Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

U kunt gaan als belegger. Amsterdam gaat huizenprijzen even regelen

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

29 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. ZJZDOBIZS 3 november 2021 13:49
    Natuurlijk is de veel te lage rente de oorzaak, maar dat mogen de toppertjes die mede het beleid bepalen nooit zeggen want dan schiet de rente omhoog dus wordt niet de oorzaak aangepakt maar door stemgeile politici vanalles verzonnen voor korte termijn stem gewin zonder de maatregelen voldoende te toetsen in elk scenario.

    En het leukste is..... je doet er helemaal niks aan.

    Greenspan kreeg toch de schuld van de financiële crisis 2007 2009 omdat hij in reactie op de recessie 2002 de rente te lang te laag had gehouden.....
    Dat was +1% en voor een periode veeeel korter dan nu...

    Daar moest hoog nodig van geleerd worden, signalen moesten eerder opgemerkt worden etc etc, hele boeken zijn er over geschreven....

    En nu? Geen signalen toch.... neh... this time its different....
  2. forum rang 9 objectief 3 november 2021 14:00
    quote:

    Drs P. schreef op 3 november 2021 13:56:

    tja inderdaad de huizencrisis heeft niets te maken met de gevolgen van de massa-immigratie (er staan weer rond de 30.000 "statushouders" met voorrang te wachten op een betaalbare huurwoning bijv.) & het destructieve rentebeleid van de ECB..

    De politici en de ECB zijn niet benoemd om precies te doen dat jou als burger goed uitkomt.
    Is het wel het geval, dan berust dat op toeval.
  3. forum rang 7 ffff 3 november 2021 14:30
    Als oude belegger, ooit ook in onroerend goed, dus in huizen, denk ik bij zo'n maatregel van de Amsterdamse Overheid.....Dan doen we toch een deel in het zwart.
    Zijn ze nu werkelijk zo naïef in Nederland geworden of denken ze nu werkelijk dat er niet heel wat slimmeriken zijn die op die manier, noem het maar rustig de oude , voor velen heel vertrouwde, onder tafel doorschuiven manier.

    En dan heb je, precies zoals in het verleden 40 jaar geleden de gewoonste zaak van de wereld, , alleen maar tevreden deelnemers: De verkoper, de koper, en akkoord de notaris krijgt iets minder.....

    Peter
  4. Broer Konijn 3 november 2021 15:55
    Hilarisch, de Amsterdamse politiek heeft 'de oplossing' gevonden. Zeker de SP en GroenLinks wethouders. Ik kom niet meer bij....

    Terwijl 'de oplossing' (als die er al is) bij de ECB en in Brussel ligt. Maar ja, dat kunnen Spanje, Italië, Griekenland, Portugal enzovoort natuurlijk niet toe staan.

    Dus worden Nederlanders en Duitsers in aandelen, vastgoed en crypto's gedwongen.

    De vastgoed prijzen in de dorpen rond Amsterdam (Oostzaan, Zaandam, Halfweg/Zwanenburg, Haarlem, Lijnden, Uuithoorn, Weesp) zijn vandaag weer 10% gestegen.

    Het ergste vind ik dat ze zelf ook wel weten dat dit geen zier helpt. Maar toch doen omdat je dan in de media daadkrachtig overkomt bij je (achterlijke) kiezers die niet betere weten. Zo triest.

    Mvg Broer Konijn
  5. forum rang 5 theo1 4 november 2021 11:38
    Als de gemeente Amsterdam iets "wel even" zal regelen, dan weet je zeker dat het een zooi wordt. Alleen al om dat hersendode stadsbestuur zou ik daar nooit willen wonen.

    Migratie heeft er natuurlijk niks mee te maken. Die mensen hebben niks, die kunnen het helemaal niet betalen om in Amsterdam te wonen. Een kamertje bij de prins kost al snel €1000.

    En er is wel een wezenlijk verschil met de dot-com bubbel: toen werd er geen winst gemaakt, alles was gebaseerd op tientallen jaren extrapoleren. Nu worden er enorme winsten gemaakt. En de rente is ook nog eens negatief. Dat is wel een iets andere situatie.
  6. forum rang 9 objectief 4 november 2021 11:48
    quote:

    theo1 schreef op 4 november 2021 11:38:

    Als de gemeente Amsterdam iets "wel even" zal regelen, dan weet je zeker dat het een zooi wordt. Alleen al om dat hersendode stadsbestuur zou ik daar nooit willen wonen.

    Ook op bovenstaande schandalige teksten over hardwerkende ambtenaren zou een gevangenisstraf ingevoerd moeten worden.
  7. forum rang 5 theo1 4 november 2021 11:49
    Die prins zou het probleem zijn als hij zijn panden leeg zou laten staan. Maar dat doet hij niet. Hij laat er zo veel mogelijk mensen in wonen. Hij is dus eerder de oplossing dan het probleem.

    Waar ze mee zitten is dat Amsterdam geen Almere is. Ze leven in de droomwereld dat er in hartje Amsterdam gezinnetjes in hun eigen huis met tuintje wonen. Dat heb je dus in Almere, maar in Amsterdam is de grond daar veel te duur voor. In Manhattan hebben gezinnetjes ook niet hun eigen huisje, boompje en beestje. Er zijn maar drie manieren om daar te kunnen wonen: 1- een mini-appartementje voor een (naar Nederlandse begrippen) woekerhuur, 2- met huisgenoten om de huur te delen (zoals in Friends,), en dan is het nog steeds niet al te groot of 3- als je heel erg rijk bent. Amsterdam is eerder een mini-Manhattan dan een groot-Almere. Wen er maar aan. Een starter met modaal inkomen kan ook geen huis kopen in Kensington. Je kan dat gewoon vergeten. Dat kan een stadsbestuur ook niet forceren.
  8. Slien 4 november 2021 11:58
    quote:

    rvd4always schreef op 4 november 2021 11:45:

    Huizen moeten gebruikt worden om in te wonen, niet om te speculeren. Denk dat het een goed plan is van de gemeente Amsterdam.
    Klopt helemaal.
    En ziekenzorg is er voor de zorg, winkels voor ons voedsel, geneesmiddelen voor ons allemaal, wegen als algemeen nut.
    Eigenlijk kun je nergens in beleggen.
  9. forum rang 5 theo1 4 november 2021 11:59
    quote:

    objectief schreef op 4 november 2021 11:48:

    [...]

    Ook op bovenstaande schandalige teksten over hardwerkende ambtenaren zou een gevangenisstraf ingevoerd moeten worden.
    Volgens mij zegt Arend Jan Kamp in wezen hetzelfde als ik: namelijk dat dit een slecht idee is waarvan ik (en hij ooik als ik hem begrijp) verwacht dat het dingen eerder erger dan beter maakt.

    Ik heb het niet over ambtenaren, ik heb het over bestuurders. Ik zeg niet dat die mensen niet hard werken. Ik zeg ook niet dat ze het niet goed bedoelen. Ik zeg dat het een slecht idee is en dat er in Amsterdam een geschiedenis van slechte ideeën is. Goede bedoelingen leiden vaak tot slecht beleid.

    Verder is het natuurlijk niet mijn probleem. Ik woon niet in Amsterdam en ik wil niet in Amsterdam wonen, om meerdere redenen. Dus ze gaan hun gang maar. Veel succes, misschien werkt het deze keer.
  10. Mtouch 4 november 2021 13:53
    AJ mag dan gelijk hebben dat de lage rente een belangrijk deel van de oorzaak is, maar het is ook een illusie om te denken dat de Gemeente Amsterdam daar iets aan kan doen. Terwijl zij er wel op wordt aangekeken als er onvoldoende (liefst betaalbare) woonruimte is. Dus dit is wat zij er op korte termijn WEL aan kan doen. Verdient geen schoonheidsprijs, maar het is in elk geval iets. En binnen de omstandigheden heeft ze ook gewoon gelijk: huizen zijn in eerste instantie om in te wonen, daarna pas om in te beleggen.
  11. [verwijderd] 4 november 2021 14:11
    Er is een trendbreuk gaande in Amsterdam: alles akkoord vinden voor verkameren/opsplitsen/onzelfstandige eenheden ed. is ten einde gekomen, sterker nog! recent toegekende vergunningen worden nu teruggedraaid als de buren daarover bezwaar maken.

    In beroep gaan van de verhuurder kan, maar elke jurist weet dat het blijvend is.

    De speculant die eind vorig jaar, begin dit jaar een unit kocht en huurders vond gaat dus teruggeroepen worden, zonder schade/verlies verkopen gaat dus niet meer lukken(de muziek hapert nu maar speelt nog wel)

    De vrijkomende unit moet dus verkocht worden aan en verpleegster, concierge, politieman, ambtenaar of wat dan ook, maar niet meer aan een speculant, de prijzen gaan dalen, het gaat echt gebeuren! het is nu gaande.

    En nu doorzetten nieuwe wethouder(ben de naam ff kwijt), gewoon buiten de haag om.
  12. [verwijderd] 4 november 2021 14:19
    De goedkeuringen voor opsplitsen in Amsterdam zijn verdwenen, elke week hele lijsten met goedkeuringen voor van alles en nog wat(parkeren, container, bloembak, lichtbak, stoepje, steigertje ed.)

    Alles staat gewoon op internet, zoek gewoon op "vergunning Amsterdam" of iets dergelijks, gewoon op datum volgorde, niets geheim aan.

    De prijzen gaan als eerste in Amsterdam dalen omdat hier het speculeren is gestart, uitgevonden, binnenkort de berichten in de media hierover.

    Maar uiteindelijk is de ECB de perverse prikkel natuurlijk, de lage rente, de steeds hoger worden inflatie, te veel geld, de uitstroom uit het euro system naar crypto toepassingen.

    Over een(1) jaar wordt >10% van de huizen transacties in crypto afgerekend, jongere jongeren gaan hun crypto winsten inzetten/omzetten in een dak boven hun hoofd.
  13. forum rang 10 DeZwarteRidder 4 november 2021 14:34
    quote:

    rvd4always schreef op 4 november 2021 11:45:

    Huizen moeten gebruikt worden om in te wonen, niet om te speculeren. Denk dat het een goed plan is van de gemeente Amsterdam.
    Wat een domheid....!!!

    Huizen die gekocht worden als belegging worden verhuurd aan personen die anders op straat komen te staan.
  14. Mtouch 4 november 2021 14:42
    quote:

    DeZwarteRidder schreef op 4 november 2021 14:34:

    [...]
    Wat een domheid....!!!

    Huizen die gekocht worden als belegging worden verhuurd aan personen die anders op straat komen te staan.
    De "personen die anders op straat komt te staan" huren niet in de vrije sector, daar hebben ze het maandelijkse budget helemaal niet voor. Zolang er belegd wordt met als doel goed geld verdienen in de vrije huursector, creëert dat alleen maar meer schaarste en dus nog hogere prijzen. Dat is nu net het hele probleem. Mensen voor dom uitmaken heeft overigens nog nooit een probleem opgelost, maar dat terzijde.
  15. [verwijderd] 4 november 2021 14:53
    quote:

    DeZwarteRidder schreef op 4 november 2021 14:34:

    [...]
    Wat een domheid....!!!

    Huizen die gekocht worden als belegging worden verhuurd aan personen die anders op straat komen te staan.
    Er wordt een complete laag uit de piramide geslagen, de speculant wordt overgeslagen, er komt dus meer speelruimte bij de overgebleven lagen(huurder, WoCo ed.), minder monden voeden dus.

    Het was te mooi om waar te zijn: een unit van 110 meter legaal opsplitsen in 4 units, 4x600 euro netto netto in the pocket en verschoond van fiscale inhoudingen, een geweldige cashflow.

    Natuurlijk loopt de (lokale) politiek altijd achter de optocht aan, met alles trouwens, die nieuwe wethouder gaat het mes erin zetten heb ik zo de indruk.

    Maar jonge gezinnetjes die onderwater komen te staan zal niet zo snel gebeuren, dat zijn weer andere mechanismes.
29 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links