Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Waarde of groei lijkt gemakkelijk, maar de beurs maakt het ingewikkeld

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

21 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 5 theo1 6 januari 2022 10:16
    Volgens mij is er wel chocola van te maken:
    - RELX, Wolters, Heineken: obligatiesurrogaten, maar ook met gestage groei. Ze zijn denk ik zo duur omdat het vluchtheuvels zijn voor beleggers die eigenlijk obligaties willen, maar ook iets willen verdienen. Deze aandelen zouden wat minder duur kunnen worden als obligaties weer aantrekkelijker worden. Aan de andere kant zijn het ook inflatie-vluchtheuvels, dus ze kunnen weer nieuwe vluchtelingen uit de aandelenhoek trekken. Het is topkwaliteit waar niks op aan te merken is en die eigenlijk nooit teleurstelt, dus altijd duur. Ik denk dat ze duur blijven, wellicht blijven ze dit jaar een beetje flatlinen. Dan is er altijd nog het dividend.
    - Shell en Unilever: topkwaliteit, maar er zit een luchtje aan. Shell vanwege CO2 en klimaat. Iedereen die graag op de moral high ground staat, dus bijna heel Nederland, wil er niet mee gezien worden. Ten onrechte denk ik. Unilever heeft net iets te vaak teleurgesteld. Maar dat komt denk ik wel terug. De business is gewoon te goed. Probleem van Unilever is dat er alternatieven zijn die het op dit moment beter doen. Ik denk dat hier goede kansen liggen. Als geld niet meer gratis is, gaan de harde cijfers tellen boven het warme gevoel. De ABP's vinden wel een weggetje om stiekem via de achterdeur toch in Shell te zitten als ze de poen nodig hebben.
    - Ahold: snap ik niet zo heel goed waarom het relatief goedkoop is. Het is een goed geleid, defensief bedrijf. Hier liggen kansen.
    - KPN is een obligatie. Geen spoortje van groei, alleen een vast inkomen. Er zit gewoon totaal geen muziek in. Wie gelooft er nog in een overname na die affaires met Belgacom en America Movil? Daar moet je toch wel heel veel fantasie voor hebben. Ik zag er niks in en zie er nog steeds niks in. Hooguit voor de cashflow. Een vast inkomen zonder groei is niet zo aantrekkelijk bij oplopende inflatie.
    - De chipbedrijven ASML, ASMI en Besi zijn misschien duur, maar de chipmarkt is in een nieuwe fase gekomen. Chips zitten niet meer voornamelijk in computers, ze zitten overal in. De totale productiecapaciteit moet een heel stuk omhoog. Het cyclische is er voorlopig vanaf. Ik zie het als defensieve aandelen (ook bijvoorbeeld een TSMC). Misschien doen ze dit jaar per saldo niet veel, of dalen ze iets. Dan komt de waardering omlaag en dat is niet zo erg. Maar het blijven toppers. Ik zou ze niet weg doen. Er komen wellicht mooie koopmomenten aan.
    - Story stocks: afblijven. Die lopen leeg als het spannend wordt.
    - Cyclische aandelen (DSM, IMCD,): zijn misschien niet zo cyclisch als ze traditioneel gezien worden. De cyclus is nu hoog. Je moet cyclicals kopen als het slecht gaat. Liefst als het langer slecht gaat dan gedacht en de beurs ongeduldig wordt. Randstad is natuurlijk wel puur cyclisch.
    - Financials: die zouden moeten profiteren van hogere rente en ze zijn goedkoop.

    Ik heb altijd moeite met het kort door de bocht kletsen over waarde versus groei, juist omdat er in werkelijkheid veel meer nuances zijn. Bovendien, is een ASML nu waarde of groei? Ik vind het een defensief aandeel met betonnen business, maar het is ook groei en technologie. Heel wat technologischer dan een Amazon, dat toch vooral een distributiebedrijf met een website is. En onderschat niet de techniek achter een bedrijf als RELX. Maar dat wordt over het algemeen niet als tech gezien. En is DSM na alle transformaties echt nog zo cyclisch? Ik betwijfel het. Ze hebben de meeste cyclische onderdelen er juist uit gedaan.
  2. Paul 6 januari 2022 10:42
    Mooi overzicht, AJ! Ik verbaas me al jaren over de lage waardering van de financials. Zelfs bij recordlage rente deden ze slechts 6 keer de winst. Ze zijn afgelopen jaar enorm gestegen. Nu betaal je nog steeds slechts 10 keer de winst, terwijl ze een prachtige hedge zijn tegen oplopende inflatie. De bèta's verbazen me ook. ING en Aegon hebben een veel hogere bèta dan jet. De waarde van de toekomstige cashflow van een verzekeraar is veel voorspelbaarder dan die van een maaltijd platform, lijkt me.
  3. forum rang 5 theo1 6 januari 2022 10:47
    Bij Aegon speelt ook de dollarkoers een belangrijke rol. De meeste activiteiten zijn in de VS. En Aegon heeft nogal wat tegenvallers gehad. Van ING zou ik niet weten waar het aan ligt.

    Beta is ook alleen maar beweging. Een onregelmatige stijging heeft meer beta dan een geleidelijke afdaling. Ik heb liever het eerste.
  4. forum rang 6 marique 6 januari 2022 12:32
    quote:

    theo1 schreef op 6 januari 2022 10:16:

    (...)
    Ik heb altijd moeite met het kort door de bocht kletsen over waarde versus groei, juist omdat er in werkelijkheid veel meer nuances zijn.
    (...)
    @theo1,

    Ik vind je gehele posting een formidabel goede analyse. Compliment.
    Bovenstaande quote vind ik terecht omdat AJK inderdaad een beetje kort door de bocht de AEX-aandelen in hokjes plaatst.
    De factor 'groei' is vrij goed cijfermatig en objectief toe te kennen, voor de factor 'waarde' is dat lastig. In theorie zou het bij 'waarde' moeten gaan om een relatief lage koers maar in de praktijk is zo'n verondersteld lage koers vaak zeer terecht, bijvoorbeeld als gevolg van teleurstellende resultaten. Beleggers die zich blind staren op een lage koers stuiten maar al te vaak op een 'value trap' .

  5. voorschoten 6 januari 2022 12:36
    Goed verhaal.
    Als grijs gebied wil ik Besi noemen.
    Wordt als groeiaandeel gezien omdat ....
    Het waanzinnig groeit.
    Maar:
    Lagere k/w dan de uitgevers en ongeveer gelijk aan Unilever.
    Hoger dividend dan de uitgevers.

    Top geleid, geen grote schulden, goeie business.

    Voor mij een waarde aandeel.??
  6. Peak 6 januari 2022 13:07
    Vooral in energie liggen enorme kansen. Het moet nu ECHT groen. Uranium(mijnen, royalties, patenthouders) kunnen het enorm goed gaan doen komende 10 jaar. Komt van absolute bodem af, NU !
    Darnaast kijk ik vooral naar regime welgevallige bedrijven. Het zal u niet ontgaan zijn dat de overheid grip wil op het individu, ten koste van alles ongeveer..
    Dan kan je denken aan IBM vanwege hun supercomputer in de kelder. Die was niet voor schaakspelletjes bedoeld, maar voor vastleggen en analyseren van uw gegevens.
    De crypto munt komt eraan cbdc, daar is veel blockchain tech bij nodig. Elke serieuze onderneming gaat op blokchain over komende 10 jaar, net als ieder bedrijf een website moest hebben vanaf 2000 ongeveer.
    Beveiliging van data wordt dus enorm belangrijk en het vullen van fabriekshallen met robots. Die luisteren echt beter naar het WEF management en vragen niet om koffie met pensioen..
    Vandaag even wat langer vooruit kijken en vasthouden !
    Af en toe de indexen even shorten en de VIX kopen op de bodem.. Zo kom je je tyd wel door tot pensioen.
    Ondertussen peak oil niet vergeten, tuuk, hoe kon ik dat nu vergeten. Je koopt bij uitstek kleine VS bedrijven met relatief hoge schuld, die komen het hardst van hun plek bij immer stijgende olieprijzen.. Vele honderden procenten in het verschiet. Voor overige inspiratie hoef je eigenlijk alleen naar de plannen van WEF te kijken, staat gewoon op hun site.
  7. Peak 6 januari 2022 13:22
    En war het democratische regime echt niet omheen kan bij het bouwen van hun smart cities en digitale handboeien; grondstoffen, enorrem veel grondstoffen. De gehaltes lopen terug, de energie prijzen van het delven op, inflatie here to stay, dus wat denkt u dat n plakkie platina doet over 10 jaar (zeer hard nodig in waterstocellen en in hybride autotjes)? Of de koper prijs? Enig idee wat er aan koper nodig is voor een massa kabel van een wind/ zonne sheit-farm? Dat is het enige wat d66 uit de groene scholingsplaatjes weglaat, omdat het enorrem vervuilend is en er enorrem veel fossiele brandstof voor nodig is om t te delven, maken en plaatsen. Niet mijn idee maar bergen koper en kabels zijn er nodig voor de nieuwe samenleving. De Pelosi's van deze wereld zijn er dol op zal ik maar zeggen...
  8. forum rang 6 Zaphod Beeblebrox 6 januari 2022 13:24
    quote:

    Boel schreef op 6 januari 2022 10:42:

    Mooi overzicht, AJ! Ik verbaas me al jaren over de lage waardering van de financials. Zelfs bij recordlage rente deden ze slechts 6 keer de winst. Ze zijn afgelopen jaar enorm gestegen. Nu betaal je nog steeds slechts 10 keer de winst, terwijl ze een prachtige hedge zijn tegen oplopende inflatie. De bèta's verbazen me ook. ING en Aegon hebben een veel hogere bèta dan jet. De waarde van de toekomstige cashflow van een verzekeraar is veel voorspelbaarder dan die van een maaltijd platform, lijkt me.
    Als de rente stijgt gaan een heleboel bedrijven die teveel geleend hebben failliet. Dat kunnen banken niet verdragen. Bovendien gaan centrale banken binnen afzienbare tijd een CBDC introduceren waarna commerciele banken eigenlijk geen functie meer hebben. Leningen afsluiten en rente trekken doe je op DeFi. Banken zijn de typemachine die door de computer overbodig worden.
  9. Peak 6 januari 2022 13:52
    En waar sowieso niet genoeg van is; landbouwgrond, schoon water, timmerhout. De miljardairs gingen u al voor; Gates en Boffert, de Pelosi's kochten al voor vele miljarden aan strategische landbouwgrond met eigen watervoorziening, uitermate goede hedge tegen de zelf opgewekte inflatie.
    Wordt alleen maar schaarser en schaarser omdat de goedgelovige landjes zoals Nederland hun landbouwgrond en drinkwater offeren voor de VS datacenters met bijborende windmolentjes. Kenettergek, maar aan elke hel zit een keerzijde.. U kan er ook wat aan verdienen, aan uw eigen ellende.
    Zij redeneren alleen maar over de vraag hoe ze schaarste kunnen creeren en daaraan macht kunnen ontlenen. Zij bepalen straks of je een glaasje melk krijgt en een lekkere boterham met kaas, n prikkie experimentele vaccinatie, of een kleffe hamburger van mc d. Zo kan je als je zover bent, de hobbel hebt genomen, naar de wereld en de beste beleggingen kijken, om te blijven drijven..
  10. forum rang 6 Zaphod Beeblebrox 6 januari 2022 14:16
    quote:

    Peak schreef op 6 januari 2022 13:52:

    En waar sowieso niet genoeg van is; landbouwgrond, schoon water, timmerhout. De miljardairs gingen u al voor; Gates en Boffert, de Pelosi's kochten al voor vele miljarden aan strategische landbouwgrond met eigen watervoorziening, uitermate goede hedge tegen de zelf opgewekte inflatie.
    Wordt alleen maar schaarser en schaarser omdat de goedgelovige landjes zoals Nederland hun landbouwgrond en drinkwater offeren voor de VS datacenters met bijborende windmolentjes. Kenettergek, maar aan elke hel zit een keerzijde.. U kan er ook wat aan verdienen, aan uw eigen ellende.
    Zij redeneren alleen maar over de vraag hoe ze schaarste kunnen creeren en daaraan macht kunnen ontlenen. Zij bepalen straks of je een glaasje melk krijgt en een lekkere boterham met kaas, n prikkie experimentele vaccinatie, of een kleffe hamburger van mc d. Zo kan je als je zover bent, de hobbel hebt genomen, naar de wereld en de beste beleggingen kijken, om te blijven drijven..
    Daarom willen ze graag minder mensen op deze wereld die vervolgens strak gecontroleerd gaan worden. Als er minder mensen zijn, sommigen zeggen 1 miljard waarvan de helft Oostaziaten (slim, werken hard en zeuren niet), dan is er ruim voldoende landbouwgrond, drinkwater en wat al niet meer. We zullen zien hoe dat gaat. Voorlopig is uranium en kernenergie weer im bilde. Tijdelijk zeggen ze dan, maar we weten wel beter.
  11. forum rang 6 mercurius-adept 6 januari 2022 14:27
    @ Peak, interessant!

    Alleen lees ik ook wel heel veel 'zij en hunnie' van je: kom je nog wel genoeg uit je eigen bubbel?
    mvg,

    (maw, beetje praatjes ala Trump of ala de grote magisch-realistische denkers: meningen zonder feitelijke onderbouwing zie ik je namelijk tot feit verheffen, bv over peloshi)

  12. Peak 6 januari 2022 16:40
    Nou ja, als je goed leest zie je dat ik mn uiterste beste doe om juist in de omliggende bubbles te kijken, wat die kwaaie geniussen beweegt. Ik kijk naar wat er in de wereld gebeurt, hoe de macht is verdeeld, hoe de muntjes (gaan) rollen.
    Ik wil verder nergens bijhoren, noch andermans gedachtengoed verdedigen. Zodra mensen een groep vormen, dan worden ze vanzelf gevaarlijk namelijk. Of ze nu een kruisje omhangen, een tulband dragen, een bolhoedje, of op een tapijt gaan zweven, maakt niet uit. Zodra het een sterke groep wordt in aantallen of door bezit van machtsmiddelen (asociale media, gezondheidszorg, schaarse goederen zoals voedsel) dan wordt het gevaarlijk, omdat het denken dan ophoudt ..
  13. forum rang 5 theo1 6 januari 2022 16:53
    In mijnbouw zitten inderdaad goede kansen. Ik zou niet gaan voor zoiets specifieks als uranium. Kenenergie is puur politiek (en dus onvoorspelbaar) en bij het eerste ongeluk is het feest meteen weer over. En die uraniummijnen zitten in landen waar je je bezit ieder moment onaangekondigd kwijt kan zijn. Ik zou het eerder zoeken in koper en ijzer en dergelijke. De wereld heeft dat gewoon nodig en veel ook. Bedrijven als BHP, Rio Tinto en zo. Steenkool is wel lastig, dus als dat een al te groot deel van de omzet is, is dat een probleem. Maar hoogovens hebben het voorlopig nog wel nodig.

    Ik ga maar niet in op al die klets over wereldcomplotten en wat "zij" allemaal willen.
21 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links