Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Vraag blue chips beleggingsfonds

49 Posts, Pagina: « 1 2 3 » | Laatste
Paul1111
0
Beste Marique.
Wat het NN fonds betreft. De koers fluctueerde in die jaren toch veel meer dan je aangaf, namelijk zo ongeveer tussen de 9,00 en 15,00. Dat is best veel toch?
haas
0
NN duurzaam aandelen fonds:
Marique heeft dit fonds ter overweging gegeven:
1. NN duurzaam aandelen fonds: bij dit fonds is de top-10 ,imo, ook BLUE CHIPS van (eer)gisteren en van NU.

2. 33 % van de inleg zit in de top-10 : waar van elke 1000 euro inleg er 670 euro "verdeeld" wordt over de restgroep buiten de top-10.

3.https://www.morningstar.nl/nl/funds/snapshot/snapshot.aspx?id=F0GBR04B2T&tab=3

4. Ook in deze Top-10 zijn het MARKTLEIDERS in hun produkt en/of werkgebied.

vergelijken belegfonds NN duurzaam met "individueel beleggen" van Martine ? :
Samengevat : 2 kernwoorden van Martine zijn terug te vinden bij NN duurzaam aandelen fonds: BLUE CHIPS en MARKTLEIDERS !

PS:
Één van de kenmerken van beleggen in fondsen is dat er belegd wordt in meerdere bedrijven tegelijk
In de naamgeving kan worden herkend in welk deel van de economie het fonds investeerd.
Elk belegfonds kent zo ookwel haar TOP-10 waarin 'n belangrijk deel van de inleg wordt geinvesteerd.
(dat verschilt wel: sommigen 20% anderen 50% in de top-10

PS: en wss nog belangrijker: ik wens u virusvrij leven toe

marique
0
quote:

Paul1111 schreef op 17 december 2021 21:08:

Beste Marique.
Wat het NN fonds betreft. De koers fluctueerde in die jaren toch veel meer dan je aangaf, namelijk zo ongeveer tussen de 9,00 en 15,00. Dat is best veel toch?
Paul,

Het ligt er maar aan hoe je een grafiek beoordeelt.
Kijk je nog wat verder terug dan is de koers ooit bijna 30 euro geweest. Dat was kort na de introductie. De koers kelderde in 2009 (financiële crisis) naar halverwege 13 euro en blijft sindsdien hangen in de bandbreedte van ongeveer 14 tot 16 euro. In maart 2020 een duik naar 9 euro. Een daling zoals je die toen bij alle aandelen en fondsen zag.

Als je op lange termijn wil beleggen moet je niet naar incidentele diepe dalingen zoals 2009 en 2020 kijken. Die zijn af en toe onvermijdelijk en gelden dan tegelijkertijd voor alle soorten aandelen. Ik heb geen glazen bol maar ik denk dat zo'n topjaar als 2021 een positieve uitschieter is. Dus ik zal niet verbaasd zijn als 2022 een teleurstellend beleggingsjaar wordt.

marique
0
Paul en haas,

Voor alle duidelijkheid, als ik fondsen of aandelen noem moet je dat niet zien als aanbeveling of advies.
Het is slechts bedoeld ter overweging. Het zijn dan fondsen/aandelen die ik enigermate ken omdat ik die in mijn volgbestand heb en/of in mijn portefeuille heb (gehad).
Het NN Duurzaam Aandelenfonds is een van de vele wereldwijd fondsen/etf's en heb ik momenteel in portefeuille.
Het NN Premium Dividendfonds heb ik nooit in portefeuille gehad maar ik houd het wel in de gaten. Het interessante van dit fonds vind ik de optieconstructie. Als professionals die dicht bij het vuur zitten en geavanceerde computerprogramma's gebruiken niet verder komen dan een gemiddeld jaarrendement is dat voor mij een teken dat ik als ongeschoolde belegger van optieconstructies moet afblijven.

Paul1111
1
Beste Marique en Haas. En beiden weer bedankt voor het delen van jullie info en visie. Het zijn rare tijden. Alleen mijn vraag al.... Dat ik gelden van de spaarrekening in beleggingsfondsen wil stoppen omdat sparen geld kost. En ik met een kleine aanwas op een beleggingsfonds al tevreden zou zijn. Maar zelfs dit lijkt niet eenvoudig te zijn helaas...
haas
0
quote:

Paul1111 schreef op 22 november 2021 11:40:

Wie kan me tippen? Met de groeiende inflatie zoek ik naar een beleggingsfonds bij Fitvermogen of elders naar een fonds dat waarschijnlijk kansen biedt bij hogere inflatie. In plaats van cash op de bankrekening.
Tips zeer welkom!
beste paul1111, uw vraag is ,imo beantwoord: u zoekt Fonds dat wss kansen biedt bij hogere inflatie:
Marique, die ik ken als forumlid die veel van fondsen /etf's etc afweet,heeft u het fonds NN duurzaam beleggen in overweging gegeven
De keus is aan u

PS:in forum is nog ander. mss put u daaruit nog
www.iex.nl/Forum/Topic/1381469/Koffie...
haas
0
quote:

Paul1111 schreef op 22 november 2021 11:40:

Wie kan me tippen? Met de groeiende inflatie zoek ik naar een beleggingsfonds bij Fitvermogen of elders naar een fonds dat waarschijnlijk kansen biedt bij hogere inflatie. In plaats van cash op de bankrekening.
Tips zeer welkom!
goedemorgen geacht forumlid,

bijna 3 mnd verder...............
Bent u al geslaagd in het vinden van beleggingsfonds waarin u uw cash het beste kunt beleggen ?
Paul1111
0
Beste Haas, bedankt voor je bericht. Ik heb inderdaad begin januari wat ingelegd. Maar helaas voor de algemene daling van alles. Tis niet anders....
marique
0
Het door mij genoemde NN Duurzaam aandelen fonds staat ytd op -10,6%
Premium Dividend fonds op -2,1%

Zo zie je maar, niets is veilig als de beer los is.

haas
0
quote:

Paul1111 schreef op 14 februari 2022 10:24:

Beste Haas, bedankt voor je bericht. Ik heb inderdaad begin januari wat ingelegd. Maar helaas voor de algemene daling van alles. Tis niet anders....
Goedemorgen beste Paul

uw schreef tijdje geleden op dit forum: Super zo'n meedenken op dit Forum. Blij mee!

Op mijn vraag dd voor welk fonds u evt hebt gekozen krijg ik als antwoord:
ja in Januari,maar in welk fonds u bent gestapt geeft u geen duidelijk antwoord

Groet
Jan
PS: het meedenken/duidelijk informeren is niet voor u van toepassing ?

Paul1111
0
Beste Haas. Excuus voor mijn onduidelijkheid. Maar ik had ingelegd in de NN. Fondsen die jullie beiden genoemd hadden...
marique
0
Paul, in een andere draad schrijf je dat je in enkele trendfonds van Trendinvest belegt.
Die fondsen vind ik behoorlijk speculatief. Prima in een periode van beursbrede koersstijgingen maar bij correcties, zoals nu al een paar maanden gaande, krijg je vaak de rekening gepresenteerd van te hoge verwachtingen.

De forse correctie op NN Duurzaam Aandelen fonds verbaast me een beetje, althans de mate ervan. Oorzaak ligt in de sectorverdeling binnen het fonds. Je moet als belegger ook overal op letten (zucht :-))

Paul1111
0
Beste Marique. Zeer bedankt voor je reactie, ook op mijn Trendinvest vraag cq. Groeiaandelen. Ja, die zijn het afgelopen jaar al flink gekelderd. Vandaar ook mijn vraag of dit alleen maar gaat doorzetten als de rente nu echt en snel gaat stijgen? Of spelen er dan ook andere overwegingen mee en zijn dergelijke aandelen niet alleen van de hoogte van de rente afhankelijk. Het leven van een belegger gaat niet altijd over rozen....-:(
marique
0
Paul,

Voor het gemak even de heel korte bocht:
1.
Bij rentestijging wordt lenen voor bedrijven duurder. Groeibedrijven moeten veel investeren, hebben dus veel kapitaal nodig en moeten dus hogere rente betalen. Daardoor kans op minder winstgevendheid en dus koersstagnatie/-daling.
Vanwege het grotere koersrisico van groeiaandelen volgt een draai naar waardeaandelen en dividendaandelen die doorgaans minder zwaar gekapitaliseerd zijn en waarvan de toekomst duidelijker is.
Veel analisten en vermogensbeheerders beoordelen aandelen op basis van discounted cash flow (DCF). In die berekening is rente een belangrijke factor. Dus bij stijgende rente wordt koersdoelen lager gesteld.

2.
Bij rentestijging worden aandelen riskanter en obligaties aantrekkelijker. Daardoor draai van aandelen naar obligaties.
'belegger''
0
@ Marique,

[1] Onderliggend kun je nog een onderscheid maken tussen bedrijven met en zonder winst. Big Tech en bijvoorbeeld semiconductor bedrijven hebben (nagenoeg) geen schuld dus geen rentelasten en kunnen doorgaans inflatie vrij goed doorberekenen (pricing power). Je laatste zin over DCF en het drukkend effect op de koersen ga ik in mee, dat geldt voor alle groeibedrijven met de aanvulling dat hoe verder de winsten in de toekomst liggen hoe groter het effect op de (theoretische) koers zal zijn.

[2] Als de rente stijgt gaat het rendement (yield) op nieuwe obligaties wel omhoog, maar daalt de koers van bestaande leningen.
marique
0
quote:

'belegger'' schreef op 18 februari 2022 13:07:

[2] Als de rente stijgt gaat het rendement (yield) op nieuwe obligaties wel omhoog, maar daalt de koers van bestaande leningen.
Bij obligaties is het zo dat je op het aankoopmoment weet wat je rendement tot aan het eind van de looptijd is. Ongeacht of je een jonge of een oude obligatie koopt. De koers past zich namelijk aan aan de rentestand van dat moment. Simpel gezegd, een obligatie is nooit te duur of te goedkoop. Je betaalt voor een bekend rendement . Wil je een hoger dan dit 'voorbeschikte' rendement dan moet je tijdens de looptijd proberen te profiteren van tussentijds koersbewegingen. Dat is vakwerk van obligatiespecialisten.

Ik heb vroeger weleens belegd in obligatiefondsen, min of meer als bescherming tegen koersdaling van aandelenfondsen. Dat hielp niet veel, ook obligatiefondsen kennen goede en slechte tijden. Ofschoon de koersuitslagen, omhoog en omlaag, minder groot zijn dan bij aandelenfondsen.

Bij aandelen is er onzekerheid over de toekomstige winstgevendheid van het bedrijf en daarmee onzekerheid over het toekomstig rendement. Ik denk dat de huidige koerscorrectie niet alleen te wijten is aan de stijgende rente en oplopende inflatie. De meevallende winstcijfers na corona hebben een te optimistische verwachting veroorzaakt, waardoor een stap terug, ook zonder rente- en inflatieperikelen onvermijdelijk werd. Ik houd rekening met een negatief rendement voor dit jaar. Als het niet meer wordt dan een procent of tien negatief kan ik er wel vrede mee hebben.
'belegger''
0
quote:

marique schreef op 18 februari 2022 16:03:

[...]

Bij obligaties is het zo dat je op het aankoopmoment weet wat je rendement tot aan het eind van de looptijd is. Ongeacht of je een jonge of een oude obligatie koopt. De koers past zich namelijk aan aan de rentestand van dat moment. Simpel gezegd, een obligatie is nooit te duur of te goedkoop. Je betaalt voor een bekend rendement . Wil je een hoger dan dit 'voorbeschikte' rendement dan moet je tijdens de looptijd proberen te profiteren van tussentijds koersbewegingen. Dat is vakwerk van obligatiespecialisten.
Dat klopt, maar ik vind het nu nog te vroeg om in obligaties te stappen (persoonlijke mening). Stel dat de rente verder doorstijgt, dan krijg je een koersdaling voor je kiezen en je gaat pas profiteren bij verversing met nieuwe leningen.
haas
0
quote:

Paul1111 schreef op 22 november 2021 11:40:

Wie kan me tippen? Met de groeiende inflatie zoek ik naar een beleggingsfonds bij Fitvermogen of elders naar een fonds dat waarschijnlijk kansen biedt bij hogere inflatie. In plaats van cash op de bankrekening.
Tips zeer welkom!
goedemorgen
alhoewel ik zelf uitsluitend rechtstreeks in individuele bedrijven beleg
ben ik wel ginteresseerd in wat bepaalde ETF /belegfondsen etc doen
Dat laat mij dan even niet los:)

In dit forum werd het artikel van AJK (Blue chips,Nifty Fifty,Martine o.a. aangehaald)
verder kwam aan de orde NN duurzaam aandelenfonds als belegfonds
En gisteren flitste ook nog OBAM over mijn scherm

Wat hebben deze 3 met hun top 10 gemeen:
1. ze beleggen alle 3 in HUN bluechips .
2 alle 3 beleggen in wereldwijd functionerende bedrijven(vnl USA bedrijven).
3.alle 3 hebben ze Microsoft en Google in de top-10.
4. Ik heb geprobeerd (onderstaande) nuances te vinden tussen deze 3:

Martine:
2 energie mijen (Shell en Orsted).
2 techno- maar dan HARDWARE: Nvidia, ASML
3 meer internetdiensten gerelateerd: Prosus,Equinix,Amazone.
1 x mastercard(betalen)
( specificatie top 11 van Martine zoals dat door IEX werd gepubliceerd op 18-6-2021).
Ik heb daar even volgport voor gemaakt op IEX:
www.iex.nl/Portefeuilles/1081513/18-0...

NN: 33 % in haar top-10.
3 techno ,maar meer SOFTware matig(Adobe,Intuit,Nvidia)
1 x voeding/gezondheid (Nestle/United HealthGroup)
www.morningstar.nl/nl/funds/snapshot/...

Obam : 30 % in haar top-10
3x techno: ASML,Intel,en SAP en Apple(PC "s )
2x luxe producten: Essilor(de brillenboer) en IFF (specerijen).
2x Communicatie: Apple (Phone etc.) en Paypall (betalen).
www.obam.nl/het-fonds.
PS: ik dacht gister nog te zien dat Fanuc,Jpn, Robotisering bij de top-10 zat.

T'is en blijft: analiseer-,kijk- en vergelijk-show en kies:).

PS; ik wens u prettig weekend
Hallo!
0
quote:

haas schreef op 19 februari 2022 07:34:

T'is en blijft: analiseer-,kijk- en vergelijk-show en kies:).
Het is heel eenvoudig, Paul1111 moeten leren dat hij huiswerk moet maken ;-)

Hieronder het rendement van enkele Europese fondsen/ETFs:

Rendement YTD:

iShares MSCI Europe -4,5%
SPDR S&P Euro Dividend Aristocrats -6,4%
NN Europees Deelnemingen Fonds -3,8%
iShares Edge MSCI Europe Value Factor +3,2%

iShares MSCI World -7,7%

Totaalrendement 31 maart 2020 t/m nu:

iShares MSCI Europe +49,8%
SPDR S&P Euro Dividend Aristocrats +30,6%
NN Europees Deelnemingen Fonds +78,8%
iShares Edge MSCI Europe Value Factor +70,9%

iShares MSCI World +57,2%

Dividend aristocraten hebben een goede naam, maar dat geldt niet voor elke regio. In principe heeft een beleggingsstrategie een houdbaarheidsdatum van maximaal 3 jaar.
'belegger''
0
Toevallig zat ik afgelopen week ook naar OBAM te kijken. Verder past Robeco Sustainable Global Stars (NL0010366407) ook wel in dit rijtje met 53 posities. Er kunnen wel eens wat foutjes optreden in de informatie die partijen verstrekken. Zo zag ik in het factsheet van het Robeco fonds een inconsistentie. Als de cijfers van de top-10 wel kloppen, is (ook) hier Microsoft de grootste positie.
49 Posts, Pagina: « 1 2 3 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
876,28  +1,49  +0,17%  16:38
 Germany40^ 18.096,60 -0,23%
 BEL 20 3.889,63 -0,03%
 Europe50^ 4.994,17 -0,28%
 US30^ 38.447,29 -0,15%
 Nasd100^ 17.578,62 +0,55%
 US500^ 5.074,39 +0,09%
 Japan225^ 38.148,76 +0,55%
 Gold spot 2.325,73 +0,16%
 EUR/USD 1,0690 -0,11%
 WTI 83,46 +0,19%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

VIVORYON THER... +12,22%
ASMI +11,85%
NX FILTRATION +4,65%
FASTNED +3,71%
RANDSTAD NV +3,44%

Dalers

ALLFUNDS GROUP -10,26%
ING -6,08%
WDP -2,58%
IMCD -2,17%
Flow Traders -2,04%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront