Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Biotech en Farmacie Nieuws

194 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 | Laatste
leonardus65
0
www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20220828_976...
Farmabedrijven pompten miljarden in onderzoek naar baanbrekend medicijn, maar Limburgse dokters vinden “oplossing van 8 euro”
DeZwarteRidder
1
Het vroegere Gist-Brocades:

Farmabedrijf Centrient vermindert productie antibiotica wegens hoge energieprijs
Thieu Vaessen

Het Nederlandse farmabedrijf Centrient Pharmaceuticals heeft de productie van een cruciaal ingrediënt voor antibiotica met meer dan 10% verminderd, wegens de hoge energiekosten. De productieverlaging is volgens cfo Ronald Merckx noodzakelijk, omdat Centrient de hogere kosten slechts voor een deel kan doorberekenen aan afnemers.

'We zijn een energie-intensief bedrijf en worden enorm getroffen door de hoge energieprijzen', stelt Merckx. Concurrenten in India en China hebben volgens de Centrient-bestuurder veel minder last van hoge prijzen, omdat de energiemarkt daar is gereguleerd en energie er veel goedkoper is. Centrient komt voort uit het voormalige Gist-Brocades en is vier jaar geleden afgesplitst van DSM.

VNO-NCW-voorzitter Ingrid Thijssen waarschuwde eerder deze maand al dat Europa een groot deel van zijn industriële basis dreigt te verliezen, als gevolg van de sterk gestegen gas- en stroomprijzen. Ze vroeg om maatregelen om de prijzen te beteugelen en waarschuwde specifiek voor het verdwijnen van medicijnenproductie. Europa wil juist minder afhankelijk worden van de import van medicijnen, in reactie op de oplopende internationale spanningen.

Merckx onderschrijft de woorden van Thijssen. 'We gaan natuurlijk nadenken over de gevolgen van de hoge energieprijzen op de lange termijn. Dat zal in alle bestuurskamers van grote bedrijven gebeuren.' De afweging kan ertoe leiden dat Centrient bij nieuwe investeringen eerder kiest voor landen buiten Europa, waaronder ook China of India.

Centrient produceert medicijnen en halffabricaten op vijf locaties in de wereld: in Nederland, Spanje, Mexico, en ook in India en China. De Nederlandse fabrieken staan in Delft, waar Centrient het halffabricaat 7-adca produceert. Het is een belangrijk ingrediënt voor een bepaalde klasse antibiotica en het wordt slechts op twee plaatsen in de wereld gemaakt. De enige andere producent zit in China.

Tot nu toe kon Centrient de concurrentieslag goed volhouden, omdat het bedrijf een efficiënter productieproces heeft. De Delftse fabriek maakt zijn halffabricaat in zeven stappen, terwijl de Chinese concurrent 21 stappen nodig heeft. Toch is het energieverbruik in Delft hoog, onder meer door koelprocessen en roterende apparatuur. Bovendien hebben de gestegen energieprijzen in Europa ook de grondstoffen - vooral glucose - duurder gemaakt.

Het doorberekenen van de hogere kosten is volgens Merckx lastig, omdat vrijwel alle Europese landen bij een inkoop van medicijnen werken met aanbestedingen. Daarbij is de laagste prijs doorslaggevend.

Centrient en andere farmabedrijven proberen politici in Den Haag en andere Europese hoofdsteden er al langer van te overtuigen dat ze bij de inkoop van antibiotica niet alleen moeten letten op de prijs, maar ook op de duurzaamheid van het productieproces. Tot nu toe is de lobby alleen in Duitsland en een aantal Scandinavische landen succesvol geweest.

Concurrentie op alleen prijs is volgens Merckx lastig voor Centrient, omdat het farmabedrijf veel heeft geïnvesteerd in waterzuivering. In dat opzicht is Centrient duurder dan zijn Chinese of Indiase concurrenten. Het grote winstpunt is dat het afvalwater geen resten antibiotica meer bevat, wat van belang is om de oprukkende resistentie van bacteriën tegen antibiotica tegen te gaan.

Centrient is eigendom van de grote investeringsmaatschappij Bain Capital. Bij het bedrijf werken wereldwijd 1900 werknemers. Ongeveer tweehonderd van hen werken in Delft en op het hoofdkantoor in Rijswijk.

Lees het volledige artikel: fd.nl/bedrijfsleven/1454491/farmabedr...
DeZwarteRidder
0
‘Bloedtest die speurt naar kanker kan duizenden levens helpen redden’

Een bloedtest die naar kanker speurt laat in een grote steekproef veelbelovende resultaten zien, zo stellen onderzoekers. Onder vijfduizend patiënten van het Britse zorgsysteem NHS bleek de test twee op de drie ziektegevallen juist te detecteren.
Edwin Timmer 02-06-23, 17:11

Bovendien blijkt de bloedtest in staat om, na het juist aantonen van de ziekte, in 85 procent van de gevallen ook de oorspronkelijke locatie van de tumor aan te wijzen. Dat meldt de website van de Britse omroep BBC.

Het gaat om de zogenaamde Galleri-test. Deze slaat aan op genetische veranderingen die door kanker worden veroorzaakt en in het bloed zijn waar te nemen. In totaal kan de test voorlopig vijftig verschillende soorten kanker herkennen.
Levensbelang

De eerste stap in het testen van een nieuwe manier om kanker zo snel mogelijk te kunnen aantonen
Peter Johnson, directeur kankerbestrijding bij NHS

,,Deze studie is de eerste stap in het testen van een nieuwe manier om kanker zo snel mogelijk te kunnen aantonen”, zegt Peter Johnson, directeur bij de National Health Service voor de bestrijding van kanker. Vroeg ontdekken van kanker is van levensbelang, meent Johnson, en de test kan mogelijk helpen om ‘duizenden levens te redden’.

Normaal gesproken zijn artsen aangewezen op scans of het nemen van een biopt - het onderzoeken van een klein stukje weefsel - om kanker vast te stellen. In driekwart van de personen die positief uit de bloedtest kwamen, werd daadwerkelijk kanker gevonden. Slechts in 2,5 procent van de negatieve gevallen bleken er toch tumoren aanwezig.
AMC

De basis voor een bloedtest werd tien jaar geleden deels in Nederland gelegd door onderzoek van wetenschappers van het Amsterdam AMC. In 2015 presenteerden onderzoekers succes met het aantonen van kanker via bloedplaatjes.

Vooral het succes in het aanwijzen van de juiste locatie van een tumor op basis van de bloedtest is volgens de NHS een belangrijke hulp. Het helpt artsen om sneller het juiste behandelplan te kunnen opstellen. Meer onderzoek is volgens de zorgkoepel zeker nodig, maar de bloedtest zou zeer geschikt zijn om tumoren op te sporen in hoofd en nek, darmen, longen en de keel.
leonardus65
0
www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230621_946...
Gentse dokter legt mee basis aan ‘wonderpil’: “Het kan niet alles genezen, maar toch zeker vijftig ziektes. Waaronder alzheimer”
DeZwarteRidder
0
quote:

leonardus65 schreef op 26 juni 2023 01:02:

www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230621_946...
Gentse dokter legt mee basis aan ‘wonderpil’: “Het kan niet alles genezen, maar toch zeker vijftig ziektes. Waaronder alzheimer”
Dat lijkt mij een typisch geval van een Belgische scam à la Lernout en Hauspie.
leonardus65
0
quote:

DeZwarteRidder schreef op 26 juni 2023 07:21:

[...]
Dat lijkt mij een typisch geval van een Belgische scam à la Lernout en Hauspie.
Niet te vergelijken. Maar daarom staat er ook bij " Het klinkt als een utopie,...." Ook de technology van L&H werd later veelvuldig gebruikt
leonardus65
0
Eén pil voor alzheimer, reuma en hartfalen: 'Het ziet er veelbelovend uit’Een mysterieus stukje van ons afweersysteem blijkt cruciaal bij een waslijst aan chronische ziektes. Een pil die dat stukje platlegt, zou wel eens het wondermiddel kunnen worden dat reuma, hartfalen én alzheimer geneest. In de voorhoede van de farma- en biotechrace naar een eerste toepassing loopt de Gentse professor Mohamed Lamkanfi. nov 2022 — Mohamed Lamkanfi ontdekte het in 2004, toen hij als jonge, Gentse ... studeerde biochemie, doctoreerde in de immunologie en kwam zo uit bij.....
DeZwarteRidder
0
Zware pijnstillers helpen niet tegen rug- en nekpijn: ‘Doen niets meer dan een placebo’

Zware pijnstillers, zoals oxycodon, werken niet bij rug- en nekpijn. Sterker, de opioïden kunnen zelfs schadelijk zijn, omdat ze verslavend zijn én flinke bijwerkingen geven.
Ellen van Gaalen 29-06-23, 00:01

Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Sydney (Australië) en het Rotterdamse Erasmus MC.

Voor het eerst onderzochten zij de werking van de zware pijnstillers bij zo’n 350 patiënten die sinds kort rug- en nekklachten hadden. De ene groep kreeg een opiaat, de andere een placebopil die er precies hetzelfde uitzag. Na zes weken hadden beide groepen evenveel pijn. En na een jaar waren gebruikers van de opioïden zelfs slechter af: een derde had last van ten minste één bijwerking, zoals misselijkheid of verstopping.

In Nederland gebruiken ongeveer een miljoen mensen sterke pijnstillers. Oorspronkelijk waren de opioïden bedoeld voor mensen die veel pijn hadden door kanker of in hun laatste levensfase waren. Tegenwoordig gebruiken ook veel mensen met chronische pijn of rug- en nekklachten de medicijnen.

De afgelopen jaren probeerden artsen en overheid het gebruik van opiaten al omlaag te krijgen. Maar in 2021 steeg het aantal gebruikers juist. In de Verenigde Staten veroorzaakt met name oxycodon grote problemen, doordat veel mensen eraan verslaafd zijn geraakt.

Terughoudend

Volgens onderzoeker Bart Koes, tevens epidemioloog en hoogleraar huisartsgeneeskunde in het Erasmus MC, kan het aantal gebruikers in Nederland omlaag. Zo’n twee miljoen Nederlanders heeft rug- en nekklachten, een deel daarvan slikt daarvoor zware pijnstillers. ,,Opioïden doen echt niets meer dan een placebo. Onze belangrijkste boodschap is dus dat artsen terughoudend moeten zijn om dergelijke medicijnen voor te schrijven bij deze pijnklachten.”

Het gros van de patiënten krijgt de zware pijnstillers via de huisarts. Maar ook medisch specialisten schrijven de medicijnen nogal eens voor. Patiënten zijn echter meer gebaat bij goede voorlichting, zegt Koes. ,,We adviseren mensen met rug- en nekklachten om hun dagelijkse activiteiten, zoals fietsen, lopen of zwemmen, zoveel mogelijk te continueren en eventueel naar een fysiotherapeut te gaan. Dat geeft veel verlichting.”

De onderzoekers vinden dat de richtlijnen voor het gebruik van opioïden bij pijn aan het bewegingsapparaat aangepast moeten worden. Ze adviseren het gebruik van zware pijnstillers te ontraden. ,,Een huisarts kan ook paracetamol voorschrijven. Ook dat is misschien niet veel effectiever dan een placebo, maar de bijwerkingen zijn in ieder geval gunstiger dan bij opiaten”, zegt Koes.
DeZwarteRidder
0
’Gezonde cellen onaangetast’
'Kankerdodende pil' die tumoren lijkt te 'vernietigen' klaar voor test op mensen
1 uur geleden in Buitenland -Telegraaf

Een ’kankerdodende pil’ waaraan Amerikaanse wetenschappers al 20 jaar werken wordt nu ook op mensen getest. Uit onderzoek blijkt volgens de onderzoekers dat de pil vaste tumoren kan ’vernietigen’, zonder dat gezonde cellen worden aangetast. In de Verenigde Staten wordt nu voorbereidend onderzoek gedaan om de pil op mensen te testen, meldt Sky News.

„Onze kankerdodende pil is als een sneeuwstorm die een belangrijk luchtvaartknooppunt sluit en alle in- en uitgaande vluchten stopzet van vliegtuigen die kankercellen vervoeren”, zegt professor Linda Malkas, die het nieuwe medicijn de afgelopen decennia heeft ontwikkeld. De pil richt zich op een specifiek eiwit, PCNA.

Hoewel de eerste resultaten veelbelovend zijn, heeft het onderzoek tot nu toe alleen aangetoond dat AOH1996 de tumorgroei in cel- en diermodellen kan onderdrukken. De eerste fase van een klinische proef bij mensen is nu aan de gang.

De pil is effectief gebleken bij de behandeling van cellen afkomstig van borst-, prostaat-, hersen-, eierstok-, baarmoederhals-, huid- en longkanker. PCNA werd eerder bestempeld als „niet beïnvloedbaar met medicijnen”.

Als kanker in een orgaan of weefsel ontstaat, groeit er een kwaadaardige tumor van een klomp cellen. Dit heet een solide of vaste tumor.
DeZwarteRidder
0
Game-changing Cancer-killing molecule unveiled by scientists; targets tumors, spares healthy cells

A remarkable breakthrough in cancer research has given hope to millions as scientists at the City of Hope, a leading cancer research and treatment institute in the US, unveil a game-changing cancer-killing molecule. The revolutionary pill targets and annihilates all solid cancer tumors while leaving healthy cells unharmed, making it a potential "holy grail" in cancer therapy.

Targeting the Proliferating Cell Nuclear Antigen (PCNA) Protein
DeZwarteRidder
0
Roche neemt Telavant over voor 7 miljard euro
23-10-2023 08:19 - Veelbelovend middel tegen darmontstekingen.

(ABM FN-Dow Jones) Roche neemt Telavant over van Roivant en Pfizer, inclusief de rechten op het antilichaam RVT-3101, een therapie voor darmontstekingen zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Dit maakte het Zwitserse farmaciebedrijf maandagochtend bekend.

Roche betaalt 7,1 miljard dollar vooruit en een mijlpaalbetaling van 150 miljoen dollar op korte termijn.

Het middel heeft een nieuw werkingsmechanisme en heeft het potentieel om de beste behandeling voor colitis ulcerosa te worden, na sterke Fase 2-onderzoeksresultaten. Er moet nog een Fase 3 studie volgen en die wil Roche spoedig starten.

Roche krijgt ook een optie om mondiaal met Pfizer samen te werken aan een antilichaam dat nu nog in de eerste fase zit.

Door: ABM Financial News.
leonardus65
0
www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20231201_946...
DESSEL - Marlies Gijs (37) verricht baanbrekend onderzoek. De biochemicus bestudeert tranen en meer bepaald de biomarkers die in het vocht zitten. “Traanvocht kan ons vertellen of een patiënt alzheimer heeft, zelfs jaren voor er symptomen opduiken.”
194 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
873,35  -10,72  -1,21%  09:04
 Germany40^ 17.763,30 -1,46%
 BEL 20 3.813,07 -1,06%
 Europe50^ 4.908,40 -1,53%
 US30^ 37.648,79 -0,13%
 Nasd100^ 17.687,43 -0,04%
 US500^ 5.053,49 -0,15%
 Japan225^ 38.393,62 -0,79%
 Gold spot 2.374,85 -0,35%
 EUR/USD 1,0617 -0,08%
 WTI 85,14 +0,09%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

AALBERTS NV 0,00%
ABN AMRO BANK... 0,00%
Accsys 0,00%
ACOMO 0,00%
ADYEN NV 0,00%

Dalers

AMX -1,72%
AEX -1,24%
AALBERTS NV 0,00%
ABN AMRO BANK... 0,00%
Accsys 0,00%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront