Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Energie in EU: produktie, bronnen etc

3.488 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 ... 171 172 173 174 175 » | Laatste
voda
0
En dan moet iedereen van het gas af, zware apparaten zoals warmtepomp, elektrisch koken etc., en niet te vergeten de stroomslurpers elektrische auto's. Dat kan allemaal niet eens...

Duizenden bedrijven wachten op stroom
Door THEO BESTEMAN

Gisteren, 19:00
in FINANCIEEL

AMSTERDAM - Enkele duizenden bedrijven zitten in de wachtkamer voor ruimte op het Nederlandse elektriciteitsnet. De beheerders beperken de toegang omdat het netwerk overbelast raakt, vooral vanwege aangeleverde groene stroom uit wind- en zonne-energie. Ondanks investeringen in uitbreiding blijft de wachtlijst groot.

ANP/HH
Volgens Netbeheer Nederland gaat het om zo’n drieduizend bedrijven die hopen op meer transportcapaciteit. Netbeheerder Liander sprak eerder van een ’explosieve’ vraag. Vooral in steden zitten ondernemingen die veel stroom en data gebruiken en willen uitbreiden maar in de knel komen.

De afgelopen tijd stuitten aanvragers van ruimte op het net bijvoorbeeld in twee Amsterdamse regio’s op een blokkade. Het volle netwerk piept en kraakt, en kan er geen energieverbruiker zoals een datacenter of koelingsbedrijf meer bij hebben. Gemeente Amsterdam en netbeheerders werken nu aan een crisisaanpak.

BEKIJK OOK:
’Elektriciteitsnet in steeds meer wijken overbelast’

„Wat we ook zien, is ’handdoekje leggen’ zoals op het strand. Bedrijven vragen op meerdere plaatsen transportcapaciteit aan en besluiten vervolgens definitief over de locatie voor bijvoorbeeld een zonnepark”, aldus de woordvoerder van Netbeheer Nederland.

„Bij het overgrote deel van deze bedrijven gaat het om snelle behoefte aan uitbreiding van capaciteit.”

Uitbreiding beperkt
Grote bedrijven gaan meestal direct via het hoogspanningsnet van beheerder Tennet, kleine ondernemers gebruiken de distributienetten van regionale netwerkbedrijven. De Nederlandse beheerders hebben jaarlijks voor miljarden aan extra uitbreiding in de boeken staan.

Zonneparken schieten uit de grond, eigenaren zoeken soms vergeefs toegang tot het elektriciteitsnetwerk. ANP/HH
BEKIJK OOK:
Netbeheerder Stedin gaat bij gemeenten langs voor €200 miljoen

,,Vaak komt de vraag of we dit niet hadden kunnen zien aankomen, en met vooruitziende blik alvast kabels hadden kunnen leggen. De regelgeving staat dat nog niet toe”, aldus de woordvoerder. ,,De schop mag alleen in de grond als duidelijk is dat de kabel of het transformatorstation zich terugverdient met klanten die zich laten aansluiten.” Maar het duurt ook jaren voordat netbeheerders de vergunningen rond hebben en aan de slag kunnen.

Anderzijds wordt geen bestaande klant afgesloten, we moeten en kunnen voor hen leveringszekerheid garanderen.”

BEKIJK OOK:
Politieke bezwaren tegen investeringsdeal netbeheerder Stedin

Het nieuwe kabinet Rutte IV wil €35 miljard in de overgang van fossiele brandstoffen naar duurzamere energievormen investeren. Zo’n €4 miljard is beschikbaar voor grotere energienetwerken. Daarbij verwijst de coalitie van VVD, D66, CDA en ChristenUnie in het regeerakkoord concreet naar het ’toekomstbestendig’ maken van het netwerk en de aanpak van krapte.

Toestroom energie
Die capaciteitstekorten lopen op: bedrijven en consumenten gebruiken steeds meer stroom en leveren tegelijk stroom van hun zonnecellen of windmolens aan het net terug. Het percentage herbruikbare elektriciteit, vooral uit zon en wind dat op het net kan, is al gestegen van 26% in 2020 naar ruim 33% vorig jaar.

Vooral de vergunningverlening duurt jaren. Werkgeversverening VNO/NCW wil fast lanes bij overheden, met versnelde afhandeling van vergunningaanvragen voor bijvoorbeeld zo’n netwerkuitbreiding.

BEKIJK OOK:
Wie gaat betalen voor investeringen door netbeheerders?

Veel bedrijven, vooral zonneparken, vestigen zich op goedkope grond. Maar daar zitten niet altijd grote stroomnetwerken in de buurt. In het noorden en oosten van Nederland zijn grote gebieden met geen of weinig capaciteit om al die zonnestroom af te voeren.

Netbeheerders breiden in fors tempo uit, maar de vraag gaat sneller omhoog. ANP/HH

Sinds de tweede helft van 2021 is in Nederland ook schaarste aan transport voor afname van stroom ontstaan. Netbeheerders proberen daarom het enorme aanbod van duurzame stroom uit zon en wind lokaal te laten verbruiken.

BEKIJK OOK:
Tata Steel sluit voor ’groen staal’ deal met netbeheerder TenneT

Grote boerenbedrijven tot bedrijven op Schiphol produceren zonnestroom op hun eigen dak. „Die willen op het grote net, maar het lukt nu vaker om ze die stroom direct te laten gebruiken voor het eigen bedrijf en omgeving”, aldus de woordvoerster. „Wat overblijft gaat dan naar het netwerk.”

Combineren op Schiphol
Op Schiphol worden bedrijven met eigen stroomopwekking en ondernemers zonder bijeengebracht via software, om zo hun capaciteit te delen. Alleen bij piekmomenten vullen zij hun stroombehoefte aan met energie uit gevulde batterijen.

BEKIJK OOK:
20 tot 25 plannen voor vestiging en uitbreiding datacenters

Netbeheerders combineren bovendien waar het kan de kabels voor stroom uit zon en wind. „’s Nachts is er geen zon, en dus is er ruimte voor stroom uit windenergie op het netwerk”, aldus de woordvoerster van Netbeheer Nederland. „Soms gaan bedrijven via de wat de vluchtstrook heet, die mogen wij nu inzetten om duurzame elektriciteit uit zon en wind te transporteren.”

www.telegraaf.nl/financieel/203965070...
voda
0
Windparken op Noordzee leverden stroom voor 2 miljoen huishoudens in 2021

MARC DE ROO
04 januari 2022 13:47

De windparken op de Belgische Noordzee produceerden vorig jaar 6,77 TWh energie. Dat komt overeen met de jaarlijkse elektriciteitsbehoefte van bijna 2 miljoen gezinnen.

2021 was het eerste jaar dat alle offshorewindparken op 23 tot 54 km voor de Belgische kust volledig operationeel waren. Sinds eind 2020 bedraagt de operationele windcapaciteit van de 399 windturbines, verdeeld over negen zones, 2.262 MW. Dat is vergelijkbaar met de capaciteit van de twee grootste kernreactoren Doel 4 en Tihange 3 samen.

He Belgian Offshore Platform, dat alle investeerders en eigenaars van windmolenparken in de Noordzee verenigt, schat dat dankzij de offshorewind jaarlijks 3 miljoen ton CO2 wordt bespaard. Dat komt overeen met de jaarlijkse CO2-opname van 3.000 vierkante kilometer bos. Met andere woorden: men zou een oppervlak zo groot als Oost-Vlaanderen moeten bebossen om hetzelfde effect te creëren.

2021 was wel een jaar met weinig wind. Er werden lagere windsnelheden gemeten dan in 2020. Daardoor draaiden de Belgische windparken op zee slechts voor 34,4 procent van de tijd op volle capaciteit. Dat is minder dan de ongeveer 38 procent die gemiddeld voor offshorewind in de Noordzee wordt gerekend.

Toch bleven de windparken ook dit jaar ongeveer 90 procent van de tijd beschikbaar en dus elektriciteit produceren. In juni, de rustigste maand op zee, was dat 79 procent, in november 96 procent.

Denemarken en VK
Vorig jaar bedroeg de totale elektriciteitsvraag in ons land 84,4 TWh. Dat komt na de daling van de elektriciteitsconsumptie in 2020 opnieuw in de buurt van het niveau van 2019 (84,9 TWh). Offshorewind voorzag in 2021 in 8 procent van die totale elektriciteitsbehoefte in ons land. Enkel Denemarken (18%) en het Verenigd Koninkrijk (14%) hebben een hoger aandeel van offshorewind in hun elektriciteitsmix.

Dit jaar komen er geen nieuwe windparken bij in de Belgische Noordzee. De Belgische overheid werkt aan een tender voor een bijkomende offshorewindparkzone - de Prinses Elisabeth-zone - tegen de Franse grens van maximum 3,5 GW. Verwacht wordt dat de winnaars van de tender in twee fases in 2024 en 2026 worden bekendgemaakt. Het eerste park met een vermogen van 700 MW zou eind 2026 kunnen worden aangesloten, de volgende parken vanaf 2028. Tegen 2030 zal de offshorewindcapaciteit in de Belgische Noordzee opgetrokken worden tot 5,7 GW.

www.tijd.be/ondernemen/milieu-energie...
haas
0
energie prijzen zullen hoger blijven dan 36 mnd geleden:
Gevolgen voor met name OOK bedrijven en de kleine particulier !
actueel voorbeeld: cv-radiatoren, gemaakt van roestvrijstaal, NU + 25 % duuurder dan 12 mnd geleden
=============================================================================
De gevolgen zien de Duitsers nu op hun deurmat liggen. Die onheuglijke nieuwjaarstijding is pas het begin.
Het droombeeld van een land dat met een druk op de knop transformeert in een energieneutrale topeconomie vol windmolens en zonnepanelen, e-bikes en e-auto’s is een illusie.
Met het einde van de kernenergie, waarbij in 2021 de helft van de capaciteit is stilgelegd en in 2022 de andere helft, verliest Duitsland in twaalf maanden meer dan 10 procent van zijn energievoorziening.

De groene Kmerr idealen:
Dat gat kan op korte termijn niet worden opgevangen met meer wind- of zonne-energie, wel door energie te importeren.

Kernenergie ?
Om het gat door het stilleggen van de kerncentrales te dichten en wegens de hoge behoefte aan energie door de investeringen in de groene transitie en de digitalisering moet Duitsland een keuze maken. Of buigen voor Rusland voor meer gas, of voor kernenergie van de Franse buren of voor periodes met gelimiteerde of minder betrouwbare energie. Geen van die opties is goedkoop. Noch politiek, noch financieel.

meer info:
www.tijd.be/opinie/column/duits-energ...

PS: als Duitsland haar kerncentrales open houd kan het meevallen ?:)

Willy B.
0
Ik vind de discussie erg interessant, maar ik vind nu ook wel dat (omwille van de huidige hoge kosten van energie, die wss idd wel een tijd hoog gaan blijven en misschien ook terecht) er wat gemakkelijk over de neveneffecten van kernenergie gegaan wordt.

Nu lijkt het alsof kernenergie
1) proper is
2) goedkoop is
3) zekerheid biedt

Ivm punt
1) Het afvalprobleem is onoplosbaar. CO2 kan men tenminste al uit de lucht halen en opslagen (en kan een grondstof zijn). Kernafval dumpen we onder de grond en hopen dat het daar 100.000 jaar zonder effect blijf liggen. De generaties (en generaties en generaties en ...) na ons moeten het maar oplossen. 'De technologie zal later wel een oplossing hebben' is een erg gemakzuchtige en eigenlijk arrogante houding.
Momenteel is er 400.000 ton onverwerkt hoogradioactief afval en die berg zal enkel stijgen.
Het riedeltje van 'er komen kleine, propere, veilige' reactoren is eveneens gemakzuchtig en arrogant. Ik herinner mij dat ze daar begin jaren 2000 reeds over spraken. Momenteel is hier weinig vooruitgang in geboekt. Verder zijn deze ook waarschijnlijk pas actief over meer dan 10 jaar, wat het huidige bevoorradingsprobleem niet oplost
2) Hoewel België momenteel nog 7 kerncentrales heeft stijgt de prijs hier ook erg. Uranium is ook duurder geworden en los van de prijs van energie mag er ook gepraat worden over de bouwkosten, de veiligheidskosten en vooral de kosten die aan een eventuele ramp verbonden zijn.
Hoewel er hier waarschijnlijk ook weer gemakzuchtig en arrogant zal geopperd worden dat dit anomaliën zijn, heb ik toch weet van een 5-tal erg grote rampen (2 extreme) in de best wel erg jonge geschiedenis van kernenergie. De kostprijs van de ramp in Fukushima wordt geraamd op 300 miljard (!!) dollar. In Tsjernobyl werd enkele jaren terug nog een kap over de kapotte reactor geplaatst van 1,5 miljard euro (daar betaalt Europa aan mee). 30 jaar na de ramp dus!
3) Kernenergie is misschien de zekerste bron maar geeft allerminst totale rust op gebied van leveringen. In België lagen in 2017 of 2018 opeens 60% van de kerncentrales voor lange tijd uit (sabotage, scheurtjes, ...), onlangs nog moest EDF Luminus in Frankrijk 4 centrales sluiten (prijs elektriciteit schoot 30% omhoog), ... De voorbeelden zijn legio.

Ik probeer niet over het 1 of het andere te oordelen, maar de discussie mag verder gaan dan alleen CO2. De maatschappelijke kost van kernenergie bv. wordt altijd maar onder de mat geschoven (zoals het afval).

Ik ben voorstander van 100% hernieuwbaar maar weet ook dat het moeilijk realiseerbaar is. Echter zorgt kernenergie en zijn onflexibel karakter ook voor een moeilijke match met hernieuwbare energie, en zorgt het daar ook dat windenergie soms afgesloten wordt op momenten dat er overschotten zijn (en die zijn er ook, minstens evenveel als schaarste).
Willy B.
0
quote:

haas schreef op 7 januari 2022 07:17:

energie prijzen zullen hoger blijven dan 36 mnd geleden:
Gevolgen voor met name OOK bedrijven en de kleine particulier !
actueel voorbeeld: cv-radiatoren, gemaakt van roestvrijstaal, NU + 25 % duuurder dan 12 mnd geleden
=============================================================================
De gevolgen zien de Duitsers nu op hun deurmat liggen. Die onheuglijke nieuwjaarstijding is pas het begin.
Het droombeeld van een land dat met een druk op de knop transformeert in een energieneutrale topeconomie vol windmolens en zonnepanelen, e-bikes en e-auto’s is een illusie.
Met het einde van de kernenergie, waarbij in 2021 de helft van de capaciteit is stilgelegd en in 2022 de andere helft, verliest Duitsland in twaalf maanden meer dan 10 procent van zijn energievoorziening.

De groene Kmerr idealen:
Dat gat kan op korte termijn niet worden opgevangen met meer wind- of zonne-energie, wel door energie te importeren.

Kernenergie ?
Om het gat door het stilleggen van de kerncentrales te dichten en wegens de hoge behoefte aan energie door de investeringen in de groene transitie en de digitalisering moet Duitsland een keuze maken. Of buigen voor Rusland voor meer gas, of voor kernenergie van de Franse buren of voor periodes met gelimiteerde of minder betrouwbare energie. Geen van die opties is goedkoop. Noch politiek, noch financieel.

meer info:
www.tijd.be/opinie/column/duits-energ...

PS: als Duitsland haar kerncentrales open houd kan het meevallen ?:)

Duitsland vraagt ook meer aardgas uit Groningen ;-)
Nav mijn bovenstaand betoog om kernenergie toch goed onder de loupe te nemen, vooraleer er zomaar mee af te komen als DE oplossing voor de klimaat/energieproblemen:

www.standaard.be/cnt/dmf20220106_9771...

Stof genoeg tot nadenken

En kernenergie blijft geen goede match met hernieuwbare energie wegens het weinig flexibele karakter (waarbij windmolens moeten stilgelegd worden in tijden van overschot, in plaats van kerncentrales).
DurianCS
0
quote:

Willy B. schreef op 7 januari 2022 16:31:

[...]

Duitsland vraagt ook meer aardgas uit Groningen ;-)
Nav mijn bovenstaand betoog om kernenergie toch goed onder de loupe te nemen, vooraleer er zomaar mee af te komen als DE oplossing voor de klimaat/energieproblemen:

www.standaard.be/cnt/dmf20220106_9771...

Stof genoeg tot nadenken

En kernenergie blijft geen goede match met hernieuwbare energie wegens het weinig flexibele karakter (waarbij windmolens moeten stilgelegd worden in tijden van overschot, in plaats van kerncentrales).

Overschot moet je afvangen, maar dat geldt heel algemeen als je grootschalig gebruik wilt maken van wind- en zonne-energie.
Willy B.
0
quote:

DurianCS schreef op 7 januari 2022 17:37:

[...]
Overschot moet je afvangen, maar dat geldt heel algemeen als je grootschalig gebruik wilt maken van wind- en zonne-energie.
En daarom dat projecten voor groene waterstof geïnitieerd worden
haas
1
thx voda voor het artikel over energie !!

maar ja:
de oplossingen voor de energie-keuzes zijn niet het probleem
Maar de leiders die voor de burgers kiezen wél

PS: ze gooien oude energieschoenen weg, terwijl ze nog gééén/onvoldoende betaalbare nieuwe energieschoenen hebben !!
én zonde van de kernenergie......................

PS: als Duitsland morgen al haar kernenergiecentrales op VOL zet worden veel problemen opgelost
0.Nu geeft Duitsland elke nwe GAS-aansluiting 820 euro subsidie
1.Minder gas nodig ,minder rusland
2. Duitsland bereikt CO2 nivo van 2035
3. bruinkoolcentrales kunnen uit,Polen kan mss wat steenkoolcentrales sluiten
4 en last but not least: wss wordt het Oekraine probleem op opgelost : Rusland levert minder gas aan EU ?
jowi
0
Gelukkig zullen de energieprijzen en daarmee een groot deel van de inflatie maar tijdelijk hoog zijn. Aldus
ECB/DNB,

Nu nog de doorberekening van de CO2 beprijzing en klimaatinvesteringen afwachten en dan kunnen we ons opmaken
voor een redelijke stabiele prijsontwikkeling.
voda
0
Nibud gaat uit van gemiddelde koopkrachtdaling van €40 per maand
Van onze redacteur 08:02

De koopkracht daalt dit jaar sterker dan tot kort verwacht, volgens berekeningen van het Nibud. Foto: Peter Hilz/ANP

Grote groepen huishoudens hebben iedere maand tientallen euro’s minder te besteden. Gemiddeld gaan Nederlandse huishoudens er dit jaar zo’n €40 per maand op achteruit. De daling van de koopkracht kan in sommige gevallen zelfs oplopen tot €200, zo heeft het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) berekend. De nieuwe koopkrachtberekeningen komen op de dag dat het kabinet Rutte IV zijn regeerakkoord verdedigt.

Het kenniscentrum was in september al somber over de ontwikkeling van de koopkracht. De voorspelling was toen dat het verlies aan koopkracht bij grote groepen Nederlanders verder zou oplopen.

Sterke stijging energieprijzen
Maar dinsdag maakte het onderzoeksinstituut bekend dat de plotseling sterke stijging van de energieprijzen heeft geleid tot een veel sterkere koopkrachtdaling dan het Nibud vorig jaar kon voorzien. Nibud-directeur Arjan Vliegenthart: ‘Dat is des te nijpender voor de meer dan twee miljoen huishoudens die zich nu al suf budgetteren om alle rekeningen betaald te krijgen. Deze koopkrachtdaling maakt het voor hen nog veel lastiger. Velen krijgen deze week een loonstrookje waarbij het netto salaris hoger is dan wat ze vorig jaar kregen, en toch vliegt het geld sneller de portemonnee uit.’

Huishoudens die hun loon niet zien stijgen, moeten rekening houden met een koopkrachtdaling die kan oplopen tot ruim €200 per maand. De grootste boosdoener is de hoge inflatie, met als belangrijkste onderdeel de sterk gestegen energieprijzen. Het Nibud heeft gerekend met een inflatiecijfer van 3%, de verwachting van De Nederlandsche Bank (DNB) voor dit jaar. Maar als de inflatie verder oploopt, zullen mensen nog minder in de portemonnee overhouden, aldus Nibud.

Het Nibud maakt zich vooral zorgen over de lage inkomensgroepen. Velen van hen, zoals mensen met een bijstandsuitkering of met een hoge huur zitten ‘structureel klem’. Maar ook voor ouderen met alleen AOW en een klein pensioen is de koopkrachtdaling zwaar. Zij komen vaak al moeilijk rond vanwege hoge zorg- en energiekosten en hebben weinig tot geen ruimte om de prijsstijgingen te betalen.

Tegemoetkoming gemeente
De lagere belasting op de energie compenseert een deel van de hogere kosten en zit al in de koopkrachtcijfers verwerkt. Daarnaast kunnen huishoudens met een laag inkomen van de gemeente een extra tegemoetkoming van €200 krijgen voor de energiekosten. Deze tegemoetkoming is volgens het Nibud onvoldoende om de gehele koopkrachtdaling mee op te vangen, maar desalniettemin hard nodig. Gemeenten moeten vaart zeggen achter deze compensatie, stelt het kenniscentrum.

Lees het volledige artikel: fd.nl/economie/1427260/nibud-gaat-uit...
voda
0
Hoe loopt de weg naar schone schepen?
14:44

Met de €43 mrd aan spullen die we jaarlijks alleen al uit China verschepen, dragen Nederlandse consumenten bij aan de mondiale milieuvervuiling. De wetenschap en de maritieme sector gaan nu met ruim €50 mln subsidie praktisch onderzoek doen naar schonere brandstoffen voor schepen. Wat zijn de opties?

Dronefoto van het nieuwe ‘LNG-ready’ containerschip de HMM MIR varend op de Westerschelde, onderweg naar de haven van Antwerpen. Foto: Arnoud Lievense/ANP

Wat gebruiken zeeschepen nu als brandstof?
Veel schepen varen nog op gasolie en stookolie, een ongezuiverde brandstof. Inmiddels mag op internationale wateren de gebruikte brandstof niet meer dan 0,5% zwaveldioxide bevatten. In kustgebieden, zoals rond de Noordzee en de Oostzee, en in Noord-Amerika, zijn de regels nog strenger: 0,1%. Het streven is bovendien 40% minder CO2-uitstoot per scheepstransport in 2030 (vergeleken met 2008) en 70% minder in 2050. Voor de Noordzee-kust vliegen controlevliegtuigen door de rookpluim van schepen om het gehalte zwaveldioxide en CO2 te bepalen en zo overtreders op te sporen.

Welke brandstoffen kunnen de scheepvaart opschonen?
Een eerste stap was biodiesel, gemaakt van biomassa, en vloeibaar aardgas, oftewel lng. Vergeleken met diesel zijn dat relatief schone brandstoffen, maar ze blijven fossiel, zegt Jeroen Pruyn, universitair hoofddocent Maritime Operations & Management aan de TU Delft. ‘Waterstof en batterijen zijn eigenlijk alleen geschikt voor schepen die korte afstanden afleggen, want ze maken schepen zwaarder. Methanol is schoon, maar je hebt er meer van nodig dan van diesel voor dezelfde prestaties. In Noorwegen zijn ze positief over ondersteuning door wind, omdat het tot 40% minder energieverbruik zou opleveren.’ En kernenergie? Die wordt wel gebruikt, maar dan vooral voor militaire vaartuigen en ijsbrekers. Pruyn noemt nog een optie, tot voor kort nog gehypet als oplossing, nu weer terug bij af: ammonia.

Ammonia kan milieu en gezondheid schaden, maar is als brandstof wel emissievrij
Ammonia klinkt gevaarlijk …
Het kan inderdaad milieu en volksgezondheid schaden, maar als brandstof is het emissievrij. Voor de scheepvaart zou de huidige productie moeten worden vertienvoudigd, zegt Pruyn. ‘Vervoer over land zou tot maatschappelijke weerstand kunnen leiden, zoals indertijd bij de chloortreinen.’ Tegelijk wordt ammonia al decennia vervoerd door schepen, dus waarom zou je het niet als brandstof gebruiken? Het is goedkoop en qua opslag vraagt de benodigde ammonia slechts een fractie van het volume van bijvoorbeeld waterstof en methanol. Pruyn: ‘Methanol als brandstof heeft weer het voordeel dat het in geval van lekkage in water oplost en niet zo’n milieuramp zou veroorzaken als ammonia.’

Maar welke brandstof ligt nu het beste op koers?
‘Dat is dus nog heel lastig’, erkent Pruyn, die als onderzoeker betrokken is bij de projecten die onlangs gezamenlijk €52,9 mln subsidie kregen om de scheepvaart te verduurzamen. Een consortium van bedrijven en instellingen streeft naar emissieloze toepassing van lng. Een ander onderzoekt toepassing van waterstof. Weer een andere groep, waaronder internationale rederij

Maersk en het Nederlandse maritieme ingenieursbedrijf Fugro, wil methanol als scheepsbrandstof verder ontwikkelen. Volgens Mark Heine, ceo van Fugro, zijn vooral haalbaarheid, betaalbaarheid en beschikbaarheid de succesfactoren. Onderzoeksschip Fugro Pioneer dient als testschip. ‘Twee motoren blijven draaien op diesel’, vertelt hij. ‘Een motor wordt omgebouwd om zowel op diesel als op methanol te werken, en een motor gaat volledig op methanol draaien. De komende twee jaar gaan we testen wat het effect is op onder meer efficiëntie en slijtage.’ Daarin staat Fugro wereldwijd niet alleen, geeft de ceo toe. ‘Maar ons doel is om in 2035 nul uitstoot te genereren en dat is best ambitieus.’

Welke obstakels zijn er te overwinnen?
‘Schepen gaan lang mee en ombouwen is kostbaar’, zegt Heine, ‘dus maritieme bedrijven willen graag zeker van hun zaak zijn. Als iedereen ineens dezelfde brandstof wil, beïnvloedt dat beschikbaarheid en prijs. Hoge prijzen doen misschien aarzelen om ook over te stappen. Er is in Nederland tot nu toe één plek waar methanol wordt geproduceerd, in Delfzijl. Dat kan een bottleneck worden.’

Heine meent dat methanol voor de kleinere schepen en activiteiten van Fugro op zee (het verzamelen van geodata) de goede keuze is. ‘Maar we zullen nooit op één paard wedden. Omdat de noodzaak van duurzaamheid toeneemt, bieden wij klanten aan om te varen op biobrandstof. Voor zeer grote vrachtschepen die lange afstanden afleggen, kunnen zeilen wellicht helpen, of uiteindelijk toch ammonia.’

Lees het volledige artikel: fd.nl/tech-en-innovatie/1427530/hoe-l...
voda
0
Hele straat open voor ‘stroomvretende’ buurman die bitcoins delft: ‘Snap niet dat dit kan’

VIDEO
Een straat die over ruim 250 meter open ligt en tientallen onbereikbare garages. En dat allemaal omdat één huis extra stroomkabels nodig heeft. Bewoners van het Bretagnehof in Eindhoven ervaren veel overlast deze dagen, naar verluidt omdat de bewoner van het betreffende huis bitcoins ‘delft’. ,,Dit verwacht je in zo’n woonwijk niet.”

Diede Hoekstra 20-01-22, 07:50 Laatste update: 20-01-22, 16:40

Het klinkt bizar maar als het werk op vrijdag 28 januari klaar is, lopen er twee rechtstreekse stroomkabels tussen het stroomstation van netbeheerder Enexis aan het Bretagnehof en het woonhuis in dezelfde buurt. De bewoners willen niks zeggen maar werklui van Hurkmans lopen er af en aan.

,,Twee dikke knoeperts”, zo vertelt een medewerker van Hurkmans over de kabels die straks de grond ingaan. Zijn collega legt uit dat de kabels samen goed zijn voor de levering van zo'n 600 ampère stroom. Genoeg stroom voor 120 koelkasten of in dit geval dus het minen van bitcoins. ,,Want we hoorden gisteren dat de kabels daar voor nodig zijn.”

Lees ook
‘Deze auto kan bitcoin ‘minen’ en verdient zichzelf daardoor op termijn terug’

Het handelen in cryptomunten als bitcoin is populairder dan ooit. Met een paar muisklikken voor iedereen te koop op het internet. Het minen oftewel delven, van cryptomunten is een ander verhaal. ‘Miners’ controleren bitcointransacties, een soort wiskundige puzzels. Daarvoor gebruiken ze computers met heel veel rekenkracht want wie als eerste de ‘puzzel’ oplost, ontvangt als beloning 6,25 bitcoins. Tegen de huidige koers omgerekend ruim 230.000 euro.

Ik heb van verschil­len­de omwonenden gehoord dat ze geregeld last hadden van knipperen­de lampen

Werknemer Hurkmans
Hoe meer computers, hoe meer rekenkracht maar ook hoe hoger het stroomgebruik. ,,Ik heb van verschillende omwonenden gehoord dat ze geregeld last hadden van knipperende lampen”, zo vertelt een medewerker van Hurkmans. Volgens zijn collega niet zo vreemd. ,,Het bestaande stroomnetwerk is niet berekend op extreem stroomgebruik. Als er straks twee kabels rechtstreeks naar die woning gaan, heeft de rest van de buurt er geen last meer van.”

Tekst gaat verder onder de video.

02:15
Gehele straat opengebroken omdat buurman bitcoins wil minen

Prijs van een leuke auto
Kabels trekken voor de bitcoinhandel, ook de werklui van Hurkmans hebben het nog nooit meegemaakt. ,,Je verwacht het ook niet midden in een woonwijk. Ik hoop dat we op tijd klaar zijn want de omwonenden zijn ons hier liever kwijt dan rijk. Wat de kosten zijn van alle werkzaamheden? Daar kun je een leuke auto voor kopen.”

Graafwerkzaamheden op het Bretagnehof in Eindhoven. Hier komen twee extra stroomkabels voor een woonhuis verderop. © Sem Wijnhoven/DCI Media

Een woordvoerder van Enexis wil niet bevestigen dat de kabels worden aangelegd voor een particulier die cryptomunten verwerft op internet. ,,We doen nooit uitspraken over klanten maar als iemand van ons een verzwaarde stroomaansluiting wil, zijn wij gehouden aan de leveringsplicht. Zolang de stroom niet gebruikt wordt voor illegale activiteiten, zullen we die dus gewoon aanleggen. Ook als de straat open moet. De rekening is uiteraard voor de klant.”

Vergunning is aangevraagd
De gemeente Eindhoven laat weten dat Enexis voor de werkzaamheden een vergunning heeft aangevraagd. ,,Maar het is in die vergunning niet noodzakelijk om aan te geven ten behoeve waarvan die kabel wordt aangelegd. Dat is bij ons dus ook niet bekend.”

In de buurt balen ze vooral van de straat die openligt. ,,We kregen een brief over onderhoudswerkzaamheden”, zo vertelt een bewoner. ,,Geen woord over bitcoins.” Wilma de Vrieze heeft haar auto maar een paar straten verderop gezet. ,,Want de garage kan ik nou niet in of uit.”

Dat de hele straat openligt voor één bewoner vindt ze wel apart. ,,Ik heb geen verstand van bitcoins maar ik snap niet dat dit zomaar kan.” Van knipperende lampen heeft ze naar eigen zeggen nog geen last gehad. ,,Gelukkig maar. Mijn man is net overleden en anders zou ik denken dat zijn geest hier nog in huis rondhangt.”

Bitcoins minen

Bij het minen van bitcoins draait het om blockchains. Dat zijn blokken met transacties. Ieder blok bevat informatie uit het vorige blok en zo ontstaat er een ketting (blockchain). Omdat er geen centrale bank is die alle transacties controleert zijn er mensen en machines nodig die deze taak uitvoeren. Zij controleren dit proces met de rekenkracht van hun eigen computer. Hoe meer mensen deelnemen aan deze controle, hoe beter. De invloed van een enkel individu wordt immers kleiner.

Maar hoe meer deelnemers aan deze controle, hoe moeilijker de puzzel ook wordt. Zo ingewikkeld dat gewone computers niet meer toereikend zijn. Daarom zijn er tegenwoordig geavanceerde machines die niets anders doen dan de puzzels oplossen (Asic miners). Deze machines zijn vele malen krachtiger, maar verbruiken ook heel veel stroom. Hoe meer van deze machines je hebt, hoe groter de kans dat één van jouw machines de puzzel oplost.

Volgens Harold Vranken van de Open Universiteit kan het minen van bitcoins lucratief zijn maar zijn er ook risico’s. ,,Het draait allemaal om de blockchains die iedere tien minuten worden toegevoegd aan de keten. Als jij de eerste bent die de oplossing heeft, krijg je daarvoor bitcoins als beloning. De rest krijgt niks. Als particulier neem je het op tegen enorme organisaties. Ik heb foto’s gezien van fabriekshallen in China die helemaal volstonden met computers om te minen.”

Om meer kans te maken kunnen miners zich volgens Vranken aansluiten bij een miningpool. ,,Een samenwerking tussen verschillende miners. Als iemand uit de pool de code kraakt, worden de bitcoins verdeeld over alle deelnemers. Maar onder aan de streep is het in zekere zin een loterij. Hoe meer lootjes je koopt hoe meer kans, maar garanties heb je niet. En iedere keer dat je misgrijpt draait de energiemeter wel gewoon door.”

Met video's:

www.ad.nl/tech/hele-straat-open-voor-...
voda
0
ACM neemt twee energiebedrijven op de korrel wegens valse 'groene' claims
Van onze redacteur 12:40

Windturbines van Vattenfall in het Westelijk Havengebied te Amsterdam. Het energiebedrijf heeft daar de kolencentrale stilgelegd. Foto: ANP/Kim van Dam

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) begint een vervolgonderzoek naar twee energiebedrijven die zich mogelijk schuldig maken aan misleidende duurzaamheidsclaims. Deze stap vloeit voort uit een eerste studie naar in totaal tien grote energieleveranciers. De toezichthouder maakt niet bekend welke bedrijven op de korrel worden genomen.

Volgens Edwin van Houten, ACM-directeur Consumenten kunnen consumenten bij valse 'groene' claims geen onderscheid maken tussen bedrijven die veel investeren in duurzaamheid en bedrijven die dat niet doen. 'Dit zorgt voor concurrentievervalsing en tast het vertrouwen van consumenten in duurzaamheidsclaims aan', zegt hij in een persverklaring. Boetes kunnen oplopen tot €900.000 per overtreding of een percentage van de omzet.

Eind mei schreef de ACM de ruim zestig energieleveranciers aan om de eigen groene claims kritisch te bekijken. Vanaf medio juni is de toezichthouder zelf duurzaamheidsuitingen bij tien grote energieleveranciers gaan controleren op de juistheid, duidelijkheid en controleerbaarheid van de informatie.

Zo mag de informatie aan de consument niet in vage, absolute of algemene termen worden geformuleerd. Een energieleverancier moet bijvoorbeeld duidelijk aangeven wat de hoeveelheid geleverde groene stroom is en wat de herkomst daarvan is.

De ACM trof bijvoorbeeld een energieleverancier aan die zei 'groen gas' te leveren, maar in feite CO2-gecompenseerd gas aanbood. Ook noemde een energiebedrijf zich ‘leider op het gebied van duurzaamheid’. Bij deze claim bleef onduidelijk wat daarmee wordt bedoeld.

De energiesector is niet de enige bedrijfstak waar de ACM duurzaamheidsclaims onderzoekt. In de kledingsector en de zuivel verricht de toezichthouder soortgelijke onderzoeken.

Lees het volledige artikel: fd.nl/bedrijfsleven/1428123/acm-neemt...
voda
0
Kabinet: ook zonder Rusland gas genoeg
Van onze redacteur 15:55

Zelfs als Rusland de gaskraan helemaal dichtdraait, heeft Nederland genoeg voorraden om huishoudens nog de hele winter van gas te kunnen voorzien. Grote industriële afnemers moeten dan wel hun verbruik verminderen. Dat beeld schetste minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie dinsdag in de Tweede Kamer.

De D66-minister antwoordde op vragen van zijn partijgenoot, Kamerlid Raoul Boucke, die zich zorgen maakt over de levering van gas uit Rusland nu de spanningen tussen Rusland enerzijds en Europa en de VS anderzijds oplopen over Oekraïne. 'We zijn afhankelijk van Russisch gas', schetste Boucke. Nederland is door de afbouw van de gaswinning in Groningen een netto-importeur van aardgas, terwijl het vroeger juist gas exporteerde.

Kijken naar alle scenario's
Jetten wijst op het 'bescherm- en herstelplan gas' dat sinds 2019 bestaat. Hierin moeten grootverbruikers als eerste hun gebruik verminderen of stopzetten bij extreme schaarste, en pas in laatste instantie de huishoudens en de ziekenhuizen.

Het ministerie bereidt zich voor 'op alle scenario's', inclusief het scenario waarin Moskou de leveranties helemaal stilzet. Volgens Jetten wordt op zijn ministerie binnenkort gesproken met de grootste afnemers over 'wat de impact is als wij vragen in te grijpen'.

Nieuwe wetgeving om deze afnemers te dwingen is nog niet helemaal af, geeft Jetten toe, maar volgens hem 'kunnen we terugvallen op oudere wetgeving'. Hoewel er voorlopig genoeg gas is voor huishoudens, kan hij die garantie niet geven voor kleinere bedrijven en de glastuinbouw.

Lees het volledige artikel: fd.nl/economie/1428136/kabinet-ook-zo...
voda
0
TotalEnergies, GIG & RIDG to Develop 2 GW Windfarm in Scotland

Strategic Research Institute
Published on :
26 Jan, 2022, 5:30 am

The joint venture between TotalEnergies (38.25%), Macquarie’s Green Investment Group (46.75%) and RIDG (15%), a scottish developer in offshore wind, has secured rights in the N1 area to develop a 2 GW offshore windfarm project in the ScotWind leasing round. The West of Orkney Windfarm will be located 30km off the west coast of Orkney in Scotland. This project aims to start producing renewable power by 2030 & represents potentially more than GBP 4 billion of investment.

As part of this development, the partners will unlock a GBP 140 million initiative to support the development of the local supply chain, including the enhancement of ports and harbor infrastructure in Orkney and Caithness. This will ensure high levels of local content and actively promote employment and innovation in the region. The consortium has already undertaken extensive site investigations, especially in relation to the environment, to ensure that the project fully meets its sustainable development objectives. The consortium has also finalized a grid connection agreement with National Grid.

Once built, the windfarm could also deliver renewable power to the Flotta Hydrogen Hub, a proposed large-scale green hydrogen production facility in Orkney.

The West of Orkney Windfarm is the fourth major offshore wind project that TotalEnergies has embarked on in the UK since 2020. The Company now has interests in projects with around 5 GW of potential capacity under development and construction in the UK. These projects will come on stream between 2023 and 2030.
Bijlage:
voda
0
Pricewise: gas- en stroomprijzen in 1 jaar meer dan 500 procent hoger, tariefverschillen ongekend groot

De energieprijzen zijn in 1 jaar tijd meer dan 500 procent gestegen. De gemiddelde variabele prijs voor stroom ligt nu 565 procent hoger dan 1 jaar geleden en voor gas is het variabel tarief 550 procent hoger.

Dat meldt Pricewise. De prijsvergelijkingswebsite ziet dat de groothandelsmarkt voor energie enigszins in rustiger vaarwater terecht is gekomen – prijzen zijn gedaald van 180 euro naar 70 euro per megawattuur – maar de verkoopprijzen van het actuele aanbod zijn nog altijd zeer hoog.

Overstappen loont weer
Het goede nieuws is echter dat vergelijken en overstappen weer lijkt te lonen, na een periode van een aantal maanden waarin een overstap weinig tot geen voordeel opleverde. Door de extreme prijsverschillen tussen leveranciers en aanbiedingen kunnen consumenten volgens Pricewise weer tot honderden euro’s besparen op de energierekening.

Pricewise-directeur Hans de Kok hierover: ‘Het is goed om even stil te staan bij de prijzen voor stroom en gas van het actuele aanbod in de markt. Want zelfs nu een sluier van onzekerheid boven de markt blijft hangen waarbij elke weersomslag of geopolitieke dreiging een verandering in prijs teweeg kan brengen, zijn er huishoudens die van energieleverancier willen veranderen omdat hun contract afloopt. Met de huidige prijsverschillen is het verstandig om te gaan vergelijken. Met name als je bij de verkeerde leverancier op een veel te hoog tarief zit.’

Variabel versus vast
Normaliter zijn de variabele tarieven van energieleveranciers een standaardcontractvorm die de klant ontvangt na afloop van de vaste looptijd, indien de klant niet overstapt of ingaat op een verlengingsaanbod. Sommige huishoudens blijven - al dan niet bewust - jarenlang in deze contractvorm hangen. De Kok: ‘De laatste maanden werden deze contracten vaak ook een doel op zich, toen bleek dat de variabele tarieven doorgaans voordeliger waren dan de vaste tarieven die je voor 1 of 3 jaar kon vastzetten.’

Hiermee rijst de vraag of het moment weer is aangebroken om een overstap voor 1 jaar vast te overwegen, zeker nu daarbij weer hoge kortingen in het verschiet liggen. Pricewise meldt dat de kale tarieven die op deze contracten gelden, voor stroom variëren tussen de 25,35 eurocent en 41,06 eurocent per kilowattuur met een gemiddeld tarief van 32,51 eurocent per kilowattuur. Dit komt overeen met een prijs inclusief overheidsheffingen van 48 eurocent per kilowattuur, zoals de klant dat uiteindelijk betaalt. Dat is ruim 1 keer zoveel – te weten 116 procent – als een jaar geleden, toen de energiebelasting nog bijna 2 keer zo hoog was.

Buitengewoon grote verscihllen
De gastarieven behorend bij de 1-jarige aanbiedingen liggen tussen de 98 eurocent en de 1,705 euro per kubieke meter exclusief overheidsheffingen. Het gemiddelde gastarief voor 1 jaar vast bedraagt momenteel 1,1863 euro per kubieke meter. Inclusief overheidsheffingen is dit 1,98 euro per kubieke meter, het bedrag dat de klant uiteindelijk betaalt. Dit is – inclusief belastingen – maar liefst 150 procent hoger dan exact 1 jaar geleden.

Hans de Kok: ‘De buitengewoon grote verschillen tussen de verschillende typen tarieven zijn veelzeggend voor de huidige marktsituatie en nooit eerder vertoond. Door goed te vergelijken, kun je door de grote prijsverschillen dus ook groot voordeel behalen.’

600 euro op jaarbasis
Het gemiddelde stroomtarief bij een contract voor 1 jaar vast ligt nu 6,8 eurocent per kilowattuur lager dan het gemiddelde variabele tarief, zo blijkt uit de analyse van Pricewise. Bij gas ligt het gemiddelde tarief voor een vast contract voor één jaar 24 eurocent per kubieke meter lager dan het gemiddelde variabel tarief.

De Kok: ‘Het ligt uiteraard aan het specifieke contract per huishouden wat de voor de klant geldende energietarieven zijn, maar door de bank genomen kan een huishouden dat nu overstapt vanuit een variabel contract naar een vaste looptijd van 1 jaar dus soms wel 7 eurocent op 1 kilowattuur stroom en bijna 25 eurocent op 1 kuub gas besparen. Dat is voor een gemiddeld huishouden met een stroomverbruik van 3.500 kilowattuur stroom en 1.500 kubieke meter gas bijna 600 euro voordeel op jaarbasis. En dan is er nog geen rekening gehouden met hoge kortingen, die dit voordeel nog vergroten. Daar past wel de volgende waarschuwing bij: zolang de voorraad strekt. We hebben de afgelopen weken namelijk vaker gezien dat zodra het sentiment op de markt omslaat, de prijzen weer in rap tempo oplopen en de aanbiedingen daarop door leveranciers worden bijgesteld. Maar het huidige aanbod is – gelet op de omstandigheden – attractief.’

Bekijk een overzicht van thuisbatterijen om zonne-energie op te slaan die in de Benelux te koop zijn hier in de Solar Magazine Productzoeker.

Door Marco de Jonge Baas

solarmagazine.nl/nieuws/i26328/pricew...
voda
0
EU overtreft eigen klimaatdoel: België in achterhoede, zonne-energie snelstgroeiende energiebron

De EU heeft het eigen klimaatdoel overtroffen. In 2020 bedroeg het aandeel hernieuwbare energie 22,1 procent. België bevindt zich daarbij in de achterhoede en zonne-energie is de snelstgroeiende energiebron.

Dat blijkt uit cijfers van Eurostat, het Europese bureau voor de statistiek. De EU had zichzelf ten doel gesteld dat het aandeel hernieuwbare energie, in termen van bruto-eindverbruik, in 2020 gelijk moest zijn aan 20 procent. Uiteindelijk werd dat doel dus met 2 procent overtroffen.

Frankrijk mist doel, België bungelt onderaan
Iedere EU-lidstaat had daarbij een individuele doelstelling. Nederland en Vlaanderen besloten daarbij eerder al om een statistische overdracht te doen om aan het Europese doel te kunnen voldoen.

Uiteindelijk hebben 26 lidstaten aan het door de EU opgelegde doel voldaan. Zweden en Kroatië kwamen zelfs 11 procent hoger uit dan noodzakelijk, en Bulgarije 7 procent. Frankrijk miste daarentegen zijn doel met 3,9 procent.

België
Zweden is koploper met een bruto-eindverbruik van energie uit hernieuwbare bronnen van 60 procent. Finland en Letland zijn runners-up met respectievelijk 44 en 42 procent hernieuwbare energie.

Aan de andere kant van de ranglijst werden de laagste percentages hernieuwbare energie geregistreerd in Malta (11 procent), gevolgd door Luxemburg (12 procent) en België (13 procent). Daarmee is Nederland zijn zuiderburen voorbijgestreefd.

Zonne-energie snelstgroeiend
Waar windenergie en waterkracht in de EU de meeste duurzame elektriciteit leveren, is zonne-energie de snelst groeiende energiebron. In 2020 waren hernieuwbare-energiebronnen goed voor 37,5 procent van het bruto-elektriciteitsverbruik.

Windenergie en waterkracht waren goed voor meer dan twee derde van de totale opgewekte elektriciteit uit hernieuwbare bronnen, te weten voor respectievelijk 36 en 33 procent. De resterende een derde van de opgewekte elektriciteit was afkomstig van zonne-energie (14 procent), biobrandstoffen (8 procent) en overige hernieuwbare-energiebronnen (8 procent). Zonne-energie was in 2008 pas goed voor 1 procent en is gegroeid van 7,4 terawattuur in 2008 naar 144,2 terawattuur in 2020.

Door Marco de Jonge Baas

solarmagazine.nl/nieuws/i26314/eu-ove...
voda
0
Liander: nieuw record, consumenten installeren 506 megawattpiek zonnepanelen

Liander meldt een nieuw record: in het werkgebied van de netbeheerder lieten 125.264 kleinverbruikers in 2021 zonnepanelen installeren. Samen verwelkomden zij 506 megawattpiek aan zonnepanelen.

Ten opzichte van het kalenderjaar 2020 is het aantal kleinverbruikers dat zonnepanelen in gebruik heeft genomen met 14 procent gegroeid.

Geïnstalleerd vermogen
De 2 onderstaande grafieken laten de toename van het geïnstalleerde vermogen aan zonnepanelen bij kleinverbruikers per kalenderjaar zien, en het cumulatief geïnstalleerde vermogen bij kleinverbruikers.

Voor meer, zie link:

solarmagazine.nl/nieuws/i26293/liande...
voda
0
De harde cijfers: Nederland heeft in Europa meeste zonnepanelen per inwoner

Nederland is nu ook officieel koploper in Europa en heeft per hoofd van de bevolking het meeste zonnepanelen. Deze week in ‘De harde cijfers’ aandacht voor een nieuw onderzoeksrapport van koepel SolarPower Europe.

In de derde editie van de EU Market Outlook For Solar Power 2020-2024 spreekt SolarPower Europe voor het jaar 2020 nog van een nieuw geïnstalleerd vermogen van 3,0 gigawattpiek. Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft het installatiecijfers voor 2020 in december echter verhoogd naar 3,7 gigawattpiek.

4 gigawattpiek in 2023
De onderzoekers van SolarPower Europe denken dat Nederland in 2021 daarbij al 3,3 gigawattpiek aan zonnepanelen heeft geïnstalleerd.

Holland Solar – die net als andere Europese brancheverenigingen input levert voor de onderzoeksrapporten van SolarPower Europe – spreekt in de EU Market Outlook de verwachting uit dat Nederland in 2023 4 gigawattpiek aan zonnepanelen zal installeren. De residentiële markt zal zich daarbij volgens de brancheorganisatie stabiliseren op een niveau van 1 tot 1,2 gigawattpiek.

Duitsland en België
Op basis van de in 2021 geïnstalleerde zonnepanelen heeft Nederland Duitsland van de troon gestoten. Het is België dat de top 3 completeert van EU-lidstaten met meeste zonnepanelen per inwoner. Waar de EU-lidstaten gemiddeld nog een stuk minder dan 500 wattpiek aan zonnepanelen per hoofd van de bevolking tellen, ligt dat in Nederland op een niveau van 765 wattpiek, oftewel zo’n 2 zonnepanelen per inwoner.

Nederland blijft in top 3
Ten opzichte van de Global Market Outlook van afgelopen zomer hebben de onderzoekers van SolarPower Europe hun verwachting iets naar beneden bijgesteld. Waar de Europese koepelorganisatie destijds nog uitging van een geïnstalleerd vermogen van 31 gigawattpiek per eind 2025, is dat nu verlaagd naar 30,2 gigawattpiek. Nederland handhaaft echter zijn positie in de top 3 qua nieuw geïnstalleerd vermogen in de periode 2022-2025.

Voor meer, zie link:

solarmagazine.nl/nieuws/i26284/de-har...
voda
0
Nord Stream 2 richt Duitse dochteronderneming op
ANP Producties 17 uur geleden

SCHWERIN (ANP/DPA) - De uitbater van gaspijpleiding Nord Stream 2 heeft een dochteronderneming opgericht om de certificering van de leiding rond te krijgen. Gastransportbedrijf Gas for Europe is met zijn hoofdkantoor in het Duitse Schwerin gevestigd, zo werd woensdag bekendgemaakt.

De pijpleiding werd in september vorig jaar al voltooid, maar gas leveren via de pijp die onder de Oostzee van Rusland naar Duitsland loopt, mag nog niet. Nog altijd wordt gewacht op goedkeuring van Duitsland en de Europese Unie. De toezichthouder schortte het Duitse goedkeuringsproces in november op vanwege een juridische hindernis. De uitbater van de gaspijplijn is namelijk geen Duits bedrijf en dat is wel een vereiste volgens de Duitse wet. Met de oprichting van de Duitse dochter zou die plooi nu gladgestreken moeten zijn.

De pijpleiding is van meet af aan omstreden geweest. Zo was er verzet vanuit de Verenigde Staten, maar ook vanuit landen als Polen en Oekraïne, omdat Rusland via de gaspijpleiding nog meer invloed in Europa zou krijgen. De certificering van de gaspijp wordt op zijn vroegst in de loop van 2022 verwacht.

2019

De pijpleiding had overigens volgens de planning in 2019 klaar moeten zijn. De aanleg werd opgeschort nadat de Verenigde Staten dreigden met sancties. Dat gebeurde nog onder het presidentschap van Donald Trump. Daarop trok het Zwitsers-Nederlandse bedrijf Allseas zich terug uit de aanleg ervan. Rusland moest de leiding daarop met zijn eigen vloot afmaken.

Overigens zou een Russische inval in Oekraïne voor het openen van de gaspijpleiding nadelig kunnen uitpakken. De Duitse bondskanselier Olaf Scholz waarschuwde dat Rusland bij een militaire interventie in Oekraïne een hoge prijs zal moeten betalen. Daarbij staan alle opties open, dus ook het schrappen van Nord Stream 2.
3.488 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 ... 171 172 173 174 175 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
872,75  -11,32  -1,28%  16:49
 Germany40^ 17.745,60 -1,56%
 BEL 20 3.794,68 -1,53%
 Europe50^ 4.907,31 -1,55%
 US30^ 37.772,25 +0,20%
 Nasd100^ 17.706,80 +0,07%
 US500^ 5.050,24 -0,21%
 Japan225^ 38.428,62 -0,70%
 Gold spot 2.376,20 -0,29%
 EUR/USD 1,0634 +0,08%
 WTI 84,98 -0,09%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

Avantium +4,52%
FASTNED +3,10%
B&S Group SA +1,33%
DSM FIRMENICH AG +1,29%
Arcadis +1,27%

Dalers

ArcelorMittal -7,29%
Aperam -5,99%
SBM Offshore -4,24%
JUST EAT TAKE... -3,99%
RANDSTAD NV -3,46%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront