Vastned « Terug naar discussie overzicht

Forum Vastned geopend

2.233 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 » | Laatste
Da Freeze
0
quote:

HCohen schreef op 20 april 2022 10:12:

Ex-dividend à 1.20E vandaag
press.vastned.com/resolutions-of-the-...
Dat verklaart de stevige daling van vandaag.
HCohen
1
Waait wel over schat ik in.

Hoogleraar UvA neemt ontslag na indirecte sponsoring door vastgoedvereniging VBFN
www.vastgoedmarkt.nl/174766/hoogleraa...
Hoogleraar Hein Vermeulen van de Universiteit van Amsterdam heeft ontslag genomen nadat hij jarenlang heimelijk blijkt te zijn gesponsord door de VBFV, de lobbyclub van de Nederlandse beursgenoteerde vastgoedfondsen met een fiscaal transparante structuur.
Hoogleraar UvA neemt ontslag na indirecte sponsoring door vastgoedvereniging VBFN
Vermeulen deed op kosten van de VBFV onder meer onderzoek naar belastingvrijstellingen voor vastgoedbeleggers. De sponsoring liep niet rechtstreeks, maar via een tussenpersoon, concludeert Nieuwsuur na eigen onderzoek.

Vermeulen nam ontslag nadat de universiteit had laten weten een intern onderzoek in te stellen naar ‘verborgen sponsoring’ van zijn salaris. Een woordvoerder van de UvA zegt na berichtgeving van Nieuwsuur dat Vermeulen vrijdagochtend zelf besloot te vertrekken.

Publicaties
Of eerdere onderzoeken gepubliceerd door Vermeulen teruggetrokken moeten worden, weet de universiteit nog niet. Ook kijkt de UvA of het interne onderzoek doorgaat na het vertrek van Vermeulen. Volgens Nieuwsuur zou er ook een onderzoek lopen naar mogelijke betrokkenheid van oud-vakgroepvoorzitter Rob Cornelisse.

Vermeulen begon in 2012 als bijzonder hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. De Amsterdam School of Real Estate (ASRE) betaalde zijn loon. Nieuwsuur meldt dat in werkelijkheid het geld vijf jaar lang afkomstig was van de Vereniging ter behartiging van de gezamenlijke belangen van beursgenoteerde fiscale vastgoedbeleggingsinstellingen.

Niet gemeld
Op kosten van de vereniging zou Vermeulen onder meer onderzoek hebben gedaan naar belastingvrijstellingen voor vastgoedbeleggers. De UvA wist niet van de financiering, vertelt de woordvoerder. Vermeulen had de sponsoring niet gemeld.

De leden van de VBFV, die zelden naar buiten treedt, bestaan uit Eurocommercial Properties, Wereldhave, Unibail-Rodamco-Westfield, NSI, VastNed en WDP. Zij lobbyen voor een gunstiger vestigingsklimaat voor beursgenoteerde vastgoedbeleggingsinstellingen.

Vermeulen is ook werkzaam als fiscalist bij Price Waterhouse Coopers (PWC). Zijn werkgever laat weten aan Nieuwsuur wel op de hoogte te zijn geweest van de financiering van de leerstoel door de lobbyvereniging. Een deel van de leden van de VBFV is klant van PWC.

Schijn gewekt
Van de betalingen is nooit publiekelijk melding gemaakt. In persberichten werd de schijn gewekt volgens Nieuwsuur dat ASRE de financier was. Wetenschappers moeten bij een eventuele (schijn van) belangenverstrengeling melding maken in hun publicaties.

Vermeulen is niet bereikbaar voor commentaar.

Reactie ASRE
Gevraagd door Vastgoedmarkt om commentaar stelt ASRE-directeur Leo Uittenbogaard in een verklaring: ‘Wij hebben vanochtend via een artikel van Nieuwsuur vernomen dat Hein Vermeulen ontslag heeft genomen als hoogleraar bij de UvA. Hij was van 2012 tot 2020 voor één dag in de week in dienst van de ASRE. Vermeulen heeft bij de UvA een bijzondere leerstoel bekleed die de ASRE tussen 2012 en 2017 heeft onderhouden.’

‘De doelstelling van ASRE is om hoogwaardig post-initieel onderwijs aan te bieden aan de sector en wetenschappelijk onderzoek op het gebied van vastgoedkunde te bevorderen’, vervolgt Uittenbogaard zijn uiteenzetting. ‘Voor het ondersteunen van deze activiteiten ontvangt de ASRE donaties uit het bedrijfsleven. Dankzij deze donaties kon de ASRE de loonkosten van Hein Vermeulen betalen.’

VBFN-voorzitter
Evert-Jan van Garderen voorzitter van de VBFN, in het dagelijks leven ceo van winkelcentrumbelegger Eurocommercial, was vrijdag niet bereikbaar voor commentaar. Hij is in Zweden voor zijn bedrijf.
HCohen
1
PRESS RELEASE
Vastned Retail N.V.
vastned.com/Upload/2022.05.04-Vastned...
TRADING UPDATE Q1 2022
Strong operational performance and current market conditions allow for providing a full-year outlook
Highlights
• Vastned delivered a strong operational performance in Q1 2022
• Occupancy rate of portfolio increased to 98.1% as at 31 March 2022 (31 December 2021: 97.9%)
• Strong collection rate of 96.1% in Q1 2022, despite the negative Covid-19 impact at the start of this year,
underpins the quality of Vastned’s real estate portfolio
• 10 new leases and lease renewals signed in Q1 2022 for € 0.9 million in annual rent
• 2 non-strategic assets divested for € 0.8 million, 18.6% above book value
• Expected full-year direct result per share in the range of € 1.95 to € 2.05

Hoofddorp, 4 May 2022 – Vastned delivered a strong operational performance in the first three months of 2022,
continuing the trend of the end of last year. Given the positive results over the first quarter, an improvement in high
street footfall numbers, eased uncertainty with respect to Covid-19 in recent months and the war in the Ukraine so far
only having a limited impact on consumer retail spending, Vastned expects to be on track for a full-year direct result per
share range of € 1.95 to € 2.05, barring unforeseen circumstances.

Reinier Walta, Vastned Managing Director and CEO:
‘Thanks to the quality of our portfolio, our business and our people,
Vastned again delivered a strong operational performance. The occupancy rate is high at 98.1% and the collection rate of
96.1% remains strong, despite the negative Covid-19 impact at the start of this year. In 2022 we will continue to optimise our
rental income and control our costs.
Given that high street footfall numbers in the cities where Vastned is active have improved, the uncertainty around the impact
of Covid-19 has eased in recent months and the war in the Ukraine so far has had only a limited impact on consumer retail
spending, Vastned now expects to be on track for a full-year direct result per share of €1.95 to €2.05.’
HCohen
1
Q1 1ste reacties

Hogere bezettingsgraad voor Vastned
Door ABM Financial News op woensdag 4 mei 2022

(ABM FN-Dow Jones) Vastned heeft in het eerste kwartaal van dit jaar de bezettingsgraad zien stijgen. Dit bleek woensdag nabeurs uit een update van het vastgoedfonds.

De bezettingsgraad steeg van 97,9 procent eind december 2021 naar 98,1 procent ultimo maart 2022.

CEO Reinier Walta sprak van sterke operationele prestaties in het eerste kwartaal van 2022, waarin Vastned erin slaagde om 96,1 procent van de huren te incasseren, ondanks de negatieve impact begin dit jaar van het coronavirus. "In 2022 gaan we door met het optimaliseren van onze huurinkomsten en het beheersen van de kosten", voegde de topman toe.

Vastned sloot afgelopen kwartaal tien nieuwe huurcontracten en huurverlengingen af voor in totaal 900.000 euro aan jaarhuur.

Outlook
Het vastgoedfonds voorziet voor het hele boekjaar een direct resultaat van 1,95 tot 2,05 euro per aandeel. In februari wilde Vastned nog geen outlook afgeven vanwege de vele onzekerheden bij huurders vanwege de coronacrisis.
junkyard
1
De 32 FTE hebben een kalm kwartaal gehad, gesteund door verhuur/verkoop makelaars is gerealiseerd:

>> 10 verhuringen t.h.v. € 0,9 miljoen jaarhuur (1,3% totale jaarlijkse huur) en 10% (€ 0,1 miljoen) beneden de vorige huur.
Hieronder valt vooral de huurvernieuwing van de Bierfabriek aan de Nes, een pand van 1.233m2 dat Vastned in 2019 aankocht voor € 7.1 miljoen vanuit de groots ingezette 'Food & Beverage' strategie (die inmiddels al iets naar de achtergrond is verdwenen). De bierfabriek zal stevig hebben heronderhandeld, wellicht om de lockdown verliezen te compenseren en het hoofd boven water te houden (en er is geen alternatief voor Vastned).

>> 2 desinvesteringen t.h.v. € 765k (voor aftrek van kosten) voor 520m2 in Renkum en 91m2 in hartje Utrecht, dit is gemiddeld slechts € 1.252 per m2 maar Vastned stelt toch dat dit 18,6% boven boekwaarde is. Het pand in Renkum heeft waarschijnlijk minder dan € 1.000 per m2 opgeleverd, en het pand in Utrecht zo'n € 300k. Dat zijn allerminst top prijzen.

Bijzonder dat Vastned eerder geen outlook wilde delen, ondanks dat management vaak spreekt over een extreem robuuste portefeuille (en sectorgenoten bijna allemaal eerder een outlook deelden). Daarnaast lijkt Vastned weinig haast te maken om de LTV (risico/schuldgraad) beneden de 40% te krijgen. Het eerste halfjaar van 2022 zal het uitgekeerde dividend hoger liggen dan het directe resultaat, en de ontwikkelingen in verhuringen (in € omlaag) en yields (in % omhoog) tonen dat er nog wat afwaarderingen aankomen. Als Vastned niets doet, zal de LTV stijgen en zal Vastned met de relatief kortlopende en dure financiering straks moeite krijgen om tegen nette voorwaarden financiering op te halen. Met de lappendeken aan panden in Vastned portefeuille lijkt het (eerder) aanbrengen van een scherpere focus met verhoogde desinvesteringen in plaatsen waar Vastned slechts 1-2 panden bezit (+ exit geheel Spanje) mij een logische zet, maar Vastned lijkt zich niet bovenmatig in te spannen om meer te verkopen en kijkt de kat uit de boom.
dadutchdj
1
Waarom zal in H1-2022 het uitgekeerde dividend hoger liggen dan het directe resultaat?

Laatste jaren is er tussen 1.80 en 1.95€ verdiend per aandeel. In 2019 is maar 1.43€/aandeel dividend verstrekt en de jaren erna 1.73€

Sinds 2019 is het indirecte resultaat gemiddeld 2€/aandeel negatief geweest, waarmee je dus inteert op je vermogen. Gezien de huidige inflate mag je verwachten dat die trend gaat keren.

Het lijkt mij sterk dat de ze dit jaar meer dan 1.73€/aandeel dividend betalen, wat ook helemaal niet nodig is.

Als nu het directe resultaat van 1.93€ naar 1.95-2.05€/aandeel gaat stijgen, zit men eindelijk weer in de goede richting. Volgend jaar lijkt het me dat er een grotere klapper aankomt door de inflatie correctie over dit jaar. Ik vind het nog steeds jammer dat ze met het niet uitgekeerde directe resultaat geen panden aankopen. Vastned is al jaren een netto verkoper in plaats van koper. Dat is over de lange termijn een weinig houdbare situatie. Zelfs al waren deze desinvesteringen niet echt van schokkende omvang. Logischerwijs helpt het niet uitgekeerde resultaat om de ltv marginaal te verlagen.

Gezien de gehele markt ga ik denk ik met het uitgekeerde dividend aandelen bijkopen. Huidige dividendrendement lijkt me goed.

Ik hoop dat de huurverhogingen door inflatie de stijgende rente lasten compenseren. Dat gaat de komende jaren wel uitwijzen.
Gezien men vroeger rustig 5% dividend rendement accepteerde, zou je verwachten dat zelfs op 1.73€ dividend, de koers rond de 34€ zou moeten zijn (los van intrinsieke waarde).

De tijd gaat het uitwijzen
junkyard
0
Slotdividend 2021 wordt in eerste halfjaar 2022 betaald, dit is met € 1,20 hoger dan het directe resultaat in het eerste halfjaar van 2022 waarmee (ceteris paribus) de LTV stijgt in eerste halfjaar 2022.

Hoge inflatie wil niet zeggen dat het indirect resultaat nu positief zal worden, ik verwacht meer afboekingen in Vastned portefeuille. Veel huurders hebben last van de hoge inflatie, hun kosten stijgen en dat kan niet volledig worden gecompenseerd door hogere prijzen/omzet. Daarnaast zijn veel huurders nog (covid) herstellende. Bij (her)verhuringen is huurdaling zichtbaar, markthuren dalen dus nog steeds (ondanks inflatie) wat nieuwe afwaarderingen kan veroorzaken. Het huurrendement van veel Vastned panden is beneden de 4,0%, mede door inflatie stijgt nu de rente en wensen beleggers hogere rendementen, wat extra druk zet op afwaarderingen (en daarmee indirect resultaat).

Vastned zal bij herfinanciering en hoge LTV hogere financieringslasten kwijt zijn door de stijgende rente, en zal waarschijnlijk meer panden moeten verkopen om de LTV dichterbij of onder de 40% te krijgen.

Het lijkt mij hierdoor (dalende markthuren, hogere financieringslast, desinvesteringen ter verlaging LTV) onwaarschijnlijk dat het directe resultaat komende jaren zal stijgen, ik voorzie een daling.

Beste scenario blijft dat Vastned tot een ontmanteling scenario overgaat (of wordt overgenomen) omdat de portefeuille meer waard is in handen van anderen (kleinere partijen met lokale kennis die efficiënter opereren door veel in eigen beheer uit te voeren, of juist grotere partijen die de professionele organisatie kunnen verdelen over een grotere portefeuille en zichzelf goedkoper / beter kunnen fiancn).
junkyard
0
Yes, heb nog een pluk (5% portefeuille), maar ben dus niet zo positief over de stappen die worden genomen, het is te inactief (alleen op de tent passen met 32 FTE). Laatst heb ik weer de draai Vastned Belgium naar Vastned gemaakt omdat Belgium aardig omhoog was geprikt en Vastned niet. Tot nu toe zijn deze wissels goed uitgepakt. Vastned Belgium is eigenlijk aantrekkelijker (lagere kosten, hogere yield, lagere LTV) alleen de Belgische dividendbelasting is een vervelende. Ik las bij Vastned Belgium overigens dat men weer overweegt vastgoed aan te kopen, een aandeleninkoop lijkt mij een beter plan indien er overtollige gelden zijn (dat is direct boekwinst pakken ipv transactiekosten kwijtraken, brengt war liquiditeit in het aandeel, en reduceert het minderheidsbelang).

Vastned mag wat mij betreft geen nieuwe panden aankopen, het recent aangekochte pand met verhuring aan de Bierfabriek (met stevige huurdaling na aankoop, met transactiekosten die verloren zijn) toont dat dit zeker niet meer oplevert dan aandeleninkoop bij huidige discount.
junkyard
2
Het stukje van Peter Schutte gelezen, kwalitatief niet al te best:

Meer van belang is het gegeven dat er in Q1 tien nieuwe huurcontracten zijn afgesloten waarbij vrijwel niets op de vorige huur is toegegeven. Ook hierin speelt de inflatie natuurlijk een rol, maar dit is toch een gunstig signaal.

Een huurdaling van 10% lijkt mij niet "vrijwel niets" of een gunstig signaal.

Verder wordt genoemd dat Vastned "de nodige herontwikkelingsklussen" heeft. Dit lijkt mij niet van toepassing, het binnenstedelijke vastgoed is zeer beperkt geschikt voor herontwikkeling. Vastned kenmerkt zich juist door lage capex / herontwikkeling potentieel, het binnenstedelijke vastgoed is (begane grond) eigenlijk alleen geschikt om te verhuren als retail meters. De ruimte boven winkels kan waar mogelijk worden herontwikkeld (naar woningen / kantoren), maar dit is niet altijd mogelijk en gaat daarom op een zeer laag tempo.

Vastned met Wereldhave vergelijken vind ik niet erg passend (met melding dat Wereldhave pijn heeft genomen), regionale winkelcentra is een ander type vastgoed (met meer proactieve beheer mogelijkheden) dan winkels in hartje binnenstad (waarbij beheer meer passief is).

Verder worden de desinvesteringen "18,6% boven boekwaarde" bejubeld, zonder melding dat dit alsnog (in m2) een matige prijs is. Boekwaarden worden vaak bewerkt voor verkoop, en zo'n pandje nabij CS Utrecht zou goed moeten verkopen.
dadutchdj
0
Ik ben het met je eens dat aandelen inkoop een stuk aantrekker is. Ik ben het partieel ook eens met je kritische blik, alhoewel het naar mijn idee niet suggereert hoe Vastned zelf beter kan worden.

Ik denk zelf ook dat als de huurinkomsten met 3% stijgen, er genoeg geld is om 1% rente stijging over 43% te betalen. Als dit rustig in tandem omhooggaat, is dat te doen.

De vraag is dan hoe wil je structureel hogere inkomsten genereren?
Voor mij zou dat zijn; minder dividend en rustig panden bijkopen. Aandelen inkoop vind ik ook acceptabel. Dat levert meer op dan schuldverlaging denk ik.

En ben het met je eens, ik zag ook een 10% huurverlaging, maar als je de individuele panden niet kan zien, is het lastig inschatten waar het uit voortkomt.

Ps, bij mij >10% portefeuille. Vastgoed is bij mij de variatie op obligaties.
junkyard
0
Panden bijkopen vind ik onacceptabel, de transactiekosten (overdrachtsbelasting, adviseurs) kun je direct afboeken (kosten aandeelhouder) en ik zie Vastned afgelopen jaren te beperkt (bijna geen) waarde toevoegen aan panden, het zijn vooral wollige (dure) teksten in verslagen. De hoge kosten van organisatie (ceo, coo, rvc, 32 FTE) wegen niet op tegen de beperkte meerwaarde die wordt gecreëerd door proactief beheer. Waardevermeerdering kwam eigenlijk alleen door yield compressie (waarvoor rvc Taco rijkelijk beloonde) en dat feestje is nu voorbij. Daarnaast zet Vastned aangekochte panden tegen aankoopprijs (boekwaarde) op de balans, en noteert het aandeel nu stevig beneden boekwaarde. Aankoop van nieuwe panden lijkt mij om deze redenen in ieder geval niet in belang van aandeelhouders, tenzij er toevallig een pand tegen aantrekkelijke prijs kan worden aangekocht die naast/boven een bestaand Vastned pand ligt (en waar door samenvoeging extra mogelijkheden kunnen worden gecreëerd, en hiervoor bijvoorbeeld al een huurder is gestrikt).

Bij huidige LTV (ruim boven het doel van max. 40% - dat doet pijn bij ophalen nieuwe financiering) en neerwaartse beweging van huren en waarderingen (wat LTV verder verhoogt) dient Vastned vooral te kijken naar desinvesteringen en risicoverlaging, wat goed mogelijk is doordat Vastned portefeuille nog steeds een veel te hoge mate van spreiding kent met bezit van losse / kleine panden in kleine plaatsen waar Vastned niets te zoeken heeft. Vastned kent deze lokale markten niet, is in de overhead te duur om hier proactief werk van te maken, en kan deze panden beter verkopen aan lokale ondernemers die hier graag (en goedkoop) de handen vuil maken om hier iets moois van te maken. Het is mij een raadsel waarom Vastned hiervoor zoveel tijd neemt, nu yields (en bouwkosten t.b.v. herontwikkeling) stijgen worden deze panden niet meer waard. De verkoopopbrengsten kunnen vervolgens worden ingezet voor schuld (LTV) reductie, aandeleninkoop (indien beurskoers zwaar beneden boekwaarde noteert - zoals nu) en herontwikkelingen binnen bestaande portefeuille (indien dit waarde toevoegt).

De 10% huurverlaging komt bijna volledig door de Bierfabriek (Amsterdam / Nes), waarschijnlijk omdat horeca in Amsterdam niet goed heeft gedraaid in corona tijd en Vastned toch graag langdurig wilde verlengen met deze partij (horeca huurders staan nu vast niet in de rij). Dit pand is een voorbeeld van een recente Vastned aankoop die niet goed rendeert.
junkyard
0
Mijn mening is dat er geen toekomst is voor Vastned, in belang van aandeelhouders dient Vastned zich te richten op waardecreatie door overgenomen te worden door een grote partij of juist panden af te stoten naar een kleinere partij (die dit efficiënter/goedkoper kunnen beheren). Vastned is te klein voor een beursgenoteerd fonds, en opereert te duur.

Daarmee dient Vastned zich niet te richten op lange termijn verbetering door iets in kosten te snijden en minieme aanpassingen in portefeuille (en zelfs hier en daar een aankoop te overwegen), om zo mogelijk (ondanks dalende huren) een stabiel resultaat te kunnen tonen. Nee, ik denk dat Vastned zich (vanuit aandeelhouder belangen) dient te richten op het optrekken van beurskoers richting / dichtbij boekwaarde door meer / alle (kleine) panden af te stoten om zo een centraal brok goede panden in grote steden over te houden die als aantrekkelijk geheel kunnen worden aangeboden aan een grotere partij. Daarnaast moet Vastned meer actief op zoek gaan naar de mogelijkheid om Vastned Belgium te integreren, de huidige sitiuatie met het minderheidsbelang is onwenselijk. Omdat Vastned Belgium een lage LTV en beschikbare middelen heeft, kan Vastned Belgium alvast starten met inkoop van eigen aandelen (minderheidsbelang) wat direct het resultaat verbetert (oa ivm discount in beurskoers) en helpt toewerken naar een oplossing. Losse panden bijkopen in Belgium (wat management suggereert) is onwenselijk, want draagt niet bij aan een lange termijn oplossing (en aankoopkosten worden weer betaald door aandeelhouders - terwijl ook Belgium krimp toont in waarderingen).
dadutchdj
0
Dus de reden dat jij Vastned nog aanhoud is dat je hoopt op een overname, omdat je de rest kapitaalvernietiging vind?

Ik ben het eens dat sommige zaken niet goed worden gedaan, maar ik persoonlijk vind (stijgende) cashflow (huurinkomsten) belangrijker.

Als Vastned van de 17M aandelen x zeg 2€ winst max 1.5€ uitkeert, resteert er 0.5€x 17M = 8.5M jaarlijks om te investeren. Dit evt tegen 0% LTV voor de nieuwe investeringen. Als men dat structureel doet, leveren die panden ook huurcashflow op en zorgt het dat buiten huurindexatie er ook toevoeging is van huur.
Ik zou het zelfs top vinden als dit ook in woningvastgoed zou komen te zitten. Ik heb vastned niet voor de hoge yield maar voor stabiel inkomen tov de rest van mijn portefeuille. Het zou fijn zijn als het aandeel zich daar zo naar gaat gedragen.
Die 8.5M kan dus Naar 14M per jaar met 40%LTV.
Zelfs als ze dan af en toe een domme beslissing nemen, blijft de huur flow (hopelijk) stijgen.

Voor mij is de waarde van de portefeuille onbelangrijk, tenzij het een effect heeft op de rente/kosten. Vastned heeft in de laatste jaren al heel veel vastgoed verkocht (denk aan turkije), maar dat is niet oneindig houdbaar.

Qua overname zie ik ook weinig fondsen die er op aansluiten. In base is de tactiek van Vastned (veel kleine panden op belangrijke locaties), niet veel voorkomend. Ik ben er eerlijkheidshalve wel fan van, maar hoop dat het omdraait naar investeringen ipv desinvesteringen.

Vanuit het vrijspelen van de intrinsieke waarde, ben ik het met je eens, maar vanuit een cashflow belang niet echt.

Ik bezit tevens Vonovia, URW en WDP. Jij nog andere vastgoed fondsen? Welk fonds heeft je voorkeur en waarom?
Ik heb sinds de Corona crisis Deutsche Wohnen gekocht en die heb ik omgewisseld voor Vonovia nadat ze zijn overgenomen. In NL is helaas geen woning vastgoed fonds op de markt.
junkyard
0
Dus de reden dat jij Vastned nog aanhoud is dat je hoopt op een overname, omdat je de rest kapitaalvernietiging vind?
> Nee, Vastned aanhouden is nog aantrekkelijk ivm de hoge discount (tov boekwaarde) en daarmee het aantrekkelijke dividend, en ik vind het nog aardig om dit fonds met bijzondere panden in detail te volgen (en weiger op deze koers mijn verlies te nemen). Koerspotentieel zit in ontmanteling (verkoop) scenario, maar ik begrijp dat management en organisatie hier geen fan van is (want dan verliezen ze hun baan / salaris / macht) en zij zich vooral richting op continuïteit en inactiviteit (met 32 FTE wollige rapportages schrijven en 10 huurcontracten per kwartaal). De fantasie (koersstijging) zit in een ontmanteling scenario met desinvesteringen, het Vastned vastgoed is meer waard in handen van derden omdat Vastned (te) hoog in de kosten zit.

Naast Vastned houd ik (aan vastgoed) NSI, daar zit ik veel dieper in omdat ik daar afgelopen jaren meer vertrouwen in had, momenteel ben ik wel wat huiverig voor de grote projecten die NSI wil starten.
dadutchdj
0
Duidelijk. Voor mij ook een reden om nog steeds bij te kopen (dividend terug investeren).
junkyard
0
Dalende koersen maken het wat aantrekkelijker bij te kopen. De stijgende rente zal waarschijnlijk wel tot afwaardering kunnen leiden (LTV verder boven de gewenste 40%), maar nu de binnenstedelijke winkels weer wat meer publiek trekken kan dit positief uitwerken op de verhuurbaarheid van het vastgoed en daarmee de afwaardering (einde Q2) iets dempen. Nu jammer dat Vastned relatief kortlopende financiering heeft, en niet (zoals Klepierre, URW) de rente zeer lang op laag niveau heeft kunnen vastzetten. Anders had lagere marktwaarde van schulden de rentestijging (in waarderingen en resultaat) in grotere mate op kunnen vangen.
junkyard
1
www.bnr.nl/player/audio/10224735/1047...

Koortsachtig geratel van de CEO (waarom niet iets rustiger praten - dit klinkt stressig), zonder veel te zeggen. Duidelijk dat deze CEO de aandeelhouder (discount beurskoers) slechts als een stakeholder ziet en vooral denkt aan continuïteit en zelfstandigheid (en behoud van eigen positie / salaris) met minimale beleidsaanpassing / actie. Het relatief passieve beheer van vastgoed met een enkele conversie / verhuring in portefeuille wordt iets te serieus gewogen door de CEO en RvC, alsof dit zeer ingewikkeld is waarvoor een duurbetaalde organisatie nodig is.

De CEO heeft nog steeds (bijna) geen 'skin in the game' en voldoet niet aan de door een wollige Vastned commissie vastgestelde richtlijnen:

Share ownership guidelines
Based on the share ownership guidelines in the Remuneration Policy, the members of the Executive Board must build up a position in Vastned shares equal to 300% of the most recently adopted fixed remuneration, whereby the Executive Board should strive to build up the minimum shareholding within five calendar years.

Position at year-end 2021
As at year-end 2021, Reinier Walta had accumulated a Vastned shareholding of 5,075 shares at his own personal expense. At a closing share price of € 24.00, this represented 31.23% of Reinier Walta’s fixed remuneration as at 31 December 2021. As such, Reinier Walta has yet to meet the minimum shareholding requirement. According to the share ownership guidelines outlined by Vastned, the member of the Board is obliged to use the cash payment under the LTI-plan to acquire Vastned shares until the
share ownership guidelines are met.

De CEO is sinds 2014 werkzaam voor Vastned en lijkt dit vooral te zien als inkomstenbron i.p.v. belegging, en negeert de aanbeveling om zijn positie te vertienvoudigen (van 30 naar 300%), alleen het minimale wordt bijgekocht. Daarmee verklaarbaar dat de CEO zijn eigen positie en salaris belangrijker vindt dan aandeelhouder belangen.
2.233 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 25 apr 2024 16:00
Koers 22,050
Verschil -0,150 (-0,68%)
Hoog 22,400
Laag 22,150
Volume 6.868
Volume gemiddeld 9.754
Volume gisteren 11.706

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront