Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wat is een woning waard? Wat de gek ervoor geeft!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jos Koets

In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak geleerd. Koets kocht het bedrijf van z’n werkgever. Nu is hij eigenaar van het eenmansbedrijf Assurantiekantoor Groenoord in ...

Meer over Jos Koets

Recente artikelen van Jos Koets

  1. 12 apr De gekte op de woningmarkt is terug 4
  2. 29 mrt Aflossingsvrije hypotheken op de helling 8
  3. 08 mrt Lager energielabel betekent lagere maximale hypotheek, maar er is een addertje 4

Reacties

22 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Willem29m 4 februari 2022 11:30
    Dat laatste voorbeeld is volgens mij hoe de meeste verkoopmakelaars tegenwoordig werken. Ze zetten de woning te laag in de markt en vangen vervolgens een performance fee over de meerprijs boven een bepaald niveau. Dat levert veel meer op dan een vast courtage van 1,5%. Kopen is momenteel lastig, maar voor verkopers is het tegenwoordig heel eenvoudig om zelf je huis te verkopen. Genoeg geïnteresseerden die het willen kopen. Je kan jezelf dus makkelijk een dure verkoopmakelaar besparen door gewoon in zee te gaan met een partij als bijvoorbeeld Makelaarsland. Zij doen de foto's, tekst en juridische zaken. De bezichtigingen doe je gewoon zelf. Scheelt ook even een bak geld als verkoper, zeker met die performance fees die tegenwoordig volgens mij redelijk standaard zijn.
  2. forum rang 7 ffff 4 februari 2022 11:32
    Jos,

    Wat een fantastisch artikel. Nu lees je eens van iemand die dagdagelijks met deze materie bezig is, hoe het in de praktijk gaat, althans in de regio die jij zo levendig beschrijft, met duidelijk cijfermateriaal. Ik vertelde in de KK enkele weken geleden al dat mijn geboortehuis in de provincie Utrecht ook voor 940.000 Euro is verkocht, het huis dat mijn vader in 1943 voor zesduizend GULDEN kocht. Levenswijze lessen over inflatie, want uiteindelijk Jos, is dat gewoon ook hetgeen je zo levendig beschrijft.

    Waar jij dan weer geen woord aan wijdt, en ik begrijp dat echt wel, is hetgeen er zwart betaald wordt, onder tafel doorgeschoven wordt. DAT gaat geen mens jou in geuren en kleuren vertellen, maar Jos: Een plakje goud van 500 gram is ongeveer 25.000 Euro eventueel aan te vullen met Umicore-klompjes van 250 gram van 12.600 Euro.......

    Dank voor je fantastisch heldere artikel.

    Peter
  3. forum rang 6 marique 4 februari 2022 12:39
    "Ik ben zeer benieuwd naar uw mening. Ik kan (uitgaande van het Utrechtse voorbeeld) niet begrijpen dat er een dergelijk groot verschil zit tussen vraagprijs en verkoopprijs. Waarom wordt de vraagprijs niet hoger gezet (door verkopende makelaar) of de verkoopprijs niet lager (door biedende aankoopmakelaar)?"


    Het fenomeen van overbieden speelt vanaf de eeuwwisseling, meen ik. En is inmiddels zo extreem geworden dat de huizenmarkt totaal vergiftigd is.

    In mijn tijd, vorige eeuw dus, was het simpel. Er was een vraagprijs, zo'n 10% boven de veronderstelde marktprijs, waarop potentiële kopers konden afdingen. Meestal ook zo'n 10%, zodat zowel verkoper als koper de illusie had een goede zaak te hebben gedaan.
    Kopende makelaar? Alleen in uitzonderlijke gevallen, bijvoorbeeld als je naar een heel andere regio wilde verhuizen en daar de markt totaal niet kende. Of wanneer je eigenlijk te weinig 'eigen geld' had en dan op voorspraak van de makelaar toch de financiering kon loskrijgen bij de bank. Er werd ook vaak zonder makelaars verkocht en gekocht. Je plaatste gewoon een advertentie en de rest volgde vanzelf.

    De gekte van nu vind ik zorgwekkend en het zal me niet verbazen als er een crash volgt, vergelijkbaar met begin '80-er jaren en pas rond '95 hersteld. Maar ik vrees dat de makelaardij in het algemeen te kortzichtig is om dit gevaar te onderkennen. Zoiets als 'Na ons de zondvloed'.
  4. forum rang 4 StoplossBurner 4 februari 2022 14:04
    Verkopende makelaar verdient vaak een hoger percentage over het gedeelte dat overboden wordt. Kopende makelaar wil het liefst z.s.m. zaken doen om de courtage op te strijken. Zie hier antwoord op je vraagstuk. Onderling handjeklap is hierbij geen uitzondering en de consument heeft last van informatie asymmetrie en gaat dus mee in dit verhaal.
  5. R Vis 4 februari 2022 14:09
    Nou ik zal het uitleggen (als taxateur, geen makelaar (meer)).

    Een vraagprijs is niets anders dan een uitnodiging tot het doen van een voorstel. De vraagprijs zegt helemaal niets over de waarde van een huis. Elke vergelijking van de koopsom met de vraagprijs gaat daarom niet op. Je moet vergelijken met andere, recente transacties van vergelijkbare woningen. Dat doet de taxateur. En wat vindt de taxateur in zijn referentiedatabase? Referenten die de transactieprijs al dan niet of tot op zekere hoogte onderbouwen. Alles boven die waarde is emotie van de koper.

    Nu komt ie, het ligt niet aan de makelaars, maar het ligt aan de centrale banken, het belastingstelsel en de overheid. Want waarom geven die kandidaten nu zo veel? 1, ze nemen een jubeltonnetje mee, 2 de rente is zo laag dat de rentecomponent van een lening van 6 ton echt nog veel lager is dan de huurprijs van een kleine vrije sectorwoning 3. ze nemen overwaarde mee uit de vorige woning. 4. ze hebben een paar ton erfenis gekregen omdat ze de eerste generatie zijn waarvan de ouders veelal koopwoningen hadden. Dit en nog veel meer redenen maken dat er onwijs veel geld is in de markt.

    Goed, dan die aankoopmakelaar. Wil hij een deal sluiten? Natuurlijk. Maar adviseert hij daarbij zijn koper niet goed? Dat denk ik niet. Rekenvoorbeeldje.

    De woningen zijn de afgelopen 12 maanden gemiddeld met 20% gestegen. Op de gemiddelde woning van 440000,- euro is dat dus 88.000,- euro per jaar. Je moet toch pittig hard werken om dat tempo bij te kunnen benen. Dus wat is (uitgaande van het feit dat iemand weloverwogen en urgent een woning wil / moet kopen) in deze markt het enige juiste advies? Leg je allerlaatste euro bij je bod, want als je deze woning mist en je zit nog twee maanden in de wachtkamer loop je alweer 88k/6= 15.000,- achter de muziek aan. Dat gaat hard!! Dus kun je beter nu tijdens de inschrijving 10k meer bieden dan je eigenlijk van plan was.

    Ja, zo is de woningmarkt nu. Totaal, totaal ontspoord. De kloof wordt groter, onrecht neemt toe, mensen nemen immens grote risico's. Maar is dat nou de schuld van de makelaars? Echt niet. Maar Jos, dit standpunt hang je inmiddels al een jaar of 3 aan dus ik krijg je niet meer overtuigd. Wellicht kan ik andere lezers nog op andere gedachten brengen.

    En om de makelaars nog maar eens te verdedigen; alle etalages lopen leeg vanwege te weinig aanbod. Wat zou jij als ondernemer doen op het moment dat je je brood voor je ogen ziet verdampen? Proberen je jaar nog een beetje te redden denk ik... Zolang het open, eerlijk en transparant gebeurt hebben zij allemaal mijn zege.
  6. WelNiet 4 februari 2022 14:56
    Als je de woning laat taxeren krijg je referentiepanden in het rapport. Op basis daarvan zou je kunnen zien of de vraag- en koopprijs "marktconform" zijn. Niet gelijk naar de getaxeerde waarde kijken maar kijk eens naar de verkoopprijzen van de referentie-objecten.

    Ik vind vraag/koop in Rijp schokkender. +28% in dat segment... Je zou toch denken dat daar minder concurrentie is.
  7. forum rang 4 StoplossBurner 4 februari 2022 15:22
    quote:

    R Vis schreef op 4 februari 2022 14:09:

    .. Zolang het open, eerlijk en transparant gebeurt hebben zij allemaal mijn zege.
    En daar zit juist vaak het probleem. Makelaars zelf doen niet veel aan de prijsvorming en zijn niet veel meer dan pratende reclamefolders voor woningen.
  8. gerard66 4 februari 2022 15:54
    Voor alles, maar dan ook alles kun je op bijvoorbeeld marktplaats terecht en kan iedereen bieden (en gaat de hoogste bieder er mee vandoor). Dat is eerlijk en transparant. Waarom kan dat niet met een huis? een openbare veiling. Bij executies van huizen kan het overigens wel. Open, eerlijk, transparant.

    Echter dan staat de bedrijfstak van de makelaars in zijn hemd omdat dan blikt dat ze geen toegevoegde waarde bieden in deze markt, alleen toegevoegde kosten. Helaas is de bijna monopolist Funda van de NVM anders was veilen al lang groot. Maar helaas consument er moet nu 10.000 - 15.000 aan frictiekosten tussen worden geschoven. Hoog tijd voor wetgeving.

  9. R Vis 4 februari 2022 15:55
    quote:

    StoplossBurner schreef op 4 februari 2022 15:22:

    [...]

    En daar zit juist vaak het probleem. Makelaars zelf doen niet veel aan de prijsvorming en zijn niet veel meer dan pratende reclamefolders voor woningen.
    Dat is niet het probleem, dat is hun functie. Zodat je zelf als verkoper niet zonder kennis van zaken je eigen prachtige huis gaat staan aan te bieden met verhalen over de overleden hond en de daar geboren kinderen etc, om vervolgens die erfdienstbaarheid of specifieke bepaling uit het bestemmingsplan even te vergeten. Makelaars zijn inderdaad lopende reclamefolders, daar worden ze voor betaald.
  10. forum rang 4 StoplossBurner 4 februari 2022 16:09
    quote:

    R Vis schreef op 4 februari 2022 15:55:

    [...]Dat is niet het probleem, dat is hun functie. Zodat je zelf als verkoper niet zonder kennis van zaken je eigen prachtige huis gaat staan aan te bieden met verhalen over de overleden hond en de daar geboren kinderen etc, om vervolgens die erfdienstbaarheid of specifieke bepaling uit het bestemmingsplan even te vergeten. Makelaars zijn inderdaad lopende reclamefolders, daar worden ze voor betaald.
    Ik doelde bij het probleem het open, transparante en vooral eerlijke gedeelte van deze pratende reclamefolders. Zoals hierboven al beschreven wordt zie ik de rol van de makelaar steeds kleiner worden naar mate het proces meer open en transparant zal worden.

  11. R Vis 4 februari 2022 16:19
    quote:

    StoplossBurner schreef op 4 februari 2022 16:09:

    [...]

    Ik doelde bij het probleem het open, transparante en vooral eerlijke gedeelte van deze pratende reclamefolders. Zoals hierboven al beschreven wordt zie ik de rol van de makelaar steeds kleiner worden naar mate het proces meer open en transparant zal worden.

    Dat zou kunnen, en dan is het aan de branche om zich daar op aan te passen of uit te checken. Darwinisme in de branche lijkt me prima
  12. Jos Koets 4 februari 2022 16:41
    quote:

    R Vis schreef op 4 februari 2022 14:09:

    Nou ik zal het uitleggen (als taxateur, geen makelaar (meer)).

    Een vraagprijs is niets anders dan een uitnodiging tot het doen van een voorstel. De vraagprijs zegt helemaal niets over de waarde van een huis. Elke vergelijking van de koopsom met de vraagprijs gaat daarom niet op. Je moet vergelijken met andere, recente transacties van vergelijkbare woningen. Dat doet de taxateur. En wat vindt de taxateur in zijn referentiedatabase? Referenten die de transactieprijs al dan niet of tot op zekere hoogte onderbouwen. Alles boven die waarde is emotie van de koper.

    Nu komt ie, het ligt niet aan de makelaars, maar het ligt aan de centrale banken, het belastingstelsel en de overheid. Want waarom geven die kandidaten nu zo veel? 1, ze nemen een jubeltonnetje mee, 2 de rente is zo laag dat de rentecomponent van een lening van 6 ton echt nog veel lager is dan de huurprijs van een kleine vrije sectorwoning 3. ze nemen overwaarde mee uit de vorige woning. 4. ze hebben een paar ton erfenis gekregen omdat ze de eerste generatie zijn waarvan de ouders veelal koopwoningen hadden. Dit en nog veel meer redenen maken dat er onwijs veel geld is in de markt.

    Goed, dan die aankoopmakelaar. Wil hij een deal sluiten? Natuurlijk. Maar adviseert hij daarbij zijn koper niet goed? Dat denk ik niet. Rekenvoorbeeldje.

    De woningen zijn de afgelopen 12 maanden gemiddeld met 20% gestegen. Op de gemiddelde woning van 440000,- euro is dat dus 88.000,- euro per jaar. Je moet toch pittig hard werken om dat tempo bij te kunnen benen. Dus wat is (uitgaande van het feit dat iemand weloverwogen en urgent een woning wil / moet kopen) in deze markt het enige juiste advies? Leg je allerlaatste euro bij je bod, want als je deze woning mist en je zit nog twee maanden in de wachtkamer loop je alweer 88k/6= 15.000,- achter de muziek aan. Dat gaat hard!! Dus kun je beter nu tijdens de inschrijving 10k meer bieden dan je eigenlijk van plan was.

    Ja, zo is de woningmarkt nu. Totaal, totaal ontspoord. De kloof wordt groter, onrecht neemt toe, mensen nemen immens grote risico's. Maar is dat nou de schuld van de makelaars? Echt niet. Maar Jos, dit standpunt hang je inmiddels al een jaar of 3 aan dus ik krijg je niet meer overtuigd. Wellicht kan ik andere lezers nog op andere gedachten brengen.

    En om de makelaars nog maar eens te verdedigen; alle etalages lopen leeg vanwege te weinig aanbod. Wat zou jij als ondernemer doen op het moment dat je je brood voor je ogen ziet verdampen? Proberen je jaar nog een beetje te redden denk ik... Zolang het open, eerlijk en transparant gebeurt hebben zij allemaal mijn zege.
    Bedankt voor je uitgebreide reactie.
    Ben benieuwd hoe jij tegen de desktoptaxatie aankijkt. Zoals je hebt gelezen ben ik een groot voorstander hiervan. Het kost maar 85 euro in plaats van minimaal 850 euro. Steeds meer banken gaan het ook doen en het werkt zeer goed bij veel situaties.
    Ik hoor wel dat veel taxateurs hierop tegen zijn vanwege de lagere inkomsten. Er is nog een leuke strijd gaande achter de schermen. Voordeel van de desktoptaxatie is dat de taxateur niet beinvloed kan worden door anderen.
  13. R Vis 4 februari 2022 17:22
    quote:

    Jos Koets schreef op 4 februari 2022 16:41:

    [...]

    Bedankt voor je uitgebreide reactie.
    Ben benieuwd hoe jij tegen de desktoptaxatie aankijkt. Zoals je hebt gelezen ben ik een groot voorstander hiervan. Het kost maar 85 euro in plaats van minimaal 850 euro. Steeds meer banken gaan het ook doen en het werkt zeer goed bij veel situaties.
    Ik hoor wel dat veel taxateurs hierop tegen zijn vanwege de lagere inkomsten. Er is nog een leuke strijd gaande achter de schermen. Voordeel van de desktoptaxatie is dat de taxateur niet beinvloed kan worden door anderen.
    Goedemiddag Jos, ik vind de desktoptaxatie an sich prima, hetzij tot een bepaald LTV. Er wordt m.i. in de discussie te veel gekeken naar de waarde. Een beetje rapport telt inmiddels 60 kantjes en dat is ook niet voor niets. Een taxatie gaat niet alleen om de waarde, maar juist ook om al die aspecten die nu tijdens het gehaaste koopproces te weinig worden belicht: privaatrechtelijke aspecten, publiekrechtelijke aspecten, de bouwkundige opnamestaat, de marktanalyse etc. Het is jammer dat die aspecten door velen niet op waarde worden geschat. Voor de bank echter zeer belangrijk. Als allerlei leningen van 100%LTV per desktoptaxatie worden getaxeerd gaat het niet goedkomen met de dekkingsgraad bij een neergang van de markt. Maar ik stond laatst te taxeren in een woning van 550.000,- omdat de opdrachtgever de hypotheek wilde verhogen van 100.000 naar 130.000,-, dat is natuurlijk onzin. Daar hoef ik ook geen geld aan te verdienen, dat is bezigheidstherapie.

    Kortom, prima product, mits bij een lage LTV. Wat vind je er zelf van?

    ps. minimaal 850 euro.... die vlieger gaat bij mij (helaas ;-) ) niet op hoor
  14. forum rang 6 mercurius-adept 4 februari 2022 17:40
    quote:

    R Vis schreef op 4 februari 2022 14:09:

    .....
    Ja, zo is de woningmarkt nu. Totaal, totaal ontspoord. De kloof wordt groter, onrecht neemt toe, mensen nemen immens grote risico's. Maar is dat nou de schuld van de makelaars? Echt niet. ...
    leuke post, beetje tegenwicht tegen (mijn) consumentenperspectief..

    heldere uiteenzetting ook over waar 'die gekte' dus vandaan komt: lage rente & gebrek aan goedkopere huurwoningen.

    schuldigen:
    1. goedkoop geld
    2. uitverkoop&uitholling van sociaal huren door kabinet Rutte 1 t/m 33
    3. consumenten die meer lenen dan goed voor ze is....
    hypotheekadviseurs en banken werken hier net zo gewillig/onwillig aan mee als makelaars: uiteindelijk bepaalt de klant! (denk hoog-rente tijden van 5% +: wonen al die kopers dan echt nog net zo zorgeloos als nu?)

    Mijn oplossing:
    In plaats van de markt keihard te laten crashen als de rentestijgingen opeens beginnen te lopen....NU alvast heel snel meer GOEDKOPE koopwoningen creëren, van max 100k a 150k bouwen, zodat je gecontroleerd alvast wat lucht weg kan laten lopen...Geef mensen goedkopere alternatieven, en de noodzaak om te overbieden gaat vanzelf omlaag!

    (en wetgeving om de maximale hypotheek verder te begrenzen, maar dat loopt al)
  15. Jos Koets 4 februari 2022 21:14
    quote:

    R Vis schreef op 4 februari 2022 17:22:

    [...]Goedemiddag Jos, ik vind de desktoptaxatie an sich prima, hetzij tot een bepaald LTV. Er wordt m.i. in de discussie te veel gekeken naar de waarde. Een beetje rapport telt inmiddels 60 kantjes en dat is ook niet voor niets. Een taxatie gaat niet alleen om de waarde, maar juist ook om al die aspecten die nu tijdens het gehaaste koopproces te weinig worden belicht: privaatrechtelijke aspecten, publiekrechtelijke aspecten, de bouwkundige opnamestaat, de marktanalyse etc. Het is jammer dat die aspecten door velen niet op waarde worden geschat. Voor de bank echter zeer belangrijk. Als allerlei leningen van 100%LTV per desktoptaxatie worden getaxeerd gaat het niet goedkomen met de dekkingsgraad bij een neergang van de markt. Maar ik stond laatst te taxeren in een woning van 550.000,- omdat de opdrachtgever de hypotheek wilde verhogen van 100.000 naar 130.000,-, dat is natuurlijk onzin. Daar hoef ik ook geen geld aan te verdienen, dat is bezigheidstherapie.

    Kortom, prima product, mits bij een lage LTV. Wat vind je er zelf van?

    ps. minimaal 850 euro.... die vlieger gaat bij mij (helaas ;-) ) niet op hoor
    Desktop is alleen mogelijk tot 90% marktwaarde en tot 750.000 euro (waarde woning). Maar vooral voor de tweede hypotheek waarbij er sprake is van een flinke overwaarde is de desktoptaxatie gemakkelijk en goedkoop. Ik gebruik het heel veel. Ik sluit bijna geen hypotheken meer af tot 100% marktwaarde.
    Welk tarief hanteer jij dan. In bepaalde gemeentes wordt al meer dan 1.000 euro berekend voor een taxatie. Ik hoorde van diverse taxateurs dat ze slechts 3 uurtjes werk hebben aan een taxatie. Onderaan de streep geven zij aan minimaal 500 euro over te houden. Hierdoor zie je steeds meer makelaars die stoppen met aan en verkoop van woningen en alleen nog maar taxaties doen zoals jij ook hebt aangegeven.

    Ik verwacht wel dat de desktop een groot gedeelte van de gewone taxaties over gaat nemen. Je ziet nu steeds meer banken die het aanbieden. De hypotheekadviseurs moeten hun klanten er ook op attenderen. Je kan natuurlijk niet een klant veel meer laten betalen voor een taxatie. Maar achter de schermen is er een "vuil" spelletje gaande. We zullen zien wie dit gaat winnen.
  16. forum rang 7 ffff 5 februari 2022 15:51
    Even tussendoortje, Jos.

    Op zelfde moment dat jij jouw artikel schrijft en hier publiceert staat er een artikel in de Luxemburgse krant van gisteren:
    Les agents immobiliers sont souvent traités de vampires. : Makelaars worden als vampiers bejegend.

    En dan vervolgt het artikel met de constatering dat in het Groothertogdom in de hoofdstad Luxemburg, waar de gemiddelde prijs volgens het bureau STATEC 1,35 miljoen bedraagt ( Let wel gemiddelde ! ) dat de commissions torenhoog zijn tot gewoonlijk/ meestal 3 procent, hetgeen dus voor een makelaar 40.500 Euro commissie betekent.
    En uiteraard wil de Overheid dat tarief gaan plafonneren, waartegen dan diverse makelaars in de krant hun bezwaar mogen maken.
    Ik post dit alleen maar Jos om eventjes aan te geven dat die exploderende prijzen ( huizenprijzen zijn hier ook erg gestegen) en de daaraan verbonden kosten ook wrevel opwekken en sommigen om plafonnering vragen.
    Ditzelfde speelt overigens ook in diverse Duitse steden, met name in Berlijn.

    R. Vis Bedankt voor je heldere bijdragen.

    Peter
22 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links