ASML « Terug naar discussie overzicht

ASML 2022

9.199 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 ... 456 457 458 459 460 » | Laatste
Bert12345
0
quote:

'belegger'' schreef op 1 juli 2022 19:25:

@Bert12345: heb je ongedekt calls 495 en 800 geschreven?
Yep, ongedekt. Btlse overname kan eigenlijk niet vanwege het strategische belang.
'belegger''
0
Wat is Btlse?

Het blijft (in theorie) uiterst riskant om ongedekt calls te schrijven. Daar wordt vaak genoeg voor gewaarschuwd. Als de koers verder daalt kun je de calls goedkoper terugkopen. Maar er zijn toch ook andere mogelijkheden om te speculeren op een koersdaling. Als de koers stijgt, worden je calls steeds duurder om terug te kopen. Volgens mij zijn ASML Amerikaanse stijl opties, dus je kunt ook nog een assignment krijgen op je 495 serie als de koers a.g.v. volatiliteit voorbij de 500 vliegt, al is het maar voor even.
Bert12345
0
quote:

'belegger'' schreef op 1 juli 2022 20:25:

Wat is Btlse?

In theorie blijft het uiterst riskant om ongedekt calls te schrijven. Daar wordt vaak genoeg voor gewaarschuwd. Als de koers verder daalt kun je de calls goedkoper terugkopen. Maar er zijn toch ook andere mogelijkheden om te speculeren op een koersdaling. Als de koers stijgt, worden je calls steeds duurder om terug te kopen. Volgens mij zijn ASML Amerikaanse stijl opties, dus je kunt ook nog een assignment krijgen op je 495 serie als de koers a.g.v. volatiliteit voorbij de 500 vliegt, al is het maar voor even.
Buitenlandse.

Uiteraard is dit riskant. Dat zie je ook terug in de margin die met sprongen achteruit loopt als je calls schrijft.

Ja, US-style.

Het is zeker mogelijk dat je een assignment krijgt, maar ik zou op dat moment dus de aandelen verkopen, omdat ik overtuigd zou zijn dat dit tijdelijk is.

Verder: ik heb 2 calls geschreven. Ik zou dat niet doen met 5 calls al zou DeGiro mij hiertoe toestemming geven.

Ik doe zoiets met meerdere aandelen. Heb ook calls JET uitgeschreven voor dec22 70 en dec 23 80 zonder de aandelen te hebben.
Peter D
0
@“”belegger”

Dank voor de inhoudelijke toevoegingen.
Mijn inschatting is dat de jaarlijkse netto-winstgroei en omzetgroei fors hoger zal zijn dan de gemiddelde inflatie.

Ik reken met een inflatie van circa 3.5% (conservatief) tot 2030 en een winstgroei van 20% in 2022 en 20% in 2023. De jaren daarna wordt het onzekerder wat mij tot de volgende vraag bent, TMSC en Intel zijn grote klanten van ASML. Hoe groot acht jij de kans dat zij door economische tegenwind bestellingen gaan cancelen / on hold gaan zetten? Kan dit contractueel überhaupt?

Volgens Wennink is de vraag nog steeds groter dan de productiecapaciteit. Stel dat dit klopt, dan lijkt het mij interessant om naar de productiecapaciteit te kijken om de omzet en marge te kunnen voorspellen.

De productiecapaciteit van EUV machines ligt op circa 55-60 stuks x circa €200 miljoen? Hoe ziet dit in 2025 eruit? En hoeveel high-NA machines denkt men te kunnen produceren x welke prijs?

Heeft iemand hier concrete data over?
'belegger''
0
@Bert12345 - Op dat moment gaat het niet om jouw overtuiging. Door de assignment ben je verplicht tot levering (verkoop). Het gaat er juist om dat jij ze dan duurder moet kopen om aan je leveringsverplichting te voldoen. Ik zie dat je voor je 495 serie nog twee weken de tijd hebt. De markt zit nog niet in standje paniek, maar de volatiliteit is nog altijd bovengemiddeld.
Bert12345
0
Dank voor de waarschuwing, maar ik gok dat de 495 niet wordt bereikt. In het geval dat ik moet leveren, dan verkoop ik voor dezelfde hoeveelheid aandelen (short dus) om ze later terug te kopen. Lukt dat niet, dan heet dat verlies......
'belegger''
2
@Peter D, het management rekent zelf in hun outlook op een stijging van 11% tot 2030. Ik weet even niet meer of dat ging om omzet of winst. Analisten hebben dat opgeknipt in 11-16% tot 2025 en daarna 6-10% tot 2030.

Marc Langeveld was half jaren 90 de eerste analist op ASML en is betrokken geweest bij de beursgang van Besi. Als hij iets zegt, zit ik op het puntje van mijn stoel. Hij heeft het momenteel over 40% ondercapaciteit voor ASML. Dus ze kunnen 40% minder leveren dan dat er vraag is. Stel nu dat de consumentenvraag met 25% daalt, dan heeft ASML nog steeds ondercapaciteit. Ook even opletten welk deel van de consumentenvraag, bijvoorbeeld auto's of smartphones. Hij merkt ook op dat de grote drie (TSMC, Samsung, Intel) naast de eindmarkten ook naar elkaar kijken voor investeringen. Even niet meedoen met de ontwikkeling levert zomaar een achterstand op de concurrentie op.

Hij heeft het over plannen om de DUV productie te verhogen van 375 naar 600 machines op jaarbasis. De huidige EUV-productie (iets meer dan €200 miljoen per stuk) wil men verhogen van 70 naar 90 stuks per jaar en van High-NA (richting €300 miljoen per stuk) wil men 20 machines maken in 2025.

Voor 2025 gold als consensus een omzet €27-28 miljard en er komen nu al analistenschattingen door van €35-38 miljard omzet. Brutomarge was consensus 55%, er komen nu analisten met 57-58%. ASML schijnt in termen van netto dan wel vrije kasstroom zo'n 40-42% te kunnen verdienen. Op een omzet van €35 miljard komt de heer Langeveld op een vrije kasstroom van omzet zou ASML netto dan wel aan vrije kasstroom en netto dan wel vrije kasstroom generatie van 40-42% zou kunnen verdienen. Met 40% op €35 miljard kom je op een vrije kasstroom van €14 miljard die ASML in 2025 zou kunnen verdienen. Ze hebben deze cash niet nodig, ze hoeven bijvoorbeeld geen overnames te doen in lithografie. Van die €14 miljard zou €10-12 miljard kunnen worden gebruikt voor dividend en aandeleninkoop. Afgelopen jaar hebben ze daarvoor €10 miljard gebruikt. Op de huidige marktwaarde is €10 miljard een rendement van 5% en €12 miljard een rendement van 6%. Ik praat hem alleen maar na, alle credit zijn voor Marc Langeveld.

Het filmpje is op youtube te vinden. Zie voor de link eerder vandaag. Het duurt ongeveer een uur maar kijk voor bovenstaande even terug vanaf een minuut of 17 en een minuut of 34. Het hele verhaal is zeker een aanrader, met dank aan @Voda.

Hoe het contractueel zit weet ik niet. Wat ik altijd hoor is dat de orders van ASML een langere doorlooptijd kennen dan Besi. Ik weet het niet, maar het orderboek van ASML zal gevuld zijn voor 2022 (en 2023)? Anderen zullen daar wellicht meer over weten.
marique
0
quote:

Peter D schreef op 1 juli 2022 12:04:

(...)
ASML outlook 2025 concensus € 27 miljard wat resulteert in circa € 67.50 omzet per aandeel.
Verwachtte EBITDA marge (cashflow) is circa 53-55% = € 35 - € 37 per aandeel.
Netto-winst marge conservatief geschat op 30% = € 20 / aandeel minimaal.

Kortom in 2025 bent u bezitter van een aandeel dat gegarandeerd € 35 aan cashflow per aandeel genereert met een netto-winst van ten minste € 20 / aandeel.
(...)
Historisch gezien koerst ASML 20-30X de netto-winst met uiteraard uitschieters daargelaten.
@Peter D
Waardering voor je marktanalyse en toekomstmogelijkheden.

Met schatting van de omzet ben ik het wel eens. Tenminste als de omzetgroei van de laatste jaren doorzet. Dat is minder zeker dan het lijkt want omzetgroei vereist ook groei van omzetcapaciteit.

De verwachte ebitdamarge vind ik aan de hoge kant. Tot nu toe hoogste was in 2021 met ruim 41%. Gemiddeld voorgaande jaren zo'n 35%. Hoe kom je op die 53-55%?

Verder, de hier geschatte cijfers zijn beslist geen garantie dat de koers richting 2025 in gelijke mate meebeweegt. Kan nog wel eens een paar jaar duren voordat ATH wordt bereikt. Eerst maar eens kijken wat HY'22 laat zien en wat ASML dan zelf als outlook afgeeft.
'belegger''
0
quote:

Bert12345 schreef op 1 juli 2022 20:52:

Dank voor de waarschuwing, maar ik gok dat de 495 niet wordt bereikt. In het geval dat ik moet leveren, dan verkoop ik voor dezelfde hoeveelheid aandelen (short dus) om ze later terug te kopen. Lukt dat niet, dan heet dat verlies......
Dat zou dan een nieuwe shortpositie zijn, die los staat van je huidige trade.

Maar wat is je strategie, wil je bijvoorbeeld verdienen aan de premie of speculeren op een koersdaling?

Het eerste voorbeeld, verdienen aan premie, kan ik volgen met gedekte calls schrijven. Tussen hoop en vrees, tussen inflatie en recessie, is een zijwaartse beweging mogelijk. Zeker binnen een ruime bandbreedte (volatiliteit).

Om te speculeren kun je ook puts kopen. Zelf handel ik niet in opties, dus volg de premies niet. Ik verwacht dat de premie voor puts momenteel niet goedkoop is. Maar je weet wel je maximale verlies. Ik zou nooit een transactie doen als ik dat niet weet. Hoe klein bepaalde kansen ook lijken, de impact is te groot. Wat mij betreft weegt dat risico dan niet op tegen het rendement. Even iets totaal anders, maar wie had gedacht dat de olieprijs negatief zou gaan. De professionals hadden €4 miljard vergokt van de pensioenpot van het hardwerkende zorgpersoneel. Dat heeft natuurlijk niets met ASML te maken, maar zeg nooit nooit.
Bert12345
0
Oh zeker, ik ben het helemaal eens en kan je ook goed volgen. Ook t.a.v. de verliezen die mogelijk zijn. Maar sommige zaken kan je zien als abnormaliteiten die nooit bestendig zijn. Wat ik bedoel: de spotprijs van olie is negatief. Dat is natuurlijk geen houdbare situatie. Hetzelfde zie ik met zeer hoge waarderingen van ASML. Ik ben hier ook uitermate voorzichtig in, in die zin, dat ik de positie jarenlang zou kunnen doorrollen waarbij de uitoefenprijs ook nog een paar maal mag verhogen.

Maar ik ben het met je eens: het is een risico. De kans is uitermate klein, maar de impact kan zeer groot zijn. Eigenlijk is dit het verschil tussen puts en calls.
'belegger''
0
Hoe bedoel je dat dit het verschil is tussen puts en calls? Puts schrijven wordt wel gedaan om de aandelen te kopen. En als die eenmaal in bezit zijn, worden er gedekte calls op geschreven. Op die manier weten genoeg mensen extra cashflow te genereren uit de premies.

Wie schrijft die blijft, of de optieschrijvers reden met dure wagens de parkeergarage uit bij de optiebeurs en de optiekopers stonden bij de tramhalte. Dat zijn zo wat voorbeelden van beursuitspraken.

Nog even over de olie, natuurlijk is een negatieve spotprijs niet houdbaar. Maar toen zaten de behoeders van de pensioenpot er al in en op expiratie moet er geleverd worden. Dat is leuk voor handelaren van bijvoorbeeld Shell. Een pensioenfonds hoort m.i. niet in olie futures te zitten. Als ze iets met olie willen, passen aandelen van bijvoorbeeld Shell m.i. beter bij hun profiel.

Maar wat is je strategie?
'belegger''
0
quote:

'belegger'' schreef op 1 juli 2022 21:38:

Voor 2025 gold als consensus een omzet €27-28 miljard en er komen nu al analistenschattingen door van €35-38 miljard omzet. Brutomarge was consensus 55%, er komen nu analisten met 57-58%. ASML schijnt in termen van netto dan wel vrije kasstroom zo'n 40-42% te kunnen verdienen. Op een omzet van €35 miljard komt de heer Langeveld op een vrije kasstroom van omzet zou ASML netto dan wel aan vrije kasstroom en netto dan wel vrije kasstroom generatie van 40-42% zou kunnen verdienen. Met 40% op €35 miljard kom je op een vrije kasstroom van €14 miljard die ASML in 2025 zou kunnen verdienen. Ze hebben deze cash niet nodig, ze hoeven bijvoorbeeld geen overnames te doen in lithografie. Van die €14 miljard zou €10-12 miljard kunnen worden gebruikt voor dividend en aandeleninkoop. Afgelopen jaar hebben ze daarvoor €10 miljard gebruikt. Op de huidige marktwaarde is €10 miljard een rendement van 5% en €12 miljard een rendement van 6%. Ik praat hem alleen maar na, alle credit zijn voor Marc Langeveld.
Dat krijg je als je de tekst aanpast en vergeet iets weg te halen. Zoals het er stond was het dubbel maar bovenal onleesbaar.
*voetnoot
0
Onze chippers wel extra zwaar afgestraft.

De Telegraaf:
Micron Technology daalt ongeveer 3% als gevolg van tegenvallende vooruitzichten voor het vierde kwartaal. Verschillende andere chipmakers gaan mee terug. Western Digital en Nvidia verloren 4%. Qualcomm en Advanced Micro Devices lieten 3% liggen.
Bert12345
0
quote:

'belegger'' schreef op 1 juli 2022 22:20:

Hoe bedoel je dat dit het verschil is tussen puts en calls? Puts schrijven wordt wel gedaan om de aandelen te kopen. En als die eenmaal in bezit zijn, worden er gedekte calls op geschreven. Op die manier weten genoeg mensen extra cashflow te genereren uit de premies.

Wie schrijft die blijft, of de optieschrijvers reden met dure wagens de parkeergarage uit bij de optiebeurs en de optiekopers stonden bij de tramhalte. Dat zijn zo wat voorbeelden van beursuitspraken.

Nog even over de olie, natuurlijk is een negatieve spotprijs niet houdbaar. Maar toen zaten de behoeders van de pensioenpot er al in en op expiratie moet er geleverd worden. Dat is leuk voor handelaren van bijvoorbeeld Shell. Een pensioenfonds hoort m.i. niet in olie futures te zitten. Als ze iets met olie willen, passen aandelen van bijvoorbeeld Shell m.i. beter bij hun profiel.

Maar wat is je strategie?
Ik schrijf meestal puts in bedrijven waar ik wat meer vertrouwen heb en schrijf calls bij bedrijven die ik overgewaardeerd vind. Zo probeer te profiteren van "mis"waarderingen. Meestal zorg ik ervoor dat het aantal puts in financieel belang groter is dan de calls per sector, omdat het risico van calls groter is. Anders gezegd: 0 is de bodem voor een put, maar voor een call is de sky the limit.

Stel een call komt ITM. Dat vormt een moment van bezinning. Is mijn aanname onjuist geweest of vind ik de waardering overdreven? In het laatste geval rol ik de call door naar een latere uitoefendatum.

Het doel is, schrijven in een volatiele markt en dat achterwege te laten als het rustig is. Ik heb nu dus relatief veel geschreven puts en in mindere mate calls. Geschreven opties maken nagenoeg geen deel uit van mijn porto, als de beurs kabbelt. De VIX bepaalt dus deels mijn porto. Ik zorg dat ik voldoende cash heb, om margin op te vangen.

Dat is zo'n beetje de strategie.
Strateeg
1
'belegger''
0
quote:

Bert12345 schreef op 1 juli 2022 23:36:

Ben benieuwd of en welke strategie jij volgt.
Zelf heb ik alleen aandelen long. Handelen, in de zin van in- en uitstappen, is niet zo mijn ding. Mijn interesse ligt meer bij het analyseren van bedrijven, transacties, producten en zoiets als risk management. Analyseren klinkt wat zwaar, maar het begint met jezelf afvragen hoe werkt dit en hoe werkt dat.

Als ik met opties zou werken, dan denk ik dat ik puts zou schrijven op aandelen die ik toch al wilde kopen. Als die aandelen eenmaal binnen zijn, dan zou ik daar eventueel calls op schrijven. Dus ongedekte puts schrijven en gedekte calls schrijven.

Met je eigen Put-Call Ratio per portefeuille dan wel sector, heb je in ieder geval een mechanisme ingebouwd. Op individuele aandelen kun je nog wel scheef zitten, maar dat weet je zelf natuurlijk ook wel. Ik vraag mij dan af of het potentieel rendement opweegt tegen het risico van ongedekte calls schrijven.

Succes en ik ben benieuwd hoe het uitpakt. Er zijn hier ook wel een paar anderen die met opties werken.
'belegger''
0
quote:

*voetnoot schreef op 2 juli 2022 07:01:

Even aandacht op de rente VS. -7,22%
www.iex.nl/Rente-Koers/190147099/VS-1...
20bps eraf is fors. De curve is letterlijk nog platter dan een dubbeltje. Hier op IEX zie ik per gisteren voor 2Yr/10Yr US Treas een spread van 5bps. Het langere stuk 5Yr/10Yr was donderdag 4bps negatief (inverse).

Via deze link zie ik voor 2Yr/10Yr per juli 2022 een spread van 3bps negatief: www.longtermtrends.net/us-treasury-yi...

We hoeven niet op elk stukje van de curve in te zoomen en/of op elke slak zout te leggen. Ik ben wel benieuwd hoe dit verder gaat.
9.199 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 ... 456 457 458 459 460 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 18 apr 2024 17:39
Koers 840,300
Verschil 0,000 (0,00%)
Hoog 871,500
Laag 832,200
Volume 762.238
Volume gemiddeld 590.913
Volume gisteren 762.238

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront