VEON « Terug naar discussie overzicht

Forum VEON (voorheen VimpelCom) geopend

752 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 ... 34 35 36 37 38 » | Laatste
lucas D
1
Ruim 35 miljoen aandelen verhandeld in Amerika het eerste half uur.
Koers daar circa + 30% (0,6920)
Nog even (hooguit een paar dagen) en de koers met Amerika is weer gelijk en dan kan je ook weer handelen op elk moment bij opening van de beurs.
Er komt dus goed nieuws voor degene die nu niet kunnen handelen.
voda
0
Amsterdams telecombedrijf Veon moet Poetin én het Westen te vriend houden
Sandra Olsthoorn Lennart Zandbergen 18 mrt   20:32

Een Russisch-Oekraïens telecombedrijf met een Nederlands hoofdkantoor zit in een onmogelijke positie. Het bedrijf probeert het Oekraïense netwerk te redden, het Kremlin te vriend te houden en het Westerse sanctiebeleid te ontwijken, terwijl het ook nog drie oligarchen als grootste aandeelhouder heeft.

Het belangrijkste merk van Veon is Beeline, dat in Rusland telecomdiensten aanbiedt. Foto: Andrey Rudakov/Bloomberg
'Oorlog is iets afschuwelijks'. Vier dagen nadat het Russische leger Oekraïne is binnengevallen laat topman Kaan Terzioglu van telecombedrijf Veon, dat zowel actief is in Rusland als in Oekraïne, zich geëmotioneerd uit in een interview met de Amerikaanse zender CNBC. 'We moeten alles doen als individu, als bedrijf, als land om dit zo snel mogelijk te stoppen.'

Van die vastberaden houding is bij Veon, dat zijn hoofdkantoor heeft in Amsterdam en een beursnotering aan het Damrak, drie weken later weinig terug te vinden. Een fragment van het interview met Terzioglu staat op de website, maar alle opmerkingen die refereren aan de situatie in Oekraïne zijn eruit geknipt.

Het illustreert de positie van Veon, vorig jaar goed voor een nettowinst van €725 mln. De afgelopen weken publiceert het telecombedrijf bijna dagelijks persberichten om beleggers gerust te stellen. Ja, er is nog genoeg geld in kas en nee, we hebben geen last van sancties, is de strekking. Maar wat vooral opvalt is wat er niet staat: woorden als 'oorlog' of 'invasie'. Liever omschrijft Veon de situatie sinds de Russische inval als 'een storm', 'de huidige turbulentie' of 'macro-economische onzekerheden'.

Groot in Rusland én Oekraïne
Veon lijkt niet anders te kunnen. Bij geen andere Nederlandse multinational loopt de oorlog zo dwars door de bedrijfsvoering als bij Veon. In Oekraïne proberen de vierduizend medewerkers met alle macht het netwerk van Kyivstar in de lucht te houden. Levensgevaarlijk werk, midden in een oorlogsgebied. Oekraïense klanten die naar Europa zijn gevlucht bellen en internetten gratis. Ondertussen heeft Veon ook 53 miljoen klanten in Poetins Rusland, waar bijna de helft van de omzet vandaan komt.

En de bestuurders zitten ondertussen aan de Zuidas. Het hoofdkantoor aan de Amsterdamse Claude Debussylaan, in hetzelfde gebouw als advocatenkantoor De Brauw, is meer dan een postadres. Tot een bezuinigingsronde een paar jaar geleden werkten er maar liefst 500 mensen, nu zijn dat er nog altijd bijna 100.

14
Een groot aantal bestuurders vertrok de afgelopen jaren bij Veon. Sinds 2020 gaat het om veertien leidinggevenden en commissarissen, sommige al na minder dan een jaar.

'Ik ben geen politicus'
En ook een aantal van de bestuurders is Nederlands. Zo was voormalig Randstad-cfo Robert Jan van de Kraats tot voor kort commissaris. Dat hij na de inval niet direct opstapte legt hij twee weken geleden desgevraagd kort uit: 'Ik ben geen politicus, heb ook niets met Russische politiek te maken.' Een paar dagen later vertrekt hij alsnog, wegens 'persoonlijke redenen'.

'Niets met de Russische politiek te maken hebben', is als groot bedrijf in Rusland eigenlijk onmogelijk. De vage taal op de Veon-site kan worden geïnterpreteerd als steun aan het regime van de Russische president Vladimir Poetin. Maar het is ook zo dat er sinds recent een lange celstraf staat op gebruik van het woord oorlog in de context van de inval in Oekraïne.

Kan Veon wel anders, met zijn twaalfduizend werknemers in Rusland? Als het FD vraagt waarom Veon de term 'oorlog' niet gebruikt, krijgt het geen concreet antwoord. 'Onze prioriteit is de veiligheid en gezondheid van onze medewerkers en klanten', benadrukt het bedrijf in een mail.

'Ze zitten tussen hamer en aambeeld', zegt de Vlaamse Ruslandkenner en hoogleraar economie Koen Schoors. Het regime van Poetin is sinds 2012 steeds repressiever en autocratischer geworden. Een bedrijf in Rusland heeft daarbij twee opties, legt Schoors uit: 'Nog dichter tegen het Kremlin aankruipen of een “landingsbaan” in het buitenland voor zichzelf organiseren. Bedrijven die dat laatste hebben gedaan, maar - zoals Veon - nog steeds heel afhankelijk zijn van inkomsten uit Rusland, hebben nu een groot probleem.'

Daarbij is nu iedereen die volgens Poetin niet expliciet vóór Rusland is, in de visie van het Kremlin tegen hem. 'De kleinste implicatie dat je als bedrijf niet aan de kant van Rusland zou staan is levensgevaarlijk', zegt Schoors. 'Ze worden nu gedwongen een kamp te kiezen. Ik benijd Veon niet.'

Oligarchen
En dan is het bedrijf ook nog eens voor de helft in handen van LetterOne, een vennootschap van de in Oekraïne geboren Russische oligarch Mikhail Fridman, en de Rus Petr Aven. Zij staan prominent op de Europese en Britse sanctielijsten. Downing Street noemde hen en mede-bestuurder German Khan, samen goed voor een vermogen van €28 mrd, deze week nog expliciet bij een nieuwe ronde strafmaatregelen.

De drie oligarchen houden hun aandelen via LetterOne, een Luxemburgse vennootschap. Daar zat voorheen 56% van de Veon-aandelen in, maar in 2016, twee jaar na de Russische overname van de Krim, haalden Fridman com suis een truc uit. 8% van de aandelen kwam in een Nederlandse stichting administratiekantoor. LetterOne ontvangt de dividenden en andere opbrengsten uit de aandelen, maar mag zich niet bemoeien met hoe de stichting bijvoorbeeld stemt tijdens een aandeelhoudersvergadering. Daarmee heeft LetterOne geen meerderheidscontrole over Veon. En zo ontloopt het bedrijf zelf sanctiemaatregelen.

Zodra er na de invasie sancties tegen hen werden ingesteld stapten Fridman, Khan en Aven uit het bestuur van LetterOne. Volgens een verklaring zijn hun belangen bevroren en ontvangen zij geen dividenden of andere gelden vanuit LetterOne. Ook gaven zij hun zeggenschap op, zo stelt de Luxemburgse houdstermaatschappij.
voda
0
Deel 2:

Mikhail Fridman
De 57-jarige miljardair Mikhail Fridman is opgegroeid in de Sovjet-Unie en werd geboren in Lviv, in het uiterste westen van het huidige Oekraïne. Hij verdiende samen met German Khan en Petr Aven miljarden met TNK-BP, een staatsoliebedrijf dat na de val van de Sovjet-Unie werd geprivatiseerd. Hij is ook medeoprichter van Alfa Bank, een van de grootste financiële instellingen van Rusland en mede-eigenaar van X5, Ruslands grootste supermarktketen. In 2014 verkocht Fridman TNK-BP aan Rosneft, een deal van $14 mrd. Dat geld stak hij in winkelketens en energiebedrijven in Europa, en in telecombedrijf Vimpelcom, dat hij ombouwde tot Veon. Aan Bloomberg Businessweek vertelde Fridman deze week dat hij geen enkele toegang meer heeft tot zijn vermogen. Zijn bankkaarten zijn geblokkeerd en van de Britse overheid moet hij rondkomen van £2500 per maand. Dat Veon zich moet uitspreken denkt Fridman in elkgeval niet. 'Je tegen Poetin uitspreken tegen de oorlog zou, voor wie dan ook, gelijk staan aan zelfmoord', zei de 57-jarige oligarch deze week in een interview met Bloomberg Businessweek.
Bestuurder van de stichting administratiekantoor die het belang onder de 50% houdt is advocaat Marius Josephus Jitta. Hij is niet van plan de stichting wegens de huidige situatie te verlaten. 'Nu uit het bestuur stappen lost niets op', zegt hij. 'We moeten zien wat we doen als Veon dividend gaat uitkeren. Ik weet niet of we dat zomaar kunnen doorgeven. Maar ik verwacht niet dat dat de komende tijd gaat gebeuren.'

€4 mrd
Die verwachting hebben beleggers duidelijk ook niet. Het aandeel Veon kostte vijf maanden geleden nog €2, waarmee het bedrijf zo'n €4 mrd waard was. Nu koerst het rond de zeventig cent. De activiteiten in Rusland zijn met het instorten van de roebel waardeloos geworden en ook beleggers in de schuldpapieren van Veon achten de kans nog maar klein dat zij hun geld nog terugkrijgen. Zij schakelden adviseurs van Houlihan Lokey in, dat bijvoorbeeld ook de schuldeisers van Lehman Brothers en Evergrande bijstond.

Maar één belegger blijkt wel vertrouwen te hebben in de toekomst van Veon. Exor, het investeringsconcern van de Fiat-familie Agnelli, meldt op 3 maart bij de AFM dat het 5,1% van de aandelen in Veon in handen heeft. Op vragen van het FD reageert Exor niet.

Waar commissaris Van de Kraats uiteindelijk vertrok, doet hoofd accounting Joop Brakenhoff dat niet. Als het FD hem vraagt waarom hij nog altijd bij het bedrijf werkzaam is, stuurt de media-afdeling per ongeluk een intern overleg met een antwoord mee. Daaruit blijkt dat het bedrijf een interview met Brakenhoff wel wil 'riskeren', maar pas nadat de ceo, Kaan Terzioglu, een interview elders geeft.

Kort na herhaalde vragen van FD brengt Veon een nieuw persbericht uit. Daarin staat dat het bedrijf 'de humanitaire crisis in Oekraïne verafschuwt'. Het roept ook op tot 'een vreedzame oplossing en een einde aan de vijandigheden'. Vrijdagavond herhaalt ceo Terzioglu dat in een door hem ondertekende mail aan het FD. 'Onze werknemers leveren een heroïsche inspanning door miljoenen mensen binnen en buiten Oekraïne met elkaar in contact te brengen'. Over de rol van Rusland als agressor echter geen woord.

Vimpelcom
Tot een paar jaar geleden heette Veon Vimpelcom. Dat bedrijf schikte in 2016 voor €350 mln met het Openbaar Ministerie omdat het de Oezbeekse presidentsdochter voor honderden miljoenen had omgekocht en geld had witgewassen. Ook het Zweedse telecombedrijf Telia en bank ING schikten in die zaak met het OM. In totaal leverde dat het Nederlandse OM €1,7 mrd op. Accountant EY weigerde te schikken, maar de zaak is vijf jaar later nog altijd niet voor de rechter gekomen. Het OM wil niets zeggen over het verloop van die zaak. Desgevraagd laat EY weten zich af te vragen 'waarom het zo lang moet duren'.

Lees het volledige artikel: fd.nl/tech-en-innovatie/1433232/amste...
lucas D
0
Mooi artikel wat goed aangeeft wat ik ook bij andere aandelen op forums schrijf.
Dat is dat hoe goed een bedrijf het ook doet, hoe sterk ze ook zijn om de doelen te bereiken die ze stellen.
Dat er een iets is dat voor vertraging kan zorgen om de doelstellingen te bereiken en dat zijn veranderde omstandigheden.
Degene die dat het beste kunnen ondervangen zijn bedrijven die internationaal opereren.

Veon is zo' n bedrijf
Rob
2
quote:

lucas D schreef op 20 maart 2022 12:15:

Mooi artikel wat goed aangeeft wat ik ook bij andere aandelen op forums schrijf.
Dat is dat hoe goed een bedrijf het ook doet, hoe sterk ze ook zijn om de doelen te bereiken die ze stellen.
Dat er een iets is dat voor vertraging kan zorgen om de doelstellingen te bereiken en dat zijn veranderde omstandigheden.
Degene die dat het beste kunnen ondervangen zijn bedrijven die internationaal opereren.

Veon is zo' n bedrijf

Ik bewonder jouw vertrouwen in VEON Lucas. Maar laten we wel wezen, zelfs al zou de oorlog in Oekraine eindigen dan nog blijven alle sancties van kracht zolang Poetin daar zit. En die vertrekt niet. Dus de Russische economie stort in en de roebel wordt waardeloos, dus ook de omzet van VEON in Rusland.
Ik denk dat we het zeker de eerste 5 jaar wel kunnen vergeten en mogelijk langer. Zoals gezegd, de huidige koers is een kunstmatige koers want er is geen normale handel. Zou die er wel zijn was de koers denk ik veel lager. Ik ga er nog steeds van uit dat ik mijn geld kwijt ben.
lucas D
0
Mensen blijven van de diensten van Veon gebruik maken.
En Veon valt niet onder de sancties. Wel wat aandeelhouders van Veon, dat staat echt los van elkaar.
lucas D
0
Amerika voorbeurs nu al ruim 11% hoger. De schrik of angst rond het aandeel verdwijnt nu ook in Amerika. Mogelijk dat ze inzien dat een 20% lagere roebel alleen de winst in Rusland met 20% lager 'kan' doen uitkomen.
Dat de enige verbinding met het westen alleen nog via de telefoon kan word dan nog even niet meegeteld.
Alle overige diensten in andere landen worden in de landseigen valuta verrekend.
Schreef al eerder hogere koersen dan de euro zijn niet ver weg.
shaai
0
quote:

lucas D schreef op 21 maart 2022 10:07:

Amerika voorbeurs nu al ruim 11% hoger. De schrik of angst rond het aandeel verdwijnt nu ook in Amerika. Mogelijk dat ze inzien dat een 20% lagere roebel alleen de winst in Rusland met 20% lager 'kan' doen uitkomen.
Dat de enige verbinding met het westen alleen nog via de telefoon kan word dan nog even niet meegeteld.
Alle overige diensten in andere landen worden in de landseigen valuta verrekend.
Schreef al eerder hogere koersen dan de euro zijn niet ver weg.
14% inmiddels
lucas D
0
Dit bericht kan wel eens voor een wat lagere koers gaan zorgen.
Neem persoonlijk al wat gas terug.

Ratingbureau S&P stopt met kredietbeoordeling Russische bedrijven
LONDEN (AFN) - De grote internationale kredietbeoordelaar Standard & Poor's Global Ratings (S&P) stopt met het beoordelen van de kredietwaardigheid van Russische bedrijven. De stap van S&P volgt op het besluit van de Europese Unie om ratingbedrijven te gaan verbieden om bedrijven of organisaties uit Rusland te voorzien van beoordelingen.

Volgens S&P zullen alle Russische ratings worden ingetrokken voordat de EU-deadline op 15 april verloopt. Het bureau had eerder al gezegd al zijn commerciële activiteiten in Rusland op te schorten vanwege de oorlog in Oekraïne.

S&P had eerder ook al de rating van Rusland afgewaardeerd naar junkstatus vanwege de oorlog en de zware economische sancties tegen Moskou. Het bureau zei onlangs dat het zeer waarschijnlijk is dat Rusland in gebreke zal blijven bij zijn schuldverplichtingen. Ook branchegenoten Moody's en Fitch hebben daarvoor gewaarschuwd.

(ANP Redactie AFN/Economie, email economie(at)anp.nl, +31 20 560 6070)
lucas D
1
Zeer beperkte handel weer mogelijk op Moskouse aandelenbeurs, 13:10 .
MOSKOU (AFN) - De aandelenbeurs in Moskou gaat na een wekenlange sluiting donderdag open, zij het met zware beperkingen. Alleen de handel in 33 aandelen is toegestaan. Daarnaast mogen beleggers niet speculeren op een koersdaling van aandelen, maakt de centrale bank van Rusland bekend.

Het was sinds 28 februari niet meer mogelijk om aandelen via de beurs in Moskou te verhandelen. Door de inval van Rusland in Oekraïne en daaropvolgende westerse sancties werden veel beursgenoteerde bedrijven in rap tempo minder waard. Zo verloor aardgasproducent Gazprom meer dan de helft van zijn waarde en verloor de grootste kredietverstrekker van het land, Sberbank, bijna driekwart van zijn beurswaarde.

Het is nog niet duidelijk welke aandelen donderdag verhandeld mogen worden. Aan welke regels de beurshandel na donderdag is onderworpen, maakt de centrale bank van Rusland later bekend.

(ANP Redactie AFN/Economie, email economie(at)anp.nl, +31 20 560 6070)
Rob
0
Graag informeren wij u over het volgende, betreft de handel in VEON. Als gevolg van de toenemende beperkingen die worden opgelegd door wederpartijen en beurzen vanwege de huidige geopolitieke situatie, zijn wij als DEGIRO zijnde nu genoodzaakt om alle handel in Russische uitgevende instanties en producten met Russische onderliggende waarden stop te zetten.

Dit is van kracht sinds 01-03-22 17:30 CET.

Ben benieuwd hoelang jij nog orders kan plaatsen bij jouw broker(s)Lucas? Wat moet ik nu met mijn 4000 aandelen? Er staat ook niet 'tijdelijk'.
lucas D
0
quote:

Rob schreef op 23 maart 2022 17:58:

Graag informeren wij u over het volgende, betreft de handel in VEON. Als gevolg van de toenemende beperkingen die worden opgelegd door wederpartijen en beurzen vanwege de huidige geopolitieke situatie, zijn wij als DEGIRO zijnde nu genoodzaakt om alle handel in Russische uitgevende instanties en producten met Russische onderliggende waarden stop te zetten.

Dit is van kracht sinds 01-03-22 17:30 CET.

Ben benieuwd hoelang jij nog orders kan plaatsen bij jouw broker(s)Lucas? Wat moet ik nu met mijn 4000 aandelen? Er staat ook niet 'tijdelijk'.
Kan vrijwel onbeperkt handelen.
Momenteel geen aandelen Veon omdat ik een daling verwachte na de stevig gestegen koersen.
Sta nu even langs de kant.

Even rust.
lucas D
0
Als gas en olie in roebels betaald (word geëist door Rusland) gaan worden, zie ik dat als een koopsignaal voor Veon.
lucas D
0
Europa vaart toch een eigen koers wat betreft het aandeel VEON, de koers blijft stijgen!
effegenoeg
0
quote:

lucas D schreef op 24 maart 2022 12:03:

Europa vaart toch een eigen koers wat betreft het aandeel VEON, de koers blijft stijgen!
Voor een telecombelegger in Veon is het een achtbaan gebleken met het snot achter de brillenglazen.
Diegy
0
HOBBYMAN
0
quote:

Diegy schreef op 25 maart 2022 12:10:

Was een leuke rit met veon. Wel een tip Koers van Geojunxion staat op uitbreken
Waarom? Is hier iets aan de hand?
shaai
0
quote:

HOBBYMAN schreef op 25 maart 2022 15:59:

[...]
Waarom? Is hier iets aan de hand?
Is heel lang slecht gegaan, en aandeel door t putje, maar t bedrijf lijkt zich op te richten, schip gekeerd.
De (koers)potentie blijkt imo uit schaarse positieve berichten afgelopen jaren, waarop de koers meestal hard (maar kortdurend) spikete
lucas D
0
Morgen gaat de beurs in Rusland weer open voor 'alle' aandelen.
Voorzie sterke stijging van de koers.

En Rob, ook goed nieuws voor jou.
752 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 ... 34 35 36 37 38 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 23 apr 2024 17:29
Koers 0,876
Verschil -0,004 (-0,45%)
Hoog 0,892
Laag 0,864
Volume 88.140
Volume gemiddeld 46.066
Volume gisteren 161.049

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront