Nieuwe Steen Investments « Terug naar discussie overzicht

2022

325 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 » | Laatste
NLvalue
0
Keurig artikeltje - meer heb je eigenlijk niet nodig voor een beleggingsbeslissing in dit fonds. Valt me op dat de auteur niet over LTV praat noch rentelasten in zn taxatie voor 2026
junkyard
0
Artikel en analyse / advies is inderdaad summier te noemen. Er wordt niet gesproken over de onervarenheid van NSI als projectontwikkelaar, de onzekerheden die de projecten het in het aandeel trekt (mogelijke tegenvallers in kosten en tijdlijn, onzekere verhuring), en het feit dat NSI in deze projecties (hogere EPS na oplevering projecten) rekening houdt met een volledige financiering van de projecten door vreemd vermogen. Dit zal de LTV oprekken naar 40% (of hoger bij tegenvallers), wat leidt tot een verhoogd risicoprofiel van NSI.

Beleggen is een goede risico'/rendement verhouding kiezen, extra risico in NSI betekent een verhoogd gewenst rendement voor aandeelhouders. De yields die NSI nu toont in de projecten, leveren (op basis van huidige marktomstandigheden) onvoldoende rendement. Als marktomstandigheden verbeteren en NSI levert strakke projecten (binnen kosten / tijdlijnen, 100% verhuurd bij oplevering) dan zullen de projecten alsnog bijdragen, wat dus een gokje is.
junkyard
1
NSI lift amper mee op verbeterde markt dynamiek, en wordt blijkbaar toch iets gestraft voor de halfjaarcijfers met verlaagde bezetting en de verhoogde onzekerheden (en het verlaagde potentieel) rondom de projecten.

Ik heb voor cash dividend gekozen. Hopelijk volgen meer aandeelhouders dit, als signaal naar NSI dat het kapitaal alleen tegen hoge kosten binnenboord te houden is en het vereiste rendement in projecten omhoog moet worden bijgesteld. Het stock dividend is er rustig ingeslopen, maar lijkt nu te worden bijgesteld om veel cash/kapitaal binnenboord te houden. Een zuinige houding is prettig, maar niet richting de aandeelhouder. Een verlaging van de directie vergoeding is prettiger.

Daarnaast ben ik niet gek op de verwatering door het stock dividend, hierdoor is het resultaat te delen onder meer aandeelhouders en door conversie scherp benedem boekwaarde zal het stock dividend een negatief effect hebben op de boekwaarde per aandeel.

Ik ben benieuwd naar de stock dividend respons, door de lage conversie denk ik dat er toch flink wat stock zal worden afgenomen. Om toch cash te genereren kan het stock dividend worden verkocht, en als dit boven conversiekoers is levert dit weer iets voordeel.

Liever zie ik alleen maar cash dividend, tenzij het aandeel op of boven boekwaarde koerst.
83M
0
Je kan zeggen wat je wil over de risico's van NSI, zolang ze ruim €2 dividend per aandeel uitkeren (en dat doen ze al ruim 10 jaar) is deze koers een lachertje.
Martin dH
0
NSI N.V. announces take-up of stock dividend

Today NSI has paid out the 2022 interim dividend of €1.04 per share. Shareholders representing 39% of the share capital have opted to take up shares at an issue price of €32.24 per ordinary share in lieu of a cash dividend of €1.04 per share

In total 248, 009 new ordinary shares have been created from the share premium reserve. As a result, as per today, NSI N.V. has in total 20, 054, 240 ordinary shares outstanding. There are no shares held in treasury.

Due to the stock dividend alternative NSI has been able to retain €8 million in cash to further invest in the business.

URL : nsi.nl/news/nsi-nv-announces-take-up-...
Martin dH
0
quote:

rationeel schreef op 4 augustus 2022 09:46:

Hebben jullie al dividend bijgeschreven gekregen?
Nee, nog niet. Het wordt vandaag uitgekeerd, dus het zal morgen wel op de bankrekening staan.
rationeel
0
quote:

Martin dH schreef op 4 augustus 2022 13:07:

[...]

Nee, nog niet. Het wordt vandaag uitgekeerd, dus het zal morgen wel op de bankrekening staan.
Ik inmiddels wel, had gekozen voor de aandelen, maar die worden aangeboden onder de noemer ...gekocht...

Weet jij wat de juiste term moet zijn?
junkyard
0
architectenweb.nl/nieuws/artikel.aspx...

Ondanks NSI verhuizing naar Centerpoint (Zuidoost) loopt de leegstand daar op (zonder NSI verhuizing was de leegstand hoger geweest):

www.fundainbusiness.nl/kantoor/amster...

www.fundainbusiness.nl/kantoor/amster...

In Centerpoint 1 komt begin 2023 ruim 2.000m2 vrij. Benieuwd of NSI dit weet te verhuren, tijdens de halfjaarcijfers is aangegeven dat de lat wat lager wordt gelegd qua jaareinde bezetting omdat verhuringen tegenvielen in Q2 2022.

Duidelijk dat Amsterdam wat afkoelt. De NSI bezetting en waarden daalden in Amsterdam gedurende het eerste halfjaar. Ook zie ik dat markthuren niet stijgen in Amsterdam, in Sloterdijk en Zuidoost biedt NSI al langere tijd aan voor ca. € 200 per m2. Bij oplopende leegstand kunnen markthuren in Amsterdam wat dalen.

Tegen deze achtergrond opmerkelijk dat NSI nu wil starten met de ontwikkeling van nieuwe kantoren meters in Amsterdam, zonder voorverhuring. Er zal wat andere vraag zijn naar nieuwe/klimaatvriendelijke kantoren, maar momenteel lijkt enkel focus op verhuringen gewenst.
junkyard
0
voda
0
Berenberg start volgen NSI met koopadvies en koersdoel van 40,00 euro
(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Beursblik: Berenberg start volgen NSI met koopadvies
Koersdoel van 40,00 euro.

(ABM FN-Dow Jones) Berenberg is woensdag gestart met het volgen van NSI met een koopadvies en een koersdoel van 40,00 euro.

Analisten van Berenberg zijn van mening dat de kantorenmarkt het tijdelijke effect van thuiswerken sinds de coronacrisis inmiddels heeft geabsorbeerd. Als gevolg kan NSI zich nu richten op een versnelling van de groei, door in te spelen op de potentie van zijn centraal gelegen panden.

"NSI heeft zijn portefeuille geoptimaliseerd en gecentraliseerd, terwijl het een uiterst solide financiële positie behield", aldus de analisten. "Daarom is het tijd om weer naar het aandeel te kijken."

Berenberg wees op de vergelijkbare huurgroei van 5 procent in de eerste helft van dit jaar. Tot 2026 rekenen de analisten op circa 3,5 procent jaarlijks.

Het aandeel NSI sloot dinsdag op 31,65 euro.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
junkyard
1
fd.nl/financiele-markten/1448631/kant...

Bij huidige omstandigheden (verhoogde leegstand, stijgende kosten/spreads financiering, dalende waarde) lijkt het aanboren van een nieuwe bouwput in Amsterdam geen goede zet.

NSI kan zich beter (alleen) richten op verhuringen, nieuwe kantorenmeters toevoegen terwijl de leegstand (en kosten, yields) toeneemt is niet aantrekkelijk. Toevoegen van duurzame woonmeters (waar wél flinke vraag naar is) door beschikbaar bouwpersoneel lijkt mij veel nuttiger dan het bouwen van te dure lege kantoren.

Ondanks de NSI verhuizing naar Amsterdam (Centerpoint) neemt de leegstand daar toe:

www.fundainbusiness.nl/kantoor/amster...
www.fundainbusiness.nl/kantoor/amster...

In Centerpoint I zal begin 2023 ruim 2.200m2 leegstand worden toegevoegd (tenzij NSI weet te verhuren).

Huren (vraagprijzen, ERV's) stijgen niet meer, vraag en aanbod verschuiving kan leiden tot lagere huren.

Ook het eerdere NSI project Donauweg (opgeleverd eind 2020) blijft leeg, een teken dat NSI qua niet-voorverhuurde projecten in Amsterdam niet altijd raak schiet:
www.fundainbusiness.nl/kantoor/amster...
83M
0
Lange termijn is Amsterdam gewoon een no brainer. Grond daar is zo schaars en geliefd.. en anders nog transfomeren naar woningen is winstgevend..
junkyard
1
De NSI kantoren in Amsterdam staan niet op eigen grond, maar op erfpacht grond, dit verlaagt het herontwikkeling potentieel iets omdat de gemeente de erfpacht canon in dat geval omhoog zal bijstellen. Zie het Vitrum project van NSI, waar de gemeente Amsterdam met een erfpacht canon herijking komt die het project onrendabel maakt (waarover NSI nu discussieert met de gemeente).

Amsterdam zal aantrekkelijk blijven, maar is niet immuun voor een recessie. Ditzelfde geldt voor de woningmarkt, dit zal ook wat verder afkoelen nu steeds meer mensen moeite krijgen om de rekeningen te betalen en een recessie nadert.

NSI beurskoers en strategie ligt er momenteel wat triest bij, hopelijk dat NSI de projecten / risico's kan terugschroeven zodat het defensieve/veilige karakter (ivm lage LTV, sterke balans, centrale en opgeschoonde portefeuille) NSI weer wat aantrekkelijker kan maken.

Het mooiste zou zijn als NSI een (beperkte) aandeleninkoop kan inzetten (na annulering projecten) om op deze wijze het resultaat en boekwaarde per aandeel te verhogen en wat extra liquiditeit te verschaffen (voor aandeelhouders die willen uitstappen maar dit nu niet kunnen dichtbij boekwaarde), maar ik vrees dat dit niet past bij de groei ambitie van NSI.

De boekwinst van zo'n aandeleninkoop overstijgt snel de mogelijke boekwinst die NSI op de projecten (na jarenlang bouwen) denkt te kunnen realiseren.
seance
0
gezien de klimaatproblematiek beter een begin maken met geleidelijk vertrek uit het watergat dat randstad genoemd wordt.
junkyard
1
En ook onder de € 29 vandaag.

Kantoren en de lage yields (4,1%) in NSI portefeuille worden niet goed gewaardeerd in een markt waarin recessie harder wordt ingeprijsd (> meer kans op leegstand & lagere huren) en kapitaalmarktrente stijgt (> hogere yields & spreads gewenst).

De projecten die zijn doorgerekend op een bruto rendement van 4,8% kunnen voorlopig de ijskast in, NSI kapitaalkosten (EV) liggen nu op 7,5% (€ 2,16 resultaat-dividend per aandeel / € 28,85). Daarnaast is het leegstand risico voor niet-voorverhuurde projecten toegenomen, de algehele leegstand in Amsterdam is vooral opgelopen doordat projecten die voor coronatijd (niet-voorverhuurd) zijn gestart deels met leegstand zijn opgeleverd.

Dit vergt een draai van NSI management, die zichzelf na afronding van het desinvesteringsprogramma lange tijd wilde positioneren als succesvolle ontwikkelaar. Dit is nu niet langer mogelijk, omdat projecten een te grote negatieve bijdrage leveren (extra onzekerheden, te lage yields). Al langer is duidelijk dat de markt het potentieel van projecten veel lager inprijst dan NSI, NSI richt zich in de business case op een kleine stijging van boekwaarde in plaats van marktwaarde (market cap is al tijden aanmerkelijk lager dan boekwaarde).

Het enige object dat NSI afgelopen jaren heeft herontwikkeld (Donauweg 2B - opgeleverd eind 2020) staat overigens nog steeds leeg, daarnaast neemt de leegstand in de gebouwen in/nabij het verplaatste NSI hoofdkantoor (> Centerpoint) flink toe. Zonder nieuwe projecten heeft NSI dus al voldoende uitdagingen.
325 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 19 apr 2024 17:07
Koers 17,640
Verschil +0,120 (+0,68%)
Hoog 17,720
Laag 17,480
Volume 29.123
Volume gemiddeld 32.119
Volume gisteren 42.765

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront