Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

ervaringen met energieleveranciers

1.000 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 ... 46 47 48 49 50 » | Laatste
voda
0
Het is maar wat je normaal vind...

Vastelastenbond: nieuwe normaal is 4 euro voor een kuub gas in 2023

De Vastelastenbond waarschuwt voor het nieuwe normaal. Als de stijging van de energieprijs, met name gas, wordt doorgetrokken, betalen Nederlanders volgens de organisatie volgend jaar 4 euro voor een kuub gas.

De Vastelastenbond onderzocht tariefwijzigingen van 8 grote energiebedrijven en heeft berekend dat sinds dit jaar het tarief van gas met 46 procent gestegen is en stroom 26 procent duurder werd.

Nieuwe werkelijkheid
Een tarief van 4 euro voor een kubieke meter gas wordt het nieuwe normaal, stelt Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond. De directeur van de consumentenorganisatie roept de overheid én burgers op om goed na te denken over het verminderen van het energieverbruik: ‘We bevinden ons in een energietransitie en moeten ons realiseren dat er een nieuwe werkelijkheid aankomt waar nieuwe, hoge energietarieven bij horen. De tijd dat we nog circa 0,80 euro voor een kuub gas moeten betalen, is definitief voorbij.’

De Vastelastenbond vergeleek de variabele tarieven van 8 energieleveranciers en kwam tot de volgende conclusies. Binnen 1 jaar verdubbelde het energietarief bijna. Op 1 januari was de gemiddelde prijs voor stroom 52 eurocent per kilowattuur en was 2,12 euro het gemiddelde tarief voor een kuub gas. Op 1 juli was dat tarief – ondanks de overheidssteun in de vorm van een btw-verlaging van 12 procent – gestegen naar 55 eurocent per kilowattuur stroom en voor 1 kuub gas betaalde men 2,29 euro. Dat was een stijging van respectievelijk 6 en 8 procent. Op 8 augustus bedroeg het gemiddelde tarief voor stroom 66 eurocent per kilowattuur en voor gas was dat 3 euro per kuub. Dit jaar stegen de tarieven van stroom 26 procent en is gas 42 procent duurder geworden.

Nóg verder
In het huidige tempo verwacht de directeur van de consumentenorganisatie dat de prijzen nóg verder oplopen. Wolfert onderzocht 8 energieleveranciers en maakte een voorspelling van de tarieven. Deze toekomstverwachting schetst volgens hem een ronduit somber beeld van de energiemarkt.

‘In dit tempo is de verwachting dat we het nieuwe jaar ingaan met een gastarief dat de 4 euro per kuub benadert of zelfs overstijgt. Klanten die zich nieuw aanmelden of klanten van wie het contract afloopt, gaan dit bedrag waarschijnlijk al dit jaar betalen. Consumenten met een variabel contract hebben het – tijdelijke – voordeel dat er vooraf (tegen lagere tarieven) al voor hen energie is ingekocht. We krijgen te maken met een verdrievoudiging van de energietarieven die we begin dit jaar betaalden.’

4.573 euro
Als de stijging van de energieprijzen doorzet, gaat een gemiddeld huishouden volgend jaar volgens de Vastelastenbond 4.573 euro meer betalen voor stroom en gas. In januari 2022 was een huishouden van 3 personen voor zijn stroomverbruik 1.768 euro kwijt op basis van een gemiddeld verbruik van 3.400 kilowattuur stroom (red. berekend op een gemiddeld tarief van 52 eurocent per kilowattuur).

In januari 2023 loopt dat bedrag op naar 3.536 euro, omdat er dan waarschijnlijk 1,04 eurocent per kilowattuur stroom betaald moet worden. Dat is een verschil van 1.768 euro. Gas is ook flink duurder geworden. In januari dit jaar was een huishouden van 3 personen met een gemiddeld gasverbruik van 1.500 kuub op jaarbasis 3.180 euro kwijt met een tarief van 2,12 euro per kuub gas. In januari 2023 is er bij hetzelfde verbruik volgens de organisatie sprake van een bedrag van 5.985 euro op basis van 3,99 euro per kuub gas.

Ingrijpen overheid
Wolfert stelt dat consumenten hun borst mogen natmaken met de koude wintermaanden op komst. ‘Energiebedrijven kiezen er namelijk steeds vaker voor om hun variabele tarieven frequenter aan te passen om de hoge inkoopprijzen op te kunnen vangen en aan de klant door te berekenen. Sommige leveranciers voeren zelfs al maandelijks tariefwijzigingen door. Dat betekent dat consumenten met een stijgende energierekening te maken hebben en met de koude maanden en de heersende gasschaarste in het vooruitzicht is dat een akelige gedachte. In één maand tijd stegen de inkooptarieven met circa 30 procent. Dat zulke prijsstijgingen al in de rustige zomerperiode plaatsvinden, is extreem verontrustend.’

Wolfert luidt de noodklok en stelt dat er vanuit de overheid meer actie ondernomen moet worden. Als er niet ingegrepen wordt, gaat dat volgens hem tot een economische crisis leiden die haar weerga niet kent: ‘Er is nu sprake van paniek, maar dat stelt niets voor vergeleken met de situatie waar we in 2023 in belanden. Onze energierekening gaat verdrievoudigen en er moet echt wat gebeuren willen burgers het hoofd nog boven water kunnen houden. Nu komt de overheid consumenten tegemoet door de btw op de energiebelasting te verlagen van 21 naar 9 procent, maar dat is niet genoeg. Door de btw volledig weg te halen, worden de kosten gedrukt. Dat helpt. Het is ook belangrijk om minima beter te beschermen tegen de komende tariefwijzigingen.’

Door Els Stultiens

www.solarmagazine.nl/nieuws-zonne-ene...
[verwijderd]
1
quote:

voda schreef op 26 augustus 2022 09:41:

Het is maar wat je normaal vind...

Vastelastenbond: nieuwe normaal is 4 euro voor een kuub gas in 2023
Dat zou betekenen dat je veel goedkoper (helft van de prijs) je huis kunt verwarmen met autobenzine á €2/liter.

Verbrandingswarmte benzine: 33MJ/liter
Verbrandingswarmte aardgas: 32MJ/m3
Bron: www.schoolextra.nl/4VM-H2-Les-1.pdf
hap
0
quote:

Bowski schreef op 26 augustus 2022 13:10:

[...]
Dat zou betekenen dat je veel goedkoper (helft van de prijs) je huis kunt verwarmen met autobenzine á €2/liter.
Als je aardgas vloeibaar maakt, wordt dan 1 m*3 gas 1 dm*3 (=1 liter) vloeistof?
Heupie van Salland
0
quote:

hap schreef op 26 augustus 2022 13:20:

[...]

Als je aardgas vloeibaar maakt, wordt dan 1 m*3 gas 1 dm*3 (=1 liter) vloeistof?
Goede vraag want liter vergelijken met m3 is appels en peren vergelijken.
Leefloon
1
quote:

Heupie van Salland schreef op 28 augustus 2022 19:11:

Goede vraag want liter vergelijken met m3 is appels en peren vergelijken.
Zo''n type vergelijking blijft het toch, met een makkelijk vindbare antwoord van ongeveer een zeshonderdste deel van 1.000 liter. Het zijn immers geen uitwisselbare alternatieven, en anders gaat een prijsvoordeel ook snel verloren door marktwerking.
josti5
0
Gemiddelde maandprijs gas vlg. ANWB: in juli nog 1,65 ex BTW, in augustus 2,23 (januari 0,82).
Dagprijs vanaf gisteren boven 3 euro...

Stroom juli 0,31 ex BTW, augustus 0,44 (januari 0,19).

Dit gaat he-le-maal fout.

Per 1 juli is ons contract van 75 naar 186 euro gegaan, en bij de huidige prijzen, zo weet ANWB ons haarfijn voor te rekenen, moet er al bijna 2000 euro bijbetaald gaan worden, dus zeg maar in totaal 350 euro per maand.
Da's 275 per maand méér - 366%, en dat bij een verbruik van slechts 800 m3 gas en 2500 Kwh stroom...

En da's natuurlijk nog lang niet alles, want als dit soort bedragen door bedrijven en horeca doorberekend gaan worden, wordt het helemáál 'feest'!

Dit alles dank zij Rusland-boycot en het waanzinnige energie'beleid'.

Dank U wel: Rutte, Kaag, Europa, Amerika, Rusland, WEF!
Heupie van Salland
0
quote:

Leefloon schreef op 28 augustus 2022 21:37:

[...]
Zo''n type vergelijking blijft het toch, met een makkelijk vindbare antwoord van ongeveer een zeshonderdste deel van 1.000 liter. Het zijn immers geen uitwisselbare alternatieven, en anders gaat een prijsvoordeel ook snel verloren door marktwerking.
??? Wat moet iemand hiermee. Als je iets vergelijkt kan dit alleen in dezelfde eenheden. Meters met meters, kilo's met kilo's etc.
Ik heb ff gekeken en vlg mij is b.v. 1 m3 laagcalorisch gas (in NL) 10kWh. En zo kun je dus vergelijken wat het verschil is tussen met gas verwarmen of met stroom. Uiteraard tegen ieders gangbare tarief en rendement van toegepast toestel. Succes
Leefloon
0
quote:

Heupie van Salland schreef op 28 augustus 2022 21:54:

Wat moet iemand hiermee.
Tja, wat moeten we met de oorspronkelijke vergelijking die je zo interessant vindt, en waarbij het teleurstellend makkelijk is voor daadwerkelijk geïnteresseerden om 1:600 te vinden.

Terug naar iets anders dat makkelijk is om zelf te bedenken. Al zou een gaskachel een liter benzine aankunnen. Een liter vloeibaar aardgas is een veel schonere brandstof die ervoor zorgt dat je de ruimte met de kachel niet hoeft te ontvluchten en te reinigen. Is een liter benzine goedkoper en is er verder geen verschil, dan zal ook de prijs van benzine stijgen en die van aardgas dalen. Nog daargelaten dat er meer energie kan zitten in een liter benzine dan in een liter vloeibaar aardgas, et cetera. Appels en peren blijven appels en peren, ondanks dat het hartstikke interessant is dat een kuub aardgas ook ongeveer 1 liter is in vloeibare vorm..
[verwijderd]
1
quote:

Bowski schreef op 24 augustus 2022 19:09:

@Paul1111
Bij Vattenfall is mijn jaarcontract overgegaan naar onbepaalde tijd. Voor hoog/laag betaal ik sinds 1 juli 2022 gemiddeld €0,28/kWh en gas is €1,48/m3, is inclusief 9% BTW.
Voorlopig valt het me mee, misschien dat ze over 'npaar maand de prijzen verhogen.
Ik doe niets met salderen, heb geen zonnepanelen.
Vandaag kreeg ik van Vattenfall nieuwe tarieven per 1 oktober.
Ik ga betalen: voor gemiddeld hoog/laag €0,41/kWh en gas €2,02/m3.

Mijn stroom wordt dus 45% duurder, en gas 36%.

Ik lees vandaag op teletekst:
NOS Teletekst 104
????????????????????????????????????????
Vattenfall verhoogt weer tarieven

????????????????????????????????????????
Vattenfall verhoogt op 1 oktober de
tarieven voor klanten met een variabel
contract.Volgens het energiebedrijf
zijn de inkoopprijzen nu zo hoog dat
die wel doorberekend moeten worden.

De vorige verhoging was op 1 juli,een
gebruikelijke halfjaarlijkse datum
waarop bedrijven hun prijzen aanpassen.
Nu gebeurt dat dus tussentijds.

Klanten met loyaliteitskorting,het gros
van de mensen,gaan volgens Vattenfall
nu 28 cent per kilowattuur voor stroom
betalen en 1,53 euro voor een kuub gas.


Die 28 cent/kWh en 1,53 euro voor een kuub zijn ongeveer mijn oude tarieven...
En ik heb 10% loyaliteitskorting (op stroom), waarbij het maximum 25% is.
Mijn stroomtarief per 1 october zou dan 0,9 x 28/0,75 = 34 cent moeten zijn.
Vattenfall heeft mij wat uit te leggen...
[verwijderd]
0
PS:
Het teletekst bericht klopt bijna als Vattenfall de overheidsheffingen per kWh en m3 niet int.
Mijn leveringskosten daltarief zonder overheidsheffingen wordt €0,286/kWh en gas €1,53/m3.
Leefloon
0
quote:

Bowski schreef op 6 september 2022 00:05:

PS:
Het teletekst bericht klopt bijna als Vattenfall de overheidsheffingen per kWh en m3 niet int.
Mijn leveringskosten daltarief zonder overheidsheffingen wordt €0,286/kWh en gas €1,53/m3.
Binnen zo'n kort bericht met zeer weinig ruimte, is het oké dat een kale prijs is genoemd. Een iets langere versie van dezelfde nieuwsbron heeft het, net zoals teletekst, ook over inkoopprijzen. Een daltarief noemen, zonder een daltarief te benoemen, zal een verkooptrucje zijn. Het zou de laatste stijging van 2022 zijn, met een volgende aanpassing per 1 januari 2023. Kwartaaltarieven, dus.
voda
0
Afgesloten worden van gas en stroom: het gebeurt, maar niet zomaar
RTL Nieuws - Gisteren om 16:43

Automatische incasso's bij energiemaatschappijen bouncen steeds vaker: het geld staat niet meer op de rekening van de klant. Ook zien de maatschappijen een stijging bij mensen die al betalingsproblemen hadden. In het najaar worden steeds meer betalingsproblemen verwacht. Maar wat gebeurt er eigenlijk als je de rekening niet meer kunt betalen?

Energiemaatschappijen verwachten in het najaar meer klanten met betalingsproblemen.
ANP

"Je wordt niet zomaar afgesloten", vertelt Maureen Veurman, woordvoerder bij Essent. Ook zij zien als energiemaatschappij dat mensen het zwaar hebben. "We proberen er zoveel mogelijk samen met de klant uit te komen."

Eerst even het goede nieuws: bij Essent betaalt 94 procent van de klanten hun energierekening binnen de eerste veertien dagen. Dan het minder goede nieuws: de maatschappij verwacht dat dit cijfer in het najaar minder zal zijn. "Steeds meer vaste contracten lopen af. Een nieuw contract gebaseerd op de huidige prijzen, zal altijd veel meer zijn dan je gewend was."

Daarnaast hebben veel mensen met een variabel contract hun termijnbedrag niet aangepast, terwijl de prijzen wel zijn verhoogd. Op de jaarrekening wordt dit verschil verrekend. "Begin 2023 zal het aantal betalingsregelingen fors gaan stijgen."

Betalingsherinneringen
Maar wat gebeurt er als je niet betaalt? Wie bij Essent binnen 14 dagen niet betaalt, krijgt een herinnering. Na nog eens 14 dagen volgt een aanmaning, die binnen vijf dagen betaald moet worden. "Als er dan geen betaling binnen is, nemen we contact met de klant. We proberen het eerst samen op te lossen."

Dat kan zijn: een uitstel van betaling of een haalbare betalingsregeling. "Lukt het klanten dan nog niet de rekeningen te betalen, dan werken we proactief samen met partners in de schuldsanering." Pas als er lange tijd niet wordt betaald en betaalafspraken maken niet is gelukt, wordt het contract ontbonden. "Dat gebeurt echt niet zomaar. Het gebeurt bij 0,08 procent van onze klanten."

Stijging incassotrajecten
De energiemaatschappij sluit je overigens niet af, dat doen de netbeheerders. Netbeheer Nederland, de brancheorganisatie van alle energienetbeheerders, heeft op dit moment geen inzicht in het aantal huizen dat is afgesloten sinds de stijgende energieprijzen, laat een woordvoerder weten.

Ook energiemaatschappij Eneco ziet dat meer mensen moeite hebben om de rekeningen te betalen. "Wij krijgen steeds vaker een melding in ons betalingssysteem dat een automatisch incasso niet kan worden afgeschreven", vertelt Rianne de Voogt, woordvoerder bij Eneco. "De meeste mensen betalen na een herinnering alsnog, al zien we wel een lichte stijging van het aantal incassotrajecten."

Meer betalingsproblemen
Ook Eneco verwacht in het najaar meer betalingsproblemen. Met dezelfde reden als eerder is genoemd: de stijgende tarieven, de vaste contracten die afgelopen en de variabele tarieven die een paar keer per jaar zijn gestegen. "Voeg daar de algehele afname van de koopkracht aan toe, dan weet je dat steeds meer mensen geconfronteerd worden met financiële zorgen."

Wie bang is voor betalingsproblemen dit najaar, adviseert De Voogt om de online omgeving van het energiebedrijf in de gaten te houden. "Vaak kun je zien wat de grootste energieverbruikers in je woning zijn. Als je je eigen energieverbruik in kaart hebt, weet je waarop je kunt besparen."

Grote besparingen zijn bijvoorbeeld de airco lager of niet aanzetten op warme dagen of straks op koude dagen de thermostaat een graadje lager houden. Kleine besparingen zijn dingen als de oplader uit het stopcontact halen als je die niet gebruikt.

Financiën weer op orde
Ook Maureen Veurman, woordvoerder bij Essent, adviseert om regelmatig op de app te kijken: "In de online omgeving krijg je inzicht in de kosten en zie je bijvoorbeeld wat je bij je jaarafrekening moet bijbetalen." Denk je dat je dat bedrag niet kunt betalen, neem dan contact op met de energiemaatschappij voor een eventuele betalingsregeling.

Veel energiemaatschappijen zijn aangesloten bij de Nederlandse Schuldhulproute (NSR), een samenwerking van bedrijven, gemeenten, (hulp)interventies en andere samenwerkingspartners die klanten weer helpen hun financiën op orde te krijgen.

'Meer problemen aan het einde van het jaar'
Energie-Nederland, de branchevereniging van energiebedrijven, geeft aan dat steeds meer klanten contact opnemen met hun energieleverancier met vragen over hun rekening. Ze merken ook dat het aantal verzoeken voor een betalingsregeling langzaam aan het stijgen is. Cijfers over de stijgende betalingsregelingen heeft de organisatie niet. "Energieleveranciers proberen te voorkomen dat hun klanten in een incassotraject komen. Maar er zijn altijd klanten die niet reageren op de berichten en informatie die zij van hun leverancier ontvangen. Daarom verwachten wij dat het aantal betalingsregelingen zal toenemen."

De branchevereniging ziet ook dat een relatief grote groep klanten hun maandbedrag verlaagt, of niet verhoogt, of waarvan het contract zal aflopen. "Richting het einde van het jaar verwachten we daarom dat meer mensen in de problemen komen."

www.msn.com/nl-nl/nieuws/Binnenland/a...
voda
0
Mensen in de kou, energiebedrijven maken winst: 'En dat moet ook'
RTL Nieuws - Gisteren om 14:18

Het klinkt onrechtvaardig: energiebedrijven die in tijden van torenhoge prijzen nog winst maken ook. Op sociale media spreken veel mensen er schande van, maar is het daadwerkelijk oneerlijk? "De vraag is hoeveel winst te veel is."

Mensen in de kou, energiebedrijven maken winst: 'En dat moet ook'
© Robin Utrecht

De energieproblemen stapelen zich in hoog tempo op. Mensen delen absurdistische maandbedragen, bedrijven zoals bakkers of wasserettes zien amper nog een uitweg en intussen blijft het slechte nieuws maar komen. Gisteren nog verhoogde Vattenfall weer de prijzen.

Rusland draait de kraan dicht
De boosheid richt zich vaak op de overheid en de energieleveranciers. Begrijpelijk, zij kunnen mogelijk iets doen aan de crisis. Maar dat is lastig. Zolang Europa sancties blijft opleggen aan Rusland, blijft de belangrijkste Russische gaskraan, Nord Stream, dicht. Dat zei Poetins woordvoerder Dimitri Peskov dit weekend.

Daardoor daalt het aanbod, stijgt de prijs en moeten energieleveranciers voor een hoge prijs gas en stroom inkopen. Dat wordt uiteindelijk weer doorberekend aan klanten. De omzet van de energiebedrijven stijgt daarmee flink, maar de winst niet. Bij Vattenfall kwam de netto-winst dit eerste half jaar uit op 990 miljoen euro, een stuk lager dan de 2,27 miljard een jaar eerder.

Winst is goed, maar wat is te veel?
Maar toch: 990 miljoen winst. Waar huishoudens de armoede in worden gestort en ondernemers een faillissement in de ogen kijken, voelt dat vreemd. Econoom Gerben Hieminga van ING legt uit waarom dit misschien toch niet zo is. "Energiebedrijven moeten winst maken om juist te investeren in de energietransitie. Dat gebeurt voor het klimaat, maar ook om de afhankelijkheid van gas te verlagen."

Want windmolenparken, velden met zonnepanelen en andere duurzame energie worden mede gefinancierd met winst van de energiebedrijven. "De vraag is alleen: wanneer is sprake van te veel winst? Dat is een heel lastige discussie."

Opgelegde besparingen vanuit Brussel
Ook Europa mengt zich in de energiediscussie. Eerder werd al besproken dat landen van augustus tot april 15 procent gas moeten besparen. Nu is ook uitgelekt dat de Europese Commissie eenzelfde besparingsdoel voor elektriciteit wil invoeren, weet Hieminga.

"Dan moet je denken aan het uitzetten van straatverlichting, airco's in winkels lager zetten, maar mogelijk ook aan de afschaling van productie die veel stroom verbruikt."

De besparingen zijn vooralsnog op vrijwillige basis. De commissie wilde de gasbesparing vanaf de start kunnen afdwingen, maar dat werd na Brusselse onderhandelingen afgezwakt. Mocht er toch een acuut gastekort ontstaan, dan verandert de situatie. Dan volgt een stemming die alsnog kan leiden tot verplichte besparingen.

26 van de 27 EU-landen gingen hiermee akkoord, alleen Hongarije doet niet mee.

Bovendien maken lang niet alle aanbieders serieuze winst. In Nederland zijn er rond de 35 bedrijven die energie leveren. Hieminga: "Veel van die bedrijven zijn klein, hebben geen eigen productiecapaciteit en moeten dus zelf ook elektriciteit en gas inkopen. Stel dat je een maximumprijs voor energie in zou voeren en die bedrijven de rest zelf moeten betalen, dan gaan ze verlies draaien en ligt een faillissement op de loer."

Extra belasting voor energiebedrijven
Dat laatste gebeurde vorig jaar bij meerdere kleine aanbieders. Het gevolg: mensen moesten overstappen naar een andere aanbieder en betaalden vervolgens de hoofdprijs.

Het kabinet heeft in het vorige week aangekondigde koopkrachtpakket wel ingespeeld op de vraag of grote bedrijven wat moeten inleveren. Zo wordt volgend jaar de winstbelasting verhoogd en komt er een verhoging van de mijnbouwheffing. Die laatste is een speciale belasting voor energiebedrijven die zelf gas winnen en nu heel duur kunnen verkopen. Beide maatregelen moeten ongeveer 3,5 miljard euro opleveren. Op die manier worden de energiebedrijven die forse winst maken extra belast.

Winter koud en daarmee onbetaalbaar?
Daar tegenover staat een stijging van het minimumloon met 10 procent en een stijging van huurtoeslag. Het hele koopkrachtpakket lees je hier.

Voor Jasmijn en David komt het te laat, zij woonden samen, maar dat is nu te duur zo zie je in onderstaande video:

Het koopkrachtpakket gaat wel pas in vanaf 1 januari, dit vanwege 'uitvoeringsproblemen'. Nog een paar maanden te gaan dus, en dat worden – als het zo blijft – moeilijke maanden.

Inleveren op comfort?
Hieminga stelt wel dat het maandbedrag van klanten een flink stuk lager zou kunnen zijn, maar daarvoor moet je wel offers brengen. "De hoge maandbedragen die worden gepresenteerd, gaan ervan uit dat jij je verwarming aanzet. Daar ligt wel een mogelijkheid voor consumenten. Dan lever je in op comfort, maar hou je het misschien wel betaalbaar."

Niet fijn, dat onderkent Hieminga meteen. Maar hopelijk – met de maatregelen van komend jaar – wel eenmalig. En er is nog een dossier dat het energieprobleem kan verlichten, maar waar ze in Den Haag niet graag over praten. Gas uit Groningen.

Te laat voor deze winter
"Dat is echt een politiek besluit. Maar je ziet dat ze in Duitsland nu ook kernreactoren openhouden de komende winter. Dat was eerder onbespreekbaar. Als de nood heel hoog is, dan komen dit soort zaken toch weer op tafel. En als Nederland wat meer gas wint, dan zou dat de overspannen energiemarkt wel helpen.

"Daarom wil het kabinet meer gas winnen uit de kleine velden op de Noordzee, maar dat komt te laat voor komende winter. Als het nog deze winter moet, dan ontkom je er niet aan om ook naar Groningen te kijken."

www.msn.com/nl-nl/nieuws/Binnenland/m...
voda
0
Energiebedrijven: sneller compensatie via nota consument
Door THEO BESTEMAN

3 uur geleden
in FINANCIEEL

AMSTERDAM - Energiebedrijven proberen huishoudens in nood versneld overheidssteun te bieden voor de geëxplodeerde gas- en stroomnota’s. Die rijkscompensatie zou direct via de energierekening moeten gaan lopen. Huurders krijgen op diezelfde manier al huursteun doorgezet via hun woningcorporatie.

Honderdduizenden Nederlandse huishoudens lijden onder energie-armoede. Ze wonen in een slecht geïsoleerd huur- of koophuis en hebben daardoor te maken met steeds hogere kosten. ANP/HH

De energiebedrijven zijn over zo’n soortgelijke versnelde route in overleg met ministeries nu klanten het water aan de lippen staat door de energietarieven. „Dit is steun die heel gericht compensatie aan huishoudens kan geven, naast de algemene steun die het kabinet al versterkt”, stelt de woordvoerder van Energie Nederland, de branchevereniging.

Die nood is er. Leverancier Vattenfall meldde dinsdag zijn tarief tussentijds met 35% te verhogen. Het zegt de extreme inkoopkosten van gas en kolen wel te moeten doorberekenen om geen verlies te maken.

BEKIJK OOK:
Klanten Vattenfall gaan fors meer betalen voor gas en stroom

Het voorstel van de energieleveranciers is om compensatie voor die hoge nota’s door te berekenen aan een selecte groep gezinnen die in de problemen zit. Dat kan via de maandnota. De energiebedrijven vragen, in een apart digitaal portaal, aan de Belastingdienst of een geanonimiseerd huishouden boven of onder een grensinkomen leeft. De fiscus controleert dat. Die geeft dan een ’ja’ of ’nee’ als antwoord, zonder de energiebedrijven verdere toegang tot persoonsgegevens te geven. Leven de huishoudens onder het grensinkomen, dan wordt met de rijkssteun de energienota verlaagd.

Grote impact
De hoge gas- en stroomprijs wordt via die route altijd afgerekend. „De aanpak moet voorkomen dat mensen die straks mogelijk steun van het kabinet krijgen, dat geld voor andere zaken dan hun energienota gebruiken”, aldus de woordvoerster van Eneco. „Hoe begrijpelijk dat momenteel met alle stijgende levenskosten ook is. Maar wij weten uit ervaring anderzijds ook dat grote betalingsproblemen, een afsluiting van gas en elektra, en mogelijk schuldsanering, een enorme impact op gezinnen hebben. Dat proberen we hiermee gericht te voorkomen.”

"Schulden lopen overal finaal uit de klauwen"
Eneco ziet al dat 10 procent van de huishoudens een te laag maandelijks voorschot betaalt. Bij de eindnota moeten ze zeker 1000 euro extra afrekenen, voor velen een brug te ver. Budgetonderzoeksbureau Nibud constateert dat inmiddels een derde van alle Nederlandse huishoudens bezuinigt of dat moet doen om zijn rekeningen voor energie te kunnen betalen.

BEKIJK OOK:
De vraag ’kou of honger?’ is terug

Volgens onderzoekers van CE Delft is een effectieve ingreep om voor de huishoudens die leven onder het minimum de jaarlijkse belastingkorting inkomensonafhankelijk te maken. Zij krijgen al 560 euro belastingvermindering, en ontvangen er dan 1500 euro bij.

Anoniem
Aedes, koepel van woningbouwverenigingen, bevestigt met dezelfde methode die energiebedrijven willen ’al enkele jaren’ naar tevredenheid te werken. „We krijgen alleen te zien of iemand een inkomen boven of onder een bepaalde grens heeft. We kunnen mensen die het nodig hebben zo huurverlaging doorgeven”, aldus de zegsman.

BEKIJK OOK:
Gasprijs zigzagt alle kanten op, ’maar blijft tot in de winter hoog’

De Autoriteit Persoonsgegevens waarschuwt voor optimisme over het plan. „Energiebedrijven werken met uiterst gevoelige persoonlijke informatie. Zij worden verantwoordelijk: als het mis gaat zijn alleen zij aan zet om het te repareren”, aldus de woordvoerder. „Ze mogen niet meer vragen dan ze nodig hebben.”

Branchevereniging Energie Nederland stelt de privacyregels te volgen. De energiebedrijven zeggen met Prinsjesdag op een aankondiging van het kabinet voor een snelle invoering te hopen. „De nood is hoog.”

Oud-wethouder Robert Jan Blom en expert in schulden: „Als energiebedrijven dit qua privacy goed regelen, en het geld komt direct bij de mensen om zo schulden te voorkomen, dan is dit zeer welkom. Schulden lopen overal finaal uit de klauwen.”

Overwinst
Politieke partijen kijken tegelijkertijd reikhalzend naar de historisch ongekende winsten van olie- en gasbedrijven. Winst die zij opstreken, veelal zonder dat zij daarvoor extra actief waren. Die ’overwinst’ zou ten goede moeten komen aan de schatkist, aldus sommige politieke partijen. Het geld zou vervolgens als compensatie naar minimuminkomens worden uitgekeerd. Maar het kabinet antwoordde in juli dat dit onuitvoerbaar is gebleken.

BEKIJK OOK:
Huishoudens steeds vaker gedwongen over op variabel energiecontract

Wel kijkt het kabinet op andere manieren naar meer inkomenssteun. Het wil de mijnbouwheffing verhogen, om de energiebedrijven die flink verdienen aan de hoge prijzen zwaarder te belasten.

BEKIJK OOK:
Stekkerrijders zijn nu duurst uit

www.telegraaf.nl/financieel/153434144...
voda
0
Essent al zes dagen onbereikbaar door IT-storing
ANP/Bright - 2 uur geleden

Essent, het grootste energiebedrijf van Nederland, kampt al zes dagen met een grote IT-storing. Daardoor is Essent telefonisch of via de chat niet bereikbaar voor zijn 2 miljoen klanten.

Essent al zes dagen onbereikbaar door IT-storing
© Aangeboden door RTL Nieuws

De problemen met het interne IT-systeem van Essent begonnen vorige week donderdag. Dochterbedrijf Energiedirect heeft dezelfde probleem. "We zijn telefonisch niet bereikbaar, omdat onze medewerkers niet alle klantgegevens kunnen inzien", meldt het bedrijf.

Ook de app van het bedrijf werd door de storing niet goed. Klanten kunnen daardoor ook geen inzicht krijgen in hun verbruik of de energietarieven inzien.

Weer opstarten
Essent start de communicatiekanalen nu weer stapsgewijs op. De livechat binnen de app zou later vandaag weer moeten werken. "We vinden het ontzettend vervelend voor onze klanten, vooral met de huidige onrust op de energiemarkten", laat het bedrijf weten.

Essent weet nog niet wanneer het weer volledig bereikbaar is voor klanten. Er is volgens het bedrijf geen sprake van een cyberaanval.
Leefloon
0
Zijn loyaliteitsprogramma's met betaling met je gegevens eigenlijk de moeite waard, of ben je dan meer stroom kwijt aan het wegklikken van "spam" dan de halve euro die je er per maand mee bespaart?
[verwijderd]
0
www.rtlnieuws.nl/economie/life/artike...

Heb bij NLE/Budgetenergie een aanvraag ingevuld.....

Jouw tarieven
Stroom (normaal):
€ 1,13490 / kWh
Stroom (dal):
€ 1,06089 / kWh
Gas:
€ 3,81589 / m³
josti5
0
quote:

Bowski schreef op 8 september 2022 11:50:

www.rtlnieuws.nl/economie/life/artike...

Heb bij NLE/Budgetenergie een aanvraag ingevuld.....

Jouw tarieven
Stroom (normaal):
€ 1,13490 / kWh
Stroom (dal):
€ 1,06089 / kWh
Gas:
€ 3,81589 / m³
Is dat inclusief belastingen, toeslagen, leveringskosten en last but not least netbeheerkosten?
voda
1
Bijna 2 miljoen boete voor moederbedrijf Budget Energie en NLE
RTL Z - 1 uur geleden

Een boete van maar liefst 1,8 miljoen euro voor het bedrijf achter bekende energiemerken als Budget Energie en Nederlandse Energie Maatschappij (NLE). Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) straft het bedrijf voor het misleiden van de consument bij de verkoop van energie.

Een dekentje voor de warmte om te besparen op de stookkosten.
© ANP / Hollandse Hoogte / Richard Brocken

Het bedrijf, Budget Thuis B.V. genaamd, heeft de boete al betaald, meldt de ACM. De toezichthouder kwam erachter dat het bedrijf tussenpersonen inzette om consumenten een energiecontract te verkopen via de telefoon. Die tussenpersonen vertelden niet dat ze namens Budget Thuis optraden.

Ze belden bijvoorbeeld met een energiemeting als smoes of een - verzonnen - landelijke prijsverlaging.

Onjuiste informatie
Daarnaast bleven ze vaag over de looptijd, de opzegvergoeding, de actievoorwaarden en tarieven die bij het contract hoorden. Potentiële klanten kregen dit pas laat in het gesprek te horen of helemaal niet.

Met andere woorden: consumenten werden op basis van onjuiste en onvolledige informatie verleid tot het sluiten van een energiecontract. En dat is verboden. De illegale verkooppraktijken vonden plaats in 2019 en 2020.

"Consumenten besteden een groot deel van het huishoudbudget aan energie. Het afsluiten van een energiecontract is daarom een belangrijke beslissing waar consumenten goed over voorgelicht moeten worden", legt ACM-bestuurder Cateautje Hijmans van den Berg uit waarom de toezichthouder zo streng optreedt.

www.msn.com/nl-nl/geldzaken/nieuws/bi...
[verwijderd]
0
@josti5
Ik neem aan dat het de variabele kWh en m3 prijzen zijn.
Maar je kan het hier zelf checken: www.budgetthuis.nl/energie/
Ik heb 500kWh hoog, 700kWh laag en 1200m3 gas ingevuld.

Wat mij opviel: ze geven wel een behoorlijke terugleververgoeding, rond €0,50kWh.
Misschien kan een zonnepaneel bezitter er iets mee...., het is zelfs meer dan ik vanaf 1 october 2022 voor stroom van Vattenfall moet betalen (~€0,40).
1.000 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 ... 46 47 48 49 50 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
884,07  0,00  0,00%  15 apr
 Germany40^ 17.893,90 -0,74%
 BEL 20 3.853,74 0,00%
 Europe50^ 4.942,69 -0,84%
 US30^ 37.698,66 0,00%
 Nasd100^ 17.693,66 0,00%
 US500^ 5.060,86 0,00%
 Japan225^ 38.697,76 0,00%
 Gold spot 2.387,68 +0,19%
 EUR/USD 1,0615 -0,09%
 WTI 85,06 0,00%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

AALBERTS NV 0,00%
ABN AMRO BANK... 0,00%
Accsys 0,00%
ACOMO 0,00%
ADYEN NV 0,00%

Dalers

AALBERTS NV 0,00%
ABN AMRO BANK... 0,00%
Accsys 0,00%
ACOMO 0,00%
ADYEN NV 0,00%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront