Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Het stikstofprobleem: is dit echt zo ernstig of wordt dit overdreven?

67 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 | Laatste
Beperktedijkbewaking
1
quote:

objectief schreef op 30 juni 2022 07:10:

[...]
Sommige posters zijn experts op zowel pensioenen als stikstof; wat missen ze zulke talenten in Den Haag.
Zeker, Fred. Ik zal enige expertise niet ontkennen.
Maar 'Den Haag' neemt ouwe lullen niet meer aan. Bij het bedrijfsleven is het vaak nog erger:
"U past niet zo in ons team".

En dat roepen de yuppen al bij 50+.
Terwijl er een gillend tekort is aan arbeidskrachten. Snap jij het nog?
voda
0
Uitstoot stikstof Nederlandse veestapel vorig jaar verder gedaald
RTL Nieuws / ANP - 3 uur geleden

Koeien, varkens en andere dieren die worden gehouden op Nederlandse boerderijen, hebben vorig jaar 3,7 procent minder stikstof geproduceerd dan in 2020. De uitstoot van stikstof uit dierlijke mest was met 471 kilo ruim onder de door de EU maximaal toegestane hoeveelheid.

© ANP
Boeren zijn minder melkkoeien gaan houden.

De stikstofuitscheiding lag bijna 7 procent onder het zogeheten stikstofplafond waar Nederland zich aan moet houden, blijkt uit cijfers van statistiekbureau CBS.

Sinds 2017 is de hoeveelheid stikstof die door de veestapel wordt geproduceerd in totaal met 41 miljoen kilo afgenomen. Dat is 8 procent. Zo'n driekwart van die vermindering komt van de melkveehouderij: boeren zijn minder melkkoeien gaan houden. Ook het aantal varkens en de hoeveelheid pluimvee daalt al enkele jaren.

Lang niet genoeg
Een andere factor die heeft bijgedragen, is dat het stikstofgehalte van het gras dat de dieren te eten kregen vorig jaar relatief laag was. Dat gehalte kan per jaar variëren door de weersomstandigheden.

Volgens de plannen van minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) zal de stikstofuitstoot van de landbouwsector nog veel verder omlaag moeten. De coalitie heeft afgesproken dat in 2030 zeker 74 procent van de stikstofgevoelige natuurgebieden niet langer mag worden blootgesteld aan te hoge concentraties. Om dat te bereiken, zou de uitstoot van de landbouw volgens de minister ongeveer 40 procent extra moeten dalen.

Uit de cijfers van het CBS blijkt ook dat de sector ook iets minder fosfaat heeft geproduceerd dan een jaar eerder. De totale fosfaatuitscheiding was 148 miljoen kilo, 1,8 procent minder dan in 2020. Ook hier bleven de boeren binnen het plafond dat de EU heeft vastgesteld.

Schadelijk voor natuur
Stikstofverbindingen als ammoniak kunnen in te hoge concentraties schadelijk zijn voor de natuur. Grassen, brandnetels en bramen gaan er bijvoorbeeld harder door groeien, waardoor andere plantensoorten worden verdrongen. Dat kan doorwerken in de stand van insecten die van deze soorten afhankelijk zijn. Ammoniak draagt ook bij aan de vorming van fijnstof, dat schadelijk is voor de gezondheid, legde onderzoeksbureau TNO deze week nog uit in een rapport.

Ook fosfaat kan het milieu schaden. 'Het kan vanaf het boerenland uitspoelen naar het oppervlaktewater. Dit is slecht voor de waterkwaliteit en biodiversiteit', legt Wageningen University & Research daarover uit. Door toevoer van fosfaat kunnen bijvoorbeeld algen snel gaan groeien.
DeZwarteRidder
2
Supermarktbaas roept kabinet op boeren een mestverwerker te schenken
Vasco van der Boon 14:38

In het kort:

De topman van Spar roept het kabinet op alle melkveehouders een mestverwerkingsmachine van fabrikant Lely te geven.
Dat reduceert de ammoniakuitstoot met 70% en kost alles bij elkaar €3 mrd.
Landbouwminister Staghouwer reageert in beginsel positief: 'Een goed idee.'

'Geef alle melkveehouders een mestverwerkingsmachine van Lely en dan is voor €3 mrd de stikstofcrisis in Nederland opgelost.' Die oproep deed John van der Ent, de baas van supermarktketen Spar, bij de opening van een nieuwe fabriekshal van robotfabrikant Lely, donderdagochtend in Maassluis.

Van der Ent lanceerde zijn voorstel tijdens een forumdiscussie in aanwezigheid van 300 genodigden, onder wie koning Willem-Alexander, LTO-voorzitter Sjaak van der Tak en landbouwminister Henk Staghouwer. De bewindsman reageerde gematigd positief op het appel van de supermarktchef. 'Een goed idee', volgens Staghouwer.

De landbouwminister benadrukt dat innovatie één van de sporen is die het kabinet voor zich ziet om uit de verlammende stikstofcrisis te komen. 'Lely is daarin één van de voorbeeldbedrijven in Nederland.'
Beloftes

De landbouwminister tekent daar wel bij aan dat de landbouwsector in het verleden vaker technologische oplossingen voor milieuproblemen in het vooruitzicht heeft gesteld, maar dat die beloftes vervolgens niet werden waargemaakt. 'Dat hebben we te vaak meegemaakt.' Een oplossing van de stikstofcrisis vergt juridisch houdbare milieuverbeteringen, stelt Staghouwer.

Het apparaat dat Spar-baas Van der Ent met overheidshulp aan alle melkveehouders ter beschikking gesteld zou willen zien, is de Lely Sphere. Dat is een recent ontwikkelde machine die volgens Lely de ammoniakuitstoot van melkveebedrijven met 70% zou verminderen. Lely heeft daar nu twintig proefmodellen van werken, en die maken volgens Lely-ceo Andé van Troost hun belofte waar.
Uitgewasemde ammoniak

Het apparaat van Lely doet dat door mest en urine van koeien te scheiden, en van uitgewasemde ammoniak kunstmest te maken, die de boer kan hergebruiken in plaats van dure elders aangeschafte kunstmest. Het resultaat is een grotere ammoniakreductie dan de 50% uit het plan van stikstofminister Christianne Van der Wal waartegen de boeren nu zo te hoop lopen.

'Ik heb even geïnformeerd bij Lely, en hun mestverwerkingsmachine kost €150.000 per stuk', verkondigde de Spar-baas tegenover de zaal met genodigden. 'Als het kabinet dan alle melkveehouders elk twee van die apparaten cadeau doet, kost dat ons alles bij elkaar €3 mrd. Ik weet niet of ik kan rekenen hoor, maar dan heeft het kabinet nog €21 mrd uit het Stikstoffonds over voor andere maatregelen.' De zaal beloonde de verraste Van der Ent met een daverend applaus.
Lobbyen via CBL

Van der Ent is ook bestuurder bij het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). Hij wil daar bepleiten dat de brancheorganisatie zijn pleidooi voor overheidsfinanciering van Lely's mestverwerkers overneemt. 'Ik ga vragen dat het CBL dit bij het landbouwministerie aan de orde gaat stellen. Daar zullen wij als supermarkten heel hard aan meewerken.' Bij het CBL zijn alle 28 supermarktketens van Nederland aangesloten.

Lely-ceo Van Troost omarmt de oproep van de supermarktbaas. 'Dit is ook de boodschap die wij de hele tijd proberen uit te dragen naar minister Staghouwer en stikstofminister Van der Wal. Innoveren in plaats van opkopen.' De lichte argwaan van Staghouwer is onterecht, volgens Van Troost. 'De proefmodellen van de Lely Sphere zijn RAV-gecertificeerd. De ammoniakreductie is keer op keer gemeten, en het begint bij 70% reductie.'

Lees het volledige artikel: fd.nl/bedrijfsleven/1443989/supermark...
josti5
0
Prachtig idee, die mestverwerker.
Nu kan er snel duidelijkheid komen over waar het écht om gaat: stikstof of grond.
objectief
0
quote:

josti5 schreef op 30 juni 2022 19:07:

Prachtig idee, die mestverwerker.
Nu kan er snel duidelijkheid komen over waar het écht om gaat: stikstof of grond.
in Rusland hebben ze deze problemen niet; vakantie in Italie of Portugal, nee dit jaar bij onze vrienden in Rusland.
67 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
859,79  -5,57  -0,64%  15:42
 Germany40^ 17.735,30 -0,57%
 BEL 20 3.821,73 -0,13%
 Europe50^ 4.919,42 -0,35%
 US30^ 37.825,52 -0,49%
 Nasd100^ 17.290,06 -1,47%
 US500^ 5.011,19 -0,75%
 Japan225^ 37.523,47 -1,26%
 Gold spot 2.385,24 +0,25%
 EUR/USD 1,0673 +0,28%
 WTI 82,14 +0,07%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

WDP +2,88%
EBUSCO HOLDING +2,67%
Heineken +1,70%
Vopak +1,58%
B&S Group SA +1,44%

Dalers

VIVORYON THER... -3,62%
ADYEN NV -2,90%
Fugro -2,89%
AMG Critical ... -2,86%
FASTNED -2,71%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront