Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Is (hyper)inflatie is onderweg?..

1.034 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 ... 48 49 50 51 52 » | Laatste
Zaphod Beeblebrox
0
quote:

bearishbull schreef op 12 januari 2022 16:31:

[...]

De hele goudstandaard is gebasseerd op 2% inflatie. Omdat de hoeveelhoud goud ieder jaar gemiddeld met 2% toeneemt. Die 2% regel van de ECB en FED komt voor fiat geld niet uit de lucht vallen.

Dus ja. Ook tijdens de goudstandaard was de inflatie rond de 2% gemiddeld. Nu is het wat meer schommelen omdat CB's kunnen sturen. Hebben lang ver onder de 2% gezeten en zitten er nu boven.
Ah eindelijk, een logische argumentatie. Heb je misschien bewijs voor je uitspraken?
Overigens is er een verschil in 2% toename van het ruilmiddel en het algemene prijsniveau. Bij economische groei >2% daalt het prijsniveau, ook bij 2% geldgroei. De 2% regel van bv de ECB bevat zowel geldgroei als economische groei/krimp.
bearishbull
5
In plaats van met iemand die de zaken anders ziet welles/nietes spelletjes te spelen zal ik een wat langer verhaal posten wat ik denk en waarom. Mischien begrijpen we elkaar dan beter. Of zien we precies op welk punt onze visies spaak lopen.

Om ergens te beginnen. We hebben een tijd achter de rug van ongeveer 3 decenia van rente verlagingen. Een hoop monetaire veruiming. Niet alleen met verlaging van korte rentes, maar ook door opkopen van centrale banken van langer schuldpapier wat dus ook langere rentes geeft gedrukt.

Door meerdere factoren, maar mijn inziens vooral door globalisering en grote technologische ontwikkelingen (vooral internet) heeft bovenstaande lang kunnen duren zonder veel inflatiedruk.

Ondertussen was er in 2008 een keerpunt wat heeft laten zien dat in een wereld van zulke grote schulden renteverhogingen killing kunnen zijn. Mensen konden veels te dure huizen kopen door de extreem lage rentes. Door wat renteverhogingen konden de hypotheken vaak niet meer worden betaald. Tel daarbij op al de securitization op hypotheken en het hele banken stelsel liep vast.
Zonder het ingrijpen van de centrale banken zouden we een 1929-achtige depressie krijgen. Daar ben ik van overtuigd. Maar door het ingrijpen van CB's is dat voorkomen.

Over bovenstaande. Dit is al discussie materiaal. Had de CB de markt haar werking moeten laten doen ipv het op te lossen door met geld te strooien?

Maar om verder te gaan. Rente ging NOG later naar tot onder de 0% voor sommige landen. Bijna al het schuldpapier wordt gekocht door CB's. Net op het moment dat landen (te licht) onder druk zijn gezet door wat schulden af te bouwen komt corona. Ook hier weer kiest de CB voor nog meer veruiming. De overheden kiezen voor NOG meer stimulatie en dus schulden(mede dankzij de lage tot negatieve rentes).

Nu zijn we bij vandaag. Alweer dankzij CB's en overheden is een zware recessie en waarschijnlijke depressie afgeweken. Dit is weer ten koste van schulden die nu hoger zijn dan ooit en monetaire veruiming waar volgens 'normaal handelen' de rek uit is. Alle stimulatie, tekorten aan producten zoals chips, grote onverwachtte consumenten bestedingen (men dacht een recessie te krijgen) en nog vele andere factoren zorgen nu voor een van de hoogste inflatie van de euro en dollar sinds decenia. En ik besef net al velen andere, dit zijn bijzondere tijden. Ook net als anderen denk ik na wat te doen met spaargeld. Dus wat doe ik en waarom?

Heel simpel gezegt zie ik 3 extreme scenario's. Alles ertussen behoort ook tot de mogelijkheden, maar laat ik ze alle 3 beschrijven.

1. Centrale banken kiezen ervoor hard op de rem te stappen. Rentes agressief te verhogen om de inflatie te stoppen.
Dit scenario vind ik de engste. Dit zal er volgens mij voor zorgen dat alle assets omlaag gaan in waarde. Van goud, tot aandelen, tot bonds, tot bitcoins. Er zijn landen en bedrijven met hoge schulden die defaulten. Dit is volgens mij het scenario waar vele commerciele roeptoeters het labeltje reset aan geven? Dit wordt een periode die alleen maar pijn kent en geen winnaars. De inflatie angst zal snel verdwijnen, maar het deflatie spook zal overheersen. Uiteindelijk komt er na de regen zonneschijn. Maar de regen kan lang duren.

2. Centrale banken kiezen ervoor zachtjes op de rem te stappen. De rente gaat heel, heel, heel traag en voorspelbaar en goed ver van tevoren gecommuniceerd omhoog. De wat hogere inflatie kan wat langer blijven, maar loopt niet te ver op. Behalve centrale banken worden overheden dringend aangeraden de schulden onder controle te houden of zelfs langzaam af te bouwen. Langzaam en geduldig is het steekwoord van dit scenario. De snel de rente omhoog of te snel schulden naar een acceptabel level brengen kan een recessie veroorzaken. Dit scenario is balanceren op hoog niveau en heeft globale samenwerking (regelgeving) nodig.

3. Centrale banken kiezen (al dan niet openlijk) voor hoge inflatie. Rentes kunnen niet te ver omhoog zonder economische problemen door wereld schulden. Een manier om het schuldenprobleem op te lossen is deze weg te laten inflateren. Uiteindelijk kan na een periode van (hyper?) inflatie de rem erop en de rentes omhoog. De overheidsschulden zijn immers verdwenen. Dit zal een hoop sociale onrust geven voor de armere mensen die geen assets bezitten. Het weinige geld dat ze al hadden is waardeloos. De kloof tussen arm en rijk wordt groter dan het al was.

Alle 3 scenario's zie ik als een optie. Alleen ik kan mij niet voorstellen dat 1 de weg is waar men inslaat. Zo wel koop wat blikken voer en een goed wapen. Waarschijnlijk is cash king hier. In scenario 2 is spreiding belangrijk. Er wordt gebalanceerd met 2 zware gewichten aan beide kanten van de balanceer stok. Ik zie dit als meest realistische scenario. Er zullen altijd periodes zijn in dit scenario met angst voor zowel een 1 als 3 scenario. Veel volatility.
In scenario 3 is cash trash. Er zal weinig zijn dat de inflatie bij zal houden, maar beter heb je assets ipv cash.

josti5
3
En Piet Particulier moet dus noodgedwongen op alle drie de paarden wedden, als hij de mogelijkheden daartoe tenminste heeft...
Dus een mix van eigen woningbezit met zo laag mogelijke of geen hypotheek, een 'verzameling' aandelen, een 'verzameling' mooie (gouden) muntjes, een 'verzameling' euro-appeltjes voor de dorst.
Daarbij: huis in prima conditie houden, garderobekast up-to-date, voorraad houdbare voedingsmiddelen voor pakweg een jaar, periodiek te verversen.

En er dus voor blijven zorgen, dat je zo ver mogelijk achter in de problemenrij van honderdduizenden of miljoenen blijft staan.

Zijn we er dan zo'n beetje, aan de hand van alle 3 scenario's?

Waarbij: hyperinflatie is natuurlijk veel dodelijker dan corona, zeker met de huidige hoeveelheid mensen, dus dat scenario lijkt het minst waarschijnlijk, gelukkig.
Zaphod Beeblebrox
0
@Bearishbull
Dank voor je uitgebreide uitleg. We zijn het qua analyse grosso modo wel met elkaar eens. Waarschijnlijk heb jij meer vertrouwen in centrale banken dan ik om een en ander tot een redelijk goed einde te brengen.
jowi
0
quote:

Zaphod Beeblebrox schreef op 14 januari 2022 11:47:

@Bearishbull
Dank voor je uitgebreide uitleg. We zijn het qua analyse grosso modo wel met elkaar eens. Waarschijnlijk heb jij meer vertrouwen in centrale banken dan ik om een en ander tot een redelijk goed einde te brengen.
Ben het helemaal met je eens.
Ik ben bang dat mn de ECB toch zal handelen in het belang van Frankrijk en de Zuid Europese lidstaten.
Dat wordt dus inflatie, inflatie en inflatie en als een brood bij de warme bakker € 10 kost van alles een nulletje eraf.
bearishbull
0
quote:

Zaphod Beeblebrox schreef op 14 januari 2022 11:47:

@Bearishbull
Dank voor je uitgebreide uitleg. We zijn het qua analyse grosso modo wel met elkaar eens. Waarschijnlijk heb jij meer vertrouwen in centrale banken om een en ander tot een redelijk goed einde te brengen.
Ik zie centrale banken idd niet als de vijand. Ik heb idd vertrouwen erin dat ze hun werk goed (willen) doen. Er is niet altijd een goede en slechte keuze. Soms moet er gekozen worden tussen 2 kwaden. Dat zie je nu ook met het kabinet mbt bijvoorbeeld corona maatregelen. Soms kun je het niet voor iedereen goed doen. Hier hebben CB's ook last van. Ik ben idd moeilijk te overtuigen als mensen praten over dubbele agenda's en ga uit van het goede in de mens. Over onze discussie. Ik had idd al het vermoeden dat de totaal andere kijk over het nu wss voortkomt uit een klein nuance verschil in het totaal plaatje die erg gepolariseerd is met dunne lijntjes tussen (hyper) inflatie en deflatie.

@Josti, ik persoonlijk acht scenario 3 waarschijnlijker dan scenario 1. Maar het is idd koffiedik kijken wat wij denken dat een ander (centrale banken en haar bestuursorganen) denkt. Uiteindelijk is het ook waar dat Volcker vroeger als CB bewust ervoor koos de economie in een recessie te duwen voor langere termijn stabiliteit. Dus kan tot zovere jouw gedachte volgen. Maar......deze keer is het anders (denk ik). De wereld schulden zijn veel hoger dan toen.

josti5
0
quote:

bearishbull schreef op 14 januari 2022 12:01:

[...]

(...)

@Josti, ik persoonlijk acht scenario 3 waarschijnlijker dan scenario 1. Maar het is idd koffiedik kijken wat wij denken dat een ander (centrale banken en haar bestuursorganen) denkt. Uiteindelijk is het ook waar dat Volcker vroeger als CB bewust ervoor koos de economie in een recessie te duwen voor langere termijn stabiliteit. Dus kan tot zovere jouw gedachte volgen. Maar......deze keer is het anders (denk ik). De wereld schulden zijn veel hoger dan toen.

Einde quote.

Zijn daardoor jouw weddenschappen op de drie paarden anders van inhoud, dan de mijne?

Ben met name benieuwd naar hoe jij als individu hoge inflatie kunt overleven.

Ik kijk niet dagelijks naar mijn verzameling Duitse inflatiepostzegels, waaronder óók de zegels van 20 en 50 miljard Mark, gelopen en wel (gekeurd), maar toch wel af en toe...

jowi
0
www.telegraaf.nl/financieel/325805755...

Oops, wat een prijsverhogingen. En iedereen in NL pikt dit.

In Frankrijk zou je allang gele hesjes op straat zien.
Ms dat Frankrijk daarom wel de max energieprijzen heeft vastgelegd (enig zins regulering).
En NL accepteert de volle marktwerking (wat gaat nog volgen, de nominale zorgpremies, het vastrecht voor nutsbedrijven etc)
asti
0
quote:

bearishbull schreef op 14 januari 2022 12:01:

[...]

Ik zie centrale banken idd niet als de vijand. Ik heb idd vertrouwen erin dat ze hun werk goed (willen) doen. Er is niet altijd een goede en slechte keuze. Soms moet er gekozen worden tussen 2 kwaden. Dat zie je nu ook met het kabinet mbt bijvoorbeeld corona maatregelen. Soms kun je het niet voor iedereen goed doen. Hier hebben CB's ook last van. Ik ben idd moeilijk te overtuigen als mensen praten over dubbele agenda's en ga uit van het goede in de mens. Over onze discussie. Ik had idd al het vermoeden dat de totaal andere kijk over het nu wss voortkomt uit een klein nuance verschil in het totaal plaatje die erg gepolariseerd is met dunne lijntjes tussen (hyper) inflatie en deflatie.

@Josti, ik persoonlijk acht scenario 3 waarschijnlijker dan scenario 1. Maar het is idd koffiedik kijken wat wij denken dat een ander (centrale banken en haar bestuursorganen) denkt. Uiteindelijk is het ook waar dat Volcker vroeger als CB bewust ervoor koos de economie in een recessie te duwen voor langere termijn stabiliteit. Dus kan tot zovere jouw gedachte volgen. Maar......deze keer is het anders (denk ik). De wereld schulden zijn veel hoger dan toen.

Los van centrale banken, maar meer in zijn algemeenheid over de regulering van financiële markten. In de literatuur (Principles of Financial Regulation, Armour) wordt uiteengezet waarom vertrouwen niet kan worden aangenomen. Om verschillende redenen kun je aannemen dat er een reëel gevaar is dat er keuzes worden gemaakt die niet goed zijn voor de lange termijn en de samenleving als geheel. De financiële industrie kan verschillende vormen van invloed, verschillende vormen van kapitaal, aanwenden, waar de invloed van burgers niet tegenop kan. Door crisis echter, kan het publieke sentiment zich zodanig concentreren, dat de stem van burgers - het 'politieke kapitaal' - overwicht krijgt, waardoor de teugels (weer) aangespannen worden. Maar vervolgens verslapt de aandacht, vervaagt de herinnering, en dan begint het proces weer opnieuw ('Regulatory Sine Curve').
bearishbull
0
quote:

asti schreef op 14 januari 2022 15:13:

[...]

Los van centrale banken, maar meer in zijn algemeenheid over de regulering van financiële markten. In de literatuur (Principles of Financial Regulation, Armour) wordt uiteengezet waarom vertrouwen niet kan worden aangenomen. Om verschillende redenen kun je aannemen dat er een reëel gevaar is dat er keuzes worden gemaakt die niet goed zijn voor de lange termijn en de samenleving als geheel. De financiële industrie kan verschillende vormen van invloed, verschillende vormen van kapitaal, aanwenden, waar de invloed van burgers niet tegenop kan. Door crisis echter, kan het publieke sentiment zich zodanig concentreren, dat de stem van burgers - het 'politieke kapitaal' - overwicht krijgt, waardoor de teugels (weer) aangespannen worden. Maar vervolgens verslapt de aandacht, vervaagt de herinnering, en dan begint het proces weer opnieuw ('Regulatory Sine Curve').
Ook wel een relevant verhaal nu met corona waar de bereidheid van burgers om naar haar leiders te luisteren op de proef wordt gesteld. De verdeeldheid in de samenleving is groot. De loonskloof is groot, het gevoel een stem te hebben in de democratie is klein (politieke programma's en uitvoer matchen niet). Deze verdeeldheid en het gevoel niet serieus genomen te worden door de overheid is een groot sociaal risico, dat uiteindelijk meer dan alleen een sociaal risico kan worden.

Je ziet het ook in dit draadje. De ECB, FED etc is er voor ONZE prijsstabiliteit, maar de toekomstige agenda is weinig transparant en vertrouwen dat ze het beste voor ONS doen zie ik hier niet. De kloof is te groot.

Ook mijn eigen verhaal hierboven met scenario A en C die lijnrecht tegenoverelkaar staan. En ook mijn geloof dat als ze voor een C kiezen, dat ik betwijfel dat ze dit aan de grote klok gaan hangen. Toch ben ik uiteindelijk wel de optimist die denkt dat wat ze ook kiezen, dat ze handelen uit beste wil. Zelf achterhouden van informatie zou uit beste wil zijn. Je wilt bijvoorbeeld geen paniek zaaien nu en de slimme mensen laten profiteren van inflatie beslissingen.
objectief
0
quote:

jowi schreef op 14 januari 2022 13:03:

Oops, wat een prijsverhogingen. En iedereen in NL pikt dit.

Veel bedrijven en vele burgers zijn volkomen afhankelijk van de Staatssubsidies geworden en men denkt schijnbaar in afgunst dat de ene groep meer krijgt dan de andere.

jowi
0
De hogere energieprijzen en de beprijzing van de CO2(TAX) zullen ondernemingen gaan doorberekenen, En wie betaalt uiteindelijk de rekening ? I.d.d. de consument!!
Oops, foutje bedankt, nog meer inflatie !
josti5
0
quote:

bearishbull schreef op 17 januari 2022 10:31:

[...]

Ook wel een relevant verhaal nu met corona waar de bereidheid van burgers om naar haar leiders te luisteren op de proef wordt gesteld. De verdeeldheid in de samenleving is groot. De loonskloof is groot, het gevoel een stem te hebben in de democratie is klein (politieke programma's en uitvoer matchen niet). Deze verdeeldheid en het gevoel niet serieus genomen te worden door de overheid is een groot sociaal risico, dat uiteindelijk meer dan alleen een sociaal risico kan worden.

Je ziet het ook in dit draadje. De ECB, FED etc is er voor ONZE prijsstabiliteit, maar de toekomstige agenda is weinig transparant en vertrouwen dat ze het beste voor ONS doen zie ik hier niet. De kloof is te groot.

Ook mijn eigen verhaal hierboven met scenario A en C die lijnrecht tegenoverelkaar staan. En ook mijn geloof dat als ze voor een C kiezen, dat ik betwijfel dat ze dit aan de grote klok gaan hangen. Toch ben ik uiteindelijk wel de optimist die denkt dat wat ze ook kiezen, dat ze handelen uit beste wil. Zelf achterhouden van informatie zou uit beste wil zijn. Je wilt bijvoorbeeld geen paniek zaaien nu en de slimme mensen laten profiteren van inflatie beslissingen.
Einde quote.

Dat 'handelen uit beste wil' is dan wél altijd gebaseerd op een filosofie - ik vrees de WEF-filosofie.
josti5
0

Waar komt die hoge inflatie vandaan?


De prijzen van veel producten zijn het afgelopen jaar sterk toegenomen. Waar centrale banken jarenlang probeerden de inflatie aan te jagen lijkt nu alles in stroomversnelling te komen. De inflatie wordt veelal toegeschreven aan hoge energieprijzen en transportkosten, maar volgens waardebelegger Bob Robotti is dat niet het volledige verhaal. Kijken we van een grotere afstand naar de markt, dan wordt volgens hem duidelijk waar alle prijsstijgingen hun oorsprong vinden.

In een interview met The Star legt Robotti uit dat de prijzen van veel producten de afgelopen decennia laag zijn gebleven als gevolg van globalisering. Bedrijven verplaatsten hun productie massaal naar lagelonenlanden, waardoor de kosten verder daalden. Die lagere kosten hielden de prijzen van producten in de winkels laag. Dat verhoogde de koopkracht van consumenten in veel westerse landen.

China
In een paar decennia is China uitgegroeid tot de fabriek van de wereld. Zij overspoelden de wereld met goedkope producten, samen met een aantal andere Aziatische export gedreven economieën. Maar de tijd dat die landen extreem goedkoop produceerden is voorbij. Tegenwoordig stijgen ook daar de kosten, enerzijds door stijgende lonen en anderzijds door duurdere grondstoffen. De producentenprijzen in China en in andere Aziatische economieën stijgen tegenwoordig ook met dubbele cijfers.

Dit betekent dat veel producten die China produceert steeds duurder worden. Naarmate de Aziatische economieën volwassen worden en een interne markt ontwikkelen worden zij minder afhankelijk van export van goedkope producten. Bovendien stijgen de lonen, kosten die worden doorberekend in de kostprijs van producten. En dat merken we in westerse landen aan de prijzen in winkels.

Centrale banken kunnen inflatie niet sturen
Wat centrale banken geleerd hebben is dat ze de prijzen niet naar eigen hand kunnen bijsturen. Nadat ze jarenlang zonder effect probeerden de inflatie aan te jagen dreigt die nu volledig uit de hand te lopen. Dat komt omdat centrale banken geen invloed kunnen uitoefenen op tal van factoren die de prijzen van goederen en diensten beïnvloeden. Evenmin hebben zij controle over de loonkosten en prijzen in andere landen, waar veel goederen geproduceerd worden.

Robotti benadrukt dat de Amerikaanse economie, hoe groot deze ook is, slechts een bescheiden rol speelt ten opzichte van de wereldeconomie. Factoren als stijgende energieprijzen, hogere transportkosten en stijgende grondstofprijzen zijn dan ook maar in zeer beperkte mate te beïnvloeden door de Amerikaanse centrale bank. Wanneer prijzen in lagelonenlanden verder stijgen heeft dat ook effect op de prijzen in landen waar men deze goederen gebruikt.

Is de inflatie tijdelijk?
Veel centrale banken houden vol dat de hoge inflatie van tijdelijke aard is en gebruiken dit als excuus om langer vast te houden aan een ruim monetair beleid. Een riskante strategie, omdat aanhoudend hoge inflatie zeer schadelijk is voor de economie en de maatschappij. Hoge inflatie treft vooral de lagere inkomens, omdat die relatief veel geld kwijt zijn aan boodschappen en energie. Vermogende mensen hebben meer mogelijkheden om zich te beschermen tegen inflatie, bijvoorbeeld door aandelen, vastgoed of edelmetalen te kopen. Hoge inflatie versterkt dus de economische ongelijkheid.

Of de inflatie werkelijk van tijdelijk aard is, dat valt nog maar te bezien. Wat opvalt is dat de producentenprijzen in veel landen momenteel ruim in de dubbele cijfers zitten. Die prijsstijgingen zullen linksom of rechtsom worden doorberekend aan de consument. Met alle gevolgen van dien voor de koopkracht van huishoudens en de groei van de economie.

www.hollandgold.nl/nieuws/waar-komt-d...
Joni-2
0
Hoofdeconoom ECB (Philip Lane) verwacht vrij sterke daling van de inflatie, in de 2e helft van 2022 naar slechts 2%. Nadien 2023 en 2024 zal de inflatie lager als 2% liggen

Enkele meningen:

  • Op korte termijn zijn er enkele risico's van de Omicron-variant. Maar ik denk dat het steeds duidelijker wordt dat de impact maar voor een paar weken is. Het blijkt dus geen factor te zijn die de activiteitsniveaus voor het jaar zal beïnvloeden, het zijn meer de activiteitsniveaus voor een paar weken. In die zin denk ik dat er minder zorgen zijn over Omicron dan in december.

  • We moeten deze jaren van pandemie, 2020, 2021 en 2022, beschouwen als onderdeel van een pandemische cyclus. In het eerste jaar 2020 was de inflatie relatief laag. In de tweede helft van 2021 bleek de inflatie behoorlijk hoog. En dan, als we kijken naar dit jaar, 2022, denken we dat de inflatie aan het begin van dit jaar hoog zal blijven, maar later dit jaar zal dalen, vooral tegen het einde van het jaar. Het is dus in wezen een jaar waarin we de inflatie in het eerste deel van het jaar nog steeds hoog zullen zien. Maar we verwachten wel dat het later dit jaar flink zal vallen.

www.ecb.europa.eu/press/inter/date/20...
jowi
0
quote:

Joni-2 schreef op 25 januari 2022 18:53:

Hoofdeconoom ECB (Philip Lane) verwacht vrij sterke daling van de inflatie, in de 2e helft van 2022 naar slechts 2%. Nadien 2023 en 2024 zal de inflatie lager als 2% liggen

Enkele meningen:

  • Op korte termijn zijn er enkele risico's van de Omicron-variant. Maar ik denk dat het steeds duidelijker wordt dat de impact maar voor een paar weken is. Het blijkt dus geen factor te zijn die de activiteitsniveaus voor het jaar zal beïnvloeden, het zijn meer de activiteitsniveaus voor een paar weken. In die zin denk ik dat er minder zorgen zijn over Omicron dan in december.

  • We moeten deze jaren van pandemie, 2020, 2021 en 2022, beschouwen als onderdeel van een pandemische cyclus. In het eerste jaar 2020 was de inflatie relatief laag. In de tweede helft van 2021 bleek de inflatie behoorlijk hoog. En dan, als we kijken naar dit jaar, 2022, denken we dat de inflatie aan het begin van dit jaar hoog zal blijven, maar later dit jaar zal dalen, vooral tegen het einde van het jaar. Het is dus in wezen een jaar waarin we de inflatie in het eerste deel van het jaar nog steeds hoog zullen zien. Maar we verwachten wel dat het later dit jaar flink zal vallen.

www.ecb.europa.eu/press/inter/date/20...

Natuurlijk voorspelt hij dat. Zal echt niet tegen zijn baas ingaan.
Ieder weldenkend mens weet dat deze inflatie niet tijdelijk is, sterker hij zal tijdelijk nog hoger worden i.v.m. de kosten
van de energietransitie en CO2 beprijzing. Wordt allemaal aan de consument doorberekend.
bearishbull
0
quote:

jowi schreef op 26 januari 2022 01:08:

[...]

Natuurlijk voorspelt hij dat. Zal echt niet tegen zijn baas ingaan.
Ieder weldenkend mens weet dat deze inflatie niet tijdelijk is, sterker hij zal tijdelijk nog hoger worden i.v.m. de kosten
van de energietransitie en CO2 beprijzing. Wordt allemaal aan de consument doorberekend.
Ik heb het vaker gezegd. Inflatie en deflatie zitten dunne lijntjes tussen. Heel simpel gezegd daalt de vraag bij hogere prijzen. Waardoor verdere prijsstijgingen lastig door te voeren zijn.

Zo gek ik zijn scenario niet. Dat het precies rond de 2% eindigt is natuurlijk hun doel. Maar zal niet makkelijk zijn. Kan ook zomaar in negatief terrein vallen met een recessie. Maar 2% is het doel en daar zullen alle krachten van de ecb naartoe balanceren.
Ron-tron system
0
De ecb wacht gewoon met renteverhogingen en de inflatie zal ook afnemen door koopkrachtverlies en we gaan gewoon in een recessie en klaar.
Voor de ecb maakt het niet uit alles mag behalve de zuiderschulden niet meer kunnen doorrollen via negatieve leningen.
bearishbull
0
quote:

Carl 2-8 schreef op 26 januari 2022 07:37:

De ecb wacht gewoon met renteverhogingen en de inflatie zal ook afnemen door koopkrachtverlies en we gaan gewoon in een recessie en klaar.
Voor de ecb maakt het niet uit alles mag behalve de zuiderschulden niet meer kunnen doorrollen via negatieve leningen.
Je gaat vooral een recessie krijgen als ze nu aggresief gaan verhogen. Dat is het hele probleem.

Wat je al opmerkt, er is een grote kans dat de inflatie zichzelf al oplost. De kans op een recessie is dan kleiner dan als je aggresief monetair gaat verkrappen.

Risico van het laten gaan is een loon inflatie spiraal, maar.......Grote loonsverhogingen is iets van vroeger. Maar, ja..dat is een risico en moet genoemd worden. Dan krijg je idd langer durende inflatie en dan zal de ecb WEL moeten verhogen om de spiraal door te breken en moedwillig de economie in een recessie brengen.

Hoe dan ook. De wereld is niet zwart-wit en er zijn ook dingen als langzaam en voorzichtig verkrappen. Het komt uiteindelijk wel goed.
1.034 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 ... 48 49 50 51 52 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
860,01  -5,35  -0,62%  18:05
 Germany40^ 17.717,90 -0,67%
 BEL 20 3.827,75 +0,03%
 Europe50^ 4.909,46 -0,55%
 US30^ 37.941,45 -0,19%
 Nasd100^ 17.092,93 -2,60%
 US500^ 4.976,46 -1,44%
 Japan225^ 37.188,48 -2,14%
 Gold spot 2.394,46 +0,63%
 EUR/USD 1,0653 +0,09%
 WTI 82,40 +0,39%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

WDP +3,12%
Kendrion +2,92%
EBUSCO HOLDING +2,67%
Vopak +2,61%
NX FILTRATION +2,17%

Dalers

JUST EAT TAKE... -5,11%
TomTom -4,68%
Fugro -4,30%
ASMI -4,00%
BESI -3,64%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront