Pharming « Terug naar discussie overzicht

Sectornieuws - biotech

6.422 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 ... 318 319 320 321 322 » | Laatste
voda
0
Omzetstijging AbbVie schiet net tekort
Farmaceut bevestigt jaaroutlook.

(ABM FN-Dow Jones) AbbVie heeft in tweede kwartaal van 2021 een stevige groei neergezet, wat omzet én winst betreft. Dit bleek vrijdag uit de kwartaalcijfers van het Amerikaanse farmabedrijf.

De omzet van AbbVie kwam in het tweede kwartaal uit op 14,6 miljard dollar, 4,5 procent meer dan een jaar eerder. De verwachting van analisten vooraf lag op een omzet van 14,7 miljard dollar.

De afdeling Immunologie, meteen ook de grootste van de groep, groeide qua omzet met 17,8 procent. Hematologie kromp daarentegen met 9,1 procent.

Het operationeel resultaat daalde van 4,4 miljard dollar naar 3,3 miljard dollar.

In het tweede kwartaal werd een aangepaste winst uit op per aandeel geboekt van 3,37 dollar tegen 3,03 dollar een jaar eerder. De analistenverwachting lag op 3,32 dollar.

Outlook

AbbVie verwacht voor 2022 nog altijd een aangepaste winst per aandeel van 13,78 tot 13,98 dollar met inbegrip van een negatief overname-effect van 0,23 dollar per aandeel. De analistenverwachting ligt nu op 13,89 dollar per aandeel.

Het aandeel opent vrijdag naar verwachting 0,8 procent hoger.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
fanaat
0
Verkoop advies hopelijk opgevolgd. Dit bedrijf gaat het alleen redden als een derde het bedrijf voor weinig overneemt. Alle signalen staan op rood. Het geloof in de Vries cs is beperkt tot een kleine groep gelovigen. De werkelijkheid is dat Pharming geen enkele belofte nakomt en al jarenlang haar aandeelhouders bedot.
voda
0
PERSBERICHT: AOP Health gaat van start met onderzoek naar behandeling voor leukemie

AOP Health heeft met Leukos Biotech een overeenkomst gesloten voor de verdere ontwikkeling van een nieuw ontdekte chemische stof. Met deze overeenkomst breidt AOP Health het onderzoeksgebied hemato-oncologie nog verder uit en biedt het op langere termijn bijkomende behandelingsmogelijkheden voor bepaalde leukemiepatiënten.

Wenen, Oostenrijk, Aug. 01, 2022 (GLOBE NEWSWIRE) -- De AOP Health Group (AOP Health) is een Europese pionier op het gebied van geïntegreerde therapieën voor zeldzame ziekten en in de kritieke zorg. De groep heeft zijn hoofdkantoor in Wenen, Oostenrijk. Het bedrijf richt zich op onderzoek, ontwikkeling en wereldwijde verkoop van innovatieve behandelingsoplossingen en is gespecialiseerd in therapieën voor zeldzame ziekten en intensieve zorg. Begin juli tekende AOP Health een overeenkomst met Leukos Biotech, een spin-off bedrijf opgericht door het Josep Carreras Leukaemia Research Institute in Barcelona. De door AOP Health ondertekende overeenkomst heeft betrekking op de optie voor ontwikkelingen van de nieuw ontdekte chemische stof binnen elke behandelbare indicatie, die niet beperkt is tot oncologische of zeldzame ziekten.

Overeenkomst legt basis voor nieuwe therapiegebieden

In eerste instantie zal AOP Health zich toespitsen op de ontwikkeling van behandelingsmogelijkheden voor acute myeloïde leukemie (AML) en myelodysplastisch syndroom (MDS). Deze ziekten zijn speciale leukemiesoorten die vaak in het beenmerg beginnen. Agnes Kohl, Chief Business Officer van AOP Orphan Pharmaceuticals GmbH, Lid van de AOP Health Group legt uit: "Op basis van positieve gegevens zijn we van plan om de ontwikkeling in een later stadium uit te breiden naar andere weesindicaties, zelfs buiten AML en MDS. Met deze overeenkomst kunnen wij wellicht de portefeuille binnen onze therapeutische gebieden uitbreiden en patiënten nog meer behandelingsmogelijkheden bieden."

Ontwikkeling in samenwerking met Leukos

Aangezien AOP Health zich toespitst op zeldzame, hemato-oncologische kankers en vele jaren ervaring heeft in de ontwikkeling en commercialisering van hemato-oncologische behandelingen, zal het bedrijf de verdere ontwikkeling van de stof aansturen in samenwerking met Leukos op basis van een nieuwe werkwijze. Dit zou een mijlpaal kunnen worden in de behandeling van vele bloedkanker- en andere kankerpatiënten. Luis Ruiz-Avila, Chief Executive Officer bij Leukos Biotech: "We concentreren ons op nieuwe behandelingen voor een grote verscheidenheid aan tumoren. We zijn voorbestemd om de uitmuntende wetenschap van het Josep Carreras Leukaemia Research Institute te transformeren in waardevolle producten voor kankerpatiënten in nood, en deze overeenkomst is een zeer belangrijke stap in die richting. We zijn ervan overtuigd dat AOP Health de juiste partner is om dit veelbelovende, nieuwe werkingsmechanisme om te zetten in een klinische realiteit ten voordele van patiënten in een ruime waaier van onvervulde medische behoeften".

Over AOP Health

De AOP Health Group omvat verschillende bedrijven zoals AOP Orphan Pharmaceuticals GmbH met hoofdkantoor in Wenen, Oostenrijk ("AOP Health"). De AOP Health Group is de Europese pionier op het gebied van geïntegreerde therapieën voor zeldzame ziekten en in de kritieke zorg. In de afgelopen 25 jaar is de Groep uitgegroeid tot een gevestigde aanbieder van geïntegreerde therapie-oplossingen die opereert vanuit het hoofdkantoor in Wenen, de dochterondernemingen en representatieve kantoren in heel Europa en het Midden-Oosten, en via partners over de hele wereld. Deze ontwikkeling is mogelijk gemaakt door enerzijds een voortdurend hoog niveau van investeringen in onderzoek en ontwikkeling en anderzijds een zeer consequente en pragmatische oriëntatie op de behoeften van alle stakeholders - in het bijzonder de patiënten en hun familie, alsook de zorgverleners die hen behandelen.

Over Leukos

Leukos Biotech, SL (Leukos) is een spin-off van het Josep Carreras Leukaemia Research Institute opgericht in Barcelona in 2015. De onderneming ontwikkelt nieuwe behandelingen en diagnostische instrumenten voor een brede waaier van tumoren die gericht zijn op de serotoninereceptor HTR1B, waarvan het antitumorale potentieel voor het eerst werd beschreven en gepatenteerd door stichter Dr. Ruth Risueño in haar laboratorium in het Josep Carreras Research Institute. De voornaamste financiële steun Leukos komt van particuliere en institutionele investeerders. De belangrijkste aandeelhouders zijn Inveready, CDTI Innvierte en de Josep Carreras Foundation. Naast de steun van investeerders heeft Leukos in het kader van diverse programma's niet-verwaterende subsidies en leningen ontvangen van de Catalaanse regering, de Spaanse regering en de Europese Unie.

Over de Josep Carreras Foundation

De Josep Carreras Leukaemia Foundation werd opgericht in 1988 met als doel bij te dragen bij te dragen tot het vinden van een definitieve genezing voor deze ziekte. De inspanningen zijn geconcentreerd op vier basisgebieden: het beheer van het Spaanse Beenmergregister (REDMO), wetenschappelijk onderzoek, uitgevoerd door het Josep Carreras Leukaemia Research Institute, patiëntenbegeleiding via een online raadplegingskanaal voor patiënten, en opvangappartementen voor patiënten die een behandeling moeten ondergaan en lange tijd ver van huis moeten doorbrengen.

Over het Josep Carreras Leukaemia Research Institute

Het Josep Carreras Leukaemia Research Institute, een openbaar centrum dat deel uitmaakt van het CERCA-netwerk van de Generalitat de Catalunya, werd in 2010 opgericht met als doel biomedisch onderzoek en gepersonaliseerde geneeskunde op het gebied van leukemie en andere onco-hematologische ziekten te bevorderen. Het is het eerste onderzoekscentrum in Europa, en een van de weinige ter wereld, dat zich uitsluitend richt op leukemie en kwaadaardige bloedziekten. Het Josep Carreras Institute heeft drie gecoördineerde maar onafhankelijke wetenschappelijke campussen: De University of Barcelona Hospital Clínic Campus, de Catalan Institute of Oncology/Germans Trias i Pujol Campus en de Sant Pau - Autonomous University of Barcelona (UAB) Campus

Over Inveready

Inveready is een toonaangevende alternatieve vermogensbeheerder in Spanje - die investeert in aanloop- en groeikapitaal, risicokapitaal, strategisch aandelenkapitaal in beursgenoteerde ondernemingen, infrastructuur en private equity - en biedt financieringsoplossingen voor ondernemingen gedurende hun hele levenscyclus. Inveready werd opgericht in 2008 en telt 200 actieve ondernemingen en meer dan 1 miljard euro aan activa onder beheer. Inveready investeert sinds 2008 in bedrijven in de sector van de Life Sciences. Opmerkelijke investeringen in deze sector zijn Atrys Health (genoteerd op de Spaanse markt), EDESA Biotech (genoteerd op Nasdaq), AVX Pharma (verkocht aan Aerie Biotech) en PaloBiofarma (licentieovereenkomst met Novartis). Inveready heeft zijn hoofdkantoor in San Sebastian, en andere kantoren in Barcelona en Madrid. Het werd meermaals erkend door ASCRI en Preqin voor het rendement op zijn fondsen en transacties (Voor meer informatie ga naar www.globenewswire.com/Tracker?data=Xe... www.inveready.com).
voda
0
Hogere omzet Gilead

Door ABM Financial News op dinsdag 2 augustus 2022
Views: 1.438

(ABM FN-Dow Jones) Gilead Sciences heeft in het tweede kwartaal van 2022 een hogere omzet behaald, hoewel de opbrengsten uit coronabehandeling Veklury daalden. Dit meldde de Amerikaanse partner van Galapagos dinsdag nabeurs.

De nettowinst daalde van 1,52 miljard tot 1,14 miljard dollar, of 0,91 dollar per aandeel. De aangepaste winst van 1,58 dollar per aandeel bleef net onder de 1,59 dollar waar analisten geraadpleegd door FactSet op rekenden.

De winstdaling was onder meer te wijten door hogere R&D-kosten en een betaling van 300 miljoen dollar aan Dragonfly Therapeutics.

De totale omzet steeg met 1 procent naar 6,3 miljard dollar, waar de markt rekende 5,86 miljard dollar. De opbrengsten uit HIV- en oncologiebehandelingen stegen.

De omzet uit coronamedicijn Veklury daalde met 46 procent tot 445 miljoen dollar, wat volgens het bedrijf onder meer te maken had met de effectiviteit van vaccinaties.

Het aandeel steeg nabeurs ruim een procent.

Bron: ABM Financial News
voda
0
AI zusje van Google ontrafelt structuur 200 miljoen eiwitten
Redactie - Gisteren om 18:58

© ‘Onderzoeker maakt gebruik van eiwitstructuren om problemen met antibioticaresistentie op te lossen’, still uit DeepMind, via YouTube

Ziektes beter begrijpen en sneller geneesmiddelen ontwikkelen: het is mogelijk dankzij het Britse bedrijf DeepMind (onderdeel van Alphabet Inc., het moederbedrijf van Google). Hun ‘AlfaFold’, een programma op basis van artificiële intelligentie, heeft de structuur berekend van 200 miljoen eiwitten. Tot voor kort stond de teller van het aantal bekende structuren op 190.000. “We staan aan het begin van een nieuw tijdperk in de biologie”, zegt DeepMind-CEO Demis Hassabis.

Bijna alle bekende eiwitten staan nu in een publiek toegankelijke database. 'Goudmijn voor de wetenschap.' 'Revolutie in de levenswetenschappen'. En 'Begin van een nieuw tijdperk in de biologie'. Met zulke kreten duidt het bedrijf de prestatie zelf. Dat is natuurlijk logisch, maar onafhankelijke onderzoekers zijn al even enthousiast.

Om de euforie te begrijpen moeten we even terug naar de biologielessen die je kreeg op middelbare school. Een eiwit is een ketting van aminozuren. Ons DNA schrijft de volgorde voor. Doordat sommige aminozuren elkaar afstoten en andere elkaar aantrekken, vormt de ketting unieke 3D-structuur die voor ieder eiwit uniek is.

De structuren zijn cruciaal voor de functie van al die eiwittypen. Zo zijn er bijvoorbeeld transporteiwitten (die stoffen vervoeren), structuureiwitten en eiwitten die belangrijk zijn in de afweer tegen ziektes. Geneesmiddelen richten zich vaak op het activeren of juist uitschakelen van een eiwit. Als je de eiwitstructuur kent, is het eenvoudiger een werkzame stof te vinden die daarop aangrijpt.

Voordat moderne voorspellingstechnieken rond 1994 hun intrede deden, was het bepalen van de eiwitstructuur een pittig karwei dat jarenlang kon duren. Door röntgenstraling op een eiwit te schijnen kunnen onderzoekers de structuur afleiden uit de verstrooiing van de stralenbundel (kristallografie). Voorspellingstechnieken zoals AlfaFold zijn in silico technieken: je geeft de computer een aminozuurvolgorde en de computer probeert er een 3D structuur van te knutselen. AlfaFold is daar ongekend goed in. Door artificiële intelligentie (AI) los te laten op bekende structuren van eiwitten, werd de voorspellingskracht van AlfaFold voor onbekende structuren steeds groter.

Vorig jaar heeft DeepMind de software publiek toegankelijk gemaakt, waardoor het aantal gepubliceerde studies dat het algoritme gebruikt omhoog schoot. Het was een beslissing gebaseerd op ethische en niet-financiële overwegingen van Alfabet. Op dit moment hebben meer dan 500.000 onderzoekers uit 190 landen de AlfaFold database gebruikt om meer dan 2 miljoen structuren te bekijken. Met de kennis die daardoor is opgedaan, pakken ze problemen zoals antibioticaresistentie aan.

Een dergelijk project komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. Al in 2018 gooide AlfaFold hoge ogen door in een competitie voor eiwitstructuurvoorspelling (ja, die bestaat echt) voor 25 van de 43 eiwitten de beste voorspelling te maken. En in 2020 kopte de BBC 'One of biology's biggest mysteries 'largely solved' by AI', omdat AlfaFold toen een precisie haalde vergelijkbaar met de beste labtechnieken. Krap 2 jaar verder heeft het programma nu voor vrijwel elk bestaand eiwit de structuur door berekeningen weten te voorspellen.

Met vele sub-links, zie link hieronder:

www.msn.com/nl-nl/gezondheid/medisch/...
voda
0
Beursblik: aandacht voor cashburn Galapagos

Door ABM Financial News op woensdag 3 augustus 2022
Views: 1.782

(ABM FN-Dow Jones) In de halfjaarcijfers van Galapagos die donderdagavond verschijnen, zal de markt vooral letten op de cashburn, zeker na de in juni aangekondigde overnames van Cellpoint en AboundBio.

"Galapagos blijft geld uitgeven", zeiden analisten van Jefferies onlangs in een analyse, waarbij ze het aandeel op de verkooplijst plaatsten.

Jefferies rekent op een hogere cashburn in 2023 dan de marktconsensus en juist op een lagere omzet. Volgens de analisten schat de consensus de impact van de overnames van Cellpoint en AboundBio niet goed in, net als de kosten voor Jyseleca, die vermoedelijk in 2027 ben 2028 hun piek bereiken.

Jefferies rekent op een kaspositie van 2,4 miljard euro in 2026 en een negatieve vrije kasstroom voor Galapagos tot en met 2029.

Voor dit jaar rekent Galapagos op een cashburn van 450 tot 490 miljoen euro. De vraag is of dit bij de halfjaarcijfers verandert.

De kaspositie noteerde eind maart op 4,6 miljard euro.

De halfjaarcijfers zullen het aandeel vermoedelijk niet sterk in beweging zetten. Jefferies ziet weinig aanjagers voor het aandeel in de komende 12 tot 18 maanden, afgezien van de Fase 3 Diversity onderzoeksstudie met filgotinib als behandeling tegen de ziekte van Crohn.

De omzet van Galapagos kwam in de eerste zes maanden van 2021 uit op ruim 277 miljoen euro, tegenover iets meer dan 217 miljoen euro een jaar eerder.

Het operationeel resultaat was toen 97,6 miljoen euro negatief. Onder de streep resteerde een verlies van 55 miljoen euro.

Galapagos opent donderdag nabeurs de boeken.

Bron: ABM Financial News
voda
0
Eli Lilly verlaagt outlook weer
Presteert in tweede kwartaal beduidend onder prognose.

(ABM FN-Dow Jones) Eli Lilly heeft in het afgelopen kwartaal duidelijk minder goed gepresteerd dan verwacht en de winstverwachtingen voor het hele boekjaar werd opnieuw verlaagd. Dit bleek donderdag uit de cijfers van de Amerikaanse farmaceut.

Voor het hele boekjaar verlaagde de farmaceut de winstramingen naar 6,96 tot 7,11 dollar per aandeel, wat neer zou komen op een winstdaling van 7 tot 9 procent in vergelijking tot het resultaat in 2021. Eerder rekende Eli Lilly nog op 7,30 tot 7,45 dollar per aandeel.

Aangepast voor bijzondere posten zal de winst 7,90 tot 8,05 dollar per aandeel bedragen, denkt Eli Lilly.

Het concern zei in 2022 nog wel altijd een omzet te verwachten van 28,8 tot 29,3 miljard dollar.

Kwartaalresultaten

Eli Lilly boekte het afgelopen kwartaal een nettowinst van 953 miljoen dollar in vergelijking met 1,4 miljard dollar over dezelfde periode een jaar eerder.

Exclusief eenmalige posten bedroeg de aangepaste winst 1,25 dollar per aandeel tegen 1,85 dollar per aandeel over het tweede kwartaal van 2021, terwijl de markt rekende op 1,75 dollar per aandeel.

De omzet daalde 4 procent tot 6,49 miljard dollar. Vooraf geraadpleegde analisten rekenden op een omzet van 6,85 miljard dollar.

Het aandeel Eli Lilly daalde donderdag in de elektronische handel voorbeurs 4,6 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Galapagos verhoogt verwachte cashburn

Door ABM Financial News op donderdag 4 augustus 2022
Views: 2.853

(ABM FN-Dow Jones) Galapagos heeft de verwachte cashburn van dit jaar verhoogd en rekent tevens op een hogere omzet uit de verkoop van ontstekingsremmer Jyseleca. Dit meldde het Belgisch-Nederlandse biotechconcern donderdagavond bij het openen van de boeken.

"Dit kwartaal hebben we een eerste belangrijke stap gezet in onze strategische transformatie door ons te begeven op het gebied van oncologie met de overnames van CellPoint en AboundBio", zei CEO Paul Stoffels in een toelichting.

"Ons doel op korte termijn is om in de komende drie jaar drie extra gedifferentieerde next generation CAR-T productkandidaten in de kliniek te brengen", aldus de topman. "We zijn ervan overtuigd dat we de juiste stappen zetten in onze transformatie om waardecreatie te versnellen, en we kijken ernaar uit later dit jaar een diepgaande update over onze strategie te presenteren."

President en COO Bart Filius verklaarde dat de "Jyseleca-franchise het erg goed doet", met een robuuste verkoopdynamiek, ondersteund door de reglementaire goedkeuringen voor colitis ulcerosa (CU) in Groot-Brittannië en Japan eerder dit jaar.

"Na de overnames van CellPoint en AboundBio verwachten we dat de bedrijfskosten in de tweede helft van het jaar met ongeveer 30 miljoen euro zullen stijgen. Daarom herzien we onze cash burn richtlijn van 450 tot 490 miljoen euro voor het volledige jaar 2022 naar 480 tot 520 miljoen euro", aldus Filius.

Dankzij de sterke prestaties van Jyseleca verhoogt Galapagos ook de verwachting aan nettoverkopen voor het volledige jaar van 65 tot 75 miljoen euro naar 75 tot 85 miljoen euro.

De kaspositie van Galapagos stond eind juni op 4,4 miljard euro, van 4,6 miljard euro eind maart.

Cijfers

De omzet van Galapagos kwam in de eerste zes maanden van 2022 uit op 274 miljoen euro, tegenover 253,7 miljoen euro een jaar eerder. De R&D-kosten kwamen uit op 249,5 miljoen, van 268,8 miljoen euro een jaar eerder.

Het operationeel resultaat was negatief op 97,5 miljoen euro en daarmee vrijwel stabiel op jaarbasis. Onder de streep resteerde een verlies van 32,3 miljoen euro tegenover 55 miljoen euro verlies een jaar eerder. Per aandeel kwam het verlies uit op 0,49 euro.

Bron: ABM Financial News
limomilo
2
quote:

fanaat schreef op 29 juli 2022 15:58:

Verkoop advies hopelijk opgevolgd. Dit bedrijf gaat het alleen redden als een derde het bedrijf voor weinig overneemt. Alle signalen staan op rood. Het geloof in de Vries cs is beperkt tot een kleine groep gelovigen. De werkelijkheid is dat Pharming geen enkele belofte nakomt en al jarenlang haar aandeelhouders bedot.
Stel dat dit verkoopadvies had gevolgd, dan had je ongeveer 10% koers stijging gemist sinds dit advies. Moraal van het verhaal, niet luisteren naar Fanaat. Hij heeft een persoonlijke vete met de Vries.
voda
0
Beursblik: sterk kwartaal voor Jyseleca van Galapagos
Jefferies handhaaft Underperform advies.

(ABM FN-Dow Jones) Galapagos heeft in het tweede kwartaal erg sterke cijfers gepresenteerd voor Jyseleca, maar de cashburn neemt ook toe. Dit merkte analist Rosie Turner van Jefferies vrijdagochtend op.

De resultaten met Jyseleca vielen 27 procent hoger uit dan waar de consensus rekening mee hield. De omzetverwachting voor Jyseleca werd voor heel 2022 bovendien door Galapagos verhoogd van 65 tot 75 miljoen euro naar 75 tot 85 miljoen euro.

De totale omzet van Galapagos viel ook hoger uit dan verwacht, net als de nettowinst, aldus Turner.

Door de overnames van CellPoint en AboundBio is de cashburn wel toegenomen, zo zag de analist. Galapagos mikt nu op 30 miljoen extra kosten in de tweede jaarhelft en verwacht dat de cashburn dit jaar uitkomt op 480 tot 520 miljoen euro, waar eerder nog rekening werd gehouden met 450 tot 490 miljoen euro.

Jefferies handhaafde het Underperform advies op Galapagos met een koersdoel van 48,00 euro. Het aandeel steeg vrijdagochtend met 3,6 procent tot 53,42 euro.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
GSK en Sanofi onder druk
In aanloop naar rechtszaak.

(ABM FN) De aandelen GSK, Sanofi en Haleon staan donderdag onder flinke druk.

Beleggers vrezen voor een hoge schadeclaim voor Zantac, een middel tegen maagzuur, maar dat mogelijk kanker zou veroorzaken. Het middel werd in 2019 van de Amerikaanse markt gehaald na onderzoek door de FDA.

De eerste rechtszaak begint op 22 augustus in Illinois.

Deutsche Bank meent dat er wel eens een claim van enkele miljarden dollars kan volgen.

Sinds dinsdag hebben de drie genoemde bedrijven al meer dan 30 miljard dollar aan beurswaarde zien verdampen.

Sanofi daalt donderdag in Parijs 8,7 procent en GSK levert in Londen 8,4 procent in. Haleon wordt 6,3 procent goedkoper.

Door: ABM Financial News.

pers@abmfn.be

Redactie: +32(0)78 486 481
voda
0
Ruim 11 miljoen euro voor fundamenteel kankeronderzoek

12 juli 2022 - Hoe verandert een gezonde cel in een kankercel? Wat hebben kankercellen nodig om te overleven? Waar zijn ze kwetsbaar? KWF investeert 11,5 miljoen euro in 21 nieuwe onderzoeken rondom dit soort fundamentele kankervraagstukken. Toponderzoekers uit heel Nederland gaan de komende jaren hun hoofd hierover buigen. De kennis die zij vergaren is essentieel voor nieuwe doorbraken in de preventie, opsporing en behandeling van kanker.

De gehonoreerde projecten maken deel uit van de tweede financieringsronde van 2022, bestemd voor fundamenteel onderzoek. De eerste ronde richtte zich op toegepast onderzoek. Later dit jaar volgen nog twee rondes. Aanvullend stelt KWF geld beschikbaar voor specifieke onderzoeksthema's zoals palliatieve zorg, slimme meettechnologieën en nieuwe geneesmiddelen voor zeldzame kankersoorten.

Kanker bestrijden is kanker begrijpen
Het doel van fundamenteel onderzoek is begrijpen hoe kankercellen werken, waar hun zwakke plekken zitten en hoe die aan te pakken zijn. Fundamenteel onderzoek vindt plaats in laboratoria en omvat de bestudering van genen, eiwitten en alle biologische processen die zich in of tussen (kanker)cellen afspelen. De kennis die hieruit voortkomt vormt de basis van nieuwe behandelingen. Zo is het succes van immuuntherapie te danken aan fundamenteel onderzoek naar de moleculaire trukendoos waarmee kankercellen ontsnappen aan het immuunsysteem.

Fundamenteel onderzoek vergt vaak een lange adem, maar is uiteindelijk de bron van nieuwe doorbraken en medisch-wetenschappelijke vooruitgang. Daarom is KWF groot pleitbezorger en overtuigd financier van dit type onderzoek.

Alle 21 nieuwe onderzoeken dragen op hun eigen manier bij aan een beter begrip van kanker. Van inzicht in het ontstaan van therapieongevoeligheid bij borstkanker tot het ontrafelen van de rol van de tumoromgeving bij galwegkanker. En van 'dubbele minuscule chromosomen' als mogelijke achilleshiel van kanker tot een nieuwe methode om zuurstoftekort in tumoren te meten.

Een greep uit het aanbod:

Triple negatieve borstkanker
Dankzij vroege opsporing en effectieve behandelmethoden zijn de vooruitzichten voor vrouwen met borstkanker relatief goed. Helaas geldt dat niet voor triple negatieve borstkanker, een agressief subtype dat vaak jonge vrouwen treft, sneller groeit, eerder uitzaait en moeilijk te behandelen is. KWF steunt twee nieuwe onderzoeken om aanknopingspunten te vinden voor de behandeling van deze hardnekkige vorm van borstkanker.

In het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam onderzoekt Jos Jonkers waarom checkpointremmers (medicijnen die het immuunsysteem helpen om kankercellen aan te vallen) niet goed werken bij triple negatieve borstkanker. Met die kennis hoopt hij de werking van checkpointremmers te verbeteren en/of nieuwe immuuntherapieën te ontwikkelen.

Aan de Radboud Universiteit in Nijmegen doet Rosemary Yu onderzoek naar de stofwisseling van triple negatieve borstkankercellen. Met driedimensionale celkweken (sferoïden en organoïden) en simulatiemodellen wil ze achterhalen welke stofwisselingsroutes cruciaal zijn voor de tumorgroei en in hoeverre deze geschikt zijn als doelwit voor nieuwe medicijnen.

Hersentumoren
In het Antoni van Leeuwenhoek onderzoekt Leila Akkari het samenspel tussen glioblastomen (agressieve hersentumoren) en hun omgeving. Glioblastomen zetten vaak hun directe omgeving op slinkse wijze naar hun hand. Zo manipuleren ze bepaalde afweercellen (macrofagen) om hen niet aan te vallen, maar juist te helpen met groeien. Akkari richt zich in haar onderzoek op de stofwisseling van deze macrofagen: welke stoffen hebben ze nodig om te overleven? En is het mogelijk om op de stofwisseling in te grijpen, zodat ze hun tumorbevorderende werking verliezen?

Dit fundamentele onderzoek is mogelijk dankzij de deelnemers van Alpe d'HuZes. Dit jaar vond de 15e editie plaats, waarmee maar liefst 16 miljoen euro voor kankeronderzoek werd opgehaald.

Zuurstofarme tumoren
Ook het onderzoek van Anika Nagelkerke (Rijksuniversiteit Groningen) wordt gefinancierd uit de opbrengsten van Alpe d'HuZes. Zij werkt aan een nieuwe methode om zuurstoftekort in tumoren te meten.

Zuurstoftekort leidt vaak tot een agressiever verloop van kanker, mede doordat chemotherapie en bestraling dan minder goed werken. Voor patiënten met zuurstofarme tumoren zijn wel aanvullende behandelingen beschikbaar, maar er is geen goede manier om deze patiënten te selecteren, waardoor gerichte behandeling uitblijft.

In een kort project van 1,5 jaar hoopt Nagelkerke aan te tonen dat zuurstoftekort nauwkeurig te bepalen is aan de hand van membraanblaasjes die cellen uitscheiden. Indien succesvol komt de vervolgstap dichterbij: een test die uitwijst of het zuurstoftekort dermate groot is dat de patiënt baat heeft bij aanvullende behandeling.

www.kwf.nl/onderzoek/dit-onderzoek-ma...
voda
0
Apotheken VS voor 650 miljoen beboet om verslavende pijnstillers

De Amerikaanse mega-apothekers CVS, Walgreens en Walmart moeten twee districten in de Amerikaanse staat Ohio een bedrag van in totaal 650,5 miljoen dollar (bijna 640 miljoen euro) betalen vanwege de jarenlange verkoop van verslavende pijnstillers. Zij negeerden signalen dat de medicatie misbruikt werd, aldus de rechter.

Redactie 18-08-22, 05:13

Niet eerder werden verkopers, en niet distributeurs of farmaceuten, door een rechter zo duidelijk aansprakelijk gesteld voor hun rol in de opiatencrisis. Lake County en Trumbull County in Ohio krijgen de komende vijftien jaar van CVS, Walgreens en Walmart ieder ruim 300 miljoen om de gevolgen van deze gezondheidscrisis te bestrijden. Het geld gaat naar onder meer onderwijs en preventie.

Lees ook
Meer mensen aan de zware pijnstillers: deskundigen maken zich zorgen om toename

Volgens de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC stierven tussen 1999 en 2018 bijna een half miljoen Amerikanen aan overdoses van legale of illegale pijnstillers. Het gaat onder meer om morfineachtige middelen als oxycodon en fentanyl. Mensen raken er makkelijk aan verslaafd en hebben steeds hogere doseringen nodig om hetzelfde pijnstillende effect te bereiken.

De rechter oordeelde woensdag dat de bedrijven ‘jarenlang door bleven gaan met het vertrekken van grote hoeveelheden pijnstillers, terwijl signalen dat de medicijnen werden misbruikt massaal werden genegeerd’, schrijft The New York Times. Daardoor zouden de apothekers verantwoordelijk zijn voor een derde van het totale schadebedrag in de districten. De farmaceuten en distributiebedrijven dragen de rest van de verantwoordelijkheid.

Volgens de Amerikaanse krant hebben Walgreens en CVS al laten weten tegen de uitspraak van de rechter in beroep te gaan. Elders in de VS worden er de laatste jaren door farmaceuten en distributeurs van medicijnen regelmatig schikkingen getroffen vanwege de opiatencrisis.

Amerikaanse media meldden vorige maand dat farmaceut J&J en de drie grootste distributeurs van medicijnen in de VS akkoord gingen met een grote schikking van 26 miljard dollar om in één keer een einde te maken aan duizenden rechtszaken die zijn aangespannen tegen de bedrijven.

www.ad.nl/buitenland/apotheken-vs-voo...
voda
0
Novartis wil Sandoz afsplitsen
Notering aan Zwitserse beurs en in New York.

(ABM FN-Dow Jones) De Zwitserse farmaceut Novartis heeft plannen om het onderdeel Sandoz geheel af te splitsen en een notering aan de beurs in Zwitserland en in New York te geven. Dit maakte Novartis donderdag bekend.

Afhankelijk van de noodzakelijke goedkeuringen, verwacht Novartis de transactie in de tweede helft van 2023 te kunnen afronden.

Sandoz, een fabrikant van generieke medicijnen, blijft met het hoofdkantoor in Zwitserland. Sandoz was in 2021 goed voor een omzet van 9,6 miljard dollar.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
MDxHealth boekt meer omzet

Door ABM Financial News op donderdag 25 augustus 2022
Views: 1.186

(ABM FN) MDxHealth heeft in het eerste halfjaar van 2022 de omzet zien stijgen, terwijl het nettoverlies toenam. Dit bleek uit definitieve cijfers die het biotechbedrijf donderdagavond laat publiceerde, nadat eerder deze maand al voorlopige resultaten vrij werden gegeven.

De omzet steeg in de eerste zes maanden op jaarbasis met 21 procent naar 13 miljoen dollar, zo bevestigde MDxHealth.

De volumes van de ConfirmMDx-testen stegen in de verslagperiode met 5 procent, terwijl die van SelectMDx-testen juist met 7 procent daalden.

Het nettoverlies nam met 36 procent toe naar ruim 18 miljoen dollar. Per aandeel bleef het verlies echter stabiel op 0,12 dollar.

Eind juni had MDxHealth nog 40 miljoen dollar in kas. De operationele kosten stegen van 17,7 naar 22,8 miljoen dollar.

Begin deze maand meldde MDxHealth al dat de outlook voor heel dit jaar is verhoogd. Het bedrijf verwacht dat de jaaromzet tussen de 27 en 29 miljoen dollar zal uitkomen. Eerder werd gerekend op 25 tot 27 miljoen dollar.

Inclusief de inkomsten van Oncotype DX GPS zal de omzet zelfs tussen de 40 en 42 miljoen dollar liggen, zei het bedrijf een paar weken geleden.

Bron: ABM Financial News
voda
0
Galapagos verrast met overnamestap in ’hele drukke markt’
Door JOHAN WIERING

Updated 23 jun. 2022
22 jun. 2022
in FINANCIEEL

Galapagos verrast met de aankoop van twee bedrijven die actief zijn in kankertherapieën en daarmee buiten zijn huidige werkterrein. Analisten denken wel dat dit een eerste stap is naar meer overnames, omdat veel ontwikkelaars van innovatieve medicijnen en therapieën dringend om geld verlegen zitten.

Directeur Tol Trimborn van Cellpoint voorziet een versnelling van de ontwikkeling van de kankertherapieën dankzij de overname door Galapagos. CELLPOINT

Lange tijd bestond het idee dat Galapagos met zijn eigen onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten zeer succesvol zou kunnen worden. Maar door een onverwacht negatieve beoordeling van zijn reumamedicijn door de Amerikaanse toezichthouder twee jaar geleden en tegenvallende onderzoeksresultaten bij andere medicijnen ziet het toekomstperspectief er nu heel anders uit. Wel heeft Galapagos maar liefst €4,5 miljard aan geldmiddelen, dankzij een megadeal met het Amerikaanse Gilead drie jaar geleden. Daarmee kunnen niet alleen de huidige verliezen van honderden miljoen per jaar worden bekostigd, maar ook overnames om de pijplijn aan nieuwe producten te versterken.

BEKIJK OOK:
Oud-baas onderzoeksteam Janssen-vaccin als held onthaald bij Galapagos

Galapagos zet onder leiding van de onlangs aangetreden ceo Paul Stoffels een eerste overnamestap. Het Nederlandse CellPoint, dat celtherapieën heeft ontwikkeld die nu bij een beperkte groep patiënten worden getest, en de kleine Amerikaanse branchegenoot AboundBio worden voor in totaal ruim €138 miljoen gekocht, plus een extra €100 miljoen als bepaalde mijlpalen worden bereikt.

Verrassend
Op de beurs viel de aankondiging slecht, getuige de koersdaling van 3,6% op woensdag. Diverse analisten tonen zich kritisch, omdat Galapagos zich tot dusverre richtte op medicijnen voor ontstekingsziekten en longfibrose.

Galapagos slaat met de overnames een nieuwe weg in. FELIX KALKMAN

Analist Jos Versteeg van InsingerGilissen stelt dat Galapagos zich altijd afzijdig had gehouden van kanker, omdat het „zo’n hele drukke markt is.” Analist Sebastiaan van der Schoot van zakenbank Kempen is ook verrast. „Met kankertherapieën betreedt Galapagos een geheel nieuw terrein. Partner Gilead is echter één van de grootste spelers en vanuit dat perspectief is het een logischere stap.”

Van der Schoot ziet ondanks stevige concurrentie van onder meer Johnson & Johnson zeker kansen. „Galapagos probeert de momenteel complexe productie van celtherapieën te vereenvoudigen. Als dit lukt, komen veel meer patiënten in aanmerking voor deze effectieve therapieën. Het bedrijf kan dan in deze concurrerende markt succesvol worden.”

Zoektocht
Directeur Edwin Wierda van Wierda Vermogensbeheer is hoopvol, mede vanwege zijn vertrouwen in Stoffels, die als hoofd van het onderzoeksteam van Johnson & Johnson een goede reputatie had. Hij voorziet op korte termijn meer acquisities, waar Galapagos nadrukkelijk naar op zoek is. „Biotechbedrijven hebben een grote behoefte aan geld, dat zij nauwelijks nog op de beurs kunnen ophalen. Zij kloppen daarom massaal aan bij Galapagos, die een hele goede onderhandelingspositie heeft.”

Versteeg benadrukt eveneens dat de tijd van easy money voorbij is en Galapagos hiervan kan profiteren. Van der Schoot sluit zich daarbij aan en acht meer overnames dit jaar zeer wel mogelijk.

www.telegraaf.nl/financieel/137188172...
voda
0
PERSBERICHT: Oxurion maakte halfjaarresultaten 2022 bekend

Leuven, BELGIË, Boston, MA, VS - 7 september 2022 -- 8.00 CET Oxurion NV (Euronext Brussels: OXUR), een biofarmaceutisch bedrijf dat dat oogheelkundige standaardbehandelingen van de volgende generatie ontwikkelt, met onderzoeksprogramma's in klinische fase voor vasculaire retinale aandoeningen, maakt vandaag haar financiële en zakelijke update bekend voor de periode van zes maanden die eindigde op 30 juni 2022.

Het halfjaarverslag is beschikbaar in de rubriek "Investeerders www.globenewswire.com/Tracker?data=8F... " op de website van de Vennootschap en kan ook worden gedownload als PDF.

Over Oxurion

Oxurion (Euronext Brussel: OXUR) is een biofarmaceutisch bedrijf dat de volgende generatie oogheelkundige behandelingen ontwikkelt, die zijn ontworpen om het gezichtsvermogen te verbeteren en beter te behouden bij patiënten met retinale aandoeningen, waaronder diabetisch macula-oedeem (DME), de belangrijkste oorzaak van verlies van het gezichtsvermogen bij de werkende populatie, evenals andere aandoeningen. Oxurion heeft de bedoeling om een belangrijke rol te spelen in de behandeling van retinale aandoeningen, met inbegrip van de succesvolle ontwikkeling van THR-149, haar nieuwe therapie voor de behandeling van DME. THR-149 is een krachtige plasma kallikreïneremmer die wordt ontwikkeld als een potentiële nieuwe zorgstandaard voor tot 50% van de DME-patiënten die suboptimale respons vertonen op anti-VEGF-therapie. Oxurion heeft zijn hoofdkantoor in Leuven, België, met bedrijfsactiviteiten in Boston, MA. Meer informatie is te vinden op www.oxurion.com.

Gelieve voor bijkomende informatie contact op te nemen met:

Oxurion NV US
Tom Graney Conway Communications
Chief Executive Officer Beth Kurth
Tel: +32 16 75 13 10 bkurth@conwaycommsir.com
tom.graney@oxurion.com ICR Westwicke
Michael Dillen Christopher Brinzey
Chief Business Officer Tel: +1 617 835 9304
Tel: +32 16 75 14 69 Chris.Brinzey@westwicke.com
michael.dillen@oxurion.com
--------------------------- ----------------------------

Bijlage

-- OXUR 1H 2022 2022.0907 FINAL_NL
ml-eu.globenewswire.com/Resource/Down...
voda
0
BioNTech creëert 2000 nieuwe banen in Duitsland
ANP Producties - Gisteren om 14:52
© ANP

MAINZ (ANP/DPA) - De Duitse biotechonderneming en vaccinmaker BioNTech wil de komende jaren fors meer mensen in dienst nemen. Het bedrijf, dat vooral bekend is geworden met zijn coronavaccin, wil het personeelsbestand uitbreiden naar 5000 van 3000 nu. Voor de coronapandemie werkten er circa 600 mensen voor de onderneming.

Naast het hoofdkantoor in Mainz zullen er ook meer mensen nodig zijn in Marburg en Idar-Oberstein waar het bedrijf productielocaties heeft. Het biofarmaceutisch bedrijf is ook bezig met de uitbreiding van zijn onderzoek- en productiefaciliteiten in Mainz. Met de uitbreidingen zouden meerdere miljarden gemoeid zijn.

BioNTech behaalde in de eerste helft van het jaar een omzet van 9,6 miljard euro door de verkoop van zijn coronavaccin. Dat was bijna een derde meer dan in de eerste helft van 2021. De winst steeg met ruim een derde tot 5,4 miljard euro.

Het bedrijf gaat ook door met de ontwikkeling van kankertherapieën op basis van mRNA-technologie, die het ook voor het coronavaccin gebruikt. Doel is onder meer een vaccin te ontwikkelen dat is aangepast aan het specifieke profiel van een bepaald type kanker.
voda
0
’Van levensbelang, maar soms torenhoge prijzen en oneerlijke marketing’
Vermogensbeheerders breken hoofd over farmasector
Door JOHAN WIERING

Updated Gisteren, 16:53
Gisteren, 16:30
in FINANCIEEL

Vergrijzing en innovatie zorgen ervoor dat vermogensbeheerders farma als een interessante defensieve belegging voor de lange termijn zien. Anderzijds houden sommige bedrijven er dubieuze verkooppraktijken op na en gaat winst soms boven het belang van de patiënt. „Een goede winstgevendheid is nodig om te kunnen blijven investeren in onderzoek en ontwikkeling, maar we vermijden bedrijven die buitensporige medicijnprijzen hanteren.”

Juist in tijden van economische onzekerheden zoals nu zijn farmabedrijven geliefd bij beleggers. „Zij hebben immers amper last van een recessie”, meldt sectorspecialist Ken Van Weyenberg (Candriam). Hij wijst erop dat de Amerikaanse sector sinds 1995 nooit een jaar met winstdaling heeft laten zien en tussen 2021 en 2026 een jaarlijkse verkoopgroei van medicijnen van 6,5% wordt voorzien. „De sector is ook heel innovatief en opkomende markten, waar het medicijngebruik nog relatief beperkt is, gaan steeds meer bijdragen aan de groei”, stelt Van Weyenberg, die de sector ook aantrekkelijk vindt vanwege de huidige relatief lage waardering.

De sectorspecialist kan zich maar ten dele vinden in de kritiek die de sector te verduren krijgt en zich onder meer richt op de hoge bedrijfswinsten. „Deze zijn nodig om te kunnen investeren in innovatie en onderzoek. Bedenk dat een grootschalig klinisch onderzoek al snel $100 miljoen kost. En met de verkoop van een medicijn valt slechts goed te verdienen zolang er een patent op rust.” Gewoonlijk is dat acht tot tien jaar na de marktintroductie.

Hij wijst er anderzijds op dat de prijs van een medicijn in verhouding moet staan tot de gezondheidswinst voor de patiënt. Buitensporige prijzen staan niet alleen haaks op het maatschappelijk belang, maar vergroten ook het risico van gedwongen verlagingen die het verdienmodel in gevaar kunnen brengen. „Het is wel lastig te bepalen wanneer een prijs buitensporig is”, stelt Van Weyenberg.

Signalen
„Waarschuwingssignalen voor ons zijn een forse prijsstijging van een medicijn of significant hogere winstmarges dan bij concurrenten”, meldt sectorspecialist Jasveet Brar van M&G. „Wij vragen bedrijven om meer transparantie rond kosten en prijzen, om beter te kunnen begrijpen of sprake is van een goede balans tussen winstgevendheid en toegankelijkheid. We maken wel onderscheid tussen het soort bedrijven. Sommige ontwikkelen baanbrekende behandelingen waarvan de aanvankelijk hoge prijs geleidelijk zal dalen en andere maken minder onderscheidende medicijnen waarvan de prijs lager zou moeten zijn.”

Sectorspecialist John Botham van Invesco is er wel van overtuigd dat buitensporige prijzen een zeldzaamheid zijn. „De prijzen komen tot stand na onderhandeling tussen farmabedrijven enerzijds en toezichthouders, gezondheidsdiensten en verzekeraars anderzijds. De achterblijvende beursprestaties van farmabedrijven in de afgelopen tien jaar ten opzichte van de markt wijzen er ook op dat de prijzen over het algemeen niet excessief zijn.”

Omkoping
De hoogte van de medicijnprijzen is volgens duurzaamheidsmanager Mariëtta Smid van ASN Impact Investors niet het grootste probleem van de sector, die zij wel van levensbelang noemt voor de gezondheidszorg. „Er gaat zoveel mis, bijvoorbeeld bij de marketing. Door hoge beloningen van verkopers en soms zelfs omkoping van artsen krijgen patiënten lang niet altijd het beste medicijn.” Candriam laat ook de verkooppraktijken van farmabedrijven meewegen in zijn duurzaamheidsbeoordeling. “Als we merken dat medicatie tegen hoge beloningen wordt gepusht, wat in de VS vaker gebeurt dan in Europa, gaan we bedrijven extra onder de loep nemen.”

Smid pleit daarnaast voor een eerlijke distributie, waarbij arme landen niet veel later toegang krijgen tot medicatie dan het rijke westen. „Daarvan was bijvoorbeeld sprake bij de coronavaccins, terwijl het ook in ons belang is dat iedereen zo snel mogelijk ingeënt wordt.”

Testen
Alle vermogensbeheerders laten de wijze waarop medicijnen getest worden, zwaar meewegen in hun duurzaamheidsbeoordeling. Zij benadrukken dat dierproeven gewoonlijk niet te vermijden zijn, maar wel zo beperkt en pijnloos mogelijk moeten plaatsvinden. En dat zeer voorzichtig moet worden omgesprongen met klinische testen bij kwetsbare bevolkingsgroepen zoals kinderen.

ASN Impact Investors hanteert een zodanig strenge selectie, dat slechts zes farmaciebedrijven voor belegging in aanmerking komen waaronder AstraZeneca en GlaxoSmithKline. „Wij gaan continu de dialoog met deze bedrijven aan om hen te bewegen verdere verbeteringen door te voeren. En we hopen dat die door andere weer worden overgenomen”, aldus Smid.

Na screening op duurzaamheid valt bij Candriam ongeveer de helft af van de ruim vijfhonderd onderzochte bedrijven die een actief gevecht voeren tegen kanker. „Dit komt ook de financiële performance ten goede. Zo haalden de duurzame bedrijven sinds 2018 een 40% hoger rendement dan de niet-duurzame bedrijven”, laat Van Weyenberg weten.

www.telegraaf.nl/financieel/844747990...
voda
0
Positieve studieresultaten Onward
Lancering in tweede helft 2023.

(ABM FN-Dow Jones) Onward Medical heeft positieve resultaten geboekt met een studie naar het herstellen van de arm- en handfunctie van mensen die lijden aan ruggengraatletstel. Dit maakte het bedrijf dinsdagochtend bekend.

Het primaire eindpunt op het vlak van effectiviteit werd met de studie behaald.

"Het herstellen van de hand- en armfunctie na een dwarslaesie is levensveranderend", aldus Onward.

Inmiddels is Onward druk bezig met het voorbereiden van de aanvragen bij de toezichthouders en de lancering in de VS en Europa. CEO Dave Marver denkt dat dit in de tweede helft van 2023 zou moeten lukken.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
6.422 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 ... 318 319 320 321 322 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 18 apr 2024 12:12
Koers 0,883
Verschil -0,078 (-8,12%)
Hoog 0,957
Laag 0,861
Volume 21.210.792
Volume gemiddeld 6.382.260
Volume gisteren 2.891.437

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront