Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wat als China Taiwan binnenvalt?

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Coen Grutters

Coen Grutters is redacteur van IEX.

Meer over Coen Grutters

Recente artikelen van Coen Grutters

  1. jan '23 Slotcall: Arbeidscontracten in techsector massaal door de shredder 24
  2. jan '23 Slotcall: ‘Cryptobeleggers zetten Accsys per ongeluk 7% hoger’ 18
  3. jan '23 Slotcall: Lagarde adviseert beleggers hun posities te herzien 29

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 maarten030 9 juni 2022 15:52
    Dan is de Derde Wereldoorlog een feit!

    TSMC/Chips zijn voor USA te belangrijk om niet in te grijpen. Zeker een scenario om mee rekening te houden als je kijkt naar dergelijke aandelen, maar ook weer niet. Als dit scenario werkelijk wordt, dan is de hele wereld naar de klote en dus ook gewoon alle aandelen.

    Persoonlijk kijk ik nergens meer van op. 2.5 jaar geleden was het allemaal zorgeloos, maar inmiddels is er een pandemie geweest en oorlog in Europa.

    Overigens denk ik eerder dat Poetin een vergelding gaat doen, dan dat China naar Taiwan gaat. Hele economie draait voor China op export en dat zijn ze dan allemaal kwijt.
  2. Wat ik denk 9 juni 2022 18:09
    Ik denk dat ASML (en ASMI en Besi) met name in USD factureert en dus een groot USD exposure vertegenwoordigt in ieder portefeuille. Verder ben ik van mening dat het beslissingsproces van luisteraars beter ondersteunt kan worden als jullie de nederlandse 'chippers' niet over een kam scheren maar een duidelijker onderscheid aanbrengen tussen ASML, ASMI en Besi. Met name de marges en de robuustheid van deze marges verschillen nogal: ASML quasi monopolist, ASMI oligopolist en BESI in een vrije markt. Wellicht is het dan verhelderend om een sectoriale opsplitsing te maken waarbij je ieder van de bovengenoede ondernemingen vergeljkt met hun internationale concurrenten ipv met elkaar. Daarnaast hoor ik jullie weinig over de verschillende soorten (logic, memory) van chips die geproduceerd worden en hoe de prijzen van deze verschillende types zich op de spot markt ontwikkelen. Ook het verschil tussen producenten van chips en pure design huizen zou verder uitgewerkt kunnen worden.
  3. [verwijderd] 9 juni 2022 21:46
    Allemaal wel leuk die statistieken over zoveel jaar heb je zeker winst met beleggen, maar volgens mij gaan we de grootste verandering in (beroeps)bevolkingssamenstelling ooit zien (geen stijging meer en eerst nog een enorme 65+ bevolking). Dus ik vraag me af of je wel de statistieken van de afgelopen 100 jaar mag gebruiken om iets te zeggen over de winst van beleggen over 100 jaar.
  4. treasury t 9 juni 2022 21:52
    Taiwan is een restant, in de ogen van China; van de eeuw(en) van 'Schande".Bedoelt wordt hiermee de overheersing van het land door Europeanen en later de USA. Zoals Duitsland/EU zorg heeft gedragen voor het herstel van Rusland(Merkel,Schroeder,Sarkozy etc)hebben de USA(Nixon/ Kissinger,later de democratische partij) gezorgd dat China een wereldmacht is geworden.

    Het is een illusie te denken dat we nog enige kans hebben als NATO het beleid van China/Rusland te kunnen wijzigen.
    Een zwakke president als Biden,approval rate ca 35% in eigen land,is een uitgelezen kans om de machtsverhoudingen in de wereld drastisch te wijzigen.

    De lockdowns in China en de afsluiting van de haven van Odessa zijn onderdeel van de reeds in gang gezette wereldwijde 'oorlog'..

    Verder hebben de FED/ ECB en onze regeringen zoveel geld bijgedrukt dat we een oncontroleerbare inflatie hebben gecreëerd.

    Begrijp van de ECB en Rutte dat we hiermee doorgaan..Weimarer Republiek met de Reichsmark ,is gewist uit het monotaire geheugen...

    Euro/USD par en lager ??
  5. forum rang 4 Windmee 10 juni 2022 00:15
    Chinezen zijn slim, die gaan geen oorlog beginnen, dat hebben ze ook in de geschiedenis ook niet gedaan, dus nu ook niet. Maar China gaan in de toekomst op economische gebied supermacht worden, en die gaan sanctie leggen op Taiwan, en de rest van de wereld is verplicht daar mee te doen, ander krijgen zij ook een sanctie aan hun broek.
  6. Vizsla 10 juni 2022 08:34
    Wat - als vragen altijd leuk voor discussie, maar er moet wel een realiteitsbasis voor zijn. De waarschijnlijkheid dat de oorlog in de Oekraine escaleert is vandaag de dag groter dan die van China op Taiwan. De gevolgen van die oorlog hebben al wereldwijd effect, een escalatie nog veel meer. Dat zou China zo maar kunnen provoceren om dan Taiwan proberen in te nemen. Maar de vraag is eigenlijk: waarom zouden ze dat doen als de kans om een en ander ongeschonden in handen te krijgen nihil is? Taiwan zal zich nooit omrollen en overgeven, eerder alle waardevolle infrastructuur (incl chipindustrie) vernietigen. Conclusie: de kip met de gouden eieren slachten doe je nooit en TSCM heeft al productive op mainland China. China is a bezig om de chips die nu nog uit de VS komen, zelf te gaan fabriceren. Als dat eenmaal loopt, ja dan kot er wellicht een eind aan de waarde van Taiwan. Een maritieme blokkade is dan voldoende om de klus te klaren.
  7. Contraire Zwartkijker 10 juni 2022 12:11
    Vraag voor de podcast van volgende week.
    Onder elk premium artikel staat een diclaimer die zegt
    "Dit artikel mag niet worden beschouwd als beleggingsadvies. Voor meer informatie klik hier."

    Dit is toch onzin. het is toch wel een beleggingsadvies en dit staat toch vaak ook letterlijk in de artikelen?

    Voldoet IEx nu niet aan de officiële spelregels?
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links