Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Rusland

63.267 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 ... 3160 3161 3162 3163 3164 » | Laatste
voda
0
Waardeloze munt, tekorten en internationale paria
Rusland terug naar Sovjet-tijdperk: ’Dit is tien keer erger dan crisis van 2014’
Door DORINDE MEUZELAAR

Updated 2 uur geleden
3 uur geleden
in FINANCIEEL

AMSTERDAM - Lege schappen, gesloten winkels, een ingestorte roebel, bevroren buitenlandse reserves: door internationale sancties wordt Rusland steeds meer een paria op het wereldtoneel. Niet alleen politiek, maar ook economisch. Dat raakt de gewone Rus. „In twee weken gaat Rusland dertig jaar terug in de tijd.”

BLOOMBERG
Rusland raakt door alle sancties steeds geïsoleerder, ziet Guntram Wolff, directeur van de Brusselse denktank Bruegel. Politiek én economisch. Tijdens een speciale ingelaste vergadering van de Verenigde Naties stemden behalve Rusland maar vier andere landen tegen een resolutie om de Russische inval in Oekraïne te veroordelen. Wolff: „Maar de algemene vergadering van de VN is één ding, de internationale oliemarkt is een heel ander verhaal.” Want het effect van de sancties wordt deels tenietgedaan door de hoge olieprijs.

Russische olie kost al minder dan die uit andere landen. Wolff: „Nu de olieprijs zo hoog is, zijn er genoeg armere landen die zich de dure olie niet kunnen veroorloven en voor de goedkopere Russische olie kiezen.”

China
China kan volgens Wolff een van de belangrijkste kopers worden. En zo heeft de oorlog ook gevolgen voor de geopolitieke verhoudingen. „Dit drijft Rusland dichter in de armen van China. En het brengt het Westen dichter bijeen.” Grootste verliezer is Poetin zelf. „Hij verliest geld aan de oorlog, maar ook mensen en materieel. En Ruslands internationale reputatie.”

Al bijna 350 bedrijven keerden Rusland de rug toe, van McDonald’s tot Ferrari, Apple en Nike. Zelfs Coca-Cola, dat al sinds 1979 actief was Rusland, vertrekt. Dat bedrijven het land verlaten betekent in veel gevallen dat Russen hun baan verliezen, verwacht Jeroen Ketting, die al 28 jaar in Rusland woont en werkt.

„Die hebben ook een hypotheek, auto op afbetaling of kinderen die naar school moeten. Mijn Russische zakenpartner Svetlana is 46, ze heeft de Sovjettijd nog meegemaakt. Tot de oorlog zag ze licht aan het einde van de tunnel, maar nu gaat Rusland weer jaren terug in de tijd.”

Crisis op crisis
Ketting richtte Lighthouse op, dat industriële goederen levert en managementadvies geeft aan buitenlandse bedrijven. Hij heeft al de nodige crises in het land meegemaakt. De roebeldepreciatie bijvoorbeeld, begin jaren negentig. „Als je ’s avonds ging slapen, kreeg je 7 roebel voor $1. Bij het opstaan was dat 25 roebel.” In 2003 had Rusland een bankencrisis, in 2009 werd het land getroffen door de wereldwijde financiële crisis, in 2014 was het de invasie van de Krim en het neerhalen van vlucht MH17. Erger dan toen kon het niet worden, dacht Ketting. Tot nu.

„Dit is nog eens tien keer zo erg”, zegt de ondernemer. „Russen zeggen: ’We dachten dat we het dieptepunt wel hadden bereikt. Maar nu horen we van beneden dat er geklopt wordt’.”

Prijzen in de supermarkten stijgen ’als een dolle’, net als de prijzen in andere winkels. Als die nog open zijn tenminste. Steeds meer Westerse winkelketens sluiten hun deuren, van ultraluxe als Louis Vuitton en Chanel tot de fast fashion van Zara en H&M. Medicijnen worden steeds moeilijker te krijgen. In drie weken tijd is de roebel meer dan 40% gedaald tegenover de euro en de dollar. Spaargeld is niks meer waard, de rijen voor de geldautomaten zijn lang.

Babyvoeding
Ondernemen wordt nu steeds lastiger, geld van en naar het buitenland overmaken lukt maar mondjesmaat. Ketting heeft zijn bedrijfsactiviteiten overgedragen aan zijn zakenpartner en zet zich nu in om medicijnen en babyvoeding voor Oekraïne te verzamelen. De eerste vrachtwagen is al onderweg vanuit Nederland naar de stad Mikolayev. Om veiligheidsredenen slaapt hij niet meer in zijn appartement in Moskou. „Ik ben heel vocaal over de oorlog, maar dat wordt steeds gevaarlijker. Daarom verblijf ik nu ergens buiten de stad. Mensen vragen me waarom ik nog niet ben vertrokken. Als genoeg Russen dat tegen je zeggen, word je daar zelf ook onrustig van.”

ANP / EPA
Corruptie en misdaad
En dat terwijl de Russische economie de eerste jaren onder het bewind van Poetin, die in 1999 aan de macht kwam, prima draaide. Poetin stelde orde op zaken na het ’Wilde Westen’ van de jaren negentig, waarin zakendoen soms levensgevaarlijk was vanwege de georganiseerde misdaad.

„Hij had bovendien de olieprijs mee”, weet Hans van Koningsbrugge, hoogleraar Geschiedenis en politiek van Rusland in Groningen en directeur van het Nederland-Rusland Centrum. Die steeg van $12 per vat in 1998 naar zo’n $75 in 2010. „Hij stimuleerde de consumptie en de gewone Rus kreeg meer in het loonzakje. Dat werd een soort sociaal contract: Iwan en Tanja kregen meer te besteden, maar dan moesten ze zich niet bemoeien met de politiek.”
voda
2
Deel 2:

Midddenklasse klem
Dat ging tot in 2013 goed, toen begon de groei te haperen. Rusland slaagt er niet de economie minder afhankelijk te maken van de energie-export. Er is nauwelijks innovatie. Bedrijven worden genationaliseerd. Van Koningsbrugge: „Daar werden ze niet beter maar slechter van. Ondertussen belandden honderdduizenden ondernemers in de cel om vage aanklachten en kreeg de middenklasse het steeds moeilijker.”

De kring vertrouwelingen die Poetin op economisch belangrijke posities neerzette, werd wél steeds rijker. Van Koningsbrugge: „Iedereen die vroeger in het datsja-dorp van Poetin heeft gewoond is nu miljardair, tot de cellospeler aan toe. Ministers hebben allemaal eigen bedrijven, dan kun je wel uitrekenen waar de overheidsopdrachten terechtkomen.” Daar tegen protesteren heeft weinig zin. „Wetgeving is niet onafhankelijk, dus je kunt nergens je recht halen.”

Die corruptie stamt al uit de tijd dat Poetin in het stadsbestuur van Sint-Petersburg zat, zegt oud-diplomaat, econoom en Rusland-kenner Anders Åslund. „Daar ging hij over buitenlandse investeringen, de haven, vastgoed en oliehandel. Hij zat tot over zijn oren in de corruptie en had banden met de georganiseerde misdaad.”

Pijpleidingen
Åslund schreef een boek over hoe Poetin en zijn vertrouwelingen de Russische economie in hun greep kregen en zichzelf verrijkten Van pijpleidingen („Gazprom heeft veel meer pijpleidingen dan het nodig heeft. Want daar verdienen de vrienden van Poetin aan.”) tot de financiële sector en mediabedrijven: zijn netwerk zit overal.

Ook de oligarchen worden nu aangepakt met sancties. Daarin lopen de Verenigde Staten jaren voor op de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. De VS kwamen in 2014 al met zware sancties tegen Russische oligarchen. Zoals tegen oud-judoka en mede-eigenaar van SMP Bank Boris Rotenberg. Åslund: „Hij is ook Fins staatsburger en één van de rijkste mannen van Finland. Hij heeft zich verrijkt door corruptie, maar de EU heeft nog steeds geen sancties tegen hem ingesteld.”

$1 miljoen voor Beyoncé
Hoe het kan dat de oligarchen de dans zo lang zijn ontsprongen? Åslund geeft een cynisch antwoord: „Roman Abramovich geeft de meest waanzinnige feesten. Ieder jaar organiseert hij een groot nieuwjaarsbal op zijn landgoed op het Caraïbische eiland Saint Barths. Beyoncé ontving $1 miljoen om op te treden voor zijn gasten. Hij betaalde honderden miljoenen aan liefdadigheidsinstellingen, is goed bevriend met Jared Kushner en zijn echtgenote Ivanka Trump. Deze mensen winnen altijd, ze kunnen zich de allerbeste advocaten veroorloven. Dat is hoe je aan sancties ontkomt.”

Van een modern land zijn de Russen ondertussen in twee weken dertig jaar terug in de tijd gegaan, signaleerde Sergei Guriev, econoom en hoogleraar aan het Franse politieke instituut Sciences Po, onlangs tijdens een discussie georganiseerd door denktank Bruegel. „En daar lijdt iedereen onder. Ook de gemiddelde Rus, die net genoeg verdient om voedsel te kunnen kopen.”

Braindrain
De sancties hebben ook op langere termijn grote gevolgen. Een van de grootste nadelige effecten voor Rusland is de enorme braindrain die op gang is gekomen, waarschuwt Guriev. „De situatie is niet te vergelijken met het leed van de Oekraïners. Maar dit is heel schadelijk voor Rusland.”

Al denkt Åslund niet dat de economische rampspoed automatisch betekent dat Poetin het veld zal ruimen. „Kijk naar Venezuela, dat van 2016 tot 2020 heel zware sancties kende. Het bruto binnenlands product kelderde met een kwart per jaar, maar president Maduro kon gewoon blijven zitten. Ook Robert Mugabe kon in Zimbabwe decennialang aan de macht blijven. Je kunt je land te gronde richten. Maar als je maar meedogenloos genoeg bent en de bevolking dom houdt, kun je gewoon blijven zitten.”

www.telegraaf.nl/financieel/951133973...
grz085
0
quote:

Chiddix schreef op 12 maart 2022 09:20:

De doelen die de VS voor ogen had zijn bereikt. Ongeacht het verloop van de oorlog in Oekraine. De EU minder afhankelijk maken van Russisch gas, grotere eenheid bewerken binnen de EU, meer orders voor wapenfabrikanten VS en hogere defensie-uitgaven EU landen. Het offerlam heet Oekraine.
Wil jij beweren dat de VS de veroorzaker is van deze oorlog?
DeZwarteRidder
0
quote:

grz085 schreef op 12 maart 2022 09:37:

[...]Wil jij beweren dat de VS de veroorzaker is van deze oorlog?
Chiddix draait alles om.
[verwijderd]
4
quote:

DeZwarteRidder schreef op 12 maart 2022 09:40:

[...]

Chiddix draait alles om.
Chiddix draait helemaal niets. Hij leest nepnieuws en dumpt dat hier ongefilterd en zonder bron.
Chiddix
5
quote:

grz085 schreef op 12 maart 2022 09:37:

[...]

Wil jij beweren dat de VS de veroorzaker is van deze oorlog?
Ja. Kan helaas geen andere conclusie trekken.
JP Samosa
7
quote:

Chiddix schreef op 12 maart 2022 09:49:

[...]

Ja. Kan helaas geen andere conclusie trekken.
Al meteen 2 duimpjes.
Gedverdemme, ze zitten ook overal, de complotdenkers, de wappers , Poetin aanbidders, en alles is de schuld van de Amerikanen ‘denkers’
grz085
0
[quote alias=JP Samosa id=14086454 date=202203121004]
[...]

Al meteen 2 duimpjes.
Gedverdemme, ze zitten ook overal, de complotdenkers, sappigs en alles is de schuld van de Amerikanen ‘denkers’
[/quote

Idd opmerkelijk zulk een reactie!
Chiddix
3
De VS heeft via de NAVO Rusland uit zijn tent gelokt. In 2021 gaf Poetin aan , dat de NAVO rode grenzen aan het overschrijden waren door militaire missies van Canada,VK en de VS in Oekraine(training leger, adviseurs etc). Voor Poetin was de maat vol.
Rowi62
0
Net als in Venezuela en Zimbabwe zullen ook Russen hun land willen ontvluchten. Goed om te weten dat Chiddix ze gaat opvangen.

Maar laten we nu niet net als met corona elke afwijkende mening weer afsabelen. Oekraine kent vanouds eenen al corruptie inclusief de politie en half8 liet nog eens zien wat een extrem lieden er in Lviv rondlopen. (oude reportage)

Maar binnenvallen als je niets niet aanstaat gaat te ver. Zou de US ook doen overigens zei Bernie Sanders onlangs.
Citroentaart
0
quote:

Chiddix schreef op 12 maart 2022 10:11:

De VS heeft via de NAVO Rusland uit zijn tent gelokt. In 2021 gaf Poetin aan , dat de NAVO rode grenzen aan het overschrijden waren door militaire missies van Canada,VK en de VS in Oekraine(training leger, adviseurs etc). Voor Poetin was de maat vol.
Maar een land in conflict en dat was Oekraïne vanaf 2014 in Oost Oekraïne, mag niet toetreden bij de NAVO. Dus om die reden was een inval helemaal niet nodig.

Was dat geen reden om separatisten te blijven steunen in Oekraïne? Of Russische soldaten te laten vechten (zonder vlaggetje op uniform)?
closer
0
quote:

Rowi62 schreef op 12 maart 2022 10:16:

Maar laten we nu niet net als met corona elke afwijkende mening weer afsabelen. Oekraine kent vanouds eenen al corruptie inclusief de politie en half8 liet nog eens zien wat een extrem lieden er in Lviv rondlopen. (oude reportage)
"vanouds" = na langdurig juk van de Sovjet Unie?
Wat is "half8"?
leek2018
0
quote:

Chiddix schreef op 12 maart 2022 09:20:

De doelen die de VS voor ogen had zijn bereikt. Ongeacht het verloop van de oorlog in Oekraine. De EU minder afhankelijk maken van Russisch gas, grotere eenheid bewerken binnen de EU, meer orders voor wapenfabrikanten VS en hogere defensie-uitgaven EU landen. Het offerlam heet Oekraine.
Je wordt behoorlijk aangevallen, maar je omschrijft het ook verkeerd. Het zijn niet doelen van de VS, maar het effect van de politiek van de VS onder Trump. Het zal niet het doel zijn geweest wat er nu gebeurt, maar het komt ze nu wel goed uit.
Rowi62
0
quote:

closer schreef op 12 maart 2022 10:20:

[...]
"vanouds" = na langdurig juk van de Sovjet Unie?
Wat is "half8"?
Een luchtig tv programma met J. de Mol jr. Johnny was ooit met camera's in Lviv voor een ander onderwerp.
matad
2
quote:

Chiddix schreef op 12 maart 2022 10:11:

De VS heeft via de NAVO Rusland uit zijn tent gelokt. In 2021 gaf Poetin aan , dat de NAVO rode grenzen aan het overschrijden waren door militaire missies van Canada,VK en de VS in Oekraine(training leger, adviseurs etc). Voor Poetin was de maat vol.
Houd toch op met je Poetin geeft aan.
In een echte democratie geeft het volk iets aan. Zo niet dan heb je een dictator/dictatuur.
U bent heel erg dom.
Chiddix
1
quote:

leek2018 schreef op 12 maart 2022 10:22:

[...]
Je wordt behoorlijk aangevallen, maar je omschrijft het ook verkeerd. Het zijn niet doelen van de VS, maar het effect van de politiek van de VS onder Trump. Het zal niet het doel zijn geweest wat er nu gebeurt, maar het komt ze nu wel goed uit.
VS was tegenstander om de EU teveel afhankelijk te laten zijn van Russisch gas. Hoe bereik je dat het niet gebeurt? Heeft Duitsland de VS beloofd dat de pijplijn (N2) van 11 miljard euro niet in gebruik zal worden genomen halverwege 2021?
icara
0
quote:

Chiddix schreef op 12 maart 2022 11:18:

[...]

VS was tegenstander om de EU teveel afhankelijk te laten zijn van Russisch gas. Hoe bereik je dat het niet gebeurt? Heeft Duitsland de VS beloofd dat de pijplijn (N2) van 11 miljard euro niet in gebruik zal worden genomen halverwege 2021?
Ik denk dat je hier wel een punt hebt.

Zie "de waarde van de aarde" met Twan Huys(28-02-22)
matad
7
quote:

Chiddix schreef op 12 maart 2022 11:18:

[...]

VS was tegenstander om de EU teveel afhankelijk te laten zijn van Russisch gas. Hoe bereik je dat het niet gebeurt? Heeft Duitsland de VS beloofd dat de pijplijn (N2) van 11 miljard euro niet in gebruik zal worden genomen halverwege 2021?
Zet hier even tegenover wat Poetin allemaal gelogen heeft. Het was toch een oefening, hij zou Oekraïne toch niet binnenvallen.
Man houd toch op en zie nu niet eens de splinter in andermans ogen doch de balk in je eigenste. Poetin is gewoon een oorlogscrimineel en niets anders.
63.267 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 ... 3160 3161 3162 3163 3164 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
861,68  -3,68  -0,43%  14:27
 Germany40^ 17.741,90 -0,54%
 BEL 20 3.819,22 -0,19%
 Europe50^ 4.922,58 -0,28%
 US30^ 37.737,07 -0,73%
 Nasd100^ 17.366,02 -1,04%
 US500^ 5.007,45 -0,83%
 Japan225^ 37.478,47 -1,38%
 Gold spot 2.380,84 +0,06%
 EUR/USD 1,0659 +0,14%
 WTI 81,44 -0,78%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

EBUSCO HOLDING +4,09%
WDP +3,44%
Heineken +1,91%
Vopak +1,47%
Pharming +1,38%

Dalers

AMG Critical ... -2,94%
ADYEN NV -2,79%
VIVORYON THER... -2,66%
Fugro -2,32%
FASTNED -2,29%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront