Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Energie Transitie in EU

838 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 35 36 37 38 39 40 41 42 » | Laatste
haas
0
Flinke subsidie voor wijk in Ermelo om deels van het gas te gaan
Bewoners van Ermelo West kunnen met financiële hulp beginnen aan de hybride warmtepomp.
Met zo’n apparaat kan een woning worden verwarmd met een lager gasverbruik.
De gemeente geeft daar nu flinke subsidie voor, dankzij de provincie.

Johannes Rutgers 05-04-22, 07:00
Ermelo West is betiteld als Wijk van de Toekomst. Daarvan zijn er meerdere in Gelderland; in deze buurten lopen projecten rond duurzaamheid.
Ermelo West kende al een subsidieregeling voor isolatie. En een regeling om een woning helemaal ‘van het gas te halen’.
Dat laatste is echter wel een grote stap, bedacht de gemeente.
Dankzij steun van de provincie Gelderland is er nu ook geld voor een hybride warmtepomp, een soort tussenstap.
voda
0
Energiebaas: gascrisis is te keren
Door THEO BESTEMAN

Updated Vandaag, 00:28
Gisteren, 18:55
in FINANCIEEL

Nederland zit knel. Het wil in deze dure gascrisis vloeibaar gemaakt gas (lng) importeren om afhankelijkheid van Rusland te beperken. Maar dat lng ís er in de winter nauwelijks, waarschuwt Jan-Willem van Hoogstraten, directeur van Energiebeheer Nederland (EBN) die de overheid meer wil laten doen. „Want bedrijven kunnen deze prijsstijgingen maar binnen een bandbreedte aan.” Opkopen van de leeg gelaten gasberging Bergermeer is „haalbaar”, zegt hij. Waarmee vulling voor komende winter kansrijker wordt.

Hoogstraten: ’Versnel productie van duurzamere energiebronnen.’ ANP/HH

Van Hoogstraten (57), eerder werkend voor het Duitse Wintershall en Taqa Energy, overziet het hele energielandschap. EBN zit als het enige publieke productiebedrijf overal aan tafel. Het bezit een belang in alle on- en offshoreprojecten voor gaswinning.

Nederland, dat voor 87% werkt met kolen, olie en gas, verbruikt 40 miljard kuub gas per jaar. Ruim de helft import. Tegen de huidige prijs van bijna €1,10 per kuub zijn dat enorme bedragen. „Die afhankelijkheid van Rusland voelen we nu zo ongelooflijk hard. Dit willen we niet meer. Die afhankelijkheid pakt tegen huidige prijzen ook heel negatief uit voor onze handelsbalans”, zegt hij. „De inkoopprijzen zijn dertig keer zo hoog dan het laagste punt in 2020.”

Maar liefst 44% van ons energieverbruik bestaat uit gas. „Ons land maakt een historisch ongekende omslag door”, zegt hij. „Nederland was tot 2018 volstrekt zelfvoorzienend qua energie dankzij het enorme Groningen-veld. Dat gaat dicht. Nu moeten we importeren; een enorme verandering voor onze economie.”

Nederland en de EU kunnen de volgende winter doorkomen, verwacht EBN, net als de Brusselse denktank Bruegel. In zijn Kamerbrief maakt klimaatminister Jetten evenwel een voorbehoud: mits alles op alles wordt gezet.

Hoe redden we dat?

„Fors op ons energieverbruik besparen en dat doorzetten. Tegelijkertijd moeten we onze laatste gasvoorraden maximaal benutten en het gebruik van duurzame energie versnellen. Want er ligt echter een enorm gat tussen de afbouw van verbruik van fossiele brandstoffen en energie uit zon, wind, waterstof, aqua- en geothermie.”

Moet Groningen langer open?

„Dat is een politiek besluit. Ondertussen zoeken we capaciteit elders, we hebben nog velden die we kunnen inzetten.”

Nog meer gasvelden?

„De kleine velden, waar zo’n 12 miljard kuub wordt gewonnen, kunnen we vooral op zee nog meer benutten, tot zo’n 30 tot 35 miljard kuub. Op de grens met Duitsland werken we met One Dyas aan een veld voor versnelde opening, dat 6 tot maximaal 25 miljard kuub aan Nederlands gas kan leveren, de eerste jaren ruim een miljard kuub. Met de fijne stofkam gewerkt, blijken er op de Noordzee meer mogelijkheden. Dat kan 10% extra productie opleveren. Nog meer ten noorden kijken we met nieuwe technologie naar gasvelden die we zonder deze expertise eerder niet zagen.”

Toch moeten we gas importeren.

„Nederland probeert nu langetermijncontracten te sluiten. Maar er is geen overcapaciteit in die markt. Iedereen wil lng (vloeibaar gas, red.), productielanden zijn volgeboekt. China en India sloten langdurige contracten af. Dus daar tussen komen, wordt heel moeilijk. Tegelijkertijd investeren we in nieuwe infrastructuur voor energie uit geothermie, nu vooral bij tuinders, aquathermie en waterstofboilers.”

Hoe realistisch is die groei?

„We moeten buiten bestaande kaders denken. Er is en er komt nieuwe technologie, die voor meer duurzame energie kan zorgen. Ik verwacht daarom een tipping point. Na dat omslagpunt kan er een enorme versnelling ontstaan.”

De grootste particulier gerunde gasopslag van West- Europa in Bergermeer, goed voor 4,1 miljard kuub gas, kan 2,5 miljoen huishoudens per jaar bevoorraden. Maar het Russische Gazprom, voor een deel mede-eigenaar, vult het sinds vorig jaar niet meer. Taqa uit Abu Dhabi bezit 60% van de opslag. Commerciële partijen vulden niet. Prijzen schieten sindsdien door het dak.

Waarom is er niet eerder ingegrepen?

„Aanvankelijk dacht iedereen dat het vorig jaar, met enorm stijgende prijzen, nog aan een gebrek aan geld bij marktpartijen lag. De vulling zou bovendien zeker €5 miljard kosten, fors voor veel marktpartijen. Noorwegen had bovendien productieproblemen door onderhoud. Ook elders viel productie uit. En dat Gazprom even niet leverde leek politieke druk, om de Russische gasleiding Nord Stream 2 naar Europa geopend te krijgen. Met de kennis van nu, de oorlog, hadden we eerder moeten optreden. Wakker schudden hoeft niet, staatssecretaris Vijlbrief weet wat hij moet doen.

Moet de Staat Bergermeer niet nationaliseren?

„Dat is aan de Staat. Nationaliseren hoeft niet: je kunt het belang van Taqa in Bergermeer overnemen. Dat staat al een jaar te koop. Dan heb je een meerderheid en kun je als overheid bepalen dat het gevuld wordt.”

Uw winst is, bij €3 miljard omzet, verdubbeld tot €656 miljoen.

„Vanwege die hoge gasprijzen. Daar ben ik niet blij mee, dat soort winst wil je niet nu een derde van de Nederlanders de energierekening niet meer kan betalen. Vreselijk. Die gasbaten zijn hoog, maar kosten voor afbouw van gas en investeringen in de laatste nieuwe gasvelden stijgen anderzijds enorm. Naast alle kosten voor uitbreiding van windenergie en investeringen in schone waterstof. De lege aardgasopslag zou je voor waterstof van de eigen windenergie en import kunnen inzetten. Je krijgt in 2030 een enorm overschot in elektriciteit.”

U bepleit in uw jaarverslag voor meer buffercapaciteit voor waterstof.

„Vooral op land, Nederland heeft in Europa een enorme infrastructuur. De lege aardgasopslag zou je voor waterstof van eigen windenergie en import kunnen omzetten. Met alle productie van windparken krijg je rond 2030 een enorm overschot aan elektriciteit. Je moet nu investeren om dat op te slaan, om die afhankelijkheid van fossiele energie te beperken. Je kunt de waterstof ook omzetten in aardgas, volledige CO2-vrij. Dat is iets waar bedrijven nu al om vragen voor hun productie. Wat zou er gebeuren als de grote oliemaatschappijen ook massaal gaan investeren in waterstofproductie? Dan gaat het heel hard, en dat is ook nodig. Je wilt niet verrast worden door wat in de nieuwste klimaatrapporten staat, een exponentiele opwarming van ons klimaat die je niet meer onder controle krijgt. We moeten nu optreden.”

www.telegraaf.nl/financieel/168711724...
haas
0
quote:

voda schreef op 9 april 2022 04:38:

Energiebaas: gascrisis is te keren
Door THEO BESTEMAN

Updated Vandaag, 00:28
Gisteren, 18:55
in FINANCIEEL

Nederland zit knel. Het wil in deze dure gascrisis vloeibaar gemaakt gas (lng) importeren om afhankelijkheid van Rusland te beperken. Maar dat lng ís er in de winter nauwelijks, waarschuwt Jan-Willem van Hoogstraten, directeur van Energiebeheer Nederland (EBN) die de overheid meer wil laten doen. „Want bedrijven kunnen deze prijsstijgingen maar binnen een bandbreedte aan.” Opkopen van de leeg gelaten gasberging Bergermeer is „haalbaar”, zegt hij. Waarmee vulling voor komende winter kansrijker wordt.

www.telegraaf.nl/financieel/168711724...
Beste Voda, en anderen
IK vind dit soort mensen/visies zeer gevaarlijk.
Er is namelijk NIETS zo onzeker bij de Nederlandse burger/Bedrijfsleven wat betreft de energie(maar geldt ook voor heeel EU e.o.)!!!

energieprijzen zullen op hoog nivo blijven.Beschikbaarheid is ook onzeker.
En kunnen ,imo, nog sterk gaan stijgen als de grote onzekerheden die in "de lucht hangen"
zich zullen neder dalen.:-)

Ik wens u prettig weekend
voda
0
Oververhitting stroomnet Liander dreigt: miljarden nodig, anders 3,2 miljoen huizen in het donker
Door REDACTIE DFT

4 min geleden
in FINANCIEEL

AMSTERDAM - Netbeheerder Liander probeert met €3,5 miljard aan investeringen overbelasting in zijn elektriciteitsnetwerk voor 3,2 miljoen huishoudens en bedrijven te voorkomen.

Liander investeert miljarden om overbelasting elektriciteitsnetwerk te voorkomen. ANP / HH

Liander noemt dit in zijn maandag verschenen Investeringsplan 2022-2031 het grootste investeringspakket ooit. Het plan, bedoeld voor in Friesland, Noord-Holland, Flevoland, Gelderland en delen van Zuid-Holland, reikt tot en met 2024.

BEKIJK OOK:
Bedrijf moet negen maanden wachten op stroomaansluiting

6500 kilometer kabel
Het bedrijf legt 6500 kilometer kabel aan voor midden- en laagspanningsnetwerken, plaatst 2400 transformatorhuisjes en bouw 56 grote elektriciteitsstations. Nog een honderdtal wordt uitgebreid.

Dat is broodnodig, aldus de directie, gezien de snel groeiende vraag naar elektriciteit en de teruglevering van groene stroom van zonnepanelen van bedrijven en particulieren. Die zorgen bij elkaar voor overbelasting.

BEKIJK OOK:
Alarmfase 1: energietransitie gaat sneller dan netwerkbedrijven kunnen bolwerken

Liander stelt dat van de 316 grotere elektriciteitsstations er bijna 195 overbelast dreigen te raken zonder extra investeringen in capaciteit.

Explosieve groei
Met extra netwerk en het dempen van pieken en dalen, denkt de stroomaanbieder de vraag en het aanbod meer gelijk te kunnen trekken.

In drie jaar tijd moet met €3,1 miljard aan investeringen de knelpunten worden verholpen en bij de extreme groei problemen voor de komende jaren worden voorkomen.

Het steekt nog eens €357 miljoen in het overeind houden op niveau van het gasnetwerk.

BEKIJK OOK:
’Ravijn gaapt tussen groene energiedroom en realiteit van torenhoge rekening’

Eerder gaf het bedrijf aan te kampen met vertragingen door problemen met vergunningverstrekking door overheden voor de transformatorhuisjes en elektriciteitsstations.

BEKIJK OOK:
Zo lopen bedrijven overal stuk met hun groene energiedroom
BEKIJK OOK:
Stedin moet 1850 kilometer netwerkkabel aanleggen maar mist miljoenen én monteurs

www.telegraaf.nl/financieel/467517306...
voda
0
Nederlander zette thermostaat lager deze winter en doucht korter

Geschrokken door de hoge energieprijzen zijn veel Nederlanders afgelopen maanden zuiniger met gas en licht omgegaan. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van online vergelijker Gaslicht.com onder huizenbezitters.

David Bremmer 13-04-22, 07:00

Het kabinet lanceerde vorige week de campagne ‘zet de knop om’ met als doel de thermostaat lager te zetten en zo gas te besparen. In Rijksgebouwen wordt 19 graden de norm. De overheid loopt echter achter de feiten aan, veel Nederlanders doen dit al lang, zo blijkt uit onderzoek onder 1.000 woningbezitters: ruim de helft (54 procent) heeft de verwarming afgelopen winter vanwege de gestegen energieprijzen lager gezet.

Lees ook
Slagveld dreigt door hoge energiekosten: ‘We stoken alleen in de woonkamer, op 16,5 graden’

Vier op de tien huizenbezitters zeggen korter onder de douche te staan en drie op de tien heeft energiezuinige Led-verlichting aangeschaft. Daarnaast investeren veel mensen in energiebesparende installaties: een kleine derde van de huizenbezitters doet dat momenteel.

Zonnepanelen
De uitkomsten blijken uit onderzoek van online vergelijker Gaslicht.com door Panel Inzicht. Het leggen van zonnepanelen op het dak is met 39 procent de populairste vorm van verduurzaming. 31 procent van de woningbezitters die energiebesparende maatregelen treffen, isoleren hun woning.

Een kwart liet de ramen vervangen door glas met de hoogste isolatiewaarden (HR++ of nog beter). De aanschaf van een zuinigere cv-ketel (21 procent) of hybride of volledige warmtepomp (14 procent) volgt daarna.

Directeur-oprichter Ben Woldring van Gaslicht.com ziet ook op zijn eigen site dat veel consumenten zoeken naar manieren om te besparen en te verduurzamen. ,,Zo zien we dat enorm veel mensen naar zonnepanelen zoeken.”

Tekst gaat verder na het beeld

Woningen met zonnepanelen in Zeewolde. Steeds meer huizenbezitters kiezen door de torenhoge energieprijzen voor zonnepanelen. © ROB VOSS

Oorlog Oekraïne

De energieprijzen zijn vanaf vorig jaar zomer de hoogte in geschoten. Eerst de gasprijs, later ook elektriciteitsprijs en daarmee onder meer benzine. Gevolg is dat huishoudens op jaarbasis soms duizenden euro's meer kwijt zijn aan gas en licht. Afgelopen januari lag de energierekening 86 procent hoger dan een jaar eerder, becijferde het CBS. En dat was nog voor de oorlog in Oekraïne.

Tegelijk zuchten lang niet alle Nederlanders nog onder de tarieven. Veel huishoudens hebben hun prijzen langjarig vastgezet. Bijna zes op de tien huishoudens (59 procent) zegt nog geen last te hebben van de torenhoge prijzen, vier op de tien wél.

Switchen
Bijzonder optimistisch zijn Nederlanders niet dat energie snel weer veel goedkoper is. Een vijfde verwacht dat de energieprijs zich niet herstelt en gas en licht onbetaalbaar blijft. Ruim een derde (36 procent) gaat wel uit van een daling, maar verwacht wel dat gas en licht altijd duurder blijven.

Een op de vijf woningbezitters denkt de energierekening dit jaar niet te kunnen betalen. 36 procent kan dat wel, maar moet besparen op de vaste lasten. De helft alle huishoudens wil switchen naar een andere energieleverancier, mits er een aantrekkelijk aanbod is.

www.ad.nl/economie/nederlander-zette-...
haas
0
Levering zonnepanelen stagneert door tekort aan omvormers
========================================================================
Huishoudens die zonnepanelen op hun dak willen, moeten geduld hebben.
Door een tekort aan omvormers is de wachttijd lang.
Zonnepaneelleveranciers kunnen de grote vraag niet aan en moeten soms hun prijs verhogen.

Stefan ten Teije 28-04-22, 07:30
Bedrijven die zonnepanelen installeren, hebben momenteel goud in handen vanwege de hoge energieprijs.
Nederlandse huishoudens investeren in groten getale in gratis stroom, omdat fossiele brandstoffen zo duur zijn geworden.

Lees ook
Nederlanders willen massaal van het gas vanwege oorlog in Oekraïne
Zonnepanelen stuk goedkoper, kabinet wil per 1 januari af van btw

Nederland is mede dankzij de salderingsregeling (je mag de stroomopbrengst wegstrepen tegen het verbruik) de snelstgroeiende markt van Europa. Het aantal huizen met zonnepanelen op het dak groeit richting de 2 miljoen, dat is bijna een op de vier woningen.

Omvormers essentieel.................................
www.destentor.nl/wonen/levering-zonne...
haas
0
De CO2-emissies in de Rotterdamse haven zijn voor het eerst sinds 2016 weer gestegen. In 2021 lag de uitstoot één megaton hoger dan in 2020, een stijging van 4,4 procent.

De stijging van de CO2-uistoot werd voornamelijk veroorzaakt door de twee kolencentrales op de Maasvlakte, die samen 2,4 megaton meer uitstootten. Dit is een toename van tachtig procent. Een van de kolencentrales was in 2020 uit productie en is in 2021 weer gaan draaien. De andere kolencentrale had in 2021 bijna 20 procent meer productie dan het jaar ervoor.

Daar tegenover stond een daling van 1,5 megaton bij de uitstoot van de drie gascentrales. Een daling van veertig procent. Door de sterk gestegen gasprijzen in de loop van 2021 werd opwekking met kolen goedkoper.
bron: petrochem
haas
0
quote:

haas schreef op 19 april 2018 09:20:

Nederland importeert nu meer gas dan het zelf produceert.
Die omslag is nu al een feit.
Het gaat nu hard en ons gasgebruik moet nu fors omlaag ?

PS: Energie tekorten is 1 van de 3 NL_speerpunten LT ?
de andere 2 zijn/komen er nog beschikbare arbeidskrachten
en zijn/komen er nog huizen beschikbaar ?
Energiereus waarschuwt voor zware winter vol besparingen
Shell slaat alarm: ’Vervanging gas is ondenkbaar’
Door THEO BESTEMAN

Updated 42 min geleden
Vandaag, 00:30
in NIEUWS

AMSTERDAM - Gasreus Shell gooit de knuppel in het hoenderhok. Bij een Russische gasboycot moet ons land ongekend besparen op het energieverbruik. Een alternatief voor Russisch gas is er met het sluiten van het Groningen-veld nu nog onvoldoende in de markt. En wat er te koop is wordt schreeuwend duur verkocht, zegt de Nederlandse topman Ben van Beurden van het inmiddels volledig Britse concern.

Gasreus Shell gooit de knuppel in het hoenderhok.
Bij een Russische gasboycot moet ons land ongekend besparen op het energieverbruik. Een alternatief voor Russisch gas is er met het sluiten van het Groningen-veld nu nog onvoldoende in de markt.
En wat er te koop is wordt schreeuwend duur verkocht, z...
voda
0
Analyse: race tegen de klok om voor voldoende energiebronnen te zorgen
Door THEO BESTEMAN

8 min geleden
in FINANCIEEL

De zon schijnt, de zorgen over gezinnen kleumend in de kou ebben weg. Het is verraderlijke stilte: Nederland moet in een historisch ongekend tempo zorgen dat het voldoende energiebronnen krijgt. Daarbij is een blokkade door president Poetin van Russisch gas iedere dag een reële dreiging.

ANP / HH
Het wordt een race tegen de klok. Nederland importeert zo’n 6,3 miljard kuub Russisch gas. Het moet daarnaast al het gas gaan vervangen dat het Groningen-veld nu nog levert, maar volgend jaar niet meer vanwege de sluiting. Tegelijkertijd stijgt de energiebehoefte in Nederland: gasgestookte centrales moeten steeds meer elektriciteit leveren nu de industrie van kolen, olie en gas af moet vanwege klimaatafspraken. En steeds meer auto’s op stroom gaan rijden.

De race tegen de klok is zichtbaar in de Eemshaven, waar het afmeren van twee gigantische platforms wordt voorbereid. Deze drijvende fabrieken zetten het in Azië, Latijns-Amerika of in de VS en Canada gewonnen gas hier om in Nederlandse leidingen. In de Duitse Wilhelmshaven, 150 kilometer verderop, komen zes van zulke reuzen te liggen: het gas gaat daar ook het Noord-Europese netwerk in, waarvan Nederland profiteert

BEKIJK OOK:
Shell slaat alarm: ’Vervanging gas is ondenkbaar’

Voldoende energie
Om voldoende energie te krijgen, verdubbelt het kabinet de capaciteit uit windparken. Er zijn miljarden subsidies beschikbaar voor bouw van batterijen voor stroomopslag, makkelijk te verplaatsen waterstof uit windparken. Handelsbedrijven krijgen fors geld toe deze zomer als ze onze opslagen tot 80 procent vullen met hun gas. Zo’n 130 geslagen putten op de Noordzee mogen met Haagse steun meer gas gaan leveren. Netwerkbedrijf TenneT krijgt een vermogen om oververhitte knelpunten aan te pakken om ervoor te zorgen dat bedrijven toch energie kunnen krijgen, en dat consumenten hun stroom van zonnepanelen aan het net kwijt kunnen.

BEKIJK OOK:
Verstrikt in een Russisch spinnenweb: energiebedrijven vrezen Poetins ’wisseltruc’

Maar een bezoekje op zee bij installateurs van windparken, bij schakelstations in het land of aan de Eemshaven maakt ook duidelijk dat de energiewens in de spaken wordt gereden door forse tekorten aan goede materialen, te lange vergunningprocedures en gebrek aan capabel personeel. Versnelde ’energietransitie’ om van Russisch gas af te komen is mooi bedacht, komende winter zal pas blijken hoe creatief en daadkrachtig Nederland is geweest.

www.telegraaf.nl/financieel/209942056...
haas
1
Onderstaande klient "moppert"wel wat over de resultaten van zijn inspanningen
En dat het 20 jaren duurt voordat hij zijn investment eruit heeft
Maar hij bevorderd wel aan de energie transitie: stel dat meerdere burgers dit gaan doen..........
ER zullen ,imo, ongetwijfeld investeringen zijn in de transitie die mss ook wel zo lang duren ?
Transitie doet er ook 40 jaren over....................
=============================================================

Mening | Totale elektrificatie energie is kortzichtig en gevaarlijk; zonnepanelen slechts deel van oplossing
INGEZONDEN OPINIEVALKENSWAARD - Als je adviseurs van Essent en vele anderen moet geloven zouden zonnepanelen op jaarbasis 600 euro op de energierekening besparen. Even rekenen leert dat dit heel anders kan uitpakken.

Jos Keetels 29-04-22, 08:01
Onze jaarrekening van afgelopen jaar voor elektra liet een all-in bedrag zien van 505,64.
In dat bedrag zat de hele santenkraam van energiebelasting, opslag duurzame energie, vermindering energiebelasting, netbeheer, vaste leveringskosten en BTW.
Het nettobedrag aan geleverde elektra was afgelopen jaar nog geen 260 euro inclusief BTW.
Dat is dus het bedrag waartegen de aanschaf van een zonnepanelen systeem moet worden afgezet want de rest is vaste prik.
Op dit moment zou voor mij de terugverdientijd van een setje zonnepanelen van 5000 euro dus op zo’n 20 jaar liggen.
Tenminste als de omvormer het 20 jaar volhoudt en er geen hagelbuitje de pret bederft.

www.ed.nl/opinie/mening-totale-elektr...
josti5
0
En bij woestijnregen: zonnepanelen schoonmaken...
Dat moet trouwens tóch regelmatig gebeuren.
Nieuwe werkgelegenheid: voor de schoonmaakbedrijven én de gipsafdelingen van de ziekenhuizen.
basberg
0
Was er in 2021 al sprake van vermindering energiebelasting
Was het tarief 2021 2022 gelijk
Is teruggave BTW op aanschaf panelen meegenomen

Duidelijk iemand die gaat voor H2 maar is niks mis mee
haas
0
goed idee: ik wens de oppositie veel sterkte/succes
Maar beetje minderen met de Groene Kmerr-bewegingen van Rutte/Kaag
Mss dan maar wat langer doen over zo'n zeer langdurig plan als energie transitie
Huizen bouwen.......................Steenkolencentrales wat langer in stand houden etc.etc.
Meer huisvesting voor landgenoten,arbeidsmigranten en vluchtelingen die willen werken
ZONDER ENERGIE GEEN ECONOMIE
==================================================================
Wensen oppositie Voorjaarsnota: ’Mes in groene geldverslinders’
Door VALENTIJN BARTELS EN PETER WINTERMAN

Updated Gisteren, 22:03
Gisteren, 22:00
in BINNENLAND

Het mes moet in peperdure klimaat- en stikstofplannen en ongelijkheid moet worden aangepakt. Die wensen klinken nadrukkelijk vanuit de oppositie, voordat premier Mark Rutte en minister Sigrid Kaag (Financiën) deze week bij partijen aankloppen om steun te vragen voor financiële plannen van het kabinet. Rutte en Kaag drinken deze week heel wat kopjes koffie met de oppositie. Niet iedereen is enthousiast over de aanpak. Verschillende fractieleiders geven te kennen geen deals te willen sluiten in ’de achterkamertjes’.

Het mes moet in peperdure klimaat- en stikstofplannen en ongelijkheid moet worden aangepakt. Die wensen klinken nadrukkelijk vanuit de oppositie, voordat premier Mark Rutte en minister Sigrid Kaag (Financiën) deze week bij partijen aankloppen om steun te vragen voor financiële plannen van het kabine...
'Wensen oppositie Voorjaarsnota: ’Mes in groene geldverslinders’' verder lezen?

www.telegraaf.nl/nieuws/1738745543/we...
haas
0
quote:

haas schreef op 30 april 2018 18:05:

[...]
daarom deze draad: Ik voorzie nl meer van dit soort grappen !
Vanuit de Overheid wordt geen management gedaan in het proces Energie traditie !
Ik zou er 'n staatssecretaris voor aannemen:)
INFRASTRUCTUUR
'1 OP DE 3 GEMEENTEN KAMPT MET OVERVOL STROOMNET'
Wesley Weerts Vandaag, 06:43
Ons stroomnet is overvol: in ruim een derde van de gemeenten is nauwelijks of geen plek meer. Dat blijkt uit onderzoek van vastgoedadviseur Savills, ingezien door BNR. Nieuwe distributiecentra, bedrijfspanden en datacenters krijgen daardoor in veel gevallen geen aansluiting. Belangrijke logistieke knooppunten kampen nog veel vaker met capaciteitsproblemen.
Unsplash
De problematiek op het stroomnet is groot, zegt Niek Poppelaars van Savills.
'In de ene gemeente zorgt dat voor lange wachttijden, zo moet je in de regio Schiphol vier tot vijf jaar wachten op een aansluiting.
Terwijl de gemeente Eindhoven voorrang geeft aan bedrijven in de tech sector, waardoor andere er maar beperkt terecht kunnen.'

meer info:
www.bnr.nl/infrastructuur/10476248/1-...
voda
0
Zijn ze helemaal van de pot gerukt?

Vanaf 2026 verplicht hybride warmtepomp of duurzaam alternatief bij vervanging cv
Updated 22 min geleden
2 uur geleden
in BINNENLAND

DEN HAAG - Vanaf 2026 worden huiseigenaren verplicht om bij vervanging van hun cv-installatie een hybride warmtepomp te laten installeren of een duurzaam alternatief, zoals een volledig elektrische warmtepomp of aansluiting op het warmtenet. Het kabinet kondigt aan dat vanaf 2026 groene eisen worden gesteld aan de warmte-installatie.

De minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Hugo de Jonge bij aankomst op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad. ANP / ANP

Minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting zegt dat het tempo waarop huizen ’groener’ moeten worden omhoog moet. „Ook voor ieders portemonnee is het beter als we minder aardgas gebruiken. Daarom wil het kabinet dat vanaf 2026 de hybride warmtepomp de standaard wordt als de cv-ketel aan vervanging toe is.” De hybride warmtepomp is een combinatie van een warmtepomp en een cv-ketel. Zo’n apparaat gebruikt ongeveer 60 procent minder gas dan de traditionele cv-ketel.

Tot 2030 is er subsidie voor woningeigenaren om te helpen bij de aanschaf van een duurzame warmte-installatie. Eerst dacht het kabinet nog dat vanaf 2026 geen subsidie meer nodig zou zijn. Er is wel een uitzondering op de plicht voor woningen die niet geschikt zijn en huizen die binnenkort al op een alternatief voor aardgas worden aangesloten.

De vraag is hoe de pompen allemaal kunnen worden geïnstalleerd. Daar zijn volgens De Jonge afgspraken over gemaakt. „Zo bouwen grote producenten op dit moment fabrieken waar zij op grote schaal en tegen lagere kosten hybride warmtepompen kunnen produceren. En ze werken aan het verlagen van de kosten van levering en installatie.”

Ook wil de bewindsman voorkomen dat woningeigenaren flink moeten betalen voor de verplichte groene maatregel. „Om woningeigenaren te ondersteunen bij de overstap is subsidie op de aanschaf van een (hybride) warmtepomp beschikbaar. Deze subsidie is vanaf dit jaar verhoogd naar gemiddeld 30%. Tot en met 2030 heeft het kabinet € 150 mln. per jaar gereserveerd om woningeigenaren te blijven ondersteunen. Daarnaast is er financiering via het Nationaal Warmtefonds (met een rentetarief van 0 procent voor lage en middeninkomens) beschikbaar.”

Vanuit de Tweede Kamer klinkt kritiek op de groene plannen. „De overheid wil bepalen wat u wel en niet mag installeren in huis. Helemaal koekoek”, zegt Tweede Kamerlid Caroline van der Plas. „Toch echt belangrijke voorwaarden dat dit voor iedereen betaalbaar moet zijn”, vertelt PvdA-Kamerlid Thijssen. „Klimaatbeleid moet niet leiden tot grotere ongelijkheid.”

www.telegraaf.nl/nieuws/954450052/van...
haas
0
Daikin investeert 23 miljoen in Oostendse warmtepompen
Het Japanse technologiebedrijf investeert 23 miljoen euro in een nieuwe productielijn voor warmtepompten in Oostende.
=====================================================================================
Daikin Industries, Ltd is een Japans multinational gespecialiseerd in airconditioning, koelsystemen, chemicaliën en afweersystemen.
Het bedrijf is gevestigd in Osaka, Japan en Oostende, België. Daikin Industries Ltd werd in 1924 opgericht door de Japanner Akira Yamada. Het bedrijf heeft anno 2015 vestigingen in Japan, China, Australië, India, Zuidoost-Azië, Europa en Noord-Amerika.
Daikin sponsort de vrouwenvoetbalploeg van het Turkse Galatasaray SK en de mannenvoetbalploeg van het Belgische Club Brugge.

www.google.com/finance/quote/6367:TYO
haas
0
Zelfs in het relatief "lege" polderlandschap met veelal jongere bouw problemen...........
====================================================================
Uitbreiding stroomnet in Noordoostpolder en op Urk loopt vertraging op: ‘Tekort aan technici en materiaal’

De uitbreiding van het elektriciteitsnet in Noordoostpolder en op Urk kost meer tijd dan verwacht. Volgens Liander moeten ruim 165 partijen die nu op de wachtlijst staan voor extra capaciteit, nog een tot drie jaar wachten. Dit komt onder meer door een tekort aan technici en materiaal.

Herre Stegenga 20-05-22, 14:20 Laatste update: 20-05-22, 21:10
De krapte op het energienetwerk in Flevoland is nijpend. Liander heeft eerder dit jaar bekendgemaakt 220 miljoen extra te investeren in de uitbreiding van de capaciteit.
Dat is nodig om de bouw van woningen, bedrijventerreinen, windmolens en zonneparken op te vangen.

www.destentor.nl/noordoostpolder/uitb...
voda
0
Energienet kan stroom zonnepanelen steeds vaker niet aan: 'Wordt nog erger'
RTL Nieuws - Gisteren om 09:23

Leuk, die zonnepanelen op al die daken, maar op de meest zonnige dagen vallen ze steeds vaker uit. Oorzaak? Het energienetwerk kan het niet aan. De kabels in de straat zijn simpelweg niet dik genoeg en er ontstaat 'overspanning'. Eén op de twintig klanten heeft er last van. De problemen worden steeds groter, zeggen netbeheerders. Kun je daar iets tegen doen? En hoe weet je eigenlijk of jij er ook last van hebt?

Nederland is in korte tijd een zonnepanelenland geworden. Op de wereldranglijst staan we in de toptien van het hoogste aandeel zonnestroom. Op sommige dagen wordt, rond het middaguur, 60 procent van onze elektriciteitsvraag opgevuld met stroom afkomstig van onze eigen zonnepanelen.

Goed bezig dus. Maar de andere kant van de medaille is dat het stroomnetwerk op sommige plekken piept en kraakt – vooral dus op die mooie zonnige dagen. De kabels en de transformatorhuisjes kunnen dan al die stroom niet verwerken. Er ontstaat overspanning.

En dan? Zo'n 75.000 eigenaren van zonnepanelen ziet het gebeuren: opeens schakelt de omvormer uit en stokt het terugleveren van stroom aan het net. Een automatisch ingebouwde beveiliging, anders loopt apparatuur schade op. De consument mist wat inkomsten. Geen ramp, maar frustrerend is het wel.

'Baart ons zeker zorgen'
Het wordt nog erger. Bij Liander verwachten ze dat de terugleverproblemen gaan toenemen. De netbeheerder voorziet dat het steeds drukker wordt op het net. "Dat baart ons zeker zorgen", zegt een woordvoerder.

Energienet kan stroom zonnepanelen steeds vaker niet aan: 'Wordt nog erger'
© Aangeboden door RTL Nieuws
Energienet kan stroom zonnepanelen steeds vaker niet aan: 'Wordt nog erger'
Maar hoe weet je of je last hebt van overspanning? Die vraag blijkt lastiger te beantwoorden dan gedacht.

De problemen kunnen ook veroorzaakt worden doordat de installatie niet optimaal is aangelegd, zegt de woordvoerder van Liander. "Wij merken dat bijvoorbeeld verkeerde omvormer-instellingen, een verkeerde wijze van aansluiten en gebruik van te dunne kabels een voortijdige uitval van een omvormer veroorzaken."

Wie ziet dat de zonnepanelen op een stralende dag geen stroom terugleveren, kan contact opnemen met de netbeheerder. Daar kom je niet altijd direct verder mee: zo moet je bij de klantenservice soms bewijzen dat het niet aan je eigen installatie ligt:

© Aangeboden door RTL Nieuws

Van het kastje naar de muur
"Klanten voelen zich soms van het kastje naar de muur gestuurd. Dat herkennen wij ook", zegt Maarten de Jong. Hij is werkzaam bij Enexis en voorzitter van de landelijke werkgroep spanningsopdrijving. Hij houdt zich dus precies met dit probleem bezig. "Van de netbeheerder naar de installateur en weer terug."

Hij legt uit dat een paar 'slimme vragen' helderheid kunnen verschaffen. Heeft de persoon die de panelen heeft gemonteerd, gezorgd voor voldoende dikke kabels? Heb je al jaren panelen op het dak, en nu opeens problemen doordat buren ook zonnepanelen zijn gaan nemen? Als het antwoord op die vragen ja is, dan moeten er belletjes gaan rinkelen. "Op het moment dat je er last van hebt en de buurman ook, dan is de kans best groot dat het in het netwerk zit."

Nieuw: netbeheerder gaat slimme meters uitlezen
Ligt het aan het net of aan de eigen installatie? Die vraag is straks makkelijker te beantwoorden. Netbeheerders hebben er sinds kort een hulpmiddel bij. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft toestemming gegeven voor het op afstand uitlezen van de spanning in de meterkast.

Maarten de Jong van Enexis: "Vier weken geleden is de gedragscode goedgekeurd. Dat betekent dat we de slimme meters kunnen gaan uitlezen op spanningsafwijkingen. Zo kunnen we proactiever optreden, dus precies waar de problemen zich voordoen." In totaal zijn er grofweg zeven miljoen van die slimme meters. "Het kost nog wel wat tijd om dat in te regelen."

De problemen met spanningsopdrijving spelen in heel Nederland, al hebben sommige mensen geluk: wie dicht bij een transformatorhuisje woont, heeft minder kans om uitgeschakeld te worden. Ook mensen met meer dan vijftien zonnepanelen lopen iets minder risico doordat zij vaak een 3-fase omvormer hebben, die de stroom kan verdelen.

En woon je in een nieuwbouwwijk? Dan zit je in principe ook goed. "In nieuwbouwwijken leggen we uiteraard direct voldoende kabels om alle zonnestroom te transporteren."

In veel andere wijken nog lang niet. De verwachting is dat de komende jaren meer panelenbezitters last krijgen van overspanning op het net. De Jong deelt een grafiek waarop te zien is dat het aantal zonnepanelen in korte tijd is vervijfvoudigd. Het aantal spanningsklachten is ook gestegen. "De verwachting is dat het zal toenemen omdat steeds meer mensen zonnepanelen aanschaffen."

Eén op de drie straten moet open
Werk aan de winkel dus. Nederland kan z'n borst natmaken: één op de drie straten moet worden opengebroken. "Dit zijn echt transitiepijnen", zegt De Jong. "Met het verzwaren van de elektriciteitsnetten zijn we nog wel tientallen jaren bezig." Het gaat vooral om het bouwen van transformatorhuisjes en aanleggen van dikkere kabels.

De netbeheerder benadrukt: de energietransitie raakt ons allemaal en is iets waar iedereen tegenaan loopt. Het geldt voor de grote opwekkers – grote zonneparken waar geen ruimte voor is op het net – maar soms ook voor consumenten.

De aanpassingen aan het elektriciteitsnet leiden ook tot weerstand. Zoals in Amsterdam, waar buurtbewoners in opstand komen omdat de elektriciteitshuisjes het uitzicht zouden bederven.

'Het schuurt in deze fase'
En dan lopen netbeheerders ook aan tegen andere zaken, zoals lange vergunningsprocedures, een tekort aan mensen en een tekort aan materiaal. Het gaat dan om kabels en onderdelen van transformatoren die niet leverbaar zijn, zegt een woordvoerder van Liander. Vertraging in woonwijken wordt met name veroorzaakt doordat het lastig is een geschikte locatie te vinden voor middenspanningsruimtes. "Kortom: het schuurt in deze fase van de energietransitie."
838 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 35 36 37 38 39 40 41 42 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
865,36  +0,01  +0,00%  18 apr
 Germany40^ 17.751,90 -0,48%
 BEL 20 3.826,58 +0,84%
 Europe50^ 4.919,39 -0,35%
 US30^ 38.013,46 0,00%
 Nasd100^ 17.548,80 0,00%
 US500^ 5.049,25 0,00%
 Japan225^ 38.001,71 0,00%
 Gold spot 2.379,36 0,00%
 EUR/USD 1,0644 -0,26%
 WTI 82,08 -0,16%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

VIVORYON THER... +11,51%
JUST EAT TAKE... +5,71%
Air France-KLM +4,18%
FASTNED +3,00%
RANDSTAD NV +2,65%

Dalers

Pharming -9,63%
ASMI -6,10%
Avantium -6,01%
PostNL -5,84%
TomTom -3,31%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront