Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Tot hoever stijgt de olieprijs?

2.742 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 ... 134 135 136 137 138 » | Laatste
voda
0
Olieprijs zakt onder 100 dollar

Door ABM Financial News op dinsdag 10 mei 2022
Views: 3.640

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is dinsdag onder 100 dollar gesloten in New York, voor het eerst in bijna twee weken, op zorgen over de groeivooruitzichten voor de wereldeconomie.

De juni-future voor een vat ruwe West Texas Intermediate ruwe olie sloot 3,2 procent lager op 99,76 dollar op de New York Mercantile Exchange.

Zwakke cijfers over de Chinese handel bevestigden zorgen over de lockdowns tegen het coronavirus in het land en de impact die dat heeft op de vraag naar olie.

De druk op de olieprijs werd ook vergroot door de verkoopgolf op de aandelenmarkt, waar de S&P500-index op het laagste niveau sloot sind maart 2021.

Onvermogen van de Europese Unie om het snel eens te worden over een plan om de import van Russische olie te verbieden drukte de markt ook, volgens Warren Peterson van ING.

"Het lijkt erop dat er water bij de wijn moet om het nieuwste sanctiepakket door alle lidstaten goedgekeurd te krijgen. Zo zou het verbod om Europese tankers Russische olie naar andere bestemmingen te laten vervoeren mogelijk al van tafel zijn gehaald", aldus Peterson.

Hongarije eist meer steun om los te komen van Russische energie. Een compromisvoorstel zou Hongarije en andere Oost-Europese EU-leden tot eind 2024 de tijd geven om de import van Russische olie te stoppen, twee jaar langer dan het huidige voorstel, dat de deadline op eind dit jaar legde.

Een minder radicale afzwering van Russische olie door de EU zou de kans op toekomstige aanvoerproblemen mogelijk verminderen.

Bron: ABM Financial News
voda
0
Forse stijging Amerikaanse olievoorraden
Capaciteitsbenutting raffinaderijen omhoog.

(ABM FN-Dow Jones) De voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten zijn vorige week stevig gestegen. Dit bleek woensdag uit cijfers van het Amerikaanse energieagentschap EIA.

In de week eindigend op 6 mei stegen de voorraden ruwe olie met 8,5 miljoen vaten tot 424,2 miljoen stuks.

De benzinevoorraden daalden met 3,6 miljoen vaten tot 225,0 miljoen vaten.

De voorraden stookolie en diesel liepen terug met 0,9 miljoen vaten tot 104,0 miljoen stuks.

De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen was 90,0 procent. Dat was een week eerder nog 88,4 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Olieprijs hoger gesloten

Door ABM Financial News op woensdag 11 mei 2022
Views: 2.362

(ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe olie is woensdag hoger gesloten, hoewel uit de meest recente data van het Amerikaanse energieagentschap EIA bleek dat de voorraden ruwe olie in de VS vorige week fors zijn gestegen.

Uit de data bleek dat de voorraden ruwe olie in de VS in de week eindigend op 6 mei zijn gestegen met 8,5 miljoen vaten tot 424,2 miljoen stuks.

De benzinevoorraden daalden met 3,6 miljoen vaten tot 225,0 miljoen vaten.

De voorraden stookolie en diesel liepen terug met 0,9 miljoen vaten tot 104,0 miljoen stuks.

De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen was 90,0 procent. Dat was een week eerder nog 88,4 procent.

De olieprijs zag zich met name gesteund door het feit dat de markt anticipeert op een hogere energievraag uit China. De uitbraak van het coronavirus in China en de daaropvolgende lockdowns wegen al weken op de energieprijzen. Volgens gegevens van de John Hopkins University is het dagelijkse aantal gevallen in China inmiddels gedaald tot het laagste niveau sinds eind februari, wat de hoop heeft aangewakkerd dat de vraag van 's werelds grootste consument van grondstoffen zou kunnen stijgen, aldus analisten.

Intussen verlaagde het EIA zijn prognose voor de Amerikaanse olieproductie dit jaar. Het energieagentschap verwacht nu een gemiddelde productie van 731 miljoen vaten per dag, tegen een eerdere prognose van 833 miljoen vaten per dag. De wereldwijd olievoorziening wordt al beperkt door verstoringen van de Russische productie.

"De grootste zorg voor de mondiale oliemarkt is het aanbod op de korte tot middellange termijn, gezien de onzekerheid over het Russische aanbod", aldus strategen van ING.

De junifuture voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot woensdag 6,0 procent, ofwel 5,95 dollar, hoger op 105,71 dollar op de New York Mercantile Exchange.

Bron: ABM Financial News
voda
0
OPEC verlaagt outlook groeivraag olie

Door ABM Financial News op donderdag 12 mei 2022
Views: 1.408

(ABM FN-Dow Jones) De OPEC rekent erop dat de groei van de vraag naar olie dit jaar lager uitvalt dan eerder verwacht. Dit bleek donderdag uit het maandrapport van het oliekartel.

De OPEC gaat voor 2022 nu uit van een groei van de vraag met 3,4 miljoen vaten per dag. Dat zijn 300.000 vaten per dag minder dan waar het kartel in april op rekende.

"De vraag in 2022 zal naar verwachting worden beïnvloed door de aanhoudende geopolitieke ontwikkelingen in Oost-Europa, evenals de pandemische beperkingen van COVID-19", aldus OPEC.

Het kartel rekent erop dat de vraag naar olie in het tweede kwartaal met 2,8 miljoen vaten per dag groeit, waar dat in het eerste kwartaal nog bijna het dubbele was.

Eerder vandaag waarschuwde het Internationaal Energieagentschap ook al voor een vertraging.

WTI-olie kost donderdag 104 dollar per vat en daarmee 1,5 procent goedkoper dan een dag eerder.

Bron: ABM Financial News
voda
0
Olieprijs hoger gesloten

Door ABM Financial News op donderdag 12 mei 2022
Views: 2.585

(ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe olie is donderdag hoger gesloten, terwijl de markt zoekt naar een evenwicht te midden van een spanningsveld tussen vraag en aanbod.

De olieprijs sloot woensdag 6,0 procent hoger, gesteund door verbeteringen op het coronafront in China, wat de hoop aanwakkerde dat de vraag naar energie in 's werelds grootste consument van grondstoffen zal aantrekken.

De markt wist zijn kracht vast te houden nadat het Amerikaanse energieagentschap EIA meldde dat de Amerikaanse ruwe olievoorraden vorige week zijn gestegen met 8,5 miljoen vaten, terwijl de markt rekende op een daling van de voorraden met 1,8 miljoen vaten.

In eerste instantie noteerde de olieprijs donderdag lager. Gedurende het verloop van de handelssessie maakte de markt dit verlies goed.

Ruwe olie uit de VS en Brent hebben deze week tot dusver respectievelijk 4,0 procent en 3,5 procent verloren, omdat beleggers te maken hebben met een reeks factoren die zowel de vraag als het aanbod beïnvloeden.

"De [initiële] druk op de olieprijzen donderdag belicht hoe handelaren worstelen om 's werelds belangrijkste energiecontracten correct te prijzen, aangezien de focus blijft wisselen tussen China's lockdowns, die de vraag schaden, en de hoge inflatie, die de economische groei drukt", zei marktanalist Ole Hansen van Saxo Bank.

"Dat is omdat de EU nog overeenstemming moet bereiken over sancties tegen Russische olie, terwijl Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten hebben gewaarschuwd dat alle energiesectoren zonder capaciteit komen te zitten. Onderliggend lijkt de markt ondersteund te worden, aangezien de voorraden brandstof, zoals diesel en benzine, blijven afnemen", zei Hansen.

OPEC stelde zijn prognose voor de jaarlijkse wereldwijde vraag naar olie neerwaarts bij tot 3,4 miljoen vaten per dag in 2022, een daling van 300.000 vaten per dag ten opzichte van de prognose van april.

De junifuture voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot donderdag 0,4 procent, ofwel 0,42 dollar, hoger op 106,13 dollar op de New York Mercantile Exchange.

Bron: ABM Financial News
voda
0
Olieprijs flink omhoog

Door ABM Financial News op vrijdag 13 mei 2022
Views: 2.823

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is vrijdag flink gestegen. Bij een settlement van 110,49 dollar werd een vat West Texas Intermediate ruim 4 procent duurder. Op weekbasis bleef de olieprijs daardoor nagenoeg stabiel, terwijl WTI eerder deze week nog even daalde onder de 100 dollar.

"Er zijn twee tegengestelde krachten die de houding van de markt met betrekking tot olie dicteren", aldus analist Ricardo Evangelista van ActivTrades.

Enerzijds kunnen de olieprijzen zich optrekken aan de zorgen over een tekort aan de aanbodkant door de oorlog in Oekraïne en het vooruitzicht dat de Europese Unie een importverbod op Russische olie zal afkondigen, waarmee het aanbod nog krapper wordt.

"Echter, de prijsstijgingen zijn beperkt door de zorgen over de impact van de hoge inflatie en de groeivertraging in China vanwege de coronalockdowns", aldus Evangelista. Sinds een piek van 125 dollar in maart is de WTI-olieprijs niet opnieuw tot dit niveau gestegen.

De markt sluit niet uit dat Rusland de gaskraan naar Finland dichtdraait wanneer het land lid wordt van de NAVO. Turkije zou echter bezwaar maken tegen een lidmaatschap van Finland en Zweden, meldden nieuwsmedia vrijdag.

Het is de EU nog niet gelukt om een algeheel verbod op Russische energie in te stellen. Met name Hongarije ligt dwars, vanwege de impact voor de eigen economie.

De coronasituatie in China lijkt ondertussen iets te verbeteren in Sjanghai. In Beijing dreigt echter een lockdown. China is de grootste importeur van olie ter wereld.

Beleggers zijn ook bezorgd over de dalende voorraden in de VS, met name van diesel. Daardoor staan de brandstofprijzen op een record.

Bron: ABM Financial News
voda
0
Recordwinst voor Saudi Aramco

Door ABM Financial News op zondag 15 mei 2022
Views: 5.123

(ABM FN-Dow Jones) Saudi Aramco heeft in het afgelopen kwartaal een recordwinst behaald. Dit bleek zondag uit de cijfers van de Saoedische oliemaatschappij.

Aramco boekte een 82 procent hogere winst van 39,5 miljard dollar. Daarbij profiteerde de staatsoliemaatschappij vooral van de gestegen olieprijs. Die lag afgelopen maanden steeds boven de 100 dollar per vat. Sinds de beursgang in 2019 behaalde Aramco niet zo'n hoge kwartaalwinst.

Deze winst leverde een operationele vrije kasstroom op van 30,6 miljard dollar, tegenover 26,5 miljard dollar in het eerste kwartaal van 2021.

Aramco besloot opnieuw een kwartaaldividend van 18,8 miljard dollar uit te keren. De grootste aandeelhouder is ook na de beursgang nog altijd Saoedi-Arabië met een belang van 94 procent.

De gearing van Aramco was eind maart 2022 8,0 procent.

Bron: ABM Financial News
voda
0
Olieprijs stijgt verder

Door ABM Financial News op maandag 16 mei 2022
Views: 3.302

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is maandag verder gestegen. Bij een settlement van 114,20 dollar werd een vat West Texas Intermediate 3,4 procent duurder.

Vrijdag sloot de WTI-olieprijs boven de 110 dollar en werd een verlies op weekbasis weggepoetst. De olieprijzen weten zich te handhaven door het krappe mondiale aanbod.

Zwakke Chinese macrodata wakkerden maandag de zorgen over een mondiale recessie weer aan, wat invloed heeft op de vraag naar olie. Aanvankelijk daalden de olieprijzen dan ook.

Analist Phil Flynn van Price Futures wees echter op het nieuws dat er een eind komt aan de strenge coronalockdown in Sjanghai, waar de economie weer iets van het slot gaat.

Verder bieden de pogingen van het westen om Rusland als olieproducent te isoleren steun. Dit weekend maakten Finland en Zweden bekend dat ze het NAVO-lidmaatschap gaan aanvragen. De markt vraagt zich nu af wat Rusland in reactie zal doen als de NAVO zijn militaire verbond uitbreidt met twee nieuwe leden.

Ondertussen stijgen de benzineprijzen naar een nieuw record. Analist Warren Patterson van ING wees erop dat de voorraden in de VS momenteel aanzienlijk onder het gemiddelde liggen van wat normaal is voor deze tijd van het jaar.

"Dit reflecteert acute krapte aan de aanbodkant", aldus Patterson.

Bron: ABM Financial News
[verwijderd]
0
Canada Can Boost Oil Output by 900,000 Barrels a Day, Kenney Says

Canada’s oil production could increase by 900,000 barrels a day to make up for supply losses from Russia’s war in Ukraine, according to the premier of the province of Alberta.

Premier Jason Kenney gave the estimate in testimony before a U.S. Senate committee on Tuesday. It’s about triple the estimate delivered weeks ago by Canadian Natural Resources Minister Jonathan Wilkinson.

www.bloomberg.com/news/articles/2022-...
voda
0
Olieprijs daalt

Door ABM Financial News op dinsdag 17 mei 2022
Views: 3.172

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is dinsdag lager gesloten, na vier dagen van stijgingen.

Een juli-future voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot 1,6 procent lager op 112,40 dollar per vat op de New York Mercantile Exchange.

De hele dag was de markt wisselvallig, met een intraday-top op 115,56 dollar, door zorgen over lagere Amerikaanse benzine- en dieselvoorraden.

Maar tegen het einde van de handelssessie gingen de oliefutures in de verkoop, nadat de Fed zorgen uitsprak over inflatie.

Berichten dat de Verenigde Staten bepaalde sancties tegen Venezuele zal verzachten, wat zou kunnen leiden tot een hoger mondiaal aanbod van olie, zette ook druk op de olieprijs.

Wekelijkse Amerikaans olievoorraadcijfers volgen binnenkort.

Bron: ABM Financial News
voda
0
Olieprijs stijgt verder
Door ABM Financial News op vrijdag 27 mei 2022
Views: 2.345

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is vrijdag verder gestegen. Bij een settlement van ruim 115 dollar werd een vat West Texas Intermediate bijna een procent duurder. Op weekbasis werd WTI bijna 4 procent duurder. Het is de vijfde week op rij dat ruwe olie in waarde stijgt.

Analisten van Commerzbank rekenen nog altijd op een embargo op Russische olie in de Europese Unie. Daardoor zou de vraag naar niet-Russische olie moeten toenemen, wat positief is voor WTI en Brent. Komende maandag en dinsdag vindt een EU-top plaats waarbij een embargo wordt besproken.

Verder verwacht de Duitse bank dat vraag en aanbod in balans komen in de tweede jaarhelft, waardoor de olieprijs weer onder de 100 dollar zal zakken.

De gasprijs daalde vrijdag, nadat eerder deze week nog het hoogste niveau sinds 2008 werd bereikt. Op jaarbasis is de gasprijs, uitgedrukt in British thermal units, zo'n 200 procent hoger. Ook diesel werd vrijdag iets goedkoper.

Amerikanen maken zich op voor Memorial Day weekend, traditiegetrouw de start van het zomerseizoen waarin veel wordt gereisd. Marktkenners vrezen dat de toch al hoge benzineprijzen in de VS verder zullen stijgen omdat het aanbod krap is.

Volgende richtpunt voor de oliemarkt, die maandag dicht is vanwege Memorial Day, is de maandelijkse bijeenkomst van OPEC+, volgende week donderdag.

Bron: ABM Financial News
voda
0
EU overweegt aanpassing olie-embargoplan Rusland - media

Door ABM Financial News op vrijdag 27 mei 2022
Views: 4.545

(ABM FN-Dow Jones) De Europese Unie overweegt een aanpassing van een embargo op Russische olie, om zo Hongarije tegemoet te komen en een deal te sluiten. Dit meldde persbureau Bloomberg vrijdag op basis van ingewijden.

Sommige EU-leiders neigen naar een deal die olie via zee zou verbieden, terwijl leveringen via de belangrijke Druzhba-pijpleiding tijdelijk worden gespaard om het door land omgeven Hongarije meer tijd te geven voor een energie-transitie, volgens het persbureau.

De lidstaten bespreken het plan met de Europese Raad en de Europese Commissie, aldus Bloomberg, in de hoop voor de EU-top begin volgende week een akkoord te bereiken.

Bron: ABM Financial News
voda
0
Recordhoeveelheid Russische olie in tankers op zee: vraag uit China is laag vanwege lockdown
ANP - Gisteren om 13:29

Er is momenteel een recordhoeveelheid Russische olie in tankers op zee, grotendeels onderweg naar India en China nu westerse landen de import van olie uit Rusland aan banden leggen vanwege de oorlog in Oekraïne. Dat meldde marktonderzoeker Kpler.

© Tim Chong/Reuters

Volgens het bureau ging het afgelopen week om 74 miljoen tot 79 miljoen vaten aan Russische olie die nu op zee zijn.

Dat is veel meer dan de hoeveelheid olie op zee kort voor de Russische invasie van Oekraïne in februari. Toen ging het om 27 miljoen vaten (van 159 liter), aldus Kpler.

Azië heeft vorige maand voor het eerst Europa vervangen als de grootste koper van Russische olie en dat verschil zal waarschijnlijk verder oplopen.

Vanwege de oorlog in Oekraïne kopen Europese landen en bedrijven veel minder olie uit Rusland. De Verenigde Staten hebben een importverbod opgelegd en ook de Britten gaan de invoer van Russische olie verbieden. De EU is bezig om een olieboycot in te stellen.

Lees meer: Brussel verzwakt olieboycot om alle EU-landen mee te krijgen – maar Tsjechië, Hongarije en Slowakije liggen nog dwars

Minder vraag naar olie vanuit China door lockdowns
Moskou moet daarom naar landen als China en India uitwijken voor de verkoop van ruwe olie. Die landen kopen nu miljoenen vaten op om gebruik te maken van de hoge kortingen die worden geboden door Rusland.

De energievraag vanuit China is door de lockdowns momenteel echter relatief laag, waardoor het voor Rusland lastiger is om daar veel extra olie af te zetten. De vraag was eind maart zo sterk gekelderd dat veel klanten hun bestellingen probeerden door te verkopen.

Volgens analist Claudio Galimberti van Rystad Energy kan de Chinese vraag met 200.000 vaten per dag dalen tijdens de lockdown, meldde persbureau Reuters. Dat komt in belangrijke mate door de lockdown in Shanghai. Die stad is goed voor 3,6 procent van alle Chinese consumptie van motorbrandstoffen.

Daarnaast nemen minder mensen het vliegtuig vanwege de lockdown. De verkopen van kerosine kwamen in april naar verwachting 20 procent lager uit dan in maart, aldus een bron tegen Reuters.
hirshi
0
De olieprijzen stegen maandag en bereikten hun hoogste punt in meer dan twee maanden, terwijl handelaren wachtten om te zien of de Europese Unie een akkoord zou bereiken over een verbod op Russische olie-invoer om Moskou te bestraffen voor de invasie van Oekraïne.

Het Brent-futurescontract voor ruwe olie voor juli, dat dinsdag afloopt, steeg 37 cent, of 0,3%, tot $ 119,80 per vat om 0534 GMT, na eerder in de sessie te zijn gestegen tot $ 120,50. Het actievere Brent-contract voor augustus steeg met 67 cent, of 0,6%, tot $ 116,23 per vat.

Ondertussen stegen de Amerikaanse West Texas Intermediate (WTI) ruwe-futures met 78 cent, of 0,7%, tot $115,85 per vat, waarmee de solide winsten van vorige week werden verlengd.

Bron: reuters
voda
0
Beperkt Russisch olie-embargo in nieuwe EU sancties - media
Reuters citeert uit conceptvoorstel.

(ABM FN-Dow Jones) De leiders van de Europese Unie zullen later op de dag overeenkomen dat een nieuw sanctiepakket tegen Rusland een embargo op Russische olie-importen moet bevatten, waarbij de levering van ruwe olie via pijpleidingen voorlopig wordt vrijgesteld. Dit meldde persbureau Reuters maandag na inzage in een conceptvoorstel.

Maar omdat de EU-leiders het niet eens kunnen worden over alle details van een olie-embargo, volgt een definitief akkoord later.

"De Europese Raad is het erover eens dat het zesde pakket sancties tegen Rusland betrekking zal hebben op zowel ruwe olie als aardolieproducten die vanuit Rusland in de lidstaten worden geleverd, met een tijdelijke uitzondering voor ruwe olie die via pijpleidingen wordt geleverd", citeert Reuters het concept.

De Europese Raad dringt erop aan dat een akkoord snel moet worden bereikt, om "een eerlijke concurrentie en een gelijk speelveld in de interne markt van de EU te waarborgen" , alsmede solidariteit tussen de lidstaten bij plotselinge onderbrekingen in de energievoorziening, aldus het ontwerp.

Verder willen de 27 EU-lidstaten "de kwestie van de tijdelijke uitzondering voor ruwe olie die via pijpleidingen wordt geleverd zo snel mogelijk aanpakken", aldus het persbureau.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Nog geen akkoord EU over importban Russische olie - media

Door ABM Financial News op maandag 30 mei 2022
Views: 2.916

(ABM FN-Dow Jones) De lidstaten van de Europese Unie zijn er maandag nog niet in geslaagd om een akkoord te bereiken over een importban op Russische olie. Dit meldde persbureau Reuters.

Volgens het persbureau is er tussen de 27 lidstaten wel overeenstemming over een principeakkoord maar worden de praktische details en harde beslissingen uitgesteld.

"Op dit moment is er geen compromis", zei de Hongaarse premier Viktor Orban bij aankomst van de tweedaagse EU-top. "Er is helemaal geen akkoord."

"We zijn er nog niet", zei voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen.

Over de rest van een zesde sanctiepakket tegen Rusland zijn de lidstaten het grotendeels eens. Zo wordt de grootste bank van Rusland Sberbank afgesloten van het SWIFT-systeem, mogen Russische omroepen niet meer uitzenden in de EU en worden meer Russen toegevoegd aan de sanctielijst.

Volgens een EU-functionaris is het echter de bedoeling dat een olie-embargo onderdeel is van dit sanctiepakket en moet alles in één keer worden goedgekeurd. Eerder meldde Reuters dat de EU overweegt om de import op Russische olie te verbieden, met de toevoer via pijpleidingen als uitzondering.

Ook Hongarije zou zich hier in kunnen vinden, maar Orban wil garanties dat er nog steeds toegang is tot Russische olie, wanneer een pijpleiding beschadigt raakt.

De premier van Estland Kaja Kallas zei maandag dat het waarschijnlijker is dat er een akkoord wordt bereikt tijdens de volgende EU-top op 23 en 24 juni.

Bron: ABM Financial News
voda
0
Europese leiders eens over boycot groot deel Russische olie - media
Vanwege oorlog in Oekraïne.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese Unie heeft na weken van besprekingen intern overeenstemming bereikt over een gedeeltelijke importboycot van Russische olie als sanctie voor de oorlog in Oekraïne. Dit schreven persbureau Bloomberg en de NOS dinsdagochtend op basis van mededelingen van de voorzitter van de Europese Raad Charles Michel maandagavond laat.

Het gaat bij deze maatregelen volgens Michel om 75 procent van de olie die vanuit Rusland wordt geïmporteerd, inclusief een tijdelijke boycot van de aanvoer via pijpleidingen. Aan het einde van dit jaar gaat het volgens Michel zelfs om 90 procent. "We moeten de oorlog stoppen en de wereldwijde aanvoerketens voor voeding herstelling", schreef hij op Twitter.

Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie zei blij te zijn met het behaalde akkoord, "een belangrijke stap voorwaarts", en kondigde ook een hulppakket voor Oekraïne aan ter waarde van 9 miljard euro.

Hongarije blijft olie vanuit van Rusland via het leidingennetwerk ontvangen. Volgens de NOS geldt dit ook voor Tsjechië en Slowakije. Voorwaarde zou zijn dat deze drie landen de aangevoerde olie louter voor eigen gebruik aanwenden.

Hongarije lag de afgelopen maand bij herhaling dwars in de onderhandelingen over een boycot. Volgens bronnen zou het land van de EU garanties hebben gekregen voor vervanging als de aanvoer via leidingen stagneert.

De olieprijs liep dinsdag op. Een juli-future West Texas Intermediate steeg 1,2 procent tot 118,43 dollar, terwijl Brent-olie voor augustus 1,4 procent duurder werd op 119,25 dollar.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Olieprijs eindigt lager
OPEC wil Russisch quotum mogelijk aanvullen.

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is dinsdag lager gesloten, nadat eerder op de dag nog een forse stijging richting 120 dollar te zien was.

De julifuture voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot 0,3 procent lager op 114,67 dollar per vat op de New York Mercantile Exchange.

Aanvankelijk steeg de olieprijs, nadat de EU een akkoord bereikte om de import van Russische olie gedeeltelijk te boycotten, terwijl ook de versoepeling van coronalockdowns in China de prijs opstuwden.

Uiteindelijk daalde de olieprijs echter plotseling na een bericht in The Wall Street Journal, dat landen uit het OPEC-kartel, waaronder mogelijk Saoedi-Arabie, zouden overwegen om de productie te verhogen.

Sommige landen die lid zijn van OPEC overwegen om Rusland uit te sluiten van de productiedoelstellingen, omdat westerse sancties en een gedeeltelijke boycot van Russische olie door de EU het vermogen van Rusland om meer olie te exporteren ondermijnen. Dat schreef de Amerikaanse krantd dinsdag. Dit zou de weg kunnen plaveien voor andere landen zoals Saoedi-Arabie en de Verenigde Arabische Emiraten om aanzienlijk meer olie te produceren en zo het gat op te vangen van de olie die Rusland door de sancties niet meer kwijt kan.

De Verenigde Staten en Europese landen hebben de groep olie-exporterende landen aangespoord om hun productie te verhogen, nu de olieprijs tot ruim boven 100 dollar per vat is gestegen na de Russische invasie van Oekraine.

De maandelijkse vergadering van OPEC en enkele andere landen waaronder Rusland vindt later deze week plaats.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
5 vragen: waarom blijft de olieprijs zo hoog?
Door THEO BESTEMAN

Updated 8 min geleden
11 min geleden
in FINANCIEEL

AMSTERDAM - Tarieven van ruwe olie lopen koortsachtig op. Deze week kostte een vat voor het eerst in een halfjaar meer dan $120 per vat. Automobilisten wachten deze week hoge benzineprijzen. Waarom blijft die prijs zo hardnekkig hoog? Vijf vragen.

Hogere olieprijs op wereldmarkt betekent binnen paar dagen duurdere benzine aan de pomp. FOTO ANP/HH

Waarom stijgt de olieprijs?

Tijdens de coronapandemie viel de vraag naar ruwe olie weg. Lockdowns in grote industrielanden als China en India maakten inkopers kopschuw. Producenten brachten hun gehavende productie snel terug. Oliewerknemers vielen uit door corona, transporteurs en havenactiviteiten lagen stil. De oorlog in Oekraïne van olieproducent Rusland en de aangekondigde boycots door Brussel van Poetins olie maken handelaren zenuwachtig. Er komt dan een extra risicopremie op olieprijzen.

BEKIJK OOK:
Tanken in Duitsland fors goedkoper: 'En wij gaan een crisis in'

Na corona trok de wereldeconomie iets aan, de vraag naar de brandstof steeg weer. En dus de tarieven. ,,Nu China de lockdowns afbouwt is er opwaarts potentieel”, zegt energie-econoom Hans van Cleef (ABN Amro) over de recente stijging tot boven $120 per vat.

Waarom loopt de prijs extreem op?

Na de aankondiging van de gedeeltelijke olieboycot van Europa tegen Rusland, de brandstof die Rusland levert via pijpleidingen valt niet onder de Brusselse sancties, voorzien handelaren enig tekort. Zeker richting de winter kan dat nijpend worden. De handel test nu hoe de uitval van miljoenen liters olie uit Rusland het regionale aanbod zal treffen. Dat vertaalt zich in de olieprijs: die maakt nu zijn langste stijging door in tien jaar tijd.

BEKIJK OOK:
Tanken in Duitsland sinds woensdagochtend stukken goedkoper

Blijft het hier bij?

De stijging is fors. Jaren bewoog de prijs tussen $65 en $75 per vat. ,,De olieprijs kan niet dalen”, zegt onafhankelijk energie-analist Cyril Widdershoven. ,,Zelfs als de EU-sancties er niet komen, of maar gedeeltelijk. De vraag is structureel hoog. Het pijnpunt zit ondanks het aanbod bij raffinaderijen”, stelt hij. ,,Die draaien wereldwijd op top-verbruik. Vooral de vraag vanuit VS gaat omhoog.”

BEKIJK OOK:
Stemming onder consument slaat om: ’Het is echt stil in winkels’

De Amerikaanse installaties verwerken 16 miljoen vaten per dag aan raffinageproducten. ,,Terwijl er veel meer nodig is”, aldus Widdershoven. Tot einde 2023 komt er maar 300.000 vaten per dag bij aan raffinage. De vraag naar diesel en benzine stijgt de komende maanden met 800.000 vaten per dag. ,,Europa heeft een zelfde probleem, met een vraag die sterker is dan het aanbod.”

Heeft de EU-boycot effect?

Voorlopig niet, erkennen analisten. Rusland zal zijn olie elders weliswaar met enorme kortingen van 40 tot 60% korting moeten verkopen, stellen zij. Maar met deze topprijzen vult dat de staatskas van Rusland nog altijd behoorlijk. Volgens de Vereniging Nederlandse Petroleum Industrie zal Moskou op blokkades stuiten als het langdurig grote volumes wil slijten op de wereldmarkt. ,,Daardoor valt een deel aan olie weg op de wereldmarkt. Waardoor de prijzen verder stijgen”, aldus de woordvoerder.

BEKIJK OOK:
’Shell gaat nog ontzettend veel geld verdienen aan olie en gas’

Wat ligt er in het verschiet?

De olie die normaal via pijpleidingen gaat, kan Rusland niet snel overzetten naar schepen. Meerdere scenario’s van zakenbanken gaan daarom al uit van een prijs voor een vat olie die stijgt verder aandikt tot $200. Rusland kan leveren aan China, maar het moest een deel van zijn tankervloot verkopen om schulden af te lossen. India en China blijven inkopen, maar het aantal tankerschepen dat beschikbaar is neemt af. Kortom, prijsstijgingen. Die hoge tarieven worden doorberekend aan de industrie. En aan de pomp: automobilisten betalen voor een liter Euro95 een verhoogde adviesprijs van €2,418. Zelfs inclusief accijnsverlaging is de prijs terug op het oude record.

BEKIJK OOK:
Essent verhoogt variabele energietarieven met kwart: klant bijna €50 duurder uit

www.telegraaf.nl/financieel/202119060...
voda
0
Olieprijs hoger gesloten

Door ABM Financial News op woensdag 1 juni 2022
Views: 2.294

(ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe olie is woensdag hoger gesloten, na het nieuws dat Shanghai de coronavirus-lockdown heeft versoepeld, waardoor de vraag naar ruwe olie waarschijnlijk zal toenemen.

De markt kijkt tevens uit naar een bijeenkomst van OPEC en zijn bondgenoten, bekend als OPEC+, donderdag. The Wall Street Journal meldde dat de groep overweegt Rusland vrij te stellen van zijn productiedoelstellingen.

Shanghai meldde woensdag dat zijn volledige bus- en metrodiensten worden hervat, evenals de basistreinverbindingen met de rest van China. Toch zitten meer dan een half miljoen mensen op een totaal van 25 miljoen inwoners nog steeds in lockdown of in zogenaamde controlezones omdat er nog steeds virusgevallen worden gedetecteerd, meldde de Associated Press.

China's zogenaamde zero-COVID-beleid heeft geleid tot massale lockdowms in Shanghai, de grootste stad van het land en een belangrijk commercieel centrum. De lockdowns in China zijn volgens marktvolgers de reden dat de olieprijs niet nog verder is gestegen.

De Europese Unie heeft deze week overeenstemming bereikt over een plan dat een gedeeltelijk embargo oplegt op de invoer van Russische ruwe olie.

Maar oliefutures verloren laat in de sessie van dinsdag aan kracht nadat The Wall Street Journal meldde dat sommige OPEC-leden overwegen Rusland vrij te stellen van de OPEC+ productieovereenkomst als sancties en het gedeeltelijke invoerverbod van de EU het vermogen van het land om zijn doelen te bereiken ondermijnen.

Indien dit wordt overeengekomen zou dat de weg vrijmaken voor andere producenten, waaronder Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten, om meer ruwe olie te produceren om het tekort van Rusland aan te vullen.

De julifuture voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot woensdag 0,5 procent hoger op 115,26 dollar op de New York Mercantile Exchange.

Bron: ABM Financial News
2.742 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 ... 134 135 136 137 138 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
874,67  -9,40  -1,06%  18:05
 Germany40^ 17.760,40 -1,48%
 BEL 20 3.796,92 -1,47%
 Europe50^ 4.927,07 -1,15%
 US30^ 37.794,75 +0,25%
 Nasd100^ 17.714,17 +0,12%
 US500^ 5.049,49 -0,22%
 Japan225^ 38.426,12 -0,70%
 Gold spot 2.382,45 -0,03%
 EUR/USD 1,0617 -0,08%
 WTI 84,74 -0,38%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

Avantium +5,13%
FASTNED +2,27%
Air France-KLM +2,00%
DSM FIRMENICH AG +1,84%
CM.COM +1,69%

Dalers

ArcelorMittal -6,90%
Aperam -6,68%
JUST EAT TAKE... -4,85%
SBM Offshore -4,17%
RANDSTAD NV -3,69%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront