Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

ervaringen met energieleveranciers

1.001 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 ... 47 48 49 50 51 » | Laatste
alexnr75
1
@Leefloon,

Wat een verhaal over arm en rijk.

Er zijn gewoon mensen die beginnen te experimenteren met het aanpassen van hun verbruik aan de markt.

gathering.tweakers.net/forum/list_mes...

Daarnaast is het toch ook bekend dat er een onbalans markt is waar producenten op in kunnen spelen. In de tuinbouw wordt dit toegepast. Men schakelt de eigen stroomverbruikers tijdelijk uit en laat de generator draaien voor stroomproductie voor verkoop zolang zij de geproduceerde warmte in de buffers op kunnen slaan voor later gebruik.
[verwijderd]
1
quote:

alexnr75 schreef op 24 april 2022 11:22:

@Leefloon,

Wat een verhaal over arm en rijk.

Er zijn gewoon mensen die beginnen te experimenteren met het aanpassen van hun verbruik aan de markt.

gathering.tweakers.net/forum/list_mes...

Van deze reactie op Tweakers: gathering.tweakers.net/forum/list_mes... onthou ik:
" Maar als ik nu kijk naar de euro's.
Ik heb 75 euro betaald om het van het net af te krijgen.
en 57 euro gekregen om het weer het net op te krijgen.
"
[verwijderd]
0
Forse winstdaling energiereus Vattenfall ondanks 30% omzetstijging
www.telegraaf.nl/financieel/121973469...

(Voorlopig kunnen ze bij mij niet stuk. Geniet momenteel zeer sympathieke variabele tarieven, en ik vind dat ze veruit de beste en meest klantvriendelijke website hebben. Ga zo voort Vattenfall!)
Leefloon
0
quote:

alexnr75 schreef op 24 april 2022 11:22:

Wat een verhaal over arm en rijk.

Er zijn gewoon mensen die beginnen te experimenteren met het aanpassen van hun verbruik aan de markt.
Je gaat er dan helaas volledig aan voorbij dat experimenteren een verhaal is van arm en rijk. Niet iedereen woont in een woning waar je op een koude winterdag met hoge dagprijzen toch met enig fatsoen de kachel uit kunt laten of nóg lager kunt zetten, en niet voor iedereen is de rekening van een bevroren waterleiding iets waar je achteraf om lacht. Er zitten ondergrenzen aan wat iemand wanneer kan besparen, hoe goed het ook is dat prijzen nu al een invloed hebben op het verbruik.

Er is niets "gewoon" aan zo'n luxe voor rijkeren. Niet alleen het überhaupt kunnen experimenteren zelf is een luxe, niet iedereen heeft een vriezer om die een uurtje uit te kunnen zetten, maar vooral ook dat je met de meest radicale en riskante korte looptijd de financiële ruimte moet hebben om recordbrekende hoge uurprijzen op te kunnen vangen.
Leefloon
0
quote:

haas schreef op 24 april 2022 09:56:

PS: ik denk dat professionele energieleverancier (die wind/zon energie verkoopt aan zijn klanten) op de spotmarkt extra inkopen doet
(dat werkt dan door in zijn tarieven,naar dat gaat ook zo bij inkopen als de spotmarkt hoog staat?)
Bij hoge spotprijzen kan zo'n leverancier bijvoorbeeld spelen met het bijschakelen van een centrale, en bij een hoge piek in het energieverbruik ook.

De ene spotmarkt is echter de andere niet. Gaan/moeten velen dynamisch inkopen, dan wordt die spotmarkt veel hysterischer/volatieler dan wanneer een enkele partij het topje van een piek moet bijkopen. Door de eenzijdige verstoring, door veel kopers, wordt de kans op opvallende negatieve prijzen ook kleiner. Je zou dus idealistisch als rijkere voor dynamisch kunnen gaan, op basis van de huidige spotmarkt, maar die marktomstandigheden (en de verwaarloosbare financiële voordelen daarvan) verdwijnen als sneeuw voor de zon wanneer velen voor ooit goedkopere tarieven gaan. Het ideaal valt onder: hoog risico, laag bijbehorend rendement. Het zal niet helemaal toeval zijn dat er in het nieuws werd verwezen naar het opladen van een Tesla, en niet naar het in een heel flatgebouw laten opladen van alle Facebook-apparaten daar.

Met de huidige spotmarkt, maar die ga je met een toetreding als koper in onbalans brengen, zal het gemiddelde voordeel ten opzichte van week- of maandtarieven nihil zijn. Centenwerk per dag. Het risico op een short squeeze is niet nihil, zodra dynamische contracten "populair" zouden worden. Welke arme sukkelaar, aangemoedigd door het nieuws over een positieve uitzondering van negatieve prijzen, wil er nou niet verdienen aan het opladen van iets...
Leefloon
0
quote:

haas schreef op 15 april 2022 18:38:

Harderwijkse minima moeten 800 euro terugbetalen
De dorpspolitici van de PvdA Harderwijk houden, tegen beter weten in, die minima een worst voor. Ik overweeg om in Harderwijk te wonen, met de gedachte dat ik dan van de gemeente miljoenen krijg die ik alvast reserveer voor bepaalde uitgaven. De enige oplossing die ik dan zie, is het ontvangen en mogen houden van die miljoenen:

Huishoudens op de Noord-Veluwe die de 800 euro tegemoetkoming voor de hoge energieprijzen per ongeluk twee keer kregen, kunnen een betalingsregeling treffen met de gemeente.

Dat belooft Meerinzicht, de organisatie die voor de gemeenten Zeewolde, Ermelo en Harderwijk zulke zaken regelt. Meerinzicht zegt het 'heel vervelend' te vinden dat het is misgegaan met de energiesubsidie, maar het geld moet wel terugbetaald worden.

De gemeenten Harderwijk, Ermelo en Zeewolde zijn de fout ingegaan met de energiesubsidie voor minima. Meer inwoners dan bedoeld kregen een bedrag van 800 euro uitgekeerd van de gemeente. "Dat zijn mensen die dat geld ten onrechte op hun rekening hebben ontvangen".

"Voor de gemeenten Ermelo, Harderwijk en Zeewolde verstrekken wij de energietoeslag. Dat maakten wij automatisch over bij de cliënten die bij ons bekend zijn, dat zijn mensen met een bijstandsuitkering of een financiële bijdrage. En dat is helaas ook terechtgekomen bij mensen die samen met iemand anders in een huis wonen. De energiesubsidie is dus dubbel verstrekt.

Teveel ontvangen energie-extraatje mag in delen terug

Het gaat in totaal om 158 gevallen. Het ging daarbij volgens Meerinzicht voornamelijk om gehuwden of mensen in een instelling. "Dat vinden we heel vervelend". "Mensen hebben dat geld op hun rekening gekregen en konden dat goed gebruiken, omdat ze een laag inkomen hebben. Maar ze hadden er geen recht op."

Blunder

De PvdA in Harderwijk vindt het een blunder van jewelste. "Die mensen hebben eerst een brief gekregen dat ze recht hebben op het geld en hebben het geld daarna ook gekregen. Een paar dagen later worden ze ineens gebeld dat ze het terug moeten betalen". Ze vreest dat mensen met een laag inkomen hierdoor in de problemen kunnen raken.

De kans bestaat dat de inwoners die geen recht hebben op de energiesubsidie het bedrag in gedachten al hadden gereserveerd voor een uitgave. "Of het al letterlijk hebben uitgegeven. En nu moet het weer terugbetaald worden."

Het is niet de fout van de mensen, maar van de gemeente en die moet het herstellen: "De enige oplossing die wij zien is dat ze het geld mogen houden, maar we weten niet of dat mogelijk is."


In plaats van dat je communiceert dat het ontvangen geld gereserveerd kan zijn voor allerlei uitgaven, of al besteed is, zou je in het belang van alle minima ook kunnen communiceren dat je met het geld je maandelijkse termijnbedrag verhoogt. En dat als je 1600 euro ontving, dat je dan die verhoging probleemloos voor de helft kunt terugdraaien. Want anders is voor velen de eindafrekening alsnog een onbetaalbaar probleem.
DeZwarteRidder
1
Consument krijgt te weinig voor teruggeleverde stroom

Door Chris Broesder
1 uur geleden
in FINANCIEEL

AMSTERDAM - Klanten met zonnepanelen krijgen vaak een erg laag tarief voor stroom die ze terugleveren aan energieleveranciers. Dat komt doordat ze de gestegen stroomtarieven niet in hun terugleververgoeding verwerken, zo zegt de Consumentenbond na een onderzoek.

Consumenten die met hun zonnepanelen op jaarbasis meer stroom opwekken dan gebruiken, geven deze overtollige stroom terug aan het net. Daarvoor krijgen ze van hun energieleverancier een zogeheten terugleververgoeding. Deze vergoeding moet redelijk zijn.

Tot 2014 was vastgelegd dat minimaal 70% van het kale leveringstarief een redelijke vergoeding was. In afwachting van de nieuwe Energiewet is er nu geen vastgelegd percentage. De Consumentenbond gaat in zijn onderzoek daarom uit van de eerder gestelde 70%.

Bekijk ook:
’Elektriciteitsnetwerk op orde brengen’

De Consumentenbond bekeek de modelcontracten van dertig energieaanbieders en vergeleek daarbij het leveringstarief voor stroom met de terugleververgoeding. Van de dertig onderzochte energieleveranciers halen veertien lang niet die 70%. Zes aanbieders betalen zelfs minder dan 15% van het kale leveringstarief (exclusief belastingen en opslagen) die zij hun klanten rekenen.

EnergyZero en DGB Energie betalen het slechtst: hun vergoeding voor zonnestroom bedraagt slechts 7% van het leveringstarief. Van de grote leveranciers betaalt Essent het slechtst: 11% van het leveringstarief.

„Volstrekt oneerlijk”, vindt Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond. „De energieleveranciers hebben de afgelopen maanden hun leveringstarieven enorm verhoogd. Tegelijkertijd zitten zij voor een dubbeltje op de eerste rang door een minimale vergoeding te geven aan particulieren die stroom aan hen leveren.”
Vergelijken

Van vijftien aanbieders is de terugleververgoeding even hoog of zelfs iets meer dan het leveringstarief dat zij rekenen. De vergoedingen lopen uiteen van een schamele drie cent tot maar liefst 66 cent per KwH.

„Bij een overschot van op jaarbasis zelf opgewekte stroom 1000 kWh op jaarbasis scheelt dat meer dan €600. Dat is een flinke smak geld. Het loont voor zonnepaneelbezitters dan ook om aanbieders met elkaar te vergelijken. Een leverancier die goedkoper lijkt, kan door zijn schrale terugleververgoeding misschien toch geen voordelige keuze zijn”, aldus Molenaar.
Joost_K
0
Overigens is de terugleververgoeding evengoed vastgelegd bij een vast contract als de leververgoeding.

Alleen voor variabele/spot-contracten zou ik wel verwachten dat dit meebeweegt. Maar ja bij een variabel contract legt de leverancier zich dan ook vast voor 6 maanden, wat in deze markt niet echt in hun voordeel is.

Daarnaast wordt met zonnepanelen wel binnen een specifiek venster opgewekt. Als je naar de spotmarkt kijkt zie je dat stroom op piek-zonneuren juist goedkoper is, terwijl de leveringsprijs wel over de hele dag gespreid is.

www.nieuwestroom.nl/energiemarkt/ener...
haas
1
quote:

DeZwarteRidder schreef op 3 mei 2022 17:32:

Consument krijgt te weinig voor teruggeleverde stroom

Door Chris Broesder
1 uur geleden
in FINANCIEEL

AMSTERDAM - Klanten met zonnepanelen krijgen vaak een erg laag tarief voor stroom die ze terugleveren aan energieleveranciers. Dat komt doordat ze de gestegen stroomtarieven niet in hun terugleververgoeding verwerken, zo zegt de Consumentenbond na een onderzoek.

„Bij een overschot van op jaarbasis zelf opgewekte stroom 1000 kWh op jaarbasis scheelt dat meer dan €600. Dat is een flinke smak geld. Het loont voor zonnepaneelbezitters dan ook om aanbieders met elkaar te vergelijken. Een leverancier die goedkoper lijkt, kan door zijn schrale terugleververgoeding misschien toch geen voordelige keuze zijn”, aldus Molenaar.
even voor mij : gaat het terugleververgoeding van Kwh wat na eigen gebruik "overblijft" en teruggaat naar de energieleverancier van de burger ?
haas
1
quote:

Leefloon schreef op 3 mei 2022 20:02:

[...]
www.independer.nl/energie/info/zonnep...
thx leefloon ,
voor uw antwoord.
voor geinteresseerden in Zonnepanelen nog link:
o.a. consumentenbond schrijft over de verschillende aspecten m.b.t. aanschaf zonnepanelen
(ook over o.a. salderen en terugleververgoeding)
www.consumentenbond.nl/zonnepanelen/o...
Wie leest weet meer:)

Ik ervaar dat burgers wel zonnepanelen aanschaffen.
Maar dat doen zonder zich in te lezen/te orienteren.
Maar ik vind het ook opvallend dat er geen afzonderlijke draad is in KK over zonnepanelen.
(coolblue rekent op zijn website bij koelkasten+ energiebesparing nog met elektr. tarief van 0.28 cent:
dat is voor vele burgers nu wel wat meer.......)

PS: ik wens alle lezers veel zon
voda
1
Consument krijgt te weinig voor teruggeleverde stroom
Door CHRIS BROESDER

Gisteren, 16:19
in FINANCIEEL

AMSTERDAM - Klanten met zonnepanelen krijgen vaak een erg laag tarief voor stroom die ze terugleveren aan energieleveranciers. Dat komt doordat ze de gestegen stroomtarieven niet in hun terugleververgoeding verwerken, zo zegt de Consumentenbond na een onderzoek.

ANP/HH
Consumenten die met hun zonnepanelen op jaarbasis meer stroom opwekken dan gebruiken, geven deze overtollige stroom terug aan het net. Daarvoor krijgen ze van hun energieleverancier een zogeheten terugleververgoeding. Deze vergoeding moet redelijk zijn.

Tot 2014 was vastgelegd dat minimaal 70% van het kale leveringstarief een redelijke vergoeding was. In afwachting van de nieuwe Energiewet is er nu geen vastgelegd percentage. De Consumentenbond gaat in zijn onderzoek daarom uit van de eerder gestelde 70%.

BEKIJK OOK:
’Elektriciteitsnetwerk op orde brengen’

De Consumentenbond bekeek de modelcontracten van dertig energieaanbieders en vergeleek daarbij het leveringstarief voor stroom met de terugleververgoeding. Van de dertig onderzochte energieleveranciers halen veertien lang niet die 70%. Zes aanbieders betalen zelfs minder dan 15% van het kale leveringstarief (exclusief belastingen en opslagen) die zij hun klanten rekenen.

EnergyZero en DGB Energie betalen het slechtst: hun vergoeding voor zonnestroom bedraagt slechts 7% van het leveringstarief. Van de grote leveranciers betaalt Essent het slechtst: 11% van het leveringstarief.

BEKIJK OOK:
’Kamer en ministerie moeten ingrijpen om chaos op ons overvolle stroomnetwerk te voorkomen’

„Volstrekt oneerlijk”, vindt Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond. „De energieleveranciers hebben de afgelopen maanden hun leveringstarieven enorm verhoogd. Tegelijkertijd zitten zij voor een dubbeltje op de eerste rang door een minimale vergoeding te geven aan particulieren die stroom aan hen leveren.”

Vergelijken
Van vijftien aanbieders is de terugleververgoeding even hoog of zelfs iets meer dan het leveringstarief dat zij rekenen. De vergoedingen lopen uiteen van een schamele drie cent tot maar liefst 66 cent per KwH.

„Bij een overschot van op jaarbasis zelf opgewekte stroom 1000 kWh op jaarbasis scheelt dat meer dan €600. Dat is een flinke smak geld. Het loont voor zonnepaneelbezitters dan ook om aanbieders met elkaar te vergelijken. Een leverancier die goedkoper lijkt, kan door zijn schrale terugleververgoeding misschien toch geen voordelige keuze zijn”, aldus Molenaar.

www.telegraaf.nl/financieel/375326476...
haas
3
Mening | Totale elektrificatie energie is kortzichtig en gevaarlijk; zonnepanelen slechts deel van oplossing
INGEZONDEN OPINIEVALKENSWAARD - Als je adviseurs van Essent en vele anderen moet geloven zouden zonnepanelen op jaarbasis 600 euro op de energierekening besparen. Even rekenen leert dat dit heel anders kan uitpakken.

Jos Keetels 29-04-22, 08:01
Onze jaarrekening van afgelopen jaar voor elektra liet een all-in bedrag zien van 505,64. In dat bedrag zat de hele santenkraam van energiebelasting, opslag duurzame energie, vermindering energiebelasting, netbeheer, vaste leveringskosten en BTW. Het nettobedrag aan geleverde elektra was afgelopen jaar nog geen 260 euro inclusief BTW.

Dat is dus het bedrag waartegen de aanschaf van een zonnepanelen systeem moet worden afgezet want de rest is vaste prik. Op dit moment zou voor mij de terugverdientijd van een setje zonnepanelen van 5000 euro dus op zo’n 20 jaar liggen. Tenminste als de omvormer het 20 jaar volhoudt en er geen hagelbuitje de pret bederft.

www.ed.nl/opinie/mening-totale-elektr...
Leefloon
1
quote:

haas schreef op 7 mei 2022 10:46:

INGEZONDEN OPINIE

www.ed.nl/opinie/mening-totale-elektr...
Lijkt mij inderdaad niet meer dan een mening,

De werkelijkheid, Essent, indicatief in plaats van een stellig beloofde 600 euro: U kunt met tien zonnepanelen op uw dak al snel zo’n 600 euro per jaar op uw energiekosten besparen

In het misleidende rekenwerk ontbreekt dan bijvoorbeeld (de opbrengst van) het terugleveren van meer dan het eigen verbruik, met iets teveel zonnepanelen.
haas
1
quote:

haas schreef op 26 mei 2020 09:57:

nos journaal:

De prijs van aardgas staat op een historisch laag niveau. Er wordt nu tussen de drie en vier cent cent voor een kuub betaald. Twee jaar geleden was dat nog dertig cent.

Belangrijkste oorzaken zijn de afgenomen vraag door de coronacrisis en de warme winter, waardoor er gas overgebleven is. "En er was al ruim voldoende aardgas op de wereld voordat er een zachte winter was", zegt Martien Visser, lector energietransitie bij de Hanze Hogeschool Groningen in het NOS Radio 1 Journaal.

Volgens Visser is de lage gasprijs goed voor Nederland. "We importeren veel meer gas dan we exporteren en kolencentrales in heel Europa draaien nu veel minder. Er is dus minder CO2-uitstoot."

De consument gaat niet meteen heel veel minder betalen voor aardgas, want de gasprijs voor kleinverbruikers bestaat ook voor een groot deel uit belastingen. En het ligt eraan of mensen een vast of variabel contract met hun energieleverancier hebben.
2 jaren verder.
Niels Bohr,vriend van o.a. Einstein en Lorenz zei ooit:
voorspellen , kan. Maar voorspellen van de toekomst vind ik heel moeilijk:)
nl.wikipedia.org/wiki/Niels_Bohr
voda
0
Analyse: consument zal komende winter fors meer betalen voor gas
Door THEO BESTEMAN

Updated Gisteren, 23:03
Gisteren, 22:56
in FINANCIEEL

De exportstop van Russisch gas naar Nederland is de opmaat naar een volgende test voor de spankracht van de Nederlandse economie.

ANP / HH
De plotse aankondiging van het Russische staatsbedrijf Gazprom dat het vanaf dinsdag 2 miljard kuub gas niet meer levert, zorgt volgens economen niet direct voor zware hoofdbrekens. Het is vervelend, maar op te vangen. GasTerra heeft voor komende maanden buiten Rusland voldoende gas ingekocht, in ieder geval tot oktober.

Economen schetsen echter grotere economische problemen als president Poetin de afsluiting van Nederland, na Bulgarije, Polen en Finland, ziet als de volgende stap in een strategische Europese gasblokkade en de grote verbruikers Duitsland en Italië afsluit. Dat zou direct tot enorme prijsstijgingen leiden.

Volgens economen is het vloeibaar gemaakte gas (lng), dat nu in landen als Qatar, Algerije, Nigeria en Australië wordt gereserveerd, ontoereikend om die uitval snel op te vangen. Vaak zijn de langjarige gascontracten al vergeven, en moet Nederland op de dagmarkt tegen zeer hoge prijzen gas inkopen. Met straks veel minder aanbod van Russisch gas richting een koude winter zullen energiebedrijven tegen deze hoge markttarieven moeten inkopen.

BEKIJK OOK:
5 vragen: wat betekent afsluiten Russisch gas voor ons?

Nederland is met zijn pijpleidingen direct of indirect verbonden met het gasnetwerk van overige West-Europese landen. De pijn van een gebrek aan gas bij de een, wordt dan in het Europese gassysteem snel ook de last voor de ander. Overal zullen prijzen stijgen, vrezen de economen.

Draaiboeken
Het ministerie van Economische Zaken heeft voor gasarmoede draaiboeken opgesteld. Grootverbruikers van gas worden dan bij dreigende tekorten als eerste ’afgeschakeld’, in totaal een zestigtal grootverbruikers in de Nederlandse industrie, zoals kunstmestmakers en staalverwerkers. Om zo consumenten te behoeden voor een koude winter.

BEKIJK OOK:
Roep om Gronings gas na boycot Poetin: ’Extreme prijsstijgingen dreigen’

De prijzen op de gasmarkt wijzen volgens handelaren op de vrees dat het dit najaar veel erger kan worden. Maandag na de aankondiging van Gazprom liep het tarief van het Nederlandse gastarief eventjes fors op, maar koelde daarna af. De inkoopprijs van een partij gas richting de winter ging evenwel veel harder omhoog. Dan kunnen de tekorten groter worden, vrezen de handelaren.

Nederland trekt al honderden miljoenen uit om zijn gasnetwerk aan te sterken, dat verhoudingsgewijs met 37 procent vulling in vergelijking met omliggende landen mager bezet is. Het kabinet zet ondertussen zijn aloude expertise van koopman in, om snel nog bij bevriende landen gas in te slaan. Economen vragen zich af of dit voor komende winter voldoende zal zijn. De prijs zal in ieder geval zeer hoog zijn en consumenten zullen meer gaan betalen.

www.telegraaf.nl/financieel/145897146...
josti5
0
Wel 'handig' van de energieboeren: vrijwel alléén flexibele contracten...

Per 2 juli loopt mijn contract met Budget Energie af; krijg geen nieuw contract aangeboden, zelfs niet voor 1 jaar.
Alléén flexibel contract, en dat houdt o.a. in, dat de vaste leveringskosten per produkt van 2,40 naar 5,99 gaan, oftewel een verhoging van 57,60 naar 143,76 per jaar.

Da's lekker binnenlopen, bovenop de krankzinnige prijsstijgingen...

Normaaltarief stroom gaat van 0,164 naar 0,456, en dal van 0,147 naar 0,396.

Merkwaardig, met al die nog even goedkope zonne- en windenergie, als vóór de Oekraïne-oorlog...

Dus óók lekker binnenlopen...

Gas gaat van 0,83 naar 1,90.
voda
1
68 procent minder overstappers door zeer beperkt aanbod energiecontracten

68 procent minder consumenten zijn dit jaar tot op heden overgestapt naar een andere energieleverancier. Dit komt door het zeer beperkte aanbod van energiecontracten. Dat meldt onlineprijsvergelijker Pricewise.

De interesse in het online vergelijken van energiecontracten daalde volgens een analyse van het bedrijf in de periode 1 januari tot en met 17 mei 2022 in vergelijking met diezelfde periode één jaar eerder met nog geen 6 procent. De vraag en zoektocht naar nieuwe energiecontracten bleef daarmee bijna even groot als een jaar eerder.

Handvol aanbiedingen
Waar consumenten normaal gesproken uit bijna 100 aanbiedingen konden kiezen, moesten ze het afgelopen tijd doen met geen of een handvol aanbiedingen met doorgaans een variabele prijs. Hierdoor daalde het aantal overstappers voor energie met 68 procent.

‘De gasprijs steeg eind februari nog verder en ook de groothandelsprijzen voor stroom blijven torenhoog’, stelt Hans de Kok, directeur van Pricewise. ‘Toch blijft de consument gedwongen op zoek naar nieuwe aanbiedingen. Vroegere vaste 1- of meerderjarige contracten lopen af en consumenten belanden door de huidige situatie automatisch in een variabel contract. Het variabele contract dat een consument nu vaak afsluit, is altijd maandelijks opzegbaar. Mochten de energietarieven binnenkort weer bijtrekken, dan zit je als consument dus niet vast aan een hoog tarief. In de huidige markt is variabel dus zo gek nog niet. Zeker omdat er met gemak 1.000 euro prijsverschil op jaarbasis tussen kan zitten.’

Grote verschillen
De Kok laat weten dat het aanbod sinds begin mei langzaam weer aantrekt. ‘Energieleveranciers bieden voorzichtig weer meer variabele prijscontracten aan en consumenten hebben hierdoor weer iets meer keuze. Wel zien we momenteel grote prijsverschillen tussen de energieleveranciers en worden er nog amper vaste prijzen verkocht voor 1 jaar of langer.’

Een aantal energieleveranciers biedt daarnaast ook energiecontracten met dynamische uur- of dagprijzen aan. De Kok: ‘Daar moet je mee opletten. Voor stroom kun je nog enigszins spelen met je verbruik, maar als de gasprijs aankomende winter zo hoog blijft, kun je daar met een dynamische gasprijs niets tegen doen. Vaar dus niet blind op “tijdelijke” lage dynamische tarieven.’

Door Els Stultiens

www.solarmagazine.nl/nieuws-zonne-ene...
1.001 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 ... 47 48 49 50 51 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
870,27  -3,75  -0,43%  18:05
 Germany40^ 17.893,10 -1,08%
 BEL 20 3.857,94 -0,67%
 Europe50^ 4.937,41 -1,05%
 US30^ 37.888,27 -1,21%
 Nasd100^ 17.288,38 -1,35%
 US500^ 5.016,95 -1,09%
 Japan225^ 37.440,14 -1,47%
 Gold spot 2.329,31 +0,57%
 EUR/USD 1,0718 +0,20%
 WTI 82,48 -0,51%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

UNILEVER PLC +5,85%
RENEWI +4,68%
B&S Group SA +2,85%
Flow Traders +2,26%
Fugro +2,09%

Dalers

ADYEN NV -18,43%
VIVORYON THER... -8,38%
WDP -4,93%
Alfen N.V. -4,39%
CM.COM -3,66%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront