Prosus « Terug naar discussie overzicht

Prosus in 2022

8.888 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 ... 441 442 443 444 445 » | Laatste
Lepre Chaun
0
Tencent, onder meer actief op het gebied van sociale media en video spelletjes, lijdt onder overheidsmaatregelen die de advertentie inkomsten onder druk zetten, terwijl ook coronamaatregelen hun sporen achter hebben gelaten. Het aandeel koerste vanochtend bijna 7 procent lager.
Hopper58
0
quote:

Krustie101 schreef op 19 mei 2022 08:19:

[...]

Ja, maar er is een duidelijk verschil met Prosus zoals in het artikel vermeld wordt

"Sofina is not a scam, but its holdings are valued as if everything were perfect. All competitors such as Softbank are valued at a discount of between 30 and 40 percent on the valuation of their holdings. There is no reason for Sofina to be valued at such a premium to the share price."
Softbank heeft wel veel gegokt de laatste jaren. Maar voor Prosus zou je het kunnen omdraaien:

"There is no reason for Prosus to be valued at such a discount to the share price compared to Sofina"
RJ 80
1
quote:

DeZwarteRidder schreef op 18 mei 2022 12:08:

[...]

De grootste groei in China is geweest; China wordt qua groei een meer normaal land.
Toch maar eens even goed kijken naar de demografie in China en de mate waarin middeninkomens stijgen…. Ze zijn allesbehalve uitgegroeid, zelfs als bevolking krimpt in de toekomst.
Betweter
1
quote:

RJ 80 schreef op 19 mei 2022 09:15:

[...]

Toch maar eens even goed kijken naar de demografie in China en de mate waarin middeninkomens stijgen…. Ze zijn allesbehalve uitgegroeid, zelfs als bevolking krimpt in de toekomst.
Klopt.
De middenklasse staat aan de vooravond om te groeien.
DeZwarteRidder
0
quote:

RJ 80 schreef op 19 mei 2022 09:15:

[...]Toch maar eens even goed kijken naar de demografie in China en de mate waarin middeninkomens stijgen…. Ze zijn allesbehalve uitgegroeid, zelfs als bevolking krimpt in de toekomst.
Aan alle groei komt een einde en China heeft grote problemen, nu bijna alle klanten van China minder afhankelijk van China willen worden.

Bovendien wordt productie in China steeds duurder vanwege de stijgende loon- en milieukosten.
Betweter
0
quote:

DeZwarteRidder schreef op 19 mei 2022 09:45:

[...]

Aan alle groei komt een einde en China heeft grote problemen, nu bijna alle klanten van China minder afhankelijk van China willen worden.

Bovendien wordt productie in China steeds duurder vanwege de stijgende loon- en milieukosten.
Er zijn verschillende manieren van groei.
Volume of kwaliteit.
Een hogere levensstandaard draagt meer bij aan groei dan je denkt.
Bert-Jan
0
quote:

Mnie schreef op 19 mei 2022 12:36:

Kan iemand het volledige plaatsen?
Ik kan het wel, maar ik weet niet of dat de bedoeling is ;) Betreft namelijk een premium artikel.
Mill91
0
quote:

maarten030 schreef op 19 mei 2022 12:58:

[...]

Goed nieuws voor Mill91! Koersdoel is rond zijn GAK :)
Je hebt mijn dag gemaakt! THANKS
Hopper58
0
quote:

Mill91 schreef op 19 mei 2022 13:19:

[...]
Je hebt mijn dag gemaakt! THANKS
Nog 1 weekje wachten...
Tuurlijk
0
quote:

Mnie schreef op 19 mei 2022 12:36:

Kan iemand het volledige plaatsen?
De kern:

STRONG BUY KOERS: €45 KOERSDOEL: €90 UPSIDE: 100%
www.iex.nl/Premium/Adviezen/747100/Pr...
Hopper58
0
In De Tijd:

"Sofina, van beurskampioen tot kneusje van Bel20

CHRISTOPHE DE RIJCKE
Vandaag om 12:33
De vijf redenen waarom de holding van de familie Boël geen steraandeel meer is.

Sofina zakt donderdag andermaal met 3 procent en duikt onder 250 euro, het laagste peil sinds november 2020. Donderdag kreeg de holding een historische klap van 9 procent na de aanval van de bekende shorter Fraser Perring. Sinds begin dit jaar verloor Sofina 40 procent, geen enkel ander aandeel in de Bel20 doet slechter.

De essentie
Sofina stond nog maar vijf maanden geleden te boek als het 'ideale aandeel voor de lange termijn'.
Terwijl de holding vorig jaar nog noteerde tegen een premie van 20 procent, is dat nu een korting van meer dan 20 procent.
Was private equity vorig jaar nog hot dankzij lucratieve exits bij beursintroducties, dan leren beleggers nu de keerzijde kennen van niet-genoteerde beleggingen.
1. Het probleem Byju's
'Pak allemaal jullie smartphone en voer de zoekopdracht 'Byju's + fraude' in', zo begon Perring donderdag in Hamburg tijdens een financiële conferentie zijn 'short'-case tegen Sofina. Wie die zoekopdracht doet, komt talloze verontrustende artikels tegen. Bovenaan verschijnt een artikel van de Britse openbare omroep BBC die allerlei wanpraktijken aan de kaak stelt bij de Indiase leerapp. Wie een cursus bestelt, zou niet de beloofde diensten krijgen, waaronder een one-to-one met een leraar. Nochtans steken veel Indiërs zich in de schulden voor zo'n cursus. Daarnaast zouden de cursusverkopers van Byju's agressieve verkooptechnieken gebruiken. Toch zou Byju's vooral geld verdienen door tablets te verkopen, niet via de geleverde diensten.

Het zijn berichten die de jongste waardering van Byju's - 22 miljard dollar - in vraag stellen. Toen de beursplannen van Byju's bekendraakten, circuleerden in de media zelfs bedragen van 40 tot 50 miljard dollar. Als belangrijkste participatie van Sofina (belang van ruim 5 procent), met een geschat gewicht rond 10 à 12 procent van de portefeuille, heeft het lot van Byju's wel degelijk impact (zie grafiek).

2. De keerzijde van private equity
Tot voor kort liepen beleggers storm voor private equity (niet-beursgenoteerde bedrijven) en voor holdings die massaal inzetten op private equity. Zelf in private equity beleggen is voor een kleine belegger niet mogelijk. En een populaire markt van beursintroducties maakt riante exits mogelijk. Maar die markt droogt op.

Na de exit van Sofina vorig jaar uit Deceuninck en Danone en de forse afbouw van het belang in Colruyt bestaat 92 procent van de intrinsieke waarde van Sofina uit niet-genoteerde deelnemingen.

Het voorbeeld van Byju's toont de keerzijde van private equity. Voor een outsider is het onmogelijk te weten wat de waarde is van een bedrijf als Byju's. We weten alleen dat de Indiase leerapp een typische coronawinnaar was. Toen de scholen in India anderhalf jaar dichtgingen, vluchten miljoenen Indiërs naar onlinecursussen. Op de beurs zien we dat de meeste coronawinnaars fors in waarde kelderen, van Amazon tot Netflix, van Zoom tot Peloton. Veel aandelen noteren zelfs op een precoronaniveau wegens te grote investeringen in de boomperiode.

En wat met de andere niet-genoteerde beleggingen van Sofina? 'De beleggingen in voornamelijk Indiase en Chinese start-ups (Sofina Growth, 17% van de portefeuille) en via durfkapitaalfondsen (Sofina Private Funds, 46% van de portefeuille) zullen ongetwijfeld de impact voelen van de uitverkoop op Nasdaq en van de gesloten markt voor beursintroducties', zegt Kepler-analist Romain Kumps.

3. Geen crisiscommunicatie
Sofina wenste donderdag niet te reageren op de uitval van Fraser Perring. Het zijn nochtans zware beschuldigingen aan het adres van de belangrijkste deelneming van een holding die een groot deel van het jaarverslag invult met een hoofdstuk 'maatschappelijk engagement'. Maar wie alleen het jaarverslag zou lezen, heeft bijvoorbeeld ook geen idee van de storm waarin The Hut Group - kortweg THG- vorig jaar is beland. Financial Times schreef uitvoering over de bedenkelijke financiële transacties tussen THG en zijn CEO Matt Moulding. Sofina vermeldt THG als zijn vierde belangrijkste participatie, maar het aandeel is dermate gekelderd dat het belang in de portefeuille geen 1 procent meer bedraagt.

De beleggingen in voornamelijk Indiase en Chinese start-ups en via durfkapitaalfondsen zullen ongetwijfeld de impact voelen van de uitverkoop op Nasdaq en van de gesloten markt voor beursintroducties.
ROMAIN KUMPS
ANALIST KEPLER

4. De rente werkt tegen
'It's a long duration stock', zei een handelaar afgelopen week. Dat is jargon om aan te geven dat de holding bijzonder rentegevoelig is. De portefeuille bevat groeiaandelen waarvan de waardering stoelt op kasstromen in een verre toekomst. Hoe meer de rente stijgt, hoe lager de huidige waarde van die toekomstige winsten. Dat verklaart waarom Sofina de voorbije jaren een doorslagje blijkt te zijn van de Nasdaq Composite, de Amerikaanse beurs van technologieaandelen (zie grafiek).

Schuldeisers van Sofina's 'Aziatische Zalando' eisen geld terug
5. Van mooie premie naar stevige korting
Eind vorig jaar zat de koers van Sofina nog ruim 20 procent boven (premie) de intrinsieke waarde van het aandeel. Door de opeenstapeling van probleemdossiers - waaronder ook de financiële problemen van Zilingo, het Aziatische Zalando waarvan Sofina 7 procent bezit - is die premie een korting geworden van meer dan 20 procent. In een ver verleden - toen Sofina nog minder communiceerde en de groep bekendstond als de 'schone slaapster van de Brusselse beurs' - lag die korting op 50 procent (zie grafiek).

Perring zei donderdag dat een korting van 30 à 40 procent normaal zou zijn, 'net zoals bij Softbank'. Sofina en Softbank hebben met elkaar gemeen dat ze beide inzetten op technologie. Masayoshi Son doet dat wel een stuk agressiever, met bijvoorbeeld ook opties op de Nasdaq. De familie Boël met hem vergelijken is misschien een brug te ver.
DeZwarteRidder
1
Ik heb het al zo vaak gezegd: India is een poel van fraude en corruptie, dus buitenlandse bedrijven hebben daar niks te zoeken behalve ellende.
maarten030
0
quote:

DeZwarteRidder schreef op 19 mei 2022 14:29:

Ik heb het al zo vaak gezegd: India is een poel van fraude en corruptie, dus buitenlandse bedrijven hebben daar niks te zoeken behalve ellende.
Ik kwam zelfs mijn logo en letter-type van mijn bedrijf tegen in een gelijknamig bedrijf uit India haha. Gewoon gejat!
Hopper58
0
Nou die klachten over Byju klinken heel herkenbaar met praktijken bij ons en de USA. En klachten zullen er altijd zijn. Lees maar eens door dit forum. Dus ik zou het toch voorzichtig benaderen.
maarten030
0
GROOOOEEEENNNNNNNNNN. Wie had dat gedacht middenin de nacht tijdens de post van Mill91!

En nou is die weer rood :):(
mvliex 1
1
Advies van KBC Asset Management over Prosus
Beurshuis KBC Asset Management
Aandeel Prosus
Datum 19 mei 2022
Advies Kopen
Koersdoel 95,00 EUR

Detail advies
BRUSSEL (Trivano.com) - Op 19 mei 2022 hebben de analisten van KBC Asset Management hun beleggingsadvies voor Prosus (PRX; ISIN: NL0013654783) herhaald. Het advies van KBC Asset Management voor Prosus blijft "kopen".

De analisten behouden hun koersdoel van 95,00 EUR.

www.trivano.com/aandeel/advies-kbc-as...
W-Handelaar
0
quote:

Hopper58 schreef op 19 mei 2022 13:56:

[...]

Nog 1 weekje wachten...
Hoi Hopper58, zit je nog steeds met Prosus te handelen? Je vertrouwen is bewonderingswaardig. Succes makker!
8.888 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 ... 441 442 443 444 445 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 19 apr 2024 09:37
Koers 28,445
Verschil -0,225 (-0,78%)
Hoog 28,605
Laag 28,320
Volume 270.897
Volume gemiddeld 2.994.481
Volume gisteren 3.099.694

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront