Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Fiscale optimalisatie

14.262 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 ... 710 711 712 713 714 » | Laatste
ffff
2
Stalker........... Zoals echt vaak weet je alweer niet waarover het gaat.

Niets mooier dan tegenovergestelde meningen op een discussieforum. Maar ik wees nog even fijntjes hoe mijn tegenstanders 11 jaar, 12 jaar geleden erin geslaagd waren tot twee maal toe een opgestart fiscale optimalisatiedraadje te doen sluiten. Dat was toentertijd een van de werkwijzen van de moderatie.

Met andere woorden, dom, dom Fredje, die verkregen dus precies datgene waar jij zo'n hekel aan hebt: Peter zal en mag niet aan het woord komen........

Maar je ziet alweer, dom Fredje, dat Peter het langer heeft volgehouden dan zijn opponenten, want dit draadje barst van de informatie over tien lange jaren. En de belangrijkste opponent komt hier al 7 jaar niet meer.

Ennuh, herinner jij je nog JOUW postings Fredje, diverse keren. toch echt gericht aan mij, om maar niet op dit forum te komen. Kortom. je stalkt wel voortdurend, maar je tolereert zelf geen democratie, geen anderen die een mening hebben die jou niet zint......

De volgende keer eerst eens goed nadenken voordat je een posting plaatst.

Peter
ffff
2
Op 12 november plaatste ik in dit draadje de opmerkelijke steun ( hoogstwaarschijnlijk) van de zeer ervaren en belangrijke parlementslid en Brexitonderhandelaar bij de Overheid van de Virgin Islands.

Maar het onderwerp " Fiscale optimalisatie" is toch zo breed en kent zovele voorbeelden en is uiteraard zo politiek gevoelig.

Eerst een " voorspel"

1 Pakweg 7 jaar geleden vond Pierre van der Mersch het te gortig worden en vertrok met zijn grandioze Brederode Holding van België naar Luxemburg.

2 In diezelfde periode waagde Elio di Rupo het om Lakshmi Mittal als een wel heel kleine jongen te behandelen, hem te gelasten bij de Regering langs te komen om wat orders zijnerzijds te ontvangen. Gevolg: Ik stond perplex: 6 weken later had Lakshmi Mittal 40 MILJARD dat is dus 40 duizend maal 1 miljoen Euro verplaatst van Brussel/ België naar Luxemburg.

3 Unilever heeft heel vaak aangekaart dat dividendbelasting probleem vormt voor zijn aandeelhouders. Trekt Rutte zich aan, maar uiteraard niet de Regering in Den Haag. Dividendvrijstelling wordt teruggetrokken en...twee jaar later vertrekt Unilever

4 Koninklijke Olie kaart bij diverse gelegenheden zijn bezwaar aan over de dividendbelasting bij zijn internationale aandeel houders. Wordt voor kennisgeving aangenomen, maar verder, zoals te verwachten NIETS aan gedaan. Die blijven wel, denken de linksen.... Maar van Beurden vertelt nu wel degelijk dat het vertrek van Koninklijke Olie en de verandering van die royalistische naam in SHELL heel veel te maken heeft, zo niet doorslaggevend voor het vertrek van ....uh......SHELL. Al zal het feit dat in Nederland zo nu en dan een Rechter blijkbaar meer te zeggen heeft dan een regering betreffende een beleid van een multinational ook wel meegespeeld hebben.

Hier en daar kun je lezen wat al die vertrekken uit België en Nederland de staatskassen van die twee landen gekost hebben of zullen gaan kosten.....

En nu dan toch: VIER MAAL DE BELANGRIJKSTE DRIJFVEER: Fiscale optimalisatie. Wij, bedrijven beslissen en niet jullie gekozenen...... WIJ, bedrijven luisteren toch meer naar onze eigenaars, dus onze aandeelhouders, dan aan jullie kiezers, jullie uitkeringsontvangers.

En om toch eens aan te geven, hoeveel die 4 beslissingen MIJ heeft opgeleverd dan wel gaat opleveren, dat is ongeveer 40.000 Euro per jaar, dit jaar 2021 en volgend jaar pakweg ongeveer 64.000 Euro.

Fiscale optimalisatie..... Of ze het nu binnen Europa doen, dan wel buiten de Europese Gemeenschap en dus in United Kingdom....... Als ze niet uitkijken gaan AB IINBEV, ASML, DSM of Philips toch ook eens heel diep nadenken...... Hetgeen ik uiteraard zou toejuichen, want daar gaat al meer dan tien jaar dit draadje over.

Peter

jonas
0

Peter in grote lijnen eens, maar natuurlijk is niet elke kiezer uitkeringsgerechtigde. Maar goed dat is een beetje overdrijven en dat doe ik zelf ook weleens een beetje.

Kom ik op een heikel punt. Jij bent groot bewonderaar van de heer Rutte. Dat ben ik bepaald niet. Deze kerel heeft miljarden van onze zuurverdiend geld aan de Italianen weggegeven, terwijl hier tal van zaken volkomen fout gaan. Neem de jeugdzorg, het onderwijs. adequate infrastructuur met goed onderhout, hout verbranden voor het klimaat, uit de hand gelopen immigratie, BOA, s met Hoofddoek toestaan in seculaire staat etcetc etc

Wordt het niet eens tijd dat Rutte verantwoordelijkheid neemt voor deze zaken en terugtreedt? Verantwoordelijkheid nemen voor mis gedane daden lijkt mij toch een heel liberaal principe. Waarom geldt dat volgens jou dan weer niet voor de heer Rutte?

Groet, Jonas
jowi
2
Beste Peter,

Is die dividendbelasting geen grote onzin om als excuus te noemen. Als Shell, Unilever ed dividend uitkeren wat kost dit Shell en Unilever? M.i. niets / nada!!!!
Het is een voorheffing op de voordelen van de aandeelhouder !!!

Is de werkelijke reden niet een andere. Namelijk (betrouwbaarheid van de overheid) NL wordt geregeerd door D'66 rechters.
objectief
0
Jarenlang heeft Shell vele miljarden aan ons gas verdiend; de koek is op.
Shell is gewoon een bedrijf dat winstmaximalisatie nastreeft en in Nederland is de goudmijn leeg.
Kortom: Nederland is minder belang geworden voor Shell en ze maken hiervan gebruik.
jowi
1
Ik denk dat Shell de klimaatactivisten ontvlucht. Hierdoor staat de concurrentiepositie onder druk.
Alle fossiele activa goedkoop verkopen aan BP, Chevron, Total ed. Moet niet gekker worden.
Geef ze groot gelijk.

In een NL waar de overheid wordt overruled door een aantal activisten/idealisten wil je toch niet gevestigd zijn!!!!
jonas
0
Jowie denk ook of weet wel zeker Shell heeft dit besluit om meerdere redenen gennomen.

Het is natuurlijk wel zo dat bij die dividendbelasting verdragen en nationale wetgeving geldt, Bij ons loopt het glad met aftrekbaarheid dividendbelasting, maar dat is niet overal zo

Peter fixeert zich trouwens ook iets teveel op de heffingskant vanuit de aandeelhouder. Er is ook de subsidiekant en het goed samen met de overheid zaken aanpakken bijvoorbeeld bij creëren structuur waterstof en plaatsen van enige kernenergiecentrales waarbij je 1 lijn moet trekken die bij Shell moet hebben gespeeld. Overheid is nu volstrekt draaikont Rutte onbetrouwbaar en geen goede partner om er samen tegenaan te gaan.

Komt bij dat voortdurend zwartmaken van dat mooie bedrijf via de NPO, de Volkskrant, Trouw, NRC etc etc die niets mooier vinden dan dat zo een bedrijf kapot te maken. Hun limpliciete boodschap: schaam je om voor zo een monster van bedrijf te werken! De werkelijk is dat ze zelf ze dom zijn om daar ook maar een baantje te krijgen! Geldt trouwens ook voor die geforceerd modern en hip doenendende dames van Koffietijd met IQ. Zijn vrij lelijke wijven trouwens ook nog. Ze dat soms aan bij het doorschakelen. Het is daar een wahallah van politiek correcte domheid. Niet te geloven!

Groet, Jonas

Kom bij de NPO dan kan je mooi op andermans kosten wereld verbeteren en dik betaalde boterham hebben met feitenvrij goodfeeling gedoe!

Groet, Jonas
ffff
1
Jonas,

Het voert echt veel en veels te ver in DEZE draad fiscale optimalisatie. Je gaf zelf de afgelopen dagen al het goede voorbeeld om onderwerp bij onderwerp te houden. Denk aan de beleggingen van Ron.

Ik ben een GROOT bewonderaar van Rutte om veel redenen, maar wil daar hier in deze draad geen onderwerp van maken. Rutte was overigens de politieker die de dividendbelasting wilde afschaffen maar juist werd teruggefloten. Nou....nou zien ze de gevolgen.

Jowi, Je maakt een beoordelingsfout: Die belasting kost die bedrijven in principe niks, maar....die belasting maakt het beslist ONGUNSTIGER voor die bedrijven om juist hun aandelen te kopen. Dat is precies ook van Van Beurden in een van de krantenverslagen vertelt: Er was/ is enorme druk vanuit de eigenaren van het bedrijf, dus vanuit de aandeelhouders om ervoor te zorgen dat er netto meer dividend naar de eigenaars vloeit. Hetzelfde speelt bij de Zuid Afrikaanse aandeelhouders van AB INBEV: In België 30 procent, in Londen niets.

Formeel heb je dus gelijk, Jowi, maar met name Hollande heeft heel goed gemerkt hoe de verhoogde dividendbelasting in Frankrijk zich TEGEN de Franse beurs keerde. Emmanuel Macron heeft die blunder rechtgezet: Van 30 weer naar 12,8 procent. Franse bedrijven worden weer aantrekkelijker.

Zelf investeer ik wel degelijk méér in landen met een laag dividendbelasting dan in landen met een hoog dividendbelasting. Geloof mij, dat is zeker al en kleine 20 jaar één van de criteria.
Ik ben het me je eens dat die Rechtszaken een extra duwtje in de rug hebben betekend....

En dat het wel degelijk oplevert, wilde ik toch wel eens even kwijt en dan was ik waarachtig nog Reed Elsevier vergeten, want die heb ik ook in portefeuille. Dus het is eigenlijk nog iets meer......

Peter
marique
0
Vandaag een interessant hoofdartikel in FD over verruiming van de eerste schijf (15%) van de winstbelasting (2e schijf is 25%). Als gevolg daarvan zijn fiscale adviseurs al druk doende om vooral de wat kleinere ondernemingen te helpen met het opsplitsen van één bedrijf in meerdere kleine bedrijven, waardoor 10% winstbelasting bespaard kan worden.

Minder belasting ontvangen van bedrijven vindt onze overheid geen enkel probleem.
Belasting innen bij burgers is een stuk eenvoudiger.

jowi
0
Ik denk dat er maar weinig ondernemingen zijn die winstbelasting betalen (m.n. het totaalwinstbegrip en de verliesverrekeningen),

ik denk dat er veel ondernemingen zijn die subsidie toe krijgen (WVA, S&O, MIA, KIA, premievrijstellingen, premiekortingen
tegemoetkomingen van uit het loondomein etc)

ik denk dat mn de consumerende loonslaaf belasting betaalt !!!!!!!
voda
1
Banken en klanten verdwalen in grote antiwitwasbos
Door RUBEN EG

Updated Gisteren, 22:55
Gisteren, 20:50
in FINANCIEEL

„Er kan niet meer gedaan worden dan wat er nu wordt gedaan”, concludeerde Frank Elderson begin 2020 nog als verantwoordelijk directielid van De Nederlandsche Bank (DNB) over de aanpak van banken om witwaspraktijken te voorkomen. We zijn ruim een jaar verder en inmiddels is bij de Nederlandse grootbanken één op de zes tot zelfs één op vier medewerkers dagelijks bezig het vangen van boeven. Maar dat is dus nog niet voldoende.

GETTY IMAGES

Na de jarenlange tekortkomingen bij ING en ABN Amro (geschikt voor honderden miljoenen en dreigende vervolging voor de verantwoordelijke topmensen), is ook Rabobank al enige tijd een groot zorgenkind van de toezichthouder. Om de bank te bewegen een stapje harder te lopen om de problemen op te lossen werd al eens een dwangsom van €500.000 opgelegd, die in februari ook verbeurd werd verklaard.

BEKIJK OOK:
DNB pakt Rabobank opnieuw aan om tekortschieten bij tegengaan witwassen

Rabobank beloofde nog maar eens harder te lopen, maar is wederom stevig op de vingers getikt. DNB eist dat Rabo bij de Nederlandse consumentendivisie beter onderzoek doet naar klanten, transacties in de gaten houdt en melding maakt van overboekingen waar een luchtje aan zit. Nieuwe verbeterafspraken gaat DNB nu strikt handhaven, zo maakte Rabobank maandagavond bekend.

Klanten worden ondertussen helemaal tureluurs van al het onderzoek bij hun bank. Een rekening openen om geld in te zamelen voor een goed doel kost bijvoorbeeld ladingen aan papierwerk. De herkomst van een jaren geleden gekregen erfenis moet opeens verantwoord worden.

BEKIJK OOK:
Autohandel in ons land walhalla voor witwassen drugsgeld

Bepaalde ondernemers worden de deur gewezen, zoals autodealers, coffeeshophouders of voetbalclubs. Storten van cash wordt voor bepaalde klanten ook duurder, terwijl voor iedereen de prijzen van betaalpakketten door al die controles steeds worden verhoogd.

De Financial Intelligence Unit (FIU) heeft dit jaar met ruim een miljoen al meer meldingen van verdachte transacties van banken ontvangen dan over heel 2020, zo meldde de NOS recent. Maar al die meldingen kunnen door de negentig verantwoordelijke FIU-medewerkers helemaal niet doorgeploegd worden en verdwijnen op de grote stapel.

BEKIJK OOK:
Minister: bank moet elke klant apart screenen op witwasrisico, geen groepen weigeren

Tegelijk vindt minister Hoekstra van Financiën dat banken niemand mogen uitsluiten. De oplossing om efficiënter zwart geld op te sporen is een met collega Grapperhaus van Justitie bedacht plan om banken onder voorwaarden wettelijk toe te staan informatie over klanten te delen. Maar die wet dreigt door protest van de Autoriteit Persoonsgegevens te sneuvelen in de Eerste Kamer.

Ziet iemand door de bomen het bos nog in de strijd tegen witwaspraktijken?

www.telegraaf.nl/financieel/135988306...
objectief
0
quote:

voda schreef op 17 november 2021 12:56:

Ziet iemand door de bomen het bos nog in de strijd tegen witwaspraktijken?

Alle beetjes helpen, tenzij je het risico wilt lopen vandaag of morgen per ongeluk door een drugsdealer neergeknald te worden.
De criminelen zullen waarschijnlijk (deels) overstappen van banktransfers naar crypto's; tenslotte zijn de winsten immens.
De enige oplossing lijkt me het spul goedkoper te maken, maar hoe...
ffff
1
Fred,

Je houdt alweer de financiële berichtgeving niet goed bij.

Ik heb het in de KK al uitvoerig gepost: Er zijn GIGA problemen van brave bitcoinbeleggers die grote winsten hebben gemaakt, maar die hun winsten en dus hun verworven vermogen niet of nauwelijks op een rekening bij een van de bekende grootbanken kunnen zetten.

Ik vind dat tegenwoordig één van de grote minuspunten aan een cryptobelegging.

Uit het artikel van De Telegraaf geplaatst door Hans/ Voda hierboven:

Klanten worden ondertussen helemaal tureluurs van al het onderzoek bij hun bank........

Ook hierop heb ik de afgelopen twee, drie jaar al enkele keren gewezen. Je kunt als ABN, KBC, ING, RABO , etc. etc. natuurlijk wel " onderzoek" doen, maar dat stelt heel vaak echt niets voor.
Ik krijg de meest irritante vragen bij overschrijvingen van......één PRO MILLE van mijn rekening. En dat naar banken waarmee je....meer dan dertig jaar zaken hebt gedaan... En als je hen dan antwoordt: KIJK in jullie eigen rekeningen van 20, 10, 5 jaar geleden, komt er geen antwoord. Die jacht, hoe goed bedoeld ook, heeft heel irritante kanten en daar wordt luchtig overheen geluld. Uiteindelijke gevolg: Uitwijken, maar weer. Vragen bij 1 promille, dat betekent dus eigenlijk 1000 maal vragen beantwoorden. Zoals Rene in een andere context al zei: Die Overheden maken het de burger zo nu en dan niet te verdragen.

Opvallend is natuurlijk ook dat je als klant van een bank te maken krijgt met pas afgestudeerden die van toeten noch blazen weten en....precies de regeltjes volgen, want anders krijgen ze van hun superieur op hun lazer. Dit is alweer een veel te ver doorgedreven foute ontwikkeling waar De Telegraaf en trouwens ook De Tijd terecht op wijst/ wees.

Peter
voda
0
Aan welke knoppen kan politiek draaien bij versoberen belastingregime woning?
author avatar
Door MARTIN VISSER

Updated 57 min geleden
1 uur geleden
in FINANCIEEL

AMSTERDAM - De fiscale behandeling van het eigen huis ligt op de onderhandelingstafel van de kabinetsformatie. Aan welke knoppen kan de politiek draaien als ze het belastingregime voor huiseigenaren zou willen versoberen?

Box 3
De Nederlandsche Bank (DNB) stelt voor om de eigen woning over te hevelen van box 1 naar box 3. Daarbij wordt de hypotheekrenteaftrek afgeschaft en het eigen huis net zo belast als andere vormen van vermogen, zoals spaargeld en beleggingen. De waarde van de woning minus de hypotheek wordt dan belast. Mogelijk geldt er een vrijstelling, zoals er in box 3 nu ook een belastingvrije drempel is.

BEKIJK OOK:
Al veel huiseigenaren beboet voor verkoop zonder energielabel

Renteaftrek
De coalitie kan ook de hypotheekrenteaftrek in box 1 verder beperken. De maximale aftrek is nu nog 43 procent en wordt stapsgewijs verlaagd tot 37 procent in 2023. In het regeerakkoord zou de verlaging van de aftrek nog iets kunnen worden versneld of de verlaging ook na 2023 kunnen worden doorgezet.

BEKIJK OOK:
Blunder Segers legt zenuw bloot: huiseigenaar bungelt bij VVD
Waterschap tientje duurder voor huiseigenaar

Eigenwoningforfait
Het eigenwoningforfait wordt opgeteld bij het inkomen in box 1. Dit is de prijs voor het ’woongenot’ van je eigen huis, enigszins vergelijkbaar met het belasten van vermogen in box 3. Voor de meeste woningen is deze bijtelling 0,5 procent van de WOZ-waarde. In een regeerakkoord zou deze bijtelling kunnen worden verhoogd.

Wet-Hillen
De wet-Hillen was bedoeld voor mensen die hun hypotheek bijna of helemaal hebben afgelost. Als het huis (bijna) is afgelost, is de bijtelling van het eigenwoningforfait in box 1 hoger dan de renteaftrek, waardoor per saldo belasting over het eigen huis moet worden betaald. Met de wet-Hillen uit 2005 is geregeld dat de bijtelling nooit meer kan zijn dan de aftrek, om die belasting op het eigen huis te voorkomen. Met ingang van 2019 wordt de wet-Hillen over 30 jaar stapsgewijs afgeschaft. Als de coalitie aan deze knop wil draaien, zou de afschaffing van de wet-Hillen kunnen worden versneld, waardoor mensen eerder over hun afgeloste huis belasting gaan betalen.

BEKIJK OOK:
DNB: hypotheekschuld stijgt niet mee met huizenprijzen
Hypotheekrente stijgt, aftrek onder vuur: tijd om snel over te sluiten?

www.telegraaf.nl/financieel/166643538...
jowi
0
Gewoon de maximale leencapaciteit verlagen en opbrengsten verhuur 2e en volgende woning belasten in BOX I.
Vervolgens volgt automatisch een marktcorrectie.
ffff
0
Fiscale optimalisatie......

Soms heeft een mens plezier als hij ervaart dat andere mensen het ook in de smiezen hebben.....:

Vandaag de bekende cartoonist Jacques Moeraert die onder het pseudoniem " ZAK" al vele, vele jaren cartoons plaatst:

Je ziet een druk bezette keuken van een restaurant en de obers die de talrijke gasten in het restaurant bedienen. In de deur van het ( administratie) kantoortje van het restaurant staat een man en die roept luidkeels:

" Door een besmetting gaat de boekhouding in quarantaine....." In het kantoor is het akelig leeg.

Toch geweldig, mensen die ogen in hun hoofd hebben en het gezonde verstand laten spreken.

Peter
haas
0
de banken verkeren in zwaar weer met de controle op nwe klienten.Is dat ook in andere landen zo ?
====================================================================

Toezichthouder legt internetbank N26 aan de ketting
Door RUBEN EG

09 nov. 2021
in FINANCIEEL

FRANFURT - Internetbank N26 wordt definitief aan een dikke ketting gelegd vanwege de rammelende witwascontroles. De Duitse toezichthouder BaFin zet een eigen commissaris neer bij de bank. Die mag niet langer massaal nieuwe klanten aannemen en ongebreideld hypotheken vertrekken.

? GETTY IMAGES
De maatregelen gaan per direct in, omdat BaFin de risico’s bij de jonge internetbank te groot vindt. N26 mag maandelijks niet meer dan 50.000 nieuwe klanten aantrekken in alle landen waar het actief is, waaronder Nederland. Ook mag de hypotheekportefeuille van de bank niet groter dan €500 miljoen worden.

meer info:
www.telegraaf.nl/financieel/637826337...
voda
0
Nederlanders Europees kampioen sparen
Door PIETER VAN ERVEN DORENS

Vandaag, 05:30
in GELD

AMSTERDAM - Nederlanders waren in het eerste halfjaar van 2021 met afstand kampioen sparen van Europa. Gemiddeld spaarden wij €1734. Daarmee versloegen we de Duitsers met 2-1 en de Italianen met nog ruimere cijfers.

„Nederlanders zijn steeds meer gaan sparen sinds het begin van de pandemie. In geen enkel land in Europa werd per persoon meer geld op de bankrekeningen gezet”, zegt Eelco Habets, directeur Nederland van spaarplatform Raisin. Het onderzoek is afkomstig van de Duitse moederbank Raisin.

Achter Nederland kwamen de Britten met een gemiddeld spaarbedrag van €1424. Daarna volgden de Fransen (€1003) en Duitsers (€883). Nederlanders spaarden in het eerste halfjaar bijna 4 keer meer dan Italianen, die per persoon slechts €453 opzijgezet hebben.

BEKIJK OOK:
Hard gelag spaarders: hervorming spaartaks op lange baan geschoven

Volgens Raisin zetten de Nederlanders van juli 2020 tot juni 2021 in totaal €38 miljoen opzij op hun betaal- en spaarrekeningen. De Duitsers waren goed voor €160 miljard, de Britten voor €170 miljard.

Waar Nederlanders onverminderd hard zijn blijven sparen, is het spaartempo in de gehele eurozone volgens Raisin weer wat vertraagd. Gemiddeld heeft een inwoner van de eurozone nu €796 meer op de rekening staan dan in december 2020. In de belangrijkste economiee¨n van de eurozone toonde alleen het spaartempo van de Fransen een stagnatie.

BEKIJK OOK:
Pech: 40 jaar oud spaargeld spoorloos verdwenen

„Na de grootste instroom aan geld sinds de financie¨le crisis van 2018, is het spaargedrag in de eurozone weer teruggekeerd naar de niveaus die we zagen voor de pandemie”, constateert Raisin-topman Tamaz Georgadze.

www.telegraaf.nl/financieel/675160327...
voda
0
Een geest van elastiek
12:00

De Franse politieke strip De Zwarte Baron gaat over een roofvogel die schapen vangt. De sullige grazers spelen de rol van burgers die altijd de sigaar zijn, terwijl de roofvogel model staat voor een kapitalist, die enige, maar niet veel, concurrentie ondervindt van de krokodil (een communist).

Wanneer de Zwarte Baron een aanmaning krijgt om te stoppen met de schapenjacht, gaat de roofvogel er evengoed klapwiekend met een mekkerend slachtoffer vandoor. 'Ik heb nog een nest in Liechtenstein', zegt hij. Knarsetandend loopt de belangenbehartiger van de schapen weg. De Zwarte Baron heeft dankzij een slimme truc de Wet op de Roofvogels weten te ontduiken, vertelt hij op kantoor.

Een slimme truc, een nest in Liechtenstein: dat riekt naar fiscalisten. Zette de mensheid hun creativiteit in om de honger in de wereld op te lossen, dan was obesitas nu ons grootste probleem. Als je een geest van elastiek hebt, ben je tot veel in staat.

Maandag bleek dat opnieuw in Den Haag. Daar vocht een fiscalist zijn ontslag bij Deloitte aan. Hij was jarenlang partner, en stond in de boeken als ondernemer, want dat scheelde fijn belastingen. Maar daardoor liep hij bij zijn ontslag wel de vertrekpremie mis die een 'normale' werknemer krijgt. Bij EY speelt ook zo'n kwestie.

Omdat die premie onweerstaanbaar is, trekken de fiscalisten in kwestie nu voor het hof plots het jasje van hun Italiaanse maatkostuum uit, en tonen ze een ketelpak. We zijn werknemer, zeggen ze - altijd al geweest. Een raadsman vergelijkt hun deplorabele situatie zelfs met de status van uitgebuite maaltijdbezorgers van Deliveroo. Het beeld van zijn cliënten die in hun Porsche Taycan of een vergelijkbare voiture pizza's met een gepeperd prijskaartje bezorgen, dringt zich op.

Het thema ‘rijke elite, arme kudde’ komt ook aan de orde in De Naam van de Roos, het meesterwerk van Umberto Eco over moord in een somber klooster aan het einde van de middeleeuwen. Een hoofdstuk gaat over een debat tussen precieze franciscaner monniken en rekkelijke vertegenwoordigers van de Paus over de vraag of Jezus arm was, en meer specifiek of hij eigenaar was van de kleren die hij droeg.

Die vraag staat voor iets groters. Mag de kerk rijkdom vergaren in het licht van de wijd verbreide armoede van de achterban?

De heren in het klooster gaan in ruzie uiteen. Had er een fiscalist bemiddeld, dan had hij vast aangetoond dat Jezus weliswaar het vruchtgebruik van zijn kleren had, maar dat het eigendom ervan bij een vennootschap op de dan nog ongekerstende Kaaimaneilanden berustte, terwijl de royalties op het merkrecht van zijn drijfvaste sandalen via het obscure vissersplaatsje Aemstelledamme liepen.

Eerlijk is eerlijk: de Nederlandse fiscalist is niet altijd te benijden. Het buitenland haat hem, omdat hij klanten met fiscale allergie helpt om belasting te ontwijken via een Bermuda-driehoek tussen Amsterdam, Dublin en Luxemburg.

Zolang Italianen daarover klagen, draait de Zuidas zich nog eens om. Maar zo af en toe schrikt Nederland wakker. Bij byzantijnse constructies bij de bouw van advieskantoren, of wanneer adviseurs een wetswijziging aangrijpen om de fiscale eenheid van hun klant om te zetten in een meervoudige persoonlijkheid. Je bent gek als je het niet doet.

Het mag, zo lang de wetgever niet piept, en deskundologen zwijgen. Die laatste categorie trekt sowieso niet snel aan de bel, want fiscalisten zijn behalve constructiepuzzelaars, ook vaak nog hoogleraar. Zo dienen ze de wetgever van ‘neutraal’ advies. Als iemand de zaken kan scheiden, zijn zij het wel.

In februari spreekt de rechter zich uit. Mocht hij de vertrekpremie toekennen, en zijn fiscalisten loonslaaf, betekent dat meer loonbelasting voor de BV Nederland, hoera! Met terugwerkende kracht misschien wel; angstige schapen onder simpele belastingplichtigen weten dat de fiscus nog tot vijf jaar een navorderingsaanslag kan opleggen.

Sinds de toeslagenaffaire weten we hoe slagvaardig de Belastingdienst kan zijn, dus ze zitten daar met de vinger boven de verzendknop. Toch? Maar daar fladdert de Zwarte Baron kraaiend weg. De fiscus heeft veel van die Zuidas-voordeeltjes de afgelopen jaren juist gefiatteerd.

Han Dirk Hekking is algemeen verslaggever van Het Financieele Dagblad

Lees het volledige artikel: fd.nl/opinie/1420069/een-geest-van-el...
14.262 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 ... 710 711 712 713 714 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
867,26  -6,76  -0,77%  16:13
 Germany40^ 17.824,90 -1,46%
 BEL 20 3.848,17 -0,92%
 Europe50^ 4.915,17 -1,50%
 US30^ 37.743,85 -1,59%
 Nasd100^ 17.243,16 -1,60%
 US500^ 4.993,22 -1,56%
 Japan225^ 37.135,15 -2,27%
 Gold spot 2.320,48 +0,19%
 EUR/USD 1,0706 +0,08%
 WTI 82,37 -0,64%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

UNILEVER PLC +5,07%
Flow Traders +3,23%
RENEWI +2,27%
B&S Group SA +2,22%
Fugro +1,92%

Dalers

ADYEN NV -16,71%
VIVORYON THER... -7,26%
Alfen N.V. -6,37%
WDP -5,56%
BAM -3,63%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront