termijn het energieaanbod niet bepaald aanvult.
haas
0
mss iets voor de politici in DenHaag ?
====================================
bezoek de informatie avond Hanzepro op 25 November 2021
Is wel helemaal in Groningen !

Inleiding in de Energietransitie
Algemeen

Momenteel is de energietransitie in volle gang en er is een (steeds groter groeiende) behoefte aan mensen die begrip hebben van deze transitie. Er vinden grote technologische ontwikkelingen plaats en de energiemarkt verandert.
Deze veranderingen brengen meerdere uitdagingen met zich mee. Hoe ga je bijvoorbeeld om met de ruimtelijke omgeving of met welke juridische bottlenecks moet er rekening worden gehouden? En hoe krijg je de burgers mee in dit gehele proces?
Antwoorden op deze en andere vragen krijg je in de cursus Inleiding in de Energietransitie die wordt aangeboden in samenwerking met Entrance.

Na het volgen van de cursus
www.hanzepro.nl/alle-opleidingen/tech...
haas
0
even mijn reactie op energietransitie:
1. de wereld gooit oude energieschoenen weg,terwijl ze nog onvoldoende nieuwe energieschoenen heeft.
www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/...
2. wat betreft vattenfal (zweeds staatsbedrijf): het gepresenteerde cv-model moet wel passen in de oudere woning !
praktijk bij oudere woning: in twente wilde eigenaar sinds 26 jaren slimme meter in zijn meterkast: het montage bedrijf wilde dat niet : asbest aanwezig (Budget om asbest te verwijderen was 12 mnd geleden 8000 euro)

3. mevrouw Merkel heeft nog 15 kerncentrales op de waakvlam staan sinds 2013: mss kan ze als afscheidkadoootje/kerstpakket die weer "op vol "zetten?:)
etc. etc.
Joni-2
0
Bornholm Energy Island (DK): netbeheerder 50Hertz (Elia) en Energinet (DK) komen dichter bij elkaar in de Oostzee
Duitsland en Denemarken werken samen op het gebied van offshore windenergie.

De samenwerking staat ook open voor andere landen. Het eiland is hiervoor gunstig gelegen.

Berlijn De transmissienetbeheerder 50Hertz uit Duitsland en Energinet uit Denemarken gaan samen offshore windparken aansluiten op het net: de twee bedrijven willen dinsdag een samenwerkingsovereenkomst ondertekenen om een hub te bouwen voor de distributie van elektriciteit van offshore windturbines op de Deense eiland Bornholm in de Oostzee. Het investeringsvolume bedraagt ??twee miljard euro.

Met dit project leg je de basis voor een nauwe vervlechting van de elektriciteitsnetten en windenergieproductie in Denemarken en Duitsland. Andere landen aan de Oostzee kunnen zich bij hen aansluiten.

De twee bedrijven noemen hun project "Bornholm Energy Island". Het eiland moet een “offshore hub” worden, d.w.z. een hub voor de omliggende windparken in beide landen.

50Hertz en Energinet zijn baanbrekend.

Tot nu toe zijn offshore windparken aangesloten op het elektriciteitsnet van het land in wiens wateren ze zich bevinden. Er wordt niet over de landsgrenzen heen gemaaid.

50Hertz en Energinet brengen daar nu stap voor stap verandering in.

Daarbij houden ze rekening met de lange termijn doelstelling van de EU en haar lidstaten om van de Noordzee en de Oostzee de stuwende kracht achter de Europese elektriciteitsproductie te maken.

cc: handelsblatt
haas
0
quote:

haas schreef op 22 november 2021 10:00:

even mijn reactie op energietransitie:
1. de wereld gooit oude energieschoenen weg,terwijl ze nog onvoldoende nieuwe energieschoenen heeft.
www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/...
2. wat betreft vattenfal (zweeds staatsbedrijf): het gepresenteerde cv-model moet wel passen in de oudere woning !
praktijk bij oudere woning: in twente wilde eigenaar sinds 26 jaren slimme meter in zijn meterkast: het montage bedrijf wilde dat niet : asbest aanwezig (Budget om asbest te verwijderen was 12 mnd geleden 8000 euro)

3. mevrouw Merkel heeft nog 15 kerncentrales op de waakvlam staan sinds 2013: mss kan ze als afscheidkadoootje/kerstpakket die weer "op vol "zetten?:)
etc. etc.

Van het gas af met slecht geïsoleerde woning door waterpomp van Vattenfall: dit moet je weten over terugverdientijd bij prijskaartje van €10.000 tot €15.000

www.businessinsider.nl/kosten-terugve...

PS: In de meterkast van oudere woningen zitten vaak asbest: (Budget om asbest te verwijderen was 12 mnd geleden 8000 euro)
haas
0
Ruud kocht een warmtepomp, maar kreeg daarna een vervelende (en dure) verrassing: 'Ik vind dat heel schadelijk’
Ruud Smit wil zijn huis verduurzamen en kocht een warmtepomp. Maar het afsluiten van de stadsverwarming blijkt veel duurder dan gedacht.

Redactie 29-11-21, 10:46 Laatste update: 12:28
1 REACTIE
Dit kan toch niet waar zijn, dacht Smit.
Er was in Utrecht toch een paar jaar geleden de afspraak gemaakt met energieleverancier Eneco dat het afsluiten van het warmtenet -zoals stadsverwarming officieel heet- 423 euro kost?

www.destentor.nl/binnenland/ruud-koch...
haas
0
Turkije realiseert meeste elektriciteitsproductie uit windenergie

In Turkije hebben windenergiecentrales voor de eerste keer ooit de meeste elektriciteit in het land geproduceerd.
Die hadden maandag een aandeel van 22,6 procent van de totale productie,
gevolgd door aardgascentrales met 22 procent en kolencentrales met 17,7 procent.

Dat blijkt uit cijfers van de Turkse systeembeheerder voor elektriciteit TEIAS.

In totaal produceerde Turkije maandag 791.794 megawattuur (MWh) elektriciteit en lag het energieverbruik op 788.969 MWh.

Op die zelfde dag werd in de avond (19:00 Turkse tijd) in heel Turkije gezamenlijk 37.107 MWh aan elektriciteit verbruikt. In de ochtend (08:00 Turkse tijd) was dat 28.408 MWh.

Daarnaast exporteerde Turkije maandag 13.626 MWh aan elektriciteit. De import bedroeg 11.026 MWh.

Duurzame energie in Turkije

Turkije zag in 2020 een enorme stijging van meer dan 95 procent in het aandeel van groene energie ten opzichte van de totale geïnstalleerde energiecapaciteit.
Dat cijfer is hoger dan 21 Europese landen, benadrukte de Turkse minister.
“Met onze nieuwe groene stroominstallaties die we in 2020 in gebruik namen, hebben we het totale hernieuwbare geïnstalleerde vermogen van 21 Europese landen achter ons gelaten.” (LEES meer)
haas
0
Wat Saxo schrijft dacht ik nu ook al 'n heel jaar: kww,mss dan toch maar ?
===============================================================
Het plan om een einde te maken aan fossiele brandstoffen wordt uitgesteld

Beleidsmakers nemen afstand van hun klimaatdoelen en steunen investeringen in fossiele brandstoffen. Ze willen zo inflatie en het risico van sociale onrust bestrijden.De weg naar een koolstofarme toekomst wordt heroverwogen.
Gevolgen voor de markt: De iShares Stoxx EU 600 Oil & Gas ETF schiet met 50 procent omhoog nu de hele energiesector een sterke impuls krijgt.
Joni-2
0
quote:

haas schreef op 3 december 2021 09:29:

De iShares Stoxx EU 600 Oil & Gas ETF schiet met 50 procent omhoog nu de hele energiesector een sterke impuls krijgt.
:) :)

Koers ging gisteren in werkelijkheid -0,04 %
Afgelopen jaar +20%
Afgelopen 3 jaar -5%

Dromen zijn bedrog.... :)
haas
1
November slechte maand voor hernieuwbare energie door gebrek aan wind en zon
In de maand november is in Nederland relatief weinig hernieuwbare energie opgewekt. De oorzaak ligt bij de geringe hoeveelheid wind en zon. Toch was er een kleine groei ten opzichte van het vorige kalenderjaar.

De productie van hernieuwbare energie groeide namelijk met 2 procent door het toegenomen aantal windmolens en zonnepanelen dat in Nederland opgesteld is.

Elektriciteitsleveranciers:

Conventioneel
73,5 procent

Biomassa
9,7 procent

Wind op zee
6,8 procent

Wind op land
6,3 procent

Zonnepanelen
3,5 procent

Waterkracht
0,1 procent

solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...

PS"ultra moderne kolencentrales worden gesloten . Biomassa levert nog 10 % energie: hoe bedoel u CO2 ?
Kaviaar
1
quote:

haas schreef op 4 december 2021 08:38:

November slechte maand voor hernieuwbare energie door gebrek aan wind en zon
In de maand november is in Nederland relatief weinig hernieuwbare energie opgewekt. De oorzaak ligt bij de geringe hoeveelheid wind en zon. Toch was er een kleine groei ten opzichte van het vorige kalenderjaar.

De productie van hernieuwbare energie groeide namelijk met 2 procent door het toegenomen aantal windmolens en zonnepanelen dat in Nederland opgesteld is.

Elektriciteitsleveranciers:

Conventioneel
73,5 procent

Biomassa
9,7 procent

Wind op zee
6,8 procent

Wind op land
6,3 procent

Zonnepanelen
3,5 procent

Waterkracht
0,1 procent

solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...

PS"ultra moderne kolencentrales worden gesloten . Biomassa levert nog 10 % energie: hoe bedoel u CO2 ?
Biomassa is te absurd voor woorden.
Er worden wereldwijd al veel te veel bomen gekapt. Bomen zijn de longen van deze aarde. Hoe meer bomen er zijn, hoe meer CO2 opgenomen kan worden.

Dat gelul over bomen die al CO2 hebben opgenomen en daarom niet meetellen is echt kolder. Alsof een boom een x hoeveelheid op kan nemen en daarna nooit meer?
Dan zou een boom ook geen nieuwe bladeren meer krijgen toch?
Het is een continu proces.
Kaviaar
1
quote:

haas schreef op 18 oktober 2021 20:02:

Zomaar tussendoortje:
Buurvrouw Merkel heeft de 15(?) Kerncentrales op de waakvlam gezet al vanaf 2011
Maar als de Buuf nog voor haar vertrek einde jaars die weer op VOL zet?
Is niet alleen Duitsland al in 2030.
Maar zal ook veel EU problemen doen verminderen, en alles van der Leijendakje gaan ?

Kunnen we niet regelen dat Duitsland kernenergie levert aan NL?
Andersom leveren we gas uit een klinkende bodem.
haas
0
quote:

haas schreef op 3 juni 2018 10:25:

omschakelen van gas-cv naar elektrische cv ?
============================================
Momenteel kost in Nederland 1 m³ gas ca. € 0,63 en 1 kWh elektriciteit ca. € 0,20 (prijspeil 2018 - MilieuCentraal).

Installatie op aardgas:

1.500 m³ aardgas x € 0,63 = € 945,00 gemiddeld per jaar.

Installatie op elektriciteit:

11.850 kWh x € 0,20 = € 2.370,00 gemiddeld per jaar.

Hierbij vervallen de vaste kosten voor de gasaansluiting. Deze zijn ongeveer € 215,00 per jaar.

Over het algemeen kan men zeggen dat het verwarmen van een woning met een elektrische cv-ketel 2,4 duurder is dan het verwarmen met een gasgestookte ketel
(EXCLUSIEF OVERSTAP VAN GAS-KOKEN NAAR ELEKTRISCH KOKEN: AANSCHAF EL.KOOKPLAAT ETC).

www.inoxcon.nl/faq/ik-wil-mijn-cv-ket...
Zorgen over hoge gasprijzen: gemeente Enschede schuift toekomstplan warmte op de lange baan
ENSCHEDE - Een besluit over windmolens was al doorgeschoven en een andere hete aardappel gaat nu ook in de ijskast.
De gemeentelijke plannen om alle woningen van het gas te halen en op het warmtenet aan te sluiten wordt voorlopig niet besproken. ‘Slechte timing.’

Lilian ten Donkelaar 17-01-22, 09:35 Laatste update: 17-01-22, 11:27
Windmolens, zonnepanelen, huizen afkoppelen van aardgas. Allemaal toekomstplannen, maar voor de overstap naar stadsverwarming is het even geen goed moment, vindt het college.
Maandag zou de ‘transitievisie warmte’ besproken worden met de gemeenteraad maar het is van de agenda gehaald, aldus wethouder Jeroen Diepemaat: de timing is slecht.
„We moeten het eerst hebben over energiearmoede en wat we daar als stad aan kunnen doen.”

Lees ook
www.tubantia.nl/enschede/zorgen-over-...
Kaviaar
0
quote:

haas schreef op 21 januari 2022 11:54:

[...]

Zorgen over hoge gasprijzen: gemeente Enschede schuift toekomstplan warmte op de lange baan
ENSCHEDE - Een besluit over windmolens was al doorgeschoven en een andere hete aardappel gaat nu ook in de ijskast.
De gemeentelijke plannen om alle woningen van het gas te halen en op het warmtenet aan te sluiten wordt voorlopig niet besproken. ‘Slechte timing.’

Lilian ten Donkelaar 17-01-22, 09:35 Laatste update: 17-01-22, 11:27
Windmolens, zonnepanelen, huizen afkoppelen van aardgas. Allemaal toekomstplannen, maar voor de overstap naar stadsverwarming is het even geen goed moment, vindt het college.
Maandag zou de ‘transitievisie warmte’ besproken worden met de gemeenteraad maar het is van de agenda gehaald, aldus wethouder Jeroen Diepemaat: de timing is slecht.
„We moeten het eerst hebben over energiearmoede en wat we daar als stad aan kunnen doen.”

Lees ook
www.tubantia.nl/enschede/zorgen-over-...

En …. elektriciteit zou juist stukken goedkoper worden?? Komt niets van terecht.
Of gaat er veel te veel naar die giga vreters met hun computers? Plaatsen we voor noppes zulke windmolens..
Dan zijn we niet goed bezig!

838 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
861,79  -3,57  -0,41%  15:03
 Germany40^ 17.744,40 -0,52%
 BEL 20 3.823,90 -0,07%
 Europe50^ 4.925,58 -0,22%
 US30^ 37.737,07 -0,73%
 Nasd100^ 17.366,02 -1,04%
 US500^ 5.007,45 -0,83%
 Japan225^ 37.478,47 -1,38%
 Gold spot 2.381,48 +0,09%
 EUR/USD 1,0666 +0,21%
 WTI 81,63 -0,55%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

EBUSCO HOLDING +3,38%
WDP +3,20%
Heineken +1,82%
NX FILTRATION +1,50%
Pharming +1,50%

Dalers

VIVORYON THER... -3,62%
ADYEN NV -2,93%
AMG Critical ... -2,86%
RENEWI -2,65%
Fugro -2,56%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront