Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Klimaatdiscussie: opwarming aarde door mens of natuur

Beperktedijkbewaking
0
@ Gokkert:

Wat verval je weer gauw in inhoudsloos ruziemaken..

Mijn inhoudelijke posts over de (niet toegenomen) regenval op aarde blijven staan.

DeZwarteRidder
0
Nieuw klimaatrapport: stijgende zeespiegel bedreigt Europese kustplaatsen in voortbestaan

De stijgende zeespiegel bedreigt Europese kustplaatsen in hun voortbestaan. Zeker in de volgende eeuw zal sprake zijn van een ‘existentiële dreiging’. Al tegen het einde van deze eeuw kan de schade door overstromingen vertienvoudigen ten opzichte van nu.
Hans Nijenhuis 28 feb. 2022 Laatste update: 12:29

Dat is voor Nederland een van de belangrijkste vaststellingen uit het vandaag verschenen klimaatrapport van het IPCC. Honderden wetenschappers van over de hele wereld hebben eraan meegewerkt. Sinds 1990 brengt het klimaatpanel van de Verenigde Naties eens in de vijf tot acht jaar verslag uit over de nieuwste wetenschappelijke kennis.

Afgelopen augustus verscheen deel één van het zesde rapport, daarin stond dat de aarde sneller opwarmt dan gedacht en dat nu wel vaststaat de menselijke activiteit daarvan de oorzaak is. Vandaag verschijnt deel twee, over de gevolgen. De samenvatting van het rapport is de afgelopen twee weken vastgesteld door de 196 bij het IPCC aangesloten regeringen. Wat we vandaag lezen is dus wetenschappelijke kennis, die door regeringen wordt aanvaard.

,,De risico’s komen harder op ons af dan eerder gedacht”, zegt Maarten van Aalst, hoogleraar aan de Universiteit Twente en mede-auteur van het rapport. ,,We kunnen ons op allerlei manieren aanpassen, maar dat gebeurt nu nog veel te weinig.” Het rapport wijst er ook op dat grenzen zitten aan wat kan worden aangepast. ,,Koraalriffen bijvoorbeeld gaan bij temperatuurstijging vanaf 1,5 graden simpelweg verloren. En we zitten op dit moment al boven de 1,1 graad.”

Bosbranden en hittestress

Zuid-Europese landen ondervinden vooral negatieve gevolgen van hitte en droogte. De landbouw zal daar in de loop van de eeuw te maken krijgen met ‘substantiële verliezen’. Bij een opwarming van 2 graden krijgt meer dan een derde van de Zuid-Europese bevolking te maken met waterschaarste.

Door hitte stijgt ook het risico op bosbranden en raken ecosystemen verstoord. Als de opwarming van de aarde boven de 3 graden uitkomt ten opzichte van pre-industriële tijden, overlijden in Europa twee tot drie keer zoveel mensen aan hittestress dan wanneer de opwarming beperkt blijft tot 1,5 graad.

Wereldleiders hebben op de klimaattop in Glasgow afgelopen november onderstreept dat de grens van 1,5 graad niet moet worden overschreden. Maar dan zal de uitstoot van broeikasgassen heel snel en heel fors moeten dalen. De plannen die landen daar tot nog toe voor hebben gemaakt, zijn niet genoeg. In Glasgow is afgesproken dat landen voor de volgende top, eind dit jaar in Egypte, hun ambities in lijn zullen brengen met ‘1,5 graad’.
RV

Voor iedere regio in de wereld heeft het IPCC een overzicht gemaakt van de belangrijkste bedreigingen. Die worden over het algemeen (veel) ernstiger bij een opwarming van 2 graden dan bij een opwarming van 1,5 graad.

Tussen de 3,3 en 3,6 miljard mensen, dat is bijna de helft van de huidige wereldbevolking, zijn volgens het rapport ‘zeer kwetsbaar’ voor de nadelige gevolgen van de opwarming. Juist de kwetsbaarste mensen en ecosystemen op aarde worden het hardst geraakt: delen van Afrika, Zuid-Azië, Centraal- en Zuid-Amerika, het noordpoolgebied en kleine eilandstaten. Tussen 2010 en 2020 zijn in die regio’s al zo’n vijftien keer zoveel mensen overleden aan klimaatgerelateerde rampen dan in minder kwetsbare landen. Voor inheemse bevolkingen, die vaak erg afhankelijk zijn van de opbrengst van hun land, zijn de risico’s volgens het rapport nog hoger.

Vastgesteld is dus dat klimaatverandering nu al bijdraagt aan humanitaire crises, vooral op die kwetsbare plekken. Mensen worden door toenemend extreem weer geraakt, velen van hen raken ontheemd.

Complexe risico’s

De wetenschappers maken zich ook zorgen over complexe risico’s, waarbij allerlei factoren samenkomen: een overstroming na een droogte, of extreme regenval na een bosbrand waardoor er aardverschuivingen volgen, soms ook mislukte oogsten op meerdere plekken tegelijk.

,,We zien dat ook sommige manieren om ons aan te passen aan één probleem elders weer nieuwe risico’s opleveren. Ook sommige manieren om broeikasgassen terug te dringen kunnen zelf weer een probleem worden”, vertelt Van Aalst. Hij noemt als voorbeeld productie van bio-energie, energie uit biomassa, die biodiversiteit en voedselproductie kan bedreigen.

,,Al deze risico’s zijn nog hanteerbaar, maar we moeten razendsnel aan de slag om het niet echt uit de hand te laten lopen. Voor sommige dingen is het ook nu al te laat - en daaraan zien we al heel duidelijk dat voorkomen goedkoper is dan genezen.”
New dawn
2
De vernindering van CO2 uitstoot moet haast wel stagneren agv de energiecrises en de oorlog in Europa nu.
We leven in het ¨olietijdperk¨. Dat verander je niet zomaar en in het verleden werd de opwarming van de aarde genegeerd.

Geboortebeperking staat niet op de agenda van de politiek en bevolking. Ook een probleem dat maar liever vergeten wordt.
luchtschip
1


Prachtige beelden van zonne activiteit

NASA difundió impresionantes imágenes de una lluvia solar.
NASA heeft indrukwekkende beelden vrijgegeven van een zonnedouche ( zonne regen letterlijk vertaald )

Ter indicatie van de omvang komt er in de video op schaal de grootte van de aarde in beeld

video 0:27 minuut

twitter.com/AstroAventura/status/1500...
Beperktedijkbewaking
1
Uit een mail van Ronald Engels, welbekend in deze klimaatdraad:

"Wij woonden sinds juni 1976 in Dnjeprodzerjinsk in de Ukraine aan de Dnjepr, waar ik toen verantwoordelijk was voor de afbouw en inbedrijfsname van een Phosgeen, Isocyanate-Polurethane/Polyether Complex, wat we in 1976/1978 succesvol maar moeizaam in bedrijf hebben gesteld, zijn vertrokken uit Ukraine/Rusland op 28 October 1978 en daarna naar Fort Chvechenko in Kazakstan gegaan in heel 1979 voor een groot Ethyleen/Benzeen/Ethylbenzeen/Polystyreen Complex, inbedrijfname.
Eind 1979 definitief de Sovjet-Unie verlaten.

Wij hebben er toch altijd een goede fijne tijd gehad en waren redelijk vrij om te doen en te laten wat we wilden, ondanks de aanwezige zichtbare controles KGB ook in ons appartement, waar we ons nooit iets van aantrokken, natuurlijk men probeerde ons te compromiteren, echter wij waren sterker als het systeem en de KGB, enz.
Voor de KGB gold, “een Vijand, die je kent, is geen Vijand meer, maar wordt dan een soort van goede Vriend.”

Mijn interpretatie: de Russen zijn eigenlijk een vriendelijk volk. Natuurlijk, het zijn mensen, net als wij.
Nu alleen een beetje misleid.

Ben benieuwd naar het commentaar van @ gokker, die naar eigen zeggen vele jaren in de Sovjet-Unie heeft gewerkt. Ook zulke goeie vriendjes met de KGB?

[verwijderd]
1
quote:

Beperktedijkbewaking schreef op 9 maart 2022 08:51:

Ben benieuwd naar het commentaar van @ gokker, die naar eigen zeggen vele jaren in de Sovjet-Unie heeft gewerkt. Ook zulke goeie vriendjes met de KGB?

Je fantasie slaat weer eens op hol. Ik was er twee keer op bezoek, voor in totaal drie maanden.
Beperktedijkbewaking
1
Er waren en zijn vele goede Russische fysici, maar op waterbouw/waterloopkundig gebied ken ik weinig belangrijke publicaties of namen. Ze bouwden natuurlijk best havens, dijken en (stuw)dammen, maar publiceerden betrekkelijk weinig in de internationale literatuur. Turken en Denen publiceerden bij wijze van spreken meer, naast Amerikanen, Jappen, Britten, ... en Nederlanders natuurlijk.

Wellicht heeft Gokker daar een verklaring voor?

O ja, de Chinezen. Eerst nog weinig of niets. Toen kwam er begin 80-er jaren een jonge Chinees ihkv een uitwisselingsprogramma een jaartje meewerken, ik mocht zijn begeleider zijn. Hij kende de materie behoorlijk goed, en sprak redelijk Engels. Bijzonder in die tijd. Politiek zwoer hij bij die rokende en bridgende 'voorzitter' Deng.

Hij verbleef in een saai pension. Daarom nodigden we hem 1x per maand uit om bij ons mee eten. Hij verbaasde zich over de vele lichtpunten in ons huis (bij hen was 1 peer aan het plafond gebruikelijk), maar gaf ons vooral dringend advies over de manier waarmee we na onze kleine dochter ook een zoon konden 'fabriceren'.
Het was in de tijd van de een-kind politiek, en hij had al een dochtertje in China.

Zijn adviezen varieerden van veel vlees eten tot vrijen bij de zoveelste in de Chinese maand (had bij keizers ook gewerkt).
Ons maakte het niet uit, maar verdomd, ons 2de kind werd een zoon.

Onze Chinees werd jaren later een verdomd belangrijke bobo bij de immense Drieklovendam...

Beperktedijkbewaking
0
quote:

gokker schreef op 9 maart 2022 09:39:

[...]
Je fantasie slaat weer eens op hol. Ik was er twee keer op bezoek, voor in totaal drie maanden.
OK, dan kan je er ook niet veel over zeggen.

Eerder gaf je een andere indruk.

Ndevries
1
Ik heb in mijn omgang met Russen eigenlijk een vrij positieve ervaring. Zakendoen gaat anders en daar moet je over nadenken.

Maar vriendelijk volk in het algemeen. Volgzaam ook wel.
Ontopic dan: Zie dat de focus en narratief zich stevig richt op de luchtvaart als grote boosdoener. Wat is jullie kijk hierop?
Beperktedijkbewaking
0
Op dit moment is de situatie rond diverse grote kerncentrales in Oekraïne behoorlijk mistig, incl. de in beton gegoten rampcentrale in Tsjernobyl. Bij sommige wordt in de buurt geschoten, een ervan is enkele dagen geleden al beschoten. Als er echt iets misgaat en radioactieve wolken naar West-Europa drijven, kan het erger worden dan in 1986. Nog afgezien van de humanitaire ramp die nu al gaande is.

Is het dan nog steeds een conflict waar we ons niet mee mogen bemoeien? Hoe lang blijven pennenlikkers als Rutte, Hoekstra, Stoltenberg en vele oud-generaals nog zeggen dat we Putin vooral niet boos moeten maken? Hoe lang blijft een no-fly zone taboe, of zelfs alleen maar het dreigen ermee?

Waar hebben we in godsnaam een defensie en een NATO voor als we elke dag luid van de daken roepen dat we niet in zullen grijpen, geen no-fly zone zullen instellen en klootzakken als Putin als een nieuwe Hitler in Europa hun onbedreigde gang laten gaan?
Waarom niet wat meer dreigen en Putin wat meer laten gissen, nog los van wat je uiteindelijk wel of niet gaat doen? Waarom zijn onze politieke en militaire leiders zo vreselijk slecht in psychologische oorlogsvoering?

Die Stoltenberg heeft de uitstraling van een milieuambtenaar in een kleine gemeente. Kunnen we hem niet vervangen door een generaal als de in NL geboren Canadees Roméo Dallaire of de Nederlander Patrick Cammaert? Dat zijn ijzervreters met praktijkervaring.

[Modbreak IEX: Gelieve op uw taalgebruik te letten.]

closer
2
Een dubbelpost, ben je er zo trots op? www.iex.nl/Forum/Post/14080592.aspx
Volgens mij heeft dit weinig met de klimaatdiscussie van doen.

edit: Een driedubbelpost! Inderdaad meer iets voor de landelijke politiek www.iex.nl/Forum/Post/14080615.aspx

edit 2: Nog erger: een vijfdubbelpost! Je bent een forumvervuiler.
agapim
2
quote:

Beperktedijkbewaking schreef op 9 maart 2022 15:26:

Op dit moment is de situatie rond diverse grote kerncentrales in Oekraïne behoorlijk mistig, incl. de in beton gegoten rampcentrale in Tsjernobyl. Bij sommige wordt in de buurt geschoten, een ervan is enkele dagen geleden al beschoten. Als er echt iets misgaat en radioactieve wolken naar West-Europa drijven, kan het erger worden dan in 1986. Nog afgezien van de humanitaire ramp die nu al gaande is.

Is het dan nog steeds een conflict waar we ons niet mee mogen bemoeien? Hoe lang blijven pennenlikkers als Rutte, Hoekstra, Stoltenberg en vele oud-generaals nog zeggen dat we Putin vooral niet boos moeten maken? Hoe lang blijft een no-fly zone taboe, of zelfs alleen maar het dreigen ermee?

Waar hebben we in godsnaam een defensie en een NATO voor als we elke dag luid van de daken roepen dat we niet in zullen grijpen, geen no-fly zone zullen instellen en klootzakken als Putin als een nieuwe Hitler in Europa hun onbedreigde gang laten gaan?
Waarom niet wat meer dreigen en Putin wat meer laten gissen, nog los van wat je uiteindelijk wel of niet gaat doen? Waarom zijn onze politieke en militaire leiders zo vreselijk slecht in psychologische oorlogsvoering?

Die Stoltenberg heeft de uitstraling van een milieuambtenaar in een kleine gemeente. Kunnen we hem niet vervangen door een generaal als de in NL geboren Canadees Roméo Dallaire of de Nederlander Patrick Cammaert? Dat zijn ijzervreters met praktijkervaring.

[Modbreak IEX: Gelieve op uw taalgebruik te letten.]

En langzaam delft het verstand het onderspit ...

Beperktedijkbewaking
1
quote:

closer schreef op 9 maart 2022 15:57:

Een dubbelpost, ben je er zo trots op? www.iex.nl/Forum/Post/14080592.aspx
Volgens mij heeft dit weinig met de klimaatdiscussie van doen.

edit: Een driedubbelpost! Inderdaad meer iets voor de landelijke politiek www.iex.nl/Forum/Post/14080615.aspx

edit 2: Nog erger: een vijfdubbelpost! Je bent een forumvervuiler.
Ik geloof zelfs 6 keer. Omdat ik iedereen wilde bereiken, in verschillende draden.

Een echte forumvervuiler post 12 keer per uur in dezelfde draad, en dat uren achtereen.
Dat doe ik nooit.

closer
0
quote:

Beperktedijkbewaking schreef op 9 maart 2022 17:13:

[...]
Ik geloof zelfs 6 keer. Omdat ik iedereen wilde bereiken, in verschillende draden.

Een echte forumvervuiler post 12 keer per uur in dezelfde draad, en dat uren achtereen.
Dat doe ik nooit.
Luchtschip post vaak, maar wel allemaal verschillend. Dat zie ik als nieuwsvoorziening. Wat jij met dit bericht deed, heet spammen. Inderdaad 6 keer, jouw haat tegen Ollongren zit wel heel diep. En (ik verlaag me nu tot jouw weekend-niveau): toch best een knappe, intelligente vrouw.
Beperktedijkbewaking
1
quote:

closer schreef op 9 maart 2022 17:27:

[...]
Luchtschip post vaak, maar wel allemaal verschillend. Dat zie ik als nieuwsvoorziening.
...
Nou, veel gekopieer van ongeveer hetzelfde, bij luchtschip. Ik weet niet of je de zoveelste foto van een kapot geschoten tank elke keer weer 'nieuwsvoorziening' moet noemen. Gekopieerde tweets zijn sowieso niet nieuw.

asti
0
quote:

Beperktedijkbewaking schreef op 9 maart 2022 17:38:

[...]
Nou, veel gekopieer van ongeveer hetzelfde, bij luchtschip. Ik weet niet of je de zoveelste foto van een kapot geschoten tank elke keer weer 'nieuwsvoorziening' moet noemen. Gekopieerde tweets zijn sowieso niet nieuw.

Wat closer beweert klopt sowieso niet. Het is zeker niet allemaal verschillend wat er gepost wordt door Luchtschip. Luchtschip heeft al talloze keren dezelfde posts in meerdere draden geplaatst en blijft het doen.

Kennelijk leest zelfs closer over het meeste heen. Het valt niet eens op.
Kaviaar
2
Het IPCC is niet betrouwbaar!

Conclusie

De conclusie is gerechtvaardigd, dat de terugtrekking van de gletsjers al meer dan 250 jaar geleden begon, ruim voor de industrialisatie, en dat de veranderingen in de gletsjers los staan van de groei van de CO2-concentratie van 280 ppm naar ca 400 ppm in de laatste 50 jaar.

Juist in deze periode was er sprake van afvlakking van de smelt.

Het is niet gezegd dat alle gletsjers aangroeien en dat die aangroei door zal gaan. We kunnen niet in de toekomst kijken, ook het IPCC niet. Maar het is goed om het voorgaande in gedachten te houden in de stroom horrorberichten over smeltend ijs en verdwijnende gletsjers.

www.climategate.nl/2019/05/groeiende-...

We laten ons als landen en bevolking gek praten door milieufanatici.
38.986 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 1695 1696 1697 1698 1699 1700 1701 1702 1703 1704 1705 ... 1946 1947 1948 1949 1950 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
874,02  0,00  0,00%  24 apr
 Germany40^ 18.046,60 -0,23%
 BEL 20 3.883,83 0,00%
 Europe50^ 4.979,21 -0,21%
 US30^ 38.353,31 0,00%
 Nasd100^ 17.524,13 0,00%
 US500^ 5.072,39 0,00%
 Japan225^ 37.998,76 0,00%
 Gold spot 2.319,42 +0,14%
 EUR/USD 1,0723 +0,24%
 WTI 82,90 0,00%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

AALBERTS NV 0,00%
ABN AMRO BANK... 0,00%
Accsys 0,00%
ACOMO 0,00%
ADYEN NV 0,00%

Dalers

AALBERTS NV 0,00%
ABN AMRO BANK... 0,00%
Accsys 0,00%
ACOMO 0,00%
ADYEN NV 0,00%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront