Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vooruitzichten olie, gas, goud en zilver na een bewogen tijd

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Koen Lauwers

Koen Lauwers is onafhankelijk analist. Hij doet beleggingsresearch voor verschillende marktpartijen en schrijft voor diverse financiële titels. Als econoom kwam Lauwers na een carrièrestart in de IT-sector in 1999 in de financiële wereld terecht. De schok na het barsten van de virtuele dotcom-zeepbel was zodanig groot dat h...

Meer over Koen Lauwers

Recente artikelen van Koen Lauwers

  1. 19 mrt De goudprijs zit weer in de lift, en de timing is bijzonder
  2. 16 jan Grondstoffen in 2024: wat kunnen we verwachten? 2
  3. 20 jun Halfjaar-update edelmetalen en koper 4

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. Steven v. O. 14 juni 2022 13:55
    Vind zelf goud behoorlijk gedeprimeerd handelen, zwaar onder mijn verwachtingen.

    Wellicht heb je gelijk Koen en is goud meer systeem, dan inflatiehedge. Wellicht maken rentestijgingen de vraag naar USD als veilige haven net even wat groter en moeten alle andere valuta's gewoon even bloeden.

    Typisch vind ik het dat vorige vrijdag goud wel spiked, maar 't is net of futureshandelaren geconditioneerd zijn elke spike te verkopen. Dit terwijl elke andere trend die sedert vrijdag is ingezet stand houdt. Mag ik het woord verdacht in de mond nemen?

    Op die systeemcrash ga ik niet wachten. En om nu goud in de porto te hebben op de hoop dat CB's straks weer gaan verkrappen vind ik te speculatief. Mijn laatste hoop is seizoensinvloeden; goud neigt eind juni tot eind augustus sterk te gaan.
  2. Nuchterbekeken 14 juni 2022 14:30
    Mijn simpele redenatie: USD is bescherming voor het geval de ECB de Euro tot krantenpapier degradeert (en ze zijn aardig op weg ....), Goud is bescherming voor als de USD crasht door combinatie van negatieve handelsbalans (Amerikanen moeten Dollars verkopen om import te betalen) en Staatsschuld+Begrotingstekort (die uiteindelijk wordt 'opgelost' door Dollars bij te printen. Ik weet nog niet zeker of de Chinese Yuan een bescherming kan vormen ... iemand suggesties?
  3. Koen Lauwers 14 juni 2022 14:50
    Weer een krachtig en to the point verhaal van Koen zoals we gewoon zijn. In normale omstandigheden was goud bij een rente- en dollarstijging van deze omvang zwaar gecrasht. Dat dit niet gebeurt is op zich al een krachtig signaal. Centrale banken gaan hun verkrappingsverhaal niet volhouden als het tot een recessie of depressie komt.
  4. Steven v. O. 14 juni 2022 17:00
    quote:

    Nuchterbekeken schreef op 14 juni 2022 14:30:

    Ik weet nog niet zeker of de Chinese Yuan een bescherming kan vormen ... iemand suggesties?
    Jij weet dat de Remnimbi een gecontrolleerde munt is toch? www.scmp.com/economy/china-economy/ar...

    Als je echt denkt dat de USD hedgemonie uit elkaar kan spatten, dan cirkelen we toch weer terug naar goud, denk ik. Het "probleem" van de wereld is dat er nog geen goede alternatieve reservemunt is.
  5. Karel Finders 15 juni 2022 07:03
    Leerzaam artikel, waarvoor dank ! Het verschil tussen inflatiehedge en systeemhedge maakt veel duidelijk. Maar laat ook zien hoe complex alles in elkaar zit. Daarom hou ik het altijd bij kleinere posities als het om goud gaat (een van mij basisprincipes is, "begrijp wat je koopt", en dat is - voor mij althans - niet altijd het geval. :-)
    In het verleden heb ik BarrickGold in bezit gehad. Die aandelen zie ik binnen mijn portefeuille als trade aandelen.
    feb21 ingestapt op $ 19,98 en afscheid genomen in mei op $ 23,87
    sep21 ingestapt op $18,22 en afscheid genomen in nov op $ 19,48 (usd/eur effe daargelaten).
    Overdenkend wat Koen Lauwers schrijft, is mijn inschatting dat de koers nog wat omlaag zou kunnen. Onder de USD 19,00 ga ik waarschijnlijk een kleine positie innemen. In het verlengde van het onderwerp 'goud' heb ik wel nog een vraag over 'zilver'.
  6. Karel Finders 15 juni 2022 07:10
    VRAAG : Ik volg al jaren First Majestic Silver Corp (dat ik eveneens als puur trade-aandeel binnen mijn porteuille zie). Ik zie zilver als een belangrijk product voor vele toepassingen in de industrie en als cyclisch. Daarom vraag ik mij af hoe het kan dat deze grondstof (dw.z. de koers van First Majestic) de afgelopen maanden in prijs zowat gehalveerd is. Je zou eerder verwachten dat ook Zilver mee zou liften met de prijzen van grondstoffen. Ben benieuwd naar jullie mening.
  7. Koen Lauwers 15 juni 2022 12:36
    Zilver is naar toepassingen toe een basismetaal en geen monetair metaal. Centrale banken hebben al lang geen zilver meer.
    Goud/zilver ratio ligt de voorbije jaren tussen 60 en 130, er valt dus geen peil op te trekken. Als de goudprijs stijgt zal zilver wel meestijgen, kan harder zijn maar even goed ook minder hard. Zelfde verhaal voor de aandelen.
  8. Celo 16 juli 2022 18:37
    Ik vraag mij ook! Maar er is geen hoop! Lijkt goud langzaam naar beneden te gaan.Waarschijnlijk is die waarde vanaf laatste jaar echt te hoog geweest! Ondanks crisis,inflatie,oorlog... Gaat echte waarde nu naar boven komen! Wat mij betreft gaat het van juni tot eind augustus nog dalen. Mensen zullen dan massaal gaan verkopen en goede vreemde valuta's (voorb.CH) gaan kopen om tegen die inflatie zich te beschermen zodat goud nog naar beneden zal gaan.Triest! Ik verwachtte van goud iets stabiel maar nu zie ik dat alles mogelijk is!
    Zou ik dat ik niet gelijk heb maar..zullen we zien!
    Misschien Iemand zijn prognoses/menning tot eind van dit jaar laten horen?Alvast bedankt
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links