Energie « Terug naar discussie overzicht

Bloomberg volgt voorbeeld IEX en komt met aparte "sustainable" pages

6 Posts
Joni-2
0
Mooi artikel welke inpanning China levert voor het klimaat.

Volgens sommige een druppel op een hete plaat, maar die druppel is wel € 300 miljard, alleen om nieuwe hoogspanning lijnen aan de leggen

Deze zijn nodig om 1200 GW nieuwe, zon- en wind parken aan te leggen, voor 2030...


Het plan van $ 300 miljard om groene stroom naar de Chinese megasteden te brengen
In tegenstelling tot kolen kunnen wind en zonneschijn niet worden vervoerd naar elektriciteitscentrales dichter bij stedelijke centra.

Bloomberg Green: Nieuws
6 december 2021 22:00 CET

www.bloomberg.com/news/features/2021-...

Om wind en zonlicht om te zetten in kracht, heb je eerst land nodig. Veel land, idealiter onbevolkt, waar je honderden windturbines en duizenden zonnepanelen kunt plaatsen.
Om al die groene stroom naar dichtbevolkte commerciële centra te brengen, is iets anders nodig: duizenden kilometers ultrahoogspanningsleidingen, hoorbaar zoemend van elektriciteit.

China, 's werelds grootste uitstoter van broeikasgassen, kan zijn milieudoelstellingen niet halen zonder zijn overvloedige bronnen van hernieuwbare energie te verbinden met zijn megasteden aan de kust. Tegen 2030 is het van plan voldoende zonne- en windcapaciteit te hebben om 1.200 gigawatt op te wekken - gelijk aan alle stroombehoeften van de VS. Om dat op het net aan te sluiten, investeert het in een nationaal netwerk van hoogspanningslijnen dat naar schatting 30 jaar zal duren en $ 300 miljard zal kosten, vergeleken met de recente 10-jarige toewijzing van $ 65 miljard aan netwerkinfrastructuur door het Amerikaanse Congres.

Het groeiende aantal lijnen dat het land doorkruist van de ene enorme pyloon naar de andere is duur, lawaaierig en voor velen een aantasting van het landschap. Maar de meeste landen delen de hachelijke situatie van China. De beste plaatsen om wind- en zonne-energie te oogsten zijn ver weg van de mensen die ze nodig hebben. Vanaf nu zijn ultrahoogspanningslijnen de enige oplossing, en de meeste economieën lopen hopeloos achter. Brazilië is het enige andere land met volledig functionerende UHV-lijnen, met twee, en een Chinees bedrijf heeft ze allebei gebouwd. China heeft er 30.

"Als je goedkope, veilige en schone stroom wilt, weet ik niet hoe je daar kunt komen zonder UHV-elektriciteitskabels", zegt Michael Skelly, senior-adviseur bij Lazard Ltd. in Houston en oprichter van Grid United LLC, een Amerikaans energiebedrijf. Infrastructuur bedrijf.

Het probleem is afstand en opslag. Steenkoolwinning vindt meestal ook plaats ver van stedelijke centra, maar steenkool en andere fossiele brandstoffen kunnen worden verscheept naar elektriciteitscentrales dichter bij steden. De stroom zelf legt maar een korte afstand af. Dat werkt niet met hernieuwbare energiebronnen. Wind en zonneschijn kunnen niet op vrachtwagens worden geladen voor levering elders.

Elektrisch Supergrid
Opmerking: UHVDC-lijnen presteren beter over langere afstanden. UHVAC-lijnen zijn efficiënter over kortere afstanden.

Om die elektronen over duizenden kilometers te verzenden, zijn gelijkstroomlijnen nodig, hoe groter hoe beter. Hoe hoger de spanning, hoe minder stroom er geleidelijk aan verloren gaat. De UHV-lijnen die van Qinghai, Xinjiang en Yunnan naar Peking, Chongqing en Jiangsu lopen, vervoeren het equivalent van 10 elektriciteitscentrales. Daarom moeten ze zo hoog boven de grond worden opgehangen. Het is ook waarom ze luidruchtig zijn: het elektrische veld breekt luchtmoleculen af, waardoor dat eeuwige zzzzz- geluid ontstaat .

In oktober kondigde president Xi Jinping een verzameling zonne- en windprojecten aan, waarvan de eerste fase ongeveer 100 gigawatt aan stroom zal toevoegen, of genoeg om Mexico te laten draaien. Van de zes binnenlandse regio's die zijn aangeboord om een nieuwe oogst van wind- en zonneparken te huisvesten, heeft Qinghai cruciale voordelen. Het is winderig, helder en dunbevolkt. Het is ook de oorsprong van de Gele Rivier.

Op een late septemberdag stond Yang Xueli met uitzicht op de Longyangxia-dam, een waterkrachtcentrale met een integrale rol in het Chinese elektriciteitsnet. Er was geen wolkje aan de lucht - Qinghai is een van de zonnigste provincies van China - en het water zag er groen uit in het middaglicht. Velden met zonnepanelen zijn niet ver, waardoor dit de thuisbasis is van 's werelds grootste gecombineerde zonne- en waterkrachtcentrale. "Water en licht vullen elkaar aan", zegt Yang, de plaatsvervangend hoofd van het waterkrachtstation. "Als het licht hapert, passen we ons aan met waterkracht."

Zelfs op droge, zonnige plaatsen zoals Qinghai kan het weer onvoorspelbaar zijn, en de energie die wordt opgewekt door zonlicht, zoals wind, varieert afhankelijk van de omstandigheden. De stroom van de dam is betrouwbaar, zodat de UHV-lijn een volledige lading elektriciteit kan vervoeren. Naarmate de technologie evolueert, zei Yang, zal energie uit hernieuwbare bronnen de behoefte aan steenkool verdringen.

De faciliteit beslaat ongeveer 600 vierkante kilometer, ongeveer de grootte van Singapore. Als alles in bedrijf is, zal het zo'n 18,7 gigawatt aan elektriciteit opwekken, gelijk aan de totale elektriciteitsbehoefte van Israël of tweemaal die van Nieuw-Zeeland. Het is meer dan genoeg voor de 6 miljoen inwoners van Qinghai, dat eerder dit jaar de eerste provincie van China werd die een maand lang op hernieuwbare energie kon draaien.

Joni-2
0
De kabels zelf zijn agnostisch. Tot nu toe is het grootste deel van de elektriciteit die ze vervoeren nog steeds afkomstig van kolencentrales. Volgens een in oktober gepubliceerde routekaart van de regering, waarin wordt uiteengezet hoe de koolstofemissies tegen 2030 zullen worden beperkt, heeft China beloofd dat alle nieuwe elektriciteitsleidingen tussen de provincies voor ten minste 50% hernieuwbare energie zullen leveren.

Twee bedrijven zullen verantwoordelijk zijn voor de uitbouw. De dominante elektriciteitsleverancier van het land, State Grid, dat eigendom is van de overheid, heeft een uitbreiding van $ 350 miljard aangekondigd tot 2025, inclusief UHV's, maar die niet uitbreken. Het heeft al 26 lijnen in gebruik, vijf in aanbouw en nog eens zeven gepland voor de komende drie jaar. Tegen die tijd zullen alle grensoverschrijdende UHV-lijnen van State Grid ten minste 50% schone energie vervoeren, volgens het plan voor het bereiken van de koolstofdoelstellingen van het land die in maart zijn gepubliceerd.

China Southern Power Grid Co, de andere grote operator, heeft vier UHV-lijnen en is van plan iets meer dan $ 100 miljard te besteden aan de uitbreiding van zijn netwerk tot 2025, hoewel het zijn specifieke investering in UHV niet heeft beschreven.

Beide netbeheerders hebben interviewverzoeken voor dit verhaal afgewezen en de National Energy Administration, die naar verwachting deze maand haar nieuwste vijfjarenplan voor het elektriciteitsnet zal publiceren, was niet bereikbaar voor commentaar.

Er zullen ook andere winnaars zijn: wind- en zonne-energiebedrijven die de wereldwijde hernieuwbare energie al domineren; makers van net- en stroomopslagapparatuur; de goederenhandelaren die het koper leveren dat wordt gebruikt om elektriciteit te geleiden.
De in Shanghai verhandelde aandelen van Nari Technology Co., de dochteronderneming van State Grid die apparatuur maakt, zijn het afgelopen jaar meer dan verdubbeld en zullen volgens analisten blijven stijgen. Sieyuan Electric Co., een fabrikant van elektrische componenten, stroomdistributeur State Grid Information & Communication (SGIC) en TGOOD Electric, een fabrikant van transformatoren, hebben de voorkeur om beter te presteren.

Tegenstanders houden niet van de kosten van het UHV-netwerk, en het is mogelijk dat de nog niet ontwikkelde technologie het rendement op de aanzienlijke investering zou kunnen verminderen. De lijnen in China hebben ook te lijden gehad van een lage bezettingsgraad.
Volgens BloombergNEF-analist Lin Wang in Peking proberen netbeheerders en de overheid de ontwikkeling van nieuwe energieopwekking te synchroniseren met de aanleg van UHV-lijnen die een groter deel van de schone energie zullen huisvesten.

Aan vraag geen gebrek. Veel internationale bedrijven die in China actief zijn, hebben harde deadlines gesteld voor het gebruik van 100% schone energie, zegt David Fishman, een analist bij The Lantau Group in Hong Kong. "Als je in het zuiden of oosten van China bent, en je hebt een steeds grotere vraag naar hernieuwbare energie, maar je wordt beperkt door je vermogen om te installeren, dan is UHV je enige toegang tot hernieuwbare energie", zei hij.

In de VS, waar massale stroomonderbrekingen de afgelopen jaren frequenter en wijdverbreid zijn geworden, zijn soortgelijke pogingen om een nationaal elektriciteitsnet tot stand te brengen mislukt. Skelly richtte in 2009 Clean Line Energy op en haalde $ 100 miljoen op om vijf hoogspanningslijnen te plannen om windenergie van de Great Plains naar duizenden kilometers verderop gelegen steden te vervoeren.

De lijnen waren populair bij ontwikkelaars van windmolenparken in Oklahoma en Kansas en boden stroom aan grote steden als Memphis tegen lagere tarieven dan wat ze betaalden in de buurt van kolencentrales. Maar ze kregen te maken met tegenstand van landeigenaren en staatstoezichthouders langs de routes, en de resulterende vertragingen dwongen Clean Line uiteindelijk om de projecten te verkopen en te stoppen.

Dit is een veelvoorkomende wegversperring voor UHV-projecten. Omdat de rijen zo lang zijn en onderweg weinig tastbare voordelen opleveren voor de steden, is het gemakkelijk voor projecten die incrementele, lokale goedkeuringen nodig hebben om vast te lopen. Mensen in China's viaducten houden niet van de plannen om enorme elektrische torens in hun midden te plaatsen, maar Peking heeft prioriteit gegeven aan de doelstellingen van nul, en de projecten zijn doorgezet.

Yang, een 28-jarige veteraan in de Chinese energie-industrie, woont in een nabijgelegen complex waar zo'n 100 damarbeiders, voornamelijk mannen, zijn gehuisvest. De dam, zegt hij, is van cruciaal belang voor irrigatie in het stroomgebied van de Gele Rivier en, samen met zonne-energie, voor de constante toevoer van schone energie die het milieu op de lange termijn zal beschermen. "We zijn erg enthousiast", zei hij.

Op een dag zou de faciliteit van Yang een feeder kunnen worden voor een regionaal netwerk, of een wereldwijd netwerk. Gezien de regionale politiek en de binnenlandse zorgen van individuele landen, lijkt het idee een longshot. Maar er zijn verschillende grensoverschrijdende projecten in ontwikkeling in Europa en Azië, en eerder dit jaar richtte Skelly een nieuw bedrijf op dat zich toelegt op langeafstandstransmissie met hoog voltage van hernieuwbare energie.

"Het is niet zo dat we van de ene op de andere dag beslissen: 'Laten we een wereldwijd netwerk maken'", zei hij. “Toen ze de eerste trans-Atlantische telegraafkabel legden, waren ze niet van plan om de hele wereld met elkaar te verbinden. Maar je draait je 100 jaar later om en de hele wereld is verbonden.”
— Met Jason Rogers, Dan Murtaugh en Luz Ding
Joni-2
0
Big Oil wedt dat groene waterstof de toekomst van energie is
De brandstof is zeer geschikt voor de sterke punten van de majors in projectmanagement en hun diepe zakken.

Big Oil wedt dat groene waterstof de toekomst van energie is
De brandstof is zeer geschikt voor de sterke punten van de majors in projectmanagement en hun diepe zakken.

"De oliemajors hebben sinds eeuwig miljarden dollars aan projecten gebouwd", zegt Julien Rolland, hoofd energie en hernieuwbare energie bij de grondstoffenhandelaar Trafigura Group Pte Ltd. "Deze groene waterstof, groene ammoniak zal de nieuwe energie-industrie worden."

"De oliemajors hebben sinds eeuwig miljarden dollars aan projecten gebouwd", zegt Julien Rolland, hoofd energie en hernieuwbare energie bij de grondstoffenhandelaar Trafigura Group Pte Ltd. "Deze groene waterstof, groene ammoniak zal de nieuwe energie-industrie worden."

"De oliemajors hebben sinds eeuwig miljarden dollars aan projecten gebouwd", zegt Julien Rolland, hoofd energie en hernieuwbare energie bij de grondstoffenhandelaar Trafigura Group Pte Ltd. "Deze groene waterstof, groene ammoniak zal de nieuwe energie-industrie worden."

TotalEnergies SE heeft zich aangesloten bij het conglomeraat van de Indiase miljardair Gautam Adani in een onderneming die de ambitie heeft om de komende 10 jaar maar liefst $ 50 miljard te investeren in groene waterstof. Een initiële investering van $ 5 miljard zal 4 gigawatt aan wind- en zonnecapaciteit ontwikkelen, waarvan ongeveer de helft elektrolyzers zal voeden die waterstof produceren die wordt gebruikt voor de productie van ammoniak. De onderneming zou tegen 2030 kunnen uitbreiden tot 1 miljoen ton jaarlijkse productie van groene waterstof, aangedreven door 30 gigawatt aan schone stroom.

Het is slechts een kwestie van tijd voordat Shell Plc volgt met een eigen megaproject, zegt Paul Bogers, vicepresident waterstof bij het bedrijf. Shell zoekt een plek waar voldoende wind- en zonne-energiebronnen zijn voor een grootschalig project dat haar sterke punten zou kunnen spelen, zei hij in een interview aan de zijlijn van de Financial Times Hydrogen Summit in Londen.

"De omvang van deze projecten wordt niet gedaan door een kleine startup", zei Bogers. "Het vereist diepe zakken."

De Amerikaanse gigant Chevron Corp. is bereid miljarden uit te geven aan een mengsel van groene en blauwe waterstof, dat een chemische reactie gebruikt om aardgas te splitsen en de kooldioxide op te vangen en op te slaan. Ook kleinere spelers op de oliemarkt raken betrokken, waarbij Trafigura kijkt naar een aantal middelgrote groene waterstofprojecten, zoals een ontwikkeling van 440 megawatt in de buurt van Adelaide, Australië.

Hoewel het handelshuis niet de balans heeft van een oliegigant, wil het grootschalige projecten ontwikkelen met een capaciteit van meerdere gigawatt, waaronder een in Zuid-Amerika, en vervolgens een grotere partner inschakelen om het daadwerkelijk te bouwen, zei Rolland .

Reddingslijn naar de toekomst
De mondiale supermajors geven nog steeds het grootste deel van hun geld uit aan olie en gas, maar besteden een steeds groter deel aan koolstofarme energie. Dat omvatte grote investeringen in gebieden die ver buiten hun kernactiviteit liggen: offshore windparken, zonne-energiecentrales, batterijtechnologie en opladers voor elektrische auto's.

"Elektronen hebben het type infrastructuur niet nodig" waarin de oliemajors gespecialiseerd zijn, zei Meredith Annex, analist bij BloombergNEF. Maar waterstof is een molecuul en "dit zijn bedrijven die moleculen en infrastructuurontwerp rond moleculen begrijpen."

Tot voor kort waren de waterstofplannen van de majors bescheiden. BP ontwikkelt een elektrolyser in zijn raffinaderij in Lingen in Duitsland en zijn fabriek in Castellon in Spanje, om groene waterstof te maken voor gebruik in die faciliteiten. Shell startte vorig jaar een fabriek van 10 megawatt die waterstof produceert voor zijn Rheinland-raffinaderij in Duitsland en heeft al plannen om zijn capaciteit uit te breiden.

De aard van waterstof, met zijn complexe verwerkingsfabrieken, onder druk staande pijpleidingen en opslagfaciliteiten, en de gespecialiseerde tankers die nodig zijn voor distributie, maakt het "een levensader naar de toekomst" voor Big Oil, aldus bijlage

TotalEnergies SE heeft zich aangesloten bij het conglomeraat van de Indiase miljardair Gautam Adani in een onderneming die de ambitie heeft om de komende 10 jaar maar liefst $ 50 miljard te investeren in groene waterstof. Een initiële investering van $ 5 miljard zal 4 gigawatt aan wind- en zonnecapaciteit ontwikkelen, waarvan ongeveer de helft elektrolyzers zal voeden die waterstof produceren die wordt gebruikt voor de productie van ammoniak. De onderneming zou tegen 2030 kunnen uitbreiden tot 1 miljoen ton jaarlijkse productie van groene waterstof, aangedreven door 30 gigawatt aan schone stroom.

Het is slechts een kwestie van tijd voordat Shell Plc volgt met een eigen megaproject, zegt Paul Bogers, vicepresident waterstof bij het bedrijf. Shell zoekt een plek waar voldoende wind- en zonne-energiebronnen zijn voor een grootschalig project dat haar sterke punten zou kunnen spelen, zei hij in een interview aan de zijlijn van de Financial Times Hydrogen Summit in Londen.

"De omvang van deze projecten wordt niet gedaan door een kleine startup", zei Bogers. "Het vereist diepe zakken."

De Amerikaanse gigant Chevron Corp. is bereid miljarden uit te geven aan een mengsel van groene en blauwe waterstof, dat een chemische reactie gebruikt om aardgas te splitsen en de kooldioxide op te vangen en op te slaan. Ook kleinere spelers op de oliemarkt raken betrokken, waarbij Trafigura kijkt naar een aantal middelgrote groene waterstofprojecten, zoals een ontwikkeling van 440 megawatt in de buurt van Adelaide, Australië.

Hoewel het handelshuis niet de balans heeft van een oliegigant, wil het grootschalige projecten ontwikkelen met een capaciteit van meerdere gigawatt, waaronder een in Zuid-Amerika, en vervolgens een grotere partner inschakelen om het daadwerkelijk te bouwen, zei Rolland .

Er is nog een natuurlijke synergie voor bedrijven die een lange geschiedenis hebben van het zoeken naar de grootste energieconcentraties en de grootste markten ter wereld en het vinden van goedkope manieren om deze met elkaar te verbinden.

Voor groene waterstof "is een van de belangrijkste kenmerken het hebben van zeer concurrerende hernieuwbare energiebronnen", zegt Tom Ellacott, senior vice-president bij consultant Wood Mackenzie Ltd. BP is naar Australië gegaan omdat "je veel zon hebt", terwijl TotalEnergies is in India omdat "goedkope ammoniak potentieel een zeer grote markt is."
Joni-2
0
Lang spel
Hoewel gigantische projecten de toekomst van groene waterstof kunnen zijn, is er nog een lange weg te gaan voordat is bewezen dat ze commercieel levensvatbaar zijn, zegt Pierre-Etienne Franc, CEO van Hy24, een joint venture tussen vermogensbeheerders Ardian SAS en FiveT Hydrogen. .

"Je kunt niet zomaar van 10 megawatt naar gigawatt gaan", zei Franc. Eerst zullen er faciliteiten moeten worden gebouwd met een omvang van honderden megawatt - tien keer zo groot als de pilotprojecten die momenteel in Europa worden uitgevoerd. Die zullen de operationele kennis en de productiecapaciteit van elektrolyzers vergroten die nodig zijn om op te schalen naar het volgende niveau, zei hij.

Rystad schat dat de gemiddelde grootte van een groene waterstofelektrolyzer 3 tot 4 megawatt is. Dat zou tegen 2025 met 20 keer moeten toenemen, waardoor er nog veel grondwerk moet worden verricht voor ontwikkelingen op gigawattschaal.

"Er is nog een lange weg te gaan voordat een van deze projecten daadwerkelijk aanzienlijke kapitaalinvesteringen oplevert", aldus Farruggio. "Het zal misschien een hele klus zijn om dit voor 2030 binnen te zien komen."

Dat past in de aangekondigde tijdschema's voor volledige uitbreiding van de groene waterstofondernemingen van BP en TotalEnergies, en ligt ruim binnen de deadline van 2050 voor de bedrijven om een ??netto-nul-koolstofuitstoot te bereiken. Grootschalige waterstof, hoe onbewezen het ook mag zijn, zou de beste kans kunnen zijn voor de huidige generatie oliemajors om een ??belangrijke speler te blijven in een klimaatcompatibele energie-industrie in het midden van de 21e eeuw.

"Op een gegeven moment zullen olie en gas moeten afnemen om op dat in Parijs uitgelijnde traject te komen", zei Ellacott. Groene waterstof past het beste bij een nieuw, koolstofarm winstcentrum omdat het "zo'n grote groeimarkt voor de lange termijn is, dat het echt op de goede plek van de majors zit wat betreft synergieën met hun bestaande bedrijven."
6 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
874,02  -0,77  -0,09%  18:05
 Germany40^ 18.086,70 -0,28%
 BEL 20 3.883,83 -0,18%
 Europe50^ 4.990,80 -0,35%
 US30^ 38.353,31 -0,39%
 Nasd100^ 17.524,13 +0,24%
 US500^ 5.072,39 +0,05%
 Japan225^ 37.998,76 +0,16%
 Gold spot 2.315,13 -0,30%
 EUR/USD 1,0699 -0,03%
 WTI 82,90 -0,48%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

VIVORYON THER... +24,31%
ASMI +10,99%
BESI +4,08%
NX FILTRATION +3,85%
TomTom +3,80%

Dalers

ALLFUNDS GROUP -11,00%
ING -5,96%
Flow Traders -2,94%
WDP -2,89%
RELX -2,04%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront