Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Hóógrisico, Warren Buffett zet alles op Apple en... do try this at home!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

31 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste | Omlaag ↓
  1. 3pi 17 augustus 2022 07:38
    Dat de winst per aandeel Berkshire Hathaway in de grafiek zo op en neer gaat, komt door de boekhoudregels die Buffett moet volgen bij het rapporteren van de kwartaalcijfers, maar waar hij het niet mee eens is: als aandelen die Berkshire Hathaway in portefeuille heeft tijdens een kwartaal in prijs (beurskoers) gedaald zijn, moet dit als verlies opgegeven worden, ook al zijn die aandelen niet verkocht (dus ook al betreft het een papieren verlies, dat meestal het kwartaal daarna weer ingelopen wordt doordat de koersen van de betreffende aandelen weer stijgen).
  2. forum rang 9 objectief 17 augustus 2022 07:46
    quote:

    3pi schreef op 17 augustus 2022 07:38:

    Dat de winst per aandeel Berkshire Hathaway in de grafiek zo op en neer gaat, komt door de boekhoudregels die Buffett moet volgen bij het rapporteren van de kwartaalcijfers, maar waar hij het niet mee eens is: als aandelen die Berkshire Hathaway in portefeuille heeft tijdens een kwartaal in prijs (beurskoers) gedaald zijn, moet dit als verlies opgegeven worden, ook al zijn die aandelen niet verkocht (dus ook al betreft het een papieren verlies, dat meestal het kwartaal daarna weer ingelopen wordt doordat de koersen van de betreffende aandelen weer stijgen).
    Jammer voor Warren , dat hij boekverliezen moet laten zien, maar andere beleggers moeten dat ook.
  3. forum rang 7 ketchup 17 augustus 2022 07:52
    wil je echt gespreid zitten
    kan je beter in BlackRock beleggen dan in Berkshire , BlackRock is de grootste fonds manager ter wereld
    zij zitten gespreid over verschillende sectoren/beurzen in verschillende valuta's , hebben tegen 10 triljoen $ dat is 10.000 miljard $ in beheer voor klanten gespreid over meer dan 4.500 bedrijven/beleggingen wereldwijd, waaronder een 4,5% belang vd uitstaande aandelen van Apple, een 4,5% belang van MSFT en een 8% in Intel
    daarbij runnen ze zowel long als short equity fondsen dus het zijn ook hedge fond managers, maar de bulk is voor LT investeringen in aandelen en securities voor klanten

    het totaal aan FUM ( funds under Management ) is tegen 10 triljoen $ , enkel aan management fee schrijven ze over dit soort sommen in beheer enorme bedragen op, neem daarbij als ze een bepaalde target voor return hebben bereikt ze ook nog eens performance fees opschrijven dan kun je je voorstellen dat er weinig bedrijven zijn die zoveel weten op te schrijven , waarbij toch het grootste risico is voor de klanten die hun gelden in beheer geven

    het aandeel voor risk/reward als aandeelhouder in BlackRock is mi dan ook aantrekkelijker dan het beleggen in hun fondsen voor risk/reward , maar het moge duidelijk zijn je krijgt als bedrijf niet duizenden miljarden in beheer als je daar geen track-record tegenover weet te zetten van jaren goede returns voor je klanten.
  4. 3pi 17 augustus 2022 08:11
    Andere beursgenoteerde bedrijven hebben meestal niet zo veel aandelen van andere bedrijven in bezit, waardoor de werkelijke winst in een kwartaal duidelijk in de kwartaalcijfers naar voren komt. Bij Berkshire Hathaway sneeuwt de winst van de bedrijven die volledig eigendom zijn van Berkshire Hathaway (en niet of niet meer beursgenoteerd zijn), de 'core business' ('insurance' volgens Buffett) in de kwartaalcijfers onder door de gerapporteerde papieren koerswinsten en -verliezen van de bedrijven die niet volledig eigendom zijn van Berkshire Hathaway (de aandelen die in portefeuille zijn).
  5. forum rang 6 'belegger'' 17 augustus 2022 13:58
    Met Blackrock moet je het hebben van de fee zoals aangegeven, maar heb je zelf geen blootstelling naar de onderliggende portefeuille zoals met hun iShares producten. Blackrock is een financieel dienstverlener zoals bijvoorbeeld brokers en beurzen etc. Daarmee kun je Blackrock beter vergelijken met een directe concurrent of anders een Virtu of Flow of Nadaq of Euronext, al heb je dan wel weer drie verschillende subgroepen. Berkshire kun je dan beter vergelijken met een ETF of beleggingsfonds van iShares of een andere partij.
  6. forum rang 6 'belegger'' 17 augustus 2022 14:05
    Het klopt dat Berkshire niet de enige is die met de boekhoudregels te maken heeft. Wat wel specifiek is voor Berkshire is dat zij voor ongeveer de helft eigen ondernemingen hebben en de andere helft beursgenoteerd. Bij andere holdings ligt die verhouding vaak anders. Het gevolg is dat de nettowinst van Berkshire voor de ene helft wordt bepaald door bedrijfsresultaten en voor de andere helft door beurskoersen. Dat maakt dat je een gerecht van appels en peren krijgt voorgeschoteld op één bord met één totaalprijs in de vorm van nettowinst.
  7. forum rang 6 'belegger'' 17 augustus 2022 14:15
    Volgens Buffett zal de verzekeringstak altijd een kern van Berkshire blijven. Ook al zouden zij met hun verzekeringen structureel quitte draaien, dan hebben zij met het beheer van de premies gratis funding voor hun beleggingen waar zij het geld op willen verdienen. In die zin zou je dit deel van Berkshire met enige creativiteit ook kunnen zien als een soort hedgefund met een long/short strategie. Geen short selling van aandelen of bijvoorbeeld het schrijven van opties, maar zij "schrijven" verzekeringscontracten (underwriting). Om dat risico in te dekken, zal Berkshire ook altijd enkele tientallen miljarden aan cash aanhouden. Niet zoveel als zij de afgelopen tijd hebben, maar wel een substantieel deel.
  8. forum rang 6 'belegger'' 17 augustus 2022 21:35
    Greg Abel wordt wel langzaam naar voren geschoven, maar voor menigeen zou dat misschien wat sneller mogen. Wat mij betreft gaat het er niet om hoeveel iemand in de schijnwerpers staat of wordt gezet. Wat dat betreft was Buffett vaak wat extraverter dan Munger, terwijl er m.i. minstens zoveel of misschien nog wel meer valt te leren van Munger. Zo is Buffett begonnen als klassieke waarde belegger uit de school van Benjamin Graham. Het was Munger waardoor zij de omslag hebben gemaakt naar kwaliteit voor een redelijke prijs (GARP). Naar verwachting blijft Ajit Jain de verzekeringstak runnen, dat tot de kern van Berkshire hoort.
  9. 3pi 18 augustus 2022 09:19
    Als Buffett en Munger niet meer de leiding hebben van Berkshire Hathaway, blijft de waarde van het bedrijf en van de aandelen van andere bedrijven als onderdeel van Berkshire Hathaway behouden. De beurskoers (prijs) is altijd een waardering op de korte termijn maar op langere termijn komt de waarde van een bedrijf beter naar voren. Ook nu nemen al een aantal andere mensen dan Buffett en Munger veel beleggingsbeslissingen bij Berkshire Hathaway en de verwachting is dat de opvolgers van Buffett dat volgens zijn principes zullen blijven doen.
  10. forum rang 6 'belegger'' 18 augustus 2022 10:52
    @3pi, zit je zelf ook in Berkshire of volg je het gewoon uit interesse?

    Het is zeker niet mijn bedoeling om de reacties bij dit artikel weg te kapen. Maar in de koffiekamer van IEX zijn er ook draadjes over Buffett en over beleggingsholdings in het algemeen:

    www.iex.nl/Forum/Topic/1153118/Koffie...

    www.iex.nl/Forum/Topic/1390286/Koffie...
31 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links