AMG « Terug naar discussie overzicht

Draadje met INHOUD! geen toogpraat a.u.b.

2.642 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 126 127 128 129 130 131 132 133 » | Laatste
drooglegging1920
1
quote:

wesmail schreef op 23 januari 2022 13:02:

Het besluit van Servië op 20 januari om de vergunningen voor een lithiumproject van de Rio Tinto Group in te trekken, zal bijna een derde van de toekomstige Europese lithiumproductie elimineren, wat een zware klap zal zijn voor de batterijfabrikanten en fabrikanten van elektrische voertuigen op het continent.

Het $ 2,4 miljard Jadar-lithiumproject, dat nu in leven is te midden van lokale oppositie door milieuactivisten, zou de vierde plaats hebben bereikt van de producerende mijnen in 2021. En met een piekcapaciteit van 58.000 ton per jaar zou de mijn veel van de projecten hebben overtroffen die naar verwachting in de komende jaren in productie zouden gaan. Als het in 2029 zoals gepland in volle productie was gegaan, zou het Jadar-project de Brits-Australische mijnbouwgigant Rio Tinto tot een van de grootste lithiumproducenten ter wereld hebben gemaakt.

Een wereld die honger heeft naar lithium om zijn koolstofarme energietransitie te bevorderen, wordt geconfronteerd met een dreigend tekort aan het witte metaal. Volgens S&P Global Market Intelligence-analisten zou de wereld tegen 2025 een tekort aan 50.000 ton lithiumcarbonaat-equivalent kunnen hebben als gevolg van de stijgende verkoop van elektrische voertuigen en krappe marktfundamentals. De verkoop van elektrische plug-in EV's voor passagiers zal naar verwachting 9,6 miljoen eenheden bereiken in 2022, tegen 3,1 miljoen in 2020. De stijgende markt heeft autofabrikanten die racen om voldoende lithium en mijnwerkers te krijgen om op tijd nieuwe capaciteit online te brengen om aan de stijging van de EV-aankopen te voldoen. Lithiumcarbonaat is een essentieel ingrediënt in de meeste oplaadbare batterijen.

"Het helpt zeker niet als we al een tekort hebben en we zoveel mogelijk investeringen in lithium moeten zien om te voldoen aan de toekomstige groei van de vraag", zegt Seth Goldstein, senior aandelenanalist op lithium bij Morningstar, zei over de intrekking van de vergunningen van Rio Tinto. "De oppositie van de overheid tegen grote projecten met het potentieel om een ??grootschalige hulpbron te worden, zoals het Rio Tinto-project, zal de hoeveelheid tijd die nodig is om de bevoorrading in te halen, vergroten."

SNL-afbeelding

Reuters berichtte op 20 januari over de aankondiging van de Servische premier Ana Brnabic dat de regering de mijnwerkersvergunningen zou intrekken . De Servische premier en het ministerie van Milieubescherming hebben niet gereageerd op verzoeken om commentaar.

Rio Tinto zei niet of het project dood was.

"Rio Tinto maakt zich grote zorgen over de verklaring van premier Ana Brnabic over het annuleren van het ruimtelijk plan en het intrekken van vergunningen met betrekking tot het Jadar-project", zegt Rio Tinto-woordvoerder David Outhwaite in een e-mail aan Market Intelligence. "Tijdens ons werk aan het Jadar-project hebben we altijd gehandeld in overeenstemming met de wetten van de Republiek Servië. Rio Tinto herziet de juridische basis van dit besluit en de implicaties voor onze activiteiten en onze mensen in Servië."

Als Jadar eind 2020 door zou gaan, zoals gepland door Rio Tinto, zou de mijn in 2030 goed zijn geweest voor ongeveer 27% van de Europese lithiumproductie, volgens lithiumanalist George Miller van Benchmark Mineral Intelligence. Het project zou in 2030 ongeveer 2,5% van de geschatte wereldwijde lithiumproductie hebben omvat.

"Het lijkt erop dat het een verandering in het lot is, een nogal wilde verandering in het lot," zei Miller.

Europese batterij- en EV-fabrikanten zouden nu een "echt probleem" kunnen hebben bij het inkopen van meer lokaal lithium dat niet afhankelijk is van een toeleveringsketen die anders wordt gedomineerd door China voor verwerking en Zuid-Amerika en Australië voor mijnbouw, zei Miller. Ervan uitgaande dat Jadar geen vooruitgang boekt, wachten er geen andere Europese projecten van de omvang van Jadar in de coulissen om het gat in de lithiumvoorziening van het continent te vullen.

Wereldwijd zouden volgens Market Intelligence-onderzoek negen nieuwe en herstarte lithiumprojecten - vijf hardrock- en vier pekeloperaties - tegen het einde van 2023 ongeveer 355.000 ton LCE-capaciteit online kunnen brengen, maar de markt zal krap blijven. Het verwachte tekort aan lithium heeft de prijzen voor het metaal torenhoog doen stijgen. De prijzen van lithiumcarbonaat bereikten een recordhoogte aan het einde van 2021, waarbij de prijs van lithiumcarbonaat van batterijkwaliteit EXW China van Benchmark Mineral Intelligence op de laatste dag van het jaar voor het eerst $ 40.000 / ton brak.

"Het in gebruik nemen van nieuwe en herstartprojecten, evenals de uitbreiding van bestaande activiteiten, zal hard nodig zijn om gelijke tred te houden met de ongekende groei van de vraag", zeiden Market Intelligence-analisten in een lithiumrapport van 18 januari.

Het project van Rio Tinto werd belemmerd door protesten nog voordat de vergunningen waren ingetrokken. In december 2021 stemde de gemeenteraad van Loznica, Servië, om het ontwikkelingsplan dat het project mogelijk maakte stop te zetten. En op 17 januari zei Rio Tinto dat de verkoop van lithium uit het Jadar-project zou worden uitgesteld en dat de verkoopbare productie pas in 2027 zou worden geleverd, in plaats van in 2026 zoals aanvankelijk gepland, volgens het productierapport van het bedrijf voor het vierde kwartaal van 2021.

Hoewel de toekomst van Jadar onduidelijk blijft, zei Miller dat er meer duidelijkheid zou kunnen komen over de voortgang van het project na de Servische algemene verkiezingen die in april worden gehouden.

Lithiummijnen over de hele wereld worden geconfronteerd met milieu-uitdagingen. Het Lithium Nevada- of Thacker Pass-project van de Canadese lithiumontwikkelaar Lithium Americas Corp. is door milieugroeperingen juridisch aangevochten, hoewel het bedrijf in juli 2021 de goedkeuring van de rechtbank heeft gekregen om te graven en zei dat het vergunningsproces op schema ligt. De Rhyolite Ridge-mijn van het Australische lithiumbedrijf Ioneer Ltd., ook in Nevada, werd geplaagd door uitgebreide milieubeoordelingen en regelgevende geschillen, maar gaat volgens het bedrijf vooruit. Het verzet van de bevolking tegen de ontwikkeling van lithium bracht ook een lithiumproject, voorgesteld door Lusorecursos Lda, in gevaar. in Portugal in april 2021, volgens een rapport van Politico.

Maar weinig lithiumprojecten hebben zo'n tegenslag gehad als Jadar.

"Dit zou het grootste producerende lithiumproject in Europa worden", zei Miller. "Het gaat de pijpleiding voor lithiumproductie binnen Europa echt beschadigen."
Maar wat zou een voorlopige conclusie kunnen zijn? AMG monopolie positie in europa?
wesmail
0
Hoe serieus zijn die toeleveringsketens die de wereldwijde autofabrikanten hebben opgeschrikt? Consumenten die Toyota's nieuwe Land Cruiser-model in Japan bestellen, hebben nu een vertraging van ongeveer vier jaar voordat ze de levering ontvangen, schrijft Tsuyoshi Inajima . Door de stijgende vraag naar het vernieuwde model liepen de wachttijden al op tot twee jaar. Dat wordt nog verergerd door het aanhoudende tekort aan halfgeleiders, samen met uitval van assemblagelijnen en met leveranciers die worstelen met de omicron-variant.
geldmaker
0
Short gisteren met dik 1% gereduceerd nog een kleine 3 % over we gaan de goede kant op over ca 1 maand de cijfers en dan losssssss.
geldmaker
0
quote:

geldmaker schreef op 27 januari 2022 19:16:

Short gisteren met dik 1% gereduceerd nog een kleine 3 % over we gaan de goede kant op over ca 1 maand de cijfers en dan losssssss.
Hier klopt iets niet als je op shortshell AMG klikt zie je nog geen 3%.
Maar er is sinds kort een andere klik mogelijk met daarop een andere lijst waarop de shorts over de 14% staan...
Derhalve nog veel te coveren na de 23e met een goede outlook....
Vreemde zaak die dubbele info. Had dit nog nooit zo gezien..
geldmaker
0
drooglegging1920
0
de 3% is alles boven 0.5% en de schatting van 14% is alles daaronder meegenomen. Helemaal niet zeker dus
visje2
0
Gelukkig zit de concurrentie ook niet stil en zal Heinz toch eens moeten bevallen van zijn lithium IPO of Joint Venture.
Volgens mij zoekt AMG het in de richting van een JV met een autofabrikant.

www.nobian.com/en/news/nobian-and-vul...
Hopper58
0
quote:

visje2 schreef op 5 februari 2022 17:23:

Gelukkig zit de concurrentie ook niet stil en zal Heinz toch eens moeten bevallen van zijn lithium IPO of Joint Venture.
Volgens mij zoekt AMG het in de richting van een JV met een autofabrikant.

www.nobian.com/en/news/nobian-and-vul...
Dit artikel gaat eerder in de richting van een JV met een partner als Solvay. Solvay zie ik nog niet samen met AMG: lijken me 2 totaal verschillende culturen.
risky N
0
insideevs.com/news/566626/global-xev-...

Battery capacity deployment increase appears to be slightly quicker than the increase of vehicle sales, because besides the increase in the number of battery packs, also the average battery capacity continues to increase.
wesmail
0
quote:

DeZwarteRidder schreef op 18 januari 2022 09:11:

[...]

Het ENIGE wat van belang is voor AMG is de prijs waarvoor ze hun lithium kunnen verkopen en de rest is allemaal fantasie.
#lithium carbonate new ATH with a massive jump to 440k yuan/ton which is just shy of $70,000 USD pt. #spodumene producers on the ASX are constrained due to labor issues and expansion plans for #spodumene are hindered resulting in likely $4500+ heard offers as per Platts yesterday
rene66
1
Mocht je het niet kunnen lezen dan kan je een gratis account aanmaken bij Reuters.

Column: Lithium supply crunch Part II - this time it's for real

LONDON, Feb 15 (Reuters) - The lithium supply crunch has arrived in full force. The price boom of 2016-2017, it's now clear, was just the dry run. This is the real deal.

Back in November 2017 the spot price for battery-grade lithium carbonate in China peaked at 175,000 yuan per tonne. Fastmarkets currently assesses it at 400,000-430,000 yuan, up 47% on the start of the year and eight times higher than it was at the start of 2021.

China's spot market, where small tonnages can have big price impacts, may be accentuating the scale of the run-up, but it's no false flag. From mined spodumene to high-purity hydroxide, every component of the lithium processing chain is on a wild price surge.

There is simply not enough of the stuff around to meet demand at the moment

www.reuters.com/markets/commodities/l...
rene66
0
Vulcan Energy opens higher in Frankfurt on first day of dual listing

BERLIN, Feb 15 (Reuters) - Vulcan Energy Resources shares rose to 5.81 euros ($6.49) on Tuesday as the German-Australian lithium and energy company listed on Frankfurt Stock Exchange, a move it hopes will widen its European investor base as it prepares for commercial production.

www.reuters.com/business/energy/vulca...
rene66
0
quote:

wesmail schreef op 15 februari 2022 21:23:

gigafabrieken europa
Mooi overzicht. Voor al die accu's is heel en heel veel lithium nodig denk ik zomaar.
2.642 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 126 127 128 129 130 131 132 133 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 18 apr 2024 17:35
Koers 24,500
Verschil +0,340 (+1,41%)
Hoog 24,500
Laag 23,840
Volume 211.210
Volume gemiddeld 245.664
Volume gisteren 140.716

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront