Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Italië is het echte probleem in Europa

2.175 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 » | Laatste
Kaviaar
0
We kunnen zien voor wie wij geld afdragen….

Alles om de EU te redden. De roze droom van een aantal personen die beslissen voor de hele EU.

www.nu.nl/economie/6179510/staatsschu...
voda
0
Italiaanse dienstensector verruilt groei voor krimp
Inkoopmanagersindex in januari gedaald naar 48,5.

(ABM FN-Dow Jones) De Italiaanse dienstensector is in januari gekrompen. Dit bleek donderdag uit cijfers van Markit.

De index die de activiteit van de dienstensector van het land meet, kwam in januari uit op 48,5 tegen 53,0 in december. De verwachting lag vooraf op 50,6.

De inkoopmanagersindex voor de Italiaanse industrie over januari bleek eerder al te zijn gedaald naar 58,3.

De samengestelde index daalde hierdoor van 54,7 naar 50,1.

Een indexstand groter dan 50 wijst op groei, terwijl minder dan 50 krimp betekent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Intesa laat 22 miljard naar aandeelhouders vloeien

De Europese Centrale Bank liet als bankenwaakhond vorig najaar de handrem los op uitkeringen en sindsdien lopen Europese banken elkaar voor de voeten met verwenbeurten voor de belegger, na de grote pandemische drooglegging.
twitter.com/intesasanpaolo/status/148...

De volgende in lijn is Intesa Sanpaolo. De Italiaanse grootbank kondigt samen met een strategische update aan dat er tussen nu en 2025 22 miljard euro naar de belegger zal vloeien, via stevige dividenden - 70 procent van de winst - en inkopen van eigen aandelen.

De beurskoers van Intesa gaat op het eerste zicht in Milaan zuinig hoger (+0,1%), maar noteert met 2,73 euro wel op het hoogste peil sinds 2018.

www.tijd.be/markten-live/live-blog/am...
Kaviaar
0
De afgelopen twee jaar kocht de Europese Centrale Bank onder meer veel Italiaanse staatsobligaties op, waardoor de risicovergoeding nog steeds lager is dan de vergelijkbare Amerikaanse ‘treasury’. Aan dit opkoopprogramma komt naar verwachting later dit jaar een einde.

www.iex.nl/Nieuws/739947/Scherp-lager...

Italië is het door de ECB zelf gecreëerde probleem binnen de EU !
Kaviaar
2
Weer een smoes van de ECB !

ECB vreest voor trager herstel als ze te snel optreedt tegen hoge inflatie

www.nu.nl/economie/6183452/ecb-vreest...

Alles om Italië overeind te houden!
simidoc
3
Ze kunnen en durven de rente niet verhogen anders storten de Zuid-Europese landen als een kaartenhuis in elkaar.En dat geldt ook voor België het Griekenland aan de Noordzee.
voda
0
Italië kan moeiteloos hogere rente financieren
13:15

Vraag in Nederland iemand naar de staatsschuld van Italië en diegene zal onmiddellijk roepen dat die nu zo hoog is dat deze de Europese Centrale Bank gijzelt. Als Frankfurt de teugels aantrekt om de inflatie een halt toe te roepen, dan kan dat dramatische gevolgen hebben voor de houdbaarheid van de Italiaanse schuld.

Nu kan een snelle stijging van de marktrentes inderdaad de gezondheid van de overheidsfinanciën ernstig bedreigen, zeker als beleggers in paniek raken, zoals tijdens de Europese crisis van tien jaar geleden. Maar Italië zit nog ver af van kritieke niveaus.

Van paniek is nu zeker geen sprake. Rome plaatste afgelopen vrijdag moeiteloos voor bijna €8 mrd aan obligaties. Wel moest het daarvoor de hoogste coupon sinds mei 2020 bieden: 1,52% voor een lening van zeven jaar en 2,30% voor een van twintig jaar.

Dat laatste percentage is nog altijd minder dan het gemiddelde van 2,4% dat, zo meldt Berenberg Bank, een tienjaarsobligatie in de periode 2012-2019 opleverde. Veel leningen die nu expireren, dragen een coupon die nog een stuk hoger ligt dan de 1,9% die een tienjaarslening nu doet. Worden die leningen doorgerold, dan dalen de rentelasten voor de staat dus nog altijd.

Ondanks de forse toename van de absolute schuld - Italië zit op 150% van het bbp - zijn de rentelasten in de afgelopen decennia overigens tamelijk spectaculair afgenomen, met alleen wat oprispingen tijdens de krediet- en schuldencrisis. Bedroegen ze in 1993 nog bijna 12% van het bbp, inmiddels is dat nog maar iets meer dan 3%.

Aangezien de staat de rente moet financieren, is het volgens economen beter om de lasten uit te drukken als percentage van de belastinginkomsten. Volgens die maatstaf zijn de rentebetalingen ingezakt van 32% begin jaren negentig tot 7,5% nu. Omdat de Banca d'Italia inmiddels (namens de ECB) bijna een derde van alle staatsleningen heeft opgekocht, komen de winsten die ermee gemaakt worden in de Italiaanse schatkist terecht in de vorm van dividend. Met andere woorden: de echte kosten liggen nog een stuk lager.

ECB-watcher Frederik Ducrozet van Pictet Wealth Management liet vorige week in een twitterdraadje zien dat de hele rentecurve duurzaam 90 basispunten hoger moet komen te liggen voordat de gemiddelde rentekosten voor de staat beginnen toe te nemen. In Spanje, Portugal en Frankrijk is dat beeld niet anders.

Zondag voegde economisch adviseur Erik Nielsen van UniCredit daar in zijn wekelijkse nieuwsbrief aan toe dat wanneer de rentecurve bij een ongemeen zware schok duurzaam 200 basispunten zou stijgen, de rente-belastinginkomstenratio nog altijd onder de 10% blijft. 'Het is,' stelt Nielsen, 'een mythe dat het niveau van de staatsschuld in Italië het ECB-beleid insnoert.'

Lees het volledige artikel: fd.nl/financiele-markten/1430113/ital...
[verwijderd]
0
" Omdat de Banca d'Italia inmiddels (namens de ECB) bijna een derde van alle staatsleningen heeft opgekocht, komen de winsten die ermee gemaakt worden in de Italiaanse schatkist terecht in de vorm van dividend. Met andere woorden: de echte kosten liggen nog een stuk lager"

Bijna 1 triljalala euro op de balans van Banca Italia, terwijl de andere EU Chapters ook Italiaans papier blijven opkopen, tegen de 100% aan, de secundaire markt wordt structureel droog gekocht.

Het is een carrousel die tegen de houdbaarheidsdatum gaat aanlopen, het is niet meer uit te leggen, maar het waarom zal iedereen begrijpen.
Kaviaar
1
De ECB is een verlengstuk van de Italië en Frankrijk las ik in het fd afgelopen weekend.

Vandaar dat Macron, koste wat het koste, La Garde als hoofd van de ECB wilde hebben, toen de banencarrousel draaide.
Franske maken we hoofd biogassen, La Garde uitdeler aan zeuro landen etc.

Allemaal doorgestoken kaart.
[verwijderd]
0
Ik koop, met fictief geld via het toetsenbord, alle uitstaande hypotheken uit de straat op, alles aflossingen en rente lasten zijn voor mij, elke maand weer.

Ik doe niet moeilijk voor de huiseigenaren, het meeste is aflossingsvrij en met minimale rente lasten, de straat is maar wat blij met mij, het hele dorp, de hele stad is blij met mij.

www.marketwatch.com/investing/bonds?m...

Amerikaans en Italiaans papier piekt, de verdiensten blijven verder stijgen, dat is heel lekker voor dat Banco Italia, allemaal extra winst:)
voda
0
Italiaanse dienstensector groeit weer

Door ABM Financial News op donderdag 3 maart 2022
Views: 825

(ABM FN-Dow Jones) De Italiaanse dienstensector is in februari weer gegroeid. Dit bleek donderdag uit cijfers van Markit.

De inkoopmanagersindex kwam in februari uit op 52,8 tegen 48,5 in januari. De verwachting voor deze index lag op 52,7.

De inkoopmanagersindex voor de Italiaanse industrie bleek dinsdag in februari stabiel te zijn gebleven op 58,3.

De samengestelde index steeg zo van 50,1 naar 53,6.

Een indexstand groter dan 50 wijst op groei, terwijl minder dan 50 krimp betekent.

Bron: ABM Financial News
voda
0
Italiaanse industrie groeit minder hard dan verwacht
Inkoopmanagersindex in maart naar 55,8.

(ABM FN-Dow Jones) De Italiaanse industrie is in maart minder hard gegroeid. Dit bleek vrijdag uit cijfers van Markit.

De inkoopmanagersindex voor de Italiaanse industrie bleek te zijn gedaald van 58,3 in februari naar 55,8 in maart. De verwachting was een index van 56,8.

Al 21 maanden op rij wijst de inkoopmanagersindex nu op groei, maar het cijfer voor maart is wel het laagste sinds januari 2021.

Een indexstand groter dan 50 wijst op groei, terwijl minder dan 50 krimp betekent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Italiaanse dienstensector ziet groei iets vertragen
Inkoopmanagersindex in maart naar 52,1.

(ABM FN-Dow Jones) De Italiaanse dienstensector is in maart minder hard gegroeid. Dit bleek dinsdag uit cijfers van Markit.

De inkoopmanagersindex die de activiteit van de dienstensector van het land meet, kwam in maart uit op 52,1 tegen 52,8 in februari. De verwachting voor deze index lag op 51,6.

De inkoopmanagersindex voor de Italiaanse industrie bleek afgelopen vrijdag te zijn afgenomen van 58,3 in februari naar 55,8 in maart.

De samengestelde index daalde zo van 53,6 naar 52,1.

Een indexstand groter dan 50 wijst op groei, terwijl minder dan 50 krimp betekent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Bloedhitte, maar airco op minimaal 25 graden: in Italië wordt het verplicht
RTL Nieuws - 1 uur geleden

Regels specifiek voor de temperatuur van de airconditioning. Die komen er dit weekend in Italië. Vanaf dan mogen airco’s in de zomer niet kouder worden gezet dan 25 graden en in de winter mag de thermostaat niet warmer dan 19 graden. Dat heeft alles te maken met de oorlog in Oekraïne. Vijf vragen en antwoorden.

Stel, je zit op een bloedhete dag op je werk of in de schoolbanken. Je hebt het vast weleens meegemaakt. Lekker zweten met allemaal mensen om je heen. Als er een airco zou zijn, zou je die waarschijnlijk graag op standje ‘lekker koel’ zetten. In Italië kan dat vanaf zondag niet meer overal.

1. Wat gaat er in Italië veranderen?
Zoals gezegd, de temperatuur van airco’s wordt gereguleerd. Vanaf zondag geldt dat de airco in de zomer niet op kouder dan 25 graden mag worden ingesteld. In de winter geldt voor thermostaten juist een maximumtemperatuur van 19 graden.

Alvast een kleine geruststelling voor wie een zomervakantie in Italië heeft geboekt en bang is de hotelkamer uit te drijven van het zweet: De regels gelden vooralsnog alleen voor scholen en overheidsgebouwen. Als die zich niet aan de regels houden, dan kunnen ze een boete van tussen de 500 en 3000 euro krijgen.

Overigens is nog niet helemaal duidelijk hoe de regel zal worden gehandhaafd. De verwachting is dat de arbeidsinspectie controles zal uitvoeren. De uitzonderlijke situatie geldt tot zeker 31 maart, volgend jaar.

2. Waarom gaat Italië dit doen?
De grootste factor: de oorlog in Oekraïne. En dan vooral de afhankelijkheid van Russische energie. Die afhankelijkheid willen veel Europese landen verkleinen. Ook Italië. Juist Italië.

Want de Italianen zijn zeer afhankelijk van Russische energie. Kijk maar naar deze grafiek:

Bloedhitte, maar airco op minimaal 25 graden: in Italië wordt het verplicht
© Aangeboden door RTL Nieuws

40 procent van het gebruikte gas in Italië, komt uit Rusland. Ter vergelijking: Bij ons is dat 'slechts' 15 procent. "De afhankelijkheid van Rusland is in de afgelopen dertig jaar zelfs meer dan verdubbeld", zegt correspondent Anouk Boone. "Dat is in lijn met een toename van het verbruik."

"Maar dat tij moet nu worden gekeerd. Want nog afgezien van de Europese vergroeningsmissie, realiseren ook de Italianen zich dat door de oorlog in Oekraïne, de banden met Rusland radicaal zijn veranderd."

3. Gaat deze maatregel ook echt helpen?
Het lijkt er wel op. In ieder geval als je luistert naar Renato Brunetta, de Italiaanse minister van Openbaar Bestuur. Volgens hem wordt 57 procent van de energiekosten van overheidsgebouwen veroorzaakt door de temperatuurregeling. Deze aircomaatregel lijkt de afhankelijkheid van Rusland dus flink te kunnen verkleinen.

Ook Boone ziet de maatregel als een stap in de goede richting. "Maar dan moeten ambtenaren uiteraard niet 's zomers hun kantoor de rug toekeren en thuis gaan werken met een loeiende airco." Of Italië dat met regels zal proberen te voorkomen, is nog niet duidelijk.

Wat doet Italië nog meer?
De airco-maatregel is zeker niet het enige dat Italië doet om de afhankelijkheid van Rusland af te bouwen. Zo zet het land in op meer dan een verdubbeling van wind- en zonne-energie. Ook investeert staatsbedrijf Terna, een transmissienetbeheerder voor energie, de komende vier jaar 10 miljard euro om het elektriciteitsnetwerk te vernieuwen.

Ook kijkt Italië naar andere landen voor het importeren van gas. Bijvoorbeeld naar het Noord-Afrikaanse Algerije. Correspondent Boone laat weten dat het Italiaanse energiebedrijf ENI een deal heeft gesloten met Algerije voor de levering van 9 miljard kubieke meter gas extra. Daarmee krijgt de import uit Algerije een boost van zo’n 50 procent.

4. Hoe reageren de Italianen op de maatregel?
"Het is vooral de waan van de dag", zegt Boone. "Mensen hebben het er zeker over. Niet alleen op straat, maar ook op sociale media, zoals Twitter. Daar zie je de gebruikelijke ophef, maar ook memes."

"In bovenstaande tweet is te zien dat mensen de airco-maatregel betuttelend vinden. Je ziet premier Draghi door de airco heenkijken, met een controlerende blik. Veel Italianen geloven niet dat de maatregel een verschil zal maken in de oorlog", zegt Boone.

Er is niet voor iedereen meteen een probleem en qua hitte zijn Italianen natuurlijk wel wat gewend, zegt Boone. "Daarbij moeten we ook bedenken dat lang niet overal de luxe is voor een airco. Toch wordt het, zeker in het zuiden, wel pittig. Maar als net als vorige zomer de 47 graden wordt aangetikt, dan voelt 25 graden binnen misschien juist wel als een verademing."

"En de winter kan in sommige delen van Italië koud zijn. Dan zullen mensen extra lagen aantrekken en de kachel stoken. Al helpt een extra espresso met een shotje alcohol wellicht ook."

5. Heeft de maatregel ook voordelen voor de Italianen zelf?
De airco-maatregel is op het gebied van gezondheid misschien maar goed ook. Volgens deskundigen is een te groot verschil tussen de buiten- en binnentemperatuur niet goed voor een mens. Gezondheidsnet.nl zegt dat de airco niet meer dan zes graden kouder afgesteld moet staan dan de temperatuur buiten. Want een te groot verschil kan luchtwegklachten en een verkoudheid veroorzaken.

www.msn.com/nl-nl/nieuws/Buitenland/b...
voda
0
Italiaanse industrie groeit minder hard dan verwacht

Door ABM Financial News op maandag 2 mei 2022
Views: 1.055

(ABM FN-Dow Jones) De Italiaanse industrie is in april minder hard gegroeid. Dit bleek maandag uit cijfers van Markit.

De inkoopmanagersindex voor de Italiaanse industrie bleek te zijn gedaald van 55,8 in maart naar 54,5 in april. De verwachting was een index van 55,0.

Al 22 maanden op rij wijst de inkoopmanagersindex nu op groei, maar het cijfer voor april is wel het laagste sinds december 2020.

Een indexstand groter dan 50 wijst op groei, terwijl minder dan 50 krimp betekent.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

Bron: ABM Financial News
voda
0
Italiaanse dienstensector toont groeiversnelling

Door ABM Financial News op woensdag 4 mei 2022
Views: 951

(ABM FN-Dow Jones) De Italiaanse dienstensector is in april duidelijk harder gegroeid. Dit bleek woensdag uit cijfers van Markit en S&P.

De inkoopmanagersindex voor de dienstensector kwam in april uit op 55,7 tegen 52,1 in maart. De verwachting van economen lag op 54,0.

De inkoopmanagersindex voor de Italiaanse industrie bleek afgelopen maandag te zijn afgenomen van 55,8 in maart naar 54,5 in april.

De samengestelde index steeg zo van 52,1 naar 54,5 in april.

Een indexstand groter dan 50 wijst op groei, terwijl minder dan 50 krimp betekent.

Bron: ABM Financial News
voda
0
Italiaanse industrie verliest meer groeikracht dan verwacht
Inkoopmanagersindex in mei naar 51,9.

(ABM FN-Dow Jones) De Italiaanse industrie heeft in mei beduidend minder groei laten zien. Dit bleek woensdag uit cijfers van Markit.

De index die de activiteit van de industrie van het land meet kwam in mei uit op 51,9 tegen 54,5 in april. De verwachting voor deze index lag op 53,2.

Een indexstand groter dan 50 wijst op groei, terwijl minder dan 50 krimp betekent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Groeivertraging in Italiaanse dienstensector

Door ABM Financial News op vrijdag 3 juni 2022
Views: 902

(ABM FN-Dow Jones) De Italiaanse dienstensector is in mei minder gegroeid en de groeivertraging was ook nog eens sterker dan voorzien. Dit bleek vrijdag uit cijfers van Markit.

De inkoopmanagersindex voor de dienstensector kwam in mei uit op 53,7, tegen 55,7 in april. De verwachting van economen voor deze index lag op 54,5.

De inkoopmanagersindex voor de Italiaanse industrie bleek woensdag te zijn afgenomen van 54,5 in april naar 51,9 in mei.

De samengestelde index daalde hiermee van 54,5 naar 52,4.

Een indexstand groter dan 50 wijst op groei, terwijl minder dan 50 krimp betekent.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

Bron: ABM Financial News
hirshi
0
De financieringskosten voor Italië en Griekenland zijn fors gestegen, waarbij de Italiaanse 10-jaarsrente vrijdag het hoogste niveau bereikte sinds 2014 - hoewel ze ver onder het niveau van 2012 blijven. Toch maken veel beleggers zich zorgen dat een aanhoudende stijging opnieuw kan oplaaien bezorgdheid over de beheersbaarheid van de schuldenlast van Rome of Athene.

"Ik vind de situatie zorgwekkend, maar niet kritiek", zegt Antoine Bouvet, senior rentestrateeg bij ING. "Soms kunnen de markten zichzelf gek maken en het vertrouwen verliezen", zei hij, eraan toevoegend dat het een "self-fulfilling prophecy" wordt.

Hij zei dat als de kloof tussen de Italiaanse en de Duitse benchmarkrente 2,5 procent bereikt, "er bij de ECB alarmbellen gaan rinkelen". De spread liep vrijdag op tot ongeveer 2,25 procent.

Bron: Financial Times
2.175 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
859,43  -5,93  -0,69%  10:20
 Germany40^ 17.699,40 -0,77%
 BEL 20 3.809,07 -0,46%
 Europe50^ 4.903,89 -0,66%
 US30^ 37.576,16 -1,15%
 Nasd100^ 17.271,70 -1,58%
 US500^ 4.988,46 -1,20%
 Japan225^ 37.225,98 -2,04%
 Gold spot 2.381,86 +0,10%
 EUR/USD 1,0647 +0,03%
 WTI 82,24 +0,19%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

WDP +3,36%
EBUSCO HOLDING +1,73%
Heineken +1,27%
Pharming +1,04%
Vopak +0,98%

Dalers

INPOST -2,90%
AMG Critical ... -2,69%
Aegon -2,58%
Alfen N.V. -2,50%
ADYEN NV -2,43%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront