Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Niet panieken om de dalende Euro.

2.460 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 ... 119 120 121 122 123 » | Laatste
voda
0
Valuta: euro blijft op peil
Maar als ECB geen gas geeft is volgens Rabobank een correctie waarschijnlijk.

(ABM FN-Dow Jones) De euro noteerde woensdag nog altijd boven de 1,07 dollar, maar de munt is volgens Rabobank nog altijd 'overbought', omdat een deel van de markt rekening houdt met een robuuste renteverhoging door de Europese Centrale Bank volgende week.

"Wij denken dat de beleidsmakers het houden bij 25 basispunten en dan is onze verwachting dat de euro een correctie ondergaat", aldus marktanalist Teeuwe Mevissen van Rabobank woensdag tegen ABM Financial News. "De inflatiedata die recent in Duitsland en in de eurozone het licht zagen, voeden bij enkelen de verwachting dat er door de Europese Centrale Bank scherper aan de wind moet worden gezeild dan met een verhoging met 25 basispunten en dat houdt de euro voor nu nog even op het huidige niveau", aldus Mevissen.

Mevissen kijkt voor deze week vooral uit naar de Amerikaanse banendata over mei en dan met name de ontwikkeling van de uurlonen. Aanstaande vrijdag komt het banenrapport uit, donderdag voorafgegaan door het rapport van ADP en de wekelijkse steunaanvragen.

De verschillende industrieën van landen die deel uitmaken van de eurozone en de die van de muntunie zelf, lieten een groeivertraging zien, maar in het geval van de eurozone als geheel bleek de groeivertraging minder sterk dan eerder gemeten.

De Duitse detailhandelsverkopen over april konden dat niet zeggen: die daalden op maandbasis veel meer dan verwacht. De verkopen namen met 5,4 procentaf ten opzichte van maart, waarvoor een afname met slechts 0,5 procent was verwacht.

In de Verenigde Staten gaat de aandacht woensdag uit naar de twee inkoopmanagersindices voor de industrie van ISM en Markit over mei en verder de bouwuitgaven en vacatures over april en het Beige Book van de Fed.

Sprekers zijn vandaag bestuurslid van de Europese Centrale Bank Fabio Panetta en de voorzitter van de Federal Reserve van St. Louis James Bullard. Christine Lagarde neemt deel aan een panel op een bijeenkomst georganiseerd door de Bank for International Settlements.

De euro noteerde woensdag 0,1 procent lager op 1,0720 dollar. De Europese munt noteerde vlak op 0,8523 Britse pond. Het Britse pond daalde woensdag 0,2 procent en noteerde op 1,2579 dollar.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
DurianCS
0
quote:

josti5 schreef op 1 juni 2022 19:22:

Nog zo'n fijn land erbij:

Kroatië mag in 2023 euro invoeren
En ik vrees dat er nog heel veel landen volgen, lekker meeliftend met het binnenhalen van Oekraine.
izdp
0
quote:

DurianCS schreef op 1 juni 2022 20:00:

[...]
En ik vrees dat er nog heel veel landen volgen, lekker meeliftend met het binnenhalen van Oekraine.
Oekraïne wordt niet binnengehaald.
Rutte heeft dat duidelijk gemaakt en hij is verre van een roepende in de woestijn.
Van der Leyen gaat op dit punt echt het onderspit delven.
hirshi
0
quote:

josti5 schreef op 1 juni 2022 19:22:

Nog zo'n fijn land erbij:

Kroatië mag in 2023 euro invoeren
Turkije;
Montenegro;
Noord-Macedonië;
Servië;
Albanië.

Allemaal kandidaat-lidstaten van de EU

Rusland gaat tegen een gunstig tarief aardgas leveren aan Servië. De looptijd van het nieuwe contract is drie jaar, en niet enkele maanden zoals voordien.

www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/05/29/russi...
voda
0
Valuta: euro rond 1,07 dollar na goede data VS
Markt wacht op data en rentebesluiten.

(ABM FN-Dow Jones) De euro noteerde donderdag rond de 1,07 dollar en maakt met een oplopende dollar per saldo een kleine correctie door.

"De Amerikaanse inkoopmanagersindices over mei bleken woensdag beter dan verwacht en dat zorgde voor een oplopende dollar", aldus valutahandelaar Stéphane van der Meer van valutabroker Ebury donderdag tegen ABM Financial News. "Ondertussen kijkt de markt de rest van deze week vooral uit naar de Amerikaanse banendata en de komende weken naar de rentebesluiten van de Europese Centrale Bank en de Federal Reserve. Onze verwachting is dat als de Amerikaanse banengroei beter uitkomt dan voorzien, dit een stijgende dollar met zich meebrengt. Bij een tegenvaller verwachten we een gematigder reactie", aldus Van der Meer.

Van der Meer houdt er rekening mee dat in afwachting van macrodata en rentebesluiten de euro tussen de 1,0650 en 1,0750 dollar blijft bewegen.

De handelaar wees verder nog op de renteverhoging met 50 basispunten naar 1,50 procent door de Bank of Canada woensdag.

De producentenprijzen van de eurozone over april bleven op maanbasis met een stijging van 1,2 procent achter bij de verwachte stijging van 2,3 procent.

Vanmiddag staan er voor de Verenigde Staten per saldo drie arbeidsrelateerde data op de agenda: de wekelijkse steunaanvragen, de banengroei in de private sector over mei, een dag uitgesteld in verband met de viering van Memorial Day maandag, en de arbeidskosten over het eerste kwartaal. Dit alles is een aardige voorbode voor het grote arbeidsrapport van vrijdag, met daarin de banengroei en de gemiddelde uurlonen.

Voor de groei van het aantal banen in de private sector wordt rekening gehouden met een stijging met 299.000 tegen 247.000 een maand eerder. Voor de steunaanvragen ligt de prognose op 210.000, gelijk aan een week eerder.

Verder staan ook nog de fabrieksorders over april en de wekelijkse olievoorraden geagendeerd.

Er staat voor vandaag één relevante spreker op de agenda en dat is Loretta Mester van de Federal Reserve van Cleveland.

De euro noteerde donderdag 0,3 procent hoger op 1,0686 dollar. De Europese munt noteerde 0,1 procent lager op 0,8523 Britse pond. Het Britse pond steeg donderdag 0,4 procent en noteerde op 1,2539 dollar. De Amerikaanse dollar noteerde ten opzichte van de Canadese dollar vlak op 1,2653 Canadese dollar.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Valuta: euro laat niveau boven 1,07 dollar niet los

Door ABM Financial News op vrijdag 3 juni 2022
Views: 1.331

(ABM FN-Dow Jones) De euro noteerde vrijdag weer boven de 1,07 dollar in afwachting van het Amerikaanse banenrapport dat vanmiddag verschijnt, maar vooral het rentebesluit van de Europese Centrale bank van volgende week.

"Voor vandaag zijn het de banen die bepalend kunnen zijn, maar voor de wat langere termijn is vooral het rentebesluit van de Europese Centrale Bank van volgende week donderdag cruciaal", aldus valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO vrijdag tegen ABM Financial News. "Mocht het banenrapport veel beter zijn dan verwacht, dan kan dit de renteverwachtingen in de Verenigde Staten stimuleren. Wij verwachten voor volgende week verder geen renteverhoging. Pas in juli denken we dat de ECB kiest voor een verhoging met 25 basispunten. Afgezet tegen de verwachting voor de Fed kan het [rente]verschil dit jaar tussen de eurozone en de Verenigde Staten oplopen naar 100 basispunten", aldus Boele.

Boele verklaarde vrijdag de bewegingen van de dollar in de afgelopen weken, met een daling van 2,5 procent sinds 12 mei en dus de relatief hogere eurokoers, aan de hand van de volgende factoren. "Om te beginnen kochten beleggers de Amerikaanse dollar als een veiligehavenmunt en toen het sentiment iets verbeterde, verkochten ze deze weer", zo legde zij uit. "Ten tweede zijn beleggers zich gaan concentreren op de ECB en verwachten ze nu meer renteverhogingen. Op 12 mei verwachtten ze dat de overnight rente zou stijgen van -0,58 procent naar 0,20 procent eind 2022. Nu verwachten ze eind dit jaar dat de rente staat op 0,53 procent", aldus Boele.

Een derde reden zijn volgens Boele de renteverschillen, 10 jaar nominaal en reëel, tussen de VS en andere landen zoals Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. "Die zijn kleiner geworden. De renteverschillen op tienjaars staatspapier tussen de VS en Duitsland en het VK zijn nu respectievelijk 25 basispunten en 45 basispunten lager, en dat betekent dat de rente buiten de VS sneller is gestegen. Dit is ook het geval voor 'reële' rentespreads, ofwel gecorrigeerd voor inflatie. Het euro/dollar-paar, het pond/dollar-paar het het dollar/yen-paar zijn gelijk opgegaan met deze reële renteverschillen", aldus de valutaspecialist van ABN AMRO vrijdag.

ABN AMRO denkt nog steeds dat de Amerikaanse dollar nog enig opwaarts potentieel heeft als de financiële markten een deel van de verwachte renteverhogingen door de ECB en de Bank of England uitprijzen. "We verwachten renteverhogingen voor beide centrale banken, maar minder dan de financiële markten momenteel rekening mee houden en het is waarschijnlijk dat dit de Amerikaanse dollar zal helpen als beleggers positief gestemd zijn", aldus Boele. "De kans blijft bestaan dat de stijging van de dollar nog even doorgaat als de Fed meer de rente verhoogt dan momenteel wordt verwacht, als de Amerikaanse economie het goed blijft doen en beleggers positief zijn over de vooruitzichten en niet bang voor een recessie."

ABN AMRO houdt de eindejaarsprognose voor de euro op 1,05 dollar. Voor 2023 verwacht de bank een stijging richting 1,10.

De inkoopmanagersindices van de verschillende eurolanden en de eurozone lieten in een tweede meting over mei iets minder groei van de dienstensectoren zien dan eerder kon worden vastgesteld.

De Europese detailhandelsverkopen over april lieten een onverwachte afname zien met 1,3 procent op maandbasis. De markt hield rekening met een kleine plus van 0,1 procent. Op jaarbasis liepen de verkopen in april wel met 3,9 procent op. De cijfers over maart werden opwaarts bijgesteld. Aanvankelijk werd op maandbasis een daling met 0,4 procent gemeld, maar dat bleek nu een plus te zijn van 0,3 procent op maandbasis.

Voor de Amerikaanse banenmarkt wordt een groei met 328.000 verwacht. In april kwam de groei uit op 428.000. De loonontwikkeling duidt in de prognose op een stijging met 0,4 procent op maandbasis. In april was dit iets meer dan 0,3 procent op maandbasis. De werkloosheid daalt naar verwachting van 3,6 procent in april naar 3,5 procent in mei.

Na het banencijfer volgen in de VS nog de twee inkoopmanagersindices voor de dienstensector van het land gemeten door ISM en Markit. Eerder deze week wezen de inkoopmanagerscijfers van ISM voor de industrie op een onverwachte groeiversnelling, terwijl die van Markit op een groeivertraging wezen.

De vice-voorzitter van de Fed Lael Brainard is vrijdag de enige monetaire prominent voor wie een publiek optreden is gepland.

De euro noteerde vrijdag vrijwel onveranderd op 1,0752 dollar. De Europese munt noteerde 0,1 procent hoger op 0,8554 Britse pond. Het Britse pond noteerde vrijdag op 1,2571 dollar, eveneens een vlakke koers.

Bron: ABM Financial News
voda
1
Valuta: steun voor euro in aanloop naar rentebesluit ECB
Opmars dollar stilgevallen na gemengde cijfers.

(ABM FN-Dow Jones) De euro zal de komende dagen naar verwachting sterk blijven, in aanloop naar een vergadering van de Europese Centrale Bank donderdag. Dat stelde analisten van RBC maandag in een rapport.

De euro stond maandag 0,1 procent hoger op 1,0742 dollar.

"Bij de aankomende rentevergadering van de ECB zal de belangstelling voor de euro aanhouden, met waarschijnlijk een signaal dat renteverhogingen nabij zijn", aldus RBC.

De persconferentie met ECB-president Christine Lagarde na het rentebesluit zal vermoedelijk een discussie opleveren over het tempo van renteverhogingen. Er wordt verwacht dat de ECB voorzichtige stappen van 25 basispunten wil zetten, om de inflatie te beteugelen zonder de economische groei te hard te treffen. Sommige beleidsmakers pleiten echter voor een sneller tempo, met stappen van 50 basispunten.

Gemengde economische cijfers hebben de afgelopen weken de opmars van de Amerikaanse dollar tot stilstand gebracht. De dollar-index van The Wall Street Journal, die de Amerikaanse munt afweegt tegen een mandje met zestien andere valuta, staat nu 2 procent lager dan de piek in mei. Gedurende de maand mei werd de dollar 1,1 procent minder waard.

In de voorgaande maanden steeg de dollar gestaag naar het hoogste niveau in tientallen jaren. Afgelopen week herstelde de Amerikaanse munt overigens weer, met een stijging van 0,6 procent na een daling in de twee voorgaande weken.

De terugval van de dollar lijkt veroorzaakt door een subtiele verschuiving in het economische landschap. Amerikaanse consumenten blijven flink geld uitgeven en werkgevers creëren nieuwe banen, maar er zijn tekenen van zwakte.

Consumenten moeten hun spaargeld aanspreken en de Amerikaanse dienstensector, waaronder ook de bestedingen in restaurants en reizen vallen, groeide langzamer in mei. De verkoop van nieuwe huizen deed in april een grote stap terug.

Sommige vermogensbeheerders denken nu dat de Federal Reserve het tempo van renteverhogingen zal moeten verlagen. Daar zullen aandelenbeleggers mogelijk blij mee zijn, maar voor de wisselkoers van de dollar is dat minder positief.

"Zes weken lang dacht de markt dat er geen grenzen waren voor de Fed", zei Steve Englander van Standard Chartered. "Ik denk dat de dollar nu zijn top heeft gehad."

De komende weken zullen beleggers aandachtig kijken naar de Amerikaanse consument en de inflatiecijfers van aanstaande vrijdag, voor hints over de toestand van de economie en het traject van de aandelenmarkt.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Valuta: euro onder 1,07 dollar
Kans op renteverhoging ECB niet al te groot.

(ABM FN-Dow Jones) De euro noteerde dinsdag onder de 1,07 dollar, daar de markt voor aanstaande donderdag nog geen renteverhoging door de Europese Centrale Bank lijkt te voorzien.

"Zoals het er nu naar uitziet, doet het monetair beleidsorgaan komende donderdag niets", aldus valutahandelaar Stéphane van der Meer van valutabroker Ebury dinsdag tegen ABM Financial News. "De markt is natuurlijk wel erg geïnteresseerd in het commentaar van voorzitter Christine Lagarde na het besluit en in hoeverre ze hint op een renteverhoging in juli", aldus Van der Meer.

Volgens de prognoses die Ebury beschikbaar heeft, lijkt de markt voor de vergadering van deze maand nog niet te rekenen op een renteverhoging. In juli komt dit er vermoedelijk wel van. De vraag is of het dan bij 25 basispunten blijft of dat het 50 punten wordt. "De kans op dit laatste wordt nu geraamd op 30 procent", aldus Van der Meer.

Na het rentebesluit van de ECB van donderdag verschuift de aandacht van de markt naar vrijdag, wanneer de Amerikaanse inflatie over mei wordt gepubliceerd.

De centrale bank van Australië besloot dinsdag het belangrijkste rentetarief vanwege de oplopende inflatie en de verwachting dat het prijspeil nog wel even blijft stijgen, met 50 basispunten te verhogen naar 0,85 procent. Een maand eerder ging het tarief al met 25 basispunten omhoog.

De Britse inkoopmanagersindex voor de dienstensector over mei kwam in een definitieve meting op een hoger punt uit dan eerder gemeten. Daarmee vertraagde de groei nog wel, maar een stuk minder dan eerder in een voorlopige meting. Dat gold daarmee per saldo ook voor de Britse economie als geheel.

Maandagavond overleefde de Britse premier Boris Johnson een stemming onder de partijleden van de Conservatives, waar een aantal van hen om had gevraagd naar aanleiding van de gewraakte coronafeestjes van de premier. Deze leden hadden geen vertrouwen meer in Johnson en wilden een peiling. Deze wees uit dat Johnson kan blijven als premier, ofschoon de meerderheid lager lag dan bij eerdere vertrouwensstemmingen, zoals eertijds bij Johnsons voorganger Theresa May.

Vanmiddag wordt in de Verenigde Staten alleen de handelsbalans over april gepubliceerd, vanavond gevolgd door het consumentenkrediet.

De Amerikaanse minister van financiën Janet Yellen legt vandaag tegenover een comité van de Senaat verantwoording af voor de begroting over 2023.

De euro noteerde dinsdag 0,1 procent lager op 1,0681 dollar. De Europese munt noteerde 0,2 procent hoger op 0,8548 Britse pond. Het Britse pond daalde dinsdag 0,3 procent en noteerde op 1,2495 dollar. De Australische dollar noteerde na het rentebesluit aanvankelijk hoger, maar is onderwijl weer teruggezakt naar een onveranderde koersnotering van 0,7192 Amerikaanse dollar.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
jowi
0
quote:

hirshi schreef op 1 juni 2022 20:22:

[...]

Turkije;
Montenegro;
Noord-Macedonië;
Servië;
Albanië.

Allemaal kandidaat-lidstaten van de EU

Rusland gaat tegen een gunstig tarief aardgas leveren aan Servië. De looptijd van het nieuwe contract is drie jaar, en niet enkele maanden zoals voordien.

www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/05/29/russi...
Zijn deze kandidaat lidstaten een aanwinst voor een sterke euro of wordt het een verdere devaluatie van onze eurie?
jowi
0
quote:

hirshi schreef op 1 juni 2022 20:22:

[...]

Turkije;
Montenegro;
Noord-Macedonië;
Servië;
Albanië.

Allemaal kandidaat-lidstaten van de EU

Rusland gaat tegen een gunstig tarief aardgas leveren aan Servië. De looptijd van het nieuwe contract is drie jaar, en niet enkele maanden zoals voordien.

www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/05/29/russi...
Worden deze kandidaat lidstaten netto ontvangers of netto betalers. Want netto betalers erbij zou wel prettig voor Nederland zijn, toch!!
voda
0
Valuta: risico euro vooral aan de onderkant
ECB in focus.

(ABM FN-Dow Jones) De euro noteerde woensdag nog altijd in de buurt van de 1,07 dollar in afwachting van het rentebesluit, de nieuwe ramingen en de toelichting van de Europese Centrale Bank.

"Wij verwachten nog steeds drie renteverhogingen in de eurozone: in juli, september en december, waarmee de depositierente daarmee naar verwachting uit komt op 0,25 procent. Maar misschien kiest de ECB in juli ook voor 50 basispunten, gezien de hoge inflatie en de behoefte het moment van een eventuele recessie voor te zijn", aldus marktanalist Stefan Koopman van Rabobank woensdag tegen ABM Financial News.

Koopman kijkt dan ook donderdag met grote interesse uit naar de nieuwe ramingen van de bank en de indicatie voor inderdaad een verhoging met 50 basispunten in één keer in juli. "Per saldo houdt de markt zelf nu rekening met 75 basispunten. Mocht de indruk worden gewekt dat dat er niet in dreigt te zitten, dan zou de euro terug kunnen vallen richting 1,05 dollar. Daarmee liggen de risico's voor de euro aan de onderkant", aldus Koopman.

Mocht de depositorente met 25 basispunten worden verhoogd, dan komt deze op 0,25 procent negatief. De andere twee relevante rentestanden blijven intact, maar de normaal gebruikelijke corridor zou met deze verhoging weer zijn hersteld. Met iedere verhoging die daarna volgt betreft weer alle drie de rentes.

Een belangrijk punt van één van de vele aandachtsvelden voor de ECB is het renteverschil tussen Duitsland en bijvoorbeeld Italië. "Dat moet niet de kant uit gaan van het verschil in de jaren 2011, 2012. Momenteel bedraagt het verschil 200 basispunten met Italië inmiddels 3,3 procent. Met een relatief stevig rentebeleid kan de discussie over dat renteverschil en de nadelen voor Italië aan scherpte winnen", aldus Koopman.

Met betrekking tot de nieuwe ramingen van de ECB, en dus ook voor de inflatie is 2024 dé horizon waar de bank zich op richt. "In de officiële raming, zoals die eerder is gedaan ligt de inflatie voor dat jaar op 1,9 procent, maar de bank lijkt daar in de tussentijd wel van te zijn teruggekomen. De ECB heeft overigens de neiging zijn inflatie- en groeiramingen relatief gunstig in te kleden, waarmee voor de inflatie vrijwel zonder uitzondering opwaartse bijstellingen volgen", aldus de marktanalist van Rabobank woensdag.

Na de ECB is de Amerikaanse inflatie over mei het volgende richtpunt. Dit cijfer komt vrijdag naar buiten.

De Duitse industrie produceerde in april van dit jaar meer dan in maart, maar met een plus van 0,7 procent bleef deze wel achter bij de verwachte stijging met 1,0 procent.

De economie van de eurozone liet in het eerste kwartaal in een definitieve meting een groei zien van 0,6 procent op kwartaalbasis, tegen 0,3 procent in de voorlopige berekening.

Vanmiddag worden in de Verenigde Staten de groothandelsvoorraden over april en de wekelijkse olievoorraden gepubliceerd.

De Amerikaanse minister van financiën Janet Yellen legt vandaag verantwoording af voor de begroting voor volgend jaar tegenover een comité van het Huis van Afgevaardigden.

De euro noteerde woensdag 0,1 procent lager op 1,0673 dollar. De Europese munt noteerde vrijwel vlak op 0,8532 Britse pond. Dat gold ook voor het Britse pond die woensdag op 1,2525 dollar noteerde.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Valuta: dovish ECB zet euro onder druk
Europese munt zakt onder 1,07 dollar.

(ABM FN-Dow Jones) De euro was aanvankelijk licht volatiel na het rentebesluit van de Europese Centrale Bank, maar zakte uiteindelijk weg tijdens de persconferentie van voorzitter Christine Lagarde waarin zij een slag om de arm hield of de centrale bank de rente in september met 50 basispunten zal verhogen.

Volgens valutastrateeg Simon Harvey van Monex Europe benadrukte Lagarde dat de centrale bank ernaar streeft volledige optionaliteit in het beleid te behouden.

"Lagarde benadrukte in feite dat de forward guidance van de ECB de komende maanden sterk onderhevig is aan verandering en dat de markten de huidige boodschap van een verhoging van 50 basispunten op eigen risico zouden moeten nemen", aldus Harvey.

"Daardoor biedt de marktverwachting van een renteverhoging met 50 basispunten op de bijeenkomst in september niet langer steun aan de euromunt, maar is het een bron van potentiële kwetsbaarheid geworden", aldus Harvey.

Volgens de valutastrateeg was de hawkish toon van de ECB in zijn persbericht genuanceerder dan de markten mogelijkerwijs hadden verwacht. Monex rekent op een renteverhoging van 50 basispunten in september. De ECB zal de rente in juli met 25 basispunten verhogen, kondigde de centrale bank donderdag aan.

Mocht de ECB ervoor kiezen om tijdens de vergadering van september door te gaan met rentestappen van 25 basispunten, dan zorgen de verwachte groeivertraging en lagere geschatte neutrale rente ervoor dat de centrale bank achter de feiten aan zal lopen, met als gevolg "het risico dat inflatieverwachtingen niet langer verankerd zijn", aldus Harvey.

De euro/dollar noteerde donderdag aan het eind van de middag op 1,0660. Donderdagochtend noteerde de munt op 1,0725.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Valuta: aandacht verschuift naar dollar
Na redelijk milde ECB en met Amerikaanse inflatiedata en Fed in verschiet.

(ABM FN-Dow Jones) De euro noteerde vrijdag licht boven de 1,06 dollar, nadat de Europese Centrale Bank donderdag niet leverde wat de markt had ingeprijsd, waarmee de aandacht verschuift naar de dollar met vandaag de Amerikaanse inflatiedata en volgende week het rentebesluit van de Federal Reserve op de agenda.

"Daarmee is het met de daling van de euro ten opzichte van de dollar waarschijnlijk nog niet gedaan", aldus valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO vrijdag tegen ABM Financial News.

ABN AMRO heeft de visie op de ECB bijgesteld en verwacht nu dat de centrale bank de rente vanaf juli dit jaar bij elke vergadering met 25 basispunten zal verhogen, zodat de depositorente eind februari 2023 in elk geval op 0,75 procent staat. "Wat de ECB betreft lag voor september de omvang van de renteverhoging nog wel open. Die hangt vooral af van de inflatie-ontwikkeling op dat moment", aldus Boele.

De bank verwacht verder dat de Federal Reserve de rente tijdens elke vergadering dit jaar en in februari volgend jaar met 50 basispunten verhoogt. Dat zou de bovengrens van de zogeheten Fed Funds Rate op 4 procent brengen. "Wij verwachten echter dat de inflatie in de loop van 2023 aanzienlijk zal afnemen, wat de weg vrijmaakt voor renteverlagingen in de tweede helft van 2023", aldus Boele.

"De markt heeft een rente voor eind februari 2023 van 3 procent voor de Fed en 1 procent voor de ECB ingeprijsd. Wij verwachten dus meer renteverhogingen dan de markt voor de Fed en iets minder renteverhogingen dan de markt voor de ECB", aldus de valutaspecialist van ABN AMRO vrijdag.

"Wij voorspellen in dit stadium geen recessie in de VS, maar wel een aanzienlijke verzwakking van de onderliggende vraag in termen van consumptie en investeringen, waardoor het risico van een recessie zou toenemen", aldus Boele.

De verwachting dat de Fed zich actiever in het monetaire beleid toont dan de ECB zou volgens ABN AMRO normaal gesproken resulteren in een sterkere dollar ten opzichte van de euro dit jaar. "Maar twijfels over de economische groei kunnen het effect van renteverhogingen temperen of zelfs overschaduwen in een klimaat van een constructief beleggerssentiment. Als beleggers vrezen voor een recessie in de VS, dan zouden meer renteverhogingen van de Fed negatief kunnen doorwerken in de dollar, zelfs als wij denken dat een recessie in de VS uitblijft. Anderzijds kan de dollar een veilige haven worden als deze agressieve renteverhogingen meer dan alleen recessievrees uitlokken en tot marktpaniek leiden. In zo'n omgeving verschuift de aandacht van renteverschillen naar liquiditeit en is de dollar de ultieme veiligehavenmunt", aldus Boele.

ABN AMRO herziet binnenkort de valutaramingen waarin de euro voor het einde van dit jaar nu nog op 1,05 dollar en aan het einde van 2023 op 1,10 dollar verwacht wordt uit te komen.

Voor de Amerikaanse inflatie over mei wordt een stijging van 0,7 procent verwacht afgezet tegen een plus van 0,3 procent op maandbasis in april. Zonder de componenten energie en vers voedsel stijgen de prijzen op maanbasis naar verwachting met 0,5 procent tegen 0,6 procent in april. Op jaarbasis komt de inflatie naar verwachting uit op 8,3 procent, gelijk aan april, de kerninflatie op 5,9 procent tegen 6,2 procent op jaarbasis in april.

Naast deze data volgt in de tweede helft van de middag het voorlopige Amerikaanse consumentenvertrouwen voor juni zoals dat wordt gemeten door de universiteit van Michigan.

Spreker is ook vandaag de voorzitter van de ECB Christine Lagarde, die aanwezig is bij de twintigste verjaardag van het instituut voor rent en financiën van de Goethe-universiteit. Ook de voorzitter van de Deutsche Bundebank Joachim Vogel bezoekt als spreker een universiteit, in dit geval die van Baden-Württemberg.

De euro noteerde vrijdag vlak op 1,0616 dollar. De Europese munt noteerde 0,1 procent hoger op 0,8505 Britse pond. Het Britse pond daalde vrijdag 0,1 procent en noteerde op 1,2483 dollar.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Valuta: dollarsterkte door mogelijk agressievere renteverhoging Fed
Amerikaanse centrale bank later deze week aan zet.

(ABM FN-Dow Jones) De dollar zit maandag in de lift ten opzichte van de euro en het Britse pond, nu de markten speculeren dat de Federal Reserve de rente nog agressiever zal verhogen na een tegenvallend hoge inflatie in de Verenigde Staten in mei.

"Beleggers zijn nu nog meer overtuigd dat de monetaire verkrapping van de Fed nog krachtiger zal zijn en dat de rente volgend jaar naar een hogere piek zal stijgen", volgens valuta-analist Lee Hardman van MUFG.

Bij het rentebesluit aanstaande woensdag zal de dot plot dit vermoedelijk weerspiegelen, denkt de marktkenner, en dat ondersteunt de dollar.

"We denken dat de Amerikaanse centrale bank nu goede redenen heeft om de markten te verrassen door agressiever te verhogen", zeiden economen van Barclays over het aanstaande rentebesluit van de Fed. Het kan ook zijn dat de rentevergadering van juni te snel komt voor een verhoging met 75 basispunten en dat dit in juli gebeurt, aldus de Britse bank.

Tot nog toe rekende de markt voor de beleidsbijeenkomsten van juni en juli op renteverhogingen van 50 basispunten. De verwachting dat de rente woensdag met 75 basispunten wordt verhoogdb, is inmiddels toegenomen tot 23 procent. Dat was voorafgaand aan de inflatiecijfers uit de VS afgelopen vrijdag minder dan 4 procent.

Volgens marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade is pariteit tussen de euro en dollar weer terug op tafel. De Europese munt was sinds het rentebesluit van de Europese Centrale Bank vorige week al verzwakt, omdat de ECB uiteindelijk meer dovish bleek dan verwacht.

Het Britse pond kan in beweging komen door het rentebesluit van de Bank of England, op donderdag. Een verdere renteverhoging wordt verwacht, maar Aslam wijst er wel op dat de BoE in een meer uitdagende situatie zit dan andere ontwikkelde economieën, nu de Britse economie vertraagt en de inflatie verder oploopt.

Kritieke steun voor het pond/dollar ligt rond 1,20 en als het muntpaar hieronder zakt, dan komt de 1,15 in zicht, aldus Aslam.

De euro/dollar noteerde maandagochtend op 1,0480 en voor elk pond kregen beleggers 1,2216 dollar.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Valuta: dollar prijst flinke renteverhoging Fed in
Correctie bij lagere verhoging dan 75 basispunten.

(ABM FN-Dow Jones) De euro noteerde dinsdag rond de 1,0450 dollar in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve woensdagavond en waarvoor de markt inmiddels een verhoging met 75 basispunten heeft ingeprijsd.

"Mocht het minder worden dan dat, dan verwachten we een neerwaartse correctie voor de dollar", aldus valutahandelaar Stéphane van der Meer van valutabroker Ebury dinsdag tegen ABM Financial News.

Met een stevig rentebeleid in de Verenigde Staten komt vanzelf ook meer druk op de Europese Centrale Bank te liggen. "Er zijn zelfs partijen die rekening houden met een verhoging met 100 basispunten morgen. Hoe dan ook is de Fed niet terughouden gezien de inflatiedata over mei die vorige week vrijdag naar buiten kwamen en hoger uitvielen dan verwacht. Met een actieve Fed kan het renteverschil met die van de eurozone oplopen, gesteld dat de ECB daar op achterblijft en de vraag is of de ECB zich dat kan en wil veroorloven", aldus Van der Meer.

De Britse werkloosheid daalde in het kwartaal tot en met met april op jaarbasis met 0,2 procentpunt naar 3,8 procent.

De Duitse inflatie over mei kwam in de definitieve meting uit op 7,9 procent op jaarbasis en 0,9 procent op maandbasis. Beide percentages waren gelijk aan de voorlopige metingen.

In Duitsland kwam ook de ZEW-sentimentsindex voor juni uit, en deze bleek iets minder negatief dan in mei.

In de Verenigde Staten komen vanmiddag achtereenvolgens het ondernemersvertrouwen in het kleinbedrijf over mei en de producentenprijzen over mei naar buiten.

Er is vandaag één spreker en dat is bestuurslid van de Europese Centrale Bank Isabel Schnabel.

Verder is er aandacht voor een rapport van oliekartel OPEC.

De euro noteerde dinsdag 0,5 procent hoger op 1,0456 dollar. De Europese munt noteerde 0,4 procent hoger op 0,8609 Britse pond. Het Britse pond steeg dinsdag 0,1 procent en noteerde op 1,2146 dollar.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Valuta: euro en dollar wachten gespannen af
Wat Fed én de ECB gaan doen.

(ABM FN-Dow Jones) De euro noteerde woensdag rond de 1,05 dollar, nadat bekend werd dat de Europese Centrale Bank vandaag een extra, niet geplande vergadering belegt om de marktomstandigheden en de recente verkoopgolf van Europese staatsobligaties te bespreken.

"De vergadering van de ECB voor vandaag is gepland vanaf 11.00 uur en zou naar verwachting twee uur in beslag nemen", aldus marktanalist Teeuwe Mevissen van Rabobank woensdag tegen ABM Financial News. "Het punt is dat het verschil tussen de lange rente van Duitsland en Italië onderhand is opgelopen naar 220 basispunten. Kan de ECB het zich intern permitteren enerzijds de rente te verhogen en anderzijds monetair te blijven ondersteunen? Dat is een zeer belangrijke en ook zeer principiële kwestie", aldus Mevissen.

De Italiaanse tienjaarsrente daalde wel flink, tot onder de 4 procent, nadat bekend werd dat de ECB vandaag vergadert

Voor wat betreft het rentebesluit van de Federal Reserve hoeft de markt zich niet te veel zorgen meer te maken. "Wij houden het voor vanavond op een verhoging met 50 basispunten, maar er zijn marktpartijen die 75 hebben staan en enkelen zelfs 100", aldus Mevissen, die woensdag aangaf dat Rabobank voor de euro een ondergrens ziet van 1,03 dollar. "Ook voor de ECB, omdat een lagere euro ten opzichte van de dollar nu eenmaal inflatie-import betekent, gezien de olieprijs, die in dollars moet worden afgerekend."

Na vandaag verschuift wat Mevissen betreft de aandacht naar het rentebesluit van de Bank of England, dat donderdag valt.

In Frankrijk bleek de inflatie in mei verder gestegen.

De industriële productie in de eurozone is in april licht gestegen, maar bleef nog wel onder het niveau van een jaar eerder. Verder kende de eurozone in april een handelstekort. De export steeg, maar veel minder hard dan de import. De invoer van energie kostte veel meer.

Vanmiddag komen in de Verenigde Staten aardig wat macro-economische data naar buiten, om te beginnen met de detailhandelsverkopen over mei, gevolgd door de importprijzen, de Empire State-inde, het vertrouwen van de huizenbouwers, de bedrijfsvoorraden en de wekelijkse olievoorraden.

De euro noteerde woensdag 0,7 procent hoger op 1,0493 dollar. De Europese munt noteerde vlak op 0,8684 Britse pond. Het Britse pond steeg woensdag 0,7 procent en noteerde op 1,2084 dollar.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Valuta: euro onder druk na geweld centrale banken
Bank of England in focus.

(ABM FN-Dow Jones) De euro noteerde donderdag onder de 1,04 dollar, waarmee het er op lijkt dat de Europese Centrale Bank voorlopig er niet in slaagt de munt iets aantrekkelijker te maken en de Federal Reserve dat met met het rentebesluit van woensdagavond wel lukt voor de dollar.

"De Fed stelde woensdag zeker niet teleur en lijkt in juli de rente in elk geval nog een keer te verhogen, maar dan nu met 50 basispunten", aldus valutahandelaar Stéphane van der Meer van valutabroker Ebury donderdag tegen ABM Financial News.

De Federal Reserve heeft gisterenavond de belangrijkste rente verhoogd met 75 basispunten. De federal funds rate werd met 75 basispunten verhoogd tot een bandbreedte van 1,50 tot 1,75 procent. Dat is de sterkste verhoging sinds 1994. Het discontotarief werd verhoogd met 0,75 procentpunt naar 1,75 procent. Het besluit werd met tien stemmen voor en één stem tegen aangenomen.

Fed-voorzitter Jerome Powell zei tijdens de persconferentie volgend op het rentebesluit, dat de Amerikaanse centrale bank hard zal blijven werken om de inflatie te verlagen, indien nodig met agressieve maatregelen.

Voordat de Fed aan zet was, kwam de ECB woensdagmiddag met een verhaal naar buiten waarmee het enerzijds de inflatie wenst te bestrijden en anderzijds het verschil tussen de obligatierentes van Duitsland en landen als Italië niet verder wil laten oplopen. Om dat laatste te bereiken, wil de bank flexibel herinvesteren en werkt het ook aan een instrument dat ervoor moet zorgen dat de renteverschillen niet te groot worden. Hoe, waar en hoeveel moet later duidelijk worden.

"Voorlopig leek de ongeplande bijeenkomst van de ECB er vooral één om de markt gerust te stellen", aldus Van der Meer. Voordat de ECB naar buiten kwam noteerde de euro nog boven de 1,04 dollar.

De Zwitserse centrale bank heeft donderdag de rente met 50 basispunten verhoogd van -0,75 naar -0,25 procent. De hogere rente moet voorkomen dat de inflatie zich verbreedt. In mei bedroeg de inflatie in het land 2,9 procent. De centrale bank waarschuwde dat er rekening dient te worden gehouden met meer renteverhogingen om de inflatie te stabiliseren. Ook zal de bank ingrijpen op de valutamarkten als dit noodzakelijk blijkt.

Voor vandaag staat het volgende rentebesluit al klaar: de Bank of England wordt verwacht de rente met 25 basispunten te verhogen. "De toonzetting van voorzitter Andrew Bailey moet stevig zijn, wil deze bij machte zijn het Britse pond wat te laten herstellen", aldus de valutahandelaar van Ebury donderdag.

Voor de Verenigde Staten wordt vanmiddag een daling van het aantal steunaanvragen verwacht van 229.000 naar 220.000. Verder volgen vanmiddag daar nog de woningbouwcijfers en bouwvergunningen over mei en de activiteitenindex van de Federal Reserve van Philadelphia.

De euro noteerde donderdag 0,1 procent lager op 1,0390 dollar. De Europese munt noteerde 0,9 procent lager op 0,8600 Britse pond. Het Britse pond steeg donderdag 0,9 procent en noteerde op 1,2105 dollar. De euro daalde met 1,2 procent naar 1,0213 Zwitserse frank.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
2.460 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 ... 119 120 121 122 123 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
860,01  -5,35  -0,62%  19 apr
 Germany40^ 17.714,20 -0,69%
 BEL 20 3.827,75 +0,03%
 Europe50^ 4.904,14 -0,28%
 US30^ 37.851,00 0,00%
 Nasd100^ 17.004,48 0,00%
 US500^ 4.960,72 0,00%
 Japan225^ 37.028,48 0,00%
 Gold spot 2.392,50 0,00%
 EUR/USD 1,0655 +0,11%
 WTI 82,10 0,00%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

WDP +3,12%
Kendrion +2,92%
EBUSCO HOLDING +2,67%
Vopak +2,61%
NX FILTRATION +2,17%

Dalers

JUST EAT TAKE... -5,11%
TomTom -4,68%
Fugro -4,30%
ASMI -4,00%
BESI -3,64%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront