Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Klimaatdiscussie: opwarming aarde door mens of natuur

Beperktedijkbewaking
1
NewKidInTown
1
quote:

Kaviaar schreef op 10 maart 2022 15:50:

www.climategate.nl/580-miljard-voor-c...
Tja, als er zoveel geld nodig zou zijn en ergens vandasn moet komen en VERDEELD zal gaan worden, dan liggen de roofdieren al op de loer. Dat er gefraudeerd, overdreven, gelogen en bedrogen zal worden, dat is een van de weinige dingen waar je de klok op gelijk kunt zetten bij deze "klimaatcrisis".
NewKidInTown
1
quote:

Beperktedijkbewaking schreef op 11 maart 2022 09:11:

Vulkaanuitbarsting bij de NO-kust van PNG:

crisis24.garda.com/alerts/2022/03/png...

Vluchten naar de provinciehoofdstad Madang kunnen gehinderd worden.
Honderden jaren geleden, ver voor de industriele revolutie kwamen er ook al vulkaanuitbarstingen voor in dat gebied, als ik goed ben ingelicht.
Ik vraag me dan ook af of bovenstaand bericht thuis hoort in dit klimaat-draadje, of er een verband is tussen vulkaan-erupties en door de mens veroorzaakte klimaatveranderingen.
Kaviaar
2
Wat te denken van het drastisch kappen van regenwouden, de longen en CO2 opnemers van deze wereld !

In Brazilië is 1/5 deel al compleet weg van het regenwoud. Brazilië is het op vier na grootste land van de wereld en bestaat voor bijna 60% uit tropisch regenwoud. Dat is ruim de helft van al het regenwoud op aarde.
Het Amazonewoud absorbeert CO2 en gaat opwarming van de aarde tegen.
Twee derde van het Amazonewoud ligt in Brazilië.

Opwarming van de aarde door de mens, deels eens, maar dat heeft niets te maken met onze CO2 uitstoot van de gaskachel o.d.
Het heeft te maken met de honger van het Westen! Palmolie etc.
Daarvoor worden de bomen gekapt en daardoor is er steeds minder CO2 opname mogelijk.

En doordat er steeds minder opname komt door bomenkap, zult u zich voor kunnen stellen dat de aarde iets opwarmt.

Eigenlijk de omgekeerde wereld.
Palletkachels werden gesubsidieerd. Bomenkap blijft doorgaan, omdat het Westen producten afneemt waar palmolie in zit. Regenwouden worden verruild voor palmbomen. Vervolgens moeten wij van het gas af, want dat zou de oorzaak van de opwarming van de aarde zijn?????

Hoe krom wil je het hebben?

Kaviaar
4
quote:

NewKidInTown schreef op 15 maart 2022 07:17:

[...]
Honderden jaren geleden, ver voor de industriele revolutie kwamen er ook al vulkaanuitbarstingen voor in dat gebied, als ik goed ben ingelicht.
Ik vraag me dan ook af of bovenstaand bericht thuis hoort in dit klimaat-draadje, of er een verband is tussen vulkaan-erupties en door de mens veroorzaakte klimaatveranderingen.
Waar het poolijs smelt, komen bomen tevoorschijn! Hoe kan dat? Gewoon omdat de zon anders gesitueerd staat t.o.v. de aarde en je dus koude en warme perioden hebt gehad en zal blijven krijgen.
Opwarming van de aarde door de mens, dat geloof ik niet. Niet in de zin van onze uitstoot, dat daardoor de aarde opwarmt.
Het heeft met de zon te maken en hoogstwaarschijnlijk met de longen van deze aarde die steeds kleiner worden door de bomenkap van het tropisch regenwoud.

Er kan kort gezegd minder CO2 opgenomen worden door de longen van deze aarde.

Daar moet men zich druk om maken, niet om burgers van het gas af te krijgen even los van de huidige gascrisis/Rusland.
Beperktedijkbewaking
1
quote:

NewKidInTown schreef op 15 maart 2022 07:17:

[...]
Honderden jaren geleden, ver voor de industriële revolutie kwamen er ook al vulkaanuitbarstingen voor in dat gebied, als ik goed ben ingelicht.
Ik vraag me dan ook af of bovenstaand bericht thuis hoort in dit klimaat-draadje, of er een verband is tussen vulkaan-erupties en door de mens veroorzaakte klimaatveranderingen.
Over de gevolgen van vulkanisme voor weer, (gemiddelde) temperatuur en klimaat is al veel geschreven, ook in deze draad. Natuurlijk heeft de mens geen invloed op vulkaanuitbarstingen, maar het effect van door vulkanen uitgebraakt stof op weer en klimaat kan groot zijn. Het speelt dwars door andere oorzaken van klimaatverandering heen, en bemoeilijkt daarom de klimaatdiscussie (dat is het verband met dit "draadje"). Hangen klimaatveranderingen in heden en verleden alleen samen met het CO2-gehalte in de atmosfeer, of speelt vulkanisme ook een rol?

Natuurlijk is de niet al te grote uitbarsting van een middelgrote vulkaan bij de noordkust van PNG op zich niet zo belangrijk, maar ik plaatste dat bericht omdat mijn dochter mij erop attendeerde (zij heeft jarenlang gewoond en gewerkt in dat gebied), en vooral omdat die vulkaan deel uitmaakt van wat men in die contreien de 'ring of fire' noemt. Google maar eens op het eiland New Britain. Het is een van de meest vulkanisch-actieve gebieden ter wereld.
crisis24.garda.com/alerts/2022/03/png...

De vergelijking met door wind opgewaaid en over grote afstanden meegevoerd fijn woestijnzand kan leerzaam zijn (vandaag weer actueel gezien de 'oranje lucht' boven Madrid):
acp.copernicus.org/articles/16/13697/...
"Mineral dust has a large impact on regional and global climate, depending on its particle size. [....]
Our findings contribute to understanding Saharan dust transport and deposition relevant for the interpretation of sedimentary records for climate reconstructions, as well as for global and regional models for improved prediction of future climate."

Dit is een meer leesbaar en zelfs 'spannend' verslag van dezelfde NL onderzoekers:
www.nioz.nl/en/blog/dust/dusty-giants
Ook hier weer de link met het klimaat:
"... a very clear conclusion from this paper is that meteorological models and climate models need to be adjusted to allow for these large particles as they have a potentially dramatic effect on the atmosphere's radiative properties but also on the carbon cycle in the ocean where large particles can faciliate export of organic matter to the ocean floor."

Ook NASA doet een duit in het zakje, een beetje alarmistisch zoals we van hun PR-schrijvers gewend zijn:
climate.nasa.gov/news/3076/earth-day-...
Na uitgelegd te hebben dat het tegenwoordige klimaat (volgens hen) leidt tot minder stofstormen, vervolgen ze:
"Less dust in the air, which can reflect sunshine away from Earth’s surface like a sunshield, means more sunlight and heat reach the ocean, warming it further. All together, this creates a feedback loop of warm sea surface temperatures leading to reduced dust, and reduced dust in turn contributing to additional warming, combining to impact climate, air quality, and storm and hurricane formation."

Rustiger weer (minder stofstormen) zou klimaatverandering dus kunnen "versnellen". Ik denk er het mijne van...

Beperktedijkbewaking
1
En oja, de anderhalve meter van van Dissel....

In de in mijn vorige post gelinkte artikelen viel me nog iets anders op. Het Sahara-stof dat nu op de auto's in Spanje neerdaalt, is helemaal niet zo fijn (dan zou het ook niet zomaar op auto's blijven liggen).

acp.copernicus.org/articles/16/13697/...
www.nioz.nl/en/blog/dust/dusty-giants

Het eerste artikel heeft het over zanddeeltjes van 4 - 32 µm, het tweede noemt nog veel grotere korreltjes, tot zelfs 400 µm (0,4 mm) aan toe. Dat is ongeveer even groot, resp. veel groter dan de droplets waar in de coronadiscussie steeds sprake van was. Bovendien is hun soortelijk (SiO2) gewicht 2,6 maal zo groot als van het water in droplets.
Desondanks worden die zandkorreltjes door wind opgepikt en in de hogere luchtlagen over grote afstanden meegevoerd. Hoe zit het dan met kleine waterdruppeltjes?

Twee jaar geleden draaiden de virologen o.l.v. van Dissel nog hun standaardrepertoire af: virusdeeltjes bevattende kleine droplets vallen als ballistische kogels binnen 1 à 2 m naar de grond. Een totaal onwetenschappelijk broodje aap, gebaseerd op een enkel misbegrepen onderzoekje van ene Wells uit de 40-er jaren.
Over aerosolen had niemand het, pas ruim een jaar later begon het RIVM heel besmuikt en nogal verborgen op hun website over aerosolen en ventilatie. Maar al veel eerder (april 2020) begon Maurice de Hond over aerosolen (ere wie ere toekomt), en twee maanden daarna begon ik er over te posten in de coronadraad, met vele verwijzingen naar de stromings- en turbulentieliteratuur.

Eigenlijk had ik toen al moeten verwijzen naar de atmosferische verspreiding van vulkaan- en saharastof. Die natuurlijke verschijnselen bewijzen al eeuwen het ongelijk van eigenwijs van Dissel.

Beperktedijkbewaking
1
Een rare voortzetting over klimaat in de coronadraad, vannacht op 16 maart:

www.iex.nl/Forum/Topic/1367516/Koffie...

Het relevante deel nu maar hier naar toe gesleept:

Ik citeer Cap Allon nooit. Wel gebruik ik soms dezelfde bronnen, met name het Deense en het Finse meteo-instituut. Zie bijvoorbeeld:
globalcryospherewatch.org/state_of_cr...

Heb jij (Luchtschip) soms iets tegen deze gerenommeerde instituten?

Over zonne-activiteit citeer ik Allon ook niet. Soms wel mevr. Zharkova, in navolging van de door mij zeer gerespecteerde Ronald Engels. Ik ben het niet in alles met hem eens, maar er zijn weinig mensen die meer weten van raffinaderijen en andere ingewikkelde grootschalige chemische proces-industrieën dan hij.
Wat hij zegt komt opvallend goed overeen met wat ik een mij zeer goed bekende werktuigbouwkundige hoor zeggen over energiecentrales, incl. kerncentrales. Op welk gebied deze jongere man (42) ook veel internationale ervaring heeft.

Op Zharkova zit ik nog te studeren. Laat me maar effe, het is moeilijke materie.

Maar @luchtschip is de laatste die mij de les moet lezen over de zon. Ik communiceerde op mijn 14de al met prof. Kees de Jager, vorig jaar in vrede overleden op Texel. Toen ik echt in Utrecht ging studeren, was hij een van mijn beste docenten.
Hij gaf mij een keer persoonlijk advies over een naderhand door mij te kiezen richting (en nee, dat was niet de sterrenkunde).
Hij wordt nog steeds gezien als de een van de grootste zonnefysici van deze tijd.
Blijf svp met je tengels van mijn helden af.

luchtschip
0
quote:

Beperktedijkbewaking schreef op 16 maart 2022 06:34:

Een rare voortzetting over klimaat in de coronadraad, vannacht op 16 maart:

www.iex.nl/Forum/Topic/1367516/Koffie...

Het relevante deel nu maar hier naar toe gesleept:

Ik citeer Cap Allon nooit. Wel gebruik ik soms dezelfde bronnen, met name het Deense en het Finse meteo-instituut. Zie bijvoorbeeld:
globalcryospherewatch.org/state_of_cr...

Heb jij (Luchtschip) soms iets tegen deze gerenommeerde instituten?

Over zonne-activiteit citeer ik Allon ook niet. Soms wel mevr. Zharkova, in navolging van de door mij zeer gerespecteerde Ronald Engels. Ik ben het niet in alles met hem eens, maar er zijn weinig mensen die meer weten van raffinaderijen en andere ingewikkelde grootschalige chemische proces-industrieën dan hij.
Wat hij zegt komt opvallend goed overeen met wat ik een mij zeer goed bekende werktuigbouwkundige hoor zeggen over energiecentrales, incl. kerncentrales. Op welk gebied deze jongere man (42) ook veel internationale ervaring heeft.

Op Zharkova zit ik nog te studeren. Laat me maar effe, het is moeilijke materie.

Maar @luchtschip is de laatste die mij de les moet lezen over de zon. Ik communiceerde op mijn 14de al met prof. Kees de Jager, vorig jaar in vrede overleden op Texel. Toen ik echt in Utrecht ging studeren, was hij een van mijn beste docenten.
Hij gaf mij een keer persoonlijk advies over een naderhand door mij te kiezen richting (en nee, dat was niet de sterrenkunde).
Hij wordt nog steeds gezien als de een van de grootste zonnefysici van deze tijd.
Blijf svp met je tengels van mijn helden af.

Op Zharkova laat ik jou nog wel effe, gezien de moeilijke materie
Maar wees wel snel met haar.
Nu de implosie van het Russische Rijk aanstaande is, zullen alle geldfondsen in haar richting snel opdrogen en zal haar wetenschappelijk onderzoek snel wegglijden naar de vergetelheid

Het Russisch geld dat vrijgemaakt werd voor de anti wetenschappers is niet meer

Misschien kan ze met haar zonne onderzoek nog snel uitzoeken waarom dit Russisch geld als sneeuw voor de zon is verdwenen

Op zich een goede ontwikkeling met de ineenstorting van Putin's hegemonie, want dat scheelt een hoop tijd wanneer we niet meer hoeven uit te zoeken wat de anti wetenschappers er voor onzin uitgooien

Kunnen we eens serieus kijken naar de ernst van de opwarming van de aarde
Beperktedijkbewaking
1
quote:

luchtschip schreef op 16 maart 2022 06:46:

[...]
Op Zharkova laat ik jou nog wel effe, gezien de moeilijke materie
Maar wees wel snel met haar.
Nu de implosie van het Russische Rijk aanstaande is, zullen alle geldfondsen in haar richting snel opdrogen en zal haar wetenschappelijk onderzoek snel wegglijden naar de vergetelheid

Het Russisch geld dat vrijgemaakt werd voor de anti wetenschappers is niet meer
...
Hoe kom je er in godsnaam bij dat Zharkova door Putin gefinancierd wordt?

Ze werkt al jaren in Engeland!

Northumbria University, Department of Mathematics, Physics and Electrical Engineering, Newcastle upon Tyne, NE2 1XE, UK
V. V. Zharkova

www.researchgate.net/profile/Valentin...

Beperktedijkbewaking
1
Tot slot:

Ze is van origine Oekraïnse!

September 1975 - March 1994
Kiev State University
Physics and Applied Mathematics Ukraine

Position: Professor (Associate)

Research in solar activity and its effect on the terrestrial atmosphere. Non-LTE effects on hydrogen emission in solar prominences and flares. Hydrogen polarisation with density matrix approach. Kinetics of high energy particles.

luchtschip
0
quote:

Beperktedijkbewaking schreef op 16 maart 2022 07:12:

[...]
Hoe kom je er in godsnaam bij dat Zharkova door Putin gefinancierd wordt?

Ze werkt al jaren in Engeland!

Northumbria University, Department of Mathematics, Physics and Electrical Engineering, Newcastle upon Tyne, NE2 1XE, UK
V. V. Zharkova

www.researchgate.net/profile/Valentin...

Geld dat van the Russian Science Foundation komt is geld dat uit Rusland vandaan komt

The first author was Valentina Zharkova, a mathematician/astrophysicist at Northumbria University, whose group reported having received funding for the work from the U.S. Air Force and the Russian Science Foundation.

zie 3rde alinea :

retractionwatch.com/2020/03/04/heavil...

Misschien kun je in je bestudering van Zharkova ook je verdiepen in het feit waarom haar studie werd ingetrokken, zoals in dit artikel vermeld staat

A controversial paper claiming that fluctuations in the sun’s magnetic field could be driving global warming has been retracted — prompting protests from most of the authors, who called the move :

a shameful step to cover up the truthful facts about the solar and Earth orbital motion reported by the retracted paper, in our replies to the reviewer comments and in the further papers.

retractionwatch.com/2020/03/04/heavil...
[verwijderd]
0
quote:

luchtschip schreef op 16 maart 2022 07:41:

[...]

Geld dat van the Russian Science Foundation komt is geld dat uit Rusland vandaan komt

The first author was Valentina Zharkova, a mathematician/astrophysicist at Northumbria University, whose group reported having received funding for the work from the U.S. Air Force and the Russian Science Foundation.

zie 3rde alinea :

retractionwatch.com/2020/03/04/heavil...

Misschien kun je in je bestudering van Zharkova ook je verdiepen in het feit waarom haar studie werd ingetrokken, zoals in dit artikel vermeld staat

A controversial paper claiming that fluctuations in the sun’s magnetic field could be driving global warming has been retracted — prompting protests from most of the authors, who called the move :

a shameful step to cover up the truthful facts about the solar and Earth orbital motion reported by the retracted paper, in our replies to the reviewer comments and in the further papers.

retractionwatch.com/2020/03/04/heavil...
Ik heb me een tijdje geleden de moeite genomen haar werk te bestuderen. Wanneer men het signaal voor de correlatie met de korte zonnecyclus bestudeert, is er niets te vindenl. En nu komt de truuc van deze goochelaar: men fit twee componenten met zes-jaar periode! Die twee componenten zijn perfect in tegenfase en heffen elkaar dus op. Tja...
Beperktedijkbewaking
1
quote:

luchtschip schreef op 16 maart 2022 07:41:

[...]
Geld dat van the Russian Science Foundation komt is geld dat uit Rusland vandaan komt

The first author was Valentina Zharkova, a mathematician/astrophysicist at Northumbria University, whose group reported having received funding for the work from the U.S. Air Force and the Russian Science Foundation.

zie 3rde alinea :
retractionwatch.com/2020/03/04/heavil...

Misschien kun je in je bestudering van Zharkova ook je verdiepen in het feit waarom haar studie werd ingetrokken, zoals in dit artikel vermeld staat

A controversial paper claiming that fluctuations in the sun’s magnetic field could be driving global warming has been retracted — prompting protests from most of the authors, who called the move :

a shameful step to cover up the truthful facts about the solar and Earth orbital motion reported by the retracted paper, in our replies to the reviewer comments and in the further papers.
Het salaris van Zharkova wordt in de eerste plaats betaald door het UK ministerie van onderwijs. Een onderzoeksubsidie door zowel de U.S. Air Force als de Russian Science Foundation kan ik moeilijk verdacht vinden.

Het retraction (terugtrekkings)verhaal komt vaker voor. In dit geval misschien ook veroorzaakt omdat haar theorieën in klimaat-correcte kringen zeer onwelkom zijn. Ik ken diverse verhalen (o.a. van het RIVM) die op z'n zachtst gezegd discutabel zijn maar nooit 'retracted' worden.

Om maar te zwijgen van wetenschappelijke artikelen die achterhaald zijn. Daar barst het van, in de alpha- en gamma-vakken misschien nog meer dan in de bètavakken. Dan publiceer je gewoon het betere verhaal, maar gaat niet lullen over 'retraction'. Ik zelf verbeterde formules van H.A. Einstein (de zoon van), maar het zou niet in mijn hoofd opkomen om van deze erosie- en sedimentatiegrootheid postuum nog enige 'retraction' te verlangen.

Overigens zijn vele publicaties van Zharkova nooit retracted en nog gewoon geldig.

Beperktedijkbewaking
1
quote:

gokker schreef op 16 maart 2022 08:42:

[...]
Ik heb me een tijdje geleden de moeite genomen haar werk te bestuderen. Wanneer men het signaal voor de correlatie met de korte zonnecyclus bestudeert, is er niets te vindenl. En nu komt de truuc van deze goochelaar: men fit twee componenten met zes-jaar periode! Die twee componenten zijn perfect in tegenfase en heffen elkaar dus op. Tja...
Wees duidelijker, noem bronnen of kom met plaatjes.

Anders kan ik niks met deze post, en denk ik dat je er niks van begrepen hebt.

[verwijderd]
4
quote:

Beperktedijkbewaking schreef op 16 maart 2022 09:15:

[...]
Wees duidelijker, noem bronnen of kom met plaatjes.

Anders kan ik niks met deze post, en denk ik dat je er niks van begrepen hebt.

Man, doe je huiswerk. Lees haar publicaties ipv je zelf te promoten (daar is ie weer, Einstein).
Je bewijst dat je er zelf niets van begrijpt. Vertel maar eens in een paar zinnen wat deze dame volgens jou heeft uitgerekend.
[verwijderd]
1
Beperktedijkbewaking
0
quote:

gokker schreef op 16 maart 2022 09:17:

[...]
Man, doe je huiswerk. Lees haar publicaties ipv je zelf te promoten (daar is ie weer, Einstein).
...
Heb jij in je werkzame leven dan echt maar dan ook echt nooit iets van een ander aangevuld of verbeterd?

We hebben het overigens over HA, niet over A.

[verwijderd]
1
quote:

Beperktedijkbewaking schreef op 16 maart 2022 11:00:

[...]
Heb jij in je werkzame leven dan echt maar dan ook echt nooit iets van een ander aangevuld of verbeterd?

We hebben het overigens over HA, niet over A.

Draai niet om de brij. Het gaat over zonnevlekken en vulkaanuitbarstingen en niet jouw ego.

Heb je de artikeltjes inmiddels bekeken zodat je je een eigen oordeel kunt vormen ipv "klimaatontkenners" te vertrouwen?

Ik loop nu eerst maar even naar het stembureau.

luchtschip
1


Voor de specialisten op het gebied van zonne activiteit

15 maart 2022 :

This morning’s M1.4 class solar flare from AR2965, courtesy NASA/SDO. Now we have to watch for what would be yet another Earth-directed coronal mass ejection (if there was one associated with this flare).

foto

pbs.twimg.com/media/FN5LL3cXoAYc-OD?f...

pbs.twimg.com/media/FN5LL3cXMAI6N_w?f...

twitter.com/spacewxwatch/status/15037...

16 maart 2022

An eruption occurred within the last hour from the vicinity of AR2967 (about N20E20). We're awaiting further coronagraph imagery, but I won't be surprised if there is a coronal mass ejection and it is Earth-directed.

foto

pbs.twimg.com/media/FN-aVS9XoAANf8x?f...

pbs.twimg.com/media/FN-aVSxWQAUL-R2?f...

twitter.com/spacewxwatch/status/15040...

For those of use who don’t understand the lingo. Are you saying there’s a solar flare?

There may have been an associated solar flare with this eruption, but rather than light and x-ray energy, this is plasma material (matter, or mass) being hurled off the Sun. Rather than a flare which takes 8 minutes to get to us, this matter oftentimes takes 2-3 days.

16 3 2022

A beautiful eruption of plasma leaving the chromosphere this afternoon as seen by NASA's Solar Dynamics Observatory.
Coronagraph imagery (which blocks out the Sun to reveal its outer layers) is currently being studied to assess whether some of this plasma is in Earth's direction.

video

twitter.com/spacewxwatch/status/15041...
38.980 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 1696 1697 1698 1699 1700 1701 1702 1703 1704 1705 1706 ... 1945 1946 1947 1948 1949 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
860,01  -5,35  -0,62%  19 apr
 Germany40^ 17.714,20 -0,69%
 BEL 20 3.827,75 +0,03%
 Europe50^ 4.904,14 -0,28%
 US30^ 37.851,00 0,00%
 Nasd100^ 17.004,48 0,00%
 US500^ 4.960,72 0,00%
 Japan225^ 37.028,48 0,00%
 Gold spot 2.392,50 0,00%
 EUR/USD 1,0655 +0,11%
 WTI 82,10 0,00%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

WDP +3,12%
Kendrion +2,92%
EBUSCO HOLDING +2,67%
Vopak +2,61%
NX FILTRATION +2,17%

Dalers

JUST EAT TAKE... -5,11%
TomTom -4,68%
Fugro -4,30%
ASMI -4,00%
BESI -3,64%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront