Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Gasloos of niet

1.767 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 » | Laatste
voda
1
VS: Berlijn draait gaspijplijn dicht als Rusland Oekraïne aanvalt
14 uur geleden

Duitsland gaat de omstreden gaspijpleiding Nord Stream 2 sluiten wanneer Rusland Oekraïne binnenvalt. Dat hebben ze met de Amerikanen afgesproken, zo hebben Amerikaanse functionarissen aan leden van het Congres verteld. Nord Stream 2 loopt van Rusland naar Duitsland.

© ANP/HH
De pijpleiding is compleet, maar wacht nog op goedkeuring voor gebruik van de Duitse autoriteiten. Het certificeringsproces werd in november opgeschort vanwege een juridische hindernis.

De goedkeuring van de Duitse toezichthouder is een van de laatste stappen voor de ingebruikname van de pijpleiding die naar verwachting de Russische gaslevering aan Duitsland zal verdubbelen. Door de vertraging is het wel onwaarschijnlijker geworden dat Nord Stream 2 de gastekorten in Europa deze winter kan helpen verlichten.

Washington ziet de pijplijn door de Oostzee als strategisch gevaarlijk. Rusland zou daarmee de Europese energievoorziening kunnen beperken. Bovendien kan Moskou besluiten om bestaande pijplijnen door Oekraïne niet meer te gebruiken en dat land zo onder druk zetten.

De Verenigde Staten en hun Europese bondgenoten vrezen dat Rusland plannen maakt om Oekraïne aan of zelfs binnen te vallen. Moskou heeft vele duizenden militairen bijeengebracht in de grensstreek. De Amerikaanse president Biden sprak dinsdag zijn Russische ambtgenoot Poetin in de hoop de spanningen te verminderen.
voda
2
Business Insider Nederland

Warmtepomp aanschaffen? Dit is het verschil met cv-ketels wat betreft de ruimte die je nodig hebt in je huis
Alina Borovitskaya 1 dag geleden

Bas Czerwinski/ANP foto© 499 Bas Czerwinski/ANP foto

De warmtepomp wordt gezien als een belangrijk alternatief voor de cv-ketel, als meer huishoudens de komende decennia 'van het gas af' gaan. Met een warmtepomp verwarm je je huis niet meer met aardgas via de cv-ketel, maar met elektriciteit.

Er zitten nog wel de nodige haken en ogen aan de warmtepomp. De aanschafprijzen zijn voor veel huishoudens aan de hoge kant. Denk aan bedragen van 6.000 tot 15.000 euro. Je kunt die wel iets drukken met subsidie van de overheid.

Daarnaast zijn de meeste warmtepompen niet geschikt voor matig geïsoleerde oudere woningen. Maar juist op dat punt denkt energieleverancier Vattenfall in 2022 in interessant alternatief te hebben in de vorm van een zogenoemde hoge temperatuur warmtepomp.

Lees ook: Nieuwe warmtepomp van Vattenfall kan oude woningen aardgasvrij maken zonder dure verbouwing van €25.000

Hoe dan ook blijft de warmtepomp een grote investering. Het is daarom belangrijk om alle details goed te overwegen.

Een van de dingen waar je goed naar moet kijken, is heel basaal: heb je voldoende ruimte in huis voor een warmtepomp?

Hierbij speelt ook het soort warmtepomp een rol. Je kunt er namelijk voor kiezen om volledig van het aardgas af te stappen met een elektrische warmtepomp of slechts gedeeltelijk van gas af te gaan met een hybride warmtepomp.

In het tweede geval blijf je ook gebruik maken van je cv-ketel om bijvoorbeeld water in je douche op te warmen of om extra warmte te creëren op zeer koude dagen.

Een hybride waterpomp neemt minder ruimte in beslag
Een voordeel van een hybride warmtepomp is dat deze relatief weinig ruimte in beslag neemt. Volgens de leverancier van warmtepompen 040 waterpomp is een gemiddelde hybride warmtepomp zo'n 90 cm hoog, 45 cm breed en 17 tot 40 cm diep. Dat is het kleinste formaat onder de warmtepompen. Natuurlijk blijf je in dit geval ook je cv-ketel gebruiken, dus die ruimte ben je ook kwijt.

Wil je helemaal van je cv-ketel af, dan moet je een grotere ruimte in je huis paraat hebben. Je moet denken aan een hoogte van 150 cm tot 190 cm, een breedte van 60 cm tot 76 cm en diepte tussen 60 cm en 90 cm, aldus 040 waterpomp.

Dit verschil in grootte vergeleken met de hybride pomp komt voornamelijk doordat een volledige waterpomp een geïntegreerde warmwaterboiler bevat. Dat onderdeel, waar bijvoorbeeld het douchewater verwarmd wordt, is normaal gesproken net zo groot als een koelkast, aldus warmtepompvergelijker.nl.

Warmtepomp met buitenunit, binnenunit en warmwaterboiler
Verder bestaan er ook warmtepompen die niet geïntegreerd zijn. Deze worden met een aantal aparte onderdelen geleverd: een buitenunit, een binnenunit en een warmwaterboiler oftewel een buffervat. Het voordeel van zo'n losse setup is dat er buiten, bijvoorbeeld op het dak of op de gevel vaak meer ruimte is voor de buitenunit.

Volgens website Warmer Huis is een gemiddelde afmeting van een buitenunit 90 cm hoog, 75 cm breed en 35 cm diep. Een binnenunit die daarbij hoort is dan gemiddeld 80 cm breed, 50 cm hoog en 26 cm diep. Een buffervat is normaal gesproken 135 cm hoog en heeft een diameter van 70 cm.

"De warmwaterboiler zit vaak geïntegreerd in een binnenunit. Bij elkaar lijkt dit qua grootte op een koelvriescombinatie", vertelt een woordvoerder van Milieu Centraal aan Business Insider. "De buitenunit lijkt meer op een airco."

Daarnaast is er een verschil tussen een luchtwarmtepomp en een bodemwarmtepomp. Waar in het eerste geval de pomp bijvoorbeeld op het dak komt en in het tweede geval de buitenunit onder de grond in de tuin is opgeborgen.

Warmtepomp heeft meer ruimte nodig dan een cv-ketel
We kunnen concluderen dat een warmtepomp met alles erop en erraan doorgaans meer ruimte nodig heeft dan een cv-ketel.

Cv-ketels komen uiteraard ook in alle soorten en maten, maar de laatste trend is dat deze steeds compacter worden. De Consumentenbond laat bijvoorbeeld 32 modellen zien die in een keukenkastje passen met afmetingen van ongeveer 80 cm hoog, 44 cm breed en 35 cm diep.

Verder is een belangrijke vereiste voor een warmtepomp een goed geïsoleerd huis. Dat is nodig omdat warmtepompen normaal gesproken het water tot slechts 45 graden opwarmen, wat niet genoeg is voor woningen met slechte isolatie. Maar wat dit betreft kan de bovengenoemde warmtepomp van energiebedrijf Vattenfall en installatiebedrijf Feenstra een oplossing gaan bieden, omdat die het water tot wel 80 graden kan opstoken.

Deze warmtepomp bestaat uit een buitenunit en een binnenunit met een warmwaterboiler. De buitenunit is volgens Vattenfall "bescheiden van omvang." De binnenunit met een gekoppelde warmwaterboiler vergt een vloeroppervlak van ongeveer anderhalve meter bij één meter, en is anderhalve meter hoog.

Voordat je overgaat tot het aanschaffen van een waterpomp is het dus belangrijk om rekening te houden met de beschikbare ruimte in je woning.

Lees meer over warmtepompen:
Van het gas af met slecht geïsoleerde woning door warmtepomp van Vattenfall: dit moet je weten over terugverdientijd bij prijskaartje van €10.000 tot €15.000
De belangrijkste wijzigingen bij subsidies voor onder meer isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp in 2021
Van deze 7 soorten subsidies kun je profiteren voor onder meer isolatie, zonnepanelen of warmtepomp

www.msn.com/nl-nl/geldzaken/nieuws/wa...
DeZwarteRidder
1
Kabinet verzwakt doel om alle huizen snel van het aardgas te halen
Orla McDonald 11:00
Woningen van het aardgas afhalen kan tienduizenden euro's kosten en is vaak ingewikkeld. Het kabinet stelt een simpelere aanpak voor, maar daarmee kan het klimaatdoel uit zicht raken.

In het kort

Het aardgasvrij maken van huizen is ingewikkeld gebleken, zegt het nieuwe kabinet.
Om de CO2-uitstoot van woningen te verminderen is een andere aanpak nodig.
Het kabinet trekt ruim €4 mrd uit voor isolatie en hybride warmtepompen.
Gemeenten vrezen een streep door hun plannen om hele wijken gasvrij te maken.

Kabinet Rutte IV doet een stap terug in het aardgasvrij maken van alle huizen in Nederland. In het nieuwe coalitieakkoord staat dat isolatie en hybride warmtepompen voor de meeste woningen een goede manier zijn om huizen te verduurzamen. Daarmee dreigt de overheid het volledig van het gas halen van woningen op de lange baan te schuiven.

Aardgasvrij in 2050

Coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie pleiten voor een 'iets rationelere aanpak' voor het verduurzamen van huizen dan deze in één keer aardgasvrij maken, zegt Tweede Kamerlid Henri Bontenbal (CDA). 'Burgers zijn bang gemaakt dat hun huis morgen van het gas moet, maar aardgasvrij was nooit een keihard doel. Minder gas gebruiken wel', zegt hij. Kamerlid Pieter Grinwis (ChristenUnie) voegt toe: 'We moeten niet meer alleen focussen op het van het aardgas halen van huizen als einddoel. Voor veel woningen is dat moeilijk en voor veel mensen ook. Zo snel mogelijk je huis goed isoleren in combinatie met een hybride warmtepomp is voor veel mensen een betaalbare oplossing'.

In het Klimaatakkoord dat in 2019 is gesloten tussen politiek, bedrijfsleven, gemeenten en provincies, staan afspraken om tot 2050 alle ruim zeven miljoen huizen in Nederland te verduurzamen. De CO2-uitstoot van alle gebouwen in Nederland moet zakken om klimaatdoelen te halen en klimaatverandering tegen te gaan. Daarnaast moeten huizen van het gas, omdat het gasveld in Groningen dichtgaat. Volgens de laatste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek stookte in 2019 92% van alle huizen op aardgas.

Gemeenten zijn door het Rijk verantwoordelijk gemaakt voor het gasvrij maken van hele wijken, maar al langer blijkt dat dat erg moeizaam gaat. In gemeenten die van de overheid een financiële bijdrage kregen om hierin voorop te lopen, zoals Purmerend en Loppersum, is nog nauwelijks een huis van het gas. Dat komt door de hoge kosten en protesten van burgers die liever op gas blijven stoken.

€4 mrd voor isolatie en hybride warmtepomp

Om het verduurzamen van huizen makkelijker te maken, wil het nieuwe kabinet tot 2030 ruim €4 mrd uittrekken voor een 'Nationaal Isolatieprogramma' en subsidies voor hybride warmtepompen. Een hybride warmtepomp verwarmt een huis met behulp van stroom, maar kan nog gebruikmaken van gas als het echt koud is. Volgens Bontenbal kan de installatie het gasverbruik in een huis met 60% verminderen.

De kosten voor een hybride warmtepomp liggen rond de €5.000, terwijl een warmtepomp die volledig op elektriciteit werkt ongeveer €10.000 kost, blijkt uit gegevens van Milieu Centraal. De kosten voor het aardgasvrij maken van een woning hangen sterk af van het soort woning, maar kunnen in de tienduizenden euro's lopen, berekende het FD eerder. Het Planbureau voor de Leefomgeving stelde eerder dat het nu nog voor vrijwel geen enkele huiseigenaar rendabel is om zijn huis aardgasvrij te maken.

Warmteplan in de prullenbak

Gemeenten maken zich zorgen over de plotselinge koerswijziging van het kabinet, zegt Lot van Hooijdonk, wethouder energie in Utrecht (GroenLinks) en voorzitter van de commissie Klimaat van de belangenvereniging voor alle Nederlandse gemeenten, de VNG. Het moet er niet toe leiden dat gemeenten warmteplannen om hele wijken van het gas te halen in de prullenbak kunnen gooien, terwijl zij daar de afgelopen twee jaar veel tijd en geld aan kwijt zijn geweest, meent ze.

Van Hooijdonk: 'Nederland gaat van het aardgas af. Dat is een voldongen feit. Om dat logistiek te redden, moeten gemeenten nu aan de slag. Je kunt inzetten op hybride warmtepompen en isolatie, maar het is ook belangrijk dat gemeenten aan de slag gaan met hun warmteplannen. Hoe meer de grote verbouwing naar achter wordt geschoven, hoe meer gemeenten in de knel komen om het klimaatdoel voor 2050 te halen.'

Volgens Bontenbal zet Rutte IV geen streep door het doel om alle huizen van het aardgas te halen. De nieuwe aanpak noemt hij een 'tussenoplossing' die simpel, goedkoop en gemakkelijk uit te voeren is. Van Hooijdonk zegt dat dit coalitieakkoord vragen oproept, waarover gemeenten in gesprek willen met de nieuwe minister voor Klimaat en Energie.

Doorrekenen door planbureau

Alle gebouwen in Nederland stootten in 2020 ruim 20 miljoen ton CO2 uit, 13% van de totale broeikasgasuitstoot dat jaar. In 2030 moet dit zakken tot 15 miljoen ton CO2, maar volgens de laatste berekening van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) wordt dat met de huidige maatregelen niet gehaald. De geraamde uitstoot in 2030 is 19 miljoen ton CO2, aldus het PBL. Het planbureau moet het coalitieakkoord nog doorrekenen. Dan moet blijken of deze nieuwe manier om huizen te verduurzamen wel zoden aan de dijk zet.

Lees het volledige artikel: fd.nl/politiek/1424464/kabinet-verzwa...
DeZwarteRidder
0
Armada met LNG nadert Europa, gasprijs zakt fors in

Door Redactie DFT
Gisteren, 18:47 in FINANCIEEL

Amsterdam - Een kleine armada met een twintigtal schepen vol vloeibaar gemaakt gas koerst vanuit de Verenigde Staten af op Europa. Met nog eens zeven LNG-schepen uit Azië krijgt de gasmarkt zicht op voldoende aanbod om de handelsprijs te laten dalen.

De belangrijke TTF-termijnmarktprijs voor gas op de Nederlandse beurs staat donderdagmiddag 23% lager op €133 per, terwijl deze week ook een prijs van €180 is bereikt.

Handelaren sturen schepen vol LNG naar Europa omdat inkopers daar forse premies hebben betaald om maar voldoende brandstof binnen te krijgen, met een tekort vanwege historisch lage voorraden. Rusland stopte deze week de levering aan het Duitse netwerk bij Yamal, wat de prijs opdreef.

Maar uit Azië waren toen al enkele LNG-schepen vertrokken voor een reis die twee weken kan duren.

Nederland heeft een lage vulling van zijn gasnetwerk. Het Groningenveld wordt afgebouwd, in 2025 zal er geen gas meer worden opgepompt na een serie zware aardbevingen.
Joni-2
0
Dutch TTF Gas Futures is vandaag om 10:45 opnieuw met ruim 20% gezakt naar € 106,2
DeZwarteRidder
0
Gasprijs schiet omlaag nu Amerikaanse schepen met aardgas koers zetten naar Europa

De Europese gasprijs daalt ineens hard, waarschijnlijk vanwege Amerikaanse schepen met vloeibaar aardgas die hun koers hebben gewijzigd naar Europa. Minstens tien tankers hebben midden op de oceaan besloten hun gas aan Europa te verkopen, vanwege de hier hoge tarieven.
Wouter Peer 25-12-21, 08:31

Waar de prijs van een megawattuur gas op de Nederlandse markt - leidend voor Europa - afgelopen dinsdag nog een recordhoogte aantikte van 188 euro, is deze nu flink gedaald naar 126 euro.

De gasprijzen stijgen al maandenlang explosief. De Russische aanvoer van gas naar Europa is onzeker, de voorraden zijn aan banden gelegd en spanningen met Oekraïne brengen twijfels bij Europese landen of de Russen hun gasexport zien als politiek middel. Daarnaast zijn er op Europees niveau steeds meer bewegingen om andere energievoorzieningen zoals kerncentrales en kolencentrales te sluiten. Dat drijft de gasprijs op en maakt de brandstof tegelijkertijd schaarser. Nog nooit is de prijs voor gas zo hoog geweest, en kleine energiebedrijven worden daar de dupe van.

De prijs voor gas in de VS is zo’n dertien keer lager dan hier, en dus loopt de Amerikaanse gasexport op volle toeren. Normaal leveren de Amerikanen voornamelijk aan Azië, omdat Europa het meeste gas importeert uit Rusland. Maar nu dit geen optie meer lijkt te zijn, en er hier een tekort aan gas gloort, denkt Amerika ons te kunnen verlichten.

Het roer om

Meerdere schepen met lng, zoals vloeibaar aardgas ook wel wordt genoemd, gooiden de afgelopen week plotsklaps hun roer om en kozen Europa als bestemming. Uit data van persbureau Bloomberg blijkt dat sowieso tien schepen van koers zijn gewijzigd, en van nog eens 20 schepen lijkt het ook alsof ze naar Europa gaan. Op de live tracking-kaarten van Marine Traffic zijn zo'n 15 lng-schepen te vinden die onderweg zijn naar Europa. Dat worden er waarschijnlijk dus nog meer.

Belgische krant De Standaard geeft voorbeelden van de vreemde routes die de schepen nu hebben afgelegd. Zo is er een tanker die ter hoogte van Singapore rechtsomkeert maakte en naar Europa vertrok. Een ander schip was al bijna bij eindbestemming China, maar wijzigde de koers naar het Verenigd Koninkrijk. Een schip vanuit Nigeria spant misschien wel de kroon: na Kaap de Goede Hoop gerond te hebben, werd de kapitein verteld via het Suezkanaal richting Europa te vertrekken, een route die tweeënhalf keer zo lang is als het normale traject van Nigeria naar de Europese kust.

Korte termijn

Dat dit soort schepen tijdens hun vaarroute van koers veranderen is niet heel gek, aldus Tie Schellekens, woordvoerder van de Rotterdamse haven. ,,De prijs is heel belangrijk voor de goederenstroom van gas. Het gaat dan om de verhouding van wereldwijde prijzen. Als de gasprijs hier ideaal is, dan kunnen goederenstromen daarvoor verlegd worden.”

Dat schepen plots van koers veranderen vanwege de gasprijs is op zich niet bijzonder. Het effect van de verkoop van Amerikaanse lng heeft hier meestal een kortdurend drukkend effect op de gasprijs.

Vaak wordt de bestemming van een schip kort voor vertrek pas duidelijk, soms is het ook zo dat een kapitein pas tijdens de reis te horen krijgt waar hij heen gaat. Soms liggen schepen zelfs te wachten voor de kust op een goed moment om de haven binnen te varen. Dat kan soms miljoenen euro‘s aan inkomsten schelen. Toch komt het niet vaak voor dat zoveel schepen ineens naar Europa komen, omdat normaal de prijzen in Azië gunstiger zijn.
Gemberthee
0
quote:

DeZwarteRidder schreef op 25 december 2021 10:53:

Gasprijs schiet omlaag nu Amerikaanse schepen met aardgas koers zetten naar Europa

De Europese gasprijs daalt ineens hard, waarschijnlijk vanwege Amerikaanse schepen met vloeibaar aardgas die hun koers hebben gewijzigd naar Europa. Minstens tien tankers hebben midden op de oceaan besloten hun gas aan Europa te verkopen, vanwege de hier hoge tarieven.
Wouter Peer 25-12-21, 08:31

Waar de prijs van een megawattuur gas op de Nederlandse markt - leidend voor Europa - afgelopen dinsdag nog een recordhoogte aantikte van 188 euro, is deze nu flink gedaald naar 126 euro.

Vaak wordt de bestemming van een schip kort voor vertrek pas duidelijk, soms is het ook zo dat een kapitein pas tijdens de reis te horen krijgt waar hij heen gaat. Soms liggen schepen zelfs te wachten voor de kust op een goed moment om de haven binnen te varen. Dat kan soms miljoenen euro‘s aan inkomsten schelen. Toch komt het niet vaak voor dat zoveel schepen ineens naar Europa komen, omdat normaal de prijzen in Azië gunstiger zijn.

@DZR: Dergelijke schepen kunnen toch nooit voldoende gas bevatten om invloed te hebben op de prijs of vergis ik me?

Alvast een zalig kerstfeest gewenst
DeZwarteRidder
0
quote:

Andrade41 schreef op 25 december 2021 12:41:

[...]@DZR: Dergelijke schepen kunnen toch nooit voldoende gas bevatten om invloed te hebben op de prijs of vergis ik me?
Alvast een zalig kerstfeest gewenst
Blijkbaar kan dat wel, want anders zou de prijs niet omlaag gaan.

Het gas is vloeibaar, dus zo'n schip kan enorm veel vervoeren.
DeZwarteRidder
1
21 februari 2020
Import LNG in Nederland, VK en Frankrijk fors toegenomen

Wereldwijde vraag naar LNG met 12,5 procent gestegen

In Noordwest-Europa is in 2019 de import van vloeibaar gas (LNG), met 74 procent gestegen, ook in Nederland (Gate terminal; 4 mln ton in 2019). LNG wordt daarmee een serieus alternatief voor aardgas uit Noorwegen en Rusland dat per pijpleiding wordt aangevoerd, en vult het gat in dat ontstaat door de sterk teruglopende binnenlandse productie in Groningen (beleid) en de kleine velden (natuurlijke reductie). Bovendien speelt LNG een groeiende rol in de decarbonisatie strategie. Wereldwijd is de LNG-markt 12,5 procent gegroeid. Dat blijkt uit de jaarlijkse Shell LNG Outlook.

Gasprijs
Een record aan nieuw gasaanbod, een afname van de gasvraag door twee opeenvolgende milde winters in Europa en Azië en – hoewel tijdelijk – het coronavirus hebben geleid tot een bijna-halvering van de gasprijs in Azië in 2019. Een prijs die inmiddels is aangeland op het laagste niveau van de afgelopen zes jaar. De LNG-markt lijkt ook diverser te worden door het ruimere aanbod van contractmogelijkheden, met name met korte termijn producten.

Vraag en aanbod
Met een stijging van de LNG-aanlanding met 74 procent heeft Noordwest-Europa een groot deel van de aanbodgroei geabsorbeerd. Zes EU-lidstaten (Dui, VK, NL, Fr, It, Sp) verbruiken driekwart van het aardgas in de Europese Unie. Gas is een aantrekkelijk alternatief in de elektriciteitsproductie, waarbij gascentrales het kolen gestookte vermogen uit de markt duwen. Niet alleen op prijs maar ook – zoals in Nederland – door een uitfasering van koleninzet teneinde invulling te geven aan het klimaatbeleid. De decarbonisatie strategie van energiegebruikers wint duidelijk aan invloed. In Nederland is een belangrijke extra factor de forse afname van de binnenlandse gasproductie in Groningen en de Kleine Velden.

Volgens de Shell LNG Outlook is de wereldwijde LNG-markt met 12,5 procent gegroeid in 2019 tot 359 mln ton, met als sterkste stijgers Bangladesh, India and Pakistan (19 procent) en China (14 procent). Wereldwijd is het aanbod van LNG gestegen met zo’n 40 mln ton, en neemt de liquefactie capaciteit de komende jaren toe met nog eens ruim 70 mln ton. Shell verwacht dat de LNG markt gaat verdubbelen in 2040 tot zo’n 700 mln ton.

Meer informatie kunt u hier vinden.

VEMW, 21 februari 2020
voda
1
Beursblik: gasprijs blijft dalen
Volgens ABN AMRO is gas uit Rusland nodig voor structureel lagere prijs.

(ABM FN-Dow Jones) De gasprijs is maandag verder gedaald.

De Dutch TTF Gas Future, de toonaangevende future voor de gasprijzen in Europa, noteerde maandagochtend op 95,45 euro voor een MWh, een daling van 13,5 procent.

Op 21 december noteerde de gasprijs nog nog boven de 180 euro. Sindsdien is er een steile daling ingezet.

Volgens energie-econoom Hans van Cleef van ABN AMRO staat de gasprijs om drie redenen lager. Allereerst zijn er extra LNG-schepen op weg naar Europa, omdat de prijzen hier vorige week nog hoger lagen dan in Azië. Daarnaast voorspellen weermannen milder weer voor komende week. En tot slot ziet Van Cleef dat handelaren speculatieve posities sluiten in "deze dunne markt voor het jaareinde".

De vraag is volgens de econoom, hoe lang de prijzen laag blijven. |Onzeker blijft of we genoeg hoogcalorisch gas, dat wil zeggen voor gascentrales en industrie, hebben voor deze winter. Kouder weer hier, óf in Azië, zal bij ons de vraag weer doen stijgen of het aanbod doen dalen."

Het enige dat de gasprijs echt structureel lager kan brengen, is volgens Van Cleef extra gas uit Rusland. "En dan nog blijft de prijs in heel 2022 hoger met bijna lege voorraden die deze zomer rap gevuld moeten worden om volgend jaar niet in hetzelfde scenario te belanden", waarschuwt de econoom van ABN AMRO.

Overigens ligt de gasprijs nog wel altijd fors hoger dan een jaar geleden, toen de future rond de 18 euro handelde.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
DeZwarteRidder
2
Beursblik: gasprijs daalt opnieuw fors
30-12-2021 13:44 - ABN AMRO wijst onder meer op warme weer.

(ABM FN-Dow Jones) De gasprijs is donderdag flink gedaald.

De Dutch TTF Gas Future, de toonaangevende future voor de gasprijzen in Europa, noteerde donderdagmiddag op 87,30 euro voor een MWh, een daling van 9,5 procent.

Energie-econoom Hans van Cleef van ABN AMRO ziet verschillende redenen voor deze prijsdaling.

Allereerst is het momenteel extreem warm voor deze tijd van het jaar, terwijl er ook meer wind wordt verwacht. "Dit zorgt voor minder vraag naar gas", aldus de econoom.

Ook van invloed is volgens Van Cleef wellicht het geplande gesprek tussen de presidenten Vladimir Poetin en Joe Biden van respectievelijk Rusland en de Verenigde Staten later vandaag. Dit biedt kans op de-escalatie, legt de econoom uit, dus minder dreiging voor de energievoorziening. Daarbij is Nordstream 2 ook technisch gereed, "het is alleen wachten op groen licht van de autoriteiten".

Tot slot is de markt aan het einde van het jaar 'dun', en dat vergroot koersbewegingen uit, aldus Van Cleef.

Door: ABM Financial News.
DeZwarteRidder
1
Cursus hout stoken loopt uit de hand als anti-stokers het aan de stok krijgen met docent

Als houtkachelbezitters zorgvuldiger stoken wordt de lucht schoner, is de gedachte achter een cursus die de gemeente Nijmegen aanbiedt. Maar al bij de eerste workshop gaat het mis.
Frank Houtappels 03-12-21, 17:10 Laatste update: 03-12-21, 18:47

Hoe kritisch mag je zijn tijdens een cursus hout stoken? Niet, denken enkele anti-houtstookactivisten. Ze deden donderdag mee aan een online cursus die kachelbezitters moet leren vriendelijker te stoken voor hun omgeving.

Maar, zo schrijft Mark Lie-A-Kwie in een verslag aan dagblad De Gelderlander en de Nijmeegse politiek, het werd ‘een beschamende vertoning’.

Schadelijk

Verbrand hout stookt een huis warm maar vervuilt de lucht en is uiteindelijk schadelijk voor de gezondheid. Overheden willen daar graag tegen optreden, maar verbieden is lastig. Daarom kwam de gemeente Nijmegen deze zomer met een slooppremie en een cursus om ‘schoner’ te stoken. Maar: moedig je daarmee de kachelbezitter juist niet aan?

Tegenstanders vinden van wel, en besloten zich aan te melden voor de tweede Nijmeegse cursus. Die werd deze donderdag online gegeven door Wijbrand Pauw. Hij is chemisch technicus, eigenaar van kachelwinkel Skantiek in Driel, en volgens hem is veel overlast te voorkomen als kachelbezitters beter leren stoken. Erg graag wil hij de oplopende polarisatie over houtstook tegengaan. Dat lukte niet bepaald.

Voor kritische vragen is bij de cursus geen ruimte, vindt Mark Lie-A-Kwie. Een deelnemer aan de cursus werd volgens hem ‘door de docent op een onbeschrijflijk respectloze en onbeschofte manier verzocht te vertrekken’.

Het deed de sfeer, schrijft hij, ‘geen goed’. Sommige mensen werden uit de meeting verwijderd. ‘Een beschamende vertoning die je wel zou verwachten in een dictatuur, maar niet in democratisch Nederland.’
DeZwarteRidder
2
2)
Totaalverbod

Pauw zegt dat hij de desbetreffende vrouw onder de deelnemers herkende. ,,Ze komt uit Groningen. Ik heb gezegd: ik wil met alle plezier een inhoudelijk gesprek voeren, maar niet hier. Dit is een cursus om goed te leren stoken. Ze zei dat ze al heel goed kón stoken. Ik zei: ‘dat snap ik’. Toen zei ze niets meer. Na een tijdje werd de chat overgenomen, tegenstanders bleven maar doorgaan. Serieuze vragen stellen was niet meer mogelijk.’’

Ik heb gezegd: ik wil met alle plezier een inhoude­lijk gesprek voeren, maar niet hier. Dit is een cursus om goed te leren stoken. Ze zei dat ze al heel goed kón stoken. Ik zei: ‘dat snap ik’. Toen zei ze niets meer


Het probleem is dat veel tegenstanders van houtstook een totaalverbod willen, zegt Pauw. Dat gaat er de komende tien jaar niet komen, verwacht hij: kachels zijn toegestaan op de Europese markt en Nederlandse regelgeving maakt meten bij de schoorsteen onmogelijk. ,,Wat wil je dan, nog jaren ellende?’’

‘Stoken kan 80 procent schoner’

Schoner stoken, onder meer met een katalysator, kan 80 procent van de uitstoot terugdringen, zegt Pauw. Hij geeft de cursussen in meerdere gemeenten. ,,Mijn ervaring is dat de meeste mensen van zichzelf denken goed te stoken. Als ik er voor de cursus naar vraag, gaan negen van de tien handen omhoog. Als dat er na afloop van de cursus nog één is, is het veel. En dat zijn dus betrokken mensen.’’

De komende maanden zijn er nog vier workshops. Van de 17.800 houtstokers in Nijmegen hadden zich deze keer maar 27 personen aangemeld, schrijft Lie-A-Kwie. Als de cijfers kloppen is Pauw dat wel met hem eens: ,,Veel te weinig. En met een gepolariseerde discussie gaan we de anderen niet bereiken.’’

Discussie verstoren? Eerst een waarschuwing

‘Het is bekend dat de meningen over houtstook verdeeld zijn. De workshops zijn niet bedoeld om hierover met elkaar in gesprek te gaan of discussie te voeren', zegt een woordvoerder van de gemeente Nijmegen gevraagd om een reactie.

‘Deze workshops zijn bedoeld voor mensen die graag leren hoe ze schoner en efficiënter kunnen stoken. Mensen kunnen zich hiervoor bij interesse aanmelden. Wanneer een workshop wordt verstoord – door een discussie over de risico’s van houtstook of op andere wijze – wordt de betreffende deelnemer gewaarschuwd en indien dat niet helpt, kan de deelnemer verwijderd worden. Zo verstoort deze persoon de workshop niet voor de andere deelnemers die graag willen leren hoe ze de overlast van houtstook kunnen verminderen.’

Dat Wijbrand Pauw behalve cursusdocent ook kachelverkoper is, hoeft volgens de gemeente Nijmegen geen probleem te zijn.

‘De onafhankelijkheid van de docent hoeft geen probleem te zijn door goede afspraken te maken, zoals met iedere docent die de gemeente inzet. De workshop gaat over hoe je zo verantwoord mogelijk hout stookt. Ook de risico’s/kanttekeningen van houtstook worden hierbij benoemd. Door zijn werk in de kachelbranche is de docent goed op de hoogte van de optimale manier om een kachel of open haard aan te steken en daarom geschikt om tips te delen. Daarbij richt de docent zich niet op zijn eigen bedrijf/werk in de branche.’

Met de kritiek dat de cursus houtstook zou stimuleren, is de gemeente het niet eens. ‘We benoemen ook in onze communicatie dat het helpt om het vuur af en toe uit te laten en we wijzen mensen op de risico’s en effecten van houtstook – ook in de workshop, maar ook op andere manieren. Wetende dat er toch mensen zijn die hout stoken, houtstook nog niet verboden is én het niet de verwachting is dat Nijmegenaren gelijk stoppen met hout stoken, bieden we deze workshops aan zodat mensen weten wat de impact ervan is en hoe ze zo verantwoord mogelijk kunnen stoken. Voor de bewustwording en om overlast te voorkomen.’
haas
0
Groothandelsprijs voor aardgas daalt plots heel sterk, heel onzeker of we dat zullen zien op onze facturen

De prijs voor aardgas op de Europese groothandelsmarkt is de afgelopen dagen sterk gedaald.
Piekte de prijs voor een megawattuur aardgas begin vorige week nog op ruim 180 euro, dan zit die prijs vandaag rond de 100 euro.
Of we deze prijsdaling ook zullen merken op onze energiefacturen is allesbehalve zeker.
Daarvoor is de prijsdaling nog te pril en is er nog te veel onzekerheid.

www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/12/27/groot...
haas
1
De reserves aan brandstoffen zijn groot.

Kazachstan had per eind 2015 voldoende reserves om de olieproductie van dat jaar nog voor 50 jaar te continueren en voor gas lag dit zelfs op 75 jaar.[13] Het grootste olieveld van het land is het Tengizveld, het wordt beheerd door een consortium waarin het Amerikaanse Chevron Corporation een aandelenbelang heeft van 50%. De belangrijkste exportpijplijn van het land is 1500 kilometer lang en staat onder beheer van het Kaspisch Pijpleidingenconsortium. In 2015 vervoerde de pijplijn zo’n 43 miljoen ton aardolie naar de Russische zeehaven Novorossiejsk.

Per 1 januari 2015 is Kazachstan lid van de Euraziatische Economische Unie (EEU) met Rusland, Armenië, Wit-Rusland en Kirgizië. Daardoor wordt toegang voor producten en diensten vanuit Kazachstan tot de Russische markt aanzienlijk gestimuleerd.

Energievoorziening

nl.wikipedia.org/wiki/Kazachstan
josti5
4
Syp Wynia in VvE Magazine:

Kwam een paar jaar geleden nog maar een derde van de stroom uit centrales die op aardgas draaien, nu komt zo'n 60% de stroom uit gas. Logisch: je kunt wel steenkool verbieden, stekkerauto's subsidiëren, afzien van kernenergie en denken dat zon - en windenergie alles oplost, maar in de echte wereld moet er gewoon worden gekookt en gestookt. En dna kom je net als de rest van de wereld uit bij aardgas, weliswaar een brandstof, weliswaar fossiel - in zijn soort toch de beste.
Kaviaar
0
DurianCS
2
quote:

DeZwarteRidder schreef op 14 januari 2022 16:54:

Tarief stadsverwarming van Eneco wordt met ca 70% verhoogd.
Heel fijn. Ze vroegen al de hoofdprijs en gaan nu voor het maximale erbij. En je hebt geen keuze, dus ze kunnen gewoon hun gang gaan.
haas
2
ik lees/hoor de laaste week berichten dat de huishoudens minder gas gaan verbruiken i.v.m. de relatief hoge weer-temperaturen

MAAR: 80 % van het gas wordt gebruikt door de bedrijven in NL
Zo ook de bakker die het dagelijks brood bakt .
of de groot gebruiker als bijv.kunstmest fabriek in ZeeuwsVlaanderen
etc.etc.
1.767 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
865,36  +0,01  +0,00%  18 apr
 Germany40^ 17.751,90 -0,48%
 BEL 20 3.826,58 +0,84%
 Europe50^ 4.919,39 -0,35%
 US30^ 38.013,46 0,00%
 Nasd100^ 17.548,80 0,00%
 US500^ 5.049,25 0,00%
 Japan225^ 38.001,71 0,00%
 Gold spot 2.396,25 +0,71%
 EUR/USD 1,0626 -0,16%
 WTI 82,08 0,00%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

VIVORYON THER... +11,51%
JUST EAT TAKE... +5,71%
Air France-KLM +4,18%
FASTNED +3,00%
RANDSTAD NV +2,65%

Dalers

Pharming -9,63%
ASMI -6,10%
Avantium -6,01%
PostNL -5,84%
TomTom -3,31%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront